Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2019

ΜΙΑ ΝΕΚΡΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΝΟΥ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟΥΣ TIMES ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ.





Ένα κείμενο, από άγνωστο συγγραφέα, με θέμα την Νεκρολογία του Κοινού Νου δημοσιεύτηκε στους Times του Λονδίνου και έκτοτε έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές στις αγγλόφωνες χώρες, με χιλιάδες αναδημοσιεύσεις, χάρις στο δηλητηριώδες αγγλοσαξονικό του χιούμορ.
Το μετάφρασα βάζοντας και τα σχετικά λινκ σε αυτές τις υποθέσεις που αναφέρεται και προσέθεσα επεξηγήσεις γι΄αυτές στο τέλος.  
  


Σήμερα πενθούμε τον θάνατο  ενός αγαπημένου παλιού φίλου, του Κοινού Νου, ο οποίος ήταν μαζί μας εδώ και πολλά χρόνια.
Κανείς δεν ξέρει με βεβαιότητα πόσο χρονών ήταν, αφού τα αρχεία για τη γέννηση του χάθηκαν εδώ και καιρό λόγω γραφειοκρατίας.
Θα τον θυμόμαστε γιατί  ανέπτυσσε ιδιαιτέρως  πολύτιμες διδαχές όπως:

-Να έχει κανείς πάντα στην σκέψη του την πραγματικότητα όταν διακατέχεται από υπερβολική αισιοδοξία.1
- Το πρωινό πουλί πιάνει το σκουλήκι
- Η ζωή δεν είναι πάντα δίκαιη.
- Και ίσως ήταν δικό μου λάθος.

Ο κοινός Νους  έζησε με απλές, υγιείς οικονομικές πολιτικές (μην ξοδεύετε περισσότερα από όσα κερδίζετε) και αξιόπιστες στρατηγικές (οι ενήλικες και όχι παιδιά, είναι υπεύθυνοι). Η υγεία του άρχισε να επιδεινώνεται γρήγορα, όταν θεσπίστηκαν καλοπροαίρετοι αλλά αυταρχικοί κανονισμοί.
Ειδήσεις ότι  ένα 6χρονο αγόρι  κατηγορήθηκε για σεξουαλική παρενόχληση για το φιλί που έδωσε σε μια συμμαθήτρια του2, εφήβοι που έχουν αποβληθεί από το σχολείο για χρήση στοματικού διαλύματος μετά το μεσημεριανό3 και ένας δάσκαλος που πυροβόλησε4 για να επιπλήξει έναν απείθαρχο μαθητή, ήσαν από αυτές που επιδείνωσαν την κατάστασή του.

Ο Κοινός Νους  έχασε έδαφος όταν οι γονείς επιτέθηκαν στους δασκάλους όταν έκαναν τη δουλειά που οι ίδιοι δεν κατάφεραν να κάνουν για να τιμωρήσουν τα απείθαρχα παιδιά τους.

Μειώθηκε ακόμη περισσότερο όταν τα σχολεία έπρεπε να πάρουν τη γονική συναίνεση για να χορηγήσουν αντηλιακό5 ή ασπιρίνη σε μαθητή6. αλλά δεν μπορούσαν να ενημερώσουν τους γονείς7 όταν μια μαθήτρια  έμεινε έγκυος και ήθελε να κάνει έκτρωση.
Ο κοινός Νους  έχασε τη θέληση να ζήσει καθώς οι εκκλησίες έγιναν επιχειρήσεις  και οι εγκληματίες έτυχαν καλύτερης μεταχείρισης από τα θύματά τους.

Ο Κοινός Νους δέχτηκε  ένα κτύπημα όταν δεν μπορείτε να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας από έναν διαρρήκτη στο σπίτι σας και ο διαρρήκτης μπορεί να σας ασκήσει δίωξη 8 για επίθεση.

Ο Κοινός Νους  τελικά εγκατέλειψε τη βούληση να ζήσει, αφού μια γυναίκα δεν κατάλαβε ότι ένα ζεστό φλιτζάνι καφέ ήταν ζεστό.9 Χύθηκε λίγο στην αγκαλιά της και αμέσως της επιδικάστηκε ένα τεράστιο ποσό.

Ο Κοινός Νους  οδηγήθηκε στο θάνατο,
-από τους γονείς του, την Αλήθεια και την Εμπιστοσύνη,
-από τη γυναίκα του, την Διακριτικότητα,
-από την κόρη του, την Ευθύνη,
-και από το γιο του, τον Αίτιο.

Αφήνει πίσω του 5 αδελφούς.
- Γνωρίζω τα δικαιώματά μου
- Το θέλω τώρα
- Κάποιος άλλος πρέπει να ευθύνεται
- Είμαι θύμα
- Πληρώστε με για να μην κάνω τίποτα

Πολλοί δεν παρακολούθησαν την κηδεία του, επειδή πολύ λίγοι συνειδητοποίησαν ότι είχε φύγει.

Αν τον θυμάστε, διαδώστε το. Αν όχι, προσχωρήστε στην πλειοψηφία και να μην κάνετε  τίποτα.

Εάν κατηγορείτε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση ότι είναι υπεύθυνη για την έρημο της Σαχάρας, σε 5 χρόνια θα υπάρξει έλλειψη άμμου.10



ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ

1- Έτσι θα μπορούσε περιφραστικά να μεταφράσει κανείς τον ωραίο αγγλικό ιδιωματισμό- Knowing when to come in out of the rain.

2- Η κωμικοτραγική αυτή ιστορία έγινε στο Κολοράντο. Απέβαλαν 6χρονο μαθητή και τον κατηγόρησαν για σεξουαλική παρενόχληση γιατί κατά την διάρκεια του μαθήματος φίλησε το χέρι μιας συμμαθήτριας του!

3-Το 1995 αποβλήθηκε 17χρονος μαθητής επειδή είχε κουβαλήσει και χρησιμοποιήσει στο σχολείο στοματικό διάλυμα. Στο σχολείο απαγορευόταν στους μαθητές να έχουν οποιοδήποτε υγρό με αλκοόλ. Το διάλυμα, κατά το σχολείο, περιείχε 22% αλκοόλ.

4-Καθηγητής στην Καρολίνα πυροβόλησε στην τάξη του το ταβάνι με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 3 μαθητές. Δικαιολογήθηκε ότι ήθελε να δει αν το όπλο του ήταν γεμάτο!

5-H  Εθνική Ένωση Διδασκάλων των ΗΠΑ συμβουλεύει τους δασκάλους να μην βάζουν  αντιηλιακά στους μαθητές λόγω της πιθανότητας να καταγγελθούν ότι καταχρώνται τον χρόνο  για την εφαρμογή αντηλιακής προστασίας σε μια τάξη μαθητών πριν από το διάλλειμα  ή το μεσημέρι. . Εάν τα σχολεία αποφασίσουν να επιτρέψουν στο προσωπικό να βάζουν αντιηλιακό στους μαθητές, πρέπει να υπάρχει γονική συναίνεση. Οι δάσκαλοι και το λοιπό προσωπικό που το επιθυμούν πρέπει να εφαρμόζουν μόνο το αντηλιακό στο πρόσωπο, το λαιμό και τα χέρια των μαθητών.

6-Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής ισχυρίζεται ότι οι νοσηλευτές του σχολείου δεν μπορούν να δώσουν ασπιρίνη σε μαθητές χωρίς την άδεια των γονέων.

7-Η νομική άποψη για το θέμα αυτό είναι ότι όταν μια μαθήτρια μένει έγκυος, το σχολείο δεν έχει υποχρέωση να ενημερώσει τους γονείς της.

8-To 1982 ένας 19χρονος σκαρφάλωσε στην στέγη ενός σχολείου και έκλεψε ένα προβολέα και καθώς πήγαινε να κλέψει και ένα άλλο έπεσε και κατάληξε 4πληγικός. Μήνυσε το σχολείο ζητώντας αποζημίωση 8 εκατομμυρίων δολαρίων και συμβιβάστηκε στα 260.000 δολάρια συν 1200 δολάρια τον μήνα ισοβίως.   

9-Μια κυρία 79 ετών, το 1994, έριξε επάνω της τον καφέ που είχε πάρει στα McDonald's και λόγω της θερμοκρασίας των 82–88 °C που είχε, υπέστη εγκαύματα 3οο βαθμού, με αποτέλεσμα να χρειαστεί μοσχεύματα για αποκατάσταση της περιοχής. Μετά την μήνυση που υπέβαλε ζητούσε  $160.000  δολάρια για ιατρικά έξοδα και 2,7 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση. Τελικά το δικαστήριο της επιδίκασε 640.000 δολάρια και οι διάδικοι κατέληξαν μεταξύ τους σε εμπιστευτικό ποσό πριν γίνει προσφυγή.

10-Η δημοφιλής αυτή φράση στις αγγλοσαξωνικές χώρες έχει την αρχική της προέλευση από μια επίσκεψη εργατών από το Birmingham στην Σουηδία το 1951 όταν σχολίασαν την έλλειψη ξυλείας εκεί λόγω της εξαγωγής στο εξωτερικό, λέγοντας ότι «φαίνεται σαν έλλειψη άμμου στην Σαχάρα»
Το 1971 ένας συντηρητικός δημοσιογράφος μετέδωσε ένα αστείο για τον κομουνισμό το οποίο έλεγε:
Περιέργως, οι αποτυχίες του κομμουνισμού θεωρούνται συχνότερα ως αστεία παρά ως τραγωδία. (Όπως και στο αστείο: Τι θα συνέβαινε εάν οι Κομμουνιστές κατελάμβαναν  τη Σαχάρα; Απάντηση: Τίποτα - για 50 χρόνια, μετά θα υπήρχε έλλειψη άμμου.)
Στην συνέχεια η φράση έγινε γνωστή και δημοφιλής με αναφορές και σε άλλες κυβερνήσεις και με 5 χρόνια αντί 50 χρόνια.

3 σχόλια:

  1. "Ο Κοινός Νους οδηγήθηκε στο θάνατο" η σωστή έκφραση είναι: "Πριν τον Κοινό Νού, πέθαναν"
    "Έχει επιβιώσει από τους 5 αδελφούς του." η σωστή έκφραση είναι: "Άφησε πίσω του τα 5 ετεροθαλή αδέλφια του"
    Θα διαπιστώσεις ότι βγάζει περισσότερο νόημα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ καλό, και πάντα επίκαιρο, ιδίως στις μέρες μας. Επιτρέψτε μου μια διόρθωση. Η φράση "Έχει επιβιώσει από τους 5 αδελφούς του" δεν βγάζει νόημα στα Ελληνικά. Το Αγγλικό "He is survived by" χρησιμοποιείται για να δηλώσει ποιους αφήνει πίσω του ο εκλιπών. Συνεπώς μπορείτε να γράψετε "Αφήνει πίσω του πέντε αδελφούς".

    ΑπάντησηΔιαγραφή