Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Δ΄ ΒΟΥΔΙΣΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑΕκτός όμως από  τα ισλαμικά μνημεία της Ινδίας,  στις περιοχές της Ινδίας που γειτονεύουν με το Νεπάλ υπάρχουν και σημαντικά μνημεία που σχετίζονται με το Βουδισμό, γιατί ο Βούδας, που γεννήθηκε στο Νεπάλ (566πΧ), έζησε και δίδαξε εκεί μέχρι τον θάνατο του το 486πΧ.
Το πρώτο μέρος λοιπόν που δίδαξε ο Βούδας το 528πΧ, είναι το Sarnath που σημαίνει το πάρκο των Ελαφιών. Είναι σήμερα μια  από τις  4 τοποθεσίες προσκυνήματος των βουδιστών.
Σε αυτό υπάρχει  η  Dhamekh Stupa στη θέση  που ο Βούδας δίδαξε στους 5 πρώτους μαθητές του, ύψους 43,6 μ και διαμέτρου 28μ. 
Την έφτιαξε  ο αυτοκράτορας Ασόκα για  να βάλει μέσα λείψανα οστών του Βούδα και άλλα κειμήλια  και αναμνηστικά από αυτόν και τους μαθητές του. Η αρχική στούπα διευρύνθηκε έκτοτε 6 φορές. Ο Ασόκα (304-232πΧ)  είναι από τους σημαντικότερους αυτοκράτορες της Ινδίας με την επικράτεια του να επεκτείνεται εκτός από την Ινδία στο σημερινό Πακιστάν, Αφγανιστάν και Μπαγλαντές.
Από βίαιος και αιμοβόρος που ήταν αρχικά, όταν προσηλυτίστηκε στον βουδισμό τον έκανε κρατική θρησκεία το 260πΧ και ζητούσε πλέον  από τους ανθρώπους να ζουν με αρμονία, ειρήνη, αγάπη και ανοχή. Η θρησκευτική μεταρρύθμιση που επέβαλε στην Ινδία θεωρείται ως αντίστοιχη με αυτήν του Μεγάλου Κωνσταντίνου και του Κρόμγουελ.
Εκτός από την επικράτεια του  έστειλε ιεραπόστολους στη Συρία, την Αίγυπτο, την Κυρήνη, τη Μακεδονία και την Ήπειρο για να διδάξουν τον βουδισμό.
Σε διάφορα μέρη της Ινδίας έστησε πολλές στήλες με διατάγματα , από τις οποίες διασώζονται σήμερα μόνο 10 με επιγραφές.
 Από τις πιο σημαντικές είναι αυτή που υπάρχει στο Sarnath από μονοκόμματο γυαλισμένο ψαμμίτη και ανεγέρθηκε όταν πήγε εκεί. Η στήλη είναι στην αρχική της θέση σπασμένη και  έχει μια επιγραφή για την ενότητα των βουδιστών μοναχών.
Στην κορυφή της είχε το περίφημο γλυπτό με τα 4 λιοντάρια καθισμένα πλάτη με πλάτη ,που βρίσκεται σήμερα στο μουσείο της πόλης και το οποίο είναι και το εθνικό σύμβολο της Ινδίας. 

 Στην βάση του άβακα που κάθονται τα λιοντάρια υπάρχει μια ζωοφόρος με ανάγλυφα ένα ελέφαντα, ένα άλογο, ένα ταύρο και ένα λιοντάρι που χωρίζονται από τον τροχό του Ασόκα που αποτελεί το έμβλημα που έχει τοποθετηθεί στο κέντρο της σημαίας της Ινδίας. Δυστυχώς δεν επιτρέπουν να πάρεις φωτογραφίες στο  μουσείο που περιέχει και μερικά ακόμη αξιόλογα εκθέματα.
 Στο πάρκο υπάρχουν τα ερείπια από μοναστήρια και στούπες που έχουν όμως καταστραφεί μετά από επιδρομή των Τούρκων.
Στον αρχαιολογικό χώρο του Sarnath υπάρχει ένα σύγχρονο μοναστήρι που χτίστηκε το 1930 από βουδιστές από την Σρι Λάνκα το  Mulagandhakuti Vihara. Ο ναός του είναι διακοσμημένος  με όμορφες τοιχογραφίες από την ζωή του Βούδα. 


 Αν η στούπα στο Sarnath επιβάλλεται στον επισκέπτη με το μέγεθος της, στο Sanchi που βρίσκεται 46 χιλιόμετρα από το Μποπάλ  η μεγάλη στούπα  που υπάρχει  εκεί, προκαλεί  τον θαυμασμό του για τις καταπληκτικά ανάγλυφα που έχει στις 4 πύλες της.
 Για τον λόγο αυτό ο αρχαιολογικός χώρος του Sanchi  με τα 50 βουδιστικά μνημεία του 3ου πΧ έως 12 μΧ αιώνα, έχει συμπεριληφθεί από την UNESCO στα μέρη της διεθνούς πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας.
Στον χώρο του Sanchi ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία σε ένα χώρο να δει την γένεση, την άνθιση και την πτώση του βουδισμού στην Ινδία μέσα σε ένα διάστημα 1500 ετών. Με την πτώση του βουδισμού το μέρος εγκαταλείφτηκε  μέχρι το 1912 οπότε από τότε και μέχρι το 1919 έγιναν και οι αναστηλώσεις που βλέπουμε σήμερα.
Η τοποθεσία του λόφου του Sanchi, σε αντίθεση με το Sarnath δεν έχει καμία σχέση με την ζωή του Βούδα αλλά ο Ασόκα την διάλεξε γιατί ήταν κοντά σε μια πλούσια πόλη μιας και οι βουδιστές  μοναχοί ζουν από τις προσφορές των πιστών.
Ο Ασόκα εκτός από την μεγάλη στούπα έφτιαξε και άλλες 8 ενώ  αρκετές άλλες προστέθηκαν τα επόμενα χρόνια.
 Η μεγάλη στούπα ( διαμέτρου 36,5μ και ύψους 16,5μ)  είναι η παλιότερη  πέτρινη δομή της Ινδίας, κατασκευασμένη αρχικά τον 3ο αιώνα πΧ με τούβλα και λάσπη. Στην κορυφή της έχει μια τετράγωνη πλατφόρμα (harmika) επάνω στην οποία υπάρχει μια 3επίπεδη ομπρέλα (chattrayashti) που συμβολίζει τα 3 επίπεδα του ουρανού.

 Τον 2ο αιώνα πΧ προστέθηκε στην αρχική, μισή σε μέγεθος από την σημερινή  στούπα, ένα περίβλημα από πέτρα, μια βεράντα πέριξ από αυτήν στην οποία ανέρχεσαι από μια διπλή σκάλα και ένα πλακόστρωτο μονοπάτι λιτανείας, στο επίπεδο του εδάφους γύρω από αυτήν, με πέτρινη περίφραξη (vedica) εξωτερικά.
Στο μονοπάτι αυτό εισέρχεσαι από 4 περίτεχνες, διακοσμημένες πύλες (toranas) που προστέθηκαν τον 1ο αιώνα πΧ και θεωρούνται ως οι καλύτερες στον κόσμο της Βουδιστικής τέχνης.  Οι απεικονίσεις στις πύλες,που θυμίζουν ξύλινα σκαλίσματα,  δείχνουν διάφορες σκηνές από τις ζωές του Βούδα. Εδώ ο Βούδας απεικονίζεται μόνο συμβολικά. Ο λωτός αντιπροσωπεύει την γέννηση του, το δέντρο Bodhi την διαφώτιση του, ο τροχός το πρώτο του κήρυγμα και οι πατημασιές την παρουσία του. 
 Η Βόρεια Πύλη : Είναι η πιο καλά διατηρημένη από τις πύλες. Σε αυτήν απεικονίζονται τα θαύματα που έγιναν κατά τη διάρκεια της ζωής του Βούδα. 

 Πχ στην εσωτερική επιφάνεια του μεσαίου πυλώνα  ο Βούδας αναπαρίσταται ως δέντρο και ενώ του προσφέρουν τροφή ένας δαίμονας προσπαθεί να τον δελεάσει.
  Τα επιστύλια  υποστηρίζονται από  ελέφαντες που βλέπουν προς τέσσερις κατευθύνσεις ενώ άλλοι ελέφαντες υπάρχουν σε αυτό.
Η Ανατολική Πύλη  : Ο πυλώνας αυτής της πύλης απεικονίζει την ιστορία της μεγάλης αναχώρησης του Βούδα από το ανάκτορο του (απεικονίζεται ως άλογο χωρίς αναβάτη) προς αναζήτηση του Διαφωτισμού. 
  Στην πύλη υπάρχει η ανακτορική ακολουθία στο ανάκτορο που γεννήθηκε ο Βούδας πριν την διαφώτιση του.
 Επίσης εδώ υπάρχει ένα από γνωστότερα γλυπτά του Sanchi,  η  Νύμφη των δέντρων Yakshi  κάτω από ένα δέντρο μάγκο.
  Η Νότια Πύλη : Αυτή η παλαιότερη από τις τρεις πύλες και είναι πολύ πλούσια σε γλυπτά.
  Εδώ υπάρχει αναπαράσταση της επίσκεψης του Ασόκα με την ακολουθία του(δεξιά) σε μια από τις στούπες που είχε κατασκευάσει
 Η Δυτική Πύλη : Η πύλη αυτή έχει στον επάνω πυλώνα απεικονίσεις από τις  επτά ενσαρκώσεις του Βούδα. 
 Στο μεσαίο ο Βούδας, ως τροχός διδάσκει στο Σαρνάθ.
Το κάτω επιστύλιο  αναφέρεται στις ιστορίες της Chhadanta Jataka και είναι λαξευμένο εξαιρετικά.
 Το επιστύλιο στηρίζεται από  νάνους. 
 Στις παραστάδες υπάρχει μια   σκηνή από τις ιστορίες Jataka όπου πίθηκοι διαφεύγουν από στρατιώτες.
Το 460μΧ απέναντι από τις πύλες τοποθετήθηκαν 4 αγάλματα του Βούδα.  
H εξέλιξη της στούπας είναι η παγόδα.

 Κοντά στην μεγάλη στούπα είναι στούπα 3 η οποία έχει μόνο μία είσοδο και μονή ομπρέλα στην κορυφή. Σε αυτήν υπήρχαν τα λείψανα των δύο πρώτων μαθητών του Βούδα τα οποία είχαν μεταφερθεί στην Αγγλία το 1853 και επεστράφησαν στο Sanchi το 1953.

 Οι κινήσεις γύρω από τις στούπες γίνονται με δεξιόστροφη πορεία όπως επιβάλουν οι βουδιστικοί κανόνες.
Στον χώρο υπάρχουν και άλλες στούπες και ναοί όπως και τα ερείπια ενός μεγάλου μοναστηριού.

Λίγο προτού πεθάνει ο Βούδας οι μαθητές του τον ρώτησαν πώς θα έπρεπε να φτιάξουν το ταφικό μνημείο του. Τότε εκείνος δίπλωσε το ράσο του στα τέσσερα συμβολίζοντας το τετράγωνο για τη γη, από πάνω τοποθέτησε αναποδογυρισμένο το μπολ που ζητιάνευε την τροφή του συμβολίζοντας τον ουρανό και, τέλος, τοποθέτησε την ομπρέλα του συμβολίζοντας τον αιθέρα.
Το μνημείο ονομάστηκε στούπα και η στάχτη του Βούδα μοιράστηκε σε οκτώ στούπες σε όλη την επικράτεια του βουδισμού. Δύο αιώνες αργότερα, όταν αυτοκράτορας στις Ινδίες έγινε ο Ασόκα, ασπάστηκε τον βουδισμό και έγινε ο μεγαλύτερος απόστολός του. Ο αυτοκράτορας έβαλε να βρουν αυτές τις στούπες (η όγδοη χάθηκε στη ζούγκλα) και μοίρασε τη στάχτη σε χιλιάδες στούπες σε όλη την Ασία. Ο θρύλος λέει ότι ο Ασόκα τον 3ο αιώνα π.Χ. έστειλε αντιπροσωπεία με κάποιο λείψανο από τον θώρακα του Βούδα για να τοποθετηθεί στη στούπα Φα Θατ Λουάνγκ, που σήμερα είναι το εθνικό σύμβολο του Λάος.


ΤΑ  ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΟΣΤ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΝΔΙΑ

5 σχόλια:

 1. Αυτές τις φωτογραφίες τις έχεις μεταφέρει σε κανένα λεύκωμα ή σε slides; Θα ήταν πιο ωραία ως βίντεο (και με ανάλογη μουσική υπόκρουση πχ).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μαζί με τις φωτογραφίες έχω τραβήξει και βίντεο αλλά δεν έχω τον χρόνο αλλά ούτε και την διάθεση να κάνω αυτό που γράφεις.

   Διαγραφή
 2. Να έχει κάποια σχέση η στούπα μα την τούμπα άραγε;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. 1982 αθηνα
  φοβερη θρησκεια ο βουδας
  και τα μνημεια
  σημερα με το google
  ο καθενας μπορει να μαθει τα παντα χωρις να βγει απο το σπιτι

  αυτος βεβαια πηγε απο κοντα
  να δει τους ναους του βουδα

  ΑπάντησηΔιαγραφή