Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Η ΚΑΥΤΗ ΠΑΤΑΤΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΤΗΝ ΘΕΛΕΙ.



 Ο συνταγματολόγος Κώστας Μποτόπουλος  στο άρθρο του Κατς 22 νομίζω πως τα λέει όλα:

Ο λαός εκφράστηκε πεντακάθαρα: αποφάσισε να μην αποφασίσει.
 Καταψήφισε, αλλά δεν συγκρότησε ούτε συνεκτική κοινοβουλευτική πλειοψηφία ούτε, πολύ περισσότερο, κοινωνικό μέτωπο.
 Παραμέρισε το Μνημόνιο και τους επίσημους «υποστηρικτές» του, αλλά μοίρασε ισόποσα το βάρος της υπέρβασής του στη μη ρεαλιστική Αριστερά και στη μισαλλόδοξη Ακροδεξιά.
 Θεωρητικά ζήτησε παραμονή στην Ευρώπη, σε μια άλλη Ευρώπη, αλλά δυσχέρανε τις αντικειμενικές προϋποθέσεις αυτή η άλλη Ευρώπη, η Ευρώπη του Ολάντ και της σταδιακής αλλαγής παραδείγματος, να συνεχίσει να συνομιλεί με την από σήμερα άλλη Ελλάδα.
 Η συνεργασία είναι πια μονόδρομος για να μη γίνουν νέες εκλογές, οι συνθήκες όμως της συνεργασίας είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξουν και οι νέες εκλογές απίθανο να αλλάξουν τα βασικά δεδομένα.
 Να που και η Δημοκρατία έχει τα δικά της αδιέξοδα.
 Το στοίχημα επιβίωσης είναι το εντελώς νέο που θα βγει να έχει κάτι το δημιουργικό.

Μετά λοιπόν τα τελευταία αποτελέσματα μου έρχεται συνεχώς στο μυαλό το τραγούδι Η ζωή μας κύκλους κάνει.
Ξεκινήσαμε πριν από τις εκλογές από μια κυβέρνηση συνεργασίας με δύο αλληλοϋποβλεπόμενους συνεργάτες και μετά τις εκλογές καταλήγουμε να συζητάμε για μια άλλη κυβέρνηση με περισσότερους  και ακόμα πιο αλληλοϋποβλεπόμενους συνεργαζόμενους.
Υπάρχει λοιπόν μια  καυτή πατάτα ποιός κάνει κυβέρνηση με ποιούς και πως.
Δεν ξέρω πόσοι πρόσεξαν το σαρδόνιο υπομειδίαμα του Βενιζέλου όταν έκανε την δήλωση του το βράδυ των εκλογών.
Ήταν σαν να έλεγε στους άλλους πως τώρα θα δείτε πόσα απίδια βάζει ο σάκκος!
Ο μεν Σαμαράς λοιπόν που από κει που περίμενε να γίνει πρωθυπουργός τελικά  κατάφερε να βυθίσει το κόμμα του στον ιστορικό του πάτο, όπως προσφυώς είπε ο Αντώναρος, μόλις την πήρε την εναπόθεσε ταχύτατα και ευλαβικά στα χέρια του  επόμενου. 
 Ο επόμενος, πριν να προλάβει να χαρεί την δεύτερη θέση, παρέλαβε την πατάτα και πρέπει τώρα να φτιάξει την αριστερή και  αντιμνημονιακή κυβέρνηση που επαγγελόταν και βαυκάλιζε με αυτήν του ψηφοφόρους του.
Όλα βέβαια αυτά με την προεκλογική σιγουριά  πως οι ΝΔΣΟΚ  ήταν δεδομένο  πως δεν θα αποκτούσαν αυτοδυναμία και θα αναγκαζόντουσαν εκ των πραγμάτων να ξανασχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας οπότε θα μπορούσε ανενόχλητος να συνεχίζει να καυτηριάζει κυρίως τα κόμματα του μνημονίου.
Αυτό που δεν φανταζόταν, όπως όλοι μας βέβαια, είναι πως τα δύο μνημονιακά κόμματα θα καταποντιστούν και δεν θα έχουν παρά μόνο 149 βουλευτές!
Οπότε αν αφαιρέσουμε το ΚΚΕ που από την αρχή είχε δηλώσει πως το δόγμα του είναι - όλοι μαζί και ο ψωριάρης χώρια- μένει ο Κουβέλης, που ακριβώς επειδή διαφωνούσε με την πολιτική του Τσίπρα σηκώθηκε και  έφυγε  και το ακροδεξιό αλλοπρόσαλλο συνονθύλευμα των ανεξαρτήτων Ελλήνων με τον καμένο εγκέφαλο.
Πάλι και όλοι αυτοί μαζί δεν συγκεντρώνουν τους 120 που χρειάζονται για να γίνει κυβέρνηση έστω με ψήφο ανοχής.
Τι μπορεί  να γίνει λοιπόν για να  λυθεί το βασικό και επείγον πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα;
Να αποδεχτούν όλοι την λαϊκή ετυμηγορία είτε τους αρέσει είτε όχι και να εγκαταλείψουν τις αδιάλλακτες μαξιμαλιστικές τους προεκλογικές θέσεις όπως κάνουν σε όλα τα πολιτισμένα κράτη που κυβερνούν κυβερνήσεις συνεργασίας.
Μέχρι στιγμής όμως η μόνη ρεαλιστική πρόταση που έχει ακουστεί είναι η δήλωση του Βενιζέλου και τα 5 σημεία της προτάσεως του για κυβέρνηση εθνικής ενότητας στην οποία τονίζει με χαιρεκακία προς τους παραλήπτες της καυτής πατάτας, πως  ..το ΠΑΣΟΚ είναι πλέον τρίτο κόμμα, αντιλαμβανόμαστε ότι έχουμε την τρίτη κατά σειρά ευθύνη για την αντιμετώπιση του προβλήματος της διακυβέρνησης της χώρας. Προηγείται η ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας και η ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ.
Δυστυχώς όμως δεν προβλέπω πως η πρόταση αυτή θα πραγματοποιηθεί και ουσιαστικά η μόνη φροντίδα που ακούω από τα διάφορα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, είναι όχι να βρεθεί λύση για δημιουργία κυβέρνησης, αλλά πως να ξεφορτωθούν την καυτή πατάτα σχηματισμού κυβέρνησης  και να μην θεωρηθούν υπαίτιοι για μια νέα προσφυγή στις κάλπες.
Αυτό όμως που δεν κατανοούν είναι πως η κατάληξη σε νέες εκλογές, αφού με αυτές εκδηλώθηκε η οργή του λαού για όσα έχει υποστεί μέχρι σήμερα, σημαίνει πολλές φορές και σημαντική αλλαγή των ποσοστών των διαφόρων κομμάτων με πιθανότερη  την ενίσχυση αυτών που μπορούν να προσφέρουν πλέον μια σταθερή κυβερνητική πλειοψηφία.  

36 σχόλια:

  1. Κάθε σοβιετικό κράτος χρειάζεται και σοβιετική κυβέρνηση. Αφήστε λοιπόν τον Τσίπρα να κάνει κυβέρνηση που είναι και ο διακαής πόθος τόσων και τόσων. Επιτέλους θα μας κυβερνήσει η Αριστερά! Μόνον όταν μας φύγει και αυτή η ζοχάδα που κρατάει απο το 49 θα μπορέσουμε (ίσως) να συνεχίσουμε.

    *Προσωπικά δεν θα άφηνα να κυβερνήσει ούτε περίπτερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες διαψεύδεται πως ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τους κκ Σαμαρά και Βενιζέλο να αυτοκτονήσουν με χαρακίρι αν θέλουν συμμετάσχουν σε κυβέρνηση συνεργασίας.
      Το μόνο που ζήτησε ως προϋπόθεση για συνεργασία είναι να πάρουν πίσω τις υπογραφές τους στις δεσμεύσεις που έχουν δώσει στην ΕΕ και το ΔΝΤ και να συμφωνήσουν πλήρως με το προεκλογικό του πρόγραμμα.

      Διαγραφή
  2. Θα μείνω στο συνταγματολόγο που νομίζω ότι θέλει μάθημε γλώσσας. Η λεξη λαός είναι περιεκτικό ουσιαστικό. Ο λαός δεν αποφασίζει. Ο λαός απλά εκφράζει μία τάση συλλογικά. Η ψήφος είναι ατομική, άντε σε επίπεδο κινήματος ή ΜΜΕ (κοινωνικός κομφορμισμός). Ο λαός ποτέ δεν αποφασίζει. Απλά οι πολίτες έδειξαν 2-3 πράγματα: όχι στο μνημόνιο (με όποιο κόμμα ή σχήμα εκφράζονταν ο καθείς), όχι στα δικομματισμό για τα μέτρα που έφερε, το μνημόνιο ή τις ευθύνεςτου για το παρελθόν. Και τούτα αφού ξεπέρασε βασικά προβλήματα χειραγωώγησης από τα ΜΜΕ ώστε να στηρίξει ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εάν θα δούμε τις ετυμολογικές ερμηνείες της λέξης λαός στο Λεξικό εννοιών του Σωκράτη Γκίκα βλέπουμε πως:
    λαός < αρχαία ελληνική λαός (οποιοσδήποτε πλήθος ανθρώπων· αυτό που σήμερα λέμε λαό, στους αρχαίους δηλωνόταν με τη λέξη δήμος).
    Επίσης:
    1-ένα έθνος με την ξεχωριστή πολιτιστική του φυσιογνωμία και ταυτότητα
    2-το κυβερνώμενο τμήμα ενός κράτους, σε αντίθεση με τους άρχοντες, αλλά και το τμήμα αυτό από το οποίο, όταν υπάρχει δημοκρατία, απορρέουν όλες οι εξουσίες.
    Αν δούμε δε στον Δημητράκο :
    το σύνολον των κατοίκων χώρας τινός,ή τμήματος χώρας,ή πόλεως, ιδ. εξυπονοουμένου ότι ούτοι εισί πολίται του κράτους είς ό υπάγεται η χώρα ή το τμήμα χώρας ή πόλις: ο ρωσικός λαός- ο λαός της Ελλάδος- της Θεσσαλίας -των Αθηνών.
    Άρα η χρήση της λέξης από τον συνταγματολόγο είναι απολύτως θεμιτή για να καθορίσει τι ήθελε και αποφάσισε το σύνολο των κατοίκων αυτής της χώρας με την ψήφο του.
    Και λέω σύνολο γιατί οι απέχοντες εκχωρούν απλά το δικαίωμα τους σε μένα και σένα να αποφασίζουμε γι΄αυτούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άσχετο...
      "το σύνολον", φίλε, "το σύνολον". Ομοίως και ο όρος "έθνος", και η λέξη "πλήθος" ή "κόσμος", είναι περιεκτικά ουσιαστικά (δεν κάνω ετυμολόγηση). Ένα περιεκτικό ουσιαστικό περιλαμβάνει πρόσωπα πολλά και άρα δεν αποφασίζει, γιατί δεν είναι ένα υποκείμενο, ένας κορμός, ένας νους, μία απόφαση.
      Είναι εκατομμύρια πρόσωπα με διαφορετικές αφορμές έκαστος. Το αποτέλεσμα είναι συλλογικό, αλλά χωρίς συνεννόηση. Οι Έλληνες δεν ξέρουμε αν θέλουν ή όχι κυβέρνηση ή αν θέλουν αυτοδύναμη κυβέρνηση. Κανένα αποτέλεσμα δε μας λέει τούτο (εκτός αν κάνει κάποιος ειδικός τέτοια εκτίμηση, που θα ήθελα να τη διαβάσω).
      Ο συνταγματολόγος βλέπει λαϊκή εντολή (εντελώς αστικοδημοκρατική φράση κι άκρως κομφορμιστική, λες και μιλάμε για έσω στρατιωτικό σώμα). Ας αφήσουν επιτέλους τις ρητορείες και ας μιλήσουν αληθινά πολιτικά. Ο λαός έχει προβλήματα, δε θέλει να κυβερνηθεί (δεν αποτελείται από υπηκόους), θέλει να τον ρωτούν κι όχι να αποφασίζουν χωρίς αυτόν...

      Διαγραφή
    2. Δήμο μου στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία ο λαός δεν είναι υπήκοος γιατί έχει επιλέξει τους αντιπροσώπους τους και θέλει να κυβερνηθεί από αυτούς που έχει επιλέξει μετά από εκλογές.
      Στο συγκεκριμένο εκλογικό αποτέλεσμα ο λαός με την σοφή του ετυμηγορία δήλωσε πως επιθυμεί να κυβερνηθεί από μια κυβέρνηση συνεργασίας στην οποία είναι αναπόφευκτο ότι όλοι οι συμμετέχοντες θα πρέπει να βάλουν νερό στο κρασί τους και να βρούν ένα κοινό επίπεδο συνεννόησης.
      Προφανώς λοιπόν αυτός που ζητάει δηλώσεις μετανοίας από τους άλλους δεν θέλει να συνεργαστεί και βέβαια θα χρεωθεί τελικά και την προσφυγή σε νέες εκλογές.

      Διαγραφή
    3. Σε γενικές γραμμές θα συμφωνήσω. Ωστόσο, η λαϊκή ετυμηγορία δε μιλά για κυβέρνηση κάθε είδους. Μιλά για κυβέρνηση αντιμνημονιακή και φιλοευρωπαϊκή, αλλά χωρίς ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Και αυτό αν θέλουν οι βουλευτές μπορεί να γίνει με ανυπακοή στα κόμματα και τους αρχηγούς τους. Ο μικροκομματισμός δεν είναι του Τσίπρα, αλλά των άλλων που του πετούν την όχι την πατάτα, αλλά του στρώνουν ένα χαλί για να το τραβήξουν όλοι. Ο Τσίπρας πήρε το ποσοστό τούτο με συγκεκριμένη ατζέντα και θα ήταν λάθος του να υποαναχωρήσει για να φέρει το ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση.

      Διαγραφή
    4. Ωστόσο, η λαϊκή ετυμηγορία δε μιλά για κυβέρνηση κάθε είδους. Μιλά για κυβέρνηση αντιμνημονιακή και φιλοευρωπαϊκή, αλλά χωρίς ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

      Η λαϊκή ετυμηγορία με την ψήφο της έχει δώσει την δυνατότητα σε 7 κόμματα την δυνατότητα να συμμετέχουν σε κάποιο κυβερνητικό σχήμα.
      Από αυτά δεν συζητάει κανείς συνεργασία με τους ναζί και επίσης άλλα δύο, ΚΚΕ και καμμένοι, αρνούνται κάθε συνεργασία με τους υπόλοιπους.
      Οπότε κυβέρνηση μπορούν να κάνουν τα 3 πρώτα και το τελευταίο ο Κουβέλης.
      Τα κόμματα του μνημονίου ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν πάνω από το 32% των ψήφων και ο ΣΥΡΙΖΑ με την ΔΑ πάνω από το 22%.
      Οπότε όπως καταλαβαίνεις αυτά που λες δεν μπορούν να γίνουν γιατί θα ήταν σαφής καταπάτηση της λαϊκής εντολής να μην συμμετέχουν το πρώτο και το τρίτο κόμμα στην κυβέρνηση.
      Τα περί αποστασίας που λες και μάλιστα την επομένη των εκλογών είναι απαράδεκτα και η χώρα έχει πικράν πείρα από αποστασίες στο παρελθόν.
      Έτσι λοιπόν δεν μένει τίποτα άλλο από αυτό που έχω γράψει και στο ποστ:
      Να αποδεχτούν όλοι την λαϊκή ετυμηγορία είτε τους αρέσει είτε όχι και να εγκαταλείψουν τις αδιάλλακτες μαξιμαλιστικές τους προεκλογικές θέσεις όπως κάνουν σε όλα τα πολιτισμένα κράτη που κυβερνούν κυβερνήσεις συνεργασίας.

      Διαγραφή
    5. Βλέπεις πώς μεταφράζεις (έχεις και κάποια ηλικία βέβαια) τη συνταγματική κατοχυρωμένη ελευθερία του βουλευτή; Ο βουλευτής δεν είναι έρμαιο κομμάτων ή των αρχηγών του, αλλά εκπρόσωπος του Έθνους. Αν λοιπόν, δουν οι βουλευτές ότι οι έθνος θέλει βασικά πράγματα (αντιΝΔΣΟΚ, αντι-μνημόνιο κλπ), τότε πρέπει να εκφράσουν το έθνος και τις αρχές τους... Δεν είναι αποστασία, είναι το Σύνταγμα που όλοι επικαλούνται.

      Διαγραφή
    6. Καταλαβαίνεις τι λες;
      Ένας βουλευτής που την προηγούμενη ημέρα των εκλογών υποστήριζε κάποιες βασικές αρχές του κόμματος του για τις οποίες και τον ψήφισαν,ακριβώς την επομένη των εκλογών να τις απαρνηθεί και να προσχωρήσει στις ακριβώς αντίθετες!
      Δηλαδή είναι σαν να προτείνεις σε 2πχ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να προσχωρήσουν στην ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ για να μπορέσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση!

      Διαγραφή
    7. Ναι, μάλλον έχεις δίκιο (επειδή μιλάμε αμέσως μετά τις εκλογές) και κυρίως έχεις δίκιο επειδή έτσι θα το θέσουν τα ΜΜΕ και τα κόμματα...

      Διαγραφή
  4. Δυστυχώς παίζει σοβαρά το ενδεχόμενο επαναληπτικών εκλογών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάλλον η βεβαιότητα, γι΄ αυτό και όλοι του ΣΥΡΙΖΑ όπου και όταν εμφανίζονται προσπαθούν να πείσουν το ακροατήριο ότι δεν θα φταίνε αυτοί αν καταλήξουμε εκεί.

      Διαγραφή
  5. Κρίμα που δεν νίκησε η Αριστερά το 49!

    Από το 1989 ως σήμερα θα είχαμε κάνει θαύματα! Τσεχία θα είχαμε γίνει, για να μη σου πω Σλοβακία που έχει και ευρώ! Θα δανείζαμε μάλιστα μερικούς λιγούρηδες τζιτζιφιόγκους φιρφιρίκους (αν υπήρχαν βέβαια τέτοιοι!) που ήταν μες στη χλίδα με δανεικά μπικικίνια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν θα χρειαζόταν δε να μειώσουν με τα μνημόνια τους μισθούς γιατί με την ευημερία που θα είχαμε θα είχαμε από πριν μισθούς Ουγγαρίας,Βουλγαρίας και Ρουμανίας!

      Διαγραφή
  6. Εάν νικούσε η Αριστερά στην Ελλάδα το 1949 θα κατέρρεε ο Μαρξισμός παγκοσμίως το 1979 και όχι το 1989.
    Το εκλογικό σώμα δεν στέλνει μηνύματα. Άλλοι θέλουν αυτό και άλλοι θέλουν εκείνο. Οι σοβαροί όμως πολιτικοί δεν πρέπει να δοκιμάζουν να καβαλήσουν το πολιτικό εκκρεμές για να βρεθούν στην πλευρά των νικητών, αλλά πρέπει να μένουν σταθεροί στις απόψεις τους τους, εάν αυτές πιστεύουν ότι είναι ωφέλιμες για την Χώρα έστω και αν αποδοκιμάζονται στις εκλογές.
    Βεβαίως πρέπει να υπάρχει απόλυτος σεβασμός στην λαϊκή ετυμηγορία αλλά όχι και μεταφυσική θεοποίηση για την ορθότητά της. Η πλειοψηφία πρέπει να γίνεται σεβαστή δεν διαθέτει όμως το τεκμήριο του αλαθήτου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σαφώς και η πλειοψηφία δεν έχει το τεκμήριο του αλάθητου μόνο που τα σφάλματα της μόνο μετά την πάροδο του χρόνου μπορούμε να τα καταλάβουμε.
      Ελπίζω η πρόσφατη ετυμηγορία να μην έχει σαν επακόλουθο τα δυσάρεστα αποτελέσματα που είχαν τρεις τουλάχιστον ετυμηγορίες του παρελθόντος αιώνα.
      Μιλάω για τις εκλογές του 1920 και την συντριβή του Βενιζέλου και την επακόλουθη μικρασιατική καταστροφή, τις εκλογές του 1936 που οδήγησε στην δικτατορία του Μεταξά και τις εκλογές του 1946 με την αποχή της αριστεράς που ήταν προάγγελος του εμφύλιου.

      Διαγραφή
  7. Κι εγώ το ίδιο συμπέρασμα έβγαλα: ότι ο Τσίπρας πετάει την μπάλα στην κερκίδα για να κερδίσει χρόνο μέχρι τις επόμενες εκλογές.
    Θα βγάλουν όμως το ίδιο συμπέρασμα οι καινούριοι ψηφοφόροι του; (Δεν αναφέρομαι στους παλιούς, οι οποίοι τουλάχιστον είναι συνεπείς σε αυτά που πιστεύουν) Μια φίλη μας που βρίζει συνέχεια τους Αλβανούς ψήφισε Τσίπρα! Ένας άλλος φίλος που βρίζει τους δημόσιους υπαλλήλους πάλι ψήφισε Τσίπρα κι ένας τρίτος νομίζω πως τον ψήφισε για να γλυτώσει από τις δυσβάστακτες δόσεις των δανείων του. Θέλω να πω, δεν έχω και πολλή εμπιστοσύνη στο πολιτικό κριτήριο των ανθρώπων που τον ψήφισαν για πρώτη φορά.
    Μακάρι να διαψευστώ και να αποδειχθεί ο Τσίπρας μεγάλος ηγέτης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η σημερινή συγκυρία είναι η μεγάλη ευκαιρία να αναδειχθεί από την αριστερά ένας νέος ηγέτης που θα πρότεινε μια ρεαλιστική πολιτική για να αντιμετωπιστεί η κρίση που μαστίζει την χώρα.
      Δυστυχώς πολύ φοβάμαι πως ο Τσίπρας έκαψε αυτή την ευκαιρία με την σημερινή του προτροπή του προς τους άλλους αρχηγούς να υποβάλλουν δηλώσεις μετανοίας!

      Διαγραφή
  8. Μετά τις σημερινές δηλώσεις του κ.Στρατούλη η επιστροφή σε μονοψήφια νούμερα είναι κοντά...
    Αν είναι δυνατόν να συζητάμε ακόμα για ανεπάγγελτους διαχρονικά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είδα τις σημερινές δηλώσεις του Στρατούλη αλλά τον είδα την Δευτέρα το βράδυ και ειλικρινά τον λυπήθηκε η ψυχή μου όταν σε απόλυτα λογικές ερωτήσεις δεν μπορούσε να απαντήσει και έβαζε εμπρός την κασέτα και απαντούσε με άλλα λόγια ν΄ αγαπιόμαστε.

      Διαγραφή
    2. Η πολιτική κατάσταση της Ελλάδας πλέον με ξεπερνάει, από τα 3 μνημονιακά κόμματα τα 2 διαλύθηκαν και επέζησε λίγο η ΝΔ, τη θέση του ΠΑΣΟΚ πάει να τη πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα, δηλαδή ένας λαϊκιστής :( Φοβάμαι ότι αν έχουμε εκλογές τα χειρότερα κόμματα: Καμμένος, ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσή Αυγή θα έχουν ξανά υψηλά ποσοστά άρα η ανεξέλεγκτη χρεοκοπία θα είναι ένα πιθανό σενάριο :(

      Διαγραφή
    3. Για τις εκλογές ισχύει πάντα η ρήση του μακαρίτη Χαρίλαου Φλωράκη πως «η κάλπη είναι σαν τη γκαστρωμένη γυναίκα: Δεν ξέρει κανείς τι θα βγάλει».

      Διαγραφή
  9. Επίσης ακόμα άλλο ένα του Άρη Δαβαράκη με τίτλο Αγαπητέ Αλέξη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αποδεικνύεται και μέσα από τη στάση ΝΔ+Πασοκ στις διερευνητικές ότι οι σημερινές ηγεσίες αυτών των χώρων εκπροσωπούν εργολαβικά πιά, συμφέροντα ολιγαρχίας ντόπιας που έχει προσκοληθεί με το χρηματοπιστωτικό κατεστημένο της Ευρώπης στη προσπάθεια να εξασφαλίσουν τα ιδιαίτερα οφέλη τους από την διακυβέρνηση της χώρας.Δηλαδή κιάλλες μίζες από τα ξεπουλήματα. Εκστρατεία ολόκληρη να σπεκουλάρουν ,να δυσφημήσουν και μάλιστα εκπορευόμενη με τα ίδια επιχειρήματα φαινάκης. Πως ξαφνικά Βαρβιτσιώτης, Γεωργιάδης, Nτινόπουλος, Μπατζελή,Βορίδης και Σκανδαλίδης έχουν τα ίδια μοτό, τις ίδιες ατάκες;;;; Και μετά κατηγορούμε το στρατοκρατούμενο πτωχό λεξιλόγιο των παιδιών της ΧΑ

    πΟΙΌς δεν θέλει την σύγκλιση της Βουλής στις 17/5, την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου με αυτούς τους αποτυχημένους πτωχευτικούς όρους, την ανάκαμψη και την σταθερότητα της οικονομίας, την κεντρική διαχείρηση των τραπεζών , με κομένα τα φτερά των τοκογλύφων και τωνξ αεριτζήδων του κρατικού κορβανά;;;
    Μέχρι τώρα "ο τόπος πρέπει να κυβερνηθεί" σημαίνει οι ΝΔ+ΠΑΣΟΚ ΛΗΣΤΕΥΟΥΝ ΤΟ ΛΑΟ ΤΗς, ΈΧΟΥΝ ΑΠΟΤΥΧΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΣΑΚΙΣΤΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΣΟΥΝ ΣΤΑ ΕΔΩΛΕΙΑ ΌΠΟΥ ΑΠΑΙΤΕΊΤΑΙ.............

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χωρίς να θέλω να πώ πως σε πολλά από αυτά που γράφεις δεν έχεις δίκιο,αυτά ήσαν πολύ ωραία για προεκλογική συνθηματολογία πλην όμως τώρα πια έχεις εκπεφρασμένη την λαϊκή βούληση.
      Αυτό σημαίνει πως βάσει αυτής η χώρα πρέπει να αποκτήσει κυβέρνηση και γι΄αυτό θα πρέπει να αποδεχτούν όλοι την λαϊκή ετυμηγορία είτε τους αρέσει είτε όχι και να εγκαταλείψουν τις αδιάλλακτες μαξιμαλιστικές τους προεκλογικές θέσεις όπως κάνουν σε όλα τα πολιτισμένα κράτη που κυβερνούν κυβερνήσεις συνεργασίας.

      Διαγραφή
  11. Το εκπληκτικό για μένα είναι ότι κάθε μέρα διαπιστώνω ότι όλο και περισσότεροι , πιστεύουν ακράδαντα ότι : « Ότι και μα γίνει αποκλείεται να γίνουμε χειρότερα» , εννοώντας φυσικά και φυγή από Ευρώπη και ευρώ .
    Η δική μου λογική όμως λέει το ακριβώς αντίθετο: « Δεν υπάρχει πάτος προς τα κάτω , όπως δεν υπάρχει και οροφή»
    Υ.γ.
    Ο Τσίπρας κατηγόρησε τις τράπεζες , μόλις σήμερα, ότι βγάζουν υπερκέρδη και πρέπει να πληρώσουν.
    Ενώ κάθε σοβαρός άνθρωπος γνωρίζει ότι όλες οι τράπεζες έχουν απομείνει "κενό κέλυφος", μετά το κούρεμα των ομολόγων, και χωρίς την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας θα είχαν ήδη κλείσει……
    Λαϊκιστής του κερατά ή .........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν λες πάλι καλά που από ότι φαίνεται μάζεψαν τον Στρατούλη γιατί αν συνέχιζε να μιλάει για τις τράπεζες και τις καταθέσεις θα σήκωναν όλοι τα λεφτά τους,όσα έχουν μείνει δηλαδή, γιατί από από τις αρχές του 2010 που οι καταθέσεις είχαν φθάσει στα 237δις ευρώ σήμερα είναι μόνο γύρω στα 165 δις.

      Διαγραφή
  12. Ο λαός δεν μίλησε, μιά μερίδα του ψήφισε κι' αυτή ήταν ψήφος διαμαρτυρίας. Απλή αναλογική τώρα αν θέλουμε να λεγόμαστε δημοκρατία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν με την ενισχυμένη μπήκαν 7 κόμματα στην βουλή και δεν μπορούν να συνεννοηθούν,με την απλή θα γίνουν 17 με διάφορους αρχηγούς και αρχηγίσκους που ο καθένας θα λέει το κοντό και το μακρύ του οπότε τελικά αυτή η δύσμοιρη χώρα θα αποκτήσει τελικά κυβέρνηση με μύριους συμβιβασμούς και χωρίς να μπορεί να εφαρμόσει αποφασιστική πολιτική.
      Το μόνο που θα έλεγα να γίνει είναι η μείωση του μπονους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα στους 20-25.
      Στις εκλογές του 1950 10 κόμματα συγκέντρωσαν από 18,8% έως 2,5%
      Σε ένα χρόνο ξανάγιναν εκλογές!

      Διαγραφή
  13. Θα συμφωνήσω με το σχόλιο περί απλής αναλογικής, θα καταλήξουμε με εκατό κόμματα και πολλαπλές καυτές πατάτες.

    Αν και όπως εμείς συζητάμε εδώ, ΝΔ και Μπένυ μάλλον ετοιμάζουν νέο Παπαδήμο γιατί μόνον έτσι

    (1)δεν θα παρεκλίνουν (τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα) απο τις όποιες δεσμεύσεις έχουν υπογράψει,

    (2) δεν θα εκνευρίσουν Ευρώπη και Τρόικα που ετοιμάζεται να κλείσει την κάνουλα με απρόβλεπες συνέπειες.

    (3)θα αποφύγουν τις επαναληπτικές εκλογές στις οποίες η θερμοκρασία της πατάτας μπορεί να αυξηθεί επικίνδυνα, και

    (4) κερδίζουν χρόνο αναβάλλοντας τις εσωκομματικές εκρήξεις οπου διάφοροι Αβραμόπουλοι και Λοβέρδοι πριονίζουν τις καρέκλες του Αντωνάκη και Βαγγελάκη αντίστοιχα.

    *Περιέργως, με τον Ράιχενμπαχ δεν ασχολείτε κανένας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν νομίζω πως είναι βιώσιμη μια κυβέρνηση που θα έχει αντιπολίτευση Τσίπρα και Καμμένο και ουσιαστικά δηλαδή μια επανάληψη της προηγούμενης κατάστασης με την κυβέρνηση Παπαδήμου.
      Ο Ράιχενμπαχ φρονίμως ποιών δεν εμφανίζεται τον τελευταίο καιρό για να μην ρίξει και άλλο λάδι στην φωτιά.

      Διαγραφή
  14. Η πλάκα είναι στις εκλογές του Ιούνη, αν γίνουν βέβαια, ο Σύριζα
    να βγει πρώτο κόμμα.
    Εκεί είναι που θα τους πιάσει βέρτιγκο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επαναλαμβάνω την σοφή ρήση του μακαρίτη Χαρίλαου Φλωράκη πως «η κάλπη είναι σαν τη γκαστρωμένη γυναίκα: Δεν ξέρει κανείς τι θα βγάλει».

      Διαγραφή