Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2018

ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ.




Η φωτογραφία είναι από το τελευταίο επεισόδιο της 6ης εποχής, της πολύ καλής σειράς Orange is the new black. Σε αυτήν μια από τις πρωταγωνίστριες, παράνομη μετανάστης στις ΗΠΑ ενώ αποφυλακίζεται και την περιμένει ο καλός της με ανθοδέσμη στα χέρια, συλλαμβάνεται από την υπηρεσία μεταναστεύσεων για να απελαθεί.   
Η σειρά εμφανίζει ρεαλιστικά την άθλια κατάσταση που επικρατεί στις ΗΠΑ στις ιδιωτικές φυλακές. Διαβάζω εδώ πως η  ιδιωτικοποίηση του αμερικανικού σωφρονιστικού συστήματος ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1980, επί προεδρίας Ρόναλντ Ρέιγκαν, και συνεχίστηκε απ' τον διάδοχό του, τον Μπους τον πρεσβύτερο. Έφτασε όμως στο αποκορύφωμά της τη δεκαετία του '90 από τις κυβερνήσεις Κλίντον, οι οποίες περικόπτοντας διαδοχικά τον αριθμό των ομοσπονδιακών δημόσιων υπαλλήλων ανάγκασαν το υπουργείο Δικαιοσύνης να αναθέσει σε ιδιώτες εργολάβους τον εγκλεισμό των παράνομων μεταναστών σε ιδιωτικές φυλακές και τη φρούρηση επικίνδυνων κρατουμένων.
Το 2015, οι ΗΠΑ κατείχαν το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού κρατούμενων, παρότι έχουν μόνο το 5% του πληθυσμού της Γής, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο. Σήμερα, περίπου 1,7 εκατομμύρια Αμερικανοί βρίσκονται πίσω από τα κάγκελα - και περίπου το ένα δέκατο από αυτούς κρατούνται σε ιδιωτικές, κερδοσκοπικές φυλακές, καθώς τα δημόσια σωφρονιστικά ιδρύματα είναι ασφυκτικά γεμάτα.
Σαφώς και θεωρώ απαράδεκτη την ιδιωτικοποίηση των φυλακών που αποσκοπεί στην αποκόμιση κέρδους από την φτηνή εργασία των κρατουμένων και πολύ λιγότερο στον  σωφρονισμό τους.


Στην χώρα μας σε σύνολο 9.467 φυλακισμένων οι Έλληνες είναι 4.246 έναντι των αλλοδαπών που κόβουν πρώτοι το νήμα με 5.221 άτομα.
Στην προσπάθεια αποσυμφόρησης των φυλακών απέβλεψε ο νόμος Παρασκευόπουλου Ν. 4322/2015 ο οποίος όμως  για πρώτη φορά το «έσπασε» το φράγμα της δεκαετούς κάθειρξης ως απώτατου ορίου για την πρόωρη αποφυλάκιση, παραβλέποντας το κριτήριο της επικινδυνότητας του εγκληματία, παρά το γεγονός που επισημαίνει ο ίδιος   ότι :


Από καταγραφές σε χώρες που διεξάγουν σχετικές έρευνες, προκύπτει ότι τα ποσοστά της υποτροπής μετά τη φυλακή είναι πολύ υψηλά. Συνήθως υπερβαίνουν το 50%, δεδομένο που δείχνει ότι η φυλάκιση αποτελεί ένα από τα κυριότερα αίτια της εγκληματικότητας.
Έτσι έχουν μέχρι σήμερα βγει από τις φυλακές πρόωρα, με βάση τον νόμο του, πάνω από 12.000 κρατούμενοι.
Σύμφωνα με στοιχεία του 2017 αποφυλακίστηκαν  320 με καταδίκες για ληστείες, 1137 καταδικασμένοι για  κλοπές και  698 για ναρκωτικά.



Βάσει των ανωτέρω ένας σημαντικός αριθμός αλλοδαπών καταδίκων απολύθηκαν με τον νόμο Παρασκευόπουλου και πολλοί από αυτούς, όπως οι Πακιστανοί που ευθύνονται για τον θάνατο του νεαρού στου Φιλοπάππου, είχαν προηγουμένως διαπράξει προηγουμένως 10 ληστείες.
Το εύλογο ερώτημα λοιπόν που προκύπτει είναι γιατί μετά την αποφυλάκιση τους δεν έγινε ταυτόχρονα και η απέλαση τους στην χώρα τους, όπως είδαμε να γίνεται στις ΗΠΑ.
Η δικαιολογία πως πιθανώς να είχαν ζητήσει άσυλο και να είχαν προσωρινή άδεια παραμονής, πιστεύω πως με μια απλή νομοθετική ρύθμιση μπορεί να ξεπεραστεί.
Είναι απλό: Όποιος έχει εισέλθει παράνομα στην χώρα και έχει διαπράξει εγκλήματα του κοινού ποινικού δικαίου μετά την έκτιση της ποινής του αυτομάτως απελαύνεται στον τόπο καταγωγής του.
Μας επαρκούν νομίζω οι δικοί μας εγκληματίες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου