Πέμπτη 3 Μαΐου 2007

ΜΕΞΙΚΟ-ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑ Δ΄(Τελευταίο)



Επιστρέφοντας με αεροπλάνο στην πόλη του Μεξικού βρισκόμαστε εκεί που άκμασε ο πιο σύγχρονος πολιτισμός του Μεξικού οι Αζτέκοι.
Η πόλη είναι κτισμένη επάνω στην παλιά πρωτεύουσα των Αζτέκων την Τενοτσιτλάν.Η περιοχή στην εποχή των Αζτέκων ήταν μια νησίδα στο κέντρο μιας λίμνης και την διάλεξαν γύρω στα 1325 γιατί ο θεός της φυλής τους Ουιτσιλοπότστλι(εύκολα ονόματα που είχαν οι άτιμοι!) τους συμβούλευσε να στήσουν τις σκηνές τους στο μέρος που θα δουν ένα αετό επάνω σε ένα κάκτο να κατασπαράσσει ένα φίδι.
Το σύμπλεγμα αυτό εμφανίζεται και στην σημαία του Μεξικού γιατί αποτελεί πλέον το εθνικό τους σύμβολο.
Μέσα σε 100 χρόνια ,οι Αζτέκοι είχαν γίνει η κυρίαρχη δύναμη στην κοιλάδα του Μεξικού και η πόλη με ένα σύμπλεγμα από κανάλια έφτασε να έχει 200.000 κατοίκους .
Συγχρόνως είχαν αποκτήσει ένα αυτοκρατορικό σύστημα με αυστηρή ιεραρχία και στρατοκρατική δομή. Οι επεκτατικοί πόλεμοι που έκαναν τους προσέφεραν φόρους και αιχμαλώτους.
Οι αιχμάλωτοι έπεφταν θύματα μαζικών ανθρωποθυσιών γιατί οι Αζτέκοι πίστευαν ότι προσφέροντας μια ζωντανή καρδιά στους θεούς μπορούσαν να τους κατευνάσουν και να διατηρήσουν έτσι τον εύθραυστο κόσμο στη θέση του.
Κατακτώντας οι Ισπανοί την πόλη αυτή δεν άφησαν κολυμπιθρόξυλο όρθιο.Την ισοπέδωσαν και με το υλικό αυτό έκτισαν την νέα πόλη αποξηραίνοντας και την λίμνη της οποίας δεν υπάρχει σήμερα κανένα ίχνος.

ΣΟΚΑΛΟ Τα παιδιά κάνουν ασκήσεις γυμναστικής με τις σημαίες.

\Το Σόκαλο, δηλαδή η πλατεία Συντάγματος, είναι μία από τις μεγαλύτερες του κόσμου και εδώ είναι το Εθνικό Ανάκτορο που κτίστηκε εκεί που ήταν το ανάκτορο του Μοντεζούμα του τελευταίου αυτοκράτορα των Αζτέκων και ήταν αρχικά η κατοικία του κατακτητή του Μεξικού του Κορτές. Σε αυτό υπάρχουν εξαιρετικές γιγάντιες τοιχογραφίες του Ντιέγκο Ριβέρα ,συζύγου της Φρίντα Κάλο, με την ιστορία του Μεξικού.
ΕΘΝΙΚΟ ΑΝΑΚΤΟΡΟ ΜΕ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ ΝΤΙΕΓΚΟ ΡΙΒΕΡΑ



ΤΟ ΣΑΓΚΑΡΙΟ ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΤΑΝΟ δίπλα στο συγκρότημα του καθεδρικού ναού με ανάγλυφους αγίους στην πρόσοψη(18 αιών)

ΤΑ ΕΡΕΙΠΙΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΝΑΟΥ ΤΟΥ ΤΕΝΟΣΤΙΤΛΑΝ
Στην πλατεία αυτή επίσης είναι και ο μητροπολιτικός Καθεδρικός που είναι ο μεγαλύτερος καθεδρικός ναός της Λατινικής Αμερικής.Δίπλα από την πλατεία είναι και τα ερείπια του Μεγάλου Ναού των Αζτέκων που είχε κτιστεί στο σημείο που είδαν τον αετό με το φίδι. Το 1487 στα εγκαίνια του ναού λέγεται ότι έσφαξαν 20.000 αιχμαλώτους.
Κοντά στην πλατεία είναι το ωραιότερο κτήριο του κέντρου της πόλης το μέγαρο Καλών Τεχνών(1905) με μία εξαιρετική αρτ νουβώ πρόσοψη.


ΜΕΓΑΡΟ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
Από το κέντρο της πόλης ξεκινά μια από τις ωραιότερες λεωφόρους της πόλης το Πασέο δε λα Ρεφόρμα παλιά με αρχοντικά ,σήμερα με μοντέρνα κτήρια και πολλά μνημεία.
Το Εθνικό Μουσείο Ανθρωπολογίας που εγκαινιάστηκε το 1964 είναι ένα τεράστιο μουσείο με ευρήματα από όλους τους προκολομβιανούς πολιτισμούς του Μεξικού.


ΠΑΣΕΟ ΔΕ ΛΑ ΡΕΦΟΡΜΑ ΜΕ ΤΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΓΛΥΠΤΟ ΕΛ ΚΑΜΠΑΛΙΤΟ

Βγαίνοντας από την πόλη για να πάμε στην Παναγία της Γουαδελούπης, βρίσκουμε την Πλάσα δε λος Τρες Κουλτούρας ,δηλ των τριών πολιτισμών .
Εδώ ήταν το τελετουργικό κέντρο του Τλατελόλκο που ήταν ή δίδυμη πόλη της πρωτεύουσας των Αζτέκων.
Ονομάζεται των τριών πολιτισμών γιατί την περιβάλουν προκολομβιανά, αποικιακά και σύγχρονα κτήρια. Βέβαια ο αποικιακός πολιτισμός ισοπέδωσε την πόλη των Αζτέκων και με τις πέτρες της έκτισε τον ναό Σαντιάγκο ,ο δε σύγχρονος το 1968 σε αυτή την πλατεία ό στρατός άνοιξε πύρ εναντίον διαδηλωτών φοιτητών με εκατοντάδες νεκρούς.


ΤΛΑΤΕΛΟΛΚΟ-ΝΑΟΣ ΣΑΝΤΙΑΓΚΟ-ΠΛΑΤΕΙΑ 3 ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ
ΠΑΝΑΓΙΑ ΓΟΥΑΔΕΛΟΥΠΗΣ- ΚΑΤΩ Ο ΝΕΟΣ ΝΑΟΣ
Η Παναγία εκτός από την Τήνο ,δεν μπορούσε να αφήσει παραπονεμένους και τους Μεξικανούς και έτσι εμφανίστηκε το 1531 και στη Γουαδελούπη, εδώ όμως όχι σαν ξανθή Παναγιά που λέει και ο Βοσκόπουλος αλλά ως μελαχρινή ,και ζήτησε να της κτίσουν ένα ναό. Έτσι κτίστηκε στις αρχές του 18ου αιώνα το σημαντικότερο καθολικό ιερό της Αμερικανικής ηπείρου.
Δίπλα σε αυτήν έχει κτιστεί ένας σύγχρονος ναός σαν τούρτα που χωράει 10.000 πιστούς.


Σε καμιά 50 ρια χιλιόμετρα από την πόλη του Μεξικού είναι μια από τις πιο εντυπωσιακές και μυστηριώδεις πόλεις του αρχαίου κόσμου η Τεοτιουακάν που σημαίνει «η πόλη που οι άνθρωποι γίνονται θεοί».Το αστικό αυτό κέντρο με πληθυσμό στην ακμή του 125.000 κατοίκους ,έκταση 20.000τετρ.χιλιόμετρα δέσποσε για 500 χρόνια στην περιοχή. Ιδρύθηκε προ Χριστού και καταστράφηκε πιθανόν από τους ίδιους τους κατοίκους του χωρίς να ξέρουμε την προέλευση τους ,τον τρόπο ζωής τους και τους λόγους που εγκαταλείφτηκε το 650 πχ.
Οι Αζτέκοι θεωρούσαν την περιοχή ιερή και πίστευαν λόγω των οικοδομημάτων ότι την είχαν κτίσει γίγαντες.
Σήμερα βλέπουμε μόνο το 1/10 της πόλης και οι ανασκαφές συνεχίζονται.
ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΗΣ ΣΕΛΗΝΗΣ-ΜΠΡΟΣΤΑ Η ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ


Σε αυτήν υπάρχουν δύο από τις μεγαλύτερες πυραμίδες του κόσμου, της Σελήνης και την μεγαλύτερη του Ήλιου και οι δύο με το ίδιο ύψος (65 μέτρα ).
Η πυραμίδα του Ηλιου έχει την ίδια βάση με την μεγάλη πυραμίδα της Αιγύπτου (225 μέτρα) αλλά το μισό ύψος από αυτήν.
Μπροστά από την πυραμίδα της Σελήνης ξεκινά μια πλατειά και τεράστια λεωφόρος που οι Αζτέκοι την ονόμασαν λανθασμένα Λεωφόρο των Νεκρών γιατί θεώρησαν ότι τα κτίσματα κατά μήκος της ήσαν βασιλικοί τάφοι.
ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΗΛΙΟΥ

Υπάρχουν διάφορα ανάκτορα στην πόλη, με τοιχογραφίες στους τοίχους τους .Το ανάκτορικό συγκρότημα του Κετσαλπαπάλοτλ που είναι ένας λαβύρινθος από κατοικίες και ναούς ανακατασκευάστηκε το 1962.
ΑΝΑΚΤΟΡΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ -ΚΑΤΩ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΑ ΜΕ ΦΤΕΡΩΤΟ ΙΑΓΟΥΑΡΟ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙ ΜΟΥΣΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΦΤΙΑΓΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΤΕΡΩΤΑ ΚΟΧΥΛΙΑ
Σε αυτό το σημείο τελειώνει και το ταξίδι που ελπίζω να κάνατε μαζί μου όσοι παρακολουθήσατε αυτά τα ποστ.
Ελπίζω ότι σας μετέδωσα λίγα από τα συναισθήματα που νιώσαμε σε αυτό το ταξίδι βλέποντας από κοντά όλα αυτά τα θαυμάσια μέρη με αυτούς τους ουσιαστικά άγνωστους σε μας πολιτισμούς.

ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ


9 σχόλια:

  1. Afu telionei auth h enotita, na su efxitho na kaneis polla tetia taksidia (afises tipota piso gia to mellon arage???)... ke na sinexiseis na ta vlepeis me ton idio tropo... oxi os turistikes "ekserevniseis" alla os prokliseis gnorimias me endiaferontes politismus...

    Kalh su mera :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βέβαια η Τεοτιουακάν καταστράφηκε το 650μχ και όχι πχ.
    Κλικάροντας στις φωτογραφίες μπορεί κανείς να δει λεπτομέρειες όπως τα γλυπτά που έχουν οι κολώνες στο ανακτορικό συγκρότημα.

    mhxeirotera-
    Αυτό να είσαι σίγουρος ότι θα γίνει.
    Έτσι κι΄αλλιώς με ενδιαφέρουν ταξίδια σε μέρη με πολιτισμό και ιστορία και στις άμεσες προοπτικές από τα κοντινά είναι η Λιβύη και από τα μακρινά Ανγκορ Βάτ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. εγώ πάντως και φχαριστήθηκα και χόρτασα και λέω να μην πάω Μεξικό-Γουατεμάλα ...με πήγες εσύ!!!
    Μήπως να ετοίμαζες κι ένα τουριστικό οδηγό για όλα τα μέρη που έχει πάει?? Τα περιγράφεις και τα σχολιάζεις όλα μοναδικά!!
    Καλά και πολλά ταξείδια!!

    (...που είναι το Ανγκορ Βάτ??)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητή μου Μάικα δεν έχω σκοπό να γράψω ταξιδιωτικό οδηγό!
    Απλά μετά το ταξίδι διαβάζω σχετικά με αυτά που έχω δεί και έτσι ταξιδεύω γράφοντας δεύτερη φορά στο ίδιο μέρος.
    Οι ναοί του Αγκορ Βατ είναι στην ζούγκλα της Καμπότζης που αναπτύχτηκε τον 12ο αιώνα ο πολιτισμός των Χμέρ και τον προηγούμενο η βαρβαρότητα των ερυθρών Χμέρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. πανέμορφο,
    θα τα εκτυπώσω και τα δύο να τα διαβάσω με την ησυχία μου!
    μπράβο Αθεόφοβε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τώρα κατάλαβα, ότι αν κλικάρεις τις φωτό σου, γεμίζει η οθόνη μου και δεν χωράει όλη.
    Αθεόφοβε, μπράβο σου άλλη μια φορά!
    πολύ ωραία περιγραφή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αθεόφοβε σήμερα διάβασα κι εγώ ολόκληρο το ταξιδιωτικό σου οδοιπορικό. Με τα ονόματα που έχουν στραμπουλάς τη γλώσσα... Ομως απόλαυσα τις περιγραφές σου. Νάσαι καλά και πάντα τέτοια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ange-ta-
    coolplatanos-
    Αισθάνομαι ιδιαίτερη ικανοποίηση που σας άρεσε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Την ίδια μέθοδο ακολουθούμε. Και εμένα μου αρέσει να διαβάζω μετά το ταξίδι, έτσι καλύπτωνται πλήρως και κάποιες απορίες μου.
    Γράφεις όμορφα. Περιμένουμε και το επόμενο μεγάλο ταξίδι, για να πάρουμε όλοι μια γεύση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή