Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2018

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΖΥΓΟ Η ΑΠΕΙΛΗ -ΚΑΛΕΣΑ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΡΑΠΕΖΙ!




Αποφασίζει η σύζυγος να καλέσει μερικούς φίλους ένα βράδυ για φαγητό. Το ακούς με μεγάλη ευχαρίστηση γιατί η παρέα είναι καλή και ευχάριστη και προμηνύεται να περάσεις καλά κουβεντιάζοντας και τρώγοντας μαζί τους.
Λάθος πρόβλεψη γιατί εκείνη την στιγμή δεν έχεις σκεφτεί τι έχεις να τραβήξεις μέχρι το ευχάριστο αυτό βράδυ, ενώ σύντομα θα αρχίσεις να αναθεωρείς για όλα όσα ρητόρευες στα νιάτα σου περί ισότητας των δύο φύλων και καταμερισμού των οικιακών εργασιών.
Αρχικά θα πρέπει να φροντίσεις για τα κρασιά της βραδιάς γιατί οι περισσότερες γυναίκες αυτό το θεωρούν πως είναι ανδρική δουλειά. Μόλις της τα αποθέτεις, περήφανος για την επιλογή σου στο τραπέζι της κουζίνας, αντί για μπράβο αγάπη μου που περιμένεις να ακούσεις, σου λέει: Καλά αναψυκτικά δεν σκέφτηκες να πάρεις μαζί με αυτά;
Εν τω μεταξύ αφού συσκεφτεί τηλεφωνικώς αρκετές ώρες με τις φιλενάδες της ή με την μάνα της για το τι φαί να ετοιμάσει, έρχεται και η καθοριστική στιγμή που σε φωνάζει στην κουζίνα σου δείχνει μια τεράστια στοίβα με πατάτες και σου λέει με τόνο που δεν επιδέχεται  αμφισβήτηση: Καθάρισε τις ! Είχες κάνει το σφάλμα να διηγηθείς στο παρελθόν με χιούμορ τους τόνους πατάτες που είχες αναγκαστεί να καθαρίσεις στον στρατό, οπότε έκτοτε έχεις αναγορευτεί στον ειδικό του σπιτιού στο καθάρισμα τους.
Όμως είχες κάνει επίσης το λάθος να αφηγηθείς με μπόλικη σάλτσα την καμπάνα που είχες φάει από εκείνο τον στούρνο τον επιλοχία που σου κόλλαγε συνέχεια και  που βρήκε σκόνη στο σίδερο του κρεβατιού σου και σε είχε βάλει να ξεσκονίσεις όλο τον θάλαμο. Έκτοτε θεωρεί πως το ξεσκόνισμα αποτελεί για σένα ειδικότητα κτηθείσα εν τω στρατεύματι οπότε σου παραδίδει to Swiffer εξηγώντας πως η γυναίκα που καθαρίζει το σπίτι δεν ήρθε προχθές γιατί αρρώστησε το παιδί της. Σου δίνει δε και σαφή εντολή: Πρόσεξε να μην αφήσεις πουθενά σκόνη γιατί έχω πει και στην Κατίνα που πάντα κοιτάει περνώντας με το δάκτυλο της τα έπιπλα όπου πάει για να έχει να σχολιάζει μετά.
Η εντολή βέβαια για το ξεσκόνισμα συνοδεύεται και από την απειλητική υπενθύμιση να μην αλλάξεις την θέση σε τίποτα, γιατί τα πράγματα τα έχει τοποθετήσει η ίδια στην σωστή θέση, μετά από επισταμένη μελέτη ώστε να αποδίδουν το μέγιστο της αισθητικής απόλαυσης στο μάτι του επισκέπτη, γιατί εσύ δεν καταλαβαίνεις από αυτά!
Αφού έχεις ξαναπάει στο σούπερ μάρκετ για τα αναψυκτικά, έχεις καθαρίσει τις πατάτες και έχεις ξεσκονίσει και το σαλόνι, ενδιαμέσως βέβαια έχεις στύψει και τα λεμόνια γιατί όπως σου έχει εξηγήσει δεν έχει τη δική σου δύναμη, έχεις πάρει την εφημερίδα σου και διαβάζεις με ενδιαφέρον τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης σχολιάζοντας με ευπρέπεια τα διάφορα νέα πρόσωπα που εισήλθαν σε αυτήν  λέγοντας : ε όχι και αυτόν τον μαλάκα και μερικές άλλες παρατηρήσεις που επειδή αφορούν κυρίες η ευπρέπεια μου δεν επιτρέπει να τις αναφέρω.
Εκεί δε που ετοιμάζεσαι να ενημερωθείς για τα αθλητικά μία σπαρακτική κραυγή, ηηηηηη!  έρχεται να διαταράξει την ψυχική σου ηρεμία.
Τρέχεις έντρομος στην κουζίνα με την φρικαλέα εικόνα πως δίπλα στις κομμένες ντομάτες θα βρίσκεται και κανένα δάκτυλο της πολυαγαπημένης συζύγου σου και διαπιστώνεις πως η δίκην Κονιόρδου σε αρχαία τραγωδία  κραυγή που σε συντάραξε, ήταν απλά γιατί εκείνη ακριβώς την στιγμή διαπίστωσε έντρομη πως δεν έχει αγοράσει μαϊντανό!  Δεν χρειάζεται να γράψω ποιος ντύνεται βιαστικά και τρέχει ολοταχώς πριν να κλείσουν τα καταστήματα να βρει μαϊντανό.
Τελικά χάρις στην μεγάλη προσφορά του μαϊντανού στο φαγητό, η βραδιά έχει μεγάλη επιτυχία και όλοι φεύγουν ευχαριστημένοι δίνοντας συγχαρητήρια στην οικοδέσποινα η οποία με μεγάλη ταπεινοφροσύνη τα δέχεται λέγοντας :μα δεν έκανα και τίποτα απλά πράγματα.
Βέβαια η δική σου συνεισφορά στο τραπέζι είναι αφανής και άνευ συγχαρητηρίων αλλά αυτό είναι κάτι που από χρόνια το έχεις αποδεχτεί και το μόνο που σε απασχολεί εκείνη την στιγμή είναι να πας να βγάλεις τα καινούργια παπούτσια που φοράς και σε στενεύουν, όταν νέα κραυγή ακούγεται από το σαλόνι με σαφή εντολή: Φέρε γρήγορα το ούζο!  Στραβοπατώντας τις παντόφλες τρέχεις προς την εντολέα σου προσπαθώντας να καταλάβεις τι το θέλει το ούζο μετά από όσα έχει ποιεί.
Την βρίσκεις να έχει γίνει μπουρλότο γιατί εκείνη η χαζοβιόλα η Λούση έχυσε κόκκινο κρασί στο καλό της λευκό κεντημένο τραπεζομάντιλο που ανήκε στην προίκα της. Αφού γίνει η δέουσα διαδικασία με το ούζο, ετοιμάζεσαι να βάλεις τις πυτζάμες σου και να οριζοντιώσεις το σωματάκι σου αλλά δυστυχώς οι ελπίδες σου είναι φρούδες καθώς ακούς την αποφασιστική της φωνή να λέει:
Εγώ παραδίδω εδώ, πάω να ξαπλώσω, δεν αντέχω άλλο βάλε ότι περίσσεψε από τα φαγητά στο ψυγείο.
Τα φαγητά που περίσσεψαν, λόγο του άγχους κάθε νοικοκυράς να της ζητούν οι καλεσμένοι της και άλλο φαγητό και αυτό να έχει τελειώσει,  μπορούν να σιτίσουν για μια εβδομάδα ένα λόχο. Επειδή όμως δεν υπάρχει λόχος, για τις επόμενες 15 μέρες θα στο σερβίρουν καθημερινά γιατί η σύζυγος έχει την βασική αρχή ότι: σε αυτό το σπίτι δεν πετάμε φαγητό.
Έτσι λοιπόν αρχίζεις και κατεβάζεις μερικά από τα ποικίλου μεγέθους και αναρίθμητα σε ποσότητα τάπερ που έχει φυλάξει και προσπαθείς να τα στριμώξεις στο πλήρες ήδη ψυγείο.
Μόλις ξαπλώσεις στο κρεβατάκι σου και πριν να ηρεμίσεις σου έρχεται στο μυαλό  η σκέψη πως το επόμενο πρωί θα πρέπει να μαζευτεί όλο αυτό το χάος που επικρατεί στην κουζίνα.
Είχες κάνει δε το σφάλμα, με τον ιδεοψυχαναγκασμό που σε διακρίνει, όταν πήρατε το πλυντήριο των πιάτων και είδες με φρίκη το πόσο άτσαλα τα έβαζε η σύζυγος σε αυτό να πεις: Άσε θα τα βάλω εγώ!
Αυτό ήταν ! Έκτοτε το πλυντήριο των πιάτων κατοχυρώθηκε ατυχώς σε σένα!

Γι΄αυτό και όταν σας έχουν καλέσει σε τραπέζι εκτός από τα συγχαρητήρια στην σπιτονοικοκυρά μην ξεχνάτε να δείχνετε και την αμέριστη συμπάθεια σας για την προσφορά του και στον αφανή ήρωα της βραδιάς που είναι ο σύζυγος.  


2 σχόλια:

  1. εύγε! η κυρία Αθεοφόβου έχει άξιο σύζυγο. χιχι. τώρα γέμισε μπαταρίες μέχρι το επόμενο δείπνο. - υπέροχο το αφήγημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή