Σάββατο 19 Ιουλίου 2014

Β΄ΚΑΖΙΜΙΕΡΖ-ΛΟΥΜΠΛΙΝ-ΣΑΝΤΟΜΙΕΡΖ -3 ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΕΣ ΠΌΛΕΙΣ.




Μετά την άφιξη μας στην Βαρσοβία ξεκινήσαμε το ταξίδι για να γνωρίσουμε τις σημαντικότερες πόλεις της Πολωνίας με πρώτη το Λιουμπλίν.
Πριν όμως να καταλήξουμε εκεί το μεσημέρι σταματήσαμε στην μικρή αλλά χαριτωμένη και γραφική πόλη του 14ου αιώνα Καζιμιέρζ.  στις όχθες του Βιστούλα, που αποτελεί θέρετρο τόσο των κατοίκων της Βαρσοβίας όσο και του Λιουμπλίν αλλά και το αγαπημένο μέρος  ζωγράφων.


Η πόλη καταστράφηκε το 1656 από τους Σουηδούς και για να ξαναζωντανέψει ως εμπορικό κέντρο στον Βιστούλα, ο βασιλιάς John III Sobieski επέτρεψε να εγκατασταθούν εκεί Αρμένιοι, Έλληνες  και Εβραίοι έμποροι. Οι Εβραίοι είχαν φτάσει πριν τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο να αποτελούν το 50% του πληθυσμού αλλά το 1942 οι Γερμανοί την ανακήρυξαν "ελεύθερη από Εβραίους" καθώς  τους είχαν  εξοντώσει  όλους στο κοντινότερο στρατόπεδο συγκέντρωσης  το  Belzec (400.000 έως 600.000 άνθρωποι εκτελέστηκαν σε αυτό)


Η όμορφη κεντρική πλατεία του το Rynek, με ένα ξύλινο πηγάδι που λειτουργεί ακόμα ,ανήκει στα επίσημα ιστορικά μνημεία της Πολωνίας. Rynek ονομάζεται  στην Πολωνία, από την εποχή του μεσαίωνα, η κεντρική εμπορική πλατεία μιας πόλης.



Περιβάλλεται από ωραία κτήρια, όπως τα σπίτια των εμπόρων αδελφών Przybyla (1615) με τους αγίους Νικόλαο και Χριστόφορο στις προσόψεις, προστάτες των εμπόρων και των ταξιδιωτών αντίστοιχα.




 Στην πλατεία δεσπόζει η εκκλησία του 14ου αιώνα  ενώ πιο ψηλά στο βουνό των 3 σταυρών, έχουν τοποθετηθεί 3 σταυροί στην μνήμη των θυμάτων από την χολέρα του 1708.Λίγο πιο έξω υπάρχει η παλιά μεγάλη σιταποθήκη.



Το απόγευμα βρεθήκαμε στο Λουμπλίν που κατά καιρούς το έχουν χαρακτηρίσει ως "Μικρή Κρακοβία" λόγω της ωραίας παλιάς της πόλης, αλλά και προπολεμικά επίσης ως "Εβραϊκή Οξφόρδη"  λόγω των Εβραίων που είχε και της παιδείας που είχαν αναπτύξει αυτοί εκεί. Στην γκραβούρα η εικόνα  του Λουμπλίν το 1618.


Στην ιστορία του Λουμπλίν υπάρχουν 3 ιστορικές ημερομηνίες.
Το 1569 σε αυτό έγινε η ένωση Πολωνίας με την Λιθουανία, που απεικονίζεται στον πίνακα, το 1918 με το τέλος του πολέμου, απετέλεσε την έδρα της νέας ανεξάρτητης κυβέρνησης και το 1944 εκεί έγινε η εγκατάσταση από τους Ρώσους της πρώτης επαρχιακής κομμουνιστικής κυβέρνησης.
Σήμερα το Λούμπλιν είναι υποψήφιο για πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2016.






Στην πόλη μπροστά στην τεράστια πλατεία Zamkowy, με τα ωραία σπίτια που την περιστοιχίζουν, δεσπόζει το κάστρο της πόλης του 12ου αιώνα που γνώρισε στιγμές δόξας, όταν σε αυτό έγινε η ένωση Πολωνίας-Εσθονίας αλλά γνώρισε επίσης και την καταστροφή του  τον 17ο αιώνα. 
Τον 19ο αιώνα οι κατακτητές Ρώσοι το μετέτρεψαν σε φυλακή για πολιτικούς κρατούμενους, όπως και οι Γερμανοί στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο με 40.000 κρατούμενους, από τους οποίους εκτέλεσαν 300 λίγο πριν την απελευθέρωση της πόλης από τους Ρώσους.
Στο βάθος της αυλής του μετά τον πύργο υπάρχει η εκκλησία της Αγίας Τριάδας  ενώ διατηρείται επίσης και το παλιό πηγάδι.


 Κατεβαίνοντας από το κάστρο σύντομα περνάμε από την πύλη Grodzka και βρισκόμαστε στην παλιά πόλη. Την πύλη αυτή στο παρελθόν την ονόμαζαν Εβραϊκή γιατί στην περιοχή βρισκόταν η εβραϊκή συνοικία με τους 40.000 κατοίκους που αποτελούσαν  προ του πολέμου το 1/3 του πληθυσμού της πόλης. Η περιοχή αυτή έχει ισοπεδωθεί από τους Γερμανούς και μόνο 230 από την πολυπληθή κοινότητα των Εβραίων διασώθηκαν από το Ολοκαύτωμα.





Στις φωτογραφίες το γκέτο πριν και μετά την καταστροφή του και 2 ινδάλματα  των Χρυσαυγιτών  που τραβάνε γελώντας για την γενναιότητα τους! τα γένια ηλικιωμένων Εβραίων.







Από την πύλη Grodzka βρισκόμαστε στο Rynek που είναι και το κέντρο της παλιάς πόλης και διαθέτει πλήθος από καφέ, εστιατόρια κτλ και περιβάλλεται από πολλά ωραία και ανακαινισμένα κτήρια, με το παλιό δημαρχείο του 1781 στο κέντρο του.




Στην παλιά πόλη δεσπόζει  ο πύργος Trinity και βγαίνοντας από αυτόν βρίσκουμε αμέσως δίπλα τον καθεδρικό ναό της πόλης του 16ου αιώνα, πρώην εκκλησία των Ιησουιτών, πλούσια και καλλιτεχνικά διακοσμημένη.


Η πύλη της Κρακοβίας του 14ου αιώνα σε γοτθικό στυλ είναι το μοναδικό υπόλειμμα από τα τείχη που περιέβαλαν στο παρελθόν την παλιά πόλη.

Φεύγοντας από το Λουμπλίν για την Κρακοβία κάναμε μια μικρή στάση σε μία ακόμα μικρή γραφική πόλη , το Σαντομιέρζ που είναι από τις αρχαιότερες και πιο ιστορικές πόλεις της Πολωνίας.
Στην πόλη είναι διακριτό από πολλά σημεία το αιχμηρό κωδωνοστάσιο του γοτθικού ρυθμού καθεδρικού ναού.  






Κοντά είναι και το μπαρόκ κωδωνοστάσιο του 18ου αιώνα και στην συνέχεια στην ίδια πλευρά του δρόμου υπάρχει το μεγαλοπρεπές παλάτι του αρχιεπισκόπου κτισμένο από το 1861-64 με υλικό από την κατεδάφιση δύο εκκλησιών!



Το κάστρο της πόλης, που ξεκίνησε να κατασκευάζεται από τον 10ο αιώνα και  ολοκληρώθηκε τον 14ο αιώνα, με 4 πτέρυγες από τις οποίες σήμερα υπάρχει μόνο η  δυτική,  γιατί τις υπόλοιπες 3 τις ανατίναξε ο σουηδικός στρατός το 1656.



Το πρώην γοτθικό δημαρχείο κτίστηκε μετά την λιθουανική επιδρομή του 1349 μαζί με τον οκτάγωνο πύργο του και ανακαινίστηκε τον 17ο αιώνα. Βρίσκεται στο  Rynek , την τεράστια κεντρική πλατεία της πόλης, στην οποία και υπήρχαν πρόχειρα περίπτερα που πουλούσαν διάφορα πράγματα.



Στο πλάι του στο άγαλμα της Παρθένου Μαρίας του 1776 υπήρχαν δύο σιδηρόφρακτοι "ιππότες" με πανοπλία που έναντι φιλοδωρήματος σταύρωναν τα ξίφη τους μπροστά σε όποιον ήθελε μια φωτογραφία μαζί τους. Πιο πίσω  άλλοι έφτιαχναν τεράστιες μπουρμπουλήθρες προς μεγάλη τέρψη της  πιτσιρικάδας.



Ο κεντρικός δρόμος μπροστά από το Rynek καταλήγει στην  πύλη Opatowska  του 14ου αιώνα που είναι η μόνη εναπομείνασα  από τις 4 πύλες του γοτθικού τείχους της πόλης.

ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ



ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ




Ε΄ Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΟΥ ΓΚΕΤΟ ΤΗΣ ΚΡΑΚΟΒΙΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΜΕΓΑΛΟΨΥΧΙΑ ΤΟΥ ΣΙΝΤΛΕΡ

1 σχόλιο:

  1. Όχι και John III Sobieski, ούτε και πύργος Trinity παρακαλώ! Δεν είμαστε στην Αγγλία! Ιωάννης ή Jan Sobieski και Πύργος της Αγ. τριάδας ή Wieża Trynitarska!

    ΑπάντησηΔιαγραφή