Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

ΣΑΜΑΡΑΣ -ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΙΚΑΝΟΥΣ ΣΤΟΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ





 Βλέποντας προχθές τον 94χρονο Χέλμουτ Σμιτ να κατακεραυνώνει την πολιτική της Μέρκελ στο Γερμανικό Οικονομικό Φόρουμ, έκανα μια θλιβερή διαπίστωση.
Στην Ευρώπη σήμερα δεν υπάρχει πουθενά μια ηγετική μορφή που να μπορεί να δώσει στον λαό της χώρας της ένα όραμα για ένα καλύτερο αύριο, έστω και αν αυτό το όραμα μπορεί στο τέλος να αποδειχτεί απατηλό.
Βέβαια αυτό ίσως και να οφείλεται στο ότι ζούμε στην εποχή της έλλειψης ιδεολογιών και η μόνη ουσιαστική ιδεολογία που υφίσταται είναι η ιδεολογία των αγορών, οι οποίες βέβαια στο μόνο που πιστεύουν είναι απλά και μόνο το κέρδος.
Όμως στην Ευρώπη η έλλειψη ηγετικών φυσιογνωμιών αντισταθμίζεται τουλάχιστον από ένα καλά οργανωμένο κράτος, με αποτέλεσμα να μην εξαρτάται η λειτουργία της  κρατικής μηχανής από την κυβέρνηση .
Για χρόνια στην Ιταλία το κράτος λειτούργησε με αλλεπάλληλες κυβερνητικές αλλαγές και συμμαχίες  και πρόσφατα  πχ στο  Βέλγιο λειτούργησε για  540 μέρες  με μεταβατική  κυβέρνηση χωρίς κανένα πρακτικά κλυδωνισμό.
Εκεί πριν λίγες μέρες τελικά 6, επαναλαμβάνω έξι, κόμματα κατάληξαν σε συμφωνία για κυβέρνηση συνασπισμού παρ΄ όλα τα προβλήματα και τις διαφορές που υπάρχουν στην χώρα, όχι μόνο στο  πολιτικό πεδίο αλλά και μεταξύ των γαλλόφωνων και φλαμανδόφωνων Βέλγων χωρίς να αναγκαστούν να καταφύγουν ξανά σε εκλογές.
Εδώ  δυστυχώς, ενώ τα μικρά κόμματα μιλάνε για απλή αναλογική ταυτόχρονα διακηρύσσουν σε κάθε τόνο ότι δεν πρόκειται να συνεργαστούν με κανένα!
Έπρεπε ουσιαστικά τα πράγματα να φτάσουν στο απροχώρητο για να καταλήξουμε στην κυβέρνηση Παπαδήμου την οποία πριν αλέκτορα φωνήσαι τρις οι ίδιοι οι συμμετέχοντες την υπονομεύουν!
Το χειρότερο δε είναι πως μετά τις διαδοχικές κυβερνήσεις ανικάνων, δηλαδή του Καραμανλή και του Παπανδρέου, το πιθανότερο είναι ότι μετά τις επερχόμενες εκλογές να γίνει πρωθυπουργός ένα χειρότερος από ανίκανος, ένας επικίνδυνος, όπως ο Σαμαράς.
Και δεν τον χαρακτηρίζω επικίνδυνο μόνο για τις πρόσφατες παλινωδίες του με την συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου και με την επιστολή που  δεν θα υπέγραφε ή με την παροιμιώδη ανοησία του ότι :Δεν είμαστε ούτε συμπολίτευση, ούτε αντιπολίτευση. Η ΝΔ είναι ο ρυθμιστικός παράγοντας των εξελίξεων!
Ήδη η  αποπομπή του από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, που είχε σαν αιτία το σκοπιανό, τελικά δικαιώθηκε από την εξέλιξη των πραγμάτων.
Βασικά ο Σαμαράς  σε όλες τις θέσεις του με τα Ζάππεια και τις επαναδιαπραγματεύσεις που επαγγέλονταν, όπως και με την δήθεν σθεναρή του στάση απέναντι στο μνημόνιο και την ενδιάμεση συμφωνία, που κανένας δεν τα πήρε στα σοβαρά, απέδειξε τις ανεπαρκείς πολιτικές ικανότητες.
Και όσο αυτές αφορούν το εσωτερικό της χώρας αφορούν αυτόν, το κόμμα του και τους ψηφοφόρους του.
Όμως την ίδια ανόητη αλλά και επικίνδυνη τακτική ακολουθεί και στις εξωτερικές σχέσεις της χώρας και γι΄αυτό το λόγο τον χαρακτηρίζω και  επικίνδυνο, αν τελικά καταφέρει να γίνει πρωθυπουργός.
Μου άναψαν τα λαμπάκια μόλις διάβασα χθες το παρακάτω σχόλιο:    
«Σνόμπαρε» ο Αντώνης Σαμαράς τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Νίκολα Γκρούεφσκι που ζήτησε να τον δει στο περιθώριο της συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Μασσαλία.
Είχε προηγηθεί η καταδικαστική για την Ελλάδα απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης και ο Σκοπιανός πρωθυπουργός επιδίωξε να δει τον Σαμαρά «στο πλαίσιο της γνωριμίας, της εμβάθυνσης των σχέσεων καλής γειτονίας, της οικοδόμησης κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης και ανάπτυξης των σχέσεων για συνεργασία στην περιοχή».
Ο Σαμαράς αρνήθηκε επικαλούμενος «ανειλημμένες υποχρεώσεις» και η στάση του προκάλεσε αντιδράσεις στα Σκόπια.
Δεν ήξερε, δεν ρώταγε ο Γκρούεφσκι για τον Σαμαρά; Αλλά και ο πρόεδρος της Ν.Δ. αν γίνει πρωθυπουργός, θα αρνηθεί και πάλι να δει τον Γκρούεφσκι; Ασκήσεις διπλωματίας...
Προσωπικά  ο Γκρούεφσκι μου είναι ιδιαίτερα αντιπαθής τόσο σαν φάτσα όσο και για  τις σοβινιστικές του θέσεις. Το ίδιο πιθανώς συμβαίνει και στον Σαμαρά.
Όμως ένας πολιτικός ,που μάλιστα έχει και διατελέσει και υπουργός εξωτερικών, και θέλει να γίνει και πρωθυπουργός δεν συναντάει μόνο όποιους γουστάρει ή είναι και φίλοι του.
Με την στάση αυτή κατάφερε πάλι να δικαιώσει τον Μητσοτάκη, που παρά το ότι παραμένει επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, είπε για τον σημερινό αρχηγό της:  «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι λαϊκιστής»
Νομίζει άραγε ο Σαμαράς πως ο Κάρολος ήταν ιδιαίτερα ευτυχής στην επίσκεψη  της παραπάνω φωτογραφίας;

14 σχόλια:

  1. είχα κάποτε ασχοληθεί με μια εκπομπή των "Φακέλων" για το μακεδονικό και είχα καταλήξει έντρομος να δώσω πόντο στον Μητσοτάκη...

    Φοβάμαι πως ο Σαμαράς δεν πατάει πουθενά σχετικά με εξωτερική πολιτική καθώς αδυνατεί να καταλάβει πως (1) άλλο "εθνικό συμφέρον" κι άλλο εθνικισμός και (2) άμα όλοι κάνανε εξωτερική πολιτική με όρους εθνικισμού δεν θα είχε μείνει κολυμπηθρόξυλο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προσθέτω κάτι με το χιλιοειπωμένο ΟΙ ΛΑΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΞΙΖΟΥΝ;;;;
    Μάλλον όχι.

    Πρεσβύωψ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κι εγώ πιστεύω ότι ο Σαμαράς είναι χειρότερος από τον Καραμανλή (το νεώτερο). Εκείνος απλώς δεν έκανε τίποτε, δεν δρούσε. Αυτός, όπως λες κι εσύ, θα δρα επικίνδυνα, υπό την ενθάρρυνση και"Τύπων", όπως το Φαήλο Κρανιδιώτη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. latecomer-
    Ακριβώς για αυτά που γράφεις θεωρώ πως είναι εκτός από ανίκανος και επικίνδυνος.

    Πρεσβύωψ-
    Θέλω να ελπίζω και εγώ όχι.

    Meropi-
    Δεν καταλαβαίνει πως προσπαθώντας να αναστείλει την φυγή των ακροδεξιών προς το ΛΑΟΣ χάνει από την μεγάλη δεξαμενή των κεντροδεξιών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. υτό που με ανησυχεί δεν είναι τόσο η προφανής ανικανότητα του Σαμαρά σε κάθε επίπεδο, αλλά η λογική των ελλήνων που, έστω και οικτρά απογοητευμένοι από τον γαπ, του δίνουν προβάδισμα , αν πιστέψει κανείς τις δημοσκοπήσεις που προβάλονται στα δελτία (οι οποίες ένα μήνα πριν τις εκλογές του 2009 έδινα προβάδισμα στον Καραμανλή. χα χα).

    Για εμένα κανένα κόμμα δεν θα έπρεπε να έχει ποσοστό πάνω από 10 με τα καραγκιοζιλίκια που είδαμε το τελευταίο διάστημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ας μην είμαστε υπερβολικοί αθεόφοβε.
    Όσο ανίκανος και όσο επικίνδυνος να φαντάζει ο Σαμαράς δεν θα καταφέρει ποτέ να συναγωνιστεί το GAP που, ενώ από μακριά φωνάζει ότι είναι ηλίθιος, κατάφερε να πάρει αυτοδυναμία για να κάνει σε δυό χρόνια τη χώρα μπάχαλο!
    Αριστερά ψηφίζω, αλλά αυτό δεν με εμποδίζει να βλέπω και λίγο πιο πέρα, ώστε να μπορώ να διακρίνω την προσπάθεια ορισμένων να συγκρίνουν ανόμοια πράματα.
    Και λέω ανόμοια πράματα επειδή ο απερχόμενος πρωθυπουργός δεν μπαίνει σε κανένα μέτρο σύγκρισης-ούτε καν με το σιωπηλό προκάτοχό του, που λες και του πήραν τη μιλιά οι νεράιδες στο δάσος της Ραφήνας…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αθηνά Νικολοπούλου-
    Αυτό είναι και το πραγματικό πρόβλημα σήμερα στην χώρα. Η επιλογή του Σαμαρά σαν -το μη χείρον βέλτιστον-και όχι γιατί πιστεύουν πως έχει τίποτα καλύτερο να προσφέρει.

    KOYKLITIS-
    Διαφωνώ με την εκτίμηση σου και βέβαια εύχομαι να έχω άδικο και να μην αποδειχθεί επικίνδυνος και μοιραίος ο Σαμαράς για την χώρα, αν τελικά την κυβερνήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γμτ με πρόλαβε ο latecomer!

    Ο Antonis κανει τον Μητσοτακη να δειχνει εξαιρετικα συμπαθής!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Συμφωνώ απόλυτα, με τρομάζει η σκέψη ότι θα γίνει σύντομα πρωθυπουργός.
    Ελπίζω στην ανάδειξη νέων κομμάτων παρά του ότι τα ΜΜΕ είναι "προπληρωμένα"..........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. H πτώση άρχισε το βράδυ που έπεσαν με τη μηχανή ο Κεντέρης και η Θάνου. Απλώς θυμηθείτε τι ήταν η Ελλάδα το 2004, από το Euro ως τη Εurovision!

    Kάθε φορά ελπίδες πως ο καινούργιος θα είναι καλύτερος...Θυμηθείτε το φιλικό στυλ του σουβλακοφάγου και το "πάμε!" του ΓΑΠ. Και στο τέλος τζίφος!

    Τι να περιμένεις από άνθρωπο που διατηρεί τη γυμνασιακή χωρίστρα!; και η μεγαλύτερη επιτυχία του ήταν η Βίσση;

    Ευτυχώς που υπάρχουν και τα χειρότερα: έβλεπα προχθές στη δημοσκόπηση ότι η δεύτερη δημοφιλέστερη πολιτικός του ΠΑΣΟκ είναι η Γεννηματά!! Αφου επιμένουμε να νομίζουμε ότι το όνομα φτιάχνει το μαγαζί, καλά να πάθουμε!

    Και ναι, ντρέπομαι που το λέω, αλλά ο Μητσοτάκης είχε δίκιο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Zaphod-
    glam-
    argosholos-
    Ο Μητσοτάκης δεν είναι βλάκας, αλλά κάνει λανθασμένες κινήσεις όπως παλιά με την αποστασία και τότε με την προώθηση του Σαμαρά και μάλιστα σε καίρια υπουργεία, όπως το Οικονομικών και το Εξωτερικών στο οποίο μάλιστα ήταν και ο νεώτερος σε ηλικία που υπηρέτησε σε αυτό το υπουργείο.
    Νέα κόμματα δεν προβλέπω στο άμεσο μέλλον γιατί δεν υπάρχει δυστυχώς καμία νέα τρέχουσα ιδεολογία που θα αποτελούσε και τον συνεκτικό κρίκο συνένωσης ατόμων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Όλες οι μετριότητες είναι εν δυνάμει επικίνδυνες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή