Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

ΤΟ ΚΕΡΑΤΩΜΑ , ΟΙ ΗΘΟΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΚΟΥΛΙΤΖ




Εάν βρεθείτε στην ατυχή κατάσταση που περιγράφω στο ποστ μου  ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΟΣΤΟΜΩΣΕΤΕ ΤΗΝ ΣΥΖΥΓΟ ΕΑΝ ΣΑΣ ΣΥΛΛΑΒΕΙ ΕΠ΄ ΑΥΤΟΦΩΡΩ ! και το καταλυτικό  επιχείρημα που χρησιμοποιεί ο σύζυγος δεν την πείσει για την αγνότητα των αισθημάτων σας, τότε, ως έσχατη λύση.  μπορείτε να καταφύγετε στην ηθολογία και να επικαλεστείτε το φαινόμενο Κούλιτζ.
Επειδή δε είμαι σίγουρος ότι η πλειονότητα δεν ξέρει τι είναι η ηθολογία ούτε το φαινόμενο Κούλιτζ σας τα εξηγώ πάραυτα.
 Η ηθολογία είναι ο κλάδος της ζωολογίας που μελετά τη συμπεριφορά των ζώων.
Ο δε  Calvin Coolidge ήταν (1872-1933) ήταν ο 30ος πρόεδρος των ΗΠΑ.
Ένας ηθολόγος λοιπόν το 1955, μετά από πρόταση ενός φοιτητού του, καθιέρωσε τον όρο «φαινόμενο Κούλιτζ» για  την συμπεριφορά των αρσενικών όταν βρίσκονται μπροστά σε  ένα καινούργιο θηλυκό.
Ο όρος προέκυψε από το παρακάτω γεγονός.
Ο Κούλιτζ είχε επισκεφτεί  με την γυναίκα του ένα πειραματικό αγρόκτημα και αρχικά ξενάγησαν σε αυτό πρώτα την γυναίκα του. Όταν έφτασαν στο κοτέτσι η κυρία Κούλιτζ παρατήρησε ένα κόκορα και ρώτησε πόσες φορές την ημέρα πηδάει τις κότες.
Δεκάδες φορές κάθε μέρα της απάντησαν και τότε αυτή είπε:
Αυτό να το πείτε στον Πρόεδρο όταν έρθει εδώ!
Όταν ξενάγησαν εκεί και τον πρόεδρο του και του μετέφεραν  τι είχε πει η γυναίκα του, αυτός ρώτησε:
Με την ίδια κότα κάθε φορά;
Ω, όχι, κύριε Πρόεδρε, μια διαφορετική κότα κάθε φορά!
Να το πείτε τότε αυτό παρακαλώ  στην κυρία Κούλιτζ!
 Το ‘φαινόμενο Κούλιτζ’ μελετήθηκε για πρώτη φορά την 10ετια του 50  σε ποντίκια από ηθολόγους.
Αυτοί έβαλαν ένα αρσενικό ποντίκι σε ένα  κλουβί που υπήρχαν  4-5 θηλυκά ποντίκια σε οίστρο, και διαπίστωσαν πως το αρσενικό τις πρώτες μέρες με ενθουσιασμό δεν άφησε κανένα από τα θηλυκά ανικανοποίητο και μάλιστα πολλές φορές το καθένα. Όμως σιγά σιγά η επιθυμία του αρσενικού για σεξ μειωνόταν και  μετά από δύο μέρες  δεν είχε καμία διάθεση για επαφή , παρότι τα θηλυκά ποντίκια συνέχιζαν να βρίσκονται σε οίστρο και να είναι διαθέσιμα.
Οι ερευνητές θεώρησαν  πως το αρσενικό ποντίκι είχε ξεπατωθεί από το όργιο του σεξ των προηγούμενων ημερών  αλλά εξεπλάγησαν όταν  βάζοντας στο κλουβί   άλλα καινούργια  θηλυκά, είδαν τον ποντικό ακμαίο να βολεύει με την ίδια διάθεση τις νέες ποντικίνες και να αποφεύγει τις προηγούμενες . 
Η επανάληψη του πειράματος με άλλα ποντίκια είχε τα ίδια αποτελέσματα και  ίδια συμπεριφορά είχαν και οι άλλοι αρσενικοί ποντικοί.
Παρόμοια συμπεριφορά έχει παρατηρηθεί και σε άλλα είδη ζώων όπως τους ταύρους, τα κριάρια, τα φίδια κτλ
Αντίστροφα πειράματα με θηλυκά έδειξαν ότι σε αυτά το φαινόμενο Κουλιτζ συμβαίνει αλλά σε μικρότερο βαθμό.
Φαίνεται πως επειδή η επιβίωση του κάθε είδους εξαρτάται από τον αριθμό των απογόνων που μπορεί να αποκτήσει  έτσι τα αρσενικά επιδιώκουν να γονιμοποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα θηλυκά.
Έτσι λοιπόν όπως και στα υπόλοιπα θηλαστικά και ο άνδρας φαίνεται πως λειτουργεί υποσυνείδητα κατά τον ίδιο τρόπο και γι΄ αυτό  βλέπουμε αρκετές φορές ένας σύζυγος να κερατώνει την αξιόλογη και όμορφη γυναίκα του με κάποιο άλλο ασήμαντο και άχαρο θηλυκό.
Είχα πριν χρόνια μια πελάτισσα έξυπνη, χαριτωμένη, μορφωμένη και αρκετά όμορφη γυναίκα.
Είχα αποκτήσει όμως και την εμπιστοσύνη του συζύγου της οπότε μια ημέρα μου εμφανίστηκε χωρίς την σύζυγο αλλά με την γκόμενα που είχε!
Με έκπληξη μου διαπίστωσα πως δεν είχα  ξανασυναντήσει στην ζωή μου πιο άχαρο, υστερικό και εκνευριστικό θηλυκό, αλλά που δυστυχώς αποτελούσε την έμπρακτη επαλήθευση του φαινόμενου Κούλιτζ. 
Πάντως το ζεύγος Κούλιτζ είχε ένα επιτυχημένο γάμο και αυτός έγραψε στα απομνημονεύματα του: Πιστεύω πως είμαστε φτιαγμένοι ο ένας για τον άλλο. Για ένα σχεδόν τέταρτο του αιώνα της φόρτωσα τις αδυναμίες μου ενώ  απολάμβανα τις χάρες που είχε.
Τέλος ο Κούλιτζ που ήταν ολιγόλογος είχε το παρατσούκλι  ο  "Silent Cal."
Σε ένα δείπνο η ποιήτρια και συγγραφέας  Dorothy Parker που καθόταν δίπλα του είπε: Κύριε Κούλιτζ έχω βάλει στοίχημα εναντίον ενός που ισχυρίζεται ότι δεν πρόκειται να μου πείτε πάνω από δύο λέξεις. Και η απάντηση που πήρε ήταν :
Χάσατε!
Χαρακτηριστικά δε έχει πει:
Ποτέ δεν πληγώθηκα από κάτι που δεν είπα.

Σε ένα άλλο δείπνο τον ρώτησε κάποιος  άλλος πως αντέχει να παρευρίσκεται σε τόσες εκδηλώσεις απάντησε απλά: Κάπου πρέπει να φάω!

Είχε δε πει κάτι που μακάρι να το εφάρμοζαν όσοι κυβερνούν την Ελλάδα:
Μαζεύοντας περισσότερους φόρους από όσο είναι αναγκαίο αυτό είναι νομιμοποιημένη ληστεία.

Μερικά ακόμα από τα αποφθέγματα  του είναι τα παρακάτω:
 Η οποιαδήποτε ανάπτυξη βασίζεται στην δραστηριότητα. Δεν υπάρχει φυσιολογική ανάπτυξη ή διανοητική χωρίς προσπάθεια, και προσπάθεια σημαίνει δουλειά.

Ο ηρωισμός δεν εξαρτάται μόνο από τον άνδρα αλλά και από την περίσταση.
Εάν επέτρεπα στις αποτυχίες μου, η σε ότι μου φάνηκε κάποια στιγμή ως έλλειψη επιτυχίας να με αποθαρρύνουν, δεν θα έβλεπα με ποιο τρόπο θα μπορούσα κάποτε να κάνω οποιαδήποτε πρόοδο.

Δεν μπορούμε να κάνουμε τα πάντα με μιας, αλλά μπορούμε να κάνουμε κάτι με μιας.
Δεν μπορείς να ξέρεις τόσα πολλά αλλά μπορείς να λες  πολλά,

Αυτοί που εμπιστεύονται την τύχη θα πρέπει και να αποδέχονται τα αποτελέσματα της τύχης.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ 4-12-2014

Οι βιολόγοι πιστεύουν ότι το φαινόμενο Κούλιτζ εμφανίστηκε πριν από εκατομμύρια χρόνια όταν τα αρσενικά θηλαστικά ανέπτυξαν μια στρατηγική να γονιμοποιούν όσο το δυνατόν περισσότερα θηλυκά. Η στρατηγική αυτή ρυθμίζεται υποσυνείδητα από ένα αρχαίο μέρος του εγκεφάλου, το λιμπικό σύστημα όπου ανήκει ο υποθάλαμος ο οποίος συμμετέχει σε πολλές βασικές λειτουργίες όπως είναι ο έλεγχος της πείνας, της δίψας, του ύπνου, της θερμοκρασίας, του σεξ, της μνήμης και των συναισθημάτων. Πολλοί πιστεύουν πως όχι μόνο τα αρσενικά ζώα αλλά και ο άνδρας διαθέτει αυτόν τον πρωτόγονο προγραμματισμό, και μάλιστα σε σημαντικό βαθμό.
Πράγματι, ο άνδρας, ακόμα και αν είναι ευχαριστημένος με τη μόνιμη σχέση του, εκδηλώνει συχνά την επιθυμία για καινούργιο ερωτικό ταίρι. Αντίθετα, οι γυναίκες είναι πιο δεκτικές στο να κάνουν σεξ με τον ίδιο άνδρα για μεγάλο χρονικό διάστημα ή ακόμα και για ολόκληρη τη ζωή τους. Όμως στον άντρα παρατηρείται μια ραγδαία μείωση της τεστοστερόνης, όταν ο ερωτικός σύντροφος παραμένει ο ίδιος επί μακρόν. Αυτός είναι ο λόγος που η επιθυμία του άντρα για σεξ στη διάρκεια του γάμου πέφτει σημαντικά ενώ της γυναίκας παραμένει σε σαφώς υψηλότερα επίπεδα, λένε ορισμένοι ψυχολόγοι.
Οι έρευνες δείχνουν ότι το σεξ με την ίδια γυναίκα, μετά από μια χρονική περίοδο, δεν προκαλεί στον άνδρα σημαντική έκκριση ντοπαμίνης η οποία είναι μια βασική ορμόνη της ευχαρίστησης. Ύστερα από μερικά χρόνια γάμου, η ντοπαμίνη μπορεί να ανέβει σημαντικά μόνο όταν ο άντρας βρει καινούργια γυναίκα, κι ας είναι λιγότερο εμφανίσιμη από τη σύζυγο. Συχνά μάλιστα, όταν η σύζυγος ανακαλύψει με ποια γυναίκα την απατούσε ο άντρας της, δυσκολεύεται να πιστέψει ότι είναι τόσο κακόγουστος. Αυτό συμβαίνει διότι η ποικιλία για τον άντρα είναι από μόνη της ένα δυνατό αφροδισιακό. Δυστυχώς, η αντρική βιολογία κάνει τη μόνιμη σύντροφο να μοιάζει με βραστό κουνουπίδι και τη νέα με μπριζόλα στα κάρβουνα, ακόμα και όταν αντικειμενικά ισχύει το αντίστροφο.
Βέβαια, η επιθυμία για ανανέωση δεν υπάρχει μόνο στις ερωτικές σχέσεις, αλλά σ' ολόκληρο το εύρος ζωής, και αναφέρεται στην ψυχολογία με τον όρο 'νεοφιλία'. Πραγματικά, τίποτα δεν 'καθαρίζει' περισσότερο το μυαλό από το καινούργιο. Όλοι θέλουμε να κάνουμε ταξίδια, οι γυναίκες αρέσκονται ιδιαίτερα να αλλάζουν την εμφάνισή τους και τα παιδιά θέλουν καινούργια παιγνίδια. Έτσι και ο άνδρας, ως μεγάλο παιδί, νιώθει έντονα την επιθυμία για αλλαγή ερωτικού συντρόφου ρυθμισμένος από το 'φαινόμενο Κούλιτζ' το οποίο μπορεί να διαλύσει ακόμα και τον καλύτερο γάμο.

14 σχόλια:

  1. Μεταφερω τον πρόσφατο προβληματισμό κάποιου συνομιληκου φίλου(το θεμα ήταν το εξωσυζυγικο κυνηγι):-Αντε,εγω να της τα ρίξω,αλλά άμα πει ΝΑΙ,τι κανουμε;:)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την απάντηση που ακούγεται σε αντίστοιχη ερώτηση στην ταινία Τόπο στα νιάτα με τον Χορν.
      Κρίτσι, κρίτσι..

      Διαγραφή
  2. Νομίζω ότι το ταξίδι έχει σημασία και όχι τόσο ο προορισμός.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό φαίνεται πίστευε και ο Οδυσσέας και έκανε τόσα χρόνια για να γυρίσει στην Ιθάκη!
      (Η εκδοχή πως ήθελε να γλυτώσει από την σύζυγο έχει απορριφθεί από έγκυρους ιστορικούς!)

      Διαγραφή
  3. Είναι αυτάρεσκα τα αρσενικά για αυτό και νομίζουν ότι μόν αυτά επιθυμούν την ποικιλία.
    Η έρευνα του κουλιτζ διεξήχθη σε μία εποχή και σε μία χώρα που δεν χαρακτηρίζονταν και παό πολλή ελευθερία.

    Αν διεξαχθεί στην Ελλάδα, πχ ή στην Ευρωπαική μεσόγειο, τότε τα συμπεράσματα που θα προκύψουν ίσως διαφέρουν αρκετά από εκείνα του αρχικού πειράματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η έρευνα δεν έγινε την εποχή του Κούλιτζ αλλά την 10ετία του 50 και δεν πιστεύω πως οι ποντικοί της Ελλάδας ή της Ευρώπης θα έχουν διαφορετική συμπεριφορά!
      Άλλωστε και στα θηλυκά παρατηρήθηκε το φαινόμενο αλλά σε μικρότερο βαθμό και βέβαια δεν είναι θέμα αυταρέσκειας αλλά καθαρά φυσιολογίας.

      Διαγραφή
  4. Και μόνο που σκέφτομαι πως τα φίδια πηδάνε περισσότερο
    από μας, τρελαίνομαι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην ξεχνάς όμως ότι προσπαθούν να κερδίσουν και τον χαμένο χρόνο της χειμέριας νάρκης τους.
      Τώρα αν εμείς που δεν πέφτουμε σε χειμέρια νάρκη πηδάμε περισσότερο αυτό είναι μια άλλη ιστορία..

      Διαγραφή
  5. Φυσικά και γνωρίζεις περισσότερα από μένα για τις επιστημονικές έρευνες και επομένως γνωρίζεις πως το αποτέλεσμα διάφορων ερευνών πολλές φορές επηρεάζεται από τις παγιωμένες αντιλήψεις των εκάστοτε ερευνητών και γι' αυτό θα συμφωνήσω κι εγώ με τον σχολιαστή που έγραψε πως τα αποτελέσματα της έρευνας επηρεάστηκαν και από τη χώρα και από την εποχή που έγινε η έρευνα.
    Και τελειώνω με ένα χιουμοριστικό ερώτημα: Δηλαδή όσοι άντρες δεν ξενοπηδούν έχουν ελαττωματικό DNA;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δηλαδή όσοι άντρες δεν ξενοπηδούν έχουν ελαττωματικό DNA;

      Έτσι φαίνεται, αν και φοβάμαι πως και το δικό μου είναι ελαττωματικό!
      Πάντως αυτή η έρευνα είναι απλή και εύκολα μπορεί να επαναληφθεί σε όλο τον κόσμο, γεγονός που προφανώς θα έχει γίνει και γι΄αυτό και δεν υπάρχουν αμφισβητήσεις.

      Διαγραφή
  6. Σε απάντηση του Θωμά πιο πάνω, δέχομαι να γίνω πειραματόζωο για να διευκρινιστεί το ζήτημα, χα, χα, χα...

    Η φύση είναι σοφή και είναι πιο πάνω από τις ανθρώπινες κοινωνικές συμβάσεις. Η αλήθεια της φύσης είναι πιο πάνω από την (κίβδηλη) αλήθεια των ανθρώπων. Κι όσο κι αν μας ξενίζει, έτσι είναι τα πράγματα για το αρσενικό.

    Την καλημέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις απόλυτο δίκιο για την φύση.
      Έλα όμως που αφ΄ότου εξελίχτηκε η Δυτική κοινωνία και ο χριστιανισμός αυτό που προστάζει η φύση το αρσενικό θεωρήθηκε ανήθικο και κατακριτέο!

      Διαγραφή
    2. Συμφωνούμε απολύτως! Και να ήταν μόνο αυτό που ο χριστιανισμός έχει διαστρεβλώσει...

      Καλό σου βράδυ.

      Διαγραφή
  7. Η πιο σωστη φραση μετα την Δαρβινειο θεωρια ειναι αυτη που υπαρχει πιο πανω:
    "Οι βιολόγοι πιστεύουν ότι το φαινόμενο Κούλιτζ εμφανίστηκε πριν από εκατομμύρια χρόνια όταν τα αρσενικά θηλαστικά ανέπτυξαν μια στρατηγική να γονιμοποιούν όσο το δυνατόν περισσότερα θηλυκά."
    Αυτο αποτελει βιολογικη "αποστολη" του αρσενικου.
    Βιολογικη αποστολη του θηλυκου ειναι να γονιμοποιηθει απο το ισχυροτερο αρσενικο.
    Θα το δουμε παντου το φαινόμενο αυτο. Αλλά δεν το λεμε γιατι χαλαει τη σουπα της πυρηνικης οικογενειας.
    Στους σπορους των φυτων που εκτινασσονται οσο το δυνατον μακρυτερα ή μεταφερονται μεσω του ανεμου και των εντομων, στα θηλαστικα που το αρσενικο διεκδικει όχι μονον ενα θηλυκο αλλά ολοκληρη την αγελη των θηλυκων, στα πτηνα, στα ερπετα παντου.
    Μονον οι ηλιθιοι ανθρωποι διαμορφωσαν μια μορφη κοινωνιας που αντι να στηριζεται στη βιολογια, στηριζεται στις προκαταληψεις και στον αρρωστο συντηρητισμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή