Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2008

ΟΙ ΑΠΟΚΕΦΑΛΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ή Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΑΠΟΚΕΦΑΛΙΣΜΟΥ-ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ



Οι αποκεφαλισμοί στην ιστορία είναι ατελείωτοι, φαίνεται δε ότι πριν εφεύρει ο ιατρός Γκιλοτίν την ομώνυμη μηχανή που απέκτησε βιομηχανική χρήση στην Γαλλική επανάσταση, ο αποκεφαλισμός σημαντικών κεφαλών της ιστορίας απετέλεσε και σημαντικό ερέθισμα στους ζωγράφους για να τον απεικονίσουν.
Για να τελειώνουμε με τους αποκεφαλισμούς στην τέχνη και την ιστορία θα σας δείξω μερικούς ακόμα σχετικούς πίνακες .
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από την Ελληνική Μυθολογία και τον Περσέα που ήταν γιος της Δανάης. Ο Περσέας σκοτώνει την Μέδουσα και γυρίζοντας πίσω στην Σέριφο με την Ανδρομέδα που την μάζεψε στην επιστροφή του, χάρισε το κεφάλι στην Αθηνά που το έβαλε στην ασπίδα της προφανώς γιατί είχε την μαγική ιδιότητα όσοι το έβλεπαν να γίνονταν πέτρες.
Τώρα στον πίνακα του Ρούμπενς δεν ξέρω αν αποφεύγει να δει το κεφάλι της Μέδουσας ή κοιτάει μάλλον που θα βάλει άλλο κεφάλι !




............................Περσέας και Ανδρομέδα Ρούμπενς


..............................Κεφάλι Μέδουσας Καραβάτζιο 1596-8
................................................................................................................................................................


Από την Βίβλο είναι γνωστή η ιστορία του Δαυίδ με τον Γολιάθ. Με την σφεντόνα του και 5 πετραδάκια ,αλλά άμα έχεις και τον θεό με το μέρος σου δεν χρειάζεσαι περισσότερα, νίκησε τον Φιλισταίο Γολιάθ και τον αποκεφάλισε (Α' Σαμουήλ 17:41-53).
Ο Καραβάτζιο είχε φαίνεται μια μονομανία με τους αποκεφαλισμούς.
Εκτός από το παραπάνω κεφάλι της Μέδουσας δεν είχε αφήσει ιστορικό αποκεφαλισμό που να μην τον ζωγραφίσει. Ήδη έχετε δει τον αποκεφαλισμό του Ιωάννη του Προδρόμου, δεν μπορούσε να αντισταθεί και στον αποκεφαλισμό του Ολοφέρνη με άκρως ρεαλιστικό τρόπο και επειδή δεν σας τον είχα δείξει στο ποστ για στην Ιουδήθ σας τον βάζω τώρα εδώ.

Η Ιουδήθ αποκεφαλίζουσα τον Ολοφέρνη 1598 Καραβάτζιο Πινακοθήκη Παλαιάς Τέχνης Ρώμη

Εκεί όμως που ξεσάλωσε ήταν ο αποκεφαλισμός του Γολιάθ από τον Δαυίδ.
Τον ζωγράφισε 3 φορές και το κεφάλι του Γολιάθ είναι το δικό του!
Από το τελευταίο έργο εμπνεύστηκε και ένας σύγχρονος καλλιτέχνης και αποκεφάλισε έναν άλλο ζωγράφο!
............Ο Δαυίδ νικητής του Γολιάθ Καραβάτζιο 1600 Πράντο.


Ο Δαυίδ με το κεφάλι του Γολιάθ Καραβάτζιο 1607 Ιστορικό Μουσείο Τέχνης Βιέννη.

Δαυίδ και Γολιάθ Καραβάτζιο 1610 Πινακοθήκη Μποργκέζε Ρώμη

Ο David Dalla που σκότωσε τον Cattelan Βiennnale of visual arts 2007 Βενετία

Όμως και αρκετοί άλλοι από τον μεγάλο Ρούμπενς έως και πιο άγνωστοι στο ευρύ κοινό βρήκαν το θέμα ελκυστικό και το ζωγράφισαν.

Ο Δαυίδ σκοτώνει τον Γολιάθ Πήτερ Πωλ Ρούμπενς 1630 Πασαντένα



Ο Δαυίδ με τον Γολιάθ Αντρέα Ντε Καστάνιο π. 1450/1455 Widener Collection Συλλογή Widener


Δαυίδ και Γολιάθ Ντομένικο Φέττι 1589-1623 Μουσείο Πούσκιν Μόσχα


Δαυίδ και Γολιάθ Τζιάν Λορένζο Μπερνίνι 1625 Πινακοθήκη παλαιάς Τέχνης Ρώμη.

Οττάβιο Βαννίνι 1640 Μουσείο Τέχνης Μιλγουόκι Στον πίνακα αυτόν ένας νεαρός πέταξε φαγητό επάνω του, τον έριξε κάτω και τον κλώτσησε γιατί όπως είπε τον ενοχλούσε η σοβαρότητα του κεφαλιού του Γολιάθ. Ο πίνακας ήταν δανεικός στο Μουσείο από ιδιωτική συλλογή.(Δεν θα ξαναδανείσω πίνακα σε μουσείο!)


Υπάρχει ακόμα ένας αποκεφαλισμός από γυναίκα και αυτός είναι του Κύρου του Β΄ από την βασίλισσα Ταμίρι.
Ο σημαντικός αυτός βασιλιάς, που επονομάστηκε Μέγας, είναι αυτός που ο Ξενοφώντας έγραψε την βιογραφία του στην Κύρου Παιδεία.
Για να εδραιώσει τις κτήσεις του στο ανατολικό Ιράν ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι έκανε εκστρατείες εναντίον των νομάδων που ζούσαν ανατολικά της Κασπίας. Στην αρχή ο Κύρος νικούσε τους νομάδες Μασαγέτες που είχαν αρχηγό την βασίλισσα Ταμίρι της οποίας συνέλαβαν τον γιο.
Ο προφανώς καλομαθημένος αυτός γιος δεν άντεξε από ότι φαίνεται την εξορία και χωρίς να προσπαθήσει να πηδήξει από το διαμέρισμα του , κατάφερε επιτυχώς να αυτοκτονήσει .
Όταν έμαθε η Ταμίρι ότι δεν θα μπορέσει να καμαρώσει τον κανακάρη της να την διαδέχεται στον θρόνο, σαν τα βλαστάρια του Μητσοτάκη ή του Παπανδρέου και ότι θα αναγκαστεί να δώσει την δυναστεία σε κανένα ανιψιό σαν τον Καραμανλή ,τα πήρε στο κρανίο και ορκίστηκε εκδίκηση.
Σκεφτείτε καμία Μαργαρίτα ή Μαρίκα σε αντίστοιχη θέση. Αποτέλεσμα ήταν η Ταμίρι να νικήσει τον Κύρο και το αποτέλεσμα είναι αυτό που υποψιάζεστε.
Τον αποκεφάλισε και έβαλε το κεφάλι του σε ένα δοχείο γεμάτο αίμα.
Το κεφάλι του Κύρου προσκομίζεται στην Βασίλισσα Ταμίρι Πήτερ Πωλ Ρούμπενς 1622 Λούβρο.

Όπως είπαμε τα παλαιά χρόνια βάρδα να μην έχανες σαν τον Κύρο την μάχη.
Ο αποκεφαλισμός του αντιπάλου ήταν ψωμοτύρι.
Το ίδιο έγινε και με τον Ασδρούβα Βάρκα (πιο σικ θα ήταν να τον έλεγαν Ασδρούβα Κότερα αλλά φαίνεται ότι ήταν λαϊκός τύπος).
Αυτός ήταν στρατηγός ,αδελφός του Αννίβα (218 πΧ) και είχε καταφέρει να νικήσει τους δύο Σκιπίωνες. Γυρνώντας στην Ιταλία να βοηθήσει τον Αννίβα, δεν ζήτησε την βοήθεια του Αστερίξ ,με αποτέλεσμα να τον νικήσουν οι Ρωμαίοι οι οποίοι του έκοψαν και αυτοί το κεφάλι και το πέταξαν στο στρατόπεδο του Αννίβα.


Ο Αννίβας αναγνωρίζει το κεφάλι του Ασδρούβα Τζιοβάννι Μπατίστα Τιέπολο 1725-30

Εκεί όμως που ο αποκεφαλισμός έγινε ψωμοτύρι είναι στους πρώτους Χριστιανούς.
Ξεκινώντας από τους πρωτοκλασάτους όπως ο Απόστολος Παύλος ,που λόγω του ότι ήταν Ρωμαίος τον αποκεφάλισαν χωρίς να τον βασανίσουν ,μέχρι τον Άγιο Γεώργιο που παρά το ότι είχε καταταγεί στο ρωμαϊκό στρατό τον αποκεφάλισαν όταν παρά τα βασανιστήρια που τον υπέβαλαν αυτός παρέμενε ζωντανός.

....... Αποκεφαλισμός Αγ Παύλου Τιντορέτο 1570


Το μαρτύριο του Παύλου Χέντρικ Γκόλτσιους Μουσείο τέχνης 15-17ου αιώνα. Άγιος Φραγκίσκος ΗΠΑ

Αποκεφαλισμός Αγ. Γεωργίου 1384 φρέσκο Altichiero


Ολίγοι πάντως άγιοι αγίασαν μόνο με τον αποκεφαλισμό όπως ο Άγιος Φάβιος ή Φαβιανός επίσκοπος Ρώμης (236-250)που αποκεφαλίστηκε με του διωγμούς του Αυτοκράτορος Δέκιου.

Αποκεφαλισμός του Αγ. Φάβιου Jaume Huguet
...............................................................................................................................................................
Οι περισσότεροι άγιοι ,όπως οι Άγιοι Ανάργυροι αν δεν τους αποκεφάλιζαν δεν έλεγαν να πεθάνουν. Αυτούς , με τους 3 αδελφούς τους ,πρώτα τους έστειλαν στον βυθό της θάλασσας για να δουν αν έχει ψάρια. Όμως και οι 5 δεν πνίγηκαν οπότε τους ξαναβούτηξαν και τους πέταξαν μέσα σε μία κάμινο. Όμως και από αυτήν την έβγαλαν καθαρή και δεν κάηκαν. Το τρίτο κακό από τα 3 που μπορεί να σε βρουν στην ζωή δηλαδή μετά το πυρ και την θάλασσα, η γυνή, δεν πρόλαβαν να το δοκιμάσουν αν θα ήταν αποτελεσματικό γιατί αποφάσισαν να τους σταυρώσουν και για σιγουριά μετά να τους αποκεφαλίσουν για να έχουν ήσυχο το δικό τους κεφάλι.


Αποκεφαλισμός Κοσμά και Δαμιανού Φρα Αζέλικο

Παρά τους διάφορους αποκεφαλισμούς που έγιναν στην Ευρώπη με θύματα πολλές φορές βασιλιάδες όπως η Μαίρη Στιούαρτ ή ο Κάρολος Ι δεν φαίνεται να ενέπνευσαν ιδιαίτερα τους ζωγράφους για ένα μάλλον απλό λόγο.
Ποιος βασιλιάς θα τους έδινε παραγγελία ένα πίνακα που θα του θύμιζε τι μπορεί να γίνει μελλοντικά στο δικό τους το κεφάλι;

........................... Η εκτέλεση της Μαρίας Στιούαρτ

.............................................Αποκεφαλισμός του Κάρολου Ι


Σήμερα μπορεί να μας φαίνεται βάρβαρη μέθοδος ο αποκεφαλισμός, όμως δυστυχώς ακόμα και στο διαδίκτυο εμφανίζονται βίντεο με αποκεφαλισμούς αιχμαλώτων από φανατικούς μουσουλμάνους.
Η τελευταία δημόσια εκτέλεση με αποκεφαλισμό στην Γαλλία έγινε το 1939 και βέβαια στην Ελλάδα έχει μείνει ακόμα η ανάμνηση από το 3ημερο κρέμασμα στον φανοστάτη της πλατείας Τρικάλων το 1945 των κεφαλιών του Βελουχιώτη και του Τζαβέλα και τη γιορτή ζούγκλας που έγινε μέχρι το ξημέρωμα της άλλης μέρας με πίπιζες, νταούλια ,ζουρνάδες και βασιλικά θούρια.
Βέβαια ο πιο ωραίος και ανώδυνος αποκεφαλισμός είναι αυτός που έκανε μόνος του ένας θαυματοποιός !

ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΣ ΔΕΙΤΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ

19 σχόλια:

  1. To post su exei iamatikes idiotites dioti prin to diavaso eixa enan anepesthito (as mhn ypervallo) ponokefalo, eno tora, katopin ths anagnoseos, egina perdiki.

    Kalhmera :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. «Η τελευταία δημόσια εκτέλεση με αποκεφαλισμό στην Γαλλία έγινε το 1939...»

    Το 1939;;;
    Ποιον αποκεφάλισαν;

    Μήπως εννοείς το 1839;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. mh xeirotera-
    Για αυτή την θεραπεία δεν βρήκα στοιχεία αλλά σε πιστεύω!

    παρης-
    Αποκεφάλισαν ΔΗΜΟΣΙΩΣ τον Ευγένιο Βάιντμαν δολοφόνο που είχε διαπράξει 6 φόνους την 17-6-1939.
    έξω από τις φυλακές Σαίν Πιέρ στην οδό Κλεμανσώ στις Βερσαλίες(σήμερα είναι εκεί το υπουργείο Δικαιοσύνης)
    Ο τελευταίος όχι δημόσιος αποκεφαλισμός στην Γαλλία έγινε στις 10-9-1977 και αποκεφαλίστηκε ένας βασανιστής δολοφόνος ο Hamida Djandoubi.
    Στα αρχεία των Ναζί έχουν καταγραφεί 16500 αποκεφαλισμοί κακοποιών μεταξύ 1933-1945.
    Στην Δυτ.Γερμανία ό τελευταίος αποκεφαλισμός έγινε το 1949 στην Ανατολική το 1987 και στην Αυστρία το 1968.
    Αυτά τα λίγα γιατί μου πήρε το κεφάλι,χωρίς αποκεφαλισμό, η γυναίκα μου γιατί βιάζεται να φύγουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ ενδιφέροντα τα στοιχεία!!!
    Από που τα έχεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Από το σπέρμα στο αίμα!!
    Προτιμώ τα προηγούμενα! Έστω και χωρίς Γκουσγκούνη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλέ μου αθεόφοβε πολύς αποκεφαλισμός έπεσε. Κάποιος συμβολισμός νομίζω υπήρχε στο θάνατο με αποκεφαλισμό. Ίσως εκμηδενισμός της προσωπικότητας;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. βαρδακας-
    Τελειώσαμε με το αίμα,έχω μια εκκρεμότητα με το σπέρμα και δεν θα ασχοληθώ με το στέμμα !

    meropi-
    Στην αρχαιότητηα ήταν συνήθης τρόπος εκτέλεσης,στην Γαλλία θεωρήθηκε ανθρωπιστικός τρόπος από τον γιατρό Γκιλοτίν στην δε Γερμανία έκτελούσαν μόνο τους κακοποιούς.Μόνο τα μέλη της αντιστασιακής οργάνωσης Λευκό Ρόδο εκτέλεσαν με αποκεφαλισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εδώ που τα λέμε,το να ζωγραφίζεις το κεφάλι σου κομμένο...
    έναν ψυχίατρο για παρέα , τον χρειάζεσαι .
    Τουλάχιστον γιά να βεβαιωθείς άν έκοψες το σωστό.
    δ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αθεόθοβε μου,
    με άλλα ποστ σου κοκκινίζω και με άλλα σκιάζομαι....χαχα
    Τώρα καταλαβαίνω ότι η ανθρωπότητα πήγε μπροστά κάπως. Σταμάτησαν οι αποκεφαλισμοί τουλάχιστον....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η ήττα του βυζαντινού αυτοκρατορικού αποσπάσματος του Νικηφόρου από τον Βούλγαρο Κρούμο κόστησε στον αυτοκρότορα το κεφάλι του. Ο Κρούμος επιχρύσωσε το κρανίο και το έκανε κούπα για το βασιλικό τραπέζι.

    Κάτι πατρόμοιο έγινε και στην Κρήτη το 1943 αλλά δε λέω περισσότερα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. demetrat-
    Η να είσαι Καραβάτζιο και να σε παίρνουν όλοι στα σοβαρά!

    mania-
    Σταμάτησαν στην Δύση,στην Ανατολή όμως;

    vasikos metoxos-
    Πάντως δεν το ζωγράφισε κανένας αυτό !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Aθεόφοβε προσυπογράφω το σχόλιο του κ. Βαρδάκα και σου δίνω χρυσό μετάλλιο έρευνας σεξουαλικότητας και αποκεφαλισμών. Αν το πόστ με το επερχόμενο στέμμα είναι τόσο λεπτομερές, η υστεροφημία σου στη μπλογκόσφαιρα είνα εξασφαλισμένη.

    A fan--

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Δεν κατάλαβες καλά:
    Εγραψα δεν θα ασχοληθώ με το στέμμα γιατί το αυτό το θέμα από πλευράς πρωτοκόλλου το έχω αναθέσει στον Άνθιμο που μες την καλή χαρά μετά τον πρόεδρο προσφώνησε στον επικήδειο του, τον Κοκό και για εκτενέστερη αναφορά στην έγκυρη Εσπρέσο που ασχολείται με όλους αυτούς τους αργόσχολους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Σχόλιο 1ο : Ωραίος ο Καραβάτζιο!
    Σχόλιο 2ο : Νομίζω ότι εκείνες οι εποχές είχαν πολύ αίμα, βρε παιδί μου! Τώρα οι δολοφονίες γίνονται πιο κόσμια! Ή οι καλλιτέχνες έχουν άλλες πηγές έμπνευσης. Η δολοφονία μέσα από την τέχνη. Τι εξέλιξη έχει άραγε;
    Πολύ ωραία ανάρτηση.Και πάλι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Και δεν υπολόγισες νομίζω τους μαζικούς αποκεφαλισμούς με την γκιλοτίνα.. Τότε και για πολλά χρόνια τα κεφάλια, ανδρικά και γυναικεία έπεφταν με σταθερούς ρυθμούς σχεδόν κάθε μέρα.
    Ετσι δεν είναι; Γιατί ήμουν μικρός και δεν τα θυμάμαι καλά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αφήνω όλους τους προηγούμενους και πάω στον τελευταίο αποκεφαλισμό του θαυματοποιού-υποθέτω πως ξανάβαλε το κεφάλι στη θέση του!
    Η απορία μου είναι, πως οι άγιοι Ανάργυροι,που ασφαλώς με θαύμα που πραγματοποίησαν γλύτωσαν και από τη φωτιά και από το νερό, δεν μπόρεσαν να κάνουν επανασυγκόλληση των κεφαλών τους, κάτι που έκανε ένας ταπεινός μάγος χωρίς να είναι καν άγιος!
    Θα μου πεις-ίσως-πως βαρέθηκαν να κάνουν θαύματα και είπαν να προστεθούν στον κατάλογο των οσιομαρτύρων…
    Αν μου το πεις θα συμφωνήσω.
    Καλά κάνεις πάντως και σταματάς την ανάρτηση θεμάτων με αποκεφαλισμούς ,μπορεί να παρασύρεις και τον Καραμανλή στο άθλημα , με κίνδυνο να μείνει όχι μόνο χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία αλλά και χωρίς καν βουλευτές!…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. astanapan-
    Τότε αποκεφάλιζαν έναν και τον κάνανε πίνακα, σήμερα πετάνε μια ναπαλμ ή εκείνες τις βόμβες διασποράς και απλά τα βλέπουμε στην τηλεόραση τρώγοντας ποπ κόρν!

    zepos-
    Η γκιλοτίνα θεωρήθηκε ανθρωπιστική μέθοδος στην εποχή της !

    syneas-
    Μην φοβάσαι,δεν προκειται να αποκεφαλίσει κανένα ο Καραμανλής,δεν του περισσεύουν κεφάλια,εδώ πάει να τα αυξήσει με το κεφάλι της Αθήνη !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. www.arelis.gr

    περιεχει σειρα αρθρων τεχνης για νεους ελληνες καλλιτεχνες

    ΑπάντησηΔιαγραφή