Τρίτη 29 Μαΐου 2012

ΗΡΘΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΥ;



 Μετά τις τελευταίες εκλογές και τα γνωστά αποτελέσματα πολλοί μιλούν πως αυτές σηματοδοτούν και το τέλος του δικομματισμού.
Προσωπικά δεν θεωρώ πως αυτή η αντίληψη είναι σωστή γιατί  σε όλες τις πολιτισμένες χώρες υπάρχουν δύο μεγάλα κόμματα που καλύπτουν τον δεξιό και κεντρώο χώρο ενώ συνήθως υπάρχει και ένα μικρότερο  που πολλές φορές παίζει τον ρόλο του μπαλαντέρ μεταξύ των δύο μεγάλων για τον σχηματισμό κυβερνήσεων.
Μπορεί σήμερα ο δικομματισμός να βρίσκεται στο ναδίρ του αλλά είμαι σίγουρος πως σε x διάστημα χρόνου θα ξαναποκτήσει την θέση του, ίσως όχι στα παλιά ποσοστά που έφταναν το 85% και  άσχετα αν τότε τα κόμματα μπορεί να μην λέγονται ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αλλά να έχουν κάποια άλλα αρχικά .
Αυτό όμως που σηματοδοτούν, κατά την προσωπική μου γνώμη, αυτές οι εκλογές είναι το τέλος των πελατειακών σχέσεων μεταξύ πολιτικών και ψηφοφόρων, σχέσεις  που έπαιζαν  σημαντικό ρόλο  στα κόμματα εξουσίας που είχαν, εκ των πραγμάτων, και την δυνατότητα να τις διατηρούν .
Η κρίση και τα συνεπακόλουθα μέτρα που ελήφθησαν σταμάτησαν την δυνατότητα στους πολιτικούς να ρουσφετολογούν είτε με διορισμούς είτε με πλάγιες παροχές μέσω έργων, μελετών κτλ  χρημάτων του δημοσίου.
Από την στιγμή που ο πολιτικός δεν μπορεί να εξασφαλίζει το βόλεμα σε άτομα ή συνηθέστερα σε ολόκληρες οικογένειες ή και χωριά τότε και τα "κουκιά" δεν έχουν τον λόγο να τον στηρίξουν βάσει της κλασσικής αρχής της αμοιβαιότητας do ut des.
Αυτό έχει τελικά το επωφελές αποτέλεσμα ψηφοφόροι που για σειρά ετών βρισκόντουσαν δέσμιοι προσωπικών ή και ακόμα οικογενειακών "υποχρεώσεων" προς κάποιο πολιτικό να αποδεσμεύονται από αυτή την σχέση και να ψηφίζουν  με σαφώς πιο ιδεολογικά κριτήρια.
Αλλά και από την πλευρά των πολιτικών και αυτών που θέλουν να ασχοληθούν με την πολιτική, είναι ευεργετικό γιατί απελευθερώνει και αυτούς από αυτό το απαράδεκτο "αλισβερίσι" για την  εκπλήρωση διαφόρων και ποικιλότροπων ρουσφετιών, αναγκαίο τις περισσότερες φορές για να επιβιώσουν στον αδίστακτο χώρο της πολιτικής .
Αυτή η προδικτατορικά κυρίαρχη σχέση με τα κόμματα εξουσίας στην μεταπολίτευση είχε μετατεθεί  από τους κλασσικούς κομματάρχες στα  ίδια τα κόμματα  που η εγγραφή σου στις κομματικές οργανώσεις  σε τοποθετούσε στην σίγουρη θέση για κάθε είδους ρουσφετολογική εξυπηρέτηση.
Όταν δε έγινε η πρώτη σοβαρή προσπάθεια   αποδέσμευσης των πολιτικών από το ρουσφέτι των διορισμών,  με τον νόμο  2190/1994 δημιουργίας του ΑΣΕΠ του Πεπονή, συνάντησε από την αρχή σημαντικές αντιδράσεις που τον οδήγησαν τον ίδιο χρόνο σε παραίτηση από  το υπουργείο Προεδρίας, καταγγέλλοντας  την συνεχή υπονόμευση που δεχόταν ακόμα και από στελέχη του κόμματος του.
Μια από τις συνέπειες λοιπόν της κρίσης ήταν αναπόφευκτα και η διάλυση των άλλοτε πανίσχυρων κομματικών οργανώσεων,
Η καταβαράθρωση  δε του  δικομματισμού στις πρόσφατες εκλογές οδήγησε στο χαμηλότερο ιστορικά ποσοστό τον δικομματισμό όχι μόνο από τους λόγους που αναφέρθηκαν αλλά κυρίως  από την σαφή διάθεση  προς τιμωρία των κομμάτων που άσκησαν εξουσία τα χρόνια της κρίσης για τα μέτρα που έλαβαν και οδήγησαν μεγάλο τμήμα του πληθυσμού στην εξαθλίωση.

 Οι δημοσκοπήσεις πριν τις εκλογές μπορεί να μην έδιναν αυτοδυναμία σε κανένα κόμμα  αλλά κανείς  είτε ψηφοφόρος είτε δημοσκόπος δεν προέβλεψε πως τα πρώην κόμματα εξουσίας θα βρισκόντουσαν κάτω από το 20 % και δεν θα μπορούσαν, έστω και μόνα  τους να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας.
Η βεβαιότητα της πλειονότητας των ψηφοφόρων πως τελικά τα ΝΔΣΟΚ θα αναγκαζόντουσαν εκ των πραγμάτων να σχηματίσουν κυβέρνηση οδήγησε σημαντικό αριθμό σε ψήφο καταδίκης τους και διαμαρτυρίας προς παραδειγματισμό.
Εάν όμως υπήρχε η υπόνοια πως τελικά θα φτάναμε στα πρόσφατα  αποτελέσματα με την αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης και την ανάγκη καταφυγής σε νέες εκλογές, εν μέσω τραγικής οικονομικής κρίσης, πιστεύω πως πολλοί ψηφοφόροι από την δεξαμενή των αναποφάσιστων θα είχε ψηφίσει πιθανώς διαφορετικά.
 Η υπόθεση αυτή είναι πολύ πιθανό κατά την γνώμη μου  να επιβεβαιωθεί στις επόμενες εκλογές που μπορεί να δούμε πάλι μια σημαντικά διαφορετική εικόνα του εκλογικού σώματος που κυρίως θα αποδυναμώνει τα μικρά κόμματα ενισχύοντας τα 3 μεγαλύτερα.
Υπάρχει μια αδήριτη πραγματικότητα που καθορίζει και ορθά, την ψήφο  μεγάλου τμήματος του εκλογικού σώματος .
Αυτή είναι η εκλογή μιας κυβέρνησης που να μπορέσει να κυβερνήσει με αποφασιστικότητα την χώρα αυτές τις κρίσιμες ώρες.
Αν διαβάσει κανείς την μετεκλογική δημοσκόπηση (13-5-12)  της Κάπα Research βλέπει πως το 72% πιστεύει πως τα κόμματα πρέπει να κάνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις και να συνεργαστούν, με όποιο κόστος, στο σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης.
Επίσης το 78,1% πιστεύει πως η νέα κυβέρνηση πρέπει να κάνει ότι είναι απαραίτητο για να παραμείνει η χώρα στο ευρώ.
Τέλος στην ερώτηση ποιά κόμματα θα ήθελαν να μπουν στην κυβέρνηση  με πάνω από 50 %  των απαντήσεων , αυτά είναι η ΔΗΜΑΡ με 72,6% ,ο ΣΥΡΙΖΑ με 68%, η ΝΔ με 54,3% και το ΠΑΣΟΚ με 52,9%.
Από τα παραπάνω καθίσταται προφανές ότι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ να μην συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας είναι μειοψηφική στο εκλογικό σώμα και έρχεται και σε αντίφαση με την πάγια θέση του για απλή αναλογική.
 Απλή αναλογική,  σημαίνει πως για να κάνεις κυβέρνηση αναγκαστικά πρέπει να ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΕΙΣ με άλλα κόμματα στην βάση κάποιου κοινού προγράμματος και όχι βάσει του δικού σου και μόνο προγράμματος  ζητώντας ταυτόχρονα από τους άλλους δηλώσεις μετανοίας.
Ήδη στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις για την πρόθεση ψήφου ,παραμένει η ίδια σειρά στην προτίμηση των ψηφοφόρων, με την ΝΔ ξανά πρώτη και τον ΣΥΡΙΖΑ δεύτερο.
Στις επόμενες εκλογές λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ , ακόμα και να έρθει πρώτο κόμμα, αυτοδυναμία είναι προφανές ότι δεν θα μπορέσει να έχει.
Συνεργασία με το ΚΚΕ την έχει αποκλείσει η Αλέκα ιδίως μετά την προβλεπόμενη  εκλογική της συρρίκνωση.   
Τα εθνικόφρονα αποκαΐδια του Καμμένου, όσα εκλεγούν, το πιθανότερο θα είναι να ακολουθήσουν την ίδια πορεία όπως οι τέως βουλευτές του ΛΑΟΣ προς την ΝΔ, διαπιστώνοντας εκ των πραγμάτων πως αυτό το αλαλούμ μόρφωμα δεν μπορεί να έχει μακρό χρόνο επιβίωσης.
Η δεξιά, όπως ήδη έχει αποδείξει έχει πλήρως κατανοήσει αυτό που είχε πει ο Αβέρωφ: όποιο αρνί φύγει από το μαντρί το τρώνε οι λύκοι!  
 Άσχετα λοιπόν από το αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτος ή δεύτερος, αυτή την φορά θα είναι πολύ δύσκολο να επιμείνει  στην μη συμμετοχή του στην διακυβέρνηση της χώρας γιατί προφανώς ακόμα και ο Στρατούλης φαντάζομαι ότι θα αντιλαμβάνεται πως αν οδηγήσουν την χώρα για 3η φορά σε εκλογές σε αυτές θα ξαναθυμηθούν τις μέρες που αγωνιούσαν αν θα ξεπεράσουν το 3%.
Η συμμετοχή όμως στην κυβέρνηση δεν είναι και αυτή στρωμένη με ροδοπέταλα γιατί εκ των πραγμάτων θα έρθει τούμπα  όλη η προεκλογική τους ρητορική.
Εκτός των άλλων σε αντίθεση με την δεξιά η αριστερά έχει μια καταπλήσσουσα   ικανότητα να διασπάται σε κομματίδια και γκρουπούσκουλα.
Είναι ενδιαφέρον να δει κανείς την γενεαλογία του ΣΥΡΙΖΑ που αποτελείται από 12 συνιστώσες ενώ υπάρχουν επίσης και 5-6 άλλα αριστερά γκρουπούσκουλα πέρα από αυτόν. 
 Η αναγκαία συνεργασία για μια κυβέρνηση συνεργασίας ή εθνικής ενότητας είναι πιθανόν να μην είναι αποδεκτή από τις πιο ακραίες μαοϊκές και τροτσκιστικές συνιστώσες που η κυριαρχούσα τάση του Συνασπισμού προσπαθεί προεκλογικά να μην τις προβάλλει, "διορθώνοντας", κατά το σταλινικό πρότυπο, ακόμα και τις φωτογραφίες που δημοσιεύει στην Αυγή διαγράφοντας τα σφυροδράπανακαι τα αρχικά!  




 Μην ξεχνάει κανείς όμως πως πχ η μαοϊκής προέλευσης ΚΟΕ έχει πλέον εκλέξει 3 βουλευτές και η προερχόμενη από τους τροτσκιστές ΔΕΑ μία βουλευτή και χωρίς να αποκλείεται να εκλεγούν στις επόμενες εκλογές και άλλοι  από αντίστοιχες  τροτσκιστικές  συνιστώσες όπως το Κόκκινο και η ΑΠΟ (Αντικαπιταλιστική Πολιτική Ομάδα)
Όλοι αυτοί είναι αρκετά συζητήσιμο αν θα μπορέσουν να συμβιώσουν σε μια κυβέρνηση με κόμματα που θεωρούν πως εκπροσωπούν  πουλημένους στους εγχώριους καπιταλιστές και το διεθνές κεφάλαιο, πολιτικούς .
Δεν μπορώ βέβαια να προβλέψω τι θα γίνει τελικά αλλά αυτό που θεωρώ πολύ πιθανό είναι πως , όπως έγραψα και στην αρχή, μετά από διεργασίες που δεν αποκλείεται να τις δούμε  αρκετά σύντομα, θα έχουμε ριζική αλλαγή του πολιτικού σκηνικού με σχηματισμό ενός  κεντροαριστερού κόμματος  που θα καλύπτει τον χώρο από το ΠΑΣΟΚ μέχρι το ΚΚΕ  στο οποίο θα περιλαμβάνεται το πιο φιλοευρωπαϊκό μέρος του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ.
Ουσιαστικά δηλαδή θα προκύψει εκ νέου ένας νέος δικομματισμός γιατί με τις φετινές εκλογές έγινε σαφές ότι ακόμα και με ενισχυμένη αναλογική, και σε εποχές κρίσιμες για την χώρα, η συνεργασία των κομμάτων είναι προβληματική.
 Ως εκ τούτου η καθιέρωση  της απλής αναλογικής που οδηγεί αναπόφευκτα  σε συνεργασία τα κόμματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης είναι πρακτικά ανεφάρμοστη γιατί θα οδηγούσε σε πλήρη ακυβερνησία.
Και σε αυτές τις στιγμές που διακυβεύεται η μελλοντική πορεία της χώρας το μόνο που χρειαζόμαστε είναι μια κυβέρνηση ευρύτερης αποδοχής που θα πρέπει να αντιμετωπίσει κατάματα την πραγματικότητα και να λάβει όσα μέτρα είναι αναγκαία για να μην καταντήσουμε αλλιώς  "Δειλοί, μοιραίοι και άβουλοι αντάμα, να προσμένουμε ίσως κάποιο θάμα..."

ΠΡΟΣΘΗΚΗ 2-6-2012
Σχετικά με τον δικομματισμό είχα γράψει στις 7 Οκτωβρίου 2009 το ποστ

43 σχόλια:

  1. Να γίνει κυβέρνηση ευρύτερης αποδοχής , να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα ... ένα μικρό πρόβλημα είναι από ποιους θα απαρτίζεται αυτή η κυβέρνηση , κοιτώντας τους υποψηφίους των κομμάτων , μια θλίψη σε πιάνει και τάση φυγής σε άλλα μέρη .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν το πλοίο βυθίζεται δεν ψάχνεις για να βρείς άλλο πλήρωμα..

      Διαγραφή
  2. Προσυπογράφω! Αυτές ακριβώς είναι και οι δικές μου σκέψεις και ανησυχίες βεβαίως. Το μόνο που ελπίζω πια είναι να γίνει κυβέρνηση η οποία να αναλάβει τις ιστορικές της ευθύνες μέσα σ' αυτή τη δύσκολη συγκυρία που περνάει ο τόπος.

    Την καλημέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελπίζω πλέον πως έτσι σκέπτονται οι περισσότεροι, γιατί αλλιώς...

      Διαγραφή
  3. ΌΠΟΙΟΣ ΨΗΦΙΣΕΙ ΤΑ ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΑ ΒΟΥΡΛΑ ΝΑ ΤΟΥ ΚΟΠΕΙ ΤΟ ΧΕΡΙ!ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΜΑΣ ΦΑΕΙ ΟΛΥΚΟΣ ΠΑΡΑ Ο ΧΑΣΑΠΗΣ.ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΤΣΙΠΡΑΚΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΕΕΙ ΜΠΟΥΡΔΕΣ ΑΛΛΑ ΟΧΙ, ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΣ ΚΟΕ ΔΕΝ ΚΡΑΤΆΕΙ. ΤΟΝ ΑΝΤΙΧΕΙΡΑ ΣΗΚΩΝΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ. ΚΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΨΗΦΙΣΕ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΟΜΜΑ ΑΚΥΒΕΡΝΥΣΙΑ! ΟΣΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΗΓΕΤΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΜΙΑ ΖΩΗ ΠΡΟΔΟΤΕΣ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προτιμότερο είναι να μην μας φάει ούτε ο λύκος ούτε ο χασάπης.
      Όσο για την σημαία μάλλον πρέπει να διαβάζεις προσεκτικότερα πριν να γράφεις ανακρίβειες.
      Πουθενά δεν γράφω πως ο Τσίπρας σηκώνει την σημαία της ΚΟΕ.
      Απλά γράφω πως όταν δημοσιεύτηκε η φωτογραφία στην Αυγή φρόντισαν να ΣΒΗΣΟΥΝ από την σημαία το σφυροδρέπανο και τα αρχικά της ΚΟΕ όπως δείχνει και το κίτρινο βέλος.
      Έτσι έσβηνε και ο Στάλιν από τις φωτογραφίες τον Τρότσκι και όσους κατά καιρούς καθάριζε από την πολιτική νομενκλατούρα.
      Όσο για το κόμμα ακυβερνησία που ψήφισε ο λαός, μου θύμισε εκείνον που έλεγε πως είναι ορφανός αφού είχε σκοτώσει τον πατέρα του!

      Διαγραφή
  4. Και το 1958, που η ΕΔΑ πήρε 28%, έλεγαν πως τέλειωσε ο δικομματισμός...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και τότε το ποσοστό αυτό, όπως του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, ήταν σαφώς ευκαιριακό.

      Διαγραφή
  5. Στο πρώτο μισό συμφωνούμε. Στο δεύτερο μισό δεν είναι τόσο η διαφωνία όσο η μονόπλευρη κριτική που ασκείται στο ΣΥΡΙΖΑ. Ουσιαστικά τον θεωρείς υπεύθυνο για την ακυβερνησία, ενώ τα άλλα κόμματα είχαν συντριπτική υπεροχή. Ωστόσο, πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει κάποιες υποχωρήσεις, αλλά τέτοιες θα κάνουν και τα άλλα κόμματα και ήδη στα προεκλογικά τους προγράμματα έκαναν ανάλογες υποχωρήσεις (πόσο μάλλον αν είναι να συμμετάσχουν σε μία κυβέρνηση). Ωστόσο, στις 7 Μάη αυτό δεν ίσχυε όπως σήμερα.
    Πιστεύω -ίσως πιο αισιόδοξα- από εσένα ότι κυβέρνηση θα υπάρξει, είτε με δεξιά είτε με αριστερή-κεντροαριστερή κατεύθυνση (τουλάχιστον για ένα χρόνο).
    Δεν κατάλαβα όμως προς τι αναφορά στους βουλευτές των συνιστωσών. Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος, ανάλογα ζητήματα είχε πάντα το ΠΑΣΟΚ με τις τάσεις του (φιλελεύθερη, εθνικιστική, εκσυγχρονιστική, μεταρρυθμιστική, κεντροαριστερή και αριστερή) ή η ΝΔ (φιλελεύθεροι, νεοφιλελεύθεροι, λαϊκοπατριωτικό ρεύμα, εθνικιστικό ρεύμα, φιλοευρωπαϊκό ρεύμα, ακροδεξιά τάση). Αυτά πάντα είναι μέσα στο παιχνίδι και κανένα κόμμα εξουσίας δεν είχε ποτέ μία ιδεολογική γραμμή δογματικής λογικής (ακόμα και το ΚΚΕ που δεν είναι καν εξουσίας κόμμα), αλλά διάφορες τάσεις/ρεύματα/συνιστώσες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σχεδόν κοντεύουμε να συμφωνήσουμε τελικά!
      Εάν τα αποτελέσματα των νέων εκλογών είναι λίγο πολύ τα ίδια με τις προηγούμενες, με μια απλή ενίσχυση των πρώτων κομμάτων, τότε τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ;
      Δεν θα αποδεχτεί να αναλάβει τις ευθύνες του στην διακυβέρνηση της χώρας για δεύτερη φορά;
      Έπρεπε λοιπόν αντί αυτό να γίνει στις 6 Μαΐου, να γίνει τώρα που ήδη εκτός από την όλη άθλια οικονομική κατάσταση της χώρας, χάσαμε και αυτήν την τουριστική περίοδο τα έσοδα της οποίας αποτελούν πλέον και την μόνη παραγωγική βιομηχανία της χώρας;
      Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ μπορεί να είχαν ιδεολογικά ρεύματα μέσα τους δεν είχαν όμως 12 ξεχωριστές και αλληλοσυγκρουόμενες μεταξύ τους συνιστώσες που να τους αναγκάζουν να διαγράφουν από τις εφημερίδες και τα διαφορετικά τους σύμβολα για να μην φοβίζουν τον κόσμο.

      Διαγραφή
  6. Βρε επί της ουσίας συμφωνούμε. Έλεγα και λέω ότι μία δεύτερη εκλογική αναμέτρηση δεν είναι κακή. Είναι μία άλλη ευκαιρία να ξεκαθαρίσουν τα ψεύτικα διλήμματα και να φανεί η ουσία των κομμάτων. Δεν υπάρχει ακυβερνησία που να έφερε προβλήματα. Αυτά είναι π@παρ@#$%$. Κυβέρνηση υπάρχει και κάνει τη δουλειά της. Μην δέχεσαι την προπαγάνδα. Οι δηλώσεις γίνονται κανονικά και τα χαράτσια έρχονται κανονικά...
    Και είπαμε για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμα και για την πτώση του τουρισμού. Δε φταίει η φτώχεια των λαών της ΕΕ και της Ρωσίας ούτε η ελληνική ανέχεια (μέχρι τώρα στην Επικράτεια είχαμε περίπου το 30% του τουρισμού μόνοι μας το καλοκαίρι), αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ που δε συμμάχησε με εκείνους που δεν ήθελε ο λαός, αλλά εκείνοι τον ήθελαν για ξεκάρφωμα :))))))
    Οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ δεν διαφέρουν σε τίποτα από τις εσωτερικές κόντρες που βλέπαμε στα δύο αστικά κόμματα. Μην υπερβάλλεις (μάλλον φταίει ότι δεν "κατέχεις" τη λογική των αριστερών εσωτερικών συγκρούσεων). Ξεχνάς τι γινόταν στη ΝΔ μεταξύ των ιδεολογικών ρευμάτων (Κρανιδιώτης ή Μητσοτακέϊκό που έφερε και τη διάσπαση με τους ΑΝΕΛ); Απλά εκεί όπως και στο ΠΑΣΟΚ (το νέο ήθος που λέγαμε) εκφράζονταν από συγκεκριμένα πρόσωπα και τα ΜΜΕ το προσωποποιούσαν (οι κόντρες Σαμαρά-Μπακογιάννη ή Βενιζέλου-ΓΑΠ ήταν ιδεολογικές όχι απλά προσωπικές).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αποδεχτεί τις ευθύνες διακυβέρνησης μετά τις εκλογές, όπως εκ των πραγμάτων θα αναγκαστεί τώρα να κάνει, αν δεν θέλει να ξαναβρεθεί να αγωνίζεται παρέα με τον Καρατζαφύρερ για το 3%,δεν θα είχαμε παράταση της πολιτικής αστάθειας μέχρι την καρδιά της τουριστικής περιόδου με τα καθημερινά πρωτοσέλιδα σε όλο τον κόσμο με αποτέλεσμα η πτώση του τουρισμού να φτάνει ήδη στο 50% ! Διάβασε εδώ: http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=112864247
      Όσο για τον τουρισμό από την Ρωσία,σε αντίθεση με ότι γράφεις, ίσως αυτός να βελτιώσει κάπως τα πράγματα γιατί είναι ο μόνος που παρουσιάζει αύξηση,οι δε βίζες που έχουν εκδοθεί είναι κατά 19% περισσότερες από πέρσι.
      Μπορεί στην ΝΔ να υπήρχαν κατά βάση προσωπικές διαφορές αλλά είδες πόσο εύκολα ξεπεράστηκαν και ξαναβρέθηκαν όλοι μαζί στο δε ΠΑΣΟΚ ο Βενιζέλος δεν διέσπασε το κόμμα αλλά περίμενε πότε θα έρθει η ώρα του.
      Και όλα αυτά σε κόμματα που το 2009 είχαν 44% το ΠΑΣΟΚ και 33,5% η ΝΔ.
      Αντίστοιχα ο ΣΥΡΙΖΑ με 4,6% είχε ήδη 12 συνιστώσες και αποχώρησαν ο Κουβέλης και ο Αλαβάνος όπως και το Ξεκίνημα, άσε δε που και οι υπάρχουσες συνιστώσες προέρχονται από άλλες διασπάσεις!
      Η ΑΠΟ διασπάστηκε από το Κόκκινο και οι Ριζοσπάστες διασπάστηκε από τους Ενεργούς Πολίτες!
      Και σε όλο αυτό το συνονθύλευμα ήρθε να προστεθεί και το βαθύ ΠΑΣΟΚ με Φωτόπουλους κτλ και κοντά είναι και Κατσέλη για να δέσει η κομπόστα.

      Διαγραφή
    2. Ρε συ, με κοροϊδεύεις, γιατρέ; Πιστεύεις αυτές τις μπαρούφες; Δηλαδή οι ξένοι έχουν λεφτά να έρθουν στην Ελλάδα (με τα πανάκριβα ξενοδοχεία και εστιατόρια, με περιορισμένες ανέσεις κλπ) και δεν έρχονται, επειδή δεν έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ συγκυβέρνηση; Πρόσεχε, γιατρέ, θα σου δώσω καμία συνταγή σαν της ΔΝΤ, διά πάσαν νόσον (δε λέω το υπόλοιπο γιατί θα νομίζεις ότι κυριολεκτώ).
      Δηλαδή πέρυσι που είχαμε κυβέρνηση γιατί είχαμε πτώση τουρισμού; Πρόπεροσι που δεν είχαμε ύφεση, γιατί είχαμε πτώση; Επί ΝΔ που δεν είχαμε δημοσιονομικά προβλήματα, γιατί είχαμε πτώση του τουρισμού;
      Ξέρω καλύτερα από τα παπαγαλάκια πώς πάει η τουριστική σούπα. Χρόνια είμαι ξεναγός και δουλεύω μέσα στον ίδιο τον πολίτη. Το αίτιο για την πτώση του τουρισμού είναι η παγκόσμια ύφεση (στο δυτικό κόσμο) που χτύπησε τη μεσαία τάξη, αυτούς που κυρίως ταξιδεύουν στη χώρα μας, Σε αυτό, ήδη το 30% των τουριστών (Έλληνες) αδυνατούν να κάνουν διακοπές πάνω από 1 βδομάδα εδώ και 7 χρόνια (μετά 2004) και σταδιακά ο χρόνος διακοπών περιορίζεται σχεδόν κατά μία μέρα κάθε χρόνο (πλην εκείνων που έχουν παραθεριστικό, οπότε έμειναν κοντά στο15ήμερο μη μήνα, αλλά δε λογίζονται ως τουρίστες). Υπάρχουν δεκάδες στατιστικές που επιβεβαιώνουν αυτά που λέω.
      Και υπόψη, το 2004 ήταν κατά των Ολυμπιακών. Λες να φταίει και για πτώση του τουρισμού τότε ή για το ντόπινγκ των Κεντρέτη & Θάνου (αλήθεια εκείνοι τι ψήφισαν); χιχιχιχιχιχιχιχιχιχ
      Ο ρώσικος τουρισμός είναι μια φενάκη γιατί απλώνεται σε λίγα και περιορισμένα σημεία της χώρας, υπέρ μόνο των πολύ μεγάλων ξενοδοχείων (όλα συμπεριλαμβανόμενα τα κομφόρ) και όχι για τις μεσοαστικές επχιειρήσεις.

      Για τις συνιστώσες, όταν παίζει ρόλο η εξουσία και κινδυνεύει η προσωπική ή η συλλογική/κομματική καρέκλα, όλοι μαζεύονται. Μην ανησυχείς. Το έδειξε η ιστορία. Ήδη όλες οι συνιστώσες προκειμένου να μη χαθούν οι 50 έδρες έβγαλαν το σκασμό και δέχτηκαν ως Πρόεδρο του κόμματος τον Τσίπρα και ακύρωσαν την κομματικής τους λειτουργία. Ουσιαστικά νομικά δεν υπάρχουν συνιστώσες. Αν βρουν και υπουργική καρέκλα ή γίνουν κυβέρνηση, τότε να δεις...

      Διαγραφή
    3. Δηλαδή πέρυσι που είχαμε κυβέρνηση γιατί είχαμε πτώση τουρισμού;
      .. η παγκόσμια ύφεση (στο δυτικό κόσμο) που χτύπησε τη μεσαία τάξη, αυτούς που κυρίως ταξιδεύουν στη χώρα μας..

      Βρε Δήμο που τα βρήκες αυτά;
      Για διάβασε αυτό:

      Αυξημένη ήταν η τουριστική κίνηση από το εξωτερικό προς τη χώρα το 2011, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας συνόρων που διενεργεί ηΤράπεζα της Ελλάδος και δημοσιοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), την περίοδο Ιανουαρίου- Δεκεμβρίου 2011 οι αφίξεις μη κατοίκων από το εξωτερικό αυξήθηκαν κατά 9,5%, σε σύγκριση με αυτές της αντίστοιχης περιόδου του 2010.
      Ειδικότερα, οι αφίξεις από την Ευρώπη, στην οποία αναλογεί το μεγαλύτερο μερίδιο των αφίξεων (89,2%), παρουσίασαν αύξηση 10,4%, ενώ
      Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέγραψαν αύξηση 4,9%.
      Σημαντική αύξηση εμφανίζουν οι αφίξεις από Πορτογαλία (77,7%), Αλβανία (69,9%), Ρωσία (63,8%), Λουξεμβούργο (53,1%), Γαλλία (32,4%) και Βέλγιο (27,3%). Στον αντίποδα, παρατηρείται σημαντική μείωση των αφίξεων (23,5%) από την Κύπρο.
      Σε ό,τι αφορά στην κατανομή των αφίξεων μη κατοίκων κατά χώρα προέλευσης, τη μεγαλύτερη συμμετοχή κατέχει η Γερμανία (13,6%) και ακολουθούν το Ηνωμένο Βασίλειο (10,7%) και η Γαλλία (7%).

      Όσο για το 2004, σύμφωνα με την ΕΣΥΕ, μπορεί να είχαμε μείωση αφίξεων κατά 5,7% αλλά ταυτόχρονα τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 8,98%.
      Τα επόμενα χρόνια 2005 και 2006 οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 5,61% και 7,2% αντίστοιχα τα δε έσοδα κατά 6,66% και 5,47% αντίστοιχα.
      Τέλος το ότι οι συνιστώσες θέλουν να γίνουν οι νέοι καρεκλοκένταυροι σε αυτό θα με βρεις σύμφωνο!

      Διαγραφή
  7. Επειδή το σχόλιο που ετοίμασα βγήκε μακροσκελές αναγκάστηκα να το αναρτήσω χωριστά με τίτλο ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΓΚΩΜΙΟ!
    http://christosvardakas.blogspot.com/2012/05/blog-post_30.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Όταν στις 17/6, στις 12 το βράδι, δείτε τα ποσοστά του Σύριζα θα γδάρετε τα βυζιά σας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προφανώς δεν ξέρεις την παροιμία που λέει:
      Βάλαμε χέρι στο βυζί, δέξου κώλε μαντάτα!

      Διαγραφή
  9. Γι άλλη μια φορά πολύ καλή ανάλυση.
    Η ΝΔ μπολιάστηκε με ακροδεξιά και φιλελεύθερους, ο Σύριζα με παλιούς ΠΑΣΟΚτζήδες και ανένταχτους αριστερούς. Το σκηνικό ξαναστήθηκε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το σκηνικό ξαναστήθηκε.

      Ακριβώς αυτό διαπιστώνω και εγώ αν και δεν είναι για μένα σαφές αν το δίπολο που θα ξανασχηματιστεί θα δημιουργηθεί από τους σημερινούς πρωταγωνιστές.

      Διαγραφή
  10. Πολύ σωστά τα λέτε, μόνο που εκεί μιλάμε για πολιτισμένα κόμματα και κράτη. Εδώ έχουμε δύο συμμορίες, την Μαφία και την Καμόρα, που από το '50 έχουν ρημάξει την έρμη τούτη χώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εάν νομίζεις πως λες κάτι νέο για τους πολιτικούς κάνεις λάθος.
      Ήδη από την αρχαιότητα ο Αριστοφάνης γράφει ότι «το να κυβερνάς ένα λαό, δεν είναι δουλειά ανθρώπου τίμιου και πεπαιδευμένου αλλά αγράμματου και αχρείου» (Ιππής, στ. 191-3)
      Γι αυτό ακολούθησε την συμβουλή του Αμερικανού Μπέρναρτ Μπαρούκ (1870 - 1965) που έχει πει: «Δώσε την ψήφο σου σε εκείνο που σου υπόσχεται τα πιο λίγα. Θα σε απογοητεύσει λιγότερο»

      Διαγραφή
  11. Εσύ μάλλον δεν τη ξέρεις καλά· δέξου μουνί μαντάτα λέει και συμπληρώνει την άλλη που λέει θα γυρίσει ο τροχός, θα γαμήσει κι' ο φτωχός. Αρκετά δεν φάγατε; ΄
    Ήρθε η ώρα το καρβέλι να το μοιραστούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάντως και στα δύο οι δανειστές δεν έχουν πρόβλημα να στείλουν μαντάτα ότι καρβέλι δεν υπάρχει αν δεν τους ξεχρεώσεις !
      Οπότε αν είσαι πεινασμένος μπορεί να ονειρεύεσαι καρβέλια αλλά τότε θα πάρεις την απάντηση που έδωσε ο Μένιππος στους Νεκρικούς διαλόγους του Λουκιανού:
      Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος!

      Διαγραφή
  12. Εγώ άλλα ονειρεύομαι, γιατί ο κήπος μου έχει ότι φανταστείς, (εκτός από μπάμιες). Σε λίγο αρχίζω να μοιράζω και πατάτες! Και τα αυγά μου περισσεύουν και ο καταψύχτης μου είναι φίσκα από χταπόδια και ψάρια. Να 'ναι καλά ο Μεσσηνιακός, οι παραλίες του και τα χέρια μου.

    Υ.Γ. Το "απόδοτε ώ κατάρατε τα πορθμεία" απευθυνόταν σε νεκρό, εγώ είμαι ζωντανός.

    Υ.Γ2. Προσέξτε τις πατάτες, το μέλλον μας έχει πολύ περονόσπορο.
    Μιχ. Κατσαρός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ζωντανός είσαι αλλά ονειρεύεσαι καρβέλια που δεν υπάρχουν!
      Αλλά και οι πατάτες θρεπτικές είναι!

      Διαγραφή
  13. Φαντάζομαι πως στους καβγάδες με τον Δημήτρη εσύ ήσουνα ο δεξιός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν φτάνει που αφήνεις σχόλιο σε άσχετο ποστ αλλά δεν κάνεις και τον κόπο να διαβάσεις, πριν να σχολιάσεις, ένα σωρό από προηγούμενα πολιτικά ποστ που έχω γράψει για να καταλάβεις πόσο δεξιός είμαι.

      Διαγραφή
  14. Ναι βέβαια ξέχασα πόσο σου αρέσει η τάξη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ..και η ασφάλεια. Και το σχόλιό μου αναφέρεται σε ΑΥΤΟ το ποστ. Το προηγούμενο δεν έχω δικαίωμα να το σχολιάσω. Είναι ΔΙΚΟ σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι που τα γράφεις είναι σαν εσένα να σου αρέσει η αταξία και η ανασφάλεια !

      Διαγραφή
  16. Αν έχετε λίγα λεπτά διαθέσιμο χρόνο, εσείς και οι φίλοι σας, δείτε αυτό, μας αφορά όλους:
    https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=hGEUWWGyLWg#

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το βίντεο που προτείνεις είναι από την εκπομπή του γνωστού δεξιού συνωμοσιολόγου Alex Jones που θεωρεί πως η βόμβα στο κτήριο στην Οκλαχόμα που σκότωσε 680 άτομα το 1995 και οι δίδυμοι πύργοι της 11ης Σεπτεμβρίου είναι έργο της κυβέρνησης των ΗΠΑ.
      Συζητάει με ένα υποστηρικτή της ιδιάζουσας δυαδικής οικονομικής θεωρίας και η όλη συζήτηση ανακατεύει διάφορα πραγματικά και μη στοιχεία και βασίζεται στο γνωστό μοτίβο της παγκόσμιας συνωμοσίας.

      Διαγραφή
  17. Είμαι υπέρ της τάξης και της ασφάλειας όταν τα ελέγχω εγώ και όχι ο ταγματασφαλίτης. Το σπίτι μου εγώ θα το συγυρίσω και όποιος απλώσει χέρι θα του γαμήσω τη μάνα... Κατάλαβες τώρα γιατί είσαι δεξιός; Και πάψε να είσαι στρεψοδίκης μια ζωή, όπως σου έλεγε ο Δημήτρης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Από την τάξη και την ασφάλεια και τους ταγματασφαλίτες στο συμπέρασμα πως είμαι δεξιός οδηγούν στο γνωστό ρητό που χαρακτηρίζει τον παραλογισμό:
    Ράβδος εν γωνία, άρα βρέχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Είσαι δεξιός γιατί είσαι βολεμένος, κλείνοντας τα μάτια στη δυστυχία που πνίγει τον κόσμο.
    Είσαι δεξιός γιατί δεν τους έχεις μισήσει, ούτε σιχαθεί αυτούς τους δύο τόσα χρόνια.
    Είσαι δεξιός γιατί τρέμεις τις αλλαγές. (Μη και χάσεις το κομπόδεμα της τράπεζας. Γιατί δεν το βγάζεις έξω όπως κάνει το σινάφι σου;)
    Είσαι δεξιός γιατί ειρωνεύεσαι έναν άνθρωπο που καλλιεργεί έναν κήπο.
    (Εσύ βέβαια δεν έχεις πιάσει χώμα στη ζωή σου,ούτε έχεις μυρίσει λουλούδι πατάτας· μόνο αίματα και εκκρίσεις).
    Είσαι δεξιός γιατί ζεις μόνο με μια γυναίκα συνέχεια (και αυτή με σένα, η δύστυχη, που ούτε μια Μαντάμ Μποβαρί δεν μπόρεσε να γίνει) πενήντα τόσα χρόνια.
    Είσαι δεξιός γιατί γυρνάς με μια Canon στη κοιλιά (μετά της συζύγου) και μετά μας προβάλεις τη λεία σου, στο σαλόνι και στο μπλογκ, για να θαυμάσουμε τον υπ' αριθμόν ένα φωτορεπόρτερ του National Geographic.
    Είσαι δεξιός γιατί συζητάς συνέχεια και μονότονα με τους συναδέλφους σου ιατρικά περιστατικά.
    Είσαι δεξιός γιατί έχεις πλαστικούς καναπέδες στον προθάλαμο και στους τοίχους reproduction πίνακες.
    Είσαι δεξιός γιατί αναμασάς εξυπναδούλες, νομίζοντας πως κάνεις χιούμορ.
    Είσαι δεξιός γιατί είσαι γιατρός, ένα αναγκαίο κακό, κάτι σαν τον νεκροθάφτη του Μυριβήλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε όσα γράφεις στο παραλήρημα σου έχεις δίκιο!
      Ένα λάθος έχει μόνο.
      Δεν έχω Canon,έχω κάμερα Sony!
      Πάντως θαυμάζω το εύρος των επιχειρημάτων που έχεις για να αντικρούσεις αυτά που γράφω.

      Διαγραφή
  20. Κύριοι αν έχετε λίγο χρόνο διαβάστε το.
    http://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/o-lafonten-epikindyni-gia-tin-eyropi-i-merkel

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι θέσεις του Die Linke είναι γνωστές και αντιστοιχούν με τις θέσεις του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ.
      Γι΄ αυτούς τους λόγους και δεν ψήφισαν την χορήγηση των χρημάτων στην Ελλάδα.

      Διαγραφή
  21. Απαντήσεις
    1. Αντιγράφω από την Wiki:
      Δογματισμός ονομάζεται η αποφθεγματική διατύπωση διαφόρων ιδεών, χωρίς αιτιολογία ή απόδειξη.
      Αναφέρεται στην έλλειψη κριτικής σκέψης και την προσκόλληση σε κάποια θεωρία που δε στηρίζεται σε αποδείξεις.
      Ουσιαστικά ο δογματισμός όχι μόνο δεν προάγει το διάλογο, αλλά και τον απορρίπτει.
      Αυταρχισμός, μισαλλοδοξία και φανατισμός είναι τα κύρια χαρακτηριστικά που προσιδιάζουν στο δογματικό.
      Απαντάται στη φιλοσοφία, τη θρησκεία και την καθημερινή ζωή.
      Αλλά πριν να δημιουργηθεί η Wiki ο παππούς Αριστοφάνης έχει δώσει με 6 λέξεις τον ορισμό όταν στον Πλούτο ο Χρεμύλος λέει στην Πενία, που τον έχει πρήξει να επιχειρηματολογεί ότι είναι καλύτερο να είσαι φτωχός παρά πλούσιος:
      Ου με πείσεις καν με πείσης

      Διαγραφή
  22. Ψηφίστε Αντωνάκη να σώσει την Ελλάδα. Με την Ντόρα, τον Βορίδη, τον Στυλιανίδη, τον Κοντό και όλα τα άλλα διαλεχτά στελέχη, τα έμπειρα, τα δοκιμασμένα. Άλλωστε, τους γνωρίζουμε καλά αφού ήδη έλαμψαν το 2004-2009.

    ΑπάντησηΔιαγραφή