Τρίτη 22 Μαΐου 2007

ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΣΤΗ ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ;



Την Κυριακή στο ΒΗΜΑ διάβασα με ιδιαίτερη ικανοποίηση ότι επιτέλους η ομοιοπαθητική μπαίνει στο πανεπιστήμιο.
Δεν μπαίνει βέβαια στις οπισθοδρομικές Ιατρικές σχολές αλλά ως μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στο πρωτοπόρο και παγκοσμίου φήμης τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων που εδρεύει στην Σύρο.
Το αντικείμενο του Τμήματος ,σύμφωνα με την ιστοσελίδα του , είναι η ολοκληρωμένη Σχεδίαση Προϊόντων και Συστημάτων με την δημιουργική χρήση γνώσης και ιδεών από ένα ευρύ φάσμα των τεχνών και των επιστημών, με έμφαση στην χρήση νέων τεχνολογιών.
Το τμήμα έχει ως καθηγητές 4 μαθηματικούς,4 πτυχιούχους Ζωγραφικής , όπως και ναυπηγό και μεταλλειολόγο και μηχανικούς αλλά την Ομοιοπαθητική θα διδάξει ο Γεώργιος Βυθούλκας ,που ούτε και αυτός είναι γιατρός αλλά είναι κάτοχος Νόμπελ, όχι βέβαια κανονικού αλλά εναλλακτικού που την μόνη σχέση που έχουν με το κανονικό είναι ότι δίνονται την παραμονή των κανονικών.
Στα πλαίσια λοιπόν της ευρύτερης διάχυσης της γνώσης πιστεύω ότι και οι Ιατρικές Σχολές θα πρέπει να χορηγούν μεταπτυχιακά στην Σχεδίαση Προϊόντων .
Για τα συστήματα δεν είμαι απόλυτα σίγουρος αν πρέπει να τα χορηγούν οι Ιατρικές σχολές γιατί τότε τι θα χορηγούν οι Οδοντιατρικές;
Άραγε ποίο πρωτοπόρο Πανεπιστημιακό τμήμα θα δώσει μεταπτυχιακό στην Αστρολογία;

29 σχόλια:

  1. Το θέμα δεν το ξέρω καθόλου. Το ζήτημα της ομοιοπαθητικής πάντα το έβλεπα με περίεργο μάτι και σχεδόν αρνητικό. Επειδή σε ξέρω καλά -θαρρώ- η θέση (και η γενικότερη συμφωνία μας και εγγυρότητά σου -πώπω τι κόλακας είμαι) με βάζει σε σκέψεις. Θα επανέλθω, άσε να προχωρήσει λίγο ο διάλογος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Gia to teleuto erotima: To panepistimio tu Sir Karl Popper :)
    Pantos sto Panepistimio tu Texas ypirxe mathima Psevdoepistimhs, to eixan parei arketoi filoi mu, prosopika protimisa na kano ena eksamino ellhnikh mithologia... tulaxiston ekei to psema eixe mia esthitikh apopsh.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλά το τοποθετήσατε στην ενότητα ..σουρεαλισμός..
    Κάτι το απόλυτα σουρεαλιστικό θα "βλέπουν" οι υπεύθυνοι των σπουδών..Ειδικά στη Σύρο!
    Παγκόσμιες πρωτιές..
    Αννα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όταν το είπα στον Π, μου απάντησε:

    "Και ποιος θα διδάσκει; Ο Χαρδαβέλλας;"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. δείμος-
    Η Ψιλικαντζού έχει λίνκ σχετικά με την ομοιοπαθητική που μπορείς να διαβάσεις σχετικά.
    Άκου κόλακας!επειδή μπορείς να καταλάβεις τις σωστές και ορθές απόψεις που έχω (να μην γράψω περισσότερα γιατί εκτος των άλλων είμαι και μετριόφρων!!)

    mhxeirotera-
    Για να είμαι ειλικρινής έγω στη θέση σου θα προτιμούσα το μάθημα των ψευδοεπιστημών.
    Ξέρεις πόσα ποστ θα μπορούσες να γραψεις μετά;

    άννα-
    Μου ήρθε τελείως αυθόρμητα στο μυαλό η λέξη σουρεαλισμός γιατί δεν εύρισκα που αλλού να το εντάξω.

    cyrusgeo-
    Νομίζω ότι η ιδέα του π είναι εξαιρετική.Μπορεί να τον βοηθήσουν και μερικοί από αυτούς που κουβαλάει στην εκπομπή του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πες με χαζή αλλά εγώ δεν τι σχέση έχει η ομοιοπαθητική με το τμήμα μηχανικών σχεδιάσης προϊόντων και συστημάτων ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ομοιοπαθητική είναι που άμα πάθεις κάτι εσύ θέλω να το πάθω κι εγώ;;
    :)
    :)

    το κάνει η γιαγιά μου, που δεν έχει πάει πανεπιστήμιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. "ετικέτες: σουρεαλισμός" !

    ...

    ;) ΠΩλίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. iris-
    Οση ο φάντης με το ρετσινόλαδο!

    yo!reeka's-
    Εδωσες τον πιό εύστοχο ορισμό!
    Η γιαγιά σου νομίζω ότι πρέπει να πάει κατευθείαν να πάρει το μαστερ!

    Πωλίνα-
    Πραγματικός σουρεαλισμός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Nomizo oti prepei na toys kremasoume olous... Alloste to leei kai h thriseia mas... Oi omoiopathitikoi einai atheoi.
    Kremala stous apistous!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Σε σχέση με τον τίτλο: Για τις Ιατρικές και τα Μεταπτυχιακά τους δεν πρέπει να ανησυχούμε ιδιαίτερα. Αυτές σχεδιάζουν, υποστηρίζουν, φτιάχνουν και πουλάνε το εμβόλιο του HIV για τα τρίχρονα αγοράκια μπας και μπορέσουν και επιβιώσουν οι χρεωκοπημένες φαρμακευτικές τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμους-
    Το μπλόγκ είναι υπερ της θρησκευτικής ελευθερίας.Δεν κρεμάει κανένα!
    Ενδιαφέρουσα αλλά ατελής ενημέρωση.
    Ποίος κατάφερε να φτιάξει εμβόλιο για το HIV ιδίως για 3χρονα παιδιά,ποιές ιατρικές σχολές έχουν φαρμακευτικές εταιρείες και ποιές είναι μαλιστα και χρεωκοπημένες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Συμφωνούμε απόλυτα γιατην Σύρο!
    Ιδίως αμα παίρνεις και ένα μαστερ με ένα ταξιδάκι εκεί την εβδομάδα !(γιατί υποψιάζομαι ότι το «μάθημα» θα γίνεται Παρασκευή η Σάββατο;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Den mporei na mhn yparxei enas tropos na katargithoyn aytes oi anoites apopseis. Den mporei epeidi 10 anoitoi anthropoi pisteyoun oti logo tis omoiopathitikis toys perase i alergia, na prepei na anexetai i anthropotita ayta ta apovrasmata poy ekmetalleyontai ton anthropino pono gia na ploytizoun oi idioi. Isos telika einai mia lisi na toys kremasoume!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Είχα φυλάξει το ένθετο να το διαβάζω μεσοβδόμαδα. Στην πρώτη στήλη το είχα παρατήσει. Δεν ξέρω κατά πόσο κάνω λάθος αλλά η ομοιοπαθητική δεν μου γεμίζει πολύ το μάτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ανώνυμο-
    Οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι να πιστεύουν ότι θέλουν και μόνο οι φανατικόί θέλουν να κρεμάσουν όσους έχουν διαφορετική πίστη από αυτούς.
    Απλά είναι δικαίωμα σου να πιστεύεις ότι θα σε θεραπεύσει η Παναγία της Τήνου αλλά αυτή την πίστη να μην θέλεις να την ονομάσεις επιστήμη.

    chris-
    Προφανώς δεν σου γεμίζει το μάτι γιατί δεν είναι επιστήμη.
    Διάβασε το εξαιρετικό άρθρο που έχει ο cyrusgeo στο μπλόγκ του για τις ψευδοεπιστήμες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ε,αν διδάσκει ο Χαρδαβέλλας να πάμε βρε παιδιά..
    Θα βολεύει , θα είναι μεταμεσονύχτιο.............

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. "ΚΥΡΙΟΙ ΤΟΥ BLOG ΠΑΙΖΕΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΝΟ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ"

    Πράγματι με συγκινεί το ενδιαφέρον σας.Θέλετε να προφυλάξετε τους ανθρώπους... Αλήθεια, με ποια ιδιότητα κρίνετε μεταπτυχιακά προγράμματα, καθηγητές, σχολές κλπ.
    Μήπως με εκείνη της ...φιλάνθρωπης ωφελιμιστικής επιθυμίας σας να φουσκώσετε τους τραπεζικούς λογαριασμούς σας. Οι κύριοι και αφέντες σας, οι φαρμακευτικές εταιρείες, σας πληρώνουν αδρά. Αυτό το ξέρουμε. Όμως, υποπέσατε σε ένα λάθος χωρίς να το καταλάβετε και τώρα θα σας μαλώσουν. Αφού η ομοιοπαθητική δεν έχει καμία σχέση με το θεραπεύειν γιατί να διδάσκεται σε ιατρικές σχολές? Η παράκρουση σας οδήγησε ενδόμυχη αναγνώριση της αλήθειας. Η ομοιοπαθητική είναι θεραπευτική, άρα πρέπει να διδάσκεται σε ιατρικές σχολές. Αν θέλετε, μπορούμε να αρχίσουμε μαζί τον αγώνα και να προβάλλουμε αυτό το δίκαιο αίτημά σας. Και επειδή η ετικέττα σας "σουρεαλισμός" είναι πολύ επιτυχημένη, δείχνει την αυτογνωσία σας, θα σας συμπληρώσω: Σουρεαλισμός... της ανοησίας και της φθήνειας σας.
    atheofovi@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Τολμώ να πώ πως ασπάζομαι την ομοιοπαθητική και την ακολουθώ. Έχει βοηθήσει πολύ και εμένα και την οικογένειά μου. Σε διάφορες ασθένειες, βέβαια όχι "σοβαρές"....
    Βέβαια, ο ομοιοπαθητικός γιατρός μου - ο οποίος είναι και παθολόγος - αντιμετωπίζει και περιστατικά που παραδέχεται πως χρειάζονται την "συμβατική" ιατρική.... Δεν είμαι φανατισμένη, πάντως. Πιστεύω πως κάθε θεραπεία "συμβατική" ή "άλλη" χρειάζεται την αντίστοιχη καλή ψυχολογία και την θετική σκέψη κι ενέργεια. Σ΄αυτό που αντιτίθεμαι κάθετα είναι στον τσαρλατανισμό και την παραπλάνηση, στις ψεύτικες ελπίδες και σ΄όλους όσους "το παίζουν" επιστήμονες - "συμβατικοί" ή "άλλοι"...
    Βέβαια, το θέμα δεν μπορεί να καλυφθεί σε λίγες αράδες.....
    Φιλικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. lupa-
    Δυστυχώς ο Χαρδαβέλας δεν θα διδάξει.
    Εάν καταφέρει να περάσει τις πύλες του ανεξήγητου ίσως να είναι έτοιμος του χρόνου να διδάξει σε αυτή τη σχολή σε μεταπτυχιακό για την μεταφυσική.

    atheofobi-
    Αγαπητή συνονόματη τα προγράμματα κρίνονται βάσει της κοινής λογικής, που φαίνεται ότι δεν είναι τόσο κοινή όσο κοινώς νομίζουμε ώστε να χρειάζεται να εξηγεί κανείς ότι τα μεταπτυχιακά προγράμματα πρέπει να έχουν σχέση με το γνωστικό αντικείμενο μιας σχολής.
    Διακαής μου πόθος είναι να φουσκώσει ο τραπεζικός μου λογαριασμός και γι’ αυτό το λόγο εάν γνωρίζετε ,που προφανώς γνωρίζετε για να το γράφετε ,κάποια φαρμακευτική εταιρεία που μπορεί να συμβάλει σε αυτό παρακαλώ πολύ να με φέρετε σε επαφή μαζί της.
    Όσο για την ομοιοπαθητική από μόνη της χαρακτηρίζεται ως ΙΑΤΡΙΚΗ και διατείνεται ότι ΘΕΡΑΠΕΥΕΙ ανθρώπους.
    Αφού λοιπόν είναι έτσι τότε δεν θα έπρεπε να διδάσκεται στις Ιατρικές σχολές;
    Άραγε δεν σας εμβάλει σε απορία γιατί ΔΕΝ διδάσκεται;
    Βέβαια δεν έχω καμία αντίρρηση να σας θεραπεύσει ομοιοπαθητικός με μάστερ από την σχολή που διδάσκουν καθηγητές ζωγραφικής, ναυπηγοί κτλ.
    Έτσι θα κατανοήσετε γιατί μπήκε η ετικέτα σουρεαλισμός γιατί η ανοησία και η φτήνια χαρακτηρίζουν αυτούς που καταφεύγουν σε αυτούς τους χαρακτηρισμούς ελλείψει επιχειρημάτων.

    Bluesmartoulis-
    Πήγαινε να διαβάσεις τις απαντήσεις που δίνει το ΝΙΗ (Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ) σχετικά με την ομοιοπαθητική και τις μετα-αναλύσεις που έχουν γίνει για την αποτελεσματικότητα των θεραπειών της που αντιστοιχούν στην αποτελεσματικότητα των placebo.
    Όσο για τον τσαρλατανισμό υπάρχει και στην κλασσική Ιατρική αλλά είναι κατ΄ εξοχήν ανεπτυγμένος στην ομοιοπαθητική που θεραπεύει σχεδόν τα πάντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Bluesmartoulis-
    Ναι, Πήγαινε να διαβάσεις τις απαντήσεις που δίνει το ΝΙΗ (Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ) δίπλα στα κείμενά του που εξηγεί γιατί ακόμα στα βρεφικά/παιδικά εμβόλια έχει αποφασίσει ότι δεν τρέχει και τίποτα να βάζουμε ακόμα υδράργυρο (που καταργήθηκε ακόμα και από τα θερμόμετρα) αργίλιο κλπ...
    Δίπλα στα κείμενα που εξηγούν γιατί πρέπει στα μικρά παιδιά να κάνουμε εμβόλιο HPV (όχι HIV ανώνυμε)
    atheofobos
    Δεν είμαι σίγουρος για την ομοιπαθητική αλλά είμαι πλέον αρκετά ανοιχτόμυαλος και ακούω με έντονα κριτικό ενδιαφέρον οτιδήποτε έρχεται να ταράξει τα νερά της (από προσωπική πείρα) πάρα πολλές φορές δολοφονικής ιατρικής με την αντιβίωση και την κορτιζόνη.
    Χαίρομαι για αυτή την εξέλιξη και θα είμαι εκεί να αγωνιστώ για να σταματήσω τις οργισμένες φαρμακευτικές που είναι έτοιμες να κατασπαράξουν όποιον πάει να τους κλέψει έστω και ένα πενηνταράκι...
    (ακόμα και στην περίπτωση που η ομοιοπαθητική δεν αξίζει αυτόν τον αγώνα)
    Για το επιστημονικό της υπόθεσης, δυστυχώς δεν έχω την κατάλληλη επιστημονική γνώση. Αφήνω το χώρο σε άλλους πιο ειδικευμένους επιστήμονες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ανώνυμο-
    Μπορείς να μας πεις που τα είδες αυτά περί υδραργύρου για να δούμε ακριβώς τι γράφει;
    Το εμβόλιο πάντως για τον HPV δεν είναι για μικρά παιδιά ,είναι για κορίτσια 12-13 ετών, και τα δεδομένα που υπάρχουν έχουν αποδείξει την πλήρη αποτελεσματικότητα του.
    Τώρα το αγωνιστείς κατά των αντιβιοτικών η της κορτιζόνης προτιμώ να μην το σχολιάσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Υδράργυρος (αλουμίνιο) και εμβόλια... Ποιος τολμά να ακουμπήσει το θέμα???
    Από επιστημονική βιβλιογραφία έως και η ίδια η Ε.Ε. η μεγαλύτερη εξαγωγέας υδραργύρου:
    ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ, σχετικά με την κοινοτική στρατηγική για τον υδράργυρο (2005/2050(INI))...
    Νομίζω ότι δεν είναι δυνατόν να συζητάμε τα προφανή... Οι ενδιαφερόμενοι ας ψάξουν να δουν τι προσπάθειες γίνονται για να τα κουκουλώσουν!!!
    Αντιβιοτικά!!! Ανοίξτε ένα λίγο πιο δυνατό αντιβιωτικό (πχ. Dalacin) και δείτε στις αντενδείξεις πως ο κατασκευαστής του το συνδέει σχεδόν ευθέως με τον καρκίνο του εντέρου...
    HPV... "...και τα δεδομένα που υπάρχουν έχουν αποδείξει την πλήρη αποτελεσματικότητα του.."
    Βρείτε μου μια επιστημονική μελέτη που να αναφέρει ΠΛΗΡΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ... Σας παρακαλώ, αυτοσυγκράτηση...
    Σκεφτείτε και ψάξτε πριν το δώσετε στα 12χρονα κορίτσια σας... (είχαν τολμήσει να πουν και για αγόρια)
    Εταιρεία κατασκευής η Merck, αυτή που κυκλοφορούσε το θανατηφόρο αναλγητικό Vioxx (έφτασε στο χείλος της πτώχευσης και με το Gardasil αναστήθηκε)
    Διαβάστε πρώτα τι περιέχει... Αλουμίνιο... Στην Ελλάδα το λέμε και αργίλιο... γνωστή πολύ επικίνδυνη νευροτοξίνη που αποθηκεύεται και επιδρά αθροιστικά στον οργανισμό και ειδικά στον εγκέφαλο (θέλετε βιβλιογραφία? για ρωτήστε το γιατρό σας... διαθέσιμη και στο Blog αν σας ενδιαφέρει)
    Ασφαλές???
    Σύμφωνα με τον οργανισμό Alliance for Human Research Protection (AHRP), το φάρμακο δεν έχει αποδειχθεί ουσιαστικά ασφαλές κατά τις κλινικές δοκιμές.
    Το πιο εξωφρενικό είναι ότι το FDA (οργανισμός τροφίμων και φαρμάκων Αμερικής), επέτρεψε στη Merck να χρησιμοποιήσει ως placebo επίσης σκεύασμα που περιείχε αλουμίνιο!!!
    (δολοφονικό masking!!!)
    Υπάρχουν πολύ λίγες πληροφορίες για τα μακροχρόνια αποτελέσματα του φαρμάκου, καθώς το FDA έχει αλλάξει τους κανονισμούς του από το 1990, επιτρέποντας στις εταιρείες να πληρώνουν ένα σημαντικό χρηματικό ποσό αντί μακροχρόνιων εξαντλητικών τεστ για να εξασφαλίσουν το προνόμιο της έγκρισης (επιστημονικότατο...).
    Συγνώμη για το μακρύ της απάντησης... Δεν ξέρω αν είναι άσχετο με το θέμα, νομίζω πως έμμεσα είναι σχετικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ανώνυμο-
    Προτίμησα λόγω του μεγέθους της απάντησης να γίνει ξεχωριστό ποστ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Και μια και λέμε για το τοξικό και επικίνδυνο αργίλιο, θα σας αποκαλύψω ότι άλατα του οξειδίου του αργιλίου χρησιμοποιούνται ακόμα και σήμερα για την κατασκευή δήθεν οικολογικών σκευών παρασκευής τροφίμων, και ακόμα (ω της φρίκης!) και σαν υλικό χειροτεχνίας για παιδιά.
    Γι να μην πώ για το μονοξείδιο του υδρογόνου(Η2Ο), αυτόν τον τοξικό και επικίνδυνο διαλύτη που καταναλώνουμε αδιαμαρτύρητα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. penguin_wich-
    Με αυτό το σχόλιο με έκανες χώμα.!
    Ρίξε μου λίγο Η2Ο να για να γίνω λάσπη.!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Και μιας και έχει σταματήσει η συζήτηση και όλοι νοιώθουμε ευτυχισμένοι, ο καθένας με τις απόψεις του (και καλά κάνουμε) διαβάστε το παρακάτω... είναι για την ισχυροποίηση ενός επιχειρήματος σχετικά με την ασφάλεια των αντιβιωτικών...

    http://www.scidev.net/gateways/index.cfm?fuseaction=readitem&rgwid=4&item=News&itemid=3668&language=1

    Καλό κουράγιο σε όλους μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Για όσους επιθυμούν έγκυρη ενημέρωση για την Ομοιοπαθητική, μπορούνε να επισκεφτούνε την επίσημη ιστοσελίδα των ελλήνων ομοιοπαθητικών ιατρών, www.homeopathy.gr .

    ΑπάντησηΔιαγραφή