Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

Δ΄ ΚΡΑΚΟΒΙΑ (συνέχεια) και O ΜΑΓΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΛΑΤΩΡΥΧΕΙΟΥ ΤΗΣ ΒΙΕΛΙΤΣΑ








Το πανεπιστήμιο της Κρακοβίας (1364) είναι από τα αρχαιότερα της κεντρικής Ευρώπης, αμέσως μετά  το πανεπιστήμιο Charles της Πράγας (1348). Σε ένα τετράγωνο από την πλατεία βρίσκεται το  Collegium Maius, που είναι το παλαιότερο κτήριο του πανεπιστημίου του 14ου αιώνα και στο οποίο τα μαθήματα γίνονταν στο ισόγειο, ενώ οι καθηγητές έμεναν στον επάνω όροφο . Στους απόφοιτους του συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων  ο Κοπέρνικος, ο βασιλιάς  John III Sobieski, ο πάπας  John Paul II ,και οι νομπελίστες Ivo Andrić και  Wisława Szymborska



H εκκλησία Πέτρου και Παύλου,που κτίστηκε στις αρχές του 16ου αιώνα, ξεχωρίζει από τις άλλες ως το πρώτο μπαρόκ κτίσμα της πόλης ,αλλά επίσης και για τα 12 αγάλματα που έχει μπροστά της με τους μαθητές του Χριστού. Αποτελεί το νέο Πάνθεο της Πολωνίας και στις κρύπτες της τοποθετούνται οι σωροί όσων έχουν διακριθεί στις τέχνες, την επιστήμη και τον πολιτισμό. Απέναντι από την εκκλησία είναι το άγαλμα του Piotr Skarga, που έχει ταφεί στην εκκλησία το 1612.
Στην εκκλησία υπάρχει και ένα μήκους 46,5 μ εκκρεμές του Φουκώ.



 Πριν να καταλήξουμε στο κάστρο της Wawel περνάμε απέξω από το σπίτι που έζησε από το 1951 έως το 1967 ο Karl Wojtyla, ο μετέπειτα Πάπας Ιωάννης-Παύλος ΙΙ, ο οποίος φέτος αγιοποιήθηκε. Ήταν ο δεύτερος μη Ιταλός Πάπας από την εποχή του βραχύβιου Ολλανδού Πάπα Adrian VI (1522-3) Ήταν ο πρώτος Πάπας που επισκέφτηκε την Ελλάδα το 2001 μέσα σε 1291 χρόνια.







Το σύμπλεγμα των κτηρίων στον λόφο της Wawel αποτελεί ένα σύνολο ιστορικών κτισμάτων ρομανικής, αναγεννησιακής και γοτθικής αρχιτεκτονικής από τον 14ο αιώνα και μετά, που θα μπορούσε μόνο να συγκριθεί σαν να είχαν συνενωθεί το παλάτι του Μπάκιγχαμ και το αβαείο του  Γουέστμινστερ.
Στο κάστρο της  Wawel έχουν κατοικίσει και στεφτεί 35 βασιλείς της Πολωνίας,  από το 1319 μέχρι τον 17ο αιώνα, με πρώτο τον Władysław τον Βραχύ .
Καταστροφές στο κάστρο έγιναν κατά καιρούς, όπως μετά την μεταφορά της πρωτεύουσας στην Βαρσοβία το 1595, την μετατροπή του από τους Αυστριακούς σε στρατιωτικό νοσοκομείο, αλλά και την χρήση του ως αρχηγείο της Ναζιστικής κυβέρνησης.






Η εσωτερική αναγεννησιακή του αυλή, του 16ου αιώνα, με τις κιονοστοιχίες της θεωρείται  ως αρχιτεκτονικό αριστούργημα και έχει αποκατασταθεί στην αρχική της μορφή μετά από παλιότερες προσθήκες που είχαν γίνει ,όπως φαίνονται στις φωτογραφίες.
Κάτω από την οροφή οι ανατολικές και νότιες πτέρυγες περιβάλλονται από  ζωγραφισμένη  ζωφόρο  με τις προτομές των αυτοκρατόρων και αυτοκρατειρών που έχει φιλοτεχνήσει ο Dionizy Stuba κατά τα έτη 1535-1536.



Σε ένα σημείο της αυλής βλέπεις να στέκονται μερικοί ακίνητοι για πολλή ώρα και βέβαια αν δεν ξέρεις το γιατί απορείς. Είναι όσοι πιστεύουν τον μύθο ότι εκεί στα υπόγεια υπάρχει μια φιλοσοφική λίθος η οποία επιδρά στα τσάκρα όποιου σταθεί εκεί!









Στον λόφο είχαν από το 1025 κτιστεί δύο ναοί προηγουμένως στην θέση του καθεδρικού, αλλά  καταστράφηκαν και έτσι ξεκίνησε το 1320 να κτίζεται η σημερινή τρίκλιτη βασιλική γοτθικού ρυθμού στην οποία εκτός από τις στέψεις έχουν ταφεί επίσης 100 βασιλείς και μέλη των βασιλικών δυναστειών, αλλά αργότερα και εθνικοί ήρωες, στρατιωτικοί και άνθρωποι των γραμμάτων.
To παρεκκλήσι με την χρυσή στέγη είναι του Σιγισμούνδου, ενώ το αριστερά του, με τα αγάλματα, είναι της δυναστείας των  Vasa .



To κόκαλο που κρέμεται έξω από την πόρτα του καθεδρικού  βρέθηκε στο λόφο του κάστρου και ο μύθος το θέλει να είναι ενός δράκου που ζούσε εκεί!
Στο ναό απαγορεύεται η φωτογράφηση και η βιντεοσκόπηση οπότε οι φωτογραφίες είναι από το ιντερνέτ.
Οι παρακάτω φωτογραφίες είναι από επάνω προς τα κάτω:
Ο κύριος βωμός του καθεδρικού του 16ου αιώνα.
Η σαρκοφάγος του Αγίου Στανίσλαου
Ο τάφος του βασιλιά Καζιμίρ ΙΙΙ του Μεγάλου
Ο τάφος βασιλιά Władysław της Varna
Το εσωτερικό του παρεκκλησίου των  Vasa 













Όπως έχω ξαναπεί, πριν να φύγω για ένα ταξίδι  δεν διαβάζω τίποτα σχετικό για τον τόπο  που θα επισκεφτώ. Θέλω να έχω την χαρά και την ευχαρίστηση που αισθάνεται ένας εξερευνητής όταν αντικρίζει ένα νέο και άγνωστο μέρος που δεν φανταζόταν πως υπάρχει.
Ακόμα θυμάμαι πχ την κατάπληξη που ένιωσα όταν για πρώτη φορά βρέθηκα στην κιστέρνα στην Κωνσταντινούπολη, την ύπαρξη της οποίας δεν γνώριζα, αν και είχα διαβάσει αρκετά ιστορικά βιβλία και μυθιστορήματα που αναφέρονται στην Πόλη.
Την ίδια έκπληξη ένιωσα και σε αυτό το ταξίδι όταν επισκεφτήκαμε το αλατωρυχείο Βιελίτσκα γιατί  δεν είχα φανταστεί  τις ομορφιές που κρύβει.
Δικαιολογημένα λοιπόν το αλατωρυχείο, που βρίσκεται 15 χιλ από την Κρακοβία, έχει περιληφθεί από το 1978 στα μνημεία της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.



To αλατωρυχείο έχει 9 υπόγεια επίπεδα και το βάθος του φτάνει τα 237 μέτρα. Δυστυχώς όταν επήγαμε εκεί μου τελείωσε η μπαταρία της  μηχανής και έτσι οι φωτογραφίες που θα δείτε είναι κυρίως από το ιντερνέτ.
Με ένα αρχαιολογικής αξίας ασανσέρ σε κατεβάζουν αρκετά σαρδελοποιημένο στο 3ο επίπεδο, αν θυμάμαι καλά, και από εκεί αρχίζει η ξενάγηση και η κατάβαση στο δαιδαλώδες ορυχείο, όλο σκαμμένο σε συμπαγές αλάτι, που έχει πάνω από 2.000 αίθουσες και 300 χιλιομ. στοές. Ο επισκέπτης περπατάει περίπου 2 χιλιόμετρα, δηλαδή ούτε το 2%, και βλέπει τα πιο αξιοθέατα σημεία τα οποία είναι αρκετά.
Είναι το δεύτερο σε αρχαιότητα αλατωρυχείο της Ευρώπης και η εξόρυξη αλατιού από αυτό ήταν συνεχής από το 1290 έως το 1996, όταν εξαντληθήκαν τελικά τα αποθέματα αλατιού.
Μπορεί τα έσοδα από αλάτι να σταμάτησαν αλλά το αλατωρυχείο  δέχεται 1,2 εκατομ επισκέπτες ετησίως , διαθέτει ξενοδοχείο ειδικό για όσους έχουν αναπνευστικά προβλήματα, λόγω του μικροκλίματος και του καθαρού αέρα που διαθέτει απαλλαγμένου από αλλεργιογόνα, εστιατόριο, εκκλησία,  αίθουσες για συνέδρια, γάμους, συναυλίες, δεξιώσεις  κτλ







Οι στοές είναι καλά στηριγμένες με χονδρούς κορμούς δέντρων και κατά διαστήματα συναντάει κανείς αγάλματα από αλάτι που έχουν κατασκευάσει κατά καιρούς διάφοροι τεχνίτες, όπως πχ της Αγίας Κίνγκα ή του Πάπα Παύλου-Ιωάννη ΙΙ, αλλά και αναπαράσταση του βαρούλκου με το οποίο ανέβαζαν το αλάτι, όπως φαίνεται στην φωτογραφία του 1926.   



Η Αγία Κϊνγκα είναι η αγία των αλατωρυχείων, γιατί σύμφωνα με τον μύθο είχε πετάξει το δακτυλίδι των αρραβώνων της σε αλατωρυχείο της Ουγγαρίας και το βρήκε αλατωρύχος  στο αλατωρυχείο της Βιελίτσκα εξ ου και το σχετικό άγαλμα !









Σε αυτήν είναι αφιερωμένη και η τεράστια  αίθουσα με παρεκκλήσι που γίνονται γάμοι, δεξιώσεις, συναυλίες κτλ. Οι πολυέλαιοι στην αίθουσα και αυτοί είναι φτιαγμένοι από κρυσταλλοποιημένο αλάτι !
Στους τοίχους υπάρχουν σκαλισμένα θρησκευτικά θέματα με κορυφαίο ένα ανάγλυφο αντίγραφο του Μυστικού δείπνου του Ντα Βίντσι.








Κατεβαίνοντας βαθύτερα βρίσκουμε και τις λίμνες που υπάρχουν στο σπήλαιο. Ευτυχώς μετά από όλο αυτο το κατέβασμα, πάλι σαρδελοποιημένοι, ανεβαίνουμε επάνω με ένα ασανσέρ.

4 σχόλια:

  1. Είχα ακούσει για το αλατωρυχείο αλλά δεν είχα δεί φωτογραφίες του και δεν έιχα φανταστει πως είναι τόσο φαντασμαγορικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πέρασα 1 μήνα στην Πολωνία πριν 35 χρόνια, και το αλατωρυχείο ήταν από τα πιο εντυπωσιακά μέρη που έχω δει ως τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σήμερα θα σου έκανε ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση γιατί από τότε έχουν πάρει σημαντικές επιδοτήσεις και έτσι έχουν επεκτείνει σε μεγαλύτερη έκταση τον επισκέψιμο χώρο.
      Ο συνοδός μας διαπίστωσε ότι πριν λίγα χρόνια που το έιχε επισκευτεί ήσαν πολύ περισσότερα μέρη αυτά που είδαμε τώρα.

      Διαγραφή
  3. Αχ,Αθεόφοβε, όχι Πανεπιστήμιο Charles, παρακαλώ, ούτε "βασιλιάς John III Sobieski" και πάπας "John Paul II"! Ή ελληνικά, ή στο πρωτότυπο, την υγειά σου να 'χεις! (Προκειμένου βέβαια για το πανεπιστήμιο, το πρωτότυπο μάλλον λατινικό θα είναι...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή