Σάββατο 2 Απριλίου 2011

DANNY'S WAKE-ΜΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ





Μερικές φορές αν ακολουθήσει κανείς την παρόρμηση του βγαίνει τελικά κερδισμένος! Έτσι και εγώ ακολούθησα σήμερα την παρόρμηση μου να πάω να δώ μια θεατρική παράσταση για την οποία δεν ήξερα τίποτα και δεν είχα ακούσει και τίποτα και μάλλον μέσα στο πλήθος των θεατρικών παραστάσεων δεν θα έπαιρνα χαμπάρι ούτε πότε ανέβηκε ούτε πότε κατέβηκε, όπως συμβαίνει με ένα σωρό άλλες αξιόλογες παραστάσεις που χάνουμε μέσα από τον τεράστιο και εξωπραγματικό αριθμών θεατρικών έργων που ανεβαίνουν στην Αθήνα.
Την παρόρμηση αυτή την προκάλεσε ένα ευγενικό e-mail που πήρα χθες και διαβάζοντας το μου κίνησε το ενδιαφέρον για την παράσταση που μου πρότεινε.
Το e-mail έγραφε τα εξής:

Αγαπητέ Αθεοφοβε,
Ειμαι πιστή αναγνώστρια και φανατική θαυμάστρια του blog σας.
Παίρνω το θάρρος για αυτό το e-mail από το γεγονός ότι συχνά αναφέρεστε σε αυτό σε θεατρικές παραστάσεις που έχετε παρακολουθήσει.
Θα ήθελα λοιπόν να στρέψω την προσοχή σας σε μια παράσταση, προσπάθεια νέων ανθρώπων που πιστεύω ότι θα άξιζε της προσοχής σας!
Πρόκειται για την παράσταση DANNY'S WAKE που παίζεται στο Θέατρο Ακαδήμεια στην Ακαδημία Πλάτωνος, Μαραθωνομάχων 8 κάθε Παρασκευή και Σάββατο.
Σίγουρα θα παίζεται τα επόμενα 2 ΠαρασκευοΣάββατα και ίσως αν έχουν καλή πορεία να συνεχίσουν και μετά το Πάσχα.
Η τιμή του εισιτηρίου δεν είναι απαγορευτική, η είσοδος έχει 15 ευρώ.
Αν και τα παιδιά είναι φίλοι, δυστυχώς δεν έχω το θάρρος να ζητούσα ίσως κάποια πρόσκληση. Άλλωστε η πρόθεση μας είναι να στηρίξουμε κάποιες δημιουργικές απόπειρες σε δύσκολους καιρούς!
Αν νομίζετε ότι θα σας δοθεί η ευκαιρία και θα είχατε την διάθεση, θα χαιρόμουν να είχα την άποψη σας σχετικά με την παράσταση.DANNY’S WAKE του Jim Sweeney A’ βραβείο Fringe Festival Εδιμβούργου, 1999 Μαύρη κωμωδία Για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Το «Danny’s Wake» είναι το πρώτο θεατρικό έργο του Άγγλου ηθοποιού και συγγραφέα Jim Sweeney .
Το «Danny’s Wake» είναι μια μαύρη κωμωδία και ανεβαίνει σε πρώτη πανελλήνια παρουσίαση και μόνο για 10 παραστάσεις, την Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011 στο Θέατρο Ακαδήμεια, (Μαραθωνομάχων 8, Ακαδημία Πλάτωνος, τηλ: 210-5125.600) σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ και σκηνοθεσία Τάσου Αλατζά.
Ο Μπίλλυ είναι υδραυλικός. Ο Πάτρικ είναι καθηγητής. Ο Ντάννυ είναι....νεκρός. Ο Μπίλλυ και ο Πάτρικ πρέπει να ξενυχτήσουν τον Ντάννυ όλο το βράδυ πριν την κηδεία του. Ήταν και οι τρεις οι καλύτεροι φίλοι μέχρι που τελείωσαν το σχολείο. Από τότε δεν έχουν ξανασυναντηθεί. Ο Πάτρικ παντρεύτηκε κι έφυγε. Ο Μπίλλυ παντρεύτηκε, χώρισε και έμεινε. Το μόνο που τους ενώνει είναι η παιδική τους ηλικία. Κατά την διάρκεια της νύχτας οι δύο «φίλοι» θα προσπαθήσουν να επικοινωνήσουν, θα ξεδιπλώσουν τις ζωές του, θα θυμηθούν τα παλιά, θα γελάσουν, θα πιούν, θα τσακωθούν. Οι παλιές πληγές θα ανοίξουν και οι ανησυχίες τους θα βγουν στο φως. Μέσα σε μια νύχτα θα δούμε την πραγματική τους ζωή, που έκρυβαν τόσα χρόνια.
Σκηνικά - κουστούμια: Ελένη Καραμέρου Ηθοποιοί: Μάνος Τριανταφυλλάκης (Μπίλλυ), Τάσος Αλατζάς (Πάτρικ) Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Χώρος: Θέατρο Ακαδήμεια, Μαραθωνομάχων 8, Ακαδημία Πλάτωνος (100 μ. από τη διασταύρωση Λεωφ.Αθηνών-Καβάλας με την Σπ. Πάτση) Κρατήσεις: τηλ: 210-5125.600 (Ώρες ταμείου 10πμ-6μμ, Παρ.-Σάβ.10πμ-9.00μμ)
Παραστάσεις: Παρασκευή και Σάββατο στις 9.15μμ (από Παρ. 18 Μαρτίου έως Σάβ. 16 Απριλίου)
Εισιτήρια: 15 ευρώ, 10 ευρώ (φοιτητικό), ατέλειες Θέσεις θεάτρου: 130 Διάρκεια: 70 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
Σας ευχαριστώ για το χρόνο που μου αφιερώσατε!

Αφού μελέτησα λοιπόν τον χάρτη βρέθηκα το βραδάκι στον Κολωνό συνοικία που στα παιδικά μου χρόνια πηγαίναμε συχνά με την γιαγιά μου να επισκεφτούμε την αδελφή της που έμενε εκεί και μερικές φορές να παρακολουθήσουμε και το ποικίλο πρόγραμμα που είχε τότε ένα θερινό αναψυκτήριο στην Λένορμαν το ΑΚΡΟΝ.
Η πρώτη έκπληξη ήταν το ίδιο το θέατρο Ακαδήμεια που είναι ένας άκρως καλόγουστος λειτουργικός και με μεράκι φτιαγμένος χώρος .
Ο φόβος μου πηγαίνοντας στο θέατρο ήταν να μην βρεθώ σε καμιά αντίστοιχη δυσάρεστη θεατρική εμπειρία σαν και αυτή που είχα στα φοιτητικά μου χρόνια.
Ένας μετέπειτα πολύ γνωστός και πετυχημένος ηθοποιός και σκηνοθέτης του θεάτρου και του κινηματογράφου, ήταν οικογενειακός μας γνωστός και όταν απέκτησε άγνωστος τότε θέατρο, μας είχε γράψει τους δικούς σαν συνδρομητές του θεάτρου οπότε πληρώντας ένα ποσό στην αρχή της σαιζόν μπορούσες να δείς όλα τα έργα που θα ανέβαιναν κατά την διάρκεια της .
Οι δικοί μου έδιναν σε μένα τα εισιτήρια, όποτε με ένα φίλο μου πήγαμε σε μία παράσταση που οι θεατές ήσαν δυστυχώς λιγότεροι από τους ηθοποιούς επί σκηνής.
Το έργο ήταν τότε πρωτοποριακό, μεγάλη όμως κινηματογραφική επιτυχία μετά, αλλά καθώς κανένας δεν είχε αγοράσει πρόγραμμα δεν ξέραμε πότε τελείωνε μια πράξη και πότε είχε διάλειμμα.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα σε μια διακοπή να έρθει η ταξιθέτρια και να μας ειδοποιήσει ότι το έργο είχε τελειώσει οπότε καταντροπιασμένοι σηκωθήκαμε και φύγαμε!
Εδώ λοιπόν ήταν η δεύτερη έκπληξη!
Το θέατρο ήταν σχεδόν γεμάτο κυρίως με νέους με πλειοψηφία, όπως πάντα των γυναικών.
Η τρίτη έκπληξη ήταν η ίδια η παράσταση!
Οι δύο νέοι ηθοποιοί είχαν μπει στο πετσί του ρόλου τους και είχες την αίσθηση πως έβλεπες υπαρκτά πρόσωπα σε πραγματικές καταστάσεις παρά την εξόχως σουρεαλιστική ατμόσφαιρα του έργου .
Βέβαια είχαν να ερμηνεύσουν ένα εξαιρετικά πνευματώδες θεατρικό έργο με συνεχή ευρήματα και ατάκες που μπορεί μεν να αναφέρονται στις σχέσεις των δύο ατόμων και του νεκρού από τα παιδικά και νεανικά τους χρόνια, αλλά ταυτόχρονα έθιγαν εκτός από τις σχέσεις ανδρών και γυναικών και τις υπάρχουσες μεταξύ τους ταξικές διαφορές. Ακριβώς σε αυτά τα σατιρικά στοιχεία βασίζεται το έργο για να προκαλέσει το γέλιο του θεατή χωρίς να καταφεύγει στις συνήθεις ευκολίες της φαρσοκωμωδίας και της επιθεώρησης.
Ελπίζω πως το έργο θα ξεπεράσει τον προγραμματισμένο αριθμό παραστάσεων γιατί το αξίζει και βέβαια εκτός από τους συντελεστές της παράστασης από την οποία φύγαμε με φτιαγμένη την ψυχική μας διάθεση θέλω να ευχαριστήσω και την διαδικτυακή φίλη που με παρακίνησε να την δώ.

7 σχόλια:

  1. Dany's Wake; Ιρλανδέζικο μου ακούγεται. Καλό θα είναι. Ενδιαφέρον ότι είχε πολύ και νέο κόσμο. Γύρω από το πτώμα ενός νεκρού φίλου στόματα ανοίγουν και γλώσσες κόβουν και ράβουν. Ο θάνατος είναι ο καταλύτης που απελευθερώνει τον νεκρό από εμάς και τα μυαλά αυτών που μένουν από την σιγουριά ότι είναι αιώνια. Οι ζωές είναι σαν πουλόβερ πλεκτά, που τραβάς το νήμα κι αρχίζουν να τραβιόνται και να ξεδιπλώνουν μέχρι που μένει το νήμα του μαλλιού τυλιγμένο πίσω στο κουβάρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πάντως ο ατυχής συγγραφέας είναι Αγγλος.
    Λέω ατυχής γιατί κινείται σήμερα σε αναπηρική καρέκλα επειδή πάσχει από κατά πλάκας σκλήρυνση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. δείμος-
    Μάλλον ναι, αν σκεφτείς ότι αρκετοί κινηματογράφοι στην Αθήνα έχουν πάει το εισιτήριο στα 8,5 Ε !
    Άσε επίσης που σχεδόν όλα τα θέατρα έχουν και φτηνότερα εισιτήρια φοιτητικά,Εργατικής Εστίας,με προσκλήσεις κτλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 'Αγαπητέ Αθεοφοβε,
    Ειμαι πιστή αναγνώστρια και φανατική θαυμάστρια του blog σας.'

    Κοίτα να δεις που θα μας προκύψεις και Ρουβάς της μπλογκόσφαιρας .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπητέ Αθεοφοβε!!!
    Αφήστε τους να λένε!!
    Σίγουρα ζηλεύουν!! Ειστε καλύτερος απο Ρουβάς της blogoσφαιρας.
    Με χαροποίησε ιδιαίτερα το γεγονός ότι το mail μου έγινε αφορμή να δείτε το έργο και ακόμα περισσότερο ότι όχι μόνο διέψευσε τους φόβους σας αλλά και ότι το ευχαριστηθήκατε!!!
    Ενα ευχαριστώ εκ μέρους των συντελεστών της παράστασης, κι ενα προσωπικό ευχαριστώ για την καλή σας διάθεση να ανταποκριθείτε!
    Η διαδικτυακή φίλη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή