Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΙΑΚΟ ΘΥΜΙΚΟ ΤΩΝ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ



 Μέχρι αυτές τις εκλογές δεν είχα φανταστεί πως μπορεί κανείς να φτάνει τις παραμονές που στήνονται οι κάλπες  και να είναι ακόμα αναποφάσιστος.
Σε αυτές όμως τις εκλογές η επιλογή δεν πρόκειται να γίνει βάσει των ιδεολογικών προτιμήσεων του καθενός. 
Η επιλογή θα γίνει μεταξύ των κομμάτων  που  διεγείρουν το φαντασιακό θυμικό των ψηφοφόρων και των  κομμάτων  που βασίζονται στην δυσάρεστη και επώδυνη σημερινή πραγματικότητα.
Ας δούμε με μια ματιά που ανήκει, κατά την δική μου εκτίμηση, το κάθε κόμμα.
Από αυτά που δεν συγκέντρωσαν το 3% στις προηγούμενες εκλογές, ο Καρατζαφέρης είναι ο μόνος που όταν αποδέχτηκε  την πραγματικότητα διαπίστωσε πως αυτό σήμαινε και τον καταποντισμό του, οπότε σήμερα, κατά την προσφιλή του μέθοδο, εφαρμόζει την τακτική της κολοτούμπας προσπαθώντας, μάλλον ανεπιτυχώς να συγκρατήσει τους διαρρέοντες ψηφοφόρους του.
Ο συνεταιρισμός Μάνου -Τσίμερου ήταν ατυχής για τον πρώτο, που είναι από τους λίγους που θα άξιζε να εκλεγούν   στην βουλή. 
Δυστυχώς αυτό φαντάζει μάλλον  απίθανο, γιατί ο δεύτερος ενώ όσο ήταν άγνωστος φαινόταν σαν μια νέα πολιτική αξιόλογη προσωπικότητα, όταν όμως έγιναν ευρύτερα γνωστές οι θέσεις του και το βιογραφικό του, την έπαθε όπως ο μακαρίτης ο στρατηγός Γρίβας όταν μετά την ΕΟΚΑ ήθελε να πολιτευθεί.
 Είχε πει τότε επιγραμματικά γι΄ αυτόν ο Γεώργιος Παπανδρέου:    δοξάστηκε κρυπτόμενος και γελοιοποιήθηκε εμφανιζόμενος!
Οι Οικολόγοι  σαφώς ανήκουν σε αυτούς που προσπαθούν να διεγείρουν το φαντασιακό θυμικό των ψηφοφόρων, όμως οι εξαγγελίες τους είναι τέτοιες που σε πολύ μικρό ποσοστό βρίσκουν ευήκοον ούς.
 Ας δούμε τώρα  τα κόμματα που εξέλεξαν βουλευτές στην προηγούμενη  βραχύβια βουλή .
Με την Χρυσή Αυγή δεν θα ασχοληθώ γιατί έχει περισσότερο την δομή συμμορίας παρά πολιτικού κόμματος.
Το μόνο  που ενδιαφέρει σε αυτές τις εκλογές, μετά την προβολή που είχαν πλέον τα κατορθώματα των μελών της στην τηλεόραση, είναι να διαπιστώσουμε ποιό είναι πράγματι το  ποσοστό των γνήσιων φασιστών στην Ελλάδα, γιατί τώρα πλέον δεν υπάρχουν δικαιολογίες για την ψήφιση της σαν ψήφος διαμαρτυρίας, ή για την μυθολογία που είχε καλλιεργηθεί για τα καλά παιδιά που πάνε την γιαγιά να πάρει λεφτά από το ΑΤΜ.
Το ΚΚΕ είναι ίσως το μοναδικό κόμμα από την νομιμοποίηση του, που μόνιμα και σταθερά βασίζεται και στηρίζει την πολιτική του στο φαντασιακό θυμικό των ψηφοφόρων του.
Τους οραματίζει με μια ιδεατή κοινωνία, που δεν υπήρξε ποτέ και πουθενά, αλλά και όπου έγιναν προσπάθειες εφαρμογής της αυτή κατέρρευσε παταγωδώς οδηγώντας εκατομμύρια ανθρώπων στην δυστυχία  και την φτώχια. 
Το μόρφωμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων είναι και αυτό ένα κόμμα που δημιουργήθηκε εκ των ενόντων για να στεγάσει θυμωμένους δεξιούς με αριστερές φαντασιώσεις και κάλυψε ουσιαστικά τον χώρο που είχε απογοητεύσει ο  Καρατζαφέρης.
Και τώρα ας έρθουμε στον ΣΥΡΙΖΑ το κατ΄εξοχήν κόμμα που απευθύνεται στο φαντασιακό θυμικό των ψηφοφόρων του.
Η ξαφνική διόγκωση του ποσοστού του οφείλεται στο ότι με επιτυχία κατάφερε να περάσει την πιο απίθανη φαντασίωση που απευθύνεται στο θυμικό και όχι στην λογική των ψηφοφόρων : καταγγέλλω το μνημόνιο αλλά μένω στο ευρώ! (σε αυτό το ευρώ που από όλες τις κυβερνήσεις των κρατών που μας το δανείζουν  κατηγορηματικά τονίζουν  ότι θα το κόψουν αν δεν τηρήσουμε  τις υπογραφείσες συμφωνίες!)
Έτσι πάντως  κατάφερε να συσπειρώσει, εκτός από  το  ποικιλόμορφο συνονθύλευμα  των συνιστωσών που τον απαρτίζουν,όλους όσους ελπίζουν να ανακτήσουν το προηγούμενο επίπεδο ζωής τους, που φευ έχει οριστικά χαθεί, τους άνεργους, τους απολυμένους, τους χρεωμένους, τους νέους που δεν καταφέρνουν να βρουν δουλειά, αλλά και όλο το βαθύ ΠΑΣΟΚ των κρατικοδίαιτων συνδικαλιστών που ελπίζουν σε επάνοδο των ημερών με τις παχιές αγελάδες.
 Αυτή η πολιτική οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην δραχμή  στην οποία  μερικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ήδη εκπεφρασμένη ιδεολογική προτίμηση , συμπορευόμενοι με όσους έχουν βγάλει τα ευρώ τους έξω και περιμένουν σαν κοράκια να επιπέσουν, όπως οι μαυραγορίτες στην κατοχή , στην περιουσία όσων θα αναγκάζονται να την ξεπουλούν για να επιβιώσουν.
Ίσως βέβαια να έχει δίκιο ο ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ κ. Θεοδόσης Π. Τάσιος που πιστεύει πως η  πλειονότητα του Λαού θέλει την ΙΔΙΑ Ελλάδα - αυτήν ακριβώς που νομοτελειακώς καταρρέει γράφοντας:
Εκατομμύρια συμπολίτες-μας ήσαν πολύ ευχαριστημένοι απ' την Ελλάδα-μας, μέχρι και πέρυσι: Η παραγωγή έπεφτε ολοφάνερα, τα ελλείμματα μεγάλωναν μπροστά στα μάτια μας - αλλά οι απολαβές-μας αυξάνονταν, κι ήμασταν μιά χαρά! Πώς; Διότι μια γενιά νταβατζήδων εκμεταλλευόταν προκαταβολικώς τα παιδιά της, και τα υποχρέωνε να πληρώσουν μεθαύριο τον πακτωλό των δανείων με τα οποία αναισχύντως ζούσαμε καλά εμείς-εδώ-και-τώρα. Άσε που, ταυτοχρόνως, εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες-μας εξαπατούσαν το ΙΚΑ, εκατοντάδες χιλιάδες σταδιακώς προστιθέμενων κρατικοδίαιτων υπαλλήλων ζούσαν εις βάρος των συμπολιτών-τους του ιδιωτικού τομέα (που παρήγαν και φορολογούνταν για να ταΐζουν τις ιερές αγελάδες), εκατοντάδες χιλιάδες συμπολιτών-μας κλέβαν ευθέως την εφορία - κι εκατομμύρια άλλων συναλλάσσονταν δίνοντας ή παίρνοντας μπαχτσίσι.
Στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ μέσω μιας αριστερίζουσας ωραιοποιημένης φρασεολογίας μια τέτοια Ελλάδα αχνοφαίνεται.
 Τα τρία άλλα κόμματα έχουν μια κοινή διακήρυξη με τις επιμέρους διαφοροποιήσεις τους το καθένα. Επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου και παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη.
Η ΝΔ, υπεύθυνη σε μεγάλο βαθμό για την σημερινή κατάσταση της χώρας, μετά από την καταστροφική διακυβέρνηση του Καραμανλή , κατάφερε πάντως να συσπειρώσει στο κόμμα της στελέχη τόσο από την κεντροδεξιά όπως η Μπακογιάννη όσο και από την ακροδεξιά όπως τον Άδωνη, τον Βορίδη, τον Πλεύρη αποδυναμώνοντας το ΛΑΟΣ.
Η τραγικότητα της σημερινής κατάστασης είναι ότι πολλοί σκέπτονται να την ψηφίσουν σαν μοναδικό ανάχωμα στον αλόγιστο λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ 

 Το ΠΑΣΟΚ  με την ηλιθιότητα του  "Λεφτά υπάρχουν", ακριβώς αντίστοιχο του σημερινού "θα καταγγείλουμε το μνημόνιο"του ΣΥΡΙΖΑ,  εκμεταλλεύτηκε με αυτό  την απελπισία του κόσμου όταν είδε την πανικόβλητη φυγή του Καραμανλή από την εξουσία, αλλά και χρεώθηκε  τελικά  την οργή του λαού όταν διαπιστώθηκε το οφθαλμοφανές ότι λεφτά δεν υπάρχουν, με αποτέλεσμα τον καταποντισμό του στις προηγούμενες εκλογές  λόγω της  υπογραφής  των μνημονίων.
 Βεβαίως πλήρωσε  και την δειλία του να προχωρήσει σε ριζικές απαραίτητες αλλαγές στις δομές του κράτους, συναντώντας αφ΄ενός μεν την λυσσαλέα αντίδραση των συνδικαλιστικών ηγεσιών που το ίδιο είχε εκθρέψει και οι οποίες βρήκαν σήμερα στέγη στον ΣΥΡΙΖΑ ,αλλά και την στείρα αντιπολίτευση από τον Σαμαρά που πίστευε πως αν προκαλέσει εκλογές θα είναι ό επόμενος πρωθυπουργός.
Δυστυχώς γι΄ αυτό, θεωρήθηκε τότε από τους Ευρωπαίους ότι η Ελλάδα είναι το μόνο μαύρο πρόβατο  της Ευρωζώνης, και προσπάθησαν με τα σκληρά  και αναποτελεσματικά μέτρα των μνημονίων,  να σταματήσουν την κατάρρευση της  για να μην επεκταθεί αυτή και στις  άλλες   χώρες  του νότου, που σήμερα παρ΄όλα αυτά, μια μετά την άλλη απ΄ότι φαίνεται ακολουθούν την ίδια  πορεία με την  χώρα μας. 
Έχοντας καεί το  ΠΑΣΟΚ στον χυλό που το τάισε ο ΓΑΠ, φυσάει σήμερα και το γιαούρτι, και είναι το κόμμα που υπόσχεται τα λιγότερα από όλους.
 Τέλος η ΔΗΜΑΡ αποτελεί την σκεπτόμενη και μετριοπαθή πτέρυγα της αριστεράς που δεν εμφορείται από μαξιμαλιστικές ιδέες και γι΄αυτό άλλωστε και αποσχίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Για τον λόγο αυτό και γίνεται αποδεκτή για συνεργασία από όλους αν και ο αρχηγός της δεν είναι ιδιαίτερα χαρισματικός και δεν μπορεί έτσι να διευρύνει την εκλογική του πελατεία.
Με όλα αυτά τα δεδομένα στο κεφάλι μου προσπαθώ να αποφασίσω ποιά επιλογή είναι επωφελέστερη για αυτή την έρημη χώρα και μαζί και για τα παιδιά μας ,που δεν χρωστάνε τίποτα να πληρώσουν τα σφάλματα αλλά και τις σπατάλες της δικής μας γενιάς. 

20 σχόλια:

  1. Πάντα ήθελα να δω από κοντά πως είναι ένας αναποφάσιστος αλλά ποτέ δεν τα κατάφερα.
    Τώρα αθεόφοβε βλέπω εσένα, που δεν σε γνωρίζω βέβαια, και ειλικρινά πέφτω από τα σύννεφα (!) γιατί από τη γραφή σου μόνο για ¨αναποφάσιστος¨ δεν μοιάζεις!
    Εγώ μια ζωή ήμουν αποφασισμένος για κείνο που ψήφιζα, κι αν ποτέ δεν κατάφερα με την ψήφο μου να είμαι στους νικητές τουλάχιστον δεν ένοιωθα ποτέ προσκυνημένος και γλείφτης καμιάς εξουσίας.
    Έτσι και σήμερα. Επιλέγοντας να ψηφίσω ΣΥΡΙΖΑ νιώθω πως συνεχίζω να στέκομαι όρθιος αλλά και επιπλέον νιώθω και κάπως περήφανος, γιατί μετά εξήντα τόσα χρόνια μπορεί να είμαι και με τους νικητές!
    Και μόνο που οι κεφαλαιοκράτες της Ευρώπης, με τις μαριονέτες τους που παριστάνουν τους κυβερνήτες, καταφέρονται κατά του ΣΥΡΙΖΑ δικαιώνεται η επιλογή μου.
    Κι αν ο Τσίπρας δεν μας προκύψει αυτός που ονειρευόμαστε, ε, δεν χάθηκε κι ο κόσμος. Εδώ τον τόπο αυτό τον κυβέρνησε ένας ηλίθιος, λόγω ονόματος, στον Αλέξη θα κολλήσουμε, που εκτός από επαναστάτης είναι και νέος και εύστροφος;
    Κάνε κι εσύ το βήμα.
    Μια απόφαση είναι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και εγώ και η γυναίκα μου μια ζωή αποφασισμένοι είμαστε!
      Όμως στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές για πρώτη φορά εκείνη παρέμεινε αποφασισμένη και εγώ έγινα αναποφάσιστος και ψήφισα διαφορετικά.
      Άλλη μια φορά είχαμε διάσταση απόψεων όταν για πρώτη και τελευταία φορά είχα ψηφίσει τον Τσίπρα για δήμαρχο Αθηναίων!
      Το σκεπτικό λοιπόν του ποστ είναι αυτό που με οδήγησε να ξαναγίνω αποφασισμένος!

      ..κι αν ποτέ δεν κατάφερα με την ψήφο μου να είμαι στους νικητές...

      Αρκετές φορές βρέθηκα και εγώ σε αυτή την θέση και πάντα είχα την απορία πως είναι δυνατόν τόσοι πολλοί να ψηφίζουν διαφορετικά από μένα!

      Κι αν ο Τσίπρας δεν μας προκύψει αυτός που ονειρευόμαστε, ε, δεν χάθηκε κι ο κόσμος.

      Εδώ υπάρχουν δύο πιθανότητες
      Εάν προκύψει αυτός που τηρεί τις προεκλογικές του εξαγγελίες τότε πράγματι, κατά την δική μου άποψη,θα χαθεί ο κόσμος που ξέρουμε, γιατί θα καταντήσουμε τριτοκοσμικοί.
      Εάν δεν τις τηρήσει τότε θα χαθεί ο κόσμος που ονειρεύονται όσοι τον πίστεψαν και τον ψήφισαν.
      Πράγματι τότε σε αυτή την περίπτωση, ε δεν χάθηκε κι ο κόσμος!

      Κάνε κι εσύ το βήμα.
      Μια απόφαση είναι!

      Όταν είμαι στο χείλος του γκρεμού δεν κάνω κανένα βήμα μπροστά!

      Διαγραφή
  2. Πολύ καλό το άρθρο τούτο. Βέβαια, παραβλέπεις ότι ό,τι δεν έμασε ο ΣΥΡΙΖΑ το πήρε η ΔΗΜΑΡ (βαθύ και ρηχό ΠΑΣΟΚ). Προσωπικά δε θα την έλεγα μετριοπαθή, πλην του επικεφαλής, αλλά δεξιά οπτική του ΣΥΡΙΖΑ και ομογάλακτη του ΠΑΣΟΚ με αριστερώνυμο.
    Πάντως ο συλλογισμός
    Η ξαφνική διόγκωση του ποσοστού του οφείλεται στο ... καταγγέλλω το μνημόνιο αλλά μένω στο ευρώ(...)
    Έτσι πάντως κατάφερε να συσπειρώσει... συνονθύλευμα των συνιστωσών ...,όλους όσους ελπίζουν να ανακτήσουν το προηγούμενο επίπεδο ζωής τους...τους άνεργους, τους απολυμένους ... όλο το βαθύ ΠΑΣΟΚ των κρατικοδίαιτων συνδικαλιστών που ελπίζουν σε επάνοδο των ημερών με τις παχιές αγελάδες
    με το συμπέρασμα αυτή η πολιτική οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην δραχμή, δεν είναι έγκυρος (το συμπέρασμα δε βγαίνει με λογική αναγκαιότητα). Όλα τα προηγούμενα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ποικιλόχρωμο συνονθύλευμα κλπ, όχι ότι οδηγεί στη δραχμή...
    Προσωπικά κατά τη γνώμη μου στη δραχμή θα πάμε όχι εξαιτίας του ΣΥΡΙΖΑ ή της ΝΔΣΟΚ/μνημονίου, αλλά εξαιτίας ακριβώς της ηγεμονικής πολιτικής της Γερμανίας. αν αποφασίσουν οι τραπεζικές της ελίτ ότι δεν έχουν συμφέρον στην Ελλάδα (κάτι για το οποίο συγκρούονται με τις βιομηχανικές ελίτ που θέλουν αγορές) τότε θα μας διώξουν.
    Αυτή τη στιγμή στη Γερμανία υπάρχει ισχυρή σύγκρουση σε ανώτατο επίπεδο οικονομικών ελίτ, είναι ακριβώς η βαθύτερη σύγκρουση του καπιταλισμού: βιομηχανικό κεφάλαιο (βλ. ανάπτυξη) και τραπεζικό κεφάλαιο (βλ. να πάρουν λεφτά από τα κράτη, αφού οι πολίτες δεν έχουν πια).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το γιατί η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί στην δραχμή το έχει αναλύσει με μεγάλη ευστοχία ο Αλαβάνος και το έχουμε συζητήσει σε προηγούμενο ποστ.
    Το άρθρο που παραπέμπεις δεν τεκμηριώνει πουθενά πως οι τραπεζιτικές ελίτ, όπως γράφεις, θα έχουν( γιατί άραγε;) συμφέρον να πάμε στην δραχμή.
    Αντίθετα κατηγορεί την Μέρκελ για την πολιτική της στην Ελλάδα.
    Έχεις μια εμμονή ότι το τραπεζιτικό κεφάλαιο έχει βάλει στόχο να πάρει τα λεφτά από τα κράτη για να τα κάνει τι όταν η βιομηχανία δεν θα μπορεί να αναπτυχθεί και πουλήσει τα προϊόντα της;
    Το πρόβλημα της Ευρώπης είναι ότι δεν έχει πετύχει την ενοποίηση της, που αναπόφευκτα σημαίνει εκχώρηση εθνικής εξουσίας σε κάποιο κεντρικό όργανο οπότε μόνο τότε θα είναι εφικτή μια εξισορρόπηση των οικονομικών ανισοτήτων μεταξύ των κρατών.
    Ένα απλό παράδειγμα είναι οι ΗΠΑ.
    Είναι αδιανόητο πχ η κεντρική κυβέρνηση να αφήσει να χρεοκοπήσει αβοήθητη η Αλαμπάμα ή πχ το Οχάιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δε με κατάλαβες. Είπα ότι θα πάμε στη δραχμή λόγω ενδογερμανικών συγκρούσεων κι επιλογής του γερμανικού τραπεζικού κεφαλαίου. Στη Γερμανία απλά τόνισα ότι υπάρχουν σημαντικές αντιθέσεις στις οικονομικές ελίτ της χώρας.
    Δεκτό αυτό που λες στην αρχή. Δεν το συνέδεσα με το προηγούμενο ποστ (mea culpa). απλά μου έκανε εντύπωση το συμπέρασμα. Sorry.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει διαρκώς και μεγαλύτερο μεγάλο ποσοστό δημοσίων υπαλλήλων και υπαλλήλων του δημοσίου εν γένει τομέα (ΟΣΕ, ΔΕΗ,ΟΛΠ, ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ, ΟΤΕ κλπ) που πιστεύουν ότι έστω και με την επαναφορά της δραχμής αυτοί θα διατηρήσουν τις θέσεις τους και το μισθολογικό καθεστώς τους. Αυτοί είναι μυριάδες και δεν ενδιαφέρονται για ιδεολογίες και κουραφέξαλα! Η επαναφορά στην δραχμή δεν τους τρομάζει! Είναι πρακτικοί άνθρωποι! Τους τρομάζει μόνον ότι πιθανόν να υποχρεωθούν να ψάξουν μελλοντικά για δουλιά στον ιδιωτικό τομέα της Οικονομίας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρέπει να είναι κανείς πολύ αφελής για να πιστεύει ότι άσχετα από οποιαδήποτε κυβέρνηση προκύψει θα διατηρήσει το μισθολογικό καθεστώς του παρελθόντος.
      Δυστυχώς το άρμεγμα που γινόταν τον καιρό με τις παχιές αγελάδες έχει λήξει και δεν είναι εφικτό να ξαναγυρίσει στο ορατό μέλλον.
      Πάντως η απόλυση από οποιαδήποτε δουλειά ιδίως σε εποχές οικονομικής στενότητας είναι τραγικό πράγμα και μάλιστα σε ανθρώπους που δεν είναι πλέον νέοι.

      Διαγραφή
  6. ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ Η ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΗ Η ΠΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΕ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΣΟΒΑΡΩΝ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΟΠΩΣ ΠΧ Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι πάντα για τον καρκίνο!
      Υπάρχει και η ακτινοθεραπεία και η χημειοθεραπεία!

      Διαγραφή
  7. Στο ίδιο αποτέλεσμα πάντως καταλήγουν. Εξαφανίζουν το πάσχον..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αθεόφοβε, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η επιλογή για όσους ακόμα διατηρούμε ψήγματα αξιοπρέπειας. Σε κάθε περίπτωση αρνούμαι να δώσω εντολή διακυβέρνησης σε όσους ευθύνονται για το σημερινό κατάντημα της χώρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δηλαδή το 83,22% των Ελλήνων που δεν ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές είναι αναξιοπρεπείς;
      Κατά περίεργο τρόπο το ίδιο μπορούν να λένε και αυτοί για όσους ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ!
      Καταλαβαίνεις άραγε που οδηγεί ο δογματισμός;

      Διαγραφή
  9. Προφανώς και το 83% των Ελλήνων δεν είναι αναξιοπρεπείς. Αλλά είναι αξιοπρεπές να ψηφίζεις ΝΔ (ή ΠΑΣΟΚ) κρατώντας τη μύτη σου από τη μπόχα που αποπνέουν; Αύριο μας δίνεται μια μοναδική ευκαιρία: να στείλουμε οριστικά και αμετάκλητα στο σπίτι τους όσους κυβέρνησαν τα τελευταία 40 χρόνια και μας έφτασαν ως εδώ. Τέτοια ευκαιρία δε πρόκειται να μας ξαναδωθεί. Και μόνο που θα φύγουν αυτοί το μέλλον θα είναι καλύτερο για τη χώρα. Ο Τσίπρας δε πρόκειται ούτε να μας καταστρέψει ούτε να μας οδηγήσει εκτός ευρώ (και να ήθελε δε θα τον άφηναν). Είναι ο μόνος που μπορεί να πάει και να διαπραγματευθεί με τους ευρωπαίους με γνώμονα το συμφέρον του λαού και όχι το συμφέρον του ντόπιου κατεστημένου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δηλαδή δεν είναι αναξιοπρεπείς το 83% των Ελλήνων αλλά σύμφωνα με αυτό το σχόλιο είναι μόνο το 32%, δηλαδή 1 στους 3!
      Όσο για την ελπίδα που τρέφεις από το στόμα σου και στης μαντάμ Μέρκελ τ΄ αυτί!
      Για το αυτί όμως του Ολανδρέου δεν ξέρω!

      Διαγραφή
  10. Σε γενικές γραμμές θα συμφωνήσω με το σκεπτικό σου. Εκεί που διαφωνώ 100% είναι η άποψή σου για το Μάνο! Κατά τη γνώμη μου είναι μια κλασσική περίπτωση αναποτελεσματικού πολιτικού ντυμένου με το μανδύα της σοβαροφάνειας και της δήθεν ικανότητας! Κάτι σε Αβραμόπουλος δηλαδή αλλά λιγότερο "πλαστικοποιημένος"(!) αν μου επιτρέπεις τη χρήση του όρου.

    Οι προβληματισμοί σου γυροφέρνουν και στο δικό μου κεφάλι και δεν ξέρω προς τα που να κατευθύνω την ψήφο μου... Μόλις σήμερα και μετά από πολύ έντονη σκέψη αρχίζω να καταλήγω κάπου, αλλά ακόμα δεν είμαι απολύτως σίγουρος. Αλλά μένει ακόμα μια νύχτα για να αποφασίσω!

    Ενδιαφέρον άρθρο με απόψεις που νομίζω εκφράζουν την πλειοψηφία των Ελλήνων.

    Καλό απόγευμα και καλή ψήφο αύριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Μάνος είναι από τους λίγους πολιτικούς που μπορεί να μην συμφωνώ με όλα όσα λέει, αλλά είναι από τους λίγους που έχουν προσωπική άποψη και ίσως γι΄ αυτό και είναι εκτός των μεγάλων κομμάτων.
      Ο Μάνος είναι από τους λίγους πολιτικούς μας που πριν να πολιτευθεί έχει δουλέψει σαν επιχειρηματίας για 10 χρόνια.
      Αλλά και σαν πολιτικός είναι από τους λίγους που έχει να παρουσιάσει έργο και μάλιστα ουσιαστικό.
      Είναι αυτός που με τον νόμο Ν960 από το 1979 καθιέρωσε την υποχρέωση για γκαράζ στις νέες οικοδομές που στην ουσία με νέο νόμο το 1981 τον αδρανοποίησε η ΝΔ μέχρι να φτάσουμε να εφαρμοστεί τα τελευταία χρόνια όταν το πράγμα έφτασε στο απροχώρητο.
      Μείωσε τους συντελεστές δόμησης, πεζοδρόμησε και αναβάθμισε την Πλάκα, με το ρυθμιστικό σχέδιο έβαλε τις βάσεις για μετρό, το αεροδρόμιο, την Αττική οδό, έφτιαξε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, πρωτοεφάρμοσε την απόσυρση των ρυπογόνων αυτοκινήτων, κτλ Ως υπουργός δε οικονομικών κατάφερε για πρώτη φορά να έχει πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό μειώνοντας και τον πληθωρισμό από το 25% στο 10%.

      Διαγραφή
  11. Θα διαφωνήσω (ίσως για πρώτη φορά σε δημοσίευσή σου) σχεδόν σε όλες τις εκτιμήσεις σου, και θα μου επιτρέψεις να σου αναφέρω εν συντομία κάποιες δικές μου.
    Ο Καρατζαφέρης δεν μπορεί να κατηγορηθεί για κολοτούμπας, όταν άλλοι πριν από αυτόν τις έκαναν θεαματικότερα. Είδε ότι η δοσίλογη κυβέρνηση δεν έβγαζε πουθενά και την έκανε με ελαφρά πηδηματάκια.
    Ο Μάνος ήταν και παραμένει από τους πιο συντηρητικούς πολιτικούς που πέρασαν ποτέ, αλλά συντηρητικός εκεί που τον συμφέρει. Όταν έλεγε επί κυβέρνησης Μητσοτάκη για μείωση στο δημόσιο, έβαζε από ορθάνοιχτα παράθυρα τους ημετέρους. Τώρα είναι τιμητής των πάντων γιατί φαγώθηκε τότε.
    Ο Τζίμερος μας έπαιξε το παιχνίδι "πολιτική χωρίς πολιτικούς". Στη γωνία τον πιάσαμε να πρεσβεύει μια καλύτερη χώρα με ανάπτυξη, βάζοντας στη Βουλή τον Μάνο και την Ξαφά!
    Οι οικολόγοι θα παραμείνουν ασχολίαστοι γιατί δεν γνωρίζω τίποτα για αυτούς.
    Ο Κουβέλης μάζεψε τη σάρα και τη μάρα, και ότι αριστερόφερνε στο ΠΑΣΟΚ. Είναι ένα καλό κόμμα να μαζέψει τους χαμένους (π.χ. Μπίστης. Ο Ανδρουλάκης πώς και ξέφυγε). Απολιτική πολιτική: "πάω με όλους και με όλα, σαν την κοκα κόλα ένα πράγμα".
    Για τους χρυσαυγίτες μην είσαι σίγουρος ότι θα ξεκαθαρίσουν σε αυτές τις εκλογές οι ναζιστές. Την ώρα που έδειχναν τον πιθηκάνθρωπο να χτυπά την Κανέλλη, το αμέσως επόμενο λεπτό έδειχναν τον νεαρό που τον καθάρισαν δύο λαθρομετανάστες. Εδώ να δεις φαντασιακό θυμικό που θα δουλέψει.
    Αυτό που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ το λέει και η φίλη σου, η σταθερή, η Παπαρήγα κάνοντας ένα βήμα παραπέρα. Έξω από την Ευρωπαική Ένωση, το ΝΑΤΟ και λοιπές δυνάμεις, αλλά με ευρώ γιατί "αν βγούμε από το ευρώ θα είναι η καταστροφή". Δικά της λόγια που θα έχεις σίγουρα ακούσει.
    Το ΠΑΣΟΚ αν δεν είχε καταστρέψει τις ζωές μας, θα ήταν για λύπηση, και το κόμμα του Ανδρέα και τα τότε στελέχη.
    Ο Καμμένος είναι το κόμμα που καλύπτει το κενό της ελαφράς ακροδεξιάς που άφησε ο Καρατζαφέρης. Χωράει μόνο ένας από τους δύο. (προτιμώ τον Καρατζαφέρη, τον Καμμένο τον φοβάμαι)
    Η ΝΔ έχεις προσέξει ότι κρύβει τον αρχηγό της; Η σύγκριση γίνεται μεταξύ Τσίπρα και Νέας Δημοκρατίας. Λυπάμαι αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να ψηφίσω έναν άνθρωπο που μάζεψε δίπλα του αυτούς που έλεγαν ότι ο Σαμαράς θα καταστρέψει το κόμμα από τις κολοτούμπες του. Δεν θα ψηφίσω έναν άνθρωπο που λέει ότι θα διώξει τους μετανάστες, όταν πριν 20 χρόνια άνοιξε τα σύνορα για όλους αυτούς. Δεν θα ψηφίσω έναν άνθρωπο που δεν είχε τι να κάνει και έφτιαξε κόμμα για να διαλύσει το κόμμα στο οποίο τώρα είναι αρχηγός. Δεν θα ψηφίσω έναν άνθρωπο που κρύβει κακότεχνα την αλαζονία του. Δεν θα ψηφίσω έναν άνθρωπο που μου υπόσχεται ταμείο ανεργίας για δύο χρόνια, όταν ο ίδιος υπέγραψε για τη μείωσή του. Και τέλος δεν θα ψηφίσω κάποιον που θα κυβερνήσει με ότι σάπιο υπάρχει στο κόμμα του.
    Θα ψηφίσω Τσίπρα για έναν λόγο. Δεν πιστεύω ότι είναι ο ηγέτης που λείπει από το πολιτικό σκηνικό. Δεν είναι αυτός που θα μου δώσει να φάω με χρυσά κουτάλια. Δεν πιστεύω ότι θα καταφέρει να κουμαντάρει με ευκολία όλες αυτές τις παράξενες συνιστώσες. Ωστόσο ακόμα και όταν έρθει η ώρα να μου πουν να διαλέξω ευρώ ή δραχμή, θέλω ένα πράγμα: να σωθούν οι έλληνες και μετά η Ελλάδα. Δεν νομίζω ότι θα αφήσουν την Ελλάδα να καταστραφεί, αλλά για τους έλληνες;;;;
    Ψηφίζω εδώ και 22 χρόνια. Είναι η πρώτη φορά που φοβάμαι. Δεν θέλω να φοβάμαι. Θέλω να ελπίζω. Και ο Τσίπρας είναι ο μοναδικός αυτή τη στιγμή που μου δίνει μια αμυδρή ακτίδα ελπίδας.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορεί να μην συμφωνώ με πολλές από τις παρατηρήσεις σου αλλά χαίρομαι που από ότι φαίνεται η ανάρτηση μου σε ερέθισε να καθίσεις να τις γράψεις!
      Άλλωστε αυτή είναι και ικανοποίηση που μας δίνει το ιστολογείν,να αντιπαρατίθενται δηλαδή και άλλες απόψεις στις δικές σου.
      Μια μόνο παρατήρηση έχω να σου πω.
      Δεν πρόκειται να σου πουν να διαλέξεις μεταξύ ευρώ και δραχμής αλλά θα το ανακοινώσουν αιφνιδίως μιαν ωραία πρωία, μάλλον Σάββατο, για να είναι κλειστές και οι τράπεζες, ότι χρεοκοπήσαμε πλήρως.
      Ελπίζω να πραγματοποιηθούν οι ελπίδες σου,και να μην καταλήξουμε εκεί,γιατί τότε φοβάμαι πως κινδυνεύουμε να διαπιστώσουμε πως ήταν προφητικά τα λόγια της Μαργαρίτας από την Πολωνία

      Διαγραφή
  12. Να ζητήσω συγνώμη για την εκτενέστατη δημοσίευσή μου. Αυτό δεν ήταν σχόλιο, η ιστορία της ζωής μου ήταν!!! Το πρόσεξα αφού το δημοσίευσα. Τέλος πάντων.
    Το μόνο που θα ήθελα να πω στο σχόλιό σου είναι ότι η περίπτωση της πολωνέζας που πήρε το λόγο (παρόλο που δεν είμαι υπέρ των θεωριών συνωμοσίας) ήταν κακή προπαγάνδα.
    Εύχομαι καλό βόλι.
    Και όπως έχει πει και ο Λίνκολν: Η ψήφος είναι πιο δυνατή από τη σφαίρα...Με τη σφαίρα μπορεί να σκοτώσεις τον εχθρό σου.... Με την ψήφο μπορεί να σκοτώσεις το μέλλον των παιδιών σου....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να μην ζητάς συγνώμη για το σχόλιο σου γιατί αντίθετα, όπως σου έγραψα μου αρέσει να διαβάζω και αντίθετες απόψεις.
      Δεν θα υπήρχε πληκτικότερο πράγμα από το να είχαμε όλοι την ίδια άποψη!
      Όσο για το ότι ήταν προπαγάνδα όσα είπε η πολωνέζα σου θυμίζω το σάλο που είχε γίνει πριν μερικά χρόνια στην Ευρώπη με το φτηνό εργατικό δυναμικό από την Πολωνία που κατέφευγε για εργασία στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και στην Ελλάδα, που είχε προσωποποιηθεί στον Πολωνό υδραυλικό που με τις χαμηλές αμοιβές του θα έπαιρνε την δουλειά των γηγενών!
      Τέλος με την ρήση του Λινκολν συμφωνώ απολύτως!

      Διαγραφή