Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

Η΄ ΠΟΖΝΑΝ και ΤΟΡΟΥΝ ΔΥΟ ΟΜΟΡΦΕΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ





To Πόζναν είναι από τις παλιότερες πόλεις της Πολωνίας και αποτελούσε από παλιά  ένα από τα  σημαντικότερα κέντρα του εμπορίου της χώρας, καθώς βρίσκεται στον οδικό άξονα Βερολίνου-Βαρσοβίας. Τον 13ο αιώνα  για ένα σύντομο διάστημα ήταν και πρωτεύουσα της χώρας.
Στο Ποζναν έγινε και η πρώτη εξέγερση κατά του κομουνιστικού καθεστώτος τον Ιούνιο 1956, που έχει μείνει γνωστή ως ο Ιούνιος του Πόζναν. Πάνω από 100.000 διαδηλωτές διαδήλωναν με βασικό αίτημα το "Θέλουμε ψωμί", όπως γράφει και το πλακάτ της φωτογραφίας, τραγουδώντας μάλιστα την Διεθνή !



Αντιμετωπίστηκαν με 400 τανκ και 10.000 στρατιώτες υπό την διοίκηση ενός στρατηγού του πολωνικού και σοβιετικού στρατού,  με αποτέλεσμα 57-100 νεκρούς και πολλαπλάσιους τραυματίες.
Τα γεγονότα αυτά προκάλεσαν  την συμπαράσταση των Ούγγρων που κατέληξε στην εξέγερση στην Ουγγαρία, όπως γράφω στο ποστ μου
Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΤΟ 1956 ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΟΒΙΕΤΙΚΟΥΣ



Στην κεντρική οδό του Αγίου Μαρτίνου (επί κομουνιστικού καθεστώτος Ερυθρού Στρατού) βρίσκεται, εκτός από την ομώνυμη εκκλησία, η πλατεία Mickiewicza ,στην οποία από το 1981, έχει στηθεί  το μνημείο για τα θύματα αυτής της εξέγερσης, δύο 20μετροι ατσάλινοι σταυροί δεμένοι μεταξύ τους.


Η σημερινή  γοτθική εκκλησία του Αγίου Μαρτίνου έχει αποκατασταθεί μετά τις καταστροφές που υπέστη στον πόλεμο  όπως ήταν τον 16ο αιώνα.
Στο δρόμο μας για την Stary Rynek ,την παλιά δηλαδή Εμπορική Πλατεία που βρίσκεται στο κέντρο της Stare Miasto, που σημαίνει  Παλιά Πόλη, συναντάμε το Zamek, όπως είναι γνωστό το αυτοκρατορικό κάστρο του 1910 που έκτισε ο Γουλιέλμος Β΄ της Γερμανίας και το οποίο αποτελεί την τελευταία αυτοκρατορική κατοικία που κτίστηκε στην Ευρώπη.


Με την κατάληψη της Πολωνίας από τους ναζί το μετέτρεψαν σε κατοικία του Αδόλφου Χίτλερ, διασκευάζοντας την αίθουσα του υπουργικού συμβουλίου σε ακριβές αντίγραφο της αίθουσας της Καγκελαρίας  του Βερολίνου. Μπορεί μεν ο Χίτλερ να μην πρόλαβε να την ευχαριστηθεί αλλά σήμερα η αίθουσα αυτή έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλές ταινίες που αναφέρονται στην εποχή!
Περπατώντας στην πλατιά  λεωφόρο  Wolnosci φτάνει κανείς στην Stary Rynek, που είναι από τις ωραιότερες της Πολωνίας, με πλευρές μήκους 141 μέτρων περίπου.




Η πρώτη πανοραμική φωτογραφία είναι από την νοτοανατολική γωνία ενώ η δεύτερη από την πλευρά του παλαιού Δημαρχείου ή  Ratusz που βρίσκεται μεταξύ των κεντρικών κτηρίων της πλατείας.


Σε αυτήν, όπως και στην επόμενη φαίνονται τα σπίτια Budnicza που ήσαν σπίτια εμπόρων του 16ου αιώνα. Η ονομασία προήλθε από την Budnicorum Fraternitis, μια αδελφότητα εμπόρων οι οποίοι είχαν εκεί  ξύλινες καλύβες και  πουλούσαν ρέγκες αλάτι, κεριά, λαμπάδες και άλλα αντικείμενα καθημερινής χρήσης.






Και στις άλλες πλευρές της πλατείας υπάρχουν πολύ ωραία σπίτια πολλά από τα οποία έχουν ζωγραφισμένες τις προσόψεις τους ή όπως το παλάτι Działyński γλυπτά στην πρόσοψη του.





Το παλιό Δημαρχείο του 13ου αιώνα στην πορεία των ετών έχει υποστεί πολλές αναστηλώσεις. Η τελευταία έγινε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, κατά τον οποίο το Πόζναν που είχε χαρακτηριστεί ως πόλη-οχυρό (Festungen), αντιστάθηκε στον Κόκκινο Στρατό για ένα μήνα με αποτέλεσμα το 50% της πόλης και το 90% του κέντρου της πόλης να υποστούν μεγάλες καταστροφές.


Μπροστά στο Δημαρχείο υπάρχει η πηγή της Προσερπίνας που είναι η αντίστοιχη θεότητα της Περσεφόνης. Η αρπαγή της από τον Πλούτωνα στον Κάτω κόσμο συνδέεται με τον μύθο για τον ερχομό της άνοιξης.  
Ο καθεδρικός ναός Πέτρου και Παύλου στο Πόζναν είναι ο παλαιότερος καθεδρικός ναός της Πολωνίας και χρονολογείται από τον 10ο αιώνα.




Βρίσκεται στο Ostrów Tumski, που σημαίνει Νησί του Καθεδρικού, το οποίο είναι μεταξύ  των δύο κλάδων του ποταμού Warta.
Η εκκλησία καταστράφηκε και ξανακτίστηκε έκτοτε αρκετές φορές, με τελευταία την καταστροφή της κατά την απελευθέρωση της πόλης από τους Γερμανούς.
Αποφασίστηκε τότε να  ανακατασκευαστεί στο παλαιότερο γοτθικό στυλ, και όχι στο μπαρόκ και νεοκλασικό στυλ, που είχε το κτίριο από την προηγούμενη ανακατασκευή του μετά το 1622 και το 1772, όπως  φαίνεται στην εικόνα του 1798.


Ο ναός έχει 72 μέτρα μήκος και 36 μέτρα πλάτος και στο τέμπλο έχει  ένα πολύπτυχο από τα τέλη του δέκατου πέμπτου και του δέκατου έκτου αιώνα.
Σε αυτόν έχουν ταφεί οι πρώτοι Πολωνοί κυβερνήτες και θεωρείται ότι εδώ έγινε η βάπτιση  του Mieszko I όταν έγινε ο εκχριστιανισμός της χώρας τον 10ο αιώνα.




Στον ναό υπάρχουν διάφορα παρεκκλήσια με πιο εντυπωσιακό  το χρυσό παρεκκλήσι. Στο αριστερό του μέρος υπάρχουν τα αγάλματα του Mieszko I και του  Boleslaw του Γενναίου, απέναντι η σαρκοφάγος τους , ενώ στον θόλο είναι ο Θεός με Χερουβίμ ο οποίος περιστοιχίζεται από 20 Αγίους.


Φεύγοντας από το Ποζναν επισκεφτήκαμε μια άλλη μικρή αλλά γραφική πόλη, στις όχθες του Βιστούλα, το Τορούν. Το Τορούν ευτυχώς δεν καταστράφηκε στον πόλεμο, όπως το Πόζναν  και έτσι  το μεσαιωνικό τμήμα της πόλης συμπεριλήφθηκε στα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO



Στην πόλη θεωρούν ότι ο Κοπέρνικος γεννήθηκε στο παραπάνω  γοτθικό αρχοντικό του 15ου αιώνα  και γι΄αυτό το άγαλμα του δεσπόζει στο Rynek μπροστά στο παλιό δημαρχείο.


Στην παλιά πόλη βρίσκεται ο καθεδρικός γοτθικός ναός της πόλης του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή φτιαγμένος από τούβλα, που ιδρύθηκε τον 13 αιώνα.


Στο κέντρο της δεσπόζει το παλιό Δημαρχείο που ξεκίνησε να κτίζεται το 1274 και με τις επακόλουθες επεκτάσεις στο τέλος του 16ου αιώνα αποτελεί από τα πιο μνημειώδη της κεντρικής Ευρώπης.
Το Τορούν έχει τον μεγαλύτερο αριθμό διατηρημένων γοτθικών σπιτιών σε όλη την Πολωνία.



Μεταξύ αυτών είναι το σπίτι με το αστέρι που ανήκε κάποτε στον   Filip Callimachus με γλυπτά στην πρόσοψη του.


Εξίσου πλούσια διακοσμημένη είναι και η πρόσοψη του μπαρόκ παλατιού Dambski που έκτισε το 1693 ο ομώνυμος επίσκοπος, σήμερα Ακαδημία των Τεχνών.
Πάντως όπου και αν περπατήσεις στην παλιά πόλη βλέπεις παντού καλοδιατηρημένα κτήρια αιώνων με διαφορετικές τεχνοτροπίες ανάλογα με την εποχή που κατασκευάστηκαν.




ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ







Ζ΄ ΒΡΟΣΛΑΒ, ΤΟ ΚΟΣΜΗΜΑ ΤΗΣ ΣΙΛΕΣΙΑΣ

ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 






2 σχόλια:

  1. Αν έχω καταλάβει καλά πολλά από τα κτήρια που βλέπουμε είναι συγχρονα αντίγραφα των παλιών γιατί τα περισσότερα καταστράφηκαν στον πόλεμο και γι΄αυτό το Τορούν κατατάχτηκε σε αυτά που ανήκουν στη πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO γιατί τα δικά του είναι τα γνήσια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το παραπάνω ερώτημα μου ήρθε με e-mail και δημοσιεύω την απάντηση που έστειλα γιατί πιθανόν και άλλοι να έχουν την ίδια απορία.
      Ακριβώς για αυτό τον λόγο το Τορούν ανήκει στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO.
      Όπως θα δούμε στο Γκντάνσκ πολλά κτήρια αποκαταστάθηκαν όχι όπως ήσαν προπολεμικά αλλά σε αναγεννησιακό, φλαμανδικό ή μπαρόκ στυλ γιατί ήθελαν να εξαλείψουν από την πόλη τις γερμανικές επιδράσεις που υπήρχαν στην αρχιτεκτονική της.

      Διαγραφή