Τρίτη 28 Μαΐου 2013

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΣΚΙΤΣΑ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΙΩΑΝΝΟΥ ΣΤΟ ΑΝΤΙ.





Ένας από του πιο αγαπημένους μου γελοιογράφους είναι ο Γιάννης Ιωάννου και θυμάμαι ακόμα την εντύπωση που μου έκαναν τα πρώτα σκίτσα του όταν τα είχα δει να δημοσιεύονται στο ΑΝΤΙ  το 1975 με το όνομα ΓΙΑΝΝΗΣ.
Ψάχνοντας στο ιντερνέτ, για να γράψω δύο λόγια για την βιογραφία του, διαπίστωσα πως, ο τόσο καυστικός αυτός γελοιογράφος, είναι ιδιαίτερα σεμνός και παρά το ότι αποτελεί πλέον ένα από τα πρώτα ονόματα στον χώρο του, ελάχιστα στοιχεία  έχει δώσει για τον εαυτό του.
Ο Γιάννης Ιωάννου γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1944, σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο και πήρε το πτυχίο του το 1968.
Πηγαίνοντας στο Παρίσι γνώρισε την δυτικοευρωπαϊκή σάτιρα και επηρεάστηκε από τις γελοιογραφίες του  Wolinski  και του Reiser. (Για τον Reiser έχω γράψει τα ποστ  REISER-ΟΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΕΩΡΟΥΣΕ ΤΙΠΟΤΑ ΙΕΡΟ ΚΑΙ ΟΣΙΟ και Η ΑΘΥΡΟΣΤΟΜΗ ΣΑΤΙΡΑ ΤΟΥ ΣΕΞ ΑΠΟ ΤΟΝ REISER.)
Μέχρι το 1975 δούλεψε σε διάφορα αρχιτεκτονικά γραφεία και το 1975 πρωτοδημοσίευσε σκίτσα του στο ΑΝΤΙ και από κει και πέρα μέχρι σήμερα, ένα τεράστιο αριθμό γελοιογραφιών σε περιοδικά και εφημερίδες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Σήμερα δημοσιεύει στο καθημερινό και το κυριακάτικο ΕΘΝΟΣ, και  το ATHENS VOICE. 
Ο ίδιος έχει το μπλογκ http://yannis-ioannou.com/  όπου μπορεί κανείς να δεί και τα βιβλία που έχει δημοσιεύσει ενώ επίσης  βιογραφικά του στοιχεία υπάρχουν στο site Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων. http://www.cartoonists.gr/view_cat.php?cat_id=45
Αρκετές γελοιογραφίες του έχει δημοσιεύσει και ο Σαραντάκος. (http://www.sarantakos.com/asteia/iwan.html
Στο βίντεο μιλάει στον Βασίλη Βασιλικό και είναι από τις ελάχιστες δημόσιες εμφανίσεις του.



Στις γελοιογραφίες που δημοσιεύω σήμερα ο πρώτος αριθμός είναι το τεύχος του ΑΝΤΙ που δημοσιεύτηκαν και μετά η ημερομηνία που κυκλοφόρησε αυτό.
Πολλά από τα σκίτσα έχουν έντονο πολιτικό χρώμα γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είναι μόλις 1 χρόνο μετά την πτώση της χούντας και την συζητήσιμη αποχουντοποίηση που έγινε.
Θέματα της επικαιρότητας ήσαν το νέο Σύνταγμα, οι δίκες των βασανιστών, το θάψιμο του Κυπριακού, το ΠΑΣΟΚ ως κίνημα, η κυριαρχία της ισχυρής κυβέρνησης Καραμανλή, η ΕΟΚ κτλ.
¨Ήδη από τα αρχικά του σκίτσα χρησιμοποιεί τα cartoon strip για να διηγηθεί μια ιστορία ή ακόμα και για να προβάλει το ΑΝΤΙ.
Σε ορισμένα είναι εμφανής η επίδραση που ασκεί επάνω του η γραμμή του σκίτσου  του  Reiser, ιδίως όταν ξεφεύγει από τα θέματα της άμεσης επικαιρότητας όπως στο ιδιοφυές σκίτσο του τεύχους 31.





















7 σχόλια:

  1. το αγαπημενο αντι το 2008 εξεμετρησε το ζην συνεβαλε και ο φρυσιρας βεβαια οσο για τον ιωαννου πηγε στο εθνος του επονιτη μπομπολα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ΑΝΤΙ ήταν ένα περιοδικό που είχε σαν ψυχή τον Χρήστο Παπουτσάκη.
      Έκλεισε όταν ο Παπουτσάκης νόσησε από καρκίνο και μετά 1 χρόνο πέθανε.
      Αν είχε την υγεία του πιστεύω πως θα πάλευε την αγωγή που του έκανε ο Φρυσίρας για ένα σχόλιο που δεν απεκάλυψε ποτέ ποιος ήταν ο συγγραφέας του.
      Στο editorial του τελευταίου τεύχους που υπάρχει εδώ δεν κάνει καμιά αναφορά στην αγωγή αυτή.

      Διαγραφή
  2. Είναι ενδιαφέρον να βλέπει κανείς τα πρώτα νεανικά σκίτσα ενός από καλύτερους γελοιογράφους που έχουμε και μακάρι η πρωτοβουλία σου να βρει μιμητές και για άλλους γελοιογράφους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το ΑΝΤΙ, το Ποντίκι και ο Οικονομικός Ταχυδρόμος ήταν ότι καλύτερο για την εποχή.
    Συμπτωματικά χθες γνώρισα από κοντά τον Γιάννη Μαρίνο , του Οικονομικού, σε άριστη κατάσταση παρά την ηλικία του......
    Ένα από τα πολλά που νομίζω ότι θυμάμαι να έχει γράψει:
    " Στην κηδεία του καλού δημοσιογράφου δεν πάει κανείς!"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Γιάννης Μαρίνος πριν από 10ετιες είχε επισημάνει τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει η χώρα από τον υπέρμετρο δανεισμό, χωρίς βέβαια κανείς από τους κυβερνώντες τότε να του δίνει σημασία.
      Τον παρακολουθώ κάθε Κυριακή στο ΒΗΜΑ και έχω διαπιστώσει πως διατηρεί πλήρη διαύγεια στο πνεύμα του παρά την ηλικία του.

      Διαγραφή
  4. το ποντικι στην εποχη δελατολα ειναι σκια του παλιου του ευατου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ΠΟΝΤΙΚΙ στην εποχή της ακμής του κάλυπτε μάλλον και θέματα που σήμερα τα καλύπτει πιο σύντομα, ίσως όμως όχι τόσο έγκυρα,το ιντερνέτ.

      Διαγραφή