Δευτέρα 5 Ιουλίου 2021

Ε΄ Η ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΙΡΟΚΙ




Έχοντας το όνομα μιας από τις 6 φυλές γηγενών της Βόρειας Αμερικής το θέατρο Ιρόκι στο Σικάγο, σε πολυτελές αναγεννησιακό στυλ, είχε εγκαινιαστεί το 1903 ένα μήνα πριν την πιο θανατηφόρα πυρκαγιά κτηρίου στις ΗΠΑ. (η φωτογραφία είναι του 1903)
Διέθετε 1600 θέσεις σε 3 επίπεδα. Τον Νοέμβριο 1903 ο επίτροπος κτηρίων και ο επιθεωρητής πυρασφαλείας το είχαν επιθεωρήσει και είχαν αποφανθεί πως μπορεί να θεωρηθεί χωρίς αμφιβολία ότι είναι άφλεκτο!
Διέθετε 30 εξόδους από  τις οποίες οι 27 διπλές. Είχε όμως  πολλές μεγάλες ξύλινες επενδύσεις, δεν διέθετε συναγερμό πυρκαγιάς και σύστημα ψεκασμού με νερό πάνω από τη σκηνή.
Στις 30-12-1903 το θέατρο Ιρόκι έγινε πραγματικό θέατρο θανάτου για πάνω από 600 θεατές του.
Η φωτιά ξεκίνησε από την σκηνή, η υποτιθέμενη πυρίμαχη αυλαία της σκηνής δεν κατάφερε να κατέβει πλήρως και με το άνοιγμα πόρτας η φωτιά εξαπλώθηκε γρήγορα στην αίθουσα. Από τις 30 εξόδους του θεάτρου οι 27 ήσαν κλειδωμένες και οι νεαροί κλητήρες που ήσαν υπεύθυνοι γι΄αυτές είχαν φύγει φοβισμένοι χωρίς να τις ξεκλειδώσουν. Υπήρχαν επίσης  «διακοσμητικές» πόρτες που έδειχναν σαν πραγματικές και σε ένα τέτοιο πέρασμα που δεν είχε έξοδο, σκοτώθηκαν 200 άτομα.
Οι περισσότεροι από τους 602 θεατές που πέθαναν, ήσαν στους εξώστες οι οποίοι δεν είχαν δικές τους εξόδους, αλλά και οι πόρτες που οδηγούσαν από τους εξώστες αυτούς προς τα κάτω ήσαν κλειστές, για να μην κατεβαίνουν θεατές από τις φτηνότερες θέσεις στις ακριβότερες.
Στα σχεδιαγράμματα φαίνεται η προσπάθεια διαφυγής των θεατών των εξωστών από τις ανεπαρκείς εξόδους, είτε τις προσπάθειες της αστυνομίας να διασώσει κόσμο από τα παράθυρα, όπως επίσης εικόνες με τα πτώματα των ατυχών θεατών.





Ο επίτροπος καταδικάστηκε για πλημμελή έλεγχο. Ο ιδιοκτήτης του θεάτρου καταδικάστηκε για ανθρωποκτονίες εξ αμελείας αλλά μετά από έφεση η ποινή του ανεστάλη. Στην φωτογραφία ο ιδιοκτήτης.


Ο μόνος που φυλακίστηκε για κάποιο διάστημα ήταν ο ιδιοκτήτης ενός γειτονικού μπαρ στο οποίο είχαν εναποτεθεί πτώματα από την τραγωδία και αυτός έκλεβε από αυτά τα πολύτιμα αντικείμενα που είχαν!
Το θέατρο έπαιζε μια παρωδία σε μιούζικαλ του Κυανοπώγωνα. Ενώ το έργο δεν είχε μέχρι τότε μεγάλη επιτυχία, την συγκεκριμένη μέρα, προπαραμονή πρωτοχρονιάς, είχε και όρθιους γιατί είχαν κοπεί 2.100-2.200 εισιτήρια. Δυστυχώς, λόγω της μέρας και του έργου, υπήρχαν πολλές γυναίκες και παιδιά στο θέατρο.


Οι φωτογραφίες είναι του Dan McAvoy που έπαιζε τον Κυανοπώγωνα, της χορεύτριας Bonnie Maginn και του ηρωικού ηθοποιού Eddie Foy που παρέμεινε στην σκηνή μέχρις τέλους, παρά τα  πράγματα που έπεφταν σε αυτήν από την πυρκαγιά, προσπαθώντας να ηρεμίσει το αλαφιασμένο κοινό. Ο Foy κατάφερε τελικά να σωθεί γιατί διέφυγε σερνόμενος μέσα από το αποχετευτικό δίκτυο.  
Η τραγωδία αυτή έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα προδημοσιεύτηκε ένα μικρό ειδησάριο στις 22/12/1903 ενώ  μια πρωτοσέλιδη εκτεταμένη ειδησεογραφία δημοσιεύτηκε στις 24/12/1903 στην εφημερίδα ΣΚΡΙΠ και στο ΕΜΠΡΟΣ 6 μέρες αργότερα, στις 30/12/1903.  Οι διαφορές στις ημερομηνίες οφείλονται στο ότι ακόμη τότε στην Ελλάδα υπήρχε το παλαιό ημερολόγιο.
Παραθέτω τα πλήρη κείμενα και των δύο εφημερίδων γιατί μας δίνουν μια συγκλονιστική εικόνα του τι συνέβη εκείνη την μέρα στο Ιρόκι.



ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ


ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ 

Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου