Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

FREAKS-ΜΙΑ ΤΑΙΝΙΑ ΠΟΥ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΞΑΝΑΓΥΡΙΣΤΕΙ




Είναι μια ταινία που από καιρό ήθελα την δω μιας και βρίσκεται σε περίοπτη θέση στην λίστα με  ΤΑ 100 ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ LES CAHIERS DU CINEMA
Είναι μια ταινία που το γύρισμα της είχε σαν αποτέλεσμα η ανοδική και μέχρι τότε ευοίωνη καριέρα του σκηνοθέτη της, να πάρει  κατιούσα πορεία.
Είναι μια ταινία που από την αρχική κόπια των 90΄ λεπτών έμειναν  μόνο 64΄και τα υπόλοιπα λεπτά του φιλμ ,επειδή  θεωρήθηκαν  πολύ σοκαριστικά,  καταστράφηκαν και δεν υπάρχουν.
Ήταν μια οικονομική αποτυχία της Metro Goldwyn Mayer και η μοναδική ταινία στην ιστορία της που αποσύρθηκε από τους κινηματογράφους πριν να ολοκληρώσει την συνήθη κύκλο προβολών της.
Για 30 χρόνια η προβολή της είχε απαγορευτεί στο Ηνωμένο Βασίλειο λόγω του ότι θεωρήθηκε ότι είχε εκμεταλλευτεί τους ηθοποιούς της.
Το 1994, όμως η ταινία επιλέχτηκε από το  National Film Registry των ΗΠΑ για να συμπεριληφθεί στα έργα που συντηρούνται από αυτό, λόγω του ότι θεωρήθηκε σημαντική για πολιτιστικούς, ιστορικούς και  αισθητικούς  λόγους.


Πρόκειται για την αμερικανική ταινία τρόμου του σκηνοθέτη Tod Browning  Freaks του 1932, ταινία Pre-Code , δηλαδή πριν να εφαρμοστεί το 1934 στις ΗΠΑ ο κώδικας  ηθικής για το Χόλυγουντ. 
Στην ταινία οι επώνυμοι χαρακτήρες παίχτηκαν από ανθρώπους με πραγματικές παραμορφώσεις που εμφανιζόντουσαν στα λεγόμενα  carnival sideshow , περιφερόμενα δηλαδή θεάματα του τύπου η ασώματος κεφαλή, με παραστάσεις μπορλέσκ , τυχερά παιχνίδια κτλ που ήσαν συνήθη εκείνα τα χρόνια στις ΗΠΑ .


Ο Browning (1880-1960) είχε φύγει από την εύπορη οικογένεια του 16 ετών και είχε δουλέψει σε ένα τέτοιο περιφερόμενο θέαμα και έτσι μετέφερε στην ταινία προσωπικές του εμπειρίες από αυτό.
Η βασική υπόθεση του έργου είναι ο έρωτας και ο γάμος ενός νάνου του τσίρκου που έχει κερδίσει μια μεγάλη κληρονομιά, με μια κανονική γυναίκα που με τον εραστή της θα προσπαθήσει να τον δολοφονήσει για να τον κληρονομήσει,αλλά τελικά υφίσταται αυτή και ο εραστής της, την τιμωρία όλων των παραμορφωμένων του θιάσου, των φρικιών,  που επιτίθενται στο  ζευγάρι κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας, κρατώντας όπλα, μαχαίρια και άλλα αιχμηρά αντικείμενα.
Βλέπουμε στο τέλος της ταινίας τον εραστή να τραγουδά falsetto, ενώ έχει κοπεί η σκηνή που τα φρικιά τον ευνουχίζουν, ενώ τη γυναίκα την έχουν κάνει  και αυτή φρικιό που μοιάζει με ανθρώπινη πάπια, μιας και τα χέρια της είναι σαν τα πόδια πάπιας, ενώ  τα πόδια της έχουν αποκοπεί και ό, τι έχει απομείνει από τον κορμό της είναι μόνιμα πισσωμένο με φτερά.
Με αυτήν την εικόνα ξεκινά η ταινία και η συνέχεια είναι η εξήγηση του πως έγινε έτσι.


Το σφάλμα του  Browning ήταν ότι έχοντας ζήσει σε περιφερόμενο θέαμα με φρικιά δεν θεωρούσε ότι τους εκμεταλλεύεται  παρουσιάζοντας τους στην ταινία, γιατί ήξερε ότι όλοι αυτοί τελικά χάρις στις δυσπλασίες και τις παραμορφώσεις που είχαν μπορούσαν να εξασφαλίζουν τα προς το ζείν.
Στο βίντεο παρουσιάζονται μερικές από τις πιο σημαντικές σκηνές της ταινίας και πολλά από τα φρικιά για τα οποία δίνω παρακάτω μερικές χρήσιμες πληροφορίες.



Όλοι οι παρακάτω ήσαν γνωστοί στις ΗΠΑ μέχρι τα μέσα του περασμένου αιώνα και ορισμένοι είχαν εμφανιστεί και σε άλλες ταινίες της εποχής.


Στην ταινία  εμφανίζονται  οι νάνοι  Harry Daisy και  Earles της Doll Family,4 αδέλφια νάνοι, οι οποίοι με τις παραστάσεις που έδιναν είχαν πετύχει να έχουν ένα καλό εισόδημα.


Οι Βρετανίδες σιαμαίες στους γοφούς και μηρούς Daisy Hilton  και Violet Hilton είχαν περιοδεύσει μέχρι την Αυστραλία πριν να παίξουν στην ταινία και στο μάρκετινγκ της ταινίας υπήρχε η ερώτηση " κάνουν έρωτα τα σιαμαία;"


Ο Schlitzie ήταν ύψους 1,22 εκ με μικροκεφαλία και διανοητική ανάπτυξη παιδιού 3 ετών αλλά η εικόνα που τον παρουσίαζαν ήταν γυναίκας ή ανδρόγυνου ατόμου.
Άλλα δύο παρόμοιας εμφάνισης άτομα εμφανίζονται στο φίλμ.


Η Josephine Joseph ήταν μια ηθοποιός των περιφερομένων θεαμάτων  που έλεγε ότι ήταν ερμαφρόδιτη με το αριστερό μέρος του σώματος της να είναι γυναικείο και το δεξιό ανδρικό!


Ο Johnny Eck ένα έξυπνο και ταλαντούχο άτομο, λόγω αγενεσίας του ιερού οστού είχε ύψος 45 εκ, πόδια ατροφικά που τα έκρυβε και έτσι φαινόταν σαν να ήταν μισός άνθρωπος, περπατούσε δε με τα χέρια του.
Στην φωτογραφία εμφανίζεται  με τον νάνο Angelo Rossitto  που είχε ύψος 89 εκ.


Η  όμορφη  Frances O'Connor  είχε γεννηθεί  χωρίς χέρια αλλά με τα πόδια της έτρωγε, έπινε, έγραφε,  κάπνιζε και ακόμα μπορούσε να ράψει. Την έλεγαν η ζωντανή Αφροδίτη της Μήλου

 Η Olga Roderick είχε αποκτήσει γένια από 2 ετών. Παντρεύτηκε 4 φορές και είχε αποκτήσει 2 παιδιά.



Η Koo Koo, το Κορίτσι Πουλί, έπασχε από μια σπάνια γενετική σκελετική ανωμαλία με αποτέλεσμα να έχει μικρό ύψος, μικρό φαλακρό κεφάλι με πτηνομορφισμό, να μην έχει  δόντια, και να έχει χαμηλή όραση και ήπια νοητική αναπηρία.

Παρόμοια σε εμφάνιση ήταν η Elizabeth Green γνωστή η Γυναίκα Πελαργός



O διάσημος τότε Prince Randian είχε το όνομα Ο Άνθρωπος Σκουλήκι ή Φίδι ή το Ζωντανό Σώμα. Εκ γενετής χωρίς χέρια και πόδια ντυμένος με ένα μονοκόμματο ρούχο κατάφερνε να σέρνεται κουνώντας τους γοφούς και τους ωμούς του. Ήταν παντρεμένος, είχε 3 κόρες και ένα γιό.
Ζωγράφιζε και έγραφε με το στόμα και άναβε επίσης μόνος του το τσιγάρο του όπως μπορεί να δει κανείς στο παραπάνω βίντεο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου