Δευτέρα 19 Μαΐου 2014

ΜΕΡΙΚΑ ΒΙΑΣΤΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ.




ΩΡΑ 2:30πμ
Μετά από τα αποτελέσματα πάνω από το 50% των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών τα πρώτα συμπεράσματα που μπορούμε να βγάλουμε είναι τα εξής:

1- Από τα κόμματα που κατέβασαν κομματικούς υποψήφιους κερδισμένα βγήκαν τα δύο άκρα του πολιτικού φάσματος, το ΚΚΕ  και η Χρυσή Αυγή που αύξησαν τα ποσοστά τους συγκριτικά  με τις προηγούμενες εκλογές..

2-Η πολιτική ανατροπή που επεδίωκε ο ΣΥΡΙΖΑ αποδείχτηκε φρούδα ελπίδα παρά την βεβαιότητα που εξέφρασε ο Τσίπρας, μόλις δυό μέρες πρίν, απευθύνοντας χαιρετισμό με οξύτατους χαρακτηρισμούς στην κεντρική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ, με τη συμμετοχή της υποψήφιας Περιφερειάρχη Ρένας Δούρου και του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων Γαβριήλ Σακελλαρίδη.λέγοντας:

«Αυτή την Κυριακή τελειώνουμε με τους εκβιαστές, τελειώνουμε με τους τρομοκράτες του ελληνικού λαού, τελειώνουμε με τη συμμόρφωση προς τις υποδείξεις, τελειώνουμε με τα μνημόνια και τις πολιτικές της καταστροφής και παίρνουμε τις τύχες μας στα δικά μας χέρια»

Ακόμα και στην περιφέρεια Αττικής το ποσοστό της Δούρου που προηγείται του Σγουρού με 23,59% έναντι 22,23%,  είναι πολύ μικρότερο από το 31% που είχε πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές.

3-Στις 13 περιφερικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ μόνο σε 4 από αυτές θα έχει  υποψήφιο του στον β΄γύρο και πρακτικά μόνο στην Αττική και το  Ιόνιο υπάρχει σχεδόν ισοψηφία μεταξύ των 2 υποψηφίων.
Στις υπόλοιπες 2, οι αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ποσοστά από 42-43% οπότε είναι και οι σχεδόν σίγουροι νικητές.
Έκπληξη απετέλεσε το ότι σε 3 περιφέρειες, Θεσσαλία, Δυτική Έλλάδα και Κρήτη παρά τα προγνωστικά οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ απέτυχαν  να μπουν στον β΄γύρο.

4-Στην Ήπειρο εξελέγη με την πρώτη Κυριακή ο υποψήφιος της ΝΔ.
Οι υποψήφιοι της ΝΔ συμμετέχουν στον β΄γύρο σε 11 περιφέρειες ενώ οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι σε 9.

5- Επιτυχία  του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι τόσο στην περιφέρεια Αττικής όσο και στον δήμο Αθηναίων βρίσκεται στον β΄γύρο δικός του υποψήφιος ενώ για πρώτη φορά δεν υπάρχει υποψήφιος της ΝΔ.

6- Το ποσοστό αποχής φτάνει στο 40% και είναι παρόμοιο με αυτό του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2010. 

7-Το 1/3 των δήμων εξέλεξε δήμαρχο από την πρώτη μέρα. 

8- Ένα πιθανό πρόβλημα που θα υπάρξει την επόμενη Κυριακή με τα κόμματα που κατέβασαν υποψήφιους με κομματική ταμπέλα θα είναι ότι σε δήμους και περιφέρειες που δεν θα έχουν δικούς τους υποψήφιους οι οπαδοί τους να μην πάνε να ψηφίσουν σε αυτές τις  εκλογές 


ΠΡΩΪΝΗ ΠΡΟΣΘΗΚΗ

9-Η επιτυχία του Σακελλαρίδη στην Αθήνα να μπει στον δεύτερο γύρο οφείλεται ουσιαστικά στην αποτυχημένη επιλογή  της ΝΔ να κατέβει με δύο ουσιαστικά υποψήφιους από τα σπλάχνα της, λάθος που επανέλαβε και στην Θεσσαλονίκη.
Η επιτυχία δε της Δούρου ,να μπεί στον δεύτερο γύρο, οφείλεται επίσης στην ανόητη πάλι επιμονή της ΝΔ να κατεβάσει δικό της υποψήφιο στην περιφέρεια, όταν δικά της και επιτυχημένα στελέχη όπως πχ ο επανεκλεγείς με την πρώτη δήμαρχος  Παλαιού Φαλήρου έλεγε εδώ και μήνες πως:
«Έχουμε έναν περιφερειάρχη αποδεδειγμένα ικανό, έντιμο. Όλοι οι δήμαρχοι είναι ενθουσιασμένοι μαζί του, τον αποκαλούν αδελφό. Γιατί να μη στηρίξουμε έναν επιτυχημένο αυτοδιοικητικά άνθρωπο, ο οποίος δεν δρα πολιτικά;».


10-Το ΠΑΣΟΚ με την πονηρή επιλογή του να μην κατεβάσει δικούς υποψηφίους μπορεί να εμφανίζεται ικανοποιημένο  γιατί δεν είναι εμφανές το ποσοστό του στις μεγάλες περιφέρειες ή τους μεγάλους δήμους και έτσι μπορεί να θεωρεί ότι οι ψηφοφόροι του στήριξαν πολλούς από τους ανεξάρτητους υποψήφιους που προηγουμένως προέρχονταν από αυτό. 


ΠΡΟΣΘΗΚΗ 20-5-2014
Στο ποστ μου της Παρασκευής 16-5-2014 ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ έγραφα για τις διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας και την πρόταση του Σακελλαρίδη γι΄αυτές.
Την επομένη μέρα στο ΒΗΜΑ της Κυριακής,  έγραψε ο Πρετεντέρης για το ίδιο θέμα το παρακάτω εύστοχο σχόλιο:

Ποιος αποφασίζει;
O υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ για την Αθήνα ανακοίνωσε μια λύση για τις διαδηλώσεις:  Να αποφασίζουν οι ίδιοι οι διαδηλωτές αν θα κλείσουν τους δρόμους!.. Η μέθοδος είναι βελτιωμένη σε σχέση με παλαιότερη πρόταση του ιδίου, σύμφωνα με την οποία η λύση είναι να γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, διότι τότε ουδείς θα αισθάνεται την ανάγκη να διαδηλώσει.
Ακόμη όμως κι η νέα εκδοχή παρουσιάζει προβλήματα.
Πρώτον, πώς θα αποφασίζουν τι θα κάνουν οι διαδηλωτές; Θα ψηφίζουν, θα τραβάνε κλήρο ή θα πλακώνονται;
Δεύτερον, αν για τους δρόμους αποφασίζουν οι διαδηλωτές, τότε τι μένει να κάνουν οι περίοικοι, οι διερχόμενοι και όσοι πάνε στη δουλειά τους;
Υποθέτω να διαδηλώνουν εναντίον των διαδηλωτών!





Δεν είχε την Δούρου μαζί του να του πεί ότι δεν χρειάζεται σάλιωμα γιατί έχει κόλα! 
Το δηλητηριώδες σχόλιο του Γεωργιάδη ήταν πως:

Τελικά οι ομοιότητές του με τον Γ. Παπανδρέου δεν είναι μόνο το «λεφτά υπάρχουν»


4 σχόλια:

  1. Πολύ εύστοχες οι παρατηρήσεις που έχεις κάνει .
    Δεν έγραψες όμως τίποτα για τα ποσοστά που πήρααν άτομα σαν τον Μόραλη, τον Μπέο ή τον Ψινάκη.
    Αλεξανδρος Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι μπορώ να πω;
      Το πιο εύστοχο σχόλιο που έχω διαβάσει έλεγε:
      Όλοι το ξέρουμε καλά πως το να είσαι γαύρος υποψήφιος στον Πειραιά είναι σαν να είσαι Πασόκος στο Ηράκλειο, θεούσος στη Θεσσαλονίκη και αιμομίκτης στον Πύργο!
      Αλλά εκτός από τον υπόδικο Μπέο στην Αρχαία Ολυμπία εξελέγη ο Εθύμιος Κοτζιάς που έχει αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση 50 χιλιάδων ευρώ για την κακουργηματικου χαρακτήρα κατηγορία ρύπανσης του Αλφειού.
      Βέβαια το ίδιο πανηγυρικά εξελέγη ο καταδικασμένος και υπόδικος για δεκάδες υποθέσεις, Πανταζής Χρονόπουλος στην Ζαχάρω.

      Διαγραφή
  2. Kαλησπέρα γείτονα. Τι έχεις ακούσει για Αποστολόπουλο -Τίγκα που είναι στο δεύτερο γύρο για το δήμο Παπάγου- Χολαργού;;
    Για τις άλλες δεν σε ρωτάω γιατί παραμένω πιστός στον ΣΥΡΙΖΑ.
    Καλή ψήφο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έχω την παραμικρή ιδέα, μου είναι παντελώς άγνωστοι και οι δύο γιατί εγώ ψηφίζω στην Αθήνα.

      Διαγραφή