Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

ΜΙΑ ΠΡΟΣΕΥΧΉ



 Ξεκαθαρίζοντας κάτι χαρτιά του πατέρα μου βρήκα και το παρακάτω απόκομμα που προφανώς του το είχε δώσει κάποιος από τους φίλους του γιατί στον λευκό χώρο που έχει  από κάτω υπάρχει σαρκαστικός σχολιασμός της προσευχής.
Υποψιάζομαι πως του το είχε δώσε ένας συνάδελφος του, αδελφός ενός γνωστού επιθεωρησιογράφου που και αυτός είχε το ικανότητα να γράφει ευθυμογραφήματα, τις περισσότερες δε φορές έμμετρα, τα οποία και τα διάβαζαν στις εβδομαδιαίες συγκεντρώσεις της "Πυροβαλαρχίας".
Εδώ πρέπει να εξηγήσω τι ήταν η " Πυροβολαρχία" που αναφέρεται στον σχολιασμό της προσευχής.
Ο πατέρας μου, όπως και όλα τα υπόλοιπα εκλεγμένα μέλη του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών(ΙΣΑ) μόλις έγινε η δικτατορία παύτηκαν ως μη αρεστοί στο καθεστώς.
Την εποχή εκείνη τα εκλεγμένα μέλη στον ΙΣΑ συνήθως ήσαν  αναγνωρισμένοι επιστημονικώς στον χώρο τους γιατροί και οι περισσότεροι δεν είχαν προηγουμένως κάποιο συνδικαλιστικό παρελθόν, με συνεπακόλουθες παλαιότερες πολιτικές προστριβές, παρά τις διαφορετικές πολιτικές τους τοποθετήσεις.
Έτσι με την απόλυση τους παρέμειναν όλοι  ενωμένοι σαν παρέα και είχαν τακτικά συναντήσεις σε κάποια ταβέρνα όπου μεταξύ τυρού και αχλαδίου συζητούσαν για την πολιτική κατάσταση της χώρας αλλά έκαναν και την πλάκα τους.
Μεταξύ των διαφόρων σχολίων για τα φαιδρά της χούντας και τις προσπάθειες που έκανε αυτή να φανεί πως έχει διεθνή αναγνώριση ήταν και η άφιξη τον Οκτώβριο 1968 των μελών της στρατιωτικοπολιτικής οργάνωσης «Παλαιά και Έντιμοτάτη Πυροβολαρχία της Μασαχουσέτης» στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, για να γιορτάσουν στην Ελλάδα την επέτειο σύστασης της οργάνωσης τους! 
Την άφιξη τους στην Ελλάδα μπορείτε να την δείτε εδώ από το 2:50, στα επίκαιρα της εποχής.
Η ονομασία της παραστρατιωτικής αυτής οργάνωσης προκάλεσε τότε αρκετή θυμηδία στην παρέα όταν τους είδαν μάλιστα και να παρελαύνουν στο Σύνταγμα!
Ε, μιας και αυτοί ήσαν το παλαιό και έντιμο ΔΣ του ΙΣΑ δεν άργησε η παρέα να αποκτήσει τον τίτλο της Πυροβολαρχίας!
Για που ετοιμάζεσαι, ρώταγε η μάνα μου, Θα φάμε με την Πυροβολαρχία απαντούσε αυτός και έφευγε χαρούμενος να βρει την αντροπαρέα.

O σχολιασμός κάτω από αυτό το  κείμενο,που θα διαβάστηκε σε κάποια μάζωξη της Πυροβολαρχίας,  προφανώς έγινε αρκετά χρόνια μετά την δικτατορία όταν τα μέλη της  είχαν πάψει πλέον να συγκεντρώνονται τακτικά λόγω ηλικίας και λόγω του ότι μερικοί είχαν πια αποδημήσει  εν τόπω φωτεινώ, εν τόπω χλοερώ, εν τόπω αναψύξεως, ένθα απέδρα οδύνη, λύπη και στεναγμός.

Οι οδηγίες για όσους από την Πυροβολαρχία θα ήθελαν να προσευχηθούν είναι σαφείς και ιατρικώς ορθές γιατί όλοι τους ήσαν τότε τζόβενα  μεταξύ 50-68!
Προσευχή εδώ και τώρα.
Εδώ και τώρα. Γιατί ήρθε, φθάνει η θάρθει γρήγορα ώρα.
Προσευχή πράγματι χρήσιμη για όλους, γέρους μα και νεωτέρους.
Μονογαμικούς μα και  πολυγαμικούς.
Με παιδιά μα και χωρίς παιδιά.
Την ώρα της προσευχής αυτοσυγκέντρωση και ανάταση ψυχική.
Μετά από αυτή τρείς βαθειές γονυκλισίες, αν το επιτρέπουν οι αρθρώσεις και η μέση.
Σιγά σιγά και με μεγάλη προσοχή.
Η ίδια προσοχή χρειάζεται και κατά την έγερση.
ποτέ ας μην ξεχνάει κανένας το Lubago, που προσβάλλει από θεό μέχρι τον απλό άνθρωπο.
Αν από πριν το έχει κανένας πάθει-τίποτα δεν αποκλείεται-πριν αρχίσει να προσεύχεται, καλά είναι να πάρει για 15-20 μέρες Indocid*.
Καλό είναι και το Inflamol*.
Θεέ μου ας μην καταπατήσω όμως την πρώτη εντολή**. Γι΄αυτό ρωτήστε καλλίτερα ένα ειδικό γιατρό. Θα βρείτε εύκολα.
Ξέρω ότι καταπατώ το τελευταίο μισό της τέταρτης εντολής***.
Θεέ μου συγχώρεσε με.
Αν το κάνω είναι γιατί ακριβώς θέλω να έχω φίλους ψυχικά γερούς, μα και σωματικά όρθιους χωρίς ή και με μπαστούνι έστω, όχι όμως και ανάπηρους.


ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ
*Αντιφλεγμονώδη, αντιρευματικά.
**1η ΕΝΤΟΛΗ_Εγώ ειμί ο Κύριος ο Θεός σου, ουκ έσονταί σοι θεοί έτεροι πλην εμού.
***4η ΕΝΤΟΛΗ Μνήσθητι την ημέραν του Σαββάτου αγιάζειν αυτήν, εξ ημέρας εργά και ποιήσεις πάντα τα έργα σου, τη δε εβδόμη Σάββατα Κυρίω τω Θεώ σου.

8 σχόλια:

  1. Αμάν,αδερφέ,με κατατρόμαξες πρωί-πρωί με τα φαντασματα που ειδα στο βιντεάκι!!!:(((

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευτυχώς πια αυτές οι φάτσες μόνο θυμηδία μπορούν να μας προκαλέσουν!

      Διαγραφή
    2. Aυτές οι φάτσες όντως μόνο θυμηδία προκαλούν πιά,
      αλλά οι πολιτικοί απογονοι τους ζωτνανευουν
      κι αυτο ειναι το ανησυχητικό...

      Διαγραφή
  2. Πάντως πρέπει να σημειώσω ότι το πνεύμα και η ειρωνική διάθεση μάλλον είναι θέμα γονιδιακό :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε αυτό έχεις δίκιο!
      Ευτυχώς που η κακομοίρα η μάνα μου είχε ανεπτυγμένη την αίσθηση του χιούμορ γιατί ήταν ο συνήθης δέκτης πειραγμάτων και από τους δύό μας!

      Διαγραφή
    2. Η καημένη και να μην το είχε από μικρή, θα υποχρεώθηκε να το αναπτύξει... Αλλά αν λάβω υπόψη τη διαφορά γενεών, το δικό σου ύφος και το σχόλιο, ο μπαμπάς σου θα ήταν μοναδικός (έστω και ημιπαράνομος και στιγματισμένος).

      Διαγραφή
  3. Κατά μάνα, κατά κύρη ...
    Σε αυτή τη χώρα της δήθεν σοβαροφάνειας, το κύριο προσόν που χαρακτηρίζει έναν έξυπνο άνθρωπο είναι το χιούμορ και ο αυτοσαρκασμός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ...το κύριο προσόν που χαρακτηρίζει έναν έξυπνο άνθρωπο είναι το χιούμορ και ο αυτοσαρκασμός.

      Και όχι μόνο!
      Έχει γίνει επιστημονική μελέτη στο Πανεπιστήμιο του Berkeley της Καλιφόρνια, ότι ο αυτοσαρκασμός αποτελεί βασικό συστατικό του χιούμορ και είναι ένα ξεχωριστό χαρακτηριστικό, που σχετίζεται με την πρόσχαρη προσωπικότητα και την καλή διάθεση.
      Σχετικά μπορεί να διαβάσει κανείς εδώ

      Διαγραφή