Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

ΓΑΛΙΛΑΙΟΣ, ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗΣ, ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣΗ εκκλησία και το ΚΚΕ είναι δύο ομάδες που η υπόσταση τους βασίζεται στο δόγμα.
Και για να γίνει καλύτερα κατανοητό αυτό από καθαρά φιλοσοφική έννοια, δόγμα είναι  η άποψη η οποία, για εκείνον που την ασπάζεται, δεν επιδέχεται απόδειξη και επομένως, υπό μία έννοια, δεν επιδέχεται και αμφισβήτηση, σε αντιδιαστολή με αυτό που ονομάζεται αντικειμενική πραγματικότητα.
Ενώ όμως και τα δύο έχουν πλήρη ταύτιση ως προς την υπακοή των οπαδών τους  στο δόγμα, στις ελάχιστες περιπτώσεις που εκ των πραγμάτων αναγκάζονται να αποδεχτούν πως αυτό  κάπου έκανε λάθος τότε το ΚΚΕ αποδεικνύεται σαφώς ταχύτερο από την εκκλησία.
Χρειάστηκε να περάσουν 350 χρόνια, μέχρι το 1982 ώστε η εκκλησία να παραδεχτεί ότι ήταν σφάλμα η καταδίκη του Γαλιλαίου και πως η Γη κινείται γύρω από τον Ήλιο και όχι το αντίστροφο!
Μπροστά στα 350 χρόνια της εκκλησίας το ΚΚΕ αποδείχτηκε πύραυλος!

Χρειάστηκε μόνο 66 χρόνια για να αποκαταστήσει πολιτικά τον Άρη Βελουχιώτη που  στις 12 Ιουνίου 1945, σε  ένα μονόστηλο στη δεύτερη σελίδα του «Ριζοσπάστη» δημοσίευσε ανακοίνωση του Ζαχαριάδη ότι η ΚΕ του ΚΚΕ αποφάσισε να καταγγείλει ανοικτά την ύποπτη και τυχοδιωκτική δράση του Άρη Βελουχιώτη (Θανάση Κλάρα ή Μιζέρια).

Την ίδια μέρα επίσης που ο Άρης αυτοκτόνησε, δημοσιεύεται στον Ριζοσπάστη η απόφαση της διαγραφής του από το κόμμα :Ο Κλάρας, αφού μια φορά πρόδωσε και αποκήρυξε το ΚΚΕ γιαυτό λύγισε μπροστά στην τρομοκρατία του Μανιαδάκη, ξαναζήτησε στον καιρό του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα να ξανα...στρώσει με το αίμα του την προδοσία του εκείνη που αναγνώρισε και καταδίκασε. Το ΚΚΕ τούδωσε τη δυνατότητα αυτή. Σήμερα όμως σε μια δύσκολη και κρίσιμη στιγμή, από δειλία και φόβο, παρά τις υποσχέσεις και τη συμφωνία που στα λόγια έδειξε, απειθαρχεί πάλι, ξαναπροδίδει το ΚΚΕ με την τυχοδιωκτική και ύποπτη δράση του που μονάχα τον εχθρό ευνοεί. Στο ΚΚΕ δεν έχει θέση κανένας οσοδήποτε ψηλά κι αν στέκει και οσοδήποτε μεγάλος κι αν είναι, όταν οι πράξεις του δεν συμβιβάζονται με το κοινό συμφέρον και όταν παραβιάζεται η δημοκρατική εσωκομματική πειθαρχία»
Αφού λοιπόν το κόμμα τότε θυμήθηκε το προπολεμικό του ψευδώνυμο Μιζέριας  και  τον στόλισε ως ,τυχοδιώκτη, προδότη και δηλωσία, γιατί είχε διαφωνήσει με την συμφωνία της Βαρκιζας  και την παράδοση των όπλων, έρχεται σήμερα και μας λέει πως ο Άρης είχε δίκιο  ως προς την εκτίµηση που έκανε για τη Συµφωνία της Βάρκιζας και την άρνησή του τότε να παραδώσει τα όπλα!
Όμως μπορεί σήμερα να δικαιώνεται  ως προς αυτά αλλά η κομματική πειθαρχία είναι απαράβατη και όπως ακριβώς ο πάπας έχει το αλάθητο έτσι και εδώ δεν αποκαθίσταται κομματικά γιατί το ότι είχε δίκιο  «δεν δικαιώνει τη στάση του απέναντι στη συλλογική θέση του κόµµατος και την παραβίαση από αυτόν της κοµµατικής πειθαρχίας»! 
Δηλαδή με απλά λόγια μπορεί να έχεις δίκιο αλλά πρέπει να υπακούς σε μας ακόμα και αν κάνουμε λάθος!
Ομολογώ βέβαια πως όλα τα παραπάνω που έγραψα ανήκουν, όπως λέει το ΚΚΕ, στην «απόπειρα της αστικής και οπορτουνιστικής προπαγάνδας και ιστοριογραφίας που παίρνουν δήθεν υπό την προστασία τους τον Αρη για να επιτεθούν στο ΚΚΕ» 
Με αυτή την απόφαση το ΚΚΕ έχει πλέον ήσυχη την συνείδηση του ότι αποκατέστησε με ορθό τρόπο τα πράγματα.
Ακριβώς κατά τον ίδιο τρόπο οι καλόγεροι τον μεσαίωνα βάφτιζαν το κρέας ψάρι και το ντερλίκωναν  με αναπαυμένη την συνείδηση τους!

Αφού λοιπόν καθάρισαν με τον Βελουχιώτη δεν μπορούσαν να αφήσουν παραπονεμένο τον Ζαχαριάδη και να μην τον αποκαταστήσουν.
Εδώ, όπως λέει και η παροιμία -θέλει η πουτάνα να κρυφτεί και η χαρά δεν την αφήνει!
Τα τελευταία  χρόνια  η προοδευτική ηγεσία του ΚΚΕ δεν μπορούσε να χωνέψει τις αποφάσεις της 6ης και της 7ης Ολοµέλειας της ΚΕ του  (1956 και 1957 αντιστοίχως) σε βάρος του Νίκου Ζαχαριάδη, καθώς και τα πορίσµατα του 1964 και του 1967 σχετικά µε την υπόθεσή του που δροµολογήθηκαν στις προαναφερθείσες Ολομέλειες, έπειτα από διεθνή παρέµβαση έξι «αδελφών» κοµµάτων στο πλαίσιο της λεγόµενης «αποσταλινοποίησης» που εγκαινιάστηκε µε το 20ό Συνέδριο του ΚΚΣΕ επί Χρουστσόφ (1956).
Αφ΄ ότου λοιπόν το ΚΚΕ  μετά  την κατάρρευση των κομουνιστικών καθεστώτων παρέμεινε ως μοναχικός τηλαυγής φάρος να εκπέμπει την μόνη γνήσια και ορθή γραμμή για την πορεία προς τον κομμουνισμό στις προηγμένες χώρες, μόνο ένας τρόπος υπάρχει για να συγκρατηθούν στην σκέπη του κόμματος οι οπαδοί του που παρά τον φάρο δεν  βλέπουν φως στον ορίζοντα.  
Να καταφύγει στο ένδοξο παρελθόν.
Ε δεν νοείται ένδοξο παρελθόν χωρίς την σημαντική προσφορά του Στάλιν και του  εν Ελλάδι "τυφλού" υποστηρικτή του, του Ζαχαριάδη.
Βέβαια οι αποκαταστάσεις αυτές που αφορούν πλέον πρόσωπα που ανήκουν στην ιστορία δεν συνοδεύτηκαν και με την  ανάλογη κριτική ή και καταδίκη πολλών από τις πράξεις και των δύο που ήσαν καθοριστικές, τόσο για την εθνική μας αντίσταση όσο και για τον εμφύλιο.
Ως μόνη «λαθεµένη»  ενέργεια  του Ζαχαριάδη  κρίθηκε η αίτησή του να ζητήσει να δικαστεί στην Ελλάδα, κι ας ήταν αυτός  ο µόνος τρόπος να γλιτώσει από την εξορία και την απομόνωση στην Σιβηρία που τον είχαν εξορίσει!


ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
1-Γαλιλαίος
2-Το άγαλμα του Βελουχιώτη στην Λαμία
3-ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 12-6-1945
4-Το κεφάλι του Άρη Βελουχιώτη και του Τζαβέλλα μετά τη Μεσούντα Άρτας όπου είχε αυτοκτονήσει ,μεταφέρθηκαν «σε τορβά» στο Βουργαρέλι Άρτας και από εκεί μέσα από τα βουνά της Νότιας Πίνδου, στα Τρίκαλα. Εκεί κρεμάσθηκαν από τους οπαδούς του ΕΔΕΣ σε φανοστάτη και στήθηκε γλέντι με νταούλια και κλαρίνα. 
5-Ο Ζαχαριάδης νεκρός.

14 σχόλια:

 1. τι να κανει κι΄αυτο το κομμα ...ενα ελληνικο κομμα ειναι , οπως ολα τ΄αλλα , ενα κομμα χωρις πνευματικη ηγεσια και το κυριωτερο ενα κομμα που δεν δημιουργηθηκε μεσα απο κοινωνικες και ιστορικες συνθηκες .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Τις ίδιες, περίπου, σκέψεις έκανα κι εγώ. Ότι δηλαδή το ΚΚΕ έχει παρόμοιο τρόπο σκέψης μ' αυτό της Εκκλησίας. Συντηρητικό και δυσκίνητο. Πόσα χρόνια κάνει η Εκκλησία να ανακηρύξει Άγιο? Άλλα τόσα κάνει και το ΚΚΕ να αποκαταστήσει "ήρωες της εργατικής τάξης". Θεέ μου ήμαρτον σου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ανώνυμο-
  Τι είναι αυτά που λες!
  Ιένα ειν΄του κόμμα που έλεγε με την ντοπιολαλιά του και ο μακαριστός,λάθος δεν ήταν αρχιεπίσκοπος, ο μακαρίτης ο Χαρίλαος!

  Μερόπη-
  Αν τον Άγιο τον ανακηρύξεις νωρίς μπορεί να ζουν μερικοί που να θυμούνται όχι και πολύ άγιες πράξεις του.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Eκκλησία και ΚΚΕ, δύο ανεκδιήγητες οντότητες...σ
  Με το υπέροχο πόστ θα συμφωνήσω. Τουλάχιστον το ΚΚΕ παραδέχεται έστω και αργά οι δύο αυτοί άνθρωποι ειναι μέρος του κορμιού του. Κάτι είναι κι αυτό.

  Η φωτογραφία 5 με τον νεκρό ζαχαριάδη ειναι συγκλονιστική. Αυτόν τον άνθρωπο τον έφερα στο μυαλο μου πολλές φορές, αναρωτόμενος για τα τελευταία χρόνια της ζωής μου. Ο θανατός του νομίζω κρύβει πολλά μυστήρια. Δεν ήξερα πως είχει βρεθεί και φωτογραφηθεί η σωρός του.

  Μερόπη μου -
  Στην Καθολική Εκκλησία το λύσανε το θέμα των Αγίων. Υπάρχει και εξπρές διαδικασία αγιοποίησης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ο ετέρος "μεγάλος" της εποχής, ο Μάρκος Βαφειάδης, μετά απο πολλά χρόνια στην ΕΣΣΔ οπου δούλευε σε κάποιο εργοστάσιο, επέστρεψε και πέθανε αφανής σε κάποιο αθηναικο διαμέρισματάκι. Συγκλονιστικές ζωές.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Locus Publicus-
  Ο Μάρκος Βαφειάδης ήταν σαφώς πιο ανεξάρτητος άνθρωπος, διαφώνησε με τον Ζαχαριάδη, τον διέγραψαν και τελικά το 1968 τον αποκατέστησε το ΚΚΕ εσ.
  Επιστρέφοντας στην Ελλάδα το 1983 συναντήθηκε με τον στρατηγό Τσακαλώτο και ο εναγκαλισμός τους σήμαινε ουσιαστικά την συμφιλίωση των δύο αντιμαχομένων κοινωνικών ομάδων.
  Ήδη το ΠΑΣΟΚ είχε για πρώτη φορά μετά τον εμφύλιο αναγνωρίσει την αντιστασιακή δράση του Βελουχιώτη και σε μεγάλο βαθμό τον οικειοποιήθηκε αποσπώντας έτσι ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων της αριστεράς.
  Στα πλαίσια αυτά στις εκλογές του 1989 και του 1990 ο Βαφειάδης εξελέγη βουλευτής Επικρατείας συνεργαζόμενος με το ΠΑΣΟΚ.
  Η κίνηση αυτή σήμαινε τότε και την απεριθωριοποίηση όσων είχαν λάβει μέρος στον εμφύλιο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Locus Publicus-
  Σχετικά με τον θάνατο του Ζαχαριάδη αντιγράφω από την ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ:
  Σε σχετική επιστολή, η γνησιότητα της οποίας αμφισβητείται (η KGB χρησιμοποίησε τέτοια γράμματα, όπου έφεραν το Ζαχαριάδη να επιτίθεται στην πολιτική του Μάο, για να διασπάσει το ενιαίο αντιχρουσωφικο μέτωπο των ελληνων πολιτικών προσφύγων σε "μαοϊκους" και "ζαχαριαδικούς") την προειδοποίηση πως αν το αίτημά του δεν ικανοποιηθεί, θα αυτοκτονήσει.
  Για 16 χρόνια, ως το 1989, η επίσημη ανακοίνωση του υπό την ηγεσία Φλωράκη ΚΚΕ, έφερε το Ζαχαριάδη να έχει πεθάνει από καρδιακή ανακοπή.
  Μόλις το 1989 έγινε γνωστή η 2η εκδοχή του θανάτου του. Ωστόσο, ακόμη και σήμερα, υπάρχουν φωνές που ανοιχτά αμφισβητούν την αυτοκτονία του, και υποστηρίζουν πως δολοφονήθηκε από την KGB.
  Ο Νίκανδρος Κεπέσης, στέλεχος του ΚΚΕ και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής για 40 χρόνια υποστήριξε σε βιβλίο του ότι ηθικός αυτουργός της δολοφονίας του Ζαχαριάδη είναι ο Χαρίλαος Φλωράκης.
  Ο Ζαχαριάδης θάφτηκε αρχικά στο τόπο εξορίας του αλλά το 1991, λίγες μόλις μέρες μετά την διάλυση της ΕΣΣΔ, η σορός του Ζαχαριάδη επιστράφηκε στην Ελλάδα, όπου κηδεύτηκε στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών, παρουσία της ηγεσίας του ΚΚΕ και πλήθους οπαδών του.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. O Mπελογιάννης, μου λειψε, έτσι που διάβασα τον τίτλο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Zouzouna-
  Ο Μπελογιάννης δεν διαγράφτηκε ποτέ ώστε να χρειάζεται αποκατάσταση.
  Τον Πλουμπίδη είχαν χαρακτηρίσει για χαφιέ της αστυνομίας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Το κομμένο κεφάλι του Βελουχιώτη , στοίχειωνε τον παππού μου μέχρι να πεθάνει , αντάρτης του ΕΛΑΣ τότε και το είδε κρεμασμένο στην πλατεία της πόλης του. Η ίδια πλατεία σήμερα έχει το άγαλμα του στρατηγού Σαράφη ...ειρωνεία .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. eparxiakosaloni2-
  Αν θεωρώ τυχερή την γενιά μου είναι γιατί από την ίδρυση του ελληνικού κράτους είναι η πρώτη γενιά που δεν γνώρισε εμφύλιο ή παγκόσμιο πόλεμο με τις συνεπακόλουθες βαρβαρότητες.
  Τελικά με τον Σαράφη και τον Άρη έφτασε η ώρα να γίνουν αγάλματα στον τόπο τους και να αναγνωριστεί η προσφορά τους.
  Τουλάχιστον ο παππούς σου πρόλαβε να δει το άγαλμα του Σαράφη;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Πρόλαβε , στα αποκαλυπτήρια ήταν κι αυτός στο πλήθος με τα εγγόνια του , μας ζήτησε να φύγουμε νωρίς , δεν άντεχε να βλέπει κάποιους απ αυτούς που γλένταγαν τότε για το θάνατο του Βελουχιώτη , στην ίδια πλατεία να στάζουν μέλι για τον Σαράφη και τον ΕΛΑΣ ... δεν ξέχναγε εύκολα .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Η γνώστη παραπληροφόρηση από "άσπονδους φίλους" του κόμματος: "τον στόλισε ως ,τυχοδιώκτη, προδότη και δηλωσία, γιατί είχε διαφωνήσει με την συμφωνία της Βαρκιζας και την παράδοση των όπλων". Ο Βελουχιώτης δεν καταδικάστηκε από το ΚΚΕ ποτέ για τις απόψεις του αλλά γιατί λειτούργησε με τρόπο αντικομματικό. Άλλο το ένα άλλο το άλλο. Φανταστείτε ένα κόμμα που το οποιοδήποτε μέλος του (όσο ψηλά κι αν βρισκότανε στην ιεραρχία) έκανε αυτό που ήθελε δίχως συλλογική επεξεργασία. Πολύ απλά το κόμμα θα έπαυε να υπάρχει. Ο Βελουχιώτης είχε δίκαιο ως προς τη συμφωνία της Βάρκιζας όμως το να μην καταδικάσεις τον τρόπο με τον οποίο έδρασε για να συγκροτήσει τον ΕΛΑΣ ΝΕΟΣ, είναι σαν να λες "εντάξει ρε παιδιά είμαστε ένα κόμμα, τα όργανα τα έχουμε για να αμπελοφιλοσοφούμε, δεν παίρνουμε αποφάσεις που δεσμεύουν όλα τα μέλη, αν πιστεύετε ότι έχετε δίκαιο διαλύστε τα όλα". Βεβαίως ο Βελουχιώτης δεν μοιάζει καθόλου με τους συνειδητούς φραξιονιστές τύπου Φαράκου, Ανδρουλάκη, Παρτσαλίδη, Βαφειάδη κ.ο.κ Πίστευε στο καλό και όχι στο κακό. Γι'αυτό και η ιστορία τον δικαίωσε. Όμως είχε ευθύνες απέναντι στο κόμμα του επειδή ήταν μέλος του. Δεν ήταν φίλος ή οπαδός. Ο Άρης καταλαβαίνει το λάθος που έκανε και προσπαθεί να γυρίσει στην Αθήνα, όμως δεν τα καταφέρνει γιατί τον περικυκλώνει η εθνοφυλακή και αυτοκτονεί. Όλοι εσείς ποσώς νοιαστήκατε για την αποκατάσταση του Βελουχιώτη. Σε περίπτωση που πειθαρχούσε με την καθοδήγηση "σταλινικό σφαγέα" θα τον ανεβάζατε "κομμουνιστοσυμμορίτη" θα τον κατεβάζατε. Έτσι δεν έλεγε ο Στίνας το καμάρι σας τους ΕΛΑΣίτες; Λοιπόν ας σοβαρευτούμε επιτέλους και να δούμε πραγματικά πως είχαν τα πράγματα. Όπως και να χουν τα πράγματα ο Άρης ήταν υπερ της συνέχισης του ένοπλου αγώνα. Εσείς σήμερα είστε κατά και βγάζετε σπυράκια στο άκουσμα της λέξης "Δημοκρατικός Στρατός" ενώ κατηγορείτε το ΚΚΕ για την αποχή του '46. Πράγματα αντιφατικά. Ποιός σας είπε ότι το Βελουχιώτη τον αποκαθιστά το ΠΑΣΟΚ το '81; Τα αισχρά ψέματα του αποστάτη Γιαννόπουλου έχουν ριζώσει μέσα σας. Ο Βελουχιώτης από τη δεκαετία του '60 με πρωτοβουλία του Φλωράκη αποκαθίσταται ηθικά, προβάλλεται ο βιος του στο βουνό μέσα από το περιοδικό "νέος κόσμος" το οποίο είναι και επίσημο όργανο του ΚΚΕ (μιας και ριζοσπάστης δεν υπήρχε τότε). Σήμερα ο Βελουχιώτης αποκαθίσταται με βάση τα ώριμα συμπεράσματα και τις επεξεργασίες του κόμματος για τη στρατηγική του. Δηλαδή επιστημονικά. Ηθικά έχει αποκατασταθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Όμως είχε ευθύνες απέναντι στο κόμμα του επειδή ήταν μέλος του.
   ...............
   Σήμερα ο Βελουχιώτης αποκαθίσταται με βάση τα ώριμα συμπεράσματα και τις επεξεργασίες του κόμματος για τη στρατηγική του.

   Δηλαδή σύμφωνα με την δική σου θέση ότι πει το κόμμα!
   Ε΄αυτό γράφω και εγώ ότι γίνεται,ακριβώς το ίδιο, εκτός από το κόμμα και με την εκκλησία!
   Μόνο που το κόμμα αποδεικνύεται ταχύτερο από την εκκλησία που ακόμα πιο δύσκολα αλλάζει το δόγμα της!
   Είναι προφανώς προοδευτικότερο!

   Διαγραφή