Παρασκευή 14 Μαρτίου 2008

Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΓΙΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ!



........................... Χωριό Μότσανη Αλβανίας 20 Δεκεμβρίου 1940

Και εκεί που ετοιμαζόμουνα να σας γράψω για το ταξίδι στο Λάος, όσα έγραψε ο Στάθης για το άλλο ΛΑΟΣ με γέμισαν με πιεστικές αναμνήσεις που δεν έπαιρναν αναβολή. Βλέπετε αυτές δεν τις έλεγαν Αϊβαλιώτη και ζητούσαν άμεση στράτευση στο χαρτί.
Ε μην μου πείτε ότι δεν ξέρετε ποιος είναι ο Αϊβαλιώτης!
Κοτζάμ κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του πιο πούρου Ελληνοχριστιανικού κόμματος στην χώρα μας ,που έχει ως σημαία του το Πατρίς-Θρησκεία –Οικογένεια και παρ΄ όλα αυτά η Πατρίς τον βρήκε Ανυπότακτο!
Βέβαια ο Αρχηγός του κόμματος τον έβγαλε από κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο αλλά όχι βέβαια και από βουλευτή, γιατί τότε την θέση του θα πάρει, η δια του χαστουκίου στην Δήμητρα ηρωποιηθείσα από την δεξιά κ.Αθήνη, την οποία διέγραψε μεν ο Αρχηγός (ε, ποιος είναι ο Αρχηγός, ένας είναι ο Αρχηγός!) αλλά από ότι φαίνεται δεν θα είχε αντίρρηση να την πάρει ο Κωστάκης.(σάμπως καλύτεροι είναι μερικοί από αυτούς που έχει;)
Βέβαια και ο Βουλγαράκης σαν βουλευτής έκανε την θητεία του, αλλά αυτός είχε φροντίσει να είναι νομότυπος, άσχετα τώρα που όλοι καταλαβαίνουν τι θητεία έκανε.
Δεν με έκανε όμως να γράψω αυτό το ποστ η σύγκριση με την 29 μηνη θητεία που υπηρέτησα στο Ναυτικό σε σχέση με τον ανυπότακτο βουλευτή.
Ούτε επίσης οι αναμνήσεις από την βασική εκπαίδευση που είχε ως βασικό στόχο να μάθουμε να κάνουμε παρέλαση φωνάζοντας το Εθνικοπατριωτικόν σύνθημα –Μαρία, Μαρία, τα μπούτια σου, όπως μου θύμισε το κείμενο του Στάθη.
(Άλλη φορά θα σας περιγράψω την ιλαροτραγωδία όταν για πρώτη και μοναδική φορά βρέθηκα να παρελαύνω στην περιφορά της εικόνας του Αγίου Νικολάου στον Πειραιά)
Το κομμάτι που με παρακίνησε να γράψω αυτό το ποστ είναι το παρακάτω:

Αλλωστε δεν έκανε και τίποτε διαφορετικό απ' τα παιδιά της παράταξης -ναι τη χρυσή νεολαία της δεξιάς- που, όταν κήρυξαν τον πόλεμο οι Ιταλοί στη χώρα μας, έτρεχε η μισή αστική τάξη των Αθηνών σαν μουρλή στο Επιτελείο στο Υπουργείο Στρατιωτικών και στα Φρουραρχεία για να εξασφαλίσει απαλλακτικά χαρτιά για τους γόνους της, να μην πάνε στον στρατό ή αν πάνε, να μείνουν πίσω στα έμπεδα, μακρυά απ' το μέτωπο.

Ο μακαρίτης ο πατέρας μου είχε επιστρατευθεί 7 φορές συνολικά στην ζωή του.
Όταν κηρύχτηκε ο πόλεμος είχε ήδη υπηρετήσει την θητεία του ως έφεδρος αξιωματικός, αλλά έτρεξε να δει που θα παρουσιαστεί.
Όταν πήγε στην στρατολογία και ενώ ήταν σε στρατεύσιμη ηλικία και όλοι οι συνάδελφοι του ιατροί είχαν επιστρατευθεί ,του είπαν προς μεγάλη του έκπληξη ότι δεν τον επιστρατεύουν!
Του έδωσαν μάλιστα και ένα χαρτί που το βεβαίωνε και γύρισε στο σπίτι.
Την επόμενη μέρα όμως είπε της μάνας μου -εγώ ντρέπομαι να μείνω πίσω, την φίλησε και πήγε και κατατάχτηκε εθελοντικά και βρέθηκε από την αρχή στην Αλβανία .
Όταν έγινε η συνθηκολόγηση με την Γερμανία πήρε το δρόμο της επιστροφής, ευτυχώς έφιππος και έφτασε κάπου κοντά στην Λάρισα ,χάρισε το άλογο σε κάποιον, γιατί οι Γερμανοί είχαν ήδη φτάσει στην πρωτεύουσα και είχε κυκλοφορήσει ότι οι αξιωματικοί θα μπορούσαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους με τα τραίνα.
Φτάνοντας όμως στο σταθμό του τραίνου είδε κάτι αξιωματικούς να τους έχουν βάλει οι Γερμανοί να κουβαλάνε καδρόνια οπότε την κοπάνησε και το έκοψε με τα πόδια μέχρι την Αθήνα!
Όταν έφτασε κοιμήθηκε συνέχεια σχεδόν 3 μέρες και έκτοτε δεν ξαναπερπάτησε ποτέ του!
Από το Σύνταγμα μέχρι την Ομόνοια έπαιρνε ταξί λέγοντας –ότι είχα να περπατήσω το περπάτησα τότε!
Αυτά τα λίγα για κάποιον που δεν είχε τα προσόντα για κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος.

Τίποτα άλλο.



............................................ Αλβανία 31 Ιανουαρίου 1941

18 σχόλια:

  1. Α! και σένα δεν έκανε έ;
    Τι βάσανο κιαυτό ρε γαμώτο.
    Να έχεις πατεράδες που έτρεχαν εθελοντές για την πατρίδα!!!!!!!!!!!.
    Κιόχι τίποτε άλλο, αλλά να μας μποδάνε να τη χαρίσουμε κιόλας.
    δ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ε, μα νισάφι πια με αυτούς τους ΕΛληναράδες του καφενείου...

    Γιαούρτι στραγγιστό με μέλι (για να κολλάει στη μάπα ασφαλώς) στους πατριδοκάπηλους!

    ΥΓ.

    Σίγουρα δεν είδες την αρχηγάντζα εκεί στο Λάος που πήγες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κι εγώ που πήγα φαντάρος, δεν μπορώ να με ονομάσω υπόδειγμα στρατιώτη. Κάτι σε «λούφα και παραλλαγή» θα με έλεγα. Μην πω δηλαδή ότι η συμπαθής ταινία ωχριά μπροστά σ' αυτά που έκανα εγώ και οι συμπολεμιστές μου στο τάγμα.

    Από εκεί και πέρα δεν σημαίνει ότι αν μας την πέσουν οι Μακεδόνες [sic] δεν θα πάρω το καλάσνικωφ να πάω να πολεμήσω.

    Νομίζω δηλαδή ότι έχουμε καλάσνικωφ γιατί δεν τα ξέρω καλά τα οπλικά συστήματα. Μόλις μου το έδωσαν στο στρατό, μου το ξαναπήρε ο λοχαγός πίσω και δεν πρόλαβα να εντρυφήσω στην πολεμική αρετή.

    Επίσης θέλω να καταγγείλω ότι δεν με άφηναν να πάω Τρίτη νυχτερινή.
    Δηλαδή μια φορά με πήραν σε νυχτερινή βολή. Πολύ ωραία πέρασα. Εγώ. Για τους καραβανάδες θα μου επιτρέψεις ν΄αμφιβάλω. Έκτοτε οι τρίτες νυχτερινές στο τάγμα ξεκίναγαν «προσοχή, ανάπαυση, bb.chris εξαφανίσου»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν χρειάζεται να γράψεις κάτι άλλο.

    Κι επίσης ο Στάθης είναι πένα που θαυμάζω και με κάνει και να θυμώνω, και να διαφωνώ.

    Ο παππούς μου, που αναπαύεται, στρατιώτης στο Αλβανικό μέτωπο, πιστός στην ΕΔΑ.

    Κατάλληλοι άνθρωποι σε ακατάλληλους καιρούς.

    Καλησπέρα :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το νέο το έμαθα σήμερα και λύθηκα να γελάω. Ωστόσο, εγώ απορώ πώς έγινε βουλευτής. Είχα την αίσθηση ότι για να είναι κάποιος βουλευτής έπρεπε να έχει πάει στρατό ή έστω να έχει απαλλαγεί δικαίως (Ι5), εκτός αν είναι φοιτητής κι έχει νόμιμη αναβολή. Ο εν λόγω κύριος δεν απαλλάχθηκε ούτε έχει αναβολή, αλλά είναι ανυπότακτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Λοιπόν αθεόφοβε καλώς σε βρίσκω. Όπου ακούς πολλά κεράσια -πατριωτικά- κράτα και μικρό καλάθι. Ενίοτε και κουκούλα για διπλή χρήση. Μία να βολεύεις τα κεράσια, και μία να βολεύεσαι εσύ.
    Υπάρχουν χιλιάδες ιστορικά παραδείγματα που αποδεικνύουν πως ο υπερπατριωτισμός, ακόμα και αν δεν είναι αγοραίος, είναι η κάλυψη της δειλίας. Ο άνθρωπος που δεν βλέπει την αλήθεια καταλήγει δειλός.
    Τα πρωτοπαλίκαρα του Μεταξά, όταν μπήκαν οι Γερμανοί στο ελληνοιαλβανικό μέτωπο, παρέδωσαν τα οχυρά και έφυγαν. Όσοι απ αυτούς μάλιστα κατέφυγαν στη Μέση Ανατολή, εισέπραξαν την κοροιδία των κατώτερων αξιωματικών που τους είχαν παρακολουθήσει πριν τον πόλεμο να κάνουν μάχες, και στον πόλεμο να φεύγουν.
    Η Ελλάδα είναι από τις χώρες που έζησαν το τραγικότερο όλων. Τους συνεργάτες των Ναζί, χίτες και ταγματασφαλίτες να κυβερνούν στη συνέχεια. Τα δειλά υποκείμενα που έσκυψαν και προσκύνησαν, να "σώζουν" την Ελλάδα από τους κομμουνιστοσυμμορίτες !

    @ Βάσια μου που σε βρίσκω και εδώ. Εγώ πια θυμώνω με τον Στάθη, όπως και με τον οποιοδήποτε πια-μεγάλωσα φαίνεται-που επιμένει να βλέπει τονεαυτό του ως καθοδηγητή, "καθαρό", "πρωτοπόρο" και κριτή των πάντων.
    Ο άνθρωπος που τα πρεσβεύει αυτά, δεν σκιτσάρει ακόμη και στις φυλλάδες του Κουρή. Όταν μάλιστα έχει βγάλει αρκετά λεφτά ώστε να μην έχει ανάγκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συγκρίνοντας εποχές όπου το φιλότιμο και η λεβεντιά είχαν αντικρυσμα,με το σήμερα,όπου εχουν γίνει συνώνυμα της αφέλειας,ίνα μην ειπω της λεβεντομα...κίας!

    Περί οσως αναφέρει ο Στάθης δεν είχα ακούσει ποτέ,αλλά δεν εκπλήσσομαι:
    πάντα ο πόλεμος είχε ταξικό χαρακτήρα.
    Απ την εποχή των Σταυροφόρων και των ιπποτών ακόμα,τέτοιοι γίνονταν οι δευτερότοκοι γιοί που δεν κληρονομούσαν καθόλου γη,και άρα έπρεπε να βασιστούν στην μεγαλοθυμία του πρωτότοκου.

    Περί του πατρός σας,συχνά οι μικροί το δέμας αποδεικνύονται υψηλότατου αναστήματος,και αντίστροφα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. demetrat-
    Είμαι σίγουρος ότι και σήμερα σε ανάλογες περιστάσεις με το τότε το ίδιο θα έκαναν πολλοί.

    polsemannen-
    Πα,πα,πα δεν πάει ο Αρχηγός σε κομουνιστικά κράτη για να μην μολυνθεί!

    chris-
    Όπλο πραγματικό μία και μοναδική φορά έπιασα στα χέρια μου όταν μας πήγαν για μία και μοναδική βολή.
    Το ντουφέκι που έιχαμε ήταν ένα Ενφιλντ του Α΄Παγκ.Πολέμου που η κάνννη του ήταν και το στακτοδοχείο μας για να μην πετάμε τις στάχτες κάτω και μας βάζουν να σκουπίζουμε τον θάλαμο!

    vassia-
    Πάντα είναι ενδιαφέρον να διαβάζεις ανθρώπους που γράφουν καλά άσχετα αν διαφωνείς σε πολλά μαζί τους.

    δείμος-
    Ακριβώς,ανυπότακτος ο εκπρόσωπος του κόμματος που έχει σαν λάβαρο τον υπερπατριωτισμό!

    ο άλλος-
    Όταν έσπασε το μέτωπο και έγινε η συνθηκολόγηση με τους Γερμανούς μου έλεγε ο πατέρας μου ότι ξύπνησαν εκέίνο το πρωί και δεν βρήκαν κανένα από τους υψηλόβαθμους μόνιμους αξιωματικούς.
    Είχαν πάρει το σήμα και την κοπάνησαν. Η υποχώρηση έγινε άτακτα και χωρίς καμιά καθοδήγηση.

    squarelogic-
    Σαν τον πατέρα μου υπήρξαν πολλοί και αφανείς όπως άλλωστε γίνεται πάντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Άλλε, γι αυτό έγραψα ότι .. και με θυμώνει.

    Γράφει πολύ καλά και καυστικά, αλλά είναι φορές που γίνεται όπως λες "τιμητής" πάντων.

    Παρ' όλα αυτά εξακολουθώ , στην "Ελευθεροτυπία" να τον διαβάζω.
    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Aναζητώ πάντα να μαθαίνω την ιστορία του 40, γιατί κανείς δεν μιλά. Ανατρίχιασα! Αξιος ανθρωπος ο πατέρας σας. Στάθηκα προσοχή στην φωτό του και δάκρυσα. Να είστε καλά πάντα να τον θυμάστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αθεόφοβε μου,
    όπου να ναι θα βγει (αν δεν έχει βγει ήδη) η απόφαση του Εκλογοδικείου και τη θέση του Αϊβαλιώτη θα πάρει το άλλο αστέρι η "Εθνική χαστουκίστρια" Αναστασία Αθήνη. Που εξαιτίας μιας θεατρινίστικης χειρονομίας (καραγκιοζιλίκι θα το έλεγε η γιαγιά μου) θα καταλάβει θέση στα βουλευτικά έδρανα.
    Αθεόφοβε μου δεν πειράζει που δεν έκανε για κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ο πατέρας σου. Έκανε τα παιδιά του και τα εγγόνια του (αν έχει) περήφανα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. zouzouna-
    meropi-
    Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.
    Για τον πατέρα μου το μόνο που θα πώ είναι ότι όσοι τον γνώρισαν έλεγαν γι΄αυτόν,έξυπνος, έντιμος,άνθρωπος με χιούμορ και εξαιρετικός γιατρός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Δεν μπόρεσα να καταλάβω τις διαμαρτυρίες του κ. Καρατζαφέρη. Διαμαρτύρεται επειδή κάποιοι αστράτευτοι έγιναν Βουλευτές και Υπουργοί με άλλα κόμματα;
    Ή επειδή ο δικός του ο αστράτευτος βουλευτής δεν έχει την ίδια (παράνομη ουσιαστικώς) ευνοϊκή μεταχείριση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλως όρισες.
    Προτιμώ να μιλώ για τα θετικά στη ζωή μας. Τη περασμένη βδομάδα είχα ε΄ναν τετραψήφιο στο ΙΚΑ ένα λεβεντόγερο του 1914 ,94 ετών με λίγο γκρίνια και κάτι ψιλοαθριτικά, τον προκάλεσα και μου άνοιξε κουβέντα, 4 επιστρατεύσεις αυτός και αγγελιοφόρος στην Αλβανία (γν΄στης πολλών μετώπων) και με τους αντάρτες και από τη φρειδερίκο.
    Στο τέλος στη συνταγή χωρίς να του πώ τίποτα ένοιωσα την ανάγκη να γράψω στη συνταφή αντί για διάγνωση. Πολεμιστής της Αλβανίας άνευ συμμετοχής τα φάρμακα. Δεν ξέρω αν έρριξα έξω το ΙΚΑ κάτι μεποιασε αυτές τις μέρες με τα στρατιωτικά ενθυμήματα, είναι το πρώτο από τριλογία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. βαρδάκας-
    Μάλλον το δεύτερο!

    dionysos-
    Κάποτε θα γράψω για το τι τράβηξε αυτή η γενιά ιδίως στην Αλβανία από αυτά που μου είχε διηγηθεί ο πατέρας μου.
    Το χρεωκόπησες το ΙΚΑ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ο πολύς εθνικισμός αυτά κάνει. Ο καλός ο πατριώτης είναι φυγόστρατος. Ουδείς τέλειος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @αθεόφοβος
    Κοίτα και εγώ που ενόμιζα ότι μόλις το έμαθε έψαχνε τον αστράτευτο Βουλευτή του να τον πλακώσει στις ψιλές..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Θα ήθελα να σου πω: τι ασχολείσαι με τον κάθε Στάθη αλλά αν σου βρίζουν τον πατέρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή