Δευτέρα 16 Αυγούστου 2010

Ο ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ "ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ" ΤΟΥ Β. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ ΠΟΥ ΕΚΔΟΘΗΚΕ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥΠριν από ένα χρόνο περίπου, κάνοντας μια ανακατάταξη, με αλφαβητική σειρά των συγγραφέων, αυτού του καρκινώματος στο σπίτι μου που λέγεται βιβλιοθήκη, βρήκα στο Δ δύο βιβλία με το όνομα Βασίλης Δασκαλάκης.

Το μεν ένα είναι το γνωστό μυθιστόρημα του 1930 Οι ξεριζωμένοι, το δε άλλο ένα μυθιστόρημα του 1978 από έναν άλλο Βασίλη Δασκαλάκη, με τίτλο Το πείραμα (Κέδρος)

Κοιτάζοντας στο Λεξικό της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας βρήκα να αναφέρεται μόνο ο Βάσος Δασκαλάκης που ήταν ο σύζυγος της Έλλης Αλεξίου, ο οποίος στην έκδοση των Ξεριζωμένων του 1930 που έχω στην βιβλιοθήκη μου, αναγράφεται ως Βασίλης.

Έγραψα λοιπόν πριν κανένα χρόνο μια επιστολή στον γνωστό λογοτέχνη και Υπεύθυνο Σύνταξης του Λεξικού κ. Αλέξη Ζήρα σχετικά με αυτή την παράλειψη του άλλου Βασίλη Δασκαλάκη, παραθέτοντας εκτός από μια σύντομη βιογραφία του και τον τίτλο του βιβλίου του που είχε εκδοθεί από τον Κέδρο μετά τον θάνατο του με πρόλογο του Χειμωνά.

Ο κ. Ζήρας μου είχε κάνει την τιμή, αφού είχε διαβάσει το ποστ μου Ο ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΗΣ ΠΟΙΗΤΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΜΠΑΣ να μου στείλει σε e-mail αρκετές πληροφορίες σχετικά με τον ποιητή Ανδρέα Καμπά που τις χρησιμοποίησα στο ποστ Η ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΜΠΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΑΤΣΗ ΧΑΤΖΗΛΑΖΑΡΟΥ όπου περιγράφεται πως η Μάτση από σύζυγος του Ανδρέα Εμπειρίκου έγινε ερωμένη του Καμπά και έφυγαν με το "Ματαρόα" στο Παρίσι.

Ο κ. Ζήρας, εύλογα, μου είχε ζητήσει περισσότερα στοιχεία για τον Δασκαλάκη γιατί όπως μου έγραψε: Δυστυχώς ό,τι έχει βγει στον Κέδρο ως το ΄80 και δεν αγοραζόταν πήγε σε πολτοποίηση ή πουλήθηκε σε παλαιοβιβλιοπώλες.

Μαζί μου ζήτησε και να του στείλω και τον πρόλογο που έχει γράψει ο Χειμωνάς.

Μετά λοιπόν από ψάξιμο σε γνωστούς και φίλους βρήκα ότι ένας φίλος μου είχε φιλοτεχνήσει το εξώφυλλο του πρώτου του βιβλίου !

Του ζήτησα λοιπόν και μου έστειλε τα στοιχεία του βιβλίου, που μάλλον ήταν αυτοέκδοση, και τα οποία παραθέτω παρακάτω σε φωτοτυπία μαζί με τα στοιχεία του τρίτου βιβλίου και τον πρόλογο του Χειμωνά .

Δυστυχώς για το δεύτερο βιβλίο του το Δεμάτι (1975) δεν κατάφερα να βρω στοιχεία.

Η έκπληξη όμως ήταν πως ψάχνοντας στο ιντερνετ βρήκα ότι ο Κέδρος όχι μόνο δεν είχε πολτοποιήσει το βιβλίο το Πείραμα άλλα το είχε επανεκδόσει το 1986 με άλλο εξώφυλλο και είναι και άμεσα διαθέσιμο έναντι 10,10 ευρώ!

Για να είμαι ειλικρινής όλο έλεγα ότι θα ασχοληθώ με το θέμα και όλο κάτι και άλλο προέκυπτε και το έβαζα στην πάντα μέχρι που διάβασα για το έργο που έγραψε η σύντροφος του Χειμωνά Λούλα Αναγνωστάκη, για τα 10 χρόνια από τον θάνατο του ,για να παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ Φιλίππων-Καβάλας στις 2 Αυγούστου, οπότε έκατσα αυτές τις μέρες και έγραψα το σημερινό ποστ αφιερωμένο στην μνήμη και των δύο νεκρών που όμως τα κείμενα τους τους διατηρούν ζωντανούς στην μνήμη μας.

Τα βιβλία του Βασίλη Δασκαλάκη είναι με σειρά εκδόσεως τα εξής:

,

1-Μοναξιά στα σταυροδρόμια (1971) Μάλλον αυτοέκδοση.

2-Δεμάτι (1975)

3-Το πείραμα (1978) Κέδρος Επανέκδοση 1986

,

Ο Βασίλης Τ. Δασκαλάκης γεννήθηκε το 1944. Ο πατέρας του ήταν υφηγητής Γαστρεντερολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Σπούδασε στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και πήρε το πτυχίο του το 1968.

Υπηρέτησε ως έφεδρος σημαιοφόρος ιατρός στο ΠΝ 1968-1971

Διορίστηκε ως βοηθός στο Αιγινήτειο όπου και πήρε την ειδικότητα του νευρολόγου-ψυχίατρου .

Δυστυχώς μόλις τελείωσε την ειδίκευση του εμφάνισε ένα σπάνιο νεόπλασμα στον εγκέφαλο και πέθανε το 1976 πριν να προλάβει να γίνει ευρύτερα γνωστός σαν λογοτέχνης.

Από προσωπική εκτίμηση στις συγγραφικές του ικανότητες ο Χειμωνάς, που τον γνώρισε σαν ειδικευόμενο στην Ψυχιατρική κλινική που υπηρετούσε , φρόντισε να εκδοθεί μετά τον θάνατο του το τρίτο του βιβλίο στο οποίο έγραψε και τον πρόλογο.

Κλικάροντας επάνω στις φωτοτυπίες μπορεί κανείς να διαβάσει άνετα το κείμενο.


....................................................Το εσώφυλλο..................................................Το οπισθόφυλλο
....................................Το εσώφυλλο


3 σχόλια:

  1. Άνθρωποι που όπως είπε και η Λούλα Αναγνωστάκη στη συνέντευξη που έδωσε με αφορμή το αφιέρωμα για τα δεκάχρονα του Χειμωνά,δεν μπορούσες να τους πιάσεις...Ο δρόμος για να τους κατανοήσεις και να μελετήσεις την ψυχοσύνθεση τους παραμένει πάντα ο ίδιος.Μέσα από τα γραπτά τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το πλεονέκτημα έχουν οι συγγραφείς.
    Όταν εκλείπει η φυσική τους παρουσία από την γή παραμένουν τα γραπτά τους για να τους διατηρούν ζωντανούς,φτάνει να τους θυμούνται.
    Για τον λόγο αυτό έγραψα και αυτό το ποστ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή