Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΚΑΙ Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ



 Ξυλογραφία του Φλαμαριόν (1888), μια από τις πιο γνωστές καλλιτεχνικές απεικονίσεις του σύμπαντος (επιχρωματισμένη έκδοση του 1998).

Πολλές φορές θεωρούμε πως η οικογένεια, η φίλοι μας και γενικότερα ο μικρόκοσμος που μας περιβάλλει είναι και το κέντρο του κόσμου.
Μόνο αν αντικρίσουμε τι είναι απλά και μόνο  ο ίδιος  ο πλανήτης που ζούμε μέσα στο σύμπαν, τότε διαπιστώνουμε με έκπληξη την μηδαμινή σημασία που έχει ο δικός μας μικρόκοσμος μέσα στην απεραντοσύνη του διαστήματος.
Οι σκέψεις αυτές μου δημιουργήθηκαν όταν είδα τις παρακάτω εικόνες που μας δείχνουν τα συγκριτικά μεγέθη όλου αυτού του σύμπαντος που αντικρίζουμε όταν κοιτάμε τον έναστρο ουρανό.
 Πχ ο Ήλιος είναι 1.000.000 φορές μεγαλύτερος από την Γη μας!
Κάθε δευτερόλεπτο δε καταναλώνει 600.000 τόνους υδρογόνου, αλλά μην φοβάστε, για να το εξαντλήσει όλο  θα πρέπει να περάσουν  5 δισεκατομμύρια χρόνια!




Μπορεί  να έχουμε στο μυαλό μας μια συγκριτική εικόνα των διαφορών στο  μέγεθος που έχουν οι 8 πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, αλλά οι περισσότεροι δεν έχουμε την ίδια γνώση για τα τεράστια μεγέθη των  αστεριών ή απλανών δηλαδή των απομακρυσμένων ήλιων  που βλέπουμε  στο ίδιο σημείο στον ουρανό.

 Στην  παρακάτω εικόνα  του ηλιακού μας συστήματος μπορεί  να γίνει αντιληπτό αυτό αν σκεφτεί κανείς πως η διάμετρός πχ του Βετελγόζη είναι τόσο μεγάλη που αν βρισκόταν στο κέντρο του Ηλιακού Συστήματος, η επιφάνειά του θα έφτανε μέχρι την τροχιά του Δία, «καταπίνοντας» όλους τους εσωτερικούς πλανήτες.

Μπορεί μέχρι πριν μια 20ετια  να παίρναμε εντυπωσιακές εικόνες από το σύμπαν όπως η παρακάτω του Ήλιου μας, αλλά η πραγματική επανάσταση έγινε  όταν εκτοξεύθηκε στο διάστημα τις 24 Απριλίου 1990, με το διαστημικό λεωφορείο Discovery, το Διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ (Hubble Space Telescope - HST) το οποίο  είναι ένα τηλεσκόπιο  που τέθηκε  σε τροχιά γύρω από τη γη.


 Το Χάμπλ έχει δεχτεί μέχρι σήμερα 5 αποστολές διόρθωσης και υπολογίζεται πως το τέλος της αποστολής του θα είναι γύρω στο 2013 με 2020.
Ο διάδοχος του Hubble, θα είναι το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb η εκτόξευση του οποίου έχει προγραμματιστεί για το 2018.
Είναι εντυπωσιακή η συμβολή του Χάμπλ  στην διερεύνηση της εξέλιξης του πρώιμου σύμπαντος, αν σκεφτεί κανείς πως από το αστεροσκοπείο του Πάλομαρ (Palomar), όπου βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα τηλεσκόπια του κόσμου, διακρίνονται ουράνια σώματα λίγο  πέραν της απόστασης των 2 δισεκατομμυρίων ετών φωτός(ε.φ) ενώ  επίσης, από τα μεγάλα ραδιοτηλεσκόπια είναι δυνατόν οι αστρονόμοι να διεισδύσουν στον χώρο του Σύμπαντος μόνο μέχρι τα έξι δισεκατομμύρια ε.φ.
Για να γίνουν κατανοητές οι αποστάσεις που αποκτήσαμε εικόνα, πρέπει να γνωρίζει κανείς πως 1 έτος φωτός αντιστοιχεί σε 10 τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα.
 Οι εικόνες που μας έδωσε είναι μοναδικές!
Όταν βλέπουμε με γυμνό μάτι τον ουρανό διακρίνουμε φωτισμένες περιοχές σαν θολές κηλίδες, τα νεφελώματα όπως πχ η Ανδρομέδα.
Τα νεφελώματα οι αστρονόμοι τα θεωρούν ως χώρο γέννησης των άστρων όπως πχ ο δικός μας Ήλιος.
Η παρακάτω εικόνα είναι το μάτι της Γάτας, το πρώτο πλανητικό νεφέλωμα που ανακαλύφτηκε, και είναι  η εικόνα ενός αστεριού που πεθαίνει  σε απόσταση 3000 ετών φωτός από μας!
 Το νεφέλωμα του Κώνου, όπως ονομάζεται αυτό της φωτογραφίας, είναι εκατομμύρια φορές μεγαλύτερο από το ηλιακό μας σύστημα και αποτελείται από αέρια και σκόνη από αστέρια που έχουν γεννηθεί πάνω από την κορυφή της φωτογραφίας.
 Ο σπειροειδής αυτός γαλαξίας βρίσκεται στον αστερισμό Πυξίδα και είναι περίπου 100 εκατομμύρια έτη φωτός από την Γή.
 Αυτές οι ονομαζόμενες πύλες της Δημιουργίας που μοιάζουν με σταλαγμίτες δεν είναι τίποτα άλλο από  διαστρικό αέριο υδρογόνο και σκόνη που λειτουργούν ως φυτώρια για νέα άστρα.

Όμως εκτός από φυτώρια υπάρχουν και πλανήτες που τους "καταβροχθίζουν" αστέρια-ήλιοι, όπως αυτόν τον, ηλικίας 10 εκατομμυρίων ετών, πλανήτη  στον αστερισμό Auriga, περίπου 600 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τον δικό μας γαλαξία.

 Το παρακάτω αστρικό σύστημα μοιάζει με τον δικό μας γαλαξία. Έχει 300 δισεκατομμύρια αστέρια σαν τον δικό μας ήλιο.
 Το σύμπαν που μπορούμε να παρατηρήσουμε περιέχει τουλάχιστον 100 δισεκατομμύρια γαλαξίες ο καθένας από τους οποίους έχει κατά μέσο όρο 5 τρισεκατομμύρια αστέρια.
 Εάν σχεδιάσουμε το σύμπαν που μπορούμε να παρατηρήσουμε, θα έχουμε μια σφαίρα με διάμετρο 28 δισεκατομμύρια έτη φωτός στην οποία θα υπάρχουν 15 τρισεκατομμύρια ήλιοι.

Για να γίνει ευκολότερα κατανοητό το πόσο είναι 1 τρισεκατομμύριο είναι απλό!
Είναι 1 με 21 μηδενικά, δηλαδή 1.000.000.000.000.000.000.000 ! 
Το ίδιο ασύλληπτα είναι και τα άλματα που έχει κάνει η επιστήμη τα τελευταία χρόνια αν σκεφτεί κανείς ότι πριν 400 χρόνια ό αγιοποιηθείς μάλιστα το 1930 καρδινάλιος   Roberto Bellarmino, από τους εμπλεκόμενους στις διαδικασίες κατά του Τζιορντάνο Μπρούνο και του Γαλιλαίου είχε πει το αμίμητο:
«Το να ισχυρίζεται κανείς ότι η γη περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο είναι τόσο εσφαλμένο όσο το να υποστηρίζει ότι ο Ιησούς δεν γεννήθηκε από παρθένο.»!
 Μετά από αυτή την σύντομη περιήγηση στο χαώδες σύμπαν με τα τεράστια αυτά μεγέθη και τις ιλιγγιώδεις αποστάσεις  που μας προκαλούν ένα αίσθημα ανασφάλειας, νομίζω ότι  για να ξαναβρούμε τις πραγματικές διαστάσεις που ζούμε και να επιστρέψουμε στην ομορφιά της Γης μας, είναι αρκετό να χαρούμε το ηλιοβασίλεμα  σε μια παραλία ενώ αν είμαστε τυχεροί μπορεί να δούμε και μια Αφροδίτη αναδύεται από την ήρεμη  θάλασσα, 

 ή να απολαύσουμε την μαγευτική εικόνα της σελήνης να στολίζει την μοναδική και ονειρική εικόνα της φωτισμένης Ακρόπολης.
 Μπορεί βέβαια το Χαμπλ να μας έχει προσφέρει πανέμορφες εικόνες από το σύμπαν με άστρα να γεννούνται  ή να πεθαίνουν, νεφελώματα να δημιουργούν πανέμορφες και αλλόκοτες εικόνες στο διάστημα, γαλαξίες να φωτίζουν τον ουρανό, όμως κανένα από τα άψυχα αυτά πράγματα δεν έχει την γοητεία και την  ομορφιά που έχουν τα πανέμορφα ζωντανά πλάσματα, άσχετα από  ηλικία, που μόνο στον δικό μας πλανήτη μπορούμε να δούμε.





ΠΡΟΣΘΗΚΗ 13-3-12

Στο http://www.solarsystemscope.com/scope.swf υπάρχει ένα διαδραστικό, με πολλές δυνατότητες παραμετροποίησης, site για το ηλιακό μας σύστημα και τον έναστρο ουρανό.
(Αλλάζετε οπτική γωνία, παρακολουθείτε τις τροχιές και τις θέσεις των πλανητών και αστερισμών κάθε εποχή, με κλικ επάνω σε κάθε κουκίδα αστεριού βλέπετε ποιό είναι, παγώνετε την εικόνα για καλύτερη παρατήρηση, αλλάζετε θέση από την γη στον ήλιο, το μεγεθύνετε η το απομακρύνετε κ.α.)

12 σχόλια:

  1. Αντε τωρα,μεσα στην απεραντοσύνη του Σύμπαντος,να αναλώνεσαι ο ασήμαντος,ο "τιποτας",να τρως τη ζωή σου,να τρως τα "σ΄κώτια σ",οπως έλεγε κι η μάνα μου,με το πλήθος της παπαρολογίας που σε καταπνίγει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Το ίδιο ασύλληπτα είναι και τα άλματα που έχει κάνει η επιστήμη τα τελευταία χρόνια αν σκεφτεί κανείς ότι πριν 400 χρόνια ό αγιοποιηθείς μάλιστα το 1930 καρδινάλιος Roberto Bellarmino, από τους εμπλεκόμενους στις διαδικασίες κατά του Τζιορντάνο Μπρούνο και του Γαλιλαίου είχε πει το αμίμητο:
    «Το να ισχυρίζεται κανείς ότι η γη περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο είναι τόσο εσφαλμένο όσο το να υποστηρίζει ότι ο Ιησούς δεν γεννήθηκε από παρθένο.»!"
    Μήπως έκανε πλάκα;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βεβαίως όχι!
      Τα ίδια δεν πιστεύουν και σήμερα ακόμα;
      Πάντως δεν έχω μέχρι στιγμής διαβάσει κάποια θεολογική εξήγηση πως εκείνη μάλιστα την εποχή δεν θεωρούσαν οι συγχωριανοί του αλλά και ο ίδιος ο Ιωσήφ τον εαυτό του κερατά!

      Διαγραφή
  3. Τί εννοείς τα πανέμορφα πλάσματα που μόνο στον δικό μας πλανήτη μπορούμε να δούμε, μη μου πείς οτι πήγες και σε άλλους πλανήτες στο σύμπαν, και δεν βρήκες καμία ζωντανή εξωγήινη ομορφιά;
    Απο τότε (15) που συνηδειτοποίησα το μέγεθος της Γής σε σχέση με άλλα αστρικά αντικείμενα, η με το ορατό σύμπαν, δεν ξέρω αν πρέπει να γελάσω η να κλάψω, όταν ακούω να μιλάνε για απέραντες και αχανείς εκτάσεις και χώρες. Επίσης απο τα 20 (είμαι 52) βρήκα ένα "κολπάκι" για να μετράω το μέγεθος των πολιτικών και των μεγαλόσχημων γενικώς, το έχω δείξει και στις κλορες μου. Βρείτε ενα οποιοδήποτε αστέρι στον ουρανό, και φανταστήτε οτι είναι η Γή, κι εσείς βρίσκεστε στο αστέρι και την κοιτάζετε, ταυτόχρονα σκεφθήτε τις λέξεις (η όποιες άλλες θέλετε) ηγέτης. άρχοντας, δυνατός, γίγαντας, ή τις φράσεις, θα μείνει για πάντα, γράφουμε ιστορία, θα νικήσουμε, είμαστε πιο δυνατοί, η χώρα μας, το έθνος μας κλπ, έχει πολύ πλάκα, και αντιλαμβάνεσαι το μέγεθος της ματαιοδοξίας πολλών ανθρώπων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έμψυχα πλάσματα μόνο στον δικό μας πλανήτη μπορούμε να δούμε αν σκεφτεί κανείς τις αποστάσεις που μας χωρίζουν από τα άλλα συστήματα.

      Διαγραφή
    2. Αυτό ας το αφήσουμε αναπάντητο καλύτερα, είναι όμορφη η προσδοκία της συνάντησης με εξωγήινα όντα, υπάρχουν τόσα UFO στον πλανήτη άλλωστε.

      Διαγραφή
    3. Ακριβώς επειδή στην Γη υπάρχουν τόσα πολλά UFO οι εξωγήινοι που σαφώς έχουν μεγαλύτερη νοημοσύνη από μας αποφεύγουν σαν τον διάβολο το λιβάνι κάθε επαφή μαζί μας!

      Διαγραφή
  4. Αθεόφοβε2 δεν φοβάσαι τον Θεό;
    Δεν πιστεύεις ότι ο Θεός των ανθρώπων της εποχής του χαλκού που περιπλανόντουσαν στην Παλαιστίνη, είναι και ο θεός του Α-Κένταυρου;
    Δεν πιστεύεις ότι στον πλανήτη Αβγδε1234 κάποια έφαγε το απαγορευμένο φυστίκι, γιατί την εξαπάτησε μια σκουληκαντέρα και έκτοτε οι δυστυχείς Αβγδε1234-οριανοί βασανίζονται από την αμαρτία;
    Ντροπή σου!
    Δες και αυτό:
    http://www.youtube.com/watch?v=17jymDn0W6U

    Το ταξίδι στο χώρο είναι και στον χρόνο. 1 έτος φωτός σημαίνει ότι αυτά που συμβαίνουν σήμερα στον πλανήτη Αβγδε1234, στην πραγματικότητα συνέβησαν 1 χρόνο πριν και σήμερα έφτασαν τα νέα τους σε μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευθέως ομολογώ πως έχω προσχωρήσει στον Πασταφαριανισμό γιατί φανατικά μου αρέσουν τόσο τα μακαρόνια όσο και οι κεφτέδες που αποτελούν την υπέρτατη οντότητα του Ιπτάμενου Μακαρονοτέρατος!
      Το βιντεάκι εξαιρετικό!

      Διαγραφή
  5. Όμορφος - μαγικός κόσμος, όμως τι κρίμα , δεν τον απολαμβάνουμε οι περισσότεροι......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο!
      Εδώ και τον έναστρο ουρανό που μας περιβάλλει πόσες φορές σηκώνουμε το κεφάλι να τον θαυμάσουμε;

      Διαγραφή