Κυριακή 20 Αυγούστου 2006

ΠΗΓΕ ΓΙΑ ΜΑΛΛΙ ΚΑΙ ΒΓΗΚΕ ΚΟΥΡΕΜΕΝΟ



Ο πόλεμος στο Λίβανο ίσως είναι καθοριστικός για το μέλλον της περιοχής.
Το Ισραήλ έκανε αυτή την φορά το κλασσικό λάθος που κάνουν όσοι έχουν την οίηση της υπεροπλίας.
Δεν τα έβαλε με ένα στρατό που του είναι πολύ εύκολο να νικήσει.
Τα έβαλε με αντάρτες οι οποίοι είχαν δύο πλεονεκτήματα. Πολέμαγαν αφ’ ενός στην πατρίδα τους και για την πατρίδα τους και αφετέρου πολέμαγαν σε κατοικημένες περιοχές χωρίς να έχουν ενδοιασμό από την θρησκεία τους για τις απώλειες των αμάχων .Οι νεκροί θεωρούνται μάρτυρες και αποκτούν ηρωική διάσταση στην λαϊκή συνείδηση. Οι απώλειες δε αυτές ήταν καταλυτικές, ιδίως των μικρών παιδιών, για την προπαγάνδα της Χεσμπολάχ στο κοινό της Δύσης, που έχει διαφορετική αντίληψη για την ανθρώπινη ζωή.
Πιστεύοντας ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ξεκαθαρίσουν τον νότιο Λίβανο από την Χεσμπολάχ , η οποία ευφυώς παρέμεινε αόρατη σε όλη την διάρκεια του πολέμου, οπότε ο κόσμος έβλεπε να σκοτώνονται μόνο άμαχοι Λιβανέζοι από ένα πάνοπλο στρατό, έφτασαν στο τέλος του μήνα των μαχών να δέχονται στις πόλεις του Ισραήλ 100-300 πυραύλους την ημέρα με αποτέλεσμα να μην επιτευχθεί ο αρχικός τους στόχος δηλαδή η εξόντωση της Χεσμπολάχ.
Από την άλλη μεριά η Χεσμπολάχ γιγάντωσε το κύρος της στον Αραβικό κόσμο γιατί για πρώτη φορά Άραβες αντιστάθηκαν αποτελεσματικά στην δύναμη του Ισραήλ με μία υπερδύναμη σαν την Αμερική από πίσω, χρησιμοποιώντας δε την οικονομική της δύναμη ,προφανώς με την ενίσχυση του Ιράν, υπόσχεται στους Λιβανέζους χρηματικές αποζημιώσεις για τις καταστροφές που υπέστησαν.
Με τον τρόπο αυτό δείχνει στους Άραβες από πού μπορούν να ελπίζουν στο μέλλον, ξεμπροστιάζοντας όλα τα φιλοαμερικανικά και διεφθαρμένα αραβικά καθεστώτα τα οποία έκαναν την πάπια σε όλη την διάρκεια του πολέμου.
Εάν το Ισραήλ και η Αμερική δεν θέλουν να δουν να εξαπλώνεται σε όλον τον Αραβικό κόσμο η Χεσμπολάχ με την πολιτική- κοινωνική- θρησκευτική-αντάρτικη δράση της πρέπει να προχωρήσουν στην δημιουργία ενός βιώσιμου κράτους στην Παλαιστίνη οπότε οι ακραίες αντιλήψεις της Χεσμπολάχ, της Χαμάς και του Ιράν για εξαφάνιση του κράτους του Ισραήλ δεν θα βρίσκουν ευήκοα ώτα στον Αραβικό κόσμο.
Όσο και αν αυτό φαίνεται εξωπραγματικό είναι η μόνη λύση , αφού κάνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις και οι δύο πλευρές. Προτάσεις εποικοδομητικές έχουν κάνει οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι στις φυλακές του Ισραήλ και από την μεριά των Ισραηλιτών υπάρχουν πολλοί, που κάθε μέρα θα γίνονται περισσότεροι, οι οποίοι αντιλαμβάνονται ότι ο συνεχής πόλεμος και η ένταση δεν είναι τρόπος ζωής.
Βλέπει κανείς ότι μέσα σε ένα μήνα το τεράστιο ποσοστό αποδοχής του πολέμου έπεσε ραγδαία. Το ποσοστό αυτό είχε δημιουργηθεί από την βεβαιότητα που είχαν αποκτήσει ότι θα απαλλαγούν από τους πυραύλους της Χεσμπολάχ με μία σύντομη και αποτελεσματική επίθεση στο Λίβανο.
Η ιστορία έχει δείξει ότι τίποτα δεν είναι αδύνατο και πρόσφατα γεγονότα το έχουν αποδείξει. Ποιος θα πίστευε πριν λίγα χρόνια στην κατάρρευση του Σοβιετικού καθεστώτος, στην ένωση των 2 Γερμανιών ,στην αλλαγή πολιτικής της Λιβύης, στην κατάργηση του απαρτχάιντ στην Νοτιοαφρικανική Ένωση και ένα σωρό άλλα γεγονότα που σημάδευσαν τα χρόνια μας.
Τέλος με την αποτυχία των σκοπών του πολέμου φαίνεται να απομακρύνεται το εφιαλτικό σενάριο ότι η επίθεση αυτή αποτελούσε προεόρτιο για τους Αμερικανούς για επίθεση στην Συρία και το Ιράν.

7 σχόλια:

  1. Χμμμ συμφωνώ με όλα πέραν του συμπεράσματος. Κάτσε να πλησιάσουν πάλι εκλογές και θα δεις ένα ντου σε Ιράν ή Κορέα. Πώς εμείς στο Ελλάδα φτιάχνουμε τους δρόμους; Ε, αυτοί τους γκρεμίζουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. To τραγικότερο είναι ότι σα να μη μας έφταναν τα συμφέροντα σε όλα αυτά τα σκατά...έχουν μπει στη μέση κι οι εγωισμοί...γιατί εσύ φίλε μου ωραία τα λες...αλλά άμα δούμε ποτέ την Αμερική να κάνει πίσω σε διαπραγμάτευση...εγώ θα βάλω web camera και θα κάνω sriptease on line όλη μέρα!;ΡΡΡ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. nemertes-το συμπέρασμα έκφράζει μια γενικώτερη αντίληψη που αρχίζει να διαμορφώνεται από τα πράγματα.
    Δεν πιστεύω ότι μετά τον Λίβανο ,την αποτυχία να ειρηνεύσουν το Αφγανιστάν,την συνεχή αιμορραγία τους στο Ιράκ ότι είναι τόσο εύκολο πλέον να κάνουν ντού στη Συρία και το Ιράν.
    Δεν είναι μόνο ότι θα ανοίξουν τόσα μέτωπα είναι και το γεγονός ότι κινδυνεύουν από εσωτερική αποσταθεροποίηση και όλα τα φιλικά τους καθεστώτα Αιγύπτου,Ιορδανίας,Σαουδ.Αραβίας.
    Υστερα ο Θάμνος δεν μπορεί να πάει για τρίτη θητεία ώστε να προσπαθήσει να συσπειρώσει τους Αμερικανούς με τρομοπατριωτικές παπάρες αν και από αυτούς όλα μπορείς να τα περιμένεις.
    pwlina-μου φαίνεται ότι επίτηδες γράφεις sriptease ώστε όταν έρθει αυτή η ώρα να μας πείς -Α εγώ δεν έγραψα για ξεβράκωμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ενας περιεργος πολεμος ηταν αυτος

    η χεζμπολαχ πανυγηριζει για τη νικη της , παρα την καταστροφη και τια απωλειες αμαχων ( γεμισε ο τοπος μαρτυρες του αλλαχ )

    οι ισραηλινοι λυπουνται που δεν κερδισαν οσα θελαν

    και μειναν δυο λαοι (λιβανεζοι - ισραηλινοι πολιτες ) με ενα αισθημα μονιμου φοβου

    οι μονοι ικανοποιημενοι ειναι οι εμποροι οπλων που καθε μερα πολεμου στοιχιζε ενα καραβι χρηματα

    αν ηταν να παρομοιασω με κατι αυτο τον πολεμο θα ελεγα οτι οι εμποροι ειναι σαν τα πρωτα ονοματα , αφησαν τα μεγαλα κεντρα της πρωτευουσας και βγηκαν για αρπαχτη στην επαρχια

    βγηκε μεροκαματο και παμε για τα επομενα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μπά, μάλλον ανάποδα είναι τα πράγματα,έμειναν στην πρωτεύουσα γιατί εκεί γίνεται συνέχεια ο πόλεμος και δεν δεν μπόρεσαν να βγούν στην επαρχία που είναι η Συρία και το Ιράν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εχω την αίσθηση ότι τώρα αρχίζει ο πόλεμος.Ισως αυτή να ήταν μια δοκιμή, μια δοκιμαστική αναμέτρηση στρατιωτική αλλά κυρίως ψυχολογική. Δεν γνωρίζω ποιός από τους δύο επιδίωξε την σύγκρουση. Νομίζω όμως ότι επιτέλους οι Ισραηλινοί ένιωσαν μια κίνηση "Ρουά".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. padrazo-Πιθανον να ήταν η δοκιμή αλλά δεν τους βγήκε ,και δεν νομίζω ότι οι Ισραηλινοί είναι πρόθυμοι να ξαναβρεθούν σε νέο πόλεμο σύντομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή