Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

ΜΙΑ ΑΠΙΘΑΝΗ ΝΑΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ



Πρόσφατα βρέθηκε ένα παλιό χειρόγραφο που είχε μια ενδιαφέρουσα ιστορία που όπως γράφει, έγινε σε μια άγνωστη σε μας χώρα.

Περιληπτικά η ιστορία που περιγράφει, με δύο λόγια, είναι η εξής.

Ήταν ένα παλιό σκάφος που προσάραξε και άρχισε να βάζει νερά από πολλές τρύπες και σίγουρα επρόκειτο να βυθιστεί ταχύτατα.

Ο καπετάνιος άρχισε να εκπέμπει εναγωνίως SOS και λίγο πριν να βουλιάξει ,το πλησίασε ένα άλλο πλοίο που τους είπε με τον τηλεβόα ότι θα τους πετάξει σωσίβια για να μην πνιγούν αλλά θα πρέπει να κολυμπήσουν στην κρύα θάλασσα και όταν φτάσουν στην ξηρά, στεγνώσουν, ζεσταθούν και μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους, αργότερα να τους επιστρέψουν πίσω τα σωσίβια αλλά λίγο μεγαλύτερα και καλύτερα .

Σε αυτό λοιπόν το σημείο έγινε χαμός στο πλοίο γιατί άρχισε να λέει ο καθένας από το πλήρωμα το κοντό του και το μακρύ του.

Ο καπετάνιος έλεγε ότι πρέπει να πάρουν τα σωσίβια και να κολυμπήσουν γιατί δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να σωθούν, παρά το κρύο που έκανε στην θάλασσα, άλλοι όμως που ήσαν αντίθετοι με τον καπετάνιο έλεγαν ότι θα τους στοιχήσει πολύ όταν θα πρέπει να πάρουν τα νέα σωσίβια οπότε να μην τα δεχτούν , ενώ ήσαν και άλλοι που έλεγαν ότι θα πρέπει να βρουν αυτούς που άφησαν το σκάφος να σαπίσει και να τρυπήσει και αφού τους βρουν να τους βάλουν να κλείσουν τις τρύπες και μετά να τους βάλουν και στο μπαλαούρο.

Ήσαν και μερικοί ναύτες που προτιμούσαν να το αφήσουν να βουλιάξει, για να χρεοκοπήσει η εταιρεία που το έχει, και έτσι να αναλάβει νέα εταιρεία που θα την έφτιαχναν αυτοί σύμφωνα με τις δικές τους προδιαγραφές.

Τελικά επεκράτησε ή άποψη του καπετάνιου και βρέθηκαν όλοι στην κρύα θάλασσα φορώντας τα σωσίβια γκρινιάζοντας πως ήσαν στενάχωρα και τους έσφιγγαν, και άρχισαν να κολυμπούν προς τη στεριά χωρίς όμως να ξέρουμε αν έφτασαν, πως έφτασαν και πόσοι έφτασαν εκεί , γιατί το χειρόγραφο από το σημείο αυτό και πέρα είναι καταστρεμμένο και έτσι δεν γνωρίζουμε αν η ιστορία έχει αίσιο ή κακό τέλος .

Η μόνη κρίση που έκανα διαβάζοντας αυτή την ιστορία είναι πως είναι προφανές ότι είναι φανταστική.

Δεν μπορώ να πιστέψω πως όταν έχεις μόνο ένα τρόπο σωτηρίας μπορείς εκείνη την ώρα να συζητάς και να προτείνεις οτιδήποτε άλλο.

Αυτό μόνο ένας λαός θα μπορούσε να το κάνει ,οι Έλληνες, αλλά το χειρόγραφο μιλάει για κάποια άγνωστη σε μας χώρα.

29 σχόλια:

  1. Οποιαδήποτε σχέση με πραγματικά πρόσωπα και συμβάντα είναι συμπτωματική που λένε σ' αυτές τις περιπτώσεις. Κι όποιος το πίστεψε, το πίστεψε! Σύμφωνα με μία άλλη εκδοχή οι επιβάτες ζητούσαν επίμονα από τον καπετάνιο να θέσει "κόκκινες γραμμές" στους διασώστες, αλλιώς να μην τους αφήσουν να τους σώσουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αθεόφοβε, περιμένω μέρες τώρα να δω τι θα γράψεις. Η αναμονή ικανοποιήθηκε με εργασία που στέκεται περήφανα, και απλά, ενάντια στο ύψος της περιστάσεως (εφ' όσον υπήρχε για το πλήρωμα πράγματι μόνο ένας τρόπος σωτηρίας) . Μπράβο σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΑΠΟ "ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ".
    ΑΠΛΑ, Ο ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ ΔΕΝ ΗΞΕΡΕ ΠΩΣ ΝΑ ΡΥΜΟΥΛΚΗΣΕΙ ΤΟ ΚΑΡΑΒΙ, ΟΙ ΕΠΙΒΑΤΕΣ(ΦΥΣΙΚΑ) ΔΕΝ ΗΞΕΡΑΝ ΚΑΝ ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΡΥΜΟΥΛΚΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΛΑΜΟΓΙΟΙ ΠΟΥ ΠΕΤΑΞΑΝ ΤΑ ΣΩΣΙΒΙΑ ΗΤΑΝ ΟΙ ΠΛΟΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΚΑΦΟΥΣ, ΠΟΥ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΤΟ ΒΟΥΛΙΑΞΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΚΟΝΟΜΗΣΟΥΝ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΑ!!

    ΟΙ ΗΛΙΘΙΟΙ ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΤΑ ΗΞΕΡΑΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ...Α, ΚΑΙ ΜΗΝ ΤΟ ΞΕΧΑΣΩ, ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΟΤΙ ΤΟ ΣΚΑΦΟΣ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΑΝ ΓΙΑ "ΠΡΟΣΑΡΑΞΗ" ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΠΛΟΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΟΥ, ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΛΗΣΤΕΨΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΠΡΙΝ ΤΟΥΣ ΠΕΤΑΞΟΥΝ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ, ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠ΄ΟΛΑ... ΤΟ ΚΑΡΑΒΙ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΒΟΥΛΙΑΞΕΙ!!! ΑΠΛΑ, ΘΑ ΤΟ ΞΑΝΑΠΑΡΟΥΝ ΟΙ ΠΛΟΙΟΚΤΗΤΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΚΑΠΕΤΑΝΙΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΣΟΥΝ ΠΟΤΕ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΣΚΑΜΝΙ, ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΤΑΞΙΔΕΨΟΥΝ ΣΕ ΝΕΕΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ... ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΟΙΟΥΣ ΗΛΙΘΙΟΥΣ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΩΜΑ.
    ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΣΑΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αταίριαστος-
    Σαφώς και είναι τελείως συμπτωματική!

    thinks-
    Μάλλον στο βάθος της περιστάσεως!

    ΠΠ-
    Ένα καράβι που έχει προσαράξει και είναι γεμάτο τρύπες από κάτω, δεν υπάρχει καπετάνιος που να μπορεί να το ξεκολλήσει χωρίς βοήθεια η οποία βέβαια δεν στην δίνει κανένας αφιλοκερδώς.
    Άσε που ο παλιός καπετάνιος είχε πάρει χαμπάρι πόσο σαράβαλο ήταν αφού το είχε βαρέσει ο ίδιος σε όλες τις ξέρες,με αποτέλεσμα καμιά εταιρεία να μην δέχεται να το ασφαλίσει,και έτσι φρόντισε να την κοπανήσει στο τελευταίο λιμάνι.
    Το καράβι δε ανήκε σε εταιρεία λαϊκής βάσης με μετόχους κυρίως το πλήρωμα που δυστυχώς δεν φρόντιζαν να το συντηρήσουν και προτιμούσαν να σπαταλούν όσα κέρδη είχαν, μαζί με κάτι επιδοτήσεις που πήραν.
    Όπως βλέπεις λοιπόν τίποτα από όσα γράφεις δεν ισχύει και στο μόνο που ίσως θα συμφωνούσα είναι στο αν χαρακτηρίζεις ηλίθιους εκείνους τους ναύτες που ήθελαν να το βουλιάξουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εξαιρετικά επίκαιρη η δημοσίευση του χειρόγραφου και συγχαρητήρια γιά την έρευνα στο αρχείο σου.

    Θα ήταν επίσης πολύ ενδιαφέρον αν είχαν διασωθεί και οι τελευταίες εντολές του καπετάνιου πριν από την βύθηση του πλοίου που πρέπει να ήταν :
    κολυμπήστε ενωμένοι για να γλυτώσουμε όλοι.

    Ο συν-φαλακρός γείτων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Έχω μια απορία. Πριν βουτήξουν στη θάλασσα για να σωθούν, δεν ρώτησαν αν πλήρωσε η πλουτοκρατία??? Γιατί, αν δεν ρώτησαν και δεν βεβαιώθηκαν ότι πλήρωσε, είναι ηλίθιοι που δέχτηκαν να σωθούν. Τσ τσ τσ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Προφανώς κάποιοι σώθηκαν..... για να υπάρχει το χειρόγραφο.... εκτός κι ήταν σε κανένα μπουκάλι.

    Πάντως, σήμερα, με τόσες γνώμες περί σωτηρίας, χρεοκοπίας κ.λ.π., η μόνη λύση είναι η μοναδική λύση, σωστά;

    Στο μέλλον θα μας ανακαλύψουν σε "χειρόγραφα".

    Καλή εβδομάδα
    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλο χειρόγραφε Αθόφοβε, να το κρατήσουμε. Μήπως αναφέρει και κάτι άλλους που κλείνανε το λιμάνι γιατί δεν γουστάρανε το Σύνταγμα αυτής της άγνωστης χώρας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αθεόφοβε μου,
    συμφωνώ απόλυτα! Όλοι στη θάλασσα για να σωθούν!
    Όλοι όμως, κι οι αξιωματούχοι και οι ναύτες και οι επιβάτες!!
    Όχι μόνον οι μούτσοι...
    :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Επιτέλους πήρατε θέση! Συμφωνώ με το σχόλιο της marianaonice. Aνεξάρτητα όμως με τα αίτια βύθισης του σκάφους, πιστεύω σε πρώτη φάση όλοι πρέπει να πούμε στον εαυτό μας
    ΣΚΑΣΕ ΚΑΙ ΚΟΛΥΜΠΑ!!!
    πρεσβύωψ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. συν-φαλακρός γείτων-
    Ο καπετάνιος το είπε αλλά δεν ξέρω αν τον άκουσαν όλοι.

    Meropi-
    Δηλαδή πιστεύεις ότι φώναξαν πριν να πηδήσουν Πλουτοκρατία ή θάνατος!

    Βάσσια-
    Ελπίζω στα μελλοντικά χειρόγραφα που θα βρεθούν να υπάρχει το τέλος της ιστορίας και να είναι αίσιο.

    Locus Publicus-
    Αυτοί κολυμπάνε χωριστά από το υπόλοιπο πλήρωμα γιατί τους έχει μείνει το χούι από τις συγκεντρώσεις στην πατρίδα τους!

    marianaonice-
    Εκ των πραγμάτων όταν το σκάφος βυθίζεται όλοι πηδάνε στην θάλασσα ακόμα και αυτοί που δεν ξέρουνε κολύμπι!

    πρεσβύωψ-
    Δυστυχώς σε ένα ναυάγιο δεν υπάρχει άλλη λύση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. επειδή συνήθως οι ύφαλοι είναι χαρτογραφημένοι, και επειδή συνήθως τα καράβια δεν πάνε απάνω καταπάνω τους να προσαράξουν από μοναχά τους.
    Μήπως θα επεστρεφαν μεθ' ευχαριστήσεως τα μεγαλύτερα καινούρια σωσίβια οι σωζμένοι ναυαγοί,αν ήξεραν πως ο μαλάκας (στην καλύτερη περίπτωση) καπετάνιος και οι υπαρχαίοι του κατέληγαν στο μπαλαούρο γιά μερικά χρονάκια, ως οι κύριοι υπεύθυνοι γιά την προσάραξη;
    δ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. demetrat-
    Ο προηγούμνος ύπαρχος είχε κάνει απογραφή και ειχε κρύψει ότι λείπουν οι χάρτες με τους ύφαλους για να μην τους χρεωθεί!
    Ο καπετάνιος ήταν καινούργιος,το καράβι ήταν που ήταν σαράβαλο,το ξεχαρβάλωσε και ο προηγούμενος καπετάνιος που την κοπάνησε στο τελευταίο λιμάνι,χάλασε και το πηδάλιο και έτσι βρέθηκε στην ξέρα.
    Καπετάνιος στην ναυτική ιστορία δεν έχει πάει μέχρι στιγμής στο μπαλαούρο το πολύ μόνο κανένας μούτσος.
    Όσο για τους ναυαγούς έτσι και σωθούν με κάτι μούτρα να, θα πάρουν τα νέα και μεγαλύτερα σωσίβια.
    Μόνο Καγιέν αγοράζουν με χαμόγελο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. "Μόνο Καγιέν αγοράζουν με χαμόγελο!"

    Αμήν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αυτός ο καπετάνιος, αθεόφοβε, που αναφέρει το ξεχασμένο χειρόγραφο που βρήκες, μου θυμίζει κάποιον άλλο καπετάνιο που με τα σπαστά Ελληνικά του βεβαίωνε το πλήρωμα του καραβιού ότι το καράβι είναι αξιόπλοο και πως όταν θα αναλάβει εκείνος τη διακυβέρνησή του θα το οδηγήσει στη γη της επαγγελίας.
    Κρίμα μόνο που το χειρόγραφο σταματάει στο πιο κρίσιμο σημείο και έτσι θα μείνω με την απορία αν αυτός ο καπετάνιος είναι ο ίδιος με αυτόν που ξέρω εγώ και που νομίζει ότι το να οδηγείς κανό σημαίνει ότι μπορείς να κουμαντάρεις και καράβι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Πάντως ο καπετάνιος του χειρόγραφου κάτι έλεγε περί διασποράς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Πολύ ωραία η παραβολή Αθεόφοβε!Μόνο που περικές φορές η αλήθεια κρύβεται εξίσου και στις λεπτομέρειες.
    Σύμφωνα με συμπληρωματικές πηγές που είδαν το φως της δημοσιότητας
    -αυτοί που πέταξαν τα σωσίβια επί χρόνια δωροδοκούσαν καπεταναίους και υπάρχους για να αγοράζουν υπερτιμολογημένα και σκάρτα ανταλλακτικά και πυρομαχικά για το "σκάφος"
    -ο παλιός Καπετάνιος αν και ράθυμος και ανεπρόκοπος είχε προειδοποιήσει,έστω την τελευταία στιγμή για την επερχόμενη καταιγίδα και για το ότι θάπρεπε όλοι ν'αφήσουν τα γλεντοκόπια και να πιάσουν το κουπί
    αλλά
    -φυσικά το κακομαθημένο πλήρωμα προτίμησε να παραπλανηθεί απ τον Νέο Καπετάνιο,γιό ενός παλιότερου,ο οποίος όχι μόνο τους είπε οτι δεν χρειάζεται να κωπηλατήσουν αλλά τους κέρασε και σφηνάκια στην αρχή,και με τους ελιγμούς του οδήγησε το καράβι καρφί στην ξέρα
    -όσοι σωθούν δεν έχουν καμιά εγγύηση οτι ο καπετάνιος του ξέρει προς τα που είναι η στεριά,
    ή πως θα επιβιώσουν για να φτιάξουν τα νεα και καλύτερα σωσίβια που χρωστούν.
    Επιπλέον,επειδή αξιωματικοί και πλήρωμα ποτέ δεν τα πηγαιναν καλά στην συνεργασία και στην ομαδική δουλειά,είναι πιθανότερο να προσπαθεί ο ένας να κλέψει αυτό που φτιάχνει ο άλλος,παρά να συνεισφέρουν όλοι όσο μπορούν πραγματικά.
    Κατόπιν αυτών,το τελος της ιστορίας ίσως και να αχνοδιαγράφεται,αλλά ας μην προστρέξω σε αυθαίρετες ερμηνείες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Αλληγορικός και κριτικός όπως πάντα. Μια υπέροχη ιστοριούλα. Θα μπορούσε να είναι και διδαχή σε νηπιαγωγείο (γιατί τελικά κάποιοι μόνο τέτοια παραμύθια κατανοούν).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. squarelogic-
    Δεν φταίγανε εκείνοι που πούλαγαν υπερτιμολογημένα και σκάρτα ανταλλακτικά αλλά εκείνοι που τα αγόραζαν μεταξύ των οποίων και ο προηγούμενος καπετάνιος που έλεγε στο πλήρωμα ότι έκανε απογραφή και όλα θα πάνε καλά.
    Όταν στο τέλος κατάλαβε ότι το πλοίο θα βυθιστεί από την διακυβέρνηση του, είπε με μισόλογα την αλήθεια και την κοπάνησε οπότε και το πλήρωμα πίστψε τον νέο καπετάνιο που τους ζαχάρωσε την αλήθεια πιστεύοντας ότι θα βρεί νέους προμηθευτές.
    Δυστυχώς το χειρόγραφο δεν μας λέει τι γίνεται τελικά με τους ναυαγούς που άλλοι φόρεσαν το σωσίβιο που βρήκαν μπροστά τους,αλλά σε άλλους καθώς τους το πεταξαν τους ήρθε στο Δοξαπατρί και ακόμα ζαλισμένοι δεν ξέρουν προς τα που να κολυμπήσουν άσε δε που με το καμποτάζ αρκετοί δεν μπορούν ούτε να συνεννοηθούν μεταξύ τους!

    Δείμος-
    Υπάρχουν όμως και πολλοί που ούτε με τέτοια παραμύθια κατανοούν !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Εξεπλάγην από τας αντιλήψεις σας. Είχα σχηματίσει την εικόνα ενός αθεοφόβου ανδρός ευρυτέρας αντιλήψεως. Δεν ανέμενα να είστε τόσο ΠΑΣΟΚ. Δεν βλέπετε από την άλλη πλευρά του βυθιζομένου πλοίου τον καπετάνιο, παλαιοτέρους καπετάνιους μαζί με άλλους περιέργους τύπους επί των σωσιβίων λέμβων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ανώνυμο-
    Πόθεν έσχετε το συμπέρασμα ότι είμαι "τόσο ΠΑΣΟΚ";
    Δεν θα ήτο δυνατόν να είμαι οπαδός πχ της φιλτάτης Ντόρας;
    Όστις προφανώς δεν συμφωνεί με τας υμετέρας, επί του προκειμένου θέματος απόψεις, παύει αυτομάτως να είναι ανήρ ευρυτέρας αντιλήψεως και κατατάσσεται πάραυτα εις τα 3.000.000 των ατόμων με στενοτέρας αντιλήψεις οίτινες εψήφισαν προσφάτως το κυβερνόν κόμμα μη διακρινόμενοι ως συνάγεται δια την ευρύτηταν του πνεύματος τους, όπως υμείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ενα γνωρίζω. Οτι το βλόγιόν σας, δεν έχει σωσίβια. Με βυθίζει το σύστημά σας. Ποιούς εκπροσωπείτε? Που είναι το σχόλιό μου απο ημέρών. Τος παν.
    Επαναλαμβάνω.

    Βάρδα να μην βρεθείς στην παγωμένη, θάλασσα. Αμα όμως θα κολυμπήσεις με όποιο τρόπο. Τι άλλο σου μένει?
    καλά, μην φωνάζετε. Οι δόσεις απο την αποπληρωμή των σωσιβίων!
    καλό μεσημέρι!
    ψαρόσουπα θα φάμε ή γλαρόσουπα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Αγαπητή Ζουζούνα εν οίδα ότι ουδέν οίδα οποία μαρμάγκα κατέποσεν το υμέτερον σχόλιον.
    Εις την παγωμένην θάλασσαν ουδείς ευρίσκεται αυτοβούλως ειμί μόνον λόγω ανωτέρας βίας, τουτέστιν όταν το σκάφος χυδαϊστί " φουντάρει" και ο κυβερνήτης αναφωνεί έκπλαγος από την θλιβεράν κατάστασιν "την κάτσαμε την βάρκα".
    Τότε αναγκαστικώς κολυμπάει κανείς ,εκστομίζων ταυτοχρόνως δια τους υπευθύνους δια το ναυάγιον διαφόρους ασεβείς φράσεις σχετικά με τον σταυρόν τους και την Παναγία τους, και τελικώς είς την ξηράν δεν το μένει δια να συνέλθει παρά μόνον γλαρόσουπα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Παραλείπεται, η παρατήρηση οτι οι "πωληταί" οι διαθέτοντες τα σωσίβια, αν δεν πωλήσουν, θα πνιγούν οι ίδιοι επίσης.

    Επομένως, μήπως θα ήτο φρόνιμη μία επαναδιαπραγμάτευση, ας πούμε, της τιμής των σωσιβίων ή και πλήρης άρνηση αγοράς τους, προκειμένου να αφήσωσι οι έμπορες σωσιβίων την ντροπογλυφία τους και να πιάκουν τα κουπία των σωστικών λέμβων για ιδίαν διάσωση ομού μετά των εμών των ιδίων;;;
    Διότι εδώ, όλοι, ένα πλήρωμα είμεθα.
    Ακόμη και οι έμποραι σωσιβίων - έστω τρυπημένων μετά οπών - καθ' όσον κι η στεριά, ένα καράβι είναι...:-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. "Μα τι γυρεύουν οι ψυχές μας
    Πάνω σε καταστρώματα καταλυμένων καραβιών.
    Μουρμουρίζοντας σπασμένες σκέψεις από ξένες γλώσσες;"

    Γιώργος Σεφέρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Χαιρε Εδω-
    Όλοι μας θα θέλαμε να είμαστε εμείς αυτοί που θα δίνουν τα σωσίβια.
    Όταν όμως δεν τα έχεις την στιγμή του κινδύνου τα παίρνεις και μετά, αν μπορείς ξαναπαζαρεύεις την τιμή τους.

    Ίσως ο Μανόλης Αναγνωστάκης στο Ναυάγιο να μας δίνει μια πιο αισιόδοξη εικόνα για το μέλλον.

    Θα μείνω κι εγώ μαζί σας μες στη βάρκα
    Ύστερα απ' το φριχτό ναυάγιο και το χαμό
    Το πλοίο βουλιάζει τώρα μακριά
    (Πού πήγαν οι άλλες βάρκες; ποιοι γλιτώσαν;)
    Εμείς θα βρούμε κάποτε μια ξέρα
    Ένα νησί ερημικό όπως στα βιβλία
    Εκεί θα χτίσουμε τα σπίτια μας
    Γύρω-γύρω απ' τη μεγάλη πλατεία
    Και στη μέση μια εκκλησιά
    Θα κρεμάσουμε μέσα τη φωτογραφία
    Του καπετάνιου μας που χάθηκε - ψηλά-ψηλά -
    Λίγο πιο χαμηλά του δεύτερου, πιο χαμηλά του τρίτου
    Θ' αλλάξουμε τις γυναίκες μας και θα κάνουμε πολλά παιδιά
    Κι ύστερα θα καλαφατίσουμε ένα μεγάλο καράβι
    Καινούριο, ολοκαίνουριο και θα το ρίξουμε στη θάλασσα

    Θα 'χουμε γεράσει μα θα μας γνωρίσουνε.

    Μόνο τα παιδιά μας δε θα μοιάζουνε μ' εμάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή