Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΙΝΕΛΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΑΤο ταξίδι στις 4 χώρες της Σκανδιναβίας ήταν αρκετά κουραστικό, λόγω των συνεχών μετακινήσεων από την μια πόλη στην άλλη, αλλά ταυτόχρονα ήταν συναρπαστικό από την ποικιλομορφία των τόσο διαφορετικών εικόνων που έβλεπαν τα μάτια μας.

Η Σουηδία, η Φιλανδία, η Νορβηγία και η Δανία έχει η καθεμία μια ξεχωριστή ομορφιά και γοητεία.

Την γενικότερη όμως προτίμηση όλων την συγκέντρωσε η Νορβηγία της οποίας το φυσικό της τοπίο με τα αμέτρητα φιόρδ, τα ποτάμια, τις λίμνες ,τους καταρράκτες αλλά και τις γραφικές της πόλεις και χωριά είναι κάτι που είναι τελείως διαφορετικό από τα τοπία της Μεσογείου που μας είναι οικεία.

Όλο το ταξίδι ,εκτός από το Βόρειο Ακρωτήριο που χρειαζόταν χειμωνιάτικο μπουφάν και σκουφί, την βγάλαμε με πουκάμισο και στα πιο βόρεια με ένα ελαφρύ μπουφανάκι.

Επίσης μεγάλο ευτύχημα ήταν σε όλο το ταξίδι ότι δεν έβρεχε , με αποτέλεσμα μόνο μια μέρα στο Τρόμσο να μας βρεθούμε να κρατάμε ομπρέλα όταν αντίστοιχα τις μέρες που λείπαμε μαθαίναμε ότι στην Ελλάδα έπεφταν κάτι μπόρες και καρεκλοπόδαρα.


Κάτι αντίστοιχο είχε γίνει πριν από μερικά χρόνια που κάναμε τον γύρο της Ισπανίας τις μέρες της πρωτοχρονιάς. Στην Ισπανία εμείς τότε τρώγαμε στην λιακάδα έξω όταν στην Ελλάδα έβρεχε ασταμάτητα, έκανε ψωφόκρυο και είχε πλημμυρήσει ο τόπος.

Αφού είσαι γνωστός κωλόφαρδος μου είπε φίλος που δεν μπορεί να χωνέψει πως όταν έχουμε να πάμε κάπου εγώ βρίσκω στο 80-90% των περιπτώσεων να παρκάρω απέξω ενώ αυτός σε απόσταση σχεδόν ενός χιλιομέτρου!

Βέβαια παρά τον καλό καιρό μας έκανε μεγάλη εντύπωση ότι ενώ παντού υπήρχαν πλήθος από σκάφη κάθε μεγέθους ελάχιστα τα είδαμε να κινούνται παρά το γεγονός ότι ήταν περίοδος διακοπών.

Επίσης ζήτημα είναι αν είδαμε σε όλη την Νορβηγία 3-4 ανθρώπους να έχουν μπει στο νερό είτε της θάλασσας είτε των λιμνών όποτε όταν ο Νορβηγός ξεναγός μας έδειξε με περηφάνια μια πλάζ τελείως άδεια από ανθρώπους και μας είπε ότι τα νερά εκεί είναι πεντακάθαρα του είπαμε με φιλοπαίγμονα διάθεση:

Τι μας λες, δεν βλέπεις ότι η θάλασσα είναι όλο λίγδα από τα αντηλιακά; Στο ταξίδι όσο πηγαίναμε βόρεια θυμήθηκα ξανά τις λευκές νύχτες που είχα πρωτοδεί πριν από αρκετά χρόνια στο τότε Λενινγκραντ, αλλά νυν Αγία Πετρούπολη, όπου για πρώτη φορά στην ζωή μου μπήκα σε νυκτερινό κέντρο μέρα και μέρα βγήκα!

Σχετική ήταν λοιπόν και μια ωραία ατάκα που ακούστηκε όταν ένας από την ομάδα μιλούσε με Ελλάδα και έλεγε χαρακτηριστικά: Περνάμε πολύ ωραία, είμαστε εδώ μια βδομάδα και ακόμα να νυχτώσει!

Φτάνοντας στο Βόρειο Ακρωτήριο στηθήκαμε και εμείς τα μεσάνυχτα μαζί με ένα μεγάλο πλήθος από όλο τον κόσμο, με προεξάρχοντες τους πανταχού παρόντες Γιαπωνέζους, να δούμε τον Ήλιο του Μεσονυκτίου.

Τον ήλιο βέβαια δεν τον είδαμε, γιατί είχε σύννεφα, αλλά μια στιγμή, κατά τις 12 και τέταρτο τα μεσάνυκτα, φώτισε την θάλασσα με τις ακτίνες του από ένα κενό σε αυτά, γεγονός που θεωρήθηκε πάλι ότι είμαστε πολύ τυχεροί γιατί υπάρχουν πολλοί που έχουν πάει εκεί 4 και 5 φορές και δεν έχουν δει τίποτα.


Ο ήλιος πάντως ήταν εκεί πίσω από τα σύννεφα και δεν μας αντιμετώπισε σαν το περίφημο άγαλμα της γοργόνας στην Κοπεγχάγη για την οποία ακούστηκε άλλη μια ωραία ατάκα σε τηλεφωνική επικοινωνία με την Ελλάδα.

Πήγαμε να δούμε την γοργόνα αλλά αυτή δεν ήταν εκεί!

Το άγαλμα έχει μεταφερθεί στην έκθεση της EXPO στην Σαγκάη και στην θέση του έχει τοποθετηθεί μια γιγαντοοθόνη που προβάλει ζωντανή την εικόνα της από την Σαγκάη!

Το Ελσίνκι είναι μια μικρή γραφική πόλη περίπου 600.000 ανθρώπων. Εκεί λοιπόν θυμήθηκα την κλασσική ταινία του Χίτσκοκ "τα Πουλιά" .

Μόλις είχα φάει στην παραλία ένα ωραίο πιάτο με γαρίδες και διακαής ήταν η επιθυμία μου για ένα παγωτό την οποία και φρόντισα ταχύτατα να εκπληρώσω με ένα θηριώδες χωνάκι.

Ευτυχώς η κοπέλα που μου το έδωσε μου είπε ταυτόχρονα: Προσέξτε τα πουλιά!

Πριν να προλάβω να εναποθέσω με ηδονή την γλώσσα μου στην επιφάνεια του παγωτού ένας τεράστιος γλάρος έκανε κάθετη εφόρμηση στο παγωτό μου το οποίο μόλις την τελευταία στιγμή και χάρις στην προειδοποίηση πρόλαβα να διασώσω!

Δεν υπάρχει δε άγαλμα εκεί που να μην το έχουν καταχέσει οι γλάροι γιατί κάποιος θα είναι πάντα μεγαλοπρεπώς εγκατεστημένος στο κεφάλι του!

Στους δρόμους της Φιλανδίας βέβαια δεν προσέχεις τα πουλιά αλλά τους αδέσποτους ταράνδους! Πετάγονται στον δρόμο όπως σε μας τα κατσίκια!
Στις χώρες της Σκανδιναβίας όπως όλοι ξέρετε, το ποδήλατο αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή μέσα μεταφοράς. Όμως και εκεί υπάρχουν ελαφροχέρηδες όπως παντού στον κόσμο και οι παρακάτω φωτογραφίες Κυριακή πρωί στο Όσλο το αποδεικνύουν

Τέλος μερικά στοιχεία που πρόλαβα να συγκρατήσω από αυτά που μας είπαν οι κατά τόπους ξεναγοί.

Στην Νορβηγία συνταξιοδοτούνται στα 67 αλλά μπορείς να πάρεις μειωμένη σύνταξη από τα 62 η οποία όμως σχετίζεται με τα εισοδήματα που έχεις δηλώσει και είναι το 66% από αυτά, οπότε δεν σε συμφέρει να κρύβεις εισοδήματα.

Η φορολογία είναι από 28-50%. Δεν κληρονομούνται συντάξεις από γονείς και η σύζυγος που εργάζεται και έχει εισόδημα δεν παίρνει την σύνταξη του μακαρίτη.

Υπάρχει ενίσχυση στις μονογονεϊκές οικογένειες ανάλογα με την οικονομική κατάσταση της γυναίκας μέχρι το παιδί να γίνει 18 ετών.

Η γονική άδεια μετά τον τοκετό είναι 1 χρόνος, με το 100% του μισθού και αν θέλει να την συνεχίσει για ένα χρόνο ακόμα, θα πάρει το 80% του μισθού.

Στην Δανία η φορολογία είναι από 37-62% με ΦΠΑ 25% και τα αυτοκίνητα έχουν τριπλάσια φορολογία από εμάς.

Λαμβάνουν επίδομα ανεργίας για 4 χρόνια, 2000 ευρώ ακαθάριστα τον μήνα για τον πρώτο χρόνο και μετά μειώνεται ανάλογα με την ευκολία ή την δυσκολία ανεύρεσης δουλειάς. Το μικρότερο ωρομίσθιο είναι 2 ευρώ την ώρα και θεωρούν ως όριο της φτώχειας τα 10000 ευρώ ετησίως καθαρά.

Τέλος αυτό που μας έκανε εντύπωση στο ταξίδι ήταν η κατάρριψη, του ευρέως εδραιωμένου στον ανδρικό πληθυσμό της Ελλάδας, μύθου ότι στις Σκανδιναβικές χώρες στους δρόμους κυκλοφορούν αντί για γυναίκες ξανθές θεές.

Εκτός από τις πολύ μικρές ηλικίες λίγο μετά την εφηβεία, που ακόμα υπάρχει η δροσιά και η ομορφιά της νεότητας, ο υπόλοιπος γυναικείος πληθυσμός δυστυχώς διακρίνεται από ένα γενικότερο σταφίδιασμα λες και το κρύο τις έχει αποξηράνει σαν τις ρέγκες!

Έτσι λοιπόν θυμήθηκα ένα από τα πρώτα μου ποστ σχετικό με το θέμα, που με μια βαθυστόχαστη ανάλυση, είχα συμπεράνει πως ΟΙ ΩΡΑΙΟΤΕΡΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ είναι οι Ελληνίδες!

Βλέπετε ότι όταν πριν 4 χρόνια το είχα γράψει δεν είχα πάει τότε στην Οδησσό, που παρά του ότι η θερμοκρασία ήταν κάτω από το μηδέν έβλεπες στους δρόμους να κυκλοφορούν κάτι διόροφα αιθέρια πλάσματα μέσα στις γούνες τους, που παρά το ευσταλές μου παράστημα του 1.66, τις έβλεπα σαν τον Κολοσσό της Ρόδου!

9 σχόλια:

 1. Καλώς ήλθατε! το πρωί σε σκεπτόμουν, πίστεψέ με!
  "Γεμάτες" οι αποσκευές σας, βλέπω με συννεφα και κρυάκι? Αυτό που λατρεύω. Και γι αυτό μ' αρέσει τέτοια εποχή ο Βορράς.
  Μωρέ την σύνταξη, αποτύπωσες εσύ, ως γεγονός! Κάποτε κι εμείς. Τους Νορβηγούς, οι άλλοι, τους έχουν για "τσιγγάνους", πως να το πω, για δευτεροκλασάτους.
  Αναμένουμε κι άλλες φωτογραφίες απο το βορρά, που λατρεύω. Κι ας με λένε τρελλή, καλή η ζέστη αλλά αυτο το τσιτάτο κρυάκι τους!....
  φιλιά φιλιά φιλιά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Καλώς μας γυρίσατε! Υπέροχο ταξίδι. Θα συμφωνήσω ότι από τις τέσσερεις χώρες η Νορβηγία είναι και στην δική μου καρδιά λόγω φιόρδ και τοπίων -πήγατε στο φιόρδ του Γκέϊράνγκερ; είναι νομίζω το πιο εντυπωσιακό. Αν και πρέπει να συμπεριλάβω την Στοκχόλμη στα αγαπημένα μου, μια που την έχω ζήσει από το '79 και μου έχει φερθεί πάντοτε πολύ καλά: δεν βλέπω φωτογραφίες και κείμενο για 'κει. Έρχεται μέρος Β';

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Καλησπέρα. Καθώς ετοιμάζω βαλίτσες σε λίγες μέρες για ταξίδι προς τα μέρη, ομολογώ ότι η ανάρτησή σου με έβαλε στο κλίμα! Να'σαι καλά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ζουζούνα-
  thinks-
  KitsosMitsos-
  Καλώς σας βρήκα!
  Θα επακολουθήσει άλλο ένα ποστ με τα ενδιαφέροντα και άγνωστα στους περισσότερους μέρη εκτός των πρωτευουσών, που εύκολα όποιος ενδιαφέρεται μπορεί εύκολα να βρεί στο ιντερνετ.
  Βέβαια και πήγαμε στο φιόρδ του Γκέϊράνγκερ και μέιναμε εκεί και το βράδυ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. χα χα χα
  πολύ με άρεσε αυτό με τις ρέγγες .
  Ακριβώς το ίδιο ισχύει και στο αμστερνταμ που όλες όμως (εκτός από τις πιτσιρίκες )είναι σαν γεροδεμένες γελάδες, τις οποίες και γω ατένιζα από το φοβερό μου ύψος του 1,61.Χε χε.Χωρις να αποφύγω βέβαια τη σκέψη πως αν είχαμαν τους 20 πόντους που μας λείπουν σε σχέση μ αυτές ,...ποιός θα μας έπιανε από παράστημα.Νομίζω;
  Τα ιδια και χειρότερα ισχύουν γιά τα αυτοκίνητα και στην ολλανδία.Και από καιρό, το όριο γιά συνταξιοδότηση είναι τα 4Ο χρόνια εργασίας.
  Όσο γιά το επίδομα ανεργίας; α εκεί είναι πολύ καλύτερα από μας εδώ τους χουβαρντάδες.
  Σου δινουν μεν το χιλιοπεντακοσάρι γιά ενα διάστημα, φορολογημένο, αλλά μόνον αν δεν έχει ο άντρας σου ή η γυναίκα σου μισθό από 2000 και πανω.Αλλιώς παίρνεις τα γίδια σου.Αμέ!
  καλώς ήρθες.
  δ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Το "μείζον" ερώτημα, γιατί δεν κάνουν μπάνιο στις θάλασσες ή λίμνες, τελικά απαντήθηκε;
  (Μάλλον λόγω κρύου;)

  Καλώς όρισες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. demetrat-
  Δεν μας χρειάζονται 20 πόντοι ακόμα μια χαρά είμαστε με αυτό το μπόι.
  Το συμπερασμα αυτό το έβγαλα σήμερα που είδα ένα ατυχή πάνω από 2 μέτρα που έσκυψε και πρόσεξε μην βαρέσει το κεφάλι του μπαίνοντας στην πόρτα του μετρό.
  Είχαμε εμείς ποτέ τέτοιο πρόβλημα; :)

  glam-
  Προφανώς αυτοί όταν λένε πάω στην θάλασσα εννοούν ότι θα ξαπλώσουν στην παραλία ΕΞΩ από την θάλασσα γιατί όποιος τολμηρός μπεί μάλλον τον βγάζουν από εκεί σαν παγοκολώνα οι άλλοι!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Τώρα είδα αυτή την ανάρτηση! Λοιπόν σύμπτωση! Πριν λίγο μου έλεγε ο γιος μου, που ζούσε χρόνια στο Όσλο, ότι του κλέβαν εξαρτήματα από το ποδήλατο του.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Μόνο στην Δανία έχω πάει Αθεόφοβε, οι υπόλοιπες χώρες είναι ακόμα στο πρόγραμμα. Ομορφες οι περιοχές που επισκέφθηκα, αλλά δεν ενθουθσιάστηκα κιόλας. Πάντως είδα το άγλαμα της Γοργόνας καθότι τότε ήταν στη θέση του. Τέλος, θα συμφωνήσω απόλυτα με την άποψη που έγραψες για τις Σκανδιναβές.

  ΑπάντησηΔιαγραφή