Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

Η ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ



Πέστε με χαιρέκακο, πέστε με όπως θέλετε.

Η είδηση στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ότι :

Το Γ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ΄ αριθμ. 505/2010 απόφασή του απέρριψε την αίτηση τέως διευθυντή χειρουργικού τμήματος του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» ο οποίος παύθηκε οριστικά, καθώς στο γραφείο του στο νοσηλευτικό ίδρυμα, παρενοχλούσε σεξουαλικά γυναίκες συγγενών ασθενών

μου προκάλεσε ιδιαίτερη ικανοποίηση που έστω μετά από τόσα χρόνια αυτήν την άθλια ιστορία δεν κατάφεραν να την κουκουλώσουν.

Για όσους δεν την θυμούνται ή δεν την ξέρουν, η υπόθεση με δύο λόγια έχει ως εξής.

Μία κυρία εμφανίστηκε το 2001 στην τηλεόραση, που αλλού στον Τριανταφυλλόπουλο, και κατήγγειλε πως ένας καθηγητής διευθυντής τότε χειρουργικού τμήματος στον Ευαγγελισμό, αντί να την ενημερώσει για τον άνθρωπό της που νοσηλευόταν της έβαλε χέρι, ή επί το αξιοπρεπέστερο προέβη σε σεξουαλική της παρενόχληση.

Η γυναίκα αυτή είναι αξιέπαινη γιατί είχε τα κότσια να κάνει αυτή την καταγγελία για ένα γνωστό και επώνυμο καθηγητή, καταγγελία που εύκολα από πολλούς θα μπορούσε να ειπωθεί το κλασσικό: έλα μωρέ, πήγε και του κουνήθηκε ,οπότε τι να κάνει κι΄ αυτός, άντρας είναι !

Η καταγγελία αυτή άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου ,αλλά και τα μάτια και άλλων γυναικών που είχαν υποστεί τα ίδια ,αλλά μέχρι τότε δεν τολμούσαν να μιλήσουν γιατί φοβόντουσαν να μην κατηγορηθούν για κουνίστρες.

Έτσι μίλησαν και αυτές και το τι κατήγγειλαν μπορείτε να το διαβάσετε στην ειδησεογραφία.

Λέγεται ότι η τάση αυτή του περί ου ο λόγος καθηγητού, ομότιμου πλέον, ήταν ευρέως γνωστή στο νοσοκομείο και για τον λόγο αυτό το γυναικείο προσωπικό απέφευγε να μπαίνει μαζί του στα ασανσέρ!

Μετά τις καταγγελίες, τον Απρίλιο του 2001, το Διοικητικό Συμβούλιο του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» πραγματοποίησε Ένορκη Διοικητική Εξέταση, όπου κατέθεσαν τέσσερις γυναίκες, οι οποίες κατήγγειλαν τις προσωπικές τους περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης που υπέστησαν από τον εν λόγω γιατρό.

Στη συνέχεια το Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο Ιατρών του ΕΣΥ, αποφάσισε ότι οι καταγγελίες είναι αληθείς και ότι ο καθηγητής προέβη πράγματι σε σεξουαλική παρενόχληση των τεσσάρων γυναικών, διαπράττοντας το πειθαρχικό παράπτωμα της «χαρακτηριστικής αναξιοπρεπούς και ανάξιας για υπαλλήλους διαγωγής εντός υπηρεσίας» με αποτέλεσμα να αποφασίσει την οριστική παύση του ενώ κρίθηκε πως η ποινή που του επιβλήθηκε ήταν η προσήκουσα.

Έχοντας παρακολουθήσει τις εκπομπές τότε θυμάμαι την αγανάκτηση που αισθάνθηκα βλέποντας τες για δύο λόγους.

Ο πρώτος, καθαρά προσωπικός, ήταν γιατί γνώριζα στα νεανικά μου χρόνια αξιοπρεπές άτομο του στενού οικογενειακού του περιβάλλοντος που θα έπρεπε αναπόφευκτα να αντιμετωπίσει όλη αυτή την δυσάρεστη επικαιρότητα.

Ο δεύτερος και ουσιαστικότερος, ήταν η απαράδεκτη για κάθε γιατρό εκμετάλλευση της εκ των πραγμάτων θέσεως ισχύος που έχει απέναντι στους συγγενείς ανθρώπων που νοσηλεύει και αγωνιούν γι αυτούς.

Αντί να λειτουργήσει σαν πραγματικός γιατρός που κατανοεί τις φοβίες, τα άγχη και τις ανασφάλειες των στενών συγγενών των ασθενών που βρίσκονται σε ένα απωθητικό και πολλές φορές εχθρικό στην αντίληψη τους περιβάλλον ενός νοσοκομείου, και να τους ενημερώσει και επιπλέον να τους δώσει κουράγιο ακόμα και για περιστατικά που δεν θα έχουν αίσια έκβαση, αυτός κοίταζε να βάλει χέρι!

Ο στίχος του Γιάννη Ρίτσου με τον οποίο καταλήγει το ποστ μου .. ..οι γιατροί δεν μας δίνουν σημασία βιαστικά μας κουβαλούν στα χειρουργεία. νομίζω πως αποδίδει πλήρως τα συναισθήματα των ασθενών και των συγγενών τους σε ένα νοσοκομείο.

Τι βαθιά πούναι η νύχτα
ως το Νοσοκομείο
Μακρύς διάδρομος μακρύς
μαύρος, μαύρος,
-Που βγάζει;

Εκτός των άλλων επίσης με ενοχλεί η γενικότερα εδραιωμένη αντίληψη πολλών, οι οποίοι ευρισκόμενοι σε κάποια θέση ισχύος αποκτούν την αντίληψη: του εγώ τώρα γαμώ και δέρνω γιατί είμαι και πολύ άνδρας αφού έφτασα εδώ!

Επειδή λοιπόν ακούγοντας ο ίδιος τις καταγγελίες αυτές αντί να αισθανόταν ντροπή πιθανόν είναι να αισθανόταν και περήφανος που έγινε ευρύτερα γνωστό, κατά την αντίληψη του, πόσο άνδρας είναι, μου πέρασε από το μυαλό μια διαβολική σκέψη που μόνο το αθεόφοβο μυαλό μου μπορούσε να σκεφτεί!

Θα ήταν πολύ ωραίο και διαβολικά υποχθόνιο μια από τις παθούσες να έβγαινε και για να τον εκδικηθεί αντί να έκανε καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση , να έλεγε τα εξής:

Εγώ για το καλό του πατέρα μου, τι να κάνω, δέχτηκα να μου βάλει χέρι, όμως παρά το ότι του έκατσα και παρ΄όλο το χέρι που μου έβαλε δεν του σηκωνόταν με τίποτα !

17 σχόλια:

  1. Ο εν λόγω καθηγητής υπήρξε πάντα ξένος με το πνεύμα του Θεραπευτηρίου Ευαγγελισμός τουλάχιστον όσο πρόλαβα να το γνωρίσω 1986-1991. Φρου φρου και αρώματα.....Πρέπει να ενταχθεί στη χορία Ζαχοπουλιακών προισταμένων του ελληνικου επιπόλαιου γκουβέρνου,με συμμετοχή επωνύμων βιομηχάνων,εφοπλιστών ,εκδοτών, υπουργών, βουλευτών ,διοικητών ΔΕΚΟ και ασφαλιστικών ταμείων με παρόμοια παραβατική συμπεριφορά και σαφή σημάδια σεξουαλικής πείνας. Υπαινιγμός όχι ότι φταίει το θύμα προς θεού αλλά ενίοτε η επίσημη συμβία του παραβάτου.
    Στο επίπεδο ιατρού βέβαια η όλη ιστορία μου προκαλεί εμετό........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η συμβία του εν λόγω έχει πεθάνει ,αν και την εποχή της ιστορίας νομίζω ότι είχαν ήδη χωρίσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επιτέλους, μιά φορά να πληρώσει καί κάποιος παπάρας.
    πέστε μου και μένα ποιός είναι ρε παιδιά, αλλιώς θα σκάσω.Μούρχεται ένας στο μυαλό,αλλά εμείς τον αφήσαμε στο Τζάνειο....πήγε και στον ευαγγελιζμό;
    (Αυτό το τελευταίο, ηταν το καλύτερο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και χρειάστηκε να περάσουν κοντά δέκα χρόνια για να του επιβάλουν μια ποινή που θα έπρεπε να του είχε επιβληθεί το αργότερο σε ένα εξάμηνο;
    Τέλως πάντων, κάλιο αργά…
    Αυτό όμως που λες στο τέλος, αθεόφοβε, θα ήταν η μεγαλύτερη ποινή, ακόμα και από αυτήν της καθαίρεσης.
    Κρίμα που καμιά από τα θύματά του δεν κατάφερε να ξεπεράσει το αίσθημα της οργής και να πάρει την εκδίκησή της με αυτόν τον πρωτότυπο τρόπο, σφάζοντάς τον με το βαμβάκι.
    Ελπίζω να είναι αναγνώστριά σου κάποια από αυτές τις γυναίκες και να θελήσει να μας δείξει ότι διαθέτει και το ανάλογο χιούμορ.
    Να το διαθέτει βέβαια και ο σύζυγος, γιατί διαφορετικά …
    Καλή σου μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. demetrat-
    Όσοι είχαν δει τότε τις εκ-πομπές ξέρουν το όνομα του, που δεν έχει πια σημασία να αναφερθεί όχι για την προστασία ενός ηλικιωμένου πάνω από τα 70,αλλά για τα παιδιά του.

    KOYKLITIS-
    Η πάυση από την θέση του έγινε τότε αλλά αυτός έκανε προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας για να ακυρωθεί και την έχασε.
    Αυτή είναι η τωρινή απόφαση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. To κατάπτυστο στην υπόθεση είναι η κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης του "κυρίου" και η προσπάθεια εκμετάλλευσης της αγωνίας και της εξάρτησης των συγγενών, θηλυκού γένους.
    Τέτοιες συμπεριφορές καταδικάζονται απερίφραστα απ όλους τους νουνεχείς ιατρούς γιατί μεσω της TV και της λαικίστικης γενίκευσης αντανακλά άσχημα σε ολόκληρο το ιατρικό σώμα.Το πρόβλημα είναι οτι σε αυτή την μικρή χώρα με τα αόρατα κυκλώματα και τις υπόγειες διασυνδέσεις,αν κάποιος υφιστάμενος ήθελε να καταγγείλει το περιστατικό πιθανότατα θα έπρεπε να αλλάξει...χώρα,μια και κάπου,κάποτε θα έβρισκε μπροστά τους τον κ.Χ.
    ΥΓ.Συγγενικό μου πρόσωπο,μου επιβεβαίωσε τότε τις κατηγορίες καθώς ο "Καθηγητής" είχε μεταμοσχεύσει τον τότε σύζυγό της και τον είχαν σαν Θεό.Πέρα απ το χρηματικό,την είχε υποδεχθεί στο γραφείο του πλησίον του Ευαγγελισμού με μεταξωτή ρόμπα και είχε προσπαθήσει να προβεί σε θωπείες κλπ.Εννοείται,οτι λόγω του αισθήματος απόλυτης εξάρτησης,δεν διανοήθηκε να το πει πουθενά μέχρι που είδαν το φως της δημοσιότητας οι κατηγορίες.
    Δυστυχώς τέτοιες περιπτώσεις θα έπρεπε να αυτοκαθαρίζονται!Καμία κακώς εννοούμενη συναδελφική αλληλεγγύη δεν χωρά εδώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Χαίρομαι που τουλάχιστον ένας τιμωρήθηκε. Οταν κάποτε πάρουμε σοβαρά μερικά πράγματα στη χώρα μας, θέσουμε τους γιατρούς πρό των ευθυνών τους και ξεκαθαρίσουμε και το θέμα των προσωπικών δεδομένων, καλό θα ήταν να να φτιάξουμε και κάτι τέτοιο -

    http://www.massmedboard.org/public/discipline.shtm

    O εν λόγω κύριος παύθηκε απο τον Ευαγγελισμό αλλα συνεχίζει ακόμα να ασκεί ιατρική?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εγώ θα συνέχιζα την ....Αθεόφοβη σκέψη!

    -Και όταν τον ρώτησα: " Τι θα γίνει γιατρέ; Δεν βλέπω να σας σηκώνετε;"
    Αυτός μου απάντησε: " Μα είναι "κάργα" σηκωμένη!"
    - Τότε δεν κρατήθηκα άλλο, και του είπα: "Μα είναι μόλις 3 πόντους, κακομοιριασμένη και κοιτάζει και το πάτωμα....είναι δυνατόν;"

    Συμφωνώ ότι θα ήταν η μεγαλύτερη τιμωρία για έναν "ανδράκλα".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ok, αυτός που λέω είναι,
    το τσεκάρησα με την απάντηση του squarelogic ,μόνο που δεν ήξερα ότι προχώρησε τόσο ψηλά.
    Μπλιααααααχ , έτσι και σε χαιρέταγε διά χειραψίας έπρεπε να πλυθείς οπωσδήποτε.
    Πολυ το χάρηκα.
    ακου έγινε καθηγητής, ο πτωματικός!!!!!!!!!!
    δ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. squarelogic-
    Δυστυχώς το να καταγγείλει κανείς μια τέτοια συμπεριφορά όταν δεν έχει και σαφή στοιχεία και μάρτυρες θέλει τα κότσια της πρώτης κυρίας που μου θύμισαν την ιστορία με το παιδάκι που είπε: καλέ ο βασιλιάς είναι γυμνός!
    Εάν δεν έβγαιναν μετά και οι άλλες η καταγγελία της θα μπορούσε να γυρίσει εναντίον της σαν συκοφαντική δυσφήμιση.
    Θυμίσου πχ ότι δεν έγινε τίποτα όταν έγινε η
    καταγγελία κατά του μητροπολίτη Καλλίνικου από ιεροδιάκονο για σεξουαλική παρενόχληση.
    Η αυτοκάθαρση δεν είναι ευχερής δυστυχώς με το σημερινό νομικό πλαίσιο που υπάρχει.
    Αποκλείεται να μην έχεις συναντήσει εσύ αλλά και οι άλλοι στην δουλειά τους περίπτωση γιατρού, δικηγόρου, μηχανικού κτλ διορισμένου κάπου που να μην στέκει καλά στα μυαλά του.
    Νομίζεις ότι μπορείς να απαλλαγείς εύκολα από αυτόν αν δεν προβεί σε κάποια εξόφθαλμα παρανοϊκή πράξη, ή αν δεν δοθεί μεγάλη δημοσιότητα όπως σε αυτή την περίπτωση ;
    Σαφώς και δεν μπορείς.
    ΔΥΣΤΥΧΩΣ, ΚΑΙ ΤΟ ΦΩΝΑΖΩ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΥΤΟ ,ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΟΙ ΚΑΙ ΓΙ΄ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΠΑΜΕ ΚΑΤΑ ΔΙΑΟΛΟΥ.


    Locus Publicus-
    Απλά παύτηκε από την θέση του στο ΕΣΥ και τον προσέλαβε και τον διαφημίζει ιδιωτικό θεραπευτήριο!
    Δεν είμαστε Μασαχουσέτη εδώ κύριε!
    Ο Διονύσης το έχει πεί:
    Εδώ είναι Μπαλκάνια δεν είναι παίξε γέλασε!

    glam-
    Θα μπορούσε επίσης να του πεί:
    Α,καλέ αυτό το πράγμα το είχα δεί σε φωτογραφία
    στο μπλογκ του Αθεόφοβου και δεν πίστευα ότι υπάρχει !

    demetrat-
    Βλέπω ότι επιβεβαιώνεις το ρητό-ο επιμένων νικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ..και βέβαια μην ξεχνάμε οτι ο εν λόγω(προσωπικά δεν θα είχα πρόβλημα να πω το όνομά του αφού δεν το σεβάστηκε ο ίδιος)έκανε όπως και πλείστοι άλλοι πανεπιστημιακοί την κλασική κομπίνα αλλαγής ηλικίας για να παραμείνει στην επικερδέστατη διεύθυνση και καθηγεσία εισέτι περισσότερο,καταλήγοντας νεώτερος του μικρότερου αδερφού του!
    Είπαμε,στην Ελλάδα όλα γίνονται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. squarelogic-
    Εκτός δε από αυτή την κλασσική κομπίνα φαίνεται ότι ως φίλος της δημοτικής αρχής μεσολάβησε,προφανώς για να πουλήσει εκδούλευση, σε μια απόπειρα που έγινε,χωρίς από ότι φαίνεται τελικά να πετύχει, να αποκτήσουν κατά παράβαση του νόμου τσάμπα οικόπεδα στο Καστελόριζο επιφανείς φίλοι του σε μια προσπάθεια να αποκτησει το νησί οικισμό προσωπικοτήτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. .... χαλαρώνεις και το απολαμβάνεις, λέγαμε στα νεανικά χρόνια αστειευόμενες!!! αυτές δεν!!! ????

    Και σιγά την τιμωρια που το επέβαλαν!
    Αμα τόχει η κούτρα του.... δεν του χρειάζεται Ευαγγελισμός, θα βγαίνει βόλτες στα πάρκα και στις πλατείες! ε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Προσοχή κύριε Αθεόφοβε. Πατώντας στα σχόλια να περάσω το κείμενό μου, βγαίνουν διάφορα pop up παράθυρα με διαφημιστικά με σεξουαλικό υπονοούμενο. Κοίτα μην σου "κρεμάσουν" κουδούνια... τι πείραξες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Έχω εξοργιστεί από την απόκρυψη του ονόματός του και μάλιστα όταν πλέον υπάρχει τελεσίδικη και οριστική και αμετάκλητη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας μας, και μάλιστα κάποιος που είχε το θράσος ενώ καταδικάστηκε επανειλημμένως με αδιάψευστες μαρτυρίες τεσσάρων (4) διαφορετικών γυναικών, και ενώ αποπέμφθηκε, επέμενε με αίτησή του στο ΣτΕ να μην δέχεται τις κατηγορίες. Αν μάλιστα είναι σήμερα ακόμη καθηγητής της Ιατρικής Σχολής έχει σίγουρα και θέση σε Νοσοκομείο (συνεπεία της καθηγητικής του θέσης).
    ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΚΑΘΑΙΡΕΘΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΩΧΘΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥ ΑΦΑΙΡΕΘΕΙ Η ΑΔΕΙΑ!
    Είναι απαράδεκτα τα όσα συμβαίνουν στις πλάτες μας! Επιτέλους, πρέπει να μπει τέλος!
    Είναι επίσης απαράδεκτο ένα δημόσιο έγγραφο (όπως η απόφαση του ΣτΕ) να μην δίνεται αυτούσιο στη δημοσιότητα και με το όνομα του καταδικασθέντος.
    Παρακαλώ πολύ για την δημοσίευση του ονόματός του από όποιον το γνωρίζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ζουζούνα-
    Τα pop up παράθυρα πιθανόν προέρχονται από τον μετρητή widgeo γιατί τα έχω δει μερικές φορες σε μενα αλλά και σε άλλα μπλογκ που έχουν τον ίδιο μετρητή.

    Άσχετος-
    Εκδιώχτηκε από την θέση του Διευθυντού στο ΕΣΥ τότε που έγινε η ιστορία από το Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο Ιατρών του ΕΣΥ και δεν κατείχε οργανική θέση στο Πανεπιστήμιο .
    Στο Συμβούλιο Επικρατείας είχε προσφύγει κατα αυτής της αποφάσεως και το Συμβούλιο απερριψε την προσφυγή του.
    Προφανώς οι γυναίκες που κατήγγειλαν την παρενόχληση δεν προσέφυγαν στον Ιατρικό Σύλλογο και το Πανεπιστήμιο ώστε αυτοί να επιληφθούν σχετικά.
    Το όνομα είναι γνωστό από τις εκπομπές της εποχής,προφανώς αναφέρεται στην απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, αλλά όλα τα ειδησεογραφικά μέσα που έγραψαν την είδηση δεν αναφέρουν το όνομα οπότε και εγώ δεν έχω λόγο να το κάνω κυρίως λόγω των παιδιών του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ευχαριστώ πολύ!
    Κι όμως, τελικώς, υπάρχει τουλάχιστον μία εφημερίδα που δημοσίευσε το όνομα: Η ΑΥΓΗ την 19/02/2010 (articleID=524985).
    Μπορεί πλέον να μην είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο, ούτε σε δημόσιο νοσοκομείο, αλλά είναι Διευθυντής στο γνωστό μητροπολιτικό θεραπευτήριο προς τη θάλασσα. Μάλιστα σε εκδηλώσεις που έγιναν σχετικά πρόσφατα (Ιούλιος 2008) και τιμήθηκε(!) τον παρουσίασαν ως "προσωπικό γιατρό του Οικουμενικού Πατριάρχη, του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου".
    Όσον αφορά τα παιδιά του, αφ' ενός μεν κανείς εχέφρον δεν μπορεί να στιγματήσει τα παιδιά για "αμαρτήματα" των γονέων και εκτός αυτού, επειδή με το ίδιο ακριβώς όνομα (με τον γιατρό) υπάρχουν και άλλοι επιστήμονες και επαγγελματίες, όπως α) δικηγόρος (με δικηγορική εταιρεία και εξειδίκευση στα θέματα ΟΤΑ), β) ∆ρ. Γεωπόνος στο Ινστιτούτο Εγγείων Βελτιώσεων – ΕΘΙΑΓΕ, γ) πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΣ∆ΚΝΑ, δ) παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του Εργοτέλη, ε) μέλος Δ.Σ. κατασκευαστικής εταιρείας κ.ά., και συνεπώς δεν μπορεί να υπάρξει τόσο εύκολη και σαφής συσχέτιση με τον εν λόγω "γιατρό".

    ΑπάντησηΔιαγραφή