Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

Β΄ΜΕΡΟΣ-Η ΖΩΗ ΤΗΝ 10ΕΤΙΑ ΤΟΥ 50 ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ



Βάλτε να παίζει το παρακάτω βίντεο , με 4 τραγούδια που είμαι σίγουρος ότι είναι άγνωστα στους περισσότερους όπως και οι τραγουδιστές τους, * που όμως αποτελούν μερικά από τα ξεχασμένα διαμάντια της μαύρης μουσικής ,χαρακτηριστικά της επανάστασης του Rock and Roll και πάμε μετά να δούμε και τις υπόλοιπες διαφημίσεις της 10ετιας του 50.



Βρισκόσαστε στο σπιτάκι σας που όπως είδαμε στην προηγούμενη ανάρτηση έχετε αποκτήσει ως τυχεροί του Λαχείου Συντακτών ,το έχετε εξοπλίσει με όλες τις σύγχρονες συσκευές και απολαμβάνετε το νέο σας απόκτημα ,το πικ απ, όπου παίζετε τους παραπάνω σούπερ μοντέρνους δίσκους όταν κτυπάει η πόρτα και σας έρχονται απρόσκλητοι επισκέπτες.
Τι θα τους προσφέρετε;
Στην αρχή θα τους προσφέρετε ένα φρούμελ που έτσι και αλλιώς τσάμπα το αποκτήσατε, και μπορείτε να το συνοδεύσετε, αν δεν έχετε φοντάν, με μια σοκολάτα ΙΟΝ.

ΟΙ επισκέπτες όμως δεν ξεκολλάνε και είναι πια ώρα φαγητού, οπότε πρέπει θα πρέπει να τους φιλέψετε κάτι πιο ουσιαστικό.
Η παρακάτω διαφήμιση σας λύνει το πρόβλημα!

Και επειδή ο επισκέπτης σας είναι όπως βλέπετε αρκετά χοντρός γι ΄αυτό τις ρέγκες θα πρέπει να τις συνοδεύσετε με ένα –ευχάριστον ποτόν- που –διευκολύνει την χώνεψη- και σας προσφέρει και ένα επιτραπέζιο παιχνίδι αλλά και σας παρακινεί να πάτε και στην Επίδαυρο.
Το ποτό αυτό δεν είναι τίποτα από την μπύρα ΦΙΞ !


Βέβαια αν μπορείτε να φτιάξετε και κανένα καναπεδάκι πιο θα είναι το καλύτερο βούτυρο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε;
Σαφώς αυτό που έρχεται από τα ανάκτορα !
Παρεμπιπτόντως πριν να κυκλοφορήσει το βούτυρο από τα ανάκτορα υπήρχε βούτυρο με την ονομασία ΤΑΤΟΪ το οποίο αναγκάστηκε να μετονομαστεί σε ΣΑΒΟΪ !
Ας δούμε όμως και πως φρόντιζαν τότε οι Έλληνες τον εαυτό τους.
Κατ΄ αρχάς οι άνδρες έπρεπε να είναι καλοξυρισμένοι γιατί αλλιώς τους περίμενε ένα αγριεμένο γυναικείο βλέμμα .
Ύστερα έπρεπε να μην έχουν πιτυρίδα και αν ήθελες να είσαι σικ το μαλλί να είναι τίγκα στην μπριγιαντίνη.
Πάντως άνδρες και γυναίκες έπρεπε να πειστούν είτε με εύθυμο ,είτε με άγριο τρόπο ότι πρέπει να πλένουν τα δόντια τους.

Η περιποίηση βέβαια της γυναικείας ομορφιάς από την αρχαιότητα ήταν πρωταρχικής σημασίας για όλο τον γυναικείο πληθυσμό.
Οι κρέμες προσώπου εξαφανίζουν τις ρυτίδες, αποτελούν τον φύλακα άγγελο της ομορφιάς και το σημαντικότερο με αυτές δεν μένει ποτέ μια γυναίκα μόνη!
Εκτός όμως από την κρέμα αναγκαία είναι και η κατάλληλη αόρατη πούδρα για να μην γυαλίζει η μύτη και το σωστό ρουζ που αποτελεί τον ιατρό και τον ζωγράφο των χειλιών!




Βέβαια πρέπει ταυτόχρονα να περιποιείται και τα χέρια της με την κατάλληλη κρέμα και το σώμα της με το κατάλληλο αντηλιακό που δεν είχε ακόμα βαθμούς προστασίας .


Τώρα όσες θέλουν τα μαλλιά τους να είναι ξανθά ,καστανά ,μαύρα ή γκρίζα θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν το κατάλληλο χρωμοσαμπουάν που εκτός από τις βιταμίνες έχει και συστατικά φρέσκου αυγού!
Επίσης για να απολαύσει μια γυναίκα μια βραδινή διασκέδαση αφού κάνει ένα σωστό service στο κομμωτήριο και να έχει ασφάλεια και αυτοπεποίθηση πρέπει να φορέσει και μια σερβιέτα υγείας ,πρωτοποριακό είδος για την εποχή.


Μέχρι τότε οι αυλές της και οι βεράντες της Ελλάδας στολίζονταν εκτός από τα μακριά σώβρακα και τις φανέλες που κρεμασμένα στέγνωναν μετά την μπουγάδα, με μικρά πετσετάκια που ονομάζονταν -όπανα από όσους ήθελαν να αποφύγουν τον τοπογραφικό προσδιορισμό της τοποθέτησης τους!
Όμως την 10 ετία του 50 αρχίζει και η σεξουαλική ζωή να ξεφεύγει από τα ταμπού των προηγουμένων αιώνων και το ενδιαφέρον του κοινού βρίσκει διέξοδο στα βιβλία του πατέρα του Ζουράρη και του Τσακίρη.

Βρισκόμαστε λίγα χρόνια μετά την ανακάλυψη των αντιβιοτικών και πολύς κόσμος φοβάται να υποβληθεί σε απλές εγχειρήσεις σαν της βουβωνοκήλης και προτιμά τους κηλεπίδεσμους ,τα άλατα από το Κarlsbad είναι ακόμα εν χρήσει, όπως και οι εντριβές για διάφορους πόνους.


Παρά την συνεχή άνοδο του βιοτικού επιπέδου η κατάρα της μετανάστευσης αποτελεί την διέξοδο για πολλούς ακόμα και για τόπους όχι συνήθεις.
Στην Ελλάδα πριν την Ολυμπιακή υπάρχει η ΤΑΕ που καλύπτει τις γραμμές του εσωτερικού ενώ οι μεγάλες ξένες εταιρείες μεταφέρουν τους Έλληνες κυρίως σε μέρη που υπάρχουν Έλληνες μετανάστες.
Αν προσέξτε δε πως μεταφέρονται οι επιβάτες ανάλογα με το τι μέλος της οικογενείας είναι θα θαυμάσετε την φαντασία και την πρωτοτυπία του διαφημιστή!
Ο πατέρας με υπόληψη, η μητέρα με αρχοντιά, οι γιοι με ευθυμία, οι κόρες με ευχαρίστηση και τα παιδάκια με τρυφερότητα!


Τέλος η κοινωνική καταξίωση εκείνα τα χρόνια έρχεται με την απόκτηση ενός αυτοκινήτου που είναι αρκετά ακριβό για τα περισσότερα βαλάντια.
Έτσι μερικοί αρκούνται σε ένα τρίτροχο αυτοκίνητο, .άλλοι σε ένα κανονικό και ελάχιστοι σε ένα πανάκριβο.


Οι εταιρείες πετρελαιοειδών συναγωνίζονται για το νέο καταναλωτικό κοινό που αναπτύσσεται η δε τροχαία τέλος αγωνίζεται ανεπιτυχώς να συνετίσει τους Έλληνες οδηγούς που από τότε φροντίζουν επιμελώς να σκοτώνονται και να σκοτώνουν με τον ίδιο συστηματικό τρόπο όπως σήμερα.


*Οι τραγουδιστές είναι:
1)Esquerita - Rockin' the Joint (1958) Με τον Esquerita η Capitol προσπάθησε να αποκτήσει τον δικό της Little Richard . Πέθανε το 1986 από AIDS.
2) Larry Williams - Dizzy Miss Lizzy. (1958) και - Bad Boy. Mε αρκετές επιτυχίες την δεκαετία του 50 ,και μετά ανακατεμένος με ναρκωτικά και πιθανώς ως προαγωγός βρέθηκε σκοτωμένος με μια σφαίρα στο κεφάλι το 1980,μάλλον αυτοκτονία .
3) Big Danny Oliver - Sapphire. (1957) To Sapphire είναι μια κλασσική περίπτωση one hit wonder.

ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΣΟΥΝ

11 σχόλια:

  1. Εξαιρετικές! Είναι κ αυτές η απεικόνιση μιας εποχής..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κοιτάζοντας τις τότε διαφημίσεις [έχω και το ελληνικό βλιβλίο και δύο από την αλοδαπήν] παρατηρώ ότι οι ανάγκες δεν έχουν αλλάξει και πάρα πολύ.

    Η κατάργηση του λαχείου συντακτών από την Χούντα επηρέασε και επηρεάζει την πορεία της διαφήμισης στην Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λοιπόν......αναγνώρισα δύο, την kolynos και τον Ladas!
    :-)

    Αθεόφοβε πολύ καλή και νοσταλγική ανάρτηση.
    Πάντως η διαφήμιση, με την ιστορία και εξέλιξή της είναι πραγματικά ενδεικτική και της εξέλιξης των ανθρώπων και της κοινωνίας.

    Καλησπέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η μηχανή του χρόνου λέγεται διαδίκτυο πλέον.
    Οι χειριστές είναι χιλιαδες.
    Και εσύ αθεόφοβε, την χειρίζεσαι με μαεστρία.
    Ελπίζω η διαφήμιση για την μετανάστευση να μην ξαναγίνει της μόδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πού τις βρήκες βρε Αθεόφοβε αυτές τις παλιές διαφημίσεις? Μη μου πεις ότι έχεις αρχείο παλιών εφημερίδων? Ή πήγες πάλι στην Εθνική Βιβλιοθήκη?
    Υ.Γ. Έμαθα και μια πληροφορία με την ανάρτηση σου αυτή. Ότι ο γιατρός σεξολόγος Ζουράρις που έβλεπα διαφήμιση του σε κάθε εφημερίδα, είναι πατέρας του Ζουράρη!! Α, και κάτι άλλο. Πάντα αναρωτιόμουν. Μα δεν απαγορεύονται οι διαφημίσεις των γιατρών?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ καλές οι διαφημίσεις που μας παρέθεσες, αλλά αν πάω σε κάποιο σπίτι και μου βγάλουν...ρέγγα...θα παραξενευτώ (το λιγότερο)!!

    Η γιαγιά μου πάντως πάντα βγάζει λικερ και φοντάν ίον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Roadartist-
    Πράγματι!

    b.b. chris-
    Το λαχειο Συντακτών εκπλήρωνε τοτε το όνειρο κάθε Νεοέλληνα: να αποκτήσει ένα δικό του σπίτι!

    Βάσσια-
    Και των αναγκών τους.

    Ο νοών...νοείτω-
    Από το στόμα σου και στο αυτί του Υπουργού Οικονομικών !

    Meropi-
    Τις κατάβασα από την ψηφιακή βιβλιοθήκη.
    Οι διαφημίσεις ιατρών απαγορεύονται,όμως εδώ πρόκειται για διαφήμιση βιβλίων.

    NdN-
    Τώρα μπορεί να σου βγάλουν σούσι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν έχεις το θεό σου !!!
    Εχω το βράδυ καλεσμένους ,τρέχω να βρώ μια τετράπαχη ρέγγα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Και για δεύτερη φορά επικροτώ αυτή την προσπάθεια. Είναι πολύ καλή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Να επανέλθει πάραυτα το λαχείο Συντακτών, διότι το όνειρο του Νεοέλληνα είναι ακόμη να αποκτήσει δικό του σπίτι (βέβαια έχουμε προοδεύσει από την παλιά εκείνη εποχή των διαμερισμάτων στην Κυψέλη και τώρα θέλουμε μαιζονέτα στα προάστια, κατά προτίμηση σε καμένη και αναδασωτέα περιοχή)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. habilis-
    Ρέγγα θα βρείς ,για Φρούμελ δεν ξέρω!

    ο δείμος του πολίτη-
    :)

    ESKARINA-
    Το λαχείο Συντακτών κλήρωνε διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας.
    Τώρα πια αν επανέλθει νομίζω ότι ότι πρέπει να μοιράζει,αν θέλει να έχει επιτυχία, βίλες στην Πάρνηθα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή