Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΙΣ ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ ,Η ΤΡΙΚΥΜΙΑ ΕΝ ΚΡΑΝΙΩ ΣΕ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΚΑΙ Ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ
Δεν τρέφω κάποια ιδιαίτερη συμπάθεια στις στρατιωτικές παρελάσεις, που από παιδί  έχω να παρακολουθήσω, αλλά τα πλήθη που συρρέουν να τις δουν  στις 2 εθνικές επετείους φαίνεται πως τις απολαμβάνουν, γιατί με αυτές έρχονται στην μνήμη τους ένδοξες στιγμές του έθνους και τους δημιουργείται η ψευδαίσθηση ισχύος της χώρας σε πιθανή επίθεση από εχθρούς .
Για τον λόγο αυτό μέχρι χθες ,οι στρατιωτικές παρελάσεις είχαν μείνει στο απυρόβλητο, από όσους αντίθετα έχουν χαρακτηρίζει τις μαθητικές  σαν   ένα έθιμο με σαφή μιλιταριστικό χαρακτήρα που καθιερώθηκε από το φιλοφασιστικό καθεστώς της 4ης Αυγούστου,,, και .. συνάδουν με την αισθητική και την κουλτούρα ολοκληρωτικών καθεστώτων ...
Μπορεί πράγματι οι μαθητικές  παρελάσεις  να είχαν  στην έναρξη τους, την εποχή ιδίως της ΕΟΝ, αυτό τον χαρακτήρα, αλλά όσες έχω πετύχει κατά τύχη σε διάφορα μέρη της Ελλάδας αυτό που έχω διαπιστώσει είναι ότι συμβάλλουν στο να δώσουν  χαρά και περηφάνια  στις μαμάδες και τους μπαμπάδες που με το βίντεο και την φωτογραφική μηχανή στο χέρι,  βλέπουν δακρύζοντας με καμάρι τα βλαστάρια τους να παρελαύνουν  ενώ τα σχολιαρόπουλα βρίσκουν την ευκαιρία να φλερτάρουν και να κάνουν πλάκα .
Η χθεσινή όμως μέρα με όσα επεισόδια έγιναν σε όλη την Ελλάδα, τις αποδοκιμασίες του Προέδρου της Δημοκρατίας και την ακύρωση της παρέλασης, ήταν η ταφόπλακα των παραπάνω και το τέλος μιας εποχής.
Τα κόμματα της Αριστεράς επιδοκιμάζοντας τα επεισόδια,παρά την σημερινή προσπάθεια να συμμαζέψουν τα πράγματα,  θυμήθηκαν τα χρόνια της εθνικής Αντίστασης  και του ΕΑΜ, βρίσκοντας και ένα απρόβλεπτο σύμμαχο, τον ακροδεξιό μητροπολίτη Πειραιώς που από καιρό έχει ταχθεί κατά της διεθνούς λαίλαπας του διεθνούς  Σιωνισμού του κεφαλαίου, και της εξάρτησης!
Θα ήθελα να δω τον ίδιο τι θα λέει  όταν στην επόμενη θρησκευτική τελετή που θα παρίστανται επίσημοι, θα γίνουν τα ίδια, τώρα που άνοιξε ο ασκός του Αιόλου.
Η κοινωνική αποδόμηση που έχει συντελεστεί στην κοινωνία μας το τελευταίο διάστημα, κατάργησε τις κοινωνικές συμβάσεις που ίσχυαν μέχρι τώρα και οι διάφορες δυναμικές ομάδες σε κάθε ευκαιρία θα προσπαθούν να επιβάλλουν την άποψη τους  με κάθε τρόπο όπως έκαναν στις χθεσινές παρελάσεις.
Πράγμα αρκετά εύκολο σε ένα λαό ζαλισμένο από τις σφαλιάρες που έχει φάει, ξεζουμισμένο οικονομικά, ακόμα χειρότερα άνεργο ή απολυμένο και ακόμα πολύ χειρότερα χωρίς να βλέπει από πουθενά κάποια ελπίδα βελτίωσης της ζωής του.
Και όλα αυτά με μια κυβέρνηση που άγεται και φέρεται από τις καταστάσεις, με μια δημόσια διοίκηση ανίκανη και εχθρική ,που αντιδρά στις περικοπές των κεκτημένων της κάνοντας όταν δεν απεργεί επισήμως στην ουσία λευκή απεργία, με μια δικαιοσύνη να απεργεί και ουσιαστικά να υπάρχει αρνησιδικία, με υπουργούς που κοιτάνε οι περισσότεροι την προσωπική τους διάσωση και με βουλευτές  που δεν τολμάνε να πάνε ούτε στο καφενείο του τόπου τους και βλέπουν με τρόμο τα νομοσχέδια που έρχονται για ψήφιση στην Βουλή.
Στον αντίποδα  μια αξιωματική αντιπολίτευση εξ ίσου αναποτελεσματική , που δεν αρθρώνει κάποια αξιόπιστη εναλλακτική λύση για την έξοδο από το αδιέξοδο, αερολογώντας στο εσωτερικό και δεχόμενη την απαξίωση των ομοϊδεατών της στο εξωτερικό .
Η δε διασπασμένη και αλληλομισούμενη αριστερά ζώντας στον δικό της φανταστικό κόσμο αυτό που έχει να προτείνει είναι είτε να διαγράψουμε μόνοι μας το χρέος  είτε να το πληρώσει η πλουτοκρατία!
Ο μόνος που πιάνει αρκετές φορές την περιρρέουσα ατμόσφαιρα είναι ο, Όπου φυσάει ο Άνεμος, αρχηγός του ΛΑΟΣ Καρατζαφύρερ, που μερικές φορές  κάνει μερικές σωστές παρατηρήσεις άσχετα αν  αυτές έρχονται  σε πλήρη αντίθεση με άλλες που είχε κάνει πριν 1-2 μήνες!
Ενώ υπάρχει σήμερα τεράστια  απαξίωση του κυβερνώντος κόμματος , που σύμφωνα με την ΚΑΠΑ RESEARCH δεν συγκεντρώνει ούτε το 15% των ψηφοφόρων, το 55% θέλει κυβέρνηση συνεργασίας των κομμάτων(προφανώς τουλάχιστον των 2 μεγάλων)  ενώ μόνο  το 37% θέλει  εκλογές!
Τα 3 δε πιο κατάλληλα  πρόσωπα για κυβέρνηση "Εθνικής Σωτηρίας" κατά σειράν είναι  ο Λουκάς  Παπαδήμος (9,2),ο  Αντώνης Σαμαράς (9) και Γιώργος Παπανδρέου (7,8)
Από την άλλη μεριά στην ερώτηση πως αξιολογούν την Απόφαση της Συνόδου Κορυφής για το "κούρεμα", το 59% την κρίνει αρνητικά ή μάλλον αρνητικά αλλά μόνο το 19,5% θα επιθυμούσε να γυρίσουμε στην δραχμή!
Το 54% θα ήθελε να γίνει δημοψήφισμα για την σύμβαση και το 45,5%, αν γινόταν αυτό, θα την καταψήφιζε,  αλλά αν έρθει στην Βουλή το 75% θέλει να επικυρωθεί η δανειακή σύμβαση με πλειοψηφία 180 βουλευτών!
Ο παραλογισμός δε αυτών που θεωρούν αρνητικά την απόφαση της Συνόδου και θα την καταψήφιζαν σε ένα δημοψήφισμα, είναι ότι η αναπόφευκτη τότε χρεοκοπία  θα οδηγούσε σχεδόν βέβαια πλέον πίσω στην δραχμή που όμως το 80% δεν την θέλει!
Βέβαια υπάρχει και ο άλλος παραλογισμός ορισμένων υπερπατριωτών που βλέπουν εκχώρηση της εθνικής μας κυριαρχίας στους δανειστές μας και μιλάνε για Ράιχ  για προδότες και Γουδή (παλιά κατάρα της φυλής μας όσοι δεν συμφωνούν με τις απόψεις μας  να είναι προδότες!).
Κατ αρχάς όταν προσχωρείς σε μια συμμαχία, ένωση ,ομοσπονδία κτλ εκ των πραγμάτων εκχωρείς ορισμένα από τα δικαιώματα σου ώστε να είναι κοινά σε όλους.
Ένα απλό παράδειγμα είναι ότι το κοινοτικό Δίκαιο υπερισχύει του εθνικού.
Όταν λοιπόν αναγκάζεσαι να πάρεις δάνεια, ενώ ταυτόχρονα οι δανειστές σου χαρίζουν 100 δις ευρώ, καλό θα ήταν να μας τα έδιναν χωρίς κανένα έλεγχο τι θα τα κάνουμε ,αλλά δυστυχώς και αυτοί γνωρίζουν ότι ένα σωρό λεφτά που έχουμε πάρει τόσα χρόνια τα έχουν ρουφήξει διάφορες μυστηριώδεις μαύρες τρύπες του ελληνικού δημοσίου.
Είναι βέβαια λογικό  να είναι κατά οποιουδήποτε ελέγχου οι διάφοροι ρουσφετολόγοι   
που βόλευαν τα "δικά μας παιδιά" σε αργομισθίες, οι κρατικοί συνδικαλιστές που απεργούν αλλά πληρώνονται και τις μέρες που απεργούν, και οι διάφοροι "επιχειρηματίες" που ενώ κλείνουν οι επιχειρήσεις τους αυτοί βγάζουν τα λεφτά τους έξω ελπίζοντας στην χρεοκοπία της χώρας, αλλά και οι τραπεζίτες που με το κούρεμα μειώνονται τα κεφάλαια της τράπεζας τους .
Θα μου πείτε καλές οι διαπιστώσεις αλλά τελικά τι μπορούμε να κάνουμε;
Η προσωπική μου άποψη είναι ότι με την οξύτητα που έχουν πάρει τα πράγματα δεν μένει τίποτα άλλο από την προσφυγή στις κάλπες.
Για να είμαι  ειλικρινής δεν πιστεύω ότι η όποια κυβέρνηση προκύψει θα μπορέσει να κάνει τίποτα διαφορετικό από την παρούσα, αλλά τουλάχιστο τότε θα έχει γίνει πλέον συνείδηση στον κόσμο πως η εποχή με τις παχιές αγελάδες έχει προ πολλού τελειώσει και πως αν θέλουμε να την ξαναζήσουμε θα πρέπει να δουλέψουμε σκληρά, έντιμα και παραγωγικά και ταυτόχρονα να αναπτύξουμε την  φαντασία  και την ευρηματικότητα μας ώστε σαν εκείνο τον παλιό μας πρόγονο τον Οδυσσέα να ξεφύγουμε από την Σκύλλα και την Χάρυβδη της ύφεσης  , κλείνοντας ταυτόχρονα  τα αυτιά μας στις Σειρήνες της κουτοπονηριάς, της αρπαχτής και της λαμογιάς  και όταν θα έχει λήξει όπως σε αυτόν η δεκαετής τιμωρία από τους θεούς (γράφε δανειστές), θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην Ιθάκη μας και να βρούμε ξανά την Πηνελόπη μας, δηλαδή το επίπεδο ζωής που χάσαμε.
  

12 σχόλια:

 1. Συμφωνώ με την τελευταια σου παραγραφο.
  Οι αλλοπρόσαλλες απαντησεις στο γκάλοπ είναι ενδεικτικές του επιπέδου του μέσου Ελληνα που δεν αντιλαμβάνεται την αντιφατικότητα των απαντήσεων του.Είναι όμως και η εξήγηση γιατί δεν έχει εκραγεί ακόμα το καζάνι.Φοβού την στιγμή που οι πολλοι δεν θα έχουν πια τίποτε να χάσουν...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Οι παρελάσεις ,νομίζω, υπήρχαν από την αρχαιότητα με διαφορετικές μορφές. (Παρέλαση του στρατού με τους αιχμαλώτους και τα λάφυρα μετά από νίκη κλπ...)
  Άρα ως φαινόμενο, θα τροποποιηθεί ίσως, αλλά θα εξακολουθήσει όσο η "δύναμη" που "προσωποποιεί" θα γοητεύει...

  Ενδεικτικά αναφέρω την τεράστια γοητεία που ασκούσαν οι παρελάσεις σε όλο τον "υπαρκτό " σοσιαλισμό , αντίθετη προέκταση του εθνικοσοσιαλισμού, ακόμα και σήμερα "βλέπε" πχ Βόρια Κορέα.
  Παρακολουθώντας επίσης το κανάλι του ΚΚΕ έστω και για λίγο, θα δούμε το ημέτερο ΠΑΜΕ να διαφημίζετε προβαλλόμενο να παρελαύνει σε πλήρεις στρατιωτικούς σχηματισμούς...glam

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Η μεγάλη θλίψη και οργή που μού εδημιούργησαν τα "γεγονότα" στην Θεσαλονίκη δεν είναι από την αποδοκιμασία της Κυβερνήσεως. Αυτό μού είναι αδιάφορο. Όχι όμως επ' ευκαιρία εορτασμού εθνικής επετείου. Αυτό που με κατέθλιψε είναι η γελοιοποίηση του Κράτους που εξεδηλώθη με την προσβολή του Προέδρου της Δημοκρατίας και της εθνικής επετείου από ωργανωμένους που προστατεύονταν από ισχυρές ομάδες περιφρούρησης.
  Θεωρώ τα γεγονότα ως καραγκιοζιλίκια..
  Την άλλη φορά το συλλαλητήριο θα είναι ένοπλο;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΟΛΑ καλά διατυπωμένα, πλην όμως διερωτώμαι αν θα υπάρξει πέλεκυς για τους ηθικούς αυτουργούς, διότι εν τέλει μόνο εμείς (ο λαός) πληρώνουμε συνέχεια

  Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. squarelogic-
  Γι΄αυτό και έγραψα τρικυμία εν κρανίω.
  Χωρίς να πιστεύω ότι οι εκλογές θα προσφέρουν απολύτως τίποτα,πιστεύω ότι θα αποτελέσουν την ασφαλιστική δικλίδα στο καζάνι που λές.
  Απλά μετά από αυτές θα γίνει η συνειδητοποίηση ποια είναι η σημερινή πραγματικότητα και όχι η ιδεατή ή η επιθυμητή.

  glam-
  Πράγματι έτσι είναι τα πράγματα.
  Εξεπίτηδες δε έβαλα την φωτογραφία που είχα τραβήξει στο Λαύριο, που χωρίς να είναι κάποιο από τα παιδάκια γνωστό μου, βλέποντας τα είχα ενθουσιαστεί από το βλέμμα χαράς που είχαν και είχαμε και εμείς ως θεατές.

  ΒΑΡΔΑΚΑΣ-
  Γι΄αυτό ακριβώς και έγραψα:

  Η κοινωνική αποδόμηση που έχει συντελεστεί στην κοινωνία μας το τελευταίο διάστημα, κατάργησε τις κοινωνικές συμβάσεις που ίσχυαν μέχρι τώρα και οι διάφορες δυναμικές ομάδες σε κάθε ευκαιρία θα προσπαθούν να επιβάλλουν την άποψη τους με κάθε τρόπο όπως έκαναν στις χθεσινές παρελάσεις.

  Δυστυχώς τα επεισόδια ήταν στην σημερινή κατάσταση απολύτως αναμενόμενα και αν υπήρχε τουλάχιστον ελάχιστος κοινός νους η άποψη μου είναι πως ακριβώς για να αποφευχθεί αυτός ο εξευτελισμός μιας εθνικής επετείου θα έπρεπε να μην γίνει φέτος η παρέλαση με το πρόσχημα ότι το κόστος της είναι μεγάλο και δεν πρέπει σε εποχές οικονομικής λιτότητας να γίνονται περιττά έξοδα.
  Βέβαια τότε θ΄άρχιζαν άλλα τροπάρια περί εθνικής μειοδοσίας και δεν συμμαζεύεται...

  ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ-
  Ο λαός έχει μια παροιμία που λέει:
  Τρέχα γύρευε και Νικολό καρτέρει!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Φαίνεται ότι η οικονομική κρίση και οι "σφαλιάρες", όπως πετυχεμένα τις ονομάζεις, έκαμψαν κάθε εγκεφαλική αναστολή, με αποτέλεσμα πολλοί από μας να αφηνιάσουν. Δεν εξηγούνται αλλιώς τα καραγκιοζιλίκια που έγιναν αυτές τις μέρες.
  Ο Θεός της Σύνεσης να βάλει το χέρι του

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Συμφωνώ πως η μόνη λύση είναι οι εκλογές.Μόνο έτσι θα εκφραστούν οι θέσεις που έχει κάθε κόμμα γιά την οικονομική κρίση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Πόσα δίνετε το μήνα για το "πακέτο των εφημερίδων" και τι ποσοστό αντιπροσωπεύει αυτό του μηνιαίου εισοδήματός σας; Συγγνώμη για την αδιακρισία, υπόσχομαι να μη το πω πουθενά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Eleni K.-
  Ξοδεύω μηνιαίως γύρω στα 70 ευρώ που αντιστοιχεί λιγότερο από το 1/3 των χρημάτων που ξόδευα για τσιγάρα πριν να κόψω το κάπνισμα!
  ( δεν το έκοψα λόγω των οικονομικών μέτρων!)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Και το ποσό που ξοδεύατε στα τσιγάρα τι ποσοστό ήταν των απολαβών σας; Πλάκα κάνω. Πάντως δίνετε πολλά για χαρτί, άχρηστο ως επί το πλείστον. Αφήστε τες να κλείσουν. Στο παρελθόν δεν θα το έλεγα αυτό αλλά τώρα υπάρχει το ίντερνετ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Eleni K-
  Παρά το ότι έχω λαπτοπ μου πέφτει λίγο βαρύ να το κρατάω ξάπλα στο κρεβάτι και αρκετά άβολο στα πόδια με τα σώβρακα κατεβασμένα στο πρωινό σύνηθες αναγνωστήριο της εφημερίδας!

  ΑπάντησηΔιαγραφή