Πέμπτη 15 Μαΐου 2008

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ. ΠΗΓΕ ΓΙΑ ΜΑΛΙ ΚΑΙ ΒΓΗΚΕ ΚΟΥΡΕΜΕΝΟΣ




Πολλοί θεωρούν ότι η Απριλιανή δικτατορία μας έκατσε στο σβέρκο εξαιτίας αποκλειστικά και μόνο των Αμερικανών και της χούντας των αξιωματικών.
Σαφώς και αυτοί έχουν το μεγαλύτερο και αποφασιστικό μέρος γι΄ αυτήν, αλλά ένας από τους ουσιαστικότερους υπεύθυνους και υπαίτιους στο πως φτάσαμε στην χούντα δεν είναι άλλος από τον επιδιώκοντα απεγνωσμένα σήμερα την υστεροφημία του, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.
Η προσπάθεια του για δικαιωθεί η αποστασία με την διοργάνωση συμποσίου πέτυχε δυστυχώς γι΄ αυτόν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα.
Πίστευε προφανώς ότι επειδή μόνο αυτός και ο Κωνσταντίνος είναι πλέον οι μόνοι επιζώντες από τους πρωταγωνιστές, που έχουν εξ ίσου χεσμένη την φωλιά τους , θεωρούσε ότι θα μπορούσε πλέον να περάσει την δική του άποψη και να κατακτήσει την επιθυμητή σε αυτόν δικαίωση του για τις τότε πράξεις του.
Όμως οι μνήμες εκείνης της εποχής,* αλλά και τα στοιχεία που υπάρχουν πια από διάφορα αρχεία, αποδεικνύουν ότι πίσω από αυτή την ιστορία ο ρόλος του Μητσοτάκη στην αποστασία ήταν καθοριστικός.
Οι δύο αυτοί πρωταγωνιστές κατάφεραν να προκαλέσουν με τις πράξεις τους αφ΄ ενός μεν την οπισθοδρόμηση για αρκετά χρόνια μιας Ελλάδας που βρισκόταν σε συνεχή άνοδο, αλλά αφετέρου να προετοιμάσουν και το έδαφος για την δικτατορία.
Η χούντα δε, δεν στέρησε μόνο τις πολιτικές ελευθερίες για 7 χρόνια από τον Ελληνικό λαό, αλλά προκάλεσε και την μεγαλύτερη καταστροφή ,μετά την μικρασιατική στον Ελληνισμό ,με την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο αποτέλεσμα του ανεγκέφαλου πραξικοπήματος εναντίον του Μακαρίου.
Αλλά ας γυρίσουμε στην 10ετία του 60.
Όπως γράφει και ο Κώστας Παπαϊωάννου** :Μια ανέλπιστα μεγάλη πνευματική άνθηση(σωστότερα:πνευματική άνοιξη!)που ξεκινούσε από τις αρχές της 10ετίας του 1960 και στηριζόταν σε αριστερά θεμέλια, αγκάλιαζε όλη την Ελλάδα σε όλους τους τομείς :θέατρο, μουσική, βιβλίο, κινηματογράφος, τραγούδι (αχ, αυτό το τραγούδι:σάρωνε τα πάντα!)ή χώρα ζούσε μια « μικρή Αναγέννηση».
Ο Έλληνας , τελικά, ανέπνεε ελεύθερα , σκεφτόταν, συζητούσε και ονειρευόταν –άρα ήταν επικίνδυνος….
Ήδη τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 60 η Ελλάδα είχε αρχίσει να ξεπερνά τις πληγές του εμφύλιου και μετά τις εκλογές της βίας και της νοθείας του 61 που έκανε ο Καραμανλής, αντί να καταφέρει να αναστείλει την άνοδο της κεντροαριστεράς προκάλεσε αντίθετα και μετά την δολοφονία του Λαμπράκη ένα ευρύτατο δημοκρατικό κίνημα με κορύφωση τον ανένδοτο αγώνα. Ο αγώνας αυτός κύριο στόχο του είχε τον πανίσχυρο μηχανισμό που είχε διαβρώσει το κράτος και το στρατό και τον είχε εγκαθιδρύσει μια οπισθοδρομική δεξιά που έβλεπε παντού κομμουνιστικό κίνδυνο. Ο ανένδοτος αγώνας οδήγησε τελικά στην άνοδο στην εξουσία του Γεωργίου Παπανδρέου. Ο Μητσοτάκης λόγω της ενεργού του συμμετοχής σε αυτόν και της προβαλλόμενης από τον ίδιο και τότε μη αμφισβητούμενης αντιστασιακής του δράσης***, είχε αποκτήσει μια ευρύτατη λαϊκή αποδοχή σαν ο σοβαρότερος και αδιαμφισβήτητος διάδοχος του ηλικιωμένου Γεωργίου Παπανδρέου. Είχε επίσης την υποστήριξη του εκδότη της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ Κόκκα, εφημερίδας από τις πιο αξιόλογες της εποχής ,με αντιστασιακές και αριστερές περγαμηνές που είχε προσελκύσει στο δυναμικό της τα μεγαλύτερα ονόματα της τότε πνευματικής πρωτοπορίας και δημοσιογραφίας.
Ο ισχυρός πόλος εξουσίας που αποτελούσε τότε το παλάτι, είχε ένα νέο βασιλιά που για πρώτη φορά από την εγκαθίδρυση της βασιλείας στην χώρα συγκέντρωνε μια ευρύτερη αποδοχή αλλά και ανοχή ακόμα και από αυτούς που ήσαν κατά της βασιλείας, λόγω του ότι ήταν νέος, ολυμπιονίκης και είχε παντρευτεί και μια όμορφη και συμπαθή κοπέλα, πράγματα που αρέσουν και εντυπωσιάζουν πολύ κόσμο.
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής μετά την ήττα του στις εκλογές είχε φύγει σαν Τριανταφυλλίδης για το Παρίσι μην αντέχοντας να παραμείνει σαν αρχηγός της αντιπολίτευσης. Όλα λοιπόν ήσαν ευνοϊκά για την ανάδειξη του Μητσοτάκη σαν του επόμενου ηγέτη μετά τον Καραμανλή και τον γέρο Παπανδρέου.
Η εμφάνιση όμως του Ανδρέα Παπανδρέου στο πολιτικό προσκήνιο του χάλασε τα σχέδια. Ό Ανδρέας σε λίγο χρονικό διάστημα με ένα πολύ πιο ριζοσπαστικό λόγο, πρωτόγνωρο τότε για την Ελλάδα απέκτησε ευρύτατο λαϊκό έρεισμα ιδίως στις νεώτερες ηλικίες.
Είναι χαρακτηριστικές πχ οι συζητήσεις που έγιναν τότε, όταν για πρώτη φορά χρησιμοποίησε το όρο κατεστημένο σε αντιστοιχία με τον αγγλικό όρο establishment σε πολιτική του ομιλία.
Ήδη από την πρώτη του προεκλογική εκστρατεία στην Αχαΐα κέρδισε τα πλήθη λέγοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να γίνει από τρομοκρατούμενο αστυνομικό κράτος μια σύγχρονη ουσιαστική δημοκρατία.Οι αστυφύλακες, οι χωροφύλακες, οι γραφιοκράτες να γίνουν υπηρέτες του λαού και όχι να είναι οι τύραννοι του.****
Ο Μητσοτάκης, εκεί που δεν το περίμενε, βρέθηκε να έχει έναν επίφοβο διεκδικητή της εξουσίας .
Μέχρι τότε στην πολιτική ζωή της Ελλάδας οι διασπάσεις και συνενώσεις πολιτικών κομμάτων και κομματιδίων ήταν κάτι το σύνηθες.
Ήδη η ίδια η Ένωση Κέντρου ήταν ένα συνονθύλευμα ανόμοιων κομμάτων από την κεντροαριστερά μέχρι και την δεξιά.
Ο πρωτεργάτης της αποστασίας Μητσοτάκης είναι προφανές ότι πίστευε πως εξαναγκάζοντας ο βασιλιάς τον Παπανδρέου σε παραίτηση θα μπορούσε να πάρει το κόμμα με το μέρος του και να εξουδετερώσει έτσι και τον άμεσο αντίπαλο του Ανδρέα.
Ένα πράγμα όμως δεν υπολόγισε, πως οι καιροί είχαν πλέον αλλάξει.
Η ορκωμοσία της πρώτης κυβέρνησης των αποστατών με τον Νόβα***** ξεσήκωσε ένα τεράστιο κύμα οργής από τον λαό.
Χάρις στον τότε διευθυντή της ραδιοφωνίας Πεπονή, ο οποίος κλείδωσε στον ραδιοθάλαμο τον εκφωνητή που τις διάβαζε μέχρι να τις διαβάσει όλες , όλη η Ελλάδα άκουσε το ίδιο βράδυ κατάπληκτη τις κατάπτυστες επιστολές που είχε στείλει ο βασιλιάς στον πρωθυπουργό και τις αντίστοιχες απαντήσεις του Γέρου σε αυτές .
Η λαϊκή αγανάκτηση οδηγούσε κάθε μέρα τον κόσμο στους δρόμους με όλα αυτά που γίνονταν, μέχρι να γίνει δυνατή η απόκτηση κυβερνητικής πλειοψηφίας τελικά στην τρίτη κατά σειράν κυβέρνηση των αποστατών.
Το μάντρωμα των αποστατών που τους πήγαιναν κοπάδι στην βουλή για να μην αποστατήσουν την τελευταία στιγμή από τους αποστάτες(!), ο πακτωλός των χρημάτων που λέγεται ότι σε πολλούς δίνονταν κομμένα στα δύο μέχρι να ψηφίσουν στα σίγουρα, και η υπουργοποίηση απίθανων βουλευτών δημιούργησαν μια άνευ προηγουμένου έκπτωση της πολιτικής ζωής του τόπου.
Χωρίς την συμβολή του Μητσοτάκη όλη αυτή η αθλιότητα δεν θα ήταν εφικτό να γίνει.
Και εκεί είναι η μεγάλη του ευθύνη που προσπαθεί τώρα απεγνωσμένα να την διασκεδάσει.
Ένα ισχυρότατο παρακράτος της δεξιάς που είχε διαβρώσει τον στρατό με τον ΙΔΕΑ ,με τα σώματα ασφαλείας να συνεργάζονται με δοσίλογους και στοιχεία του υπόκοσμου, όπως αποδείχτηκε στην υπόθεση Λαμπράκη, με την αποστασία επανέκτησε ξανά την δυνατότητα να ελέγχει από το παρασκήνιο την πολιτική ζωή της χώρας μετά το μούδιασμα που είχε υποστεί από την επικράτηση της ΕΚ.
Τα δύο περίπου χρόνια από την αποστασία μέχρι την χούντα, η απαξίωση του πολιτικού κόσμου σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού οδήγησε τα δεξιότερα στρώματα στην αποδοχή της στρατιωτικής δικτατορίας σαν αναγκαίο κακό.
Αντίθετα οι ελπίδες που είχαν στηρίξει πολλοί κεντροαριστεροί στον Μητσοτάκη μεταβλήθηκαν σε οργή εναντίον του με αποτέλεσμα να μην μπορεί τότε να κατέβει ούτε στην γενέτειρα του την Κρήτη. Όλο το διάστημα που οι αποστάτες προσπαθούσαν να αποκτήσουν κυβερνητική πλειοψηφία το σύνθημα Μητσοτάκη κάθαρμα δονούσε την Αθήνα.
Έπρεπε να περάσουν 12 χρόνια από την αποστασία για να καταφέρει ο Μητσοτάκης να ξαναεκλεγεί βουλευτής το 1977 μετά το μαύρισμα που έφαγε το 1974.
Ο έτερος Κωνσταντίνος από την άλλη μεριά κατάφερε να μετατρέψει την αίγλη του ολυμπιονίκη σε χλεύη και στην αρχή αντιμετωπίστηκε με αρκετό χιούμορ ως Κοκός με κυρίαρχο το ειρωνικό σύνθημα Αλεξία πάρε θέση δηλαδή η νεογέννητη κόρη του να δώσει λύση στο πολιτικό πρόβλημα της χώρας αφού αυτός ήταν ανίκανος!
Βέβαια όσο ο εκφυλισμός της πολιτικής ζωής επιτείνονταν τα συνθήματα έγιναν σαφώς αντιβασιλικά με κυρίαρχο το Δεν σε θέλει ο λαός ,πάρε την μάνα σου και μπρός.
Ήταν γνωστό στον κόσμο ότι η Φρειδερίκη, που ο λαός την αποκαλούσε Φρίκη, είχε πάντα ενεργό παρασκηνιακό ρόλο στα πολιτικά πράγματα της χώρας.
Ήταν δε τόση η μεγαλομανία της ώστε με τον θάνατο του άνδρα της που βασίλισσα θα γινόταν η σύζυγος του γιού της, απαίτησε να μην την προσφωνούν ως η Βασιλομήτωρ αλλά ως η Βασίλισσα-Μητέρα!
Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, η εφημερίδα που υποστήριζε με φανατισμό τον Μητσοτάκη λόγω της προσωπικής φιλίας του εκδότη της με αυτόν, απογυμνώθηκε από όλο το αξιόλογο δυναμικό της και βούλιαξε από την επομένη της αποστασίας κυκλοφοριακά.
Θα ήταν λοιπόν λογικότερο ο Μητσοτάκης να μην προσπαθεί να δικαιώσει τις τότε πράξεις του γιατί είναι πλέον γνωστός ο ρόλος του στην αποστασία και όσο ξαναφέρνει στο προσκήνιο ξεχασμένα γεγονότα τόσο προστίθενται νέα στοιχεία εναντίον του όπως το πρόσφατο έγγραφο που μιλάει για την προετοιμασία της αποστασίας από τον Ιανουάριο του 65.
Προφανώς δεν θα γνωρίζει αυτό που έλεγε ένας παλιός ναύαρχος:
Στην τρικυμία όλα τα φύκια και τα σκατά έρχονται στην επιφάνεια.


*Εκ παραδρομής λέει ότι οι εκλογές έγιναν τον Φεβρουάριο του 1963.Οι εκλογές που η ΕΚ πήρε το 53% έγιναν στις 16/2/1964

** Κώστας Παπαϊωάννου Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει…Μια πολιτική Ανασκο(λο)πηση της Ιστορίας.(1944-2007) Καστανιώτης 2008.

*** Υπάρχουν αρκετά στοιχεία που την αμφισβητούν στο βιβλίο του Νίκου Κακαουνάκη :Βίος και Πολιτεία του Μητσοτάκη Κάκτος 1985

**** Κατερίνα Βαρελά Ανδρέας Παπανδρέου Σαββάλας 2004

*****Σχετικά με τον Νόβα, τις ποιητικές του επιδόσεις και το πώς έμεινε στην ιστορία ως ο Γαργάλατας εδώ
και εδώ.



15 σχόλια:

  1. Σε μία περίοδο που κυριαρχεί η συνολική αφασία, οι ομιλητές στο συνέδριο είτε έκαναν λιβάνισμα στον επίτιμο είτε απέφυγαν να αναφερθούν στην λέξη "αποστασία" (Βενιζέλος). Τα προσχήματα έσωσαν με τα άρθρα τους πρώτο το ποντίκι, και στη συνέχεια "τα νέα" και ο Βίκτωρας Νέτας στην "Ελευθεροτυπία". Τελικά τα άκουσε ο Μητσοτάκης, και μάλιστα χοντρά. Δεν ιδρώνει το αυτί του όμως με τίποτα. Απλώς εκδήλωσε το μίσος του για τον Ανδρέα για μία ακόμα φορά. Είναι ο μόνος πολιτικός που συνέδεσε το όνομά του με τόσο αρνητικά γεγονότα για τον τόπο.
    Βέβαια μέσα στον κυνισμό του οφείλω να αναγνωρίσω την κρυστάλλινη θέση του για το "μακεδονικό" το 1992, και τον καθαρό πολιτικό λόγο που εκφέρει άσχετα εάν διαφωνεί κανείς με αυτά λέει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Μητσοτάκης είναι ένας πανέξυπνος άνθρωπος που δυστυχώς την χρησιμοποιεί με λάθος τρόπο και στα πλάισια πάντα της μικροπολιτικής.
    Την εποχή του μακεδονικού ενώ η άποψη του ήταν η σωστή δεν την υπερασπίστηκε δημόσια γιατί θα ερχόταν σε αντίθεση με όλο το δεξιό κληρικοδεξιό σύμπλεγμα.
    Άλλωστε για τον λόγο αυτό πήγε και υπέγραψε για τις ταυτότητες.
    Θα έγραφα και άλλα αλλά φεύγω για να προλάβω το καράβι για την πατρίδα του Μητσοτάκη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Α ώστε έτσι... εμάς μας αφήνεις εδώ με τον Μητσοτάκη κι εσύ πας σ' εκείνο το ωραιότατο σπίτι που θυμάμαι από παλιότερη ανάρτηση.

    Τώρα είναι ωραίο αυτό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αθεόφοβε, περιληπτική και τεκμηριωμένη η ανασκόπησή σου στα γεγονότα της αποστασίας.
    Αυτό που με πείραξε ήταν η παρουσία των Γλέζου και Κύρκου στο ¨πανηγύρι¨που σκάρωσε ο Μητσοτάκης με σαφείς προθέσεις την ¨αποκατάσταση¨ του ονόματός του και του ρόλου του στην αποστασία. Με κάτι τέτοιες παρουσίες δικαιώνονται τέτοια καθάρματα που αντί να είναι παραδομένα στη χλεύη και την γενική περιφρόνηση, γίνονται μέχρι και πρωθυπουργοί!!!
    Κανείς δεν είπε ότι δεν είναι έξυπνος ο Μητσοτάκης. Αν ήταν ηλίθιος δεν θα τον χρησιμοποιούσαν οι κύκλοι της αντίδρασης προκειμένου να κάνουν τη δουλειά τους.
    Αν και κατά γενική ομολογία είναι η κύρια αιτία της εφτάχρονης χούντας, έχει το θράσος να βγαίνει και να παραδίνει μαθήματα δημοκρατίας . Καλά κάνει αφού έχει ακροατήριο και χειροκροτητές…
    Καλά να περάσεις και μακριά από τον βρακοφόρο βενζινά που πούλαγε τη βενζίνα τρία ευρώ το λίτρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Opos ke h Friderikh etsi ki autos epithimei thn prokoph tu pediu tou... na ginei "prothipurgu-pateras" ki as pethanei... leme tora.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χριστός και Παναγία....ξορκισμένος στο απήγανο...φτου,φτου,φτου!!!!!!!!!
    Τι τον μελέτησες βρε παιδί μου,να έχουμε κανένα σεισμό στα καλά καθούμενα, κανένα τσουνάμι ή τίποτα χειρότερο?Την Ντόρα πρωθυπουργό ας πούμε?Μπα σε καλό σου....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. gerasimos-
    Που ξέρεις μπορεί να βρίσκεται και αυτός στα Χανιά!

    syneas-
    Εάν το 65 έλεγες ότι ο Μητσοτάκης μπορεί να γίνει στο μέλλον πρωθυπουργός θα σε θεωρούσαν πιό βλάκα από τον Κοκό!
    Βενζίνα το γέμισα πριν φύγω από την Αθήνα!

    mhxeirotera-
    Λες γι΄αυτό να είναι κορακοζώητος;

    vanessa-
    Υπάρχει ακόμα χειρότερο από όσα γράφεις.
    Κυριάκος πρωθυπουργός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εδώ έγινε πρωθυπουργός ο Κωστάκης που δεν το πίστευε ούτε ο ίδιος.
    Το όνομα βαρύ σαν ιστορία ταλανίζει την πολιτική πραγματικότητα της Ελλάδας τροφοδοτώντας την συνεχώς με τα"έξυπνα" μέλη των οικογενειών. Ως γνωστόν αυτές οι οικογένειες βγάζουν μόνο έξυπνους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τι παει να πει έξυπνος, καθαρό πολιτικό λόγο, ή σωστές - έστω μεμονομένες - θέσεις;
    Ο αρνητικός του ρόλος στην ιστορία αυτής της χώρας είναι κάτι παρά πάνω απο φανερός.
    Αλλά η υποκρισία φαίνεται είναι ίδιον όλων των πολιτικών.
    Τι γύρευαν όλοι αυτοί στο συμπόσιο να λιβανίζουν τον Μητσοτάκη;
    Γιατί δε βγήκε κανείς να τον ξεχέσει κατάμουτρα;
    Υ.Γ. Καλώς όρισες. Πετάξου κι ως το Ρέθυμνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. vasikos metoxos-
    Αυτές οι οικογένειες βγάζουν έξυπνους απογόνους και ο λαός βλάκες ψηφοφόρους!

    solomantzaros-
    Πάντα κάνω μια βόλτα από το Ρέθυμνο όταν βρίσκομαι στην Κρήτη γιατί είναι από τις πόλεις που αγαπώ ιδιαίτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Και μη ξεχάσεις.
    Όταν θα γυρίσεις με το καλό ,κάνε και ένα ξεμάτισμα εδώ μέσα, γιατί μέρες πούναι, δεν είναι να ξοδεύουμε την τύχη μας με τον Χάϊλάντερ.
    δ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ο κ. Κ. Μητσοτάκης έχει ένα εξαιρετικό συγκριτικό για πολιτικό πλεονέκτημα.. Ότι και να πει δύσκολα τον πιστεύουν.. Ακόμη και όταν λέει την αλήθεια!! (Αυτο το θεωρώ μεγάλο πλεονέκτημα στην πολιτική επειδή και την αλήθεια λες και δεν σε πιστεύουν. Μπερδεύεις τους πάντες για τις προθέσεις σου!! Επομένως έχεις τεράστιο άλλοθι!!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. demetrat-
    Μόνο ξεμάτιασμα;

    βαρδάκας-
    Ο Μητσοτάκης πράγματι και την αλήθεια να λέει δεν τον πιστεύουν.
    Αντίθετα ο Ανδρέας και ψέμματα να έλεγε τον πίστευαν.
    Ο γέρο Καραμανλής ότι και να έλεγε δεν τον καταλάβαιναν όπως τα έλεγε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μία πρόσφατη μαρτυρία για την εξαγορά των βουλευτών της ΕΚ δημοσίευσε χθες ο Β.Νέττας στην Ε. Είναι του γιου του Θεόδωρου Κατριβάνου,δικηγόρου κ. Χρήστου Κατριβάνου.
    Του προσέφεραν 5.000.000 δρχ για να αποστατήσει .
    Σχολιάζοντας ο Νέττας γράφει ότι το 1965 με αυτά τα λεφτά αγόραζες πέντε πολυκατοικίες των 10 διαμερισμάτων !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Η καταγγελία του δικηγόρου Γιάννη Κίνια, που δημοσιεύθηκε στα "ΝΕΑ" του Σαββάτου 24/5/2008 δεν αφήνει κανένα περιθώριο για τον παρασκηνιακό ρόλο του ίδιου του Μητσοτάκη κατά τη περίοδο της Αποστασίας. Σύμφωνα με αυτή, που είχε εξάλλου δημοσιευθεί και στα "ΝΕΑ" της 19ης Ιουλίου 1965, ο Μητσοτάκης επισκέφτηκε στη κατοικία του τον πατέρα του καταγγέλοντος Δημοσθένη Κίνια, που ήταν την περίοδο εκείνη βουλευτής Βοιωτίας της Ενώσεως Κέντρου, και τον προέτρεψε να αποστατήσει με το δέλεαρ του Υπουργείου Υγείας! Χωρίς δεύτερη σκέψη, ο Δημοσθένης Κίνιας απέρριψε τη πρόταση Μητσοτάκη και παρέμεινε πιστός στο Κόμμα του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή