Κυριακή 25 Μαΐου 2014

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΑΙ ΑΘΗΝΑ




Μιας και ψηφίζω στην Αθήνα το ενδιαφέρον μου εστιάζεται στους υποψηφίους που σχετίζονται με την πόλη μας.
Σας μεταφέρω λοιπόν αποσπάσματα από 2 ΣΧΕΤΙΚΆ άρθρα της ΝΙΚΟΛΕΤΤΑΣ ΜΟΥΤΟΥΣΗ από τα ΝΕΑ της 23-5-2014

 Ο Γιάννης Σγουρός φωτογραφισμένος στη χωματερή της Φυλής. Οι περιβαλλοντικές ανησυχίες ακολουθούν μέχρι σήμερα τον περιφερειάρχη Αττικής και ειδικά στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στο Λεκανοπέδιο


ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΓΟΥΡΟΣ Συγνώμη που δεν χρεοκοπήσαμε...

Το παρελθόν του έχει, βέβαια, τις ρίζες του στο ΠαΣοΚ, αλλά οι επιλογές του όλα τα τελευταία χρόνια επιβεβαιώνουν ότι υπηρετώντας τον χώρο της Αυτοδιοίκησης δεν εξυπηρετεί κομματικές επιταγές. Αυτό αποδεικνύεται και από την ευρεία αποδοχή που έχει ο Γιάννης Σγουρός από δημάρχους του Λεκανοπεδίου που προέρχονται από όλο το πολιτικό φάσμα. Από τον κεντροαριστερών αναφορών Γιώργο Ιωακειμίδη, ο οποίος επανεξελέγη δήμαρχος Νίκαιας - Αγ. Ιωάννη Ρέντη, μέχρι γαλάζιους δημάρχους όπως ο επίσης επανεκλεγείς στο Παλαιό Φάληρο Διονύσης Χατζηδάκης οι οποίοι βρίσκονται στο πλευρό του.
...................................................
Η διαφορά που τον χωρίζει από την υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώθηκε τελικώς στο 1,7%, αλλά το επιτελείο του περιφερειάρχη υπογραμμίζει ένα άλλο σημαντικό στοιχείο. Παρά το γεγονός ότι σε σχέση με το 2010 το ποσοστό του ήταν χαμηλότερο, σε απόλυτους αριθμούς ο κ. Σγουρός συγκέντρωσε αυτή τη φορά 15.510 περισσότερες ψήφους.
................................... αισθάνεται υπερήφανος που κατόρθωσε όχι απλώς να ανταποκριθεί, αλλά και να πετύχει κάτι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη του Λεκανοπεδίου, για το οποίο όμως εισέπραξε τα βέλη της κυρίας Δούρου: το πλεόνασμα που έχει το ταμείο της περιφέρειας. «Συγγνώμη που δεν... χρεοκοπήσαμε την περιφέρεια» είναι το καυστικό σχόλιο του κ. Σγουρού.
.................................................
Στα περί των οικονομικών, πάντως, η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ δεν έδειξε την ίδια ευαισθησία τις τελευταίες ημέρες όταν ο περιφερειάρχης την κάλεσε να απαντήσει για το πόθεν έσχες της προεκλογικής της καμπάνιας. Υπέρμαχος του συστήματος που καθιερώθηκε με τον «Καλλικράτη» για την ανάρτηση όλων των εσόδων και δαπανών υποψηφίων σε αυτοδιοικητικές εκλογές, ο κ. Σγουρός εξέφρασε την απορία του για τα στοιχεία που εμφανίζει στη σχετική εφαρμογή ο συνδυασμός της κυρίας Δούρου. «Κανένα έσοδο και καμία δαπάνη» όπως λέει.
Οι περιβαλλοντικές ανησυχίες τον ακολουθούν μέχρι σήμερα. Αυτός είναι και ο λόγος που αντιδρά έντονα στις επιθέσεις που δέχθηκε από την κυρία Δούρου περί διαπλοκής στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στο Λεκανοπέδιο. Γνωρίζοντας τις μάχες που έχει χρειαστεί να δώσει με τη γραφειοκρατία του κρατικού μηχανισμού και τα εμπόδια που έβαζαν οι τοπικές κοινωνίες ώστε να προχωρήσει ο περιφερειακός σχεδιασμός, να μη χαθούν ευρωπαϊκά κονδύλια και να μην γίνει - όπως λέει συχνά - Νάπολι η Αττική, ο κ. Σγουρός δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του στο θέμα αυτό.
Ωστόσο, η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε στους χαρακτηρισμούς, οδηγώντας μάλιστα σε ναυάγιο ακόμη και το ντιμπέιτ που η ίδια είχε ζητήσει. Το ποτήρι ξεχείλισε για τον περιφερειάρχη όταν οι ίδιοι χαρακτηρισμοί περί διαπλοκής υιοθετήθηκαν και από τον υποψήφιο της Χρυσής Αυγής στην περιφέρεια, Ηλία Παναγιώταρο, εναντίον του οποίου κατέθεσε μηνυτήριο αναφορά.
Πέραν της προάσπισης της αξιοπρέπειάς του, ο Γιάννης Σγουρός ήταν από νωρίς ξεκάθαρος - σε αντίθεση με την αντίπαλό του - ότι θα δώσει τη μάχη του δεύτερου γύρου με μία βασική αρχή: ακόμη και αν είναι να χάσει, δεν θέλει ψήφους από τον ακροδεξιό χώρο.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης ποζάρει με το χαρακτηριστικό κόκκινο γιλέκο των πωλητών του περιοδικού «Σχεδία» που πωλείται αποκλειστικά από αστέγους στους δρόμους της πόλης


Γιώργος Καμίνης: «Πολιτικός ναι, κομματικός όμως όχι»

Καθηγητής, καλός διαχειριστής, ακόμη και συνήγορος του λαθρομετανάστη είναι μερικοί μόνο από τους χαρακτηρισμούς που του έχουν προσάψει - με αρνητικό, βέβαια, πρόσημο. Ο ίδιος όμως μάλλον αισθάνεται άνετα στους ρόλους αυτούς. Την ιδιότητα του ακαδημαϊκού δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να την αποτινάξει. Με σπουδές Νομικής, επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ήταν εξάλλου αυτές οι περγαμηνές που του άνοιξαν την πόρτα του Συνηγόρου του Πολίτη το 1998.
Τότε ανέλαβε βοηθός Συνήγορος ενώ μετά την αποχώρηση του πρώτου επικεφαλής της Αρχής, του Νικηφόρου Διαμαντούρου, κατείχε από το 2003 ο ίδιος τη θέση αυτή μέχρι λίγο πριν από τις εκλογές του 2010, οπότε παραιτήθηκε για να διεκδικήσει τον δήμο. Στη θητεία του μάλιστα ως βοηθού Συνηγόρου στον τομέα Δικαιωμάτων του Ανθρώπου οφείλει εν μέρει και τον τίτλο του «συνηγόρου του λαθρομετανάστη». Και σε αυτή την περίπτωση δεν δείχνει πάντως να πτοείται. Παρότι θεωρεί την παράνομη μετανάστευση πληγή για την ελληνική κοινωνία, δεν θα πάψει να είναι συνήγορος των διεθνώς αναγνωρισμένων δικαιωμάτων κάθε ατόμου.
Αυτή εξάλλου η κυρίαρχη θέση του - στάση ζωής ουσιαστικά - είναι που θα τον οδηγήσει να στήσει μέτωπο με τα στελέχη της Χρυσής Αυγής. Εντός δήμου θα είναι ο πρώτος δήμαρχος που θα κληθεί να αντιμετωπίσει τον μοναδικό τότε εκλεγέντα από τον χώρο αυτόν Νίκο Μιχαλολιάκο και τη συνοδεία του.
..................................................................................................
Εκτός δήμου, θα βρεθεί αντιμέτωπος με την οργή των στελεχών της οργάνωσης όταν θα απαγορεύσει, για παράδειγμα, τα «συσσίτια μίσους» που επιχειρούσε να στήσει η Χρυσή Αυγή σε διάφορα σημεία της πόλης.
Αντιμέτωπος, όμως, με το θέμα Χρυσή Αυγή ήταν ο κ. Καμίνης και την τελευταία εβδομάδα, στο πλαίσιο της αντιπαράθεσής του με τον έτερο διεκδικητή του δήμου, τον κ. Σακελλαρίδη. Οι αναφορές της Κουμουνδούρου, αλλά και του ίδιου του υποψηφίου του κόμματος στον δήμο, ότι αποδέχονται στήριξη ακόμη και από ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής ανέβασε τους τόνους ενόψει της επικείμενης αναμέτρησης. 
....................................................................................
Τον χαρακτηρισμό «καλός διαχειριστής» χρησιμοποίησε ο κ. Σακελλαρίδης, αλλά και ο συνυποψήφιός του μέχρι τον πρώτο γύρο από τη ΝΔ Αρης Σπηλιωτόπουλος, θέλοντας να κατηγορήσουν τον δήμαρχο ότι περιορίστηκε σε διαχειριστικά μόνο θέματα του δήμου, αγνοώντας τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι δημότες. Ο ίδιος ο κ. Καμίνης θεωρεί πάντως τιμητικό αυτόν τον χαρακτηρισμό. Η εξυγίανση στα οικονομικά του δήμου που πέτυχε μέσα από τη διαχείριση που έκανε ή η διεκδίκηση κοινοτικών πόρων εκτιμά ότι έδωσε άλλες δυνατότητες στη δημοτική Αρχή. Καλή διαχείριση είναι πάντως έννοια συνυφασμένη για τον Γιώργο Καμίνη και με συγκρούσεις με την κεντρική διοίκηση, προκειμένου να μπορέσουν οι δήμοι να διαδραματίσουν τον πραγματικό τους ρόλο και να ξεφύγουν από σειρά γραφειοκρατικών εμποδίων. Για τον λόγο αυτόν επιμένει ότι δεν πρέπει η Αυτοδιοίκηση να περιχαρακώνεται κομματικά, καθώς αυτό θα λειτουργήσει ως βαρίδι στο έργο της. Η συγκεκριμένη άποψή του στάθηκε και ένα από τα κυρίαρχα σημεία τριβής στην προεκλογική περίοδο. Διαφώνησε με τα χρίσματα και αντέκρουσε με όλες του τις δυνάμεις την προσπάθεια να τον εντάξουν σε κάποιον κομματικό χώρο. Πολιτικός ναι, αφού, όπως λέει, η θέση του δημάρχου είναι πολιτικό αξίωμα, αλλά και όλοι έχουν πολιτικές απόψεις. Κομματικός, όμως, όχι. 


2 σχόλια:

  1. Εσύ δεν εχεις διλήμματα,εγω που πρεπει σημερα να επιλέξω αναμεσα σε Τζιτζικώστα(Κώτσιο βασιλιά!) και ΙωαννΙδη(Κόυτς!);Πάρ'τον εναν καΙ χτυπα τον αλλο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε καταλαβαίνω απόλυτα!
      Είναι σαν να είχα εγώ το προβλημα να διαλέξω μεταξύ Άρη και Νικήτα!

      Διαγραφή