Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Ο ΑΣΤΙΚΟΣ ΜΥΘΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΚΡΑΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΕΣ
Και αυτή την φορά μετά από τα γεγονότα στο κέντρο της Αθήνας ακούστηκαν τα ίδια, όπως χρόνια τώρα σχετικά με την πρόκληση τους από παρακρατικούς και προβοκάτορες.
Ήδη προχθές στην ομιλία της στην Βουλή  η Αλέκα Παπαρήγα κατά την διάρκεια των επεισοδίων μεταξύ άλλων  είπε:
Nα σας πω, εμένα μου θύμισε την ημέρα που είχαμε τρία θύματα στη "Μαρφίν" και εκείνη την ημέρα που υπήρξαν τρία θύματα στη "Μαρφίν", που ήταν προϊόν σχεδιασμένης ενέργειας, άλλο πράγμα αν επιλέγεται ένα συγκεκριμένο θύμα, υπάρχουν θύλακες, μηχανισμοί κρατικοί, παρακρατικοί και μέσα σε πολιτικές δυνάμεις ακόμα, κοινοβουλευτικές και εξωκοινοβουλευτικές, που θεωρούν ότι τα θύματα μπορεί να αποτελέσουν ένα μεγάλο όπλο για να χτυπηθεί και να τσακιστεί το κίνημα, πέρα απ' τα άλλα όπλα που διαθέτει η σημερινή κυβέρνηση και κάθε κυβέρνηση που υπερασπίζεται αυτό το σάπιο σύστημα, και, μάλιστα, σε συνθήκες κρίσης.(Οι υπογραμμίσεις δικές μου)
Συνέχισε δε λέγοντας για την σύνθεση αυτών που επιτέθηκαν στην Marfin οι οποίοι βρέθηκαν πίσω από το μπλοκ του ΠΑΜΕ
...κι εκεί ήρθαν αμέσως και κάλυψε ένας χώρος ο οποίος ήταν τα κεντρικά πανό "δεν πληρώνω, δεν πληρώνω" και μέσα εκεί ήταν αναρχοαριστεροί, αναρχοδεξιοί, "χρυσή αυγή", φασιστοειδή, άνθρωποι του ΛΑ.Ο.Σ., λέω τι ήταν μέσα σ' αυτό.
Τώρα πως είναι δυνατόν να συνυπάρχουν  δίπλα- δίπλα αναρχοαριστεροί με χρυσαυγίτες αυτό μάλλον σαν προϊόν επιστημονικής φαντασίας θα μπορούσε να υπάρξει!
Όσοι δε έχουν εμπειρία από πολλά χρόνια  από πορείες, θα θυμούνται ότι οι οργανωμένες ομάδες του ΚΚΕ σε διαδηλώσεις αρκετές φορές έπαιζαν ξύλο με τους αναρχοαυτόνομους με τους οποίους, τα επονομαζόμενα από αυτούς ΚΝΑΤ ,είχαν προηγούμενα από άλλες συγκρούσεις μεταξύ τους.
Προσωπικά θυμάμαι σε μια παλιά πορεία για το Πολυτεχνείο ότι μια ομάδα του ΚΚΕ είχε καταφέρει να στριμώξει μερικούς αναρχικούς που τους είχαν επιτεθεί προηγουμένως, μέσα σε μία στοά στην Πανεπιστημίου και κλείνοντας την προσπέλαση σε αυτήν στον κόσμο άκουγες μόνο τις κραυγές από το ξύλο που έπεφτε μέσα.
Πάντως είναι  ευρέως διαδεδομένος ο  αστικός μύθος ότι κάθε φορά που γίνονται επεισόδια και καταστροφές  αυτά οφείλονται σε προβοκάτορες και παρακρατικούς .
Από χρόνια δε είναι πάρα πολλοί αυτοί που πιστεύουν πως όλοι αυτοί δεν είναι τίποτα άλλο από όργανα της αστυνομίας ή αστυνομικοί σε διατεταγμένη υπηρεσία.
Δεν είναι όμως περίεργο πως τόσα χρόνια δεν εμφανίστηκε ένας έστω μεταμελημένος αστυνομικός  που να βγει και να το παραδεχτεί;
Αλλά  έστω και δεν βγήκε κανένας ο ίδιος ,όλοι αυτοί δεν έχουν γκόμενες ,φίλους, συγγενείς που θα τους έχουν πει κάποια φορά τι είχαν διαταχθεί να κάνουν;
Σε μια Ελλάδα που τίποτα δεν μένει μυστικό, αυτοί όλοι και όλος ο περίγυρος, τους λειτουργούν με τόσο αυστηρούς  κανόνες ομερτά, που λέει και ο Τσίπρας, και δεν βγάζουν κουβέντα ;  
Προσέξτε δεν λέω ότι στις πορείες και στις διαδηλώσεις δεν στέλνει κατά πάσα πιθανότητα η αστυνομία μερικούς με πολιτικά μέσα στον κόσμο για να μαθαίνει τι γίνεται.
 Αυτό που λέω είναι πως δεν θεωρώ πιθανό ότι στέλνει άτομα σε διατεταγμένη υπηρεσία για να προκαλέσουν ΑΥΤΟΙ τα επεισόδια.
Η εποχή της "Καρφίτσας" έχει ήδη ευτυχώς από πολλά χρόνια ξεπεραστεί.
Αλλά και τότε όλη η παρακρατική αυτή ομάδα ξεσκεπάστηκε χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία από μια απλή  έρευνα 3 μόνο δημοσιογράφων
Και βέβαια δεν πιστεύω ότι η Ελληνική Αστυνομία έφτασε να κάνει και εξαγωγή προβοκατόρων και παρακρατικών  στην Αγγλία ή την Ιταλία που έγιναν ακριβώς και εκεί πρόσφατα εκτεταμένα του ίδιου τύπου επεισόδια και καταστροφές!
Ύστερα σε τι διαφέρουν όσα γίνονται όταν ο όχλος των φιλάθλων τα κάνει λίμπα είτε γιατί έχασε η ομάδα του είτε γιατί συγκρούονται με τους οπαδούς της αντίπαλης ομάδας και φτάνουν μέχρι φόνους;
Και εκεί υπάρχουν παρακρατικοί και προβοκάτορες;
Τότε ποιοί είναι όλοι αυτοί οι γνωστοί-άγνωστοι μπαχαλάκηδες κουκουλοφόροι που διαλύουν τις συγκεντρώσεις του κόσμου και καταστρέφουν το κέντρο κάθε φορά;
Είναι άτομα της διπλανής μας πόρτας!
Όταν το 1995 μπήκαν τα ΜΑΤ στο Πολυτεχνείο και έγιναν 394 συλλήψεις ,μεταξύ των οποίων ήταν και ο Λάμπρος Φούντας και τέσσερα από τα έξι άτομα που φέρονται ως μέλη του “Επαναστατικού Αγώνα” (του Ν. Μαζιώτη συμπεριλαμβανομένου), οι περισσότεροι ήταν μαθητές-σπουδαστές-φοιτητές, ιδιωτικοί υπάλληλοι και άνεργοι.
Υπήρχαν επίσης  ιδιωτικοί υπάλληλοι, οικοδόμος,  οικοκυρά, οικιακή βοηθός, φιλόλογος, δημοσιογράφοι, τυπογράφος, ζωγράφος, γραφικές τέχνες, ανθοπώλης, παιδαγωγός, μεταφραστής, στρατιώτης, μηχανικός αυτοκινήτων, εργάτες, ψυκτικός, ναυτικός, ελαιοχρωματιστής, εικονολήπτης, οδοντοτεχνίτης, ζωγράφος-περιπτεράς,  ξυλουργός, ηχολήπτης, οδοντοτεχνίτης, ελεύθερος επαγγελματίας, υδραυλικός, δημ. υπάλληλος, βιβλιοδέτης.
Μέσα σε αυτό το ανομοιογενές πλήθος, που δεν έχει εν πολλοίς σαφή ιδεολογικό προσανατολισμό, υπάρχουν μεγάλες διαφορές στο γιατί προβαίνουν σε επεισόδια και καταστροφές.
Υπάρχουν άτομα  που πιστεύουν ότι μέσα από την καταστροφή θα γεννηθεί κάτι το νέο και καλύτερο, άλλοι που μισούν τις υπάρχουσες κοινωνικές δομές του κράτους και τον κατ΄εξοχήν κατασταλτικό μηχανισμό της που είναι η αστυνομία και έχουν ανοικτό πόλεμο μαζί της ,άλλοι που έχουν από πριν ανοικτούς λογαριασμούς με άλλες πολιτικές ομάδες, άλλοι που οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές τους έχουν στείλει στο περιθώριο με ανεργία, υποαπασχόληση και φτώχια ή διαβλέπουν πως δεν θα μπορέσουν να ενταχθούν όπως οι γονείς τους στην κοινωνία, οπότε θέλουν να καταστρέψουν ότι δεν μπορούν εκ των πραγμάτων να αποκτήσουν και θεωρούν εχθρό τους την ιδιοκτησία και τις τράπεζες, άλλοι μικροκακοποιοί απλά για το πλιάτσικο και τέλος, ιδίως για τα νεώτερης ηλικίας άτομα η ίδια η ευχαρίστηση της καταστροφής όπως όταν ήσαν  παιδιά και κατέστρεφαν τα παιχνίδια τους και επειδή ταυτόχρονα θεωρούν πως κατ΄ αυτόν τον τρόπο "ενηλικιώνονται".
Όλα αυτά τα άτομα  ομογενοποιούνται σε ένα όχλο ο οποίος  δίνει  στο άτομο το αίσθημα μιας ακατανίκητης δύναμης. Όπως γράφει  στο κλασικό έργο του  «Η Ψυχολογία των μαζών»,   ο γιατρός και κοινωνικός αναλυτής Γκυστάβ Λε Μπον ήδη από τα  τέλη του 19ου αιώνα, η ανωνυμία μέσα στον όχλο και η διάχυση της ατομικής ευθύνης ελευθερώνουν τα ένστικτά του και μεταμορφώνουν το άτομο σε ένα εύπιστο, παρορμητικό πλάσμα, ικανό για κάθε ακρότητα. Χάνοντας την κρίση και τη βούλησή του περιέρχεται σε μια ειδική κατάσταση υποβολής, θυμίζοντας τη σαγήνη που ασκεί ο υπνωτιστής στον υπνωτισμένο. 
Ο Βρετανός συγγραφέας χιουμοριστικών μυθιστορημάτων φαντασίας, Terry Pratchett,  γνωστός κυρίως για το Discworld  έχει πει επιγραμματικά ότι  το IQ του όχλου, ισούται με το IQ τού πιο ηλίθιου συμμετέχοντα σ' αυτόν, διαιρεμένο δια τού πλήθους του.
Από την άλλη μεριά η ελληνική κοινωνία έχει από χρόνια εθιστεί στην βία  και είναι χαρακτηριστική η αντίδραση που υπάρχει όταν οι ελάχιστοι που συλλαμβάνονται φτάνουν στην δικαιοσύνη.
 Βέβαια σε αυτό έχει συμβάλει και η ανικανότητα της αστυνομίας αφ΄ενός μεν να δρα κατασταλτικά χωρίς βιαιότητες και να συλλαμβάνει τους πραγματικούς ενόχους και όχι όποιον φουκαρά έπεσε στα χέρια της φουσκώνοντας του  αναπόδεικτα αδικήματα ή κάνοντας του "δώρο"ένα σακίδιο με μολότοφ !
Μπορεί βέβαια να φανταστεί κανείς τι θα είχε ειπωθεί εδώ αν σε κάποια από τα επεισόδια είχαν φτάσει να γίνουν 770 συλλήψεις όπως πρόσφατα στην Αγγλία.
Θα είχαν χαρακτηριστεί σαν φασιστικό πογκρόμ!
Μην ξεχνάμε επίσης πως το 2002 σε δημοσκόπηση που είχε κάνειη ALCO το 64,5% μόνο των ερωτηθέντων θεωρούσε την 17Ν ως τρομοκρατική οργάνωση και περίπου 1/4 των ερωτηθέντων (23,7%) αποδεχόταν τις πολιτικοϊδεολογικές της θέσεις!
Παρ΄όλα όσα έγραψα είμαι σίγουρος πως ο αστικός μύθος των προβοκατόρων και παρακρατικών  θα εξακολουθήσει να αναπαράγεται κατά λερναίο τρόπο γιατί πολλοί δεν θέλουν να αντικρύσουν κατάματα την πραγματικότητα αλλά προσαρμόζουν την πραγματικότητα στις ιδεοληψίες τους.
Το ωραίο δε είναι πως οι ίδιοι θα καταγγέλλουν το ήδη διαλυμένο  κράτος που όμως το μόνο επίτευγμα του  θα είναι να διατηρεί ένα άψογο και απολύτως μυστικό για δεκαετίες  παρακρατικό μηχανισμό!

Φωτογραφία από http://goo.gl/HWQYH

17 σχόλια:

 1. Μμμμμμμμμμμμμμμμμμμ... εξαιρετικά ενδιαφέρον κείμενο. Και το ωραίο είναι σηκώνει πολλών ειδών αναλύσεις κι εκδοχές. Σε γενικές γραμμές αρκετά τα δέχομαι, όχι ως γεγονότα υπό την έννοια ότι είναι δύσκολο ν'αποδειχθούν αλλά έστω ως ενδείξεις. Όμως τα συμπεράσματά μου είναι λίγο διαφορετικά, δίχως αυτό να σημαίνει και κάποια ιδιαίτερη διαφωνία. Θα σου πω μια ιστορία (άνευ ονομάτων) που ξέρω εκ των έσω.
  Στην μέταλ κοινότητα υπάρχει ένα άτομο που είναι ασφαλίτης. Αυτό το ξέρουμε αν όχι όλοι, τουλάχιστον οι περισσότεροι. βασικά δεν το ξέραμε πριν λίγα χρόνια αλλά μεσολάβησε ένα συγκεκριμένο περιστατικό. Θα μου πεις ότι κι αυτό μπορεί να είναι αστικός μύθος. Οκ, το αποδέχομαι. Μόνο που για τον συγκεκριμένο ξέρω άνθρωπο με τον οποίον ήταν συμμαθητές στο σχολείο και ξέρει ότι είχε μπει στην σχολή της αστυνομίας μετά το λύκειο (και μάλιστα μου έχει πει χαρακτηριστικά ότι μέχρι τότε ήταν οκ άτομο, μετά άλλαξε εντελώς). Το περιστατικό που επικαλέστηκα πιο πάνω ήταν ότι τον έπιασαν κάπου στα πράσσα να κάνει κάτι πολύ συγκεκριμένο. Και απ'αυτά που είχα διαβάσει δεν μου είχε φανεί φόλα το συμβάν. Πάμε τώρα στα υπόλοιπα. Προσωπικά που τον έχω δει αρκετές φορές, ούτε μου έχει κάνει τίποτε, ούτε έχω διαπιστώσει κάτι ύποπτο, όμως κάποια γεγονότα δεν αλλάζουν: είναι ασφαλίτης, με μακρύ μαλλί κλπ, κλπ. Αυτό σημαίνει ότι δεν ξέρεις τι μπορεί να έχει στο μυαλό (ήτοι τι εντολές μπορεί να παίρνει).
  Τι θέλω να σου πω με αυτό: ότι δεν χρειάζεται οι παρακρατικοί να είναι δεκάδες. Αρκεί να υπάρχει ένας και να ξέρει να κάνει τδουλειά του. Οι υπόλοιποι μπορούν να είναι κοινοί βλάκες σαν αυτούς που αναφέρει ο Πράτσετ και απλώς να μιμηθούν αυτόν που δείχνει υπερβάλοντα ζήλο. Τα υπόλοιπα απλώς ακολουθούν την ροπή της αγέλης όπου ό,τι κάνει το κυρίαρχο ζώο κάνουν και τα υπόλοιπα.
  Αυτή είναι η δική μου εκδοχή που και τον αστικό μύθο ενσωματώνει αρκετά πειστικά και τις δικές σου ενστάσεις αποδέχεται.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Άψογος!!!

  @ Hades: Το παράδειγμα που φέρνεις παραπέμπει σε μυστικό, λογικό να υπάρχουν και είναι απαραίτητοι για συλλογή πληροφοριών . (αστυνομία χωρίς δίκτυο πληροφοριών δεν μπορεί να υπάρξει...)
  Άλλωστε το αναφέρει και ο Άθεος, αλλά να ηγείται ολόκληρου του "μαύρου" μπλοκ......;
  glam

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ενδιαφέρον το κείμενο,αναμενόμενη για μένα η θεώρηση σου.
  Μερικές προσωπικές μου ενστάσεις:
  1. '84,πηγαίνοντας για φροντιστήριο στη Σόλωνος,βλέπω κάτι τυπάδες με καδρόνια, ανοιχτά πουκάμισα με κοιλιές έξω,περι τα 35,πίτσι-πίτσι με την Αστυνομία.Λίγο μετά απομακρύνονται κι ενώνονται με ένα μπλοκ "αναρχικών" 150 μ.πιο κάτω που τα σπάνε και βάζουν φωτιές.
  Οι αστυνομικοί την πέφτουν σένα άσχετο ζευγάρι πάνω σε μια μηχανή που είχε την ατυχή έμπνευση να στρίψει στη Σόλωνος ανάμεσα στους 2 σχηματισμούς,κι αρχίζουν να χτυπάνε τα παιδιά χωρίς λόγο!Στο μπαλκόνι του φροντιστ/ρίου εμείς βάζουμε 'επληκτοι τις φωνές για να τους γλυτώσουμε.Εκείνο το βράδυ απορούσα γιατί χτυπάγανε εμφανώς άσχετους πολίτες ενώ οι "μπάχαλοι" ήταν 100 μ.μακριά τους...
  2.Αντίστοιχα σκηνικά με "λέτσους με πολιτικά" να συνδιαλέγονται με την αστυνομία πριν χωθούν στο πλήθος κι αρχίσουν δραση έχω ξαναδεί αρκετές φορές έκτοτε,αν και δεν είναι του γούστου μου οι πορείες.
  3.Στο κουρείο που πηγαίνω συχνάζει περίεργο τύπος,φίλος του κουρέα,που μου είχε πει οτι είναι αστυνομικός.Δεν μου έκανε τόσο εντύπωση οτι τον έβλεπα όποτε πήγαινα εκεί με πολιτικά(θα μπορούσε να έχει νυχτερ.βάρδια),όσο τελευταία το μούσι του.Αφελώς τον ΄ρωτησα πως και του επιτρέπουν τέτοιο λουκ,και μου είπε οτι "είναι της Ασφάλειας,και μπορεί να έχει και χαλκά στη μύτη'.Ατομο που εύκολα φανατίζεται,και που δεν αλλάζει γνώμη με επιχειρήματα.Ιδανικός για προβοκάτσιες...
  Δεν λέω οτι όλοι οι κουκουλοφόροι είναι μπάτσοι,αλλά σίγουρα υπάρχουν παρακρατικοί αναμεσα τους.Το ωραίο είναι οτι οι κουκουλοφόροι μπορεί να μην υποψιάζονται καν για ποιόν δουλεύουν ή τίνων τα συμφέροντα πραγματικά εξυπηρετούν.
  Ούτε φυσικά η στόχευση της Μαρφίν ήταν τυχαία...Θυμίζω οτι τότε ο Βγενόπουλος ήταν λαλίστατος κατά της Κυβέρνησης και είχε μάλιστα μηνύσει Παπανδρέου,Σηφουνάκη,και Τσιπρα...Εκτοτε εξαφανίστηκε απ το προσκήνιο...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Hades-
  glam-
  squarelogic-
  Ήμουν σίγουρος γράφοντας αυτό το ποστ ότι θα υπάρξουν ενστάσεις του τύπου που αναφέρει ο Hades και ο squarelogic.
  Βεβαίως ούτε έχω σχέση με την αστυνομία ούτε γνωρίζω καν κανένα αστυνομικό ώστε να έχω έστω μια γνώμη για την περιρρέουσα σε αυτήν κατάσταση ούτε και για τον τρόπο που λειτουργούν.
  Είμαι όμως σίγουρος ότι και αυτή, όπως και κάθε αστυνομία στον κόσμο, χρησιμοποιεί μυστικούς για να εισχωρήσει σε διαφόρους χώρους.
  Απλά δεν πιστεύω ότι η δημοσιοϋπαλληλικής πλέον νοοτροπίας αστυνομία μας μπορεί να πετύχει και σπουδαία πράγματα αλλά δεν μπορώ να αποκλείσω ότι ίσως μερικές φορές φορές μπορεί να βάζει τους μυστικούς της για να γίνουν αξιόπιστοι στους μπάχαλους να συμπεριφέρονται σαν μπάχαλοι.
  Με αντίστοιχο τρόπο δηλαδή τοποθετώντας ανενεργείς βόμβες δρούσε και ο Κρυστάλλης μέχρι που αποκαλύφτηκε ουσιαστικά από την ανικανότητα συνεννόησης Ασφάλειας και ΚΥΠ.
  Αυτό που λέω στο ποστ είναι ότι βάσει κοινής λογικής είναι τελείως απίθανο τόσα χρόνια να μπορούσε η εκάστοτε εξουσία των δύο κομμάτων με τις συχνές αλλαγές υπουργών να χρησιμοποιεί αστυνομικούς σαν προβοκάτορες και αυτό να μην έχει διαρρεύσει από πουθενά.
  Αλλά ας κάνουμε την υπόθεση ότι η εξουσία θέλει να δημιουργηθούν επεισόδια με προφανή σκοπό να εξαπολύσει την αστυνομία για να διαλύσει μια συγκέντρωση και να τρομοκρατήσει τους φιλήσυχους πολίτες να μην ξανακατέβουν σε διαδήλωση.
  Πιστεύει κανείς ότι υπάρχει αυτή η ανάγκη και ότι δεν θα γινόταν κανένα επεισόδιο όταν χωρίς καμία διαδήλωση η Καλλιδρομίου το βράδυ είναι απροσπέλαστη και κλειστή από την Ιπποκράτους γιατί το αστυνομικό τμήμα εκεί έχει γίνει στόχος επανειλημμένων επιθέσεων με μολότοφ, το βιβλιοπωλείο του Μπουμπούκου έχει καεί 17 φορές, έχουν δολοφονηθεί αστυνομικοί εν ψυχρώ, έχουν καταστραφεί με μολότοφ πλήθος από ΑΤΜ κτλ
  Εδώ και αρκετά πλέον χρόνια, και όχι μόνο σήμερα, δυστυχώς η οποιαδήποτε κινητοποίηση του κόσμου συνοδεύεται από επεισόδια και καταστροφές.
  Η δε συνωμοσιολογία είναι πάντα μια εύκολη καταφυγή στην Ελλάδα όπως τότε που τις φωτιές τις έβαζαν τον ένα χρόνο οι τεταρτοαυγουστιανοί, τον άλλο Τούρκοι πράκτορες, όπως τώρα που οι υπάλληλοι της Marfin κάηκαν για να μην επιτίθεται στην κυβέρνηση ο Βγενόπουλος!
  Μόνο που πρόσφατα ήδη στο προσκήνιο με τον ΠΑΟ, τον Σεπτέμβριο 2011 είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά σε συνέντευξη τύπου :
  Υπάρχει ένα πολιτικομιντιακό κατεστημένο που έχει οδηγήσει τη χώρα στη σημερινή κατάσταση. Το οποίο καταρρέει. Προσπαθεί με ψέματα να αλλάξει την αλήθεια και που είναι ένα χαρακτηριστικό της καταστροφής που περνάμε για να έρθει η Ανάσταση στον τόπο μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ωραίο κείμενο όπως πάντα.

  Είναι φυσικό να υπάρχει διάβρωση των διάφορων οργανώσεων από την ασφάλεια. Όσο πιο μυστική είναι μια οργάνωση, τόσο πιο ελκυστική γίνεται για να χρησιμοποιηθεί για άλλους σκοπούς. Ακόμα και οι Ερυθρές Ταξιαρχίες είχαν διαβρωθεί από αμερικάνικες υπηρεσίες.

  Από εκεί και πέρα όμως, όπως λέει και ο Αθεόφοβος, στην Ελλάδα ζούμε και λίγο πολύ γνωριζόμαστε μεταξύ μας! Είναι δυνατόν να υπάρχει υπηρεσία που με απόλυτη συνέπεια και μυστικότητα, 40 χρόνια τώρα, προκαλεί επεισόδια; Εδώ μία φορά προσπάθησαν να κάνουν κάτι οι εγχώριοι ΘουΒου και γέλασε το παρδαλό κατσίκι από εδώ ως τη Κένυα...
  Είναι σαν να λέει κάποιος ότι το άνθος της ελληνικής εξυπνάδας, οργάνωσης, μυστικότητας και αποτελεσματικότας διαλέγει διαχρονικά να γίνει μπάτσος, ενώ οι υπόλοιποι παρακατιανοί επανδρώνουν τις εφορίες, πολεοδομίες, νοσοκομεία, βουλή!!! κλπ κλπ
  Δυστυχώς ή ευτυχώς και η Ασφάλεια μία δημόσια υπηρεσία είναι, ανάλογη των ανωτέρω. Όπως λες και συ, μπάχαλο είναι όλες οι υπηρεσίες, τρις-μπάχαλο θα είναι και η αστυνομία...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Σε διαβάζω ανελλιπώς καθώς και τα σχόλια των υπολοίπων. Προτιμώ να μην μιλάω αλλά να ακούω. Ωστόσο το post σου το συγκεκριμένο μου προκάλεσε κάποια συναισθήματα που θα ήθελα να μοιραστώ με σένα και την παρέα του blog σου.
  Θεωρούσα πάντα τον εαυτό μου φιλελεύθερη σοσιαλίστρια με λίγες σταγόνες αριστερισμού. Τυπική στην εργασία μου, στην οικογένειά μου, στα παιδιά μου, διδάσκοντάς τα να ζουν αρμονικά στην κοινωνία μας. Τώρα στα 40 μου, δουλεύω και ταυτόχρονα είμαι άνεργη καθόσον απλήρωτη τους τελευταίους 4 μήνες, με παιδί μεταμοσχευμένο και μη γνωρίζοντας αύριο τι θα ξημερώσει όχι για μένα αλλά για αυτά.
  Έτσι από τον Δεκέμβριο του 2010 άφησα στην άκρη τις ιδεολογικο-κοινωνικο-θρησκευτικές μου πεποιθήσεις και παίρνω μέρος σε όλες τις πορείες. Επίσης από την άνοιξη ανήκω στα άτομα της "πάνω" πλατείας. Το διευκρινίζω. Όχι της κάτω. Της πάνω πλατείας. Φωνάζοντας "ψήφο ε, νααα!.
  Στις πορείες είμαι στο block της ΓΣΕΕ. Συνήθως ακριβώς από πίσω είναι του Ανταρσία. ΜΑΤ σε όλη τη διαδρομή από το πεδίο του Άρεως μέχρι το Σύνταγμα. Σε όλη αυτή τη διαδρομή δεξιά και αριστερά της πορείας περπατάνε νεαροί αλλά και μεγαλύτεροι με σακίδια στην πλάτη, σακούλες οι οποίες φεγγίζουν και φαίνονται τα μπουκάλια που έχουν μέσα, κομμάτια μαρμάρου τα οποία κρατάνε από την αρχή χωρίς να έχει ξεκινήσει κανένα επεισόδιο. Περνάνε δίπλα από τα ΜΑΤ. Όλοι τους βλέπουμε, τα ΜΑΤ τους βλέπουν, οι ομάδες περιφρούρησης τους βλέπουν. Γιατί άραγε κανείς δεν κάνει την παραμικρή κίνηση;
  Δεν πιστεύω ότι παρακρατικοί είναι πίσω από αυτά που βλέπω. Αυτό που πιστεύω είναι ότι την αστυνομία τη συμφέρει να ξεκινούν επεισόδια για να μας διαλύουν, το ΠΑΜΕ το συμφέρει γιατί όλο και κάποιος πρέπει να είναι εναντίον τους και να τους πολεμάει, η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ έχουν το σύνδρομο του έλληνα. Την ανοργανωσιά.
  Έτσι επιτρέψτε μου να καταλήξω σε ένα συμπέρασμα. Ένα κράτος δεν χρειάζεται παρακρατικούς για να κάνει τη δουλειά του. Αρκεί να διαλύσει τον κοινωνικό ιστό της και να τον κρατήσει διαλυμένο.
  Ευχαριστώ για το χώρο και το χρόνο σας. Να μαστε καλά να βλέπουμε Άδωνι και Παπαρήγα και να γελάμε με τα χάλια μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. argosholos-
  Αυτό που γράφεις δεν είναι τίποτα άλλο από αυτό που λέει και η κοινή λογική!
  Έχεις απόλυτο δίκιο!

  Γιασεμή-
  Λυπάμαι για τα προβλήματα με την δουλειά σου και ελπίζω να είναι προσωρινά αλλά από την άλλη πλευρά χαίρομαι που τα προβλήματα αυτά δεν επηρεάζουν την κρίση σου που είναι απολύτως σωστή.
  Το μόνο που θα ήθελα να πω είναι πως με το γενικότερο αίσθημα που επικρατεί στην χώρα κατά της αστυνομίας αν θα έκαναν κάποια κίνηση να πιάσουν μερικούς από αυτούς που λές με τα σακίδια με τις μολότοφ να είσαι σίγουρη πως πολλοί από τους απλούς διαδηλωτές θα εξαγριώνονταν γιατί συλλαμβάνουν τα "παιδιά" χωρίς να έχουν κάνει κάτι και θα άρχιζαν αψιμαχίες.
  Όσο για τις ομάδες περιφρούρησης που λες για να είμαστε πραγματικοί μόνο το ΚΚΕ έχει, όλοι οι άλλοι κοροϊδεύουν το κόσμο.
  Η μόνη λύση θα ήταν να απαγορευτούν τα σακίδια από κάποια περιφρούρηση στα σημεία της συγκέντρωσης των διαφόρων μπλοκ αλλά και από την αστυνομία από τους σταθμούς του μετρό και των λεωφορείων.
  Αυτό όμως προϋποθέτει οργάνωση και συνεργασία κάτι που δεν διακρινόμαστε δυστυχώς σαν λαός.
  Πάντως χάρηκα ιδιαιτέρως για το σχόλιο σου γιατί δείχνει σκεπτόμενο άνθρωπο.
  Να έρχεσαι συχνά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Κι εγώ έχω βαρεθεί να ακούω αυτές τις θεωρίες περί παρακρατικών και προβοκάτσιας. Το ίδιο συνέβαινε και με τη 17 Νοέμβρη. Η πλειοψηφία -δυστυχώς- πίστευε πως ήταν οργάνωση είτε παρακρατικών είτε των ίδιων των Αμερικανών! Δηλαδή οι Αμερικανοί σκότωναν Αμερικανούς για να έχουν υποτίθεται στο χέρι την Ελλάδα. Όσο για τη λέξη προβοκάτσια που είναι συνέχεια στο στόμα της κ. Παπαρήγα, μπορείς να μου λύσεις την εξής απορία, εσύ είσαι πιο ενημερωμένος σε αυτόν τον τομέα. Έχει υπάρξει ποτέ άλλοτε αποδεδειγμένη προβοκάτσια εκτός από τη μοναδική βεβαιωμένη ιστορικά προβοκάτσια με τη βόμβα στο σπίτι του Κεμάλ; Νομίζω πως όχι.
  Τέλος πάντων η θεωρία πως οι αστυνομικοί είναι και κουκουλοφόροι μου φαίνεται πολύ ανόητη. Την ακούω κάθε μέρα από συναδέλφους, το μόνο ανησυχητικό κατά τη γνώμη μου είναι η παρακάτω ανάρτηση http://olympia.gr/2011/10/21/imf-nazis/
  που δείχνει πως αυτή τη θεωρία τhν ενστερνίζονται πλέον και άλλα πολιτικά κόμματα. Υποτίθεται πως το σάιτ αυτό δημοσιεύει αποκαλυπτικές φωτογραφίες που αποδεικνύουν πως οι κουκουλοφόροι είναι παρακρατικοί και εγώ προσωπικά δεν είδα καμία απολύτως απόδειξη! Και το σάιτ αυτό βρίσκεται στην κορυφή του wordpress.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Θωμάς-
  Η φοβία της αριστεράς για προβοκάτσιες έχει την ιστορική της γέννηση από την εποχή του Μεταξά που ο Μανιαδάκης τότε είχε φτιάξει άλλο ένα παράνομο δήθεν ΚΚΕ!
  Η μόνη από τότε προβοκάτσια που μπορώ αυτή την στιγμή να θυμηθώ είναι η ζάχαρη που είχε ρίξει στα ρεζερβουάρ των στρατιωτικών φορτηγών της μονάδας του ο Παπαδόπουλος για να κατηγορήσει τους κομμουνιστές.
  Ο περισσότερος κόσμος υιοθετεί πολύ συχνά διάφορους αστικούς μύθους χωρίς να κάνει τον κόπο να βάλει το μυαλό του να δουλέψει για σκεφτεί ότι λογικά αυτό που πιστεύει δεν μπορεί καν να ισχύει.
  Έτσι αποκτούν μεγάλη αναγνωσιμότητα διάφορα sites που γράφουν ανεξέλεγκτα ότι μπούρδα θέλουν.
  Είμαι σίγουρος ότι αν ρωτήσεις τους συναδέλφους σου σχετικά οι περισσότεροι θα είναι σίγουροι πως αρπάζουν παιδιά από τους δρόμους για να τους πάρουν όργανα,πως για μια ψήφο δεν έγινε η ελληνική η επίσημη γλώσσα των ΗΠΑ,το Hellenic Quest, την ομάδα Ε, ότι υπάρχουν κροκόδειλοι στους υπονόμους της Νέας Υόρκης και ένας σωρός από ανοησίες που αναπαράγονται καθημερινά ακόμα και από την τηλεόραση από διάφορους Λιακόπουλους, Τριανταφυλλόπουλους και Χαρδαβέλες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Θα συμφωνήσω όμως απόλυτα με το
  "είναι τελείως απίθανο τόσα χρόνια να μπορούσε η εκάστοτε εξουσία των δύο κομμάτων με τις συχνές αλλαγές υπουργών να χρησιμοποιεί αστυνομικούς σαν προβοκάτορες και αυτό να μην έχει διαρρεύσει από πουθενά.'
  Σου έγραψα όμως τις προσωπικές μου εμπειρίες.
  Τώρα βέβαια ο ρόλος του "μπάχαλου" δεν είναι και κατι που θακάνει τον αστυνομικό να καυχηθεί στην γκόμενα του ή τους φίλους του.
  Αυτό συν ίσως κάποιος φόβος που θα τους έχουν εμφυσήσει υπηρεσιακά,ενδεχομένως να εξηγεί γιατί
  δεν υπάρχουν μαρτυρίες μετανιωμένων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. squarelogic-
  Εάν δεν καυχάται γι΄αυτό που έχει κάνει κανείς, κάποτε έρχεται η ώρα που τις τύψεις του για όσα έχει κάνει οδηγούν κάποτε τον κάθε άνθρωπο να θελήσει να το βγάλει έξω.
  Η μάνα μου έλεγε μια σπουδαία κουβέντα:
  Έρχεται κάποτε η ώρα που και το μεγαλύτερο μυστικό σου θα το πετάξεις από τα κεραμίδια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Συμφωνώ απόλυτα με το πόστ, σε μια χώρα που όλα τελούν υπο διάλυση, υπάρχει ενας άρτια οργανωμένος παρακρατικός οργανισμός που λειτουργεί τέλεια. Ειδικά στον χώρο της αστυνομίας που όταν πιάνει μερικούς μπαχαλάκηδες, επεμβαίνει ο Κουράκης και τους απελευθερώνει.

  Το φαινόμενο του κουκουλοφορισμού ειναι μεγαλύτερο, και συμμετέχουν όλες οι πολιτικές παρατάξεις. Ειναι μια χρόνια παθογένεια που είναι ορατή παντού και όχι μόνον στον χώρο των διαδηλώσεων, αλλά και στα σχολεία, στα γήπεδα, στην κοινωνία εν γένει.

  Πέραν τούτου, η αστυνομίες όλου του κόσμου χρησιμοποιούν διάφορους άγνωστους παρακρατικούς για να εισχωρήσουν σε διαδηλώσεις, οργανώσεις και γκρούπ. Διότι αν δεν είχαν και τέτοιους θα ήταν και βλάκες. Και επειδή έτσι είναι οι δυναμικές, γίνονται και "ατυχήματα".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Locus Publicus-
  Μόλις τώρα διαπίστωσα πως και ο Πρετεντέρης διαβάζει τα ποστ μου (!!!) γιατί μια μέρα μετά από μένα γράφει στο ΒΗΜΑ της Κυριακής στο άρθρο του Ποιο παρακράτος;:

  "Κυρίως όµως δυσκολεύοµαι να πιστέψω ότι η χώρα µπορεί να διαθέτει τόσο δραστήριο και τόσο αποτελεσµατικό παρακράτος όταν το κράτος της βρίσκεται σε τέτοια κατάσταση διάλυσης.
  Και επειδή από την εποχή του Γουλιέλµου του Οκαµ ο δυτικός ορθολογισµός έχει οικοδοµηθεί στο αξίωµα ότι η προφανής ερµηνεία είναι πάντα η ορθότερη εφόσον τίποτα δεν την αναιρεί πειστικά, λέω να αφήσουµε στην άκρη τις συνωµοσιολογίες και τα παραµύθια της Χαλιµάς για να επικεντρωθούµε στην πραγµατικότητα. "

  Στην ίδια εφημερίδα ο αμερικανός φωτορεπόρτερ Τζόναθαν Αλπερί,απεσταλμένος του πρακτορείου Polaris της NY,που έχει καλύψει 12 πολεμικές συγκρούσεις παγκοσμίως, θεωρεί ως παρανοϊκό να τσακώνονται διαδηλωτές με άλλους διαδηλωτές και γράφει για τις συγκρούσεις των αναρχικών με την αστυνομία ότι θυμίζουν καθ΄όλα μια πολεμική σύρραξη:
  Δεν μπορώ να φανταστώ μια αντίστοιχη σύγκρουση στην Αμερική. Ακόμα και στις διαδηλώσεις δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει βία σε τέτοιο βαθμό.Στην τελείως υποθετική περίπτωση που θα γινόταν κάτι τέτοιο η Αστυνομία δεν θα δίσταζε να πυροβολήσει.
  (Τέτοια να λες για να τους βάζεις ιδέες!!)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. manos-
  Ευχαριστώ!
  Οι αναρτήσεις μου μπορούν ελεύθερα να αναδημοσιευτούν φτάνει να γίνεται αναφορά στην πηγή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Ο κόσμος τείνει να πιστεύει σε θεωρίες συνωμοσίας. Νομίζω ότι το "μίσος" στο κράτος βοηθάει στο να γίνεται πιο εύκολο να δεχτεί κανείς την ιδέα συνομωσίας. Η εντυπωσιακή ανικανότητα της αστυνομίας επίσης βοηθάει. Δεν χρειάζεται να προκαλέσεις το χάος (προσλαμβάνοντας μπαχαλάκιδες) αρκεί να μην κάνεις αρκετά για να επαναφέρεις την τάξη. Εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί δεν κινηματογραφούνται λεπτομερώς & συστηματικά οι κινητοποιήσεις ώστε να φαίνεται ποιους βαρά η αστυνομία και αν όντως κυνηγά τους υπαίτιους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. apeleytheros-
  Προφανώς είδες τους αμερικανούς αστυνομικούς που κινηματογραφούσαν στην Γουόλ Στριτ τους διαδηλωτές.
  Εάν εδώ εμφανιζόταν αστυνομικός με κάμερα θα τον είχαν κάψει ζωντανό με τις μολότοφ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή