Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2006

KHAJURAHO -SEX ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΙΑ









Πιθανώς να μην έχετε ξανακούσει αυτό το μέρος ,όπως και εγώ πριν να πάω.
Το Khajuraho είναι ένα σύμπλεγμα 85 ναών στην Ινδία που κτίστηκαν μεταξύ του 9ου και του 12ου αιώνα μΧ από τους οποίους υπάρχουν σήμερα 22.
Ξαναβρέθηκε όπως το Μάτσου-Πίτσου τον 20ο αιώνα.
Είναι από τα χαρακτηρισμένα μνημεία της διεθνούς κληρονομιάς της UNESCO.
Το ενδιαφέρον αυτών των ναών που αποτελούν το πιο σημαντικό δείγμα της αρχιτεκτονικής των Hindu είναι ότι καλύπτονται εξωτερικά με αγαλματάκια που παρουσιάζουν όλων των ειδών τις σεξουαλικές στάσεις και συμπλέγματα και συγχρόνως είναι και ένας ύμνος για την γυναικεία ομορφιά. Γυναίκες που στολίζονται, χτενίζονται κτλ.
Οι σεξουαλικές απεικονίσεις είναι μόνο το 10% των αγαλμάτων και τα όλα τα άλλα είναι σκηνές της καθημερινής ζωής.
Ο κάθε ναός έχει περίπου 650 αγαλματάκια και κτίστηκαν κατά την δυναστεία των Chandela που ήταν μία σέχτα του ινδουισμού.
Δεν υπάρχουν γραπτά κείμενα για τους γλύπτες και τους μαστόρους που τους έφτιαξαν όπως επίσης δεν ξέρουμε σαφώς γιατί έχουν αυτές τις ερωτικές απεικονίσεις.
Βέβαια οι απεικονίσεις σεξουαλικών σκηνών σε ναούς δεν είναι μόνο στο Khajuraho γιατί τις έχω δει και στο Κατμαντού του Νεπάλ αλλά και σε άλλους ναούς της Ινδίας αυτής της εποχής. Μόνο που εκεί είναι σε μεγάλο ύψος, λόγω του μεγέθους των ναών, και δεν είναι τόσο άμεσα ορατές όπως εδώ.
Οι υποθέσεις που γίνονται για αυτές ποικίλουν.
Μία εξήγηση είναι ότι όπως η ψυχή κατοικεί μέσα στο σώμα μας έτσι κατοικεί και ή θεότητα μέσα στο εσωτερικό του ναού στο οποίο υπάρχει μόνο το άγαλμα της θεάς και κανένα άλλο.
Άλλη εξήγηση είναι ότι τα αγάλματα αυτά καταφέρνουν να τραβούν την προσοχή των θεών των φυσικών καταστροφών οι οποίοι έτσι αφήνουν άθικτους τους ναούς.
Υπάρχει όμως και η πιθανότητα ότι τα αγάλματα υπάρχουν για τους πιστούς και όσους θέλουν να αφιερωθούν στους θεούς. Εάν περνώντας έξω από τους ναούς δεν σταματούν για να δουν τις χαρές της σάρκας και της ζωής μπορούν να προσκυνήσουν η να αφοσιωθούν στην θεότητα.
Μερικοί θεωρούν ότι ήταν ένα είδος σεξουαλικού εγχειριδίου για τους νέους.
Τέλος υπάρχει και η εξήγηση ότι επειδή αρκετοί νέοι είχαν στραφεί στον Βουδισμό και είχαν αφήσει τις απολαύσεις της ζωής οι ναοί διακοσμήθηκαν έτσι για να τους τις θυμίζουν.
Το μέρος είναι μαγικό, σαν ένα μεγάλο πάρκο με τους ναούς διάσπαρτους μέσα σ’ αυτό.
Η επίσκεψη του Ελληνικού γκρούπ ήταν μια απόλαυση κυρίως από τα επιφωνήματα μπροστά στα διάφορα συμπλέγματα με κτηνοβασίες,69 και διάφορες στάσεις που αναφέρονται μεν στο Κάμα Σούτρα αλλά μάλλον μόνον από διαθέτοντες ακροβατικές ικανότητες είναι δυνατόν να εκτελεστούν.
Έχω καταγράψει στο βίντεο διάφορα επιφωνήματα κυρίως από τα γυναικεία μέλη της ομάδας του τύπου –Α ! αυτό δεν γίνεται ! -E !,καλά είναι δυνατόν !!
Τα ανδρικά μυαλά πιο ευέλικτα σε νέες πρωτότυπες στάσεις είχαν μεγαλύτερο σκεπτικισμό όχι στο ότι δεν γίνονται αλλά στο πώς μπορούν να γίνουν!

Την πρώτη φωτογραφία την έχω τραβήξει εγώ και στην μεσαία στήλη είναι εμφανείς οι σκηνές ερωτικών συμπλεγμάτων.(Ναός Kandarya Mahadev)
Οι άλλες είναι από βιβλίο.
Στη δεύτερη είναι το κεντρικό θέμα της προηγούμενης.
Η 3η και η 4η είναι μία άποψη μέρους των ναών και οι επόμενες δεν χρειάζονται επεξηγήσεις, νομίζω ότι μιλάμε από μόνες τους.
Στην κτηνοβασία υπήρξε προβληματισμός εάν πρόκειται για άλογο,μουλάρι η γαϊδούρι.


ΠΡΟΣΘΗΚΗ 2012
Μερικές ακομα φωτογραφίες από την δεύτερη επίσκεψη μου στο Khajuraho το 2012.









ΠΡΟΣΘΗΚΗ  `8-1-2016
Ένα ενδιαφέρον  άρθρο για το  Khajuraho είναι  το :
Αρχαίοι ναοί του σεξ στην Ινδία επιβιώνουν σε ένα άκρως πουριτανικό περιβάλλον Πηγή: www.lifo.gr



ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΙΝΔΙΑ
Α΄ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ
Ζ΄-AIHOLE ΚΑΙ PATTADAKAL- Η ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ ΤΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΩΝ ΡΥΘΜΩΝ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ

17 σχόλια:

  1. Atheofove, tha se parakalousa na enimeroseis ton Syndesmo Thriskevomenon Touriston, proedros tou opiu einai h kyria Elenh Louka, sxetika me ton sinkekrimeno nao, dioti, an o mh genoito, ftasei h xarh tus ekei, den tin glitonun tin parakroush ke einai krima. Poly krima, kathoti oi mones thriskeutikes apikoniseis zoon pu exun dei auta ta evlavh atoma parusiazan kati kaloproereta peristeria ke kati kalovola elafia na pinun nero apo evlogimena pigadia periks tis Ierousalim. Efxaristo :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αχαχααχαχαχα
    όνομα και πράγμα
    είσαι όντως αθεόφοβος!!!
    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είσαι τέλειος. Μου άρεσαν πολύ. Και πάνω που μιλούσαμε για θρησκείες, μου εμφανίζεις αυτά τα θρησκευτικά σύμβολα.

    Τα ανάγλυφα που λες συμβολίζουν ουσιαστικά την αναπαραγωγή. Στον Ινδουισμό η αναπαραγωγή είναι τέχνη. Μία ιδιαιτέρως φαλλοκρατική θρησκεία με μόνο μητριαρχικό κατάλοιπο την ιερότητα του... αιδοίου. Όλα περιστρέφονται γύρω από το σεξ. Δεν υπάρχει τίποτα που να μην αφορά το σεξ στον ινδουϊσμό. Ακόμα και η αγιότητα εξαρτάται άμεσα από το σεξ -σε μεγαλύτερο βαθμό από το Χριστιανισμό που απαιτεί και θαύματα για να ανακυρηχθεί κάποιος άγιος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. mhxeirotera-
    Αν η Λουκά διάβαζε εκτενώς τας ιεράς γραφάς θα μάθαινε εν μέσων πόσων γυναικών κα πόσων παλλακίδων απέθανε ο Σολομών και θα πάθαινε υστερική αφωνία πρίν να σκεφτεί ταξίδι στην Ινδία !

    alkioni-
    Οπως βλέπεις φροντίζω για την εγκυκλοπαιδική μόρφωση των άναγνωστών μου !

    ο δείμος του πολίτη-
    Μόνο μετά την επικράτηση του Χριστιανισμού το σέξ άρχισε να θεωρείται αμαρτία και ότι είναι μόνο για την διαιώνιση του είδους.
    Αντίθετα με την αρχαιότητα η αγιοσύνη επέρχεται με την απαρνηση του μέχρι του σημείου μερικοί να ευνουχίζονται για να αγιάσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ εποικοδομητική εκδρομούλα θαρρώ, κάτι ανάλογο είχα δει κι εγώ απο το μουσείο του ερωτισμού στο Παρίσι, δεν πιστεύεις στα μάτια σου...

    καλημέρες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "Σεξ και βία
    και στη θρησκεία"
    Μωρ λες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Aλλοι παλι λενε πως με αυτον τον τροπο θα δοκιμαζαν την αφοσιωση των πιστων!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. α πα πα Σόδομα και Γόμορα!!! (αν δε γράφονται έτσι...μη βαράτε..)

    Το άλλο πάντως που μου κάνει εντύπωση είναι που σε μεγάλες χριστιαννικές εκκλησίες όπως η Παναγία των Παρισίων.. έχουν επάνω τους ένα κάρο διαβολομορφές....ξέρεις μήπως γιατί???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κοίτα, ακόμα και ο Αυνάν που δεν ήθελε να γκαστρώσει την κουνιάδα του (παραβιάζοντας την εντολή του Γιαχβέ) τελείωσε στην κοιλιά της και ο Γιαχβέ τον κατακεράυνωσε. Ο δε Παύλος και ο Χριστιανισμός γενικότερα όχι μόνο απαγορεύουν το σεξ, αλλά χρησιμοποιούν τον όρο "πορνεία" (αντί της "συνουσίας") για να κάνουν ακόμα χειρότερη εντύπωση σχετικά με ζήτημα.

    Βέβαια, από μια άποψη προτιμώ να μένω στην ορθόδοξη Ελλάδα και θα θεωρείται απαγορευμένο το σεξ, παρά στην ερωτική Ινδία της κάστας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Αλλά απόλαυσα φωτογραφίες, όπως και να έχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Από τα μέρη εκείνα δεν κατάγεται το τάντρα? Ε! Μπορεί να είχε να κάνει με κάποια σχετική αίρεση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Άσχετο... αυτού του είδους ο τουρισμός εντάσεται στον σεξοτουρισμό ή όχι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Όχι, αυτός ο τουρισμός αποτελεί το λεγόμενο θρησκευτικό ή λατρευτικό τουρισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. fibi-
    Που να δείς στην Πομπηία τι υπάρχει!

    liodara-
    Αλλες εποχές 'άλλα ήθη.

    annamaria-
    Δεν ξέρω αν οι πιστοί περνώντας από κάτω είχαν ανόρθωση της κάτω κεφαλής αλλά της επάνω είχαν στα σίγουρα λόγω του ύψους των παραστάσεων!

    maika-
    Οι τερατόμορφες μορφές στις δυτικές εκκλησίες έχουν δύο κατά βάση λόγους.
    Ο ένας είναι αποτρεπτικός του κακού και ο δεύτερος είναι ότι το κακό είναι εκτός του ναού.

    debby-
    Η περιοχή ήταν κέντρο από πολλές Ταντρικές σέχτες.

    chris-
    Βρέ με μία σύζυγο κέρβερο στο πλάϊ τι σεξοτουρισμό να κάνω;

    δείμος του πολίτη-
    Προφανώς η κοινωνία της Ινδίας με τον διαχωρισμό σε κάστες δεν αποτελεί και τον ευτυχέστερο μέρος για να ζεί κανείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Οι Ινδοί, χρησιμοποιούν κατά μέσο όρο προφυλακτικά 2 cm μικρότερα από τον υπόλοιπο κόσμο. Σε μερικές δε επαρχίες της αχανούς χώρας μιλάμε και για 5 cm μικρότερα.
    Γι αυτό όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα και μικρό καλάθι.
    Μάλλον με τον υπερσεξουαλισμό και την προβολή του sex (μόνο στα γλυπτά, στους τοίχους, και στην φιλοσοφία, και όχι, από ότι φαίνεται στην πράξη) προσπαθούν να ξορκίσουν το άσχημο παιχνίδι που τους έπαιξε το DNA τους.
    Ανάξιο σημασίας και ενδιαφέροντος, πλην των αρχαιολόγων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Χειρουργό-
    Δυστυχώς δεν είχε εκφερει την άποψη σου πριν η UNESCO το χαρακτηρίσει μνημείο της Ανθρωπότητας !
    Ασε δε που όπως λές επειδή είναι μικροτσούτσουνοι με υποσεξουαλικότητα κοντεύουν να εξαφανιστούν ως έθνος!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. καταρχην ζηλεύω και σκαω που έχεις πάει κατζουράχο!
    εγώ έχω πάει μόνο δελχί και άγκρα (ταζ κτλ)
    έχω διαβάσει ότι οι ναοί έχουν αυτές τις ερωτικές παραστάσεις εξωτερικά και εσωτερικά τίποτα και με αυτό τον τρόπο δηλώνουν πως ο πιστός αφήνει τη σαρκική του ζωή, την επιθυμία κλπ έξω από το ναό

    ΑπάντησηΔιαγραφή