Πέμπτη 1 Ιουλίου 2021

Δ΄ ΦΩΤΙΑ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ! ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΕ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ.





Την παραμονή της πρωτοχρονιάς του 1930 στην πόλη της Σκωτίας Πέισλι,7 μίλια δυτικά της Γλασκώβης, το μεσημέρι όλη η πιτσιρικάδα της πόλης βρισκόταν στον κινηματογράφο Γκλέν, γνωστό ως 'The Glen' and 'The Royal Animated Pictures' δυναμικότητας 1000 θεατών. Ο κινηματογράφος μιας και τα σχολεία είχαν κλείσει έπαιζε ταινίες μαγνήτη για τα παιδιά και εκείνη την μέρα θα βρίσκοντας εκεί 700-1000 παιδιά από βρέφη μέχρι 14 ετών.
Τα παιδιά τα είχαν ξαποστείλει εκεί οι γονείς τους για να μπορέσουν να φτιάξουν ανενόχλητα τα σπίτια τους λόγω του εορτασμού στην Σκωτία την παραμονή της πρωτοχρονιάς της τοπικής εορτής  Hogmanay
Στις 2 το μεσημέρι ξεκίνησε η προβολή της καουμπόικης ταινίας του 1917  “The Dude Desperado” με πρωταγωνιστή τον Don Alvarado.
 


Μόλις τελείωσε η πρώτη μπομπίνα της ταινίας ο 15χρονος βοηθός του μηχανικού προβολής την έβαλε επάνω σε μια μπαταρία, μη γνωρίζοντας πως τα κινηματογραφικά φιλμ εκείνης της εποχής ήταν, λόγω της κατασκευής τους από νιτροκυτταρίνη, πολύ εύφλεκτα, με αποτέλεσμα η μπομπίνα να αρπάξει φωτιά. Το παιδί την πήρε από εκεί και πήγε να την πετάξει έξω από τον κινηματογράφο από μια έξοδο αλλά την βρήκε κλειδωμένη για να μην μπορούν να μπαίνουν οι τζαμπατζήδες.
Μέχρι να συνεννοηθεί με τον διευθυντή του κινηματογράφου ο οποίος την πέταξε τελικά έξω, ο καπνός είχε φτάσει στην αίθουσα προβολής, ακούστηκε η κραυγή-Φωτιά- και επακολούθησαν πανομοιότυπες σκηνές με αυτές που έγιναν στο ΠΑΝΟΡΑΜΑ και στο ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ που περιέγραψα στο  Β΄ ΦΩΤΙΑ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ! ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΙΚΟ ΓΙΑ ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΣ
Τα παιδιά προσπάθησαν να διαφύγουν από την υπόγεια αίθουσα και έτρεξαν προς την κεντρική έξοδο, η οποία όμως σύμφωνα με μαρτυρίες ήταν κλειδωμένη. Άλλος όμως μάρτυρας είπε πως είχε δει τον διευθυντή του κινηματογράφου να την ξεκλειδώνει.
Πρόβλημα όμως ήταν το γεγονός πως οι πόρτες άνοιγαν προς τα μέσα.
 Όσα παιδιά βρέθηκαν μπροστά ποδοπατήθηκαν από αυτά που έρχονταν μετά. Το θέαμα που αντίκρισαν οι πυροσβέστες που άνοιξαν την πόρτα στις 2.30΄ ήταν φρικτό.
71 παιδιά ήσαν νεκρά από ασφυξία και δεκάδες άλλα τραυματισμένα.
Ευτυχώς μερικά παιδιά, παρέμειναν στα καθίσματά τους και απομακρύνθηκαν από το θέατρο όταν πυροσβέστες έσπασαν τα παράθυρα και έσυραν τα παιδιά έξω από τον κινηματογράφο.



Η κηδεία τους έγινε σε κοινό τάφο στις 3 Ιανουαρίου με όλη την πόλη να συμμετέχει σε αυτήν. H ταξιαρχία των αγοριών κατά την κηδεία πέρασε μπροστά από τον κινηματογράφο.
Την τραγωδία αυτή θυμίζουν η σχετική πινακίδα και το μνημείο μνήμης στο νεκροταφείο που στήθηκε για τα αθώα αυτά θύματα.
Το κτήριο του κινηματογράφου υπάρχει ακόμα και σήμερα είναι κατάστημα επίπλων.
Στον τοίχο του δύο πινακίδες αναφέρονται στην τραγωδία.(αυτές που βλέπει η κυρία στην φωτογραφία)

 



Ο διευθυντής του κινηματογράφου δικάστηκε με την κατηγορία ανθρωποκτονίες  εξ αμελείας, αλλά αθωώθηκε. 
Ο κινηματογράφος είχε το ίδιο πρωί ελεγχθεί από την πυροσβεστική υπηρεσία και είχε χαρακτηριστεί ασφαλής.
Οι κανονισμοί ασφαλείας ενισχύθηκαν μετά την καταστροφή και  πολλές δημοτικές αρχές κατέστησαν υποχρεωτικές τις επιθεωρήσεις των κινηματογράφων. Ο νόμος περί κινηματογράφου του 1909 τροποποιήθηκε για να εξασφαλίσει ότι οι κινηματογράφοι θα έχουν  περισσότερες εξόδους, και ότι οι πόρτες θα ανοίγουν  προς τα έξω. Περιορίστηκε επίσης η χωρητικότητα των κινηματογράφων.
Δημιουργήθηκε ένα ταμείο ανακούφισης για τα τραυματισμένα παιδιά και τους  γονείς των νεκρών που συγκέντρωσε 5.300 £ (που αντιστοιχούν σε  338.900 £ περίπου το 2020)
 Το Δημοτικό Συμβούλιο του Πέισλι πρόσφερε στους συγγενείς των θυμάτων μια εβδομάδα διακοπών στην παραλία.
Το βίντεο αναφέρεται σε αυτή την τραγωδία. 



H πιο πρόσφατη πυρκαγιά, με πολλούς θανάτους θεατών, έγινε  στις 13 Ιουνίου 1997 στο Νέο Δελχί. Στον κινηματογράφο Uphaar 59 άτομα παγιδεύτηκαν μέσα και πέθαναν από ασφυξία ενώ 103 τραυματίστηκαν σοβαρά.
Το πρωί στο υπόγειο του κτηρίου είχε πάρει φωτιά ένας μετασχηματιστής, η πυροσβεστική την έσβησε και ένα συνεργείο τον επιδιόρθωσε προφανώς με προχειρότητα γιατί το απόγευμα αυτός τρύπησε και το λάδι του πήρε φωτιά, ή οποία εξαπλώθηκε στο διπλανό υπόγειο γκαράζ με αποτέλεσμα τα αυτοκίνητα να πάρουν φωτιά.



 Ο καπνός από μία πόρτα και από το σύστημα κλιματισμού έφτασε στον πρώτο όροφο που ήταν ο κινηματογράφος . Το κέντρο που έλεγχε την ηλεκτροδότηση του κτηρίου όταν πήρε χαμπάρι την βλάβη του μετασχηματιστή διέκοψε την ηλεκτροδότηση, με αποτέλεσμα να επικρατήσει σκοτάδι και πανικός στην αίθουσα καθώς δεν  φαίνονταν οι έξοδοι κινδύνου.
Ο κινηματογράφος έπαιζε την πατριωτική ινδική ταινία Border με υπόθεση από τον Ινδοπακιστανικό πόλεμο του 1971 και ήταν γεμάτος. 


Είχαν δε προστεθεί και 52 ακόμα καθίσματα που απέκλειαν την έξοδο του εξώστη. Στον πανικό που επεκράτησε δύο θεατές αξιωματικοί και ένας επίσης ταλαντούχος ιππέας αφού οδήγησαν έξω τις οικογένειες τους επέστρεψαν μέσα και προσπάθησαν να καθοδηγήσουν τον κόσμο να βγει σώζοντας έτσι 150 άτομα. Η πυροσβεστική καθυστέρησε να φτάσει λόγω της κυκλοφορίας και του κεντρικού σημείου που βρισκόταν ο κινηματογράφος και έσβησε την φωτιά μετά από μία ώρα.



Εκ των υστέρων διαπιστώθηκε πλήθος παραβιάσεων των κανόνων πυρασφαλείας ( φώτα έκτακτης ανάγκης και εξόδων, φωτεινά σήματα στο δάπεδο, κλειστές έξοδοι, υπεράριθμοι θεατές, κακή συντήρηση μετασχηματιστών κτλ) 
Οι συγγενείς των θυμάτων έφτιαξαν μια ένωση διεκδικώντας την τιμωρία των ενόχων και αποζημιώσεις για τους ανθρώπους που έχασαν.

Ακολούθησε ένας ατελείωτος δικαστικός αγώνας που έληξε μετά από 23 χρόνια το 2020. Η μάχη έληξε όταν το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την αίτηση θεραπείας της Ένωσης των συγγενών για την απόφαση του με την οποία οι αδελφοί Ansal, ιδιοκτήτες ακινήτων και του κινηματογράφου,  κρίθηκαν ένοχοι για εγκληματική αμέλεια και τους επιβλήθηκε να πληρώσουν 7.500.000 δολ. o καθένας. Το δικαστήριο  είχε αποφασίσει το 2015 ότι η ποινή των 15 εκατομμυρίων ήταν επαρκής τιμωρία και δεν υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν στη φυλακή. Οι δύο τους  είχαν εκτίσει ποινή φυλάκισης μεταξύ τεσσάρων και πέντε μηνών κατά τη διάρκεια της νομικής μάχης.

 

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ

Α΄ ΦΩΤΙΑ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ! ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΑΛΛΑ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ.

 Β΄ ΦΩΤΙΑ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ! ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΙΚΟ ΓΙΑ ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΣ

 Γ΄ ΦΩΤΙΑ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ! Η ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΛΗΜΝΟΥ

 

ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 

 Ε΄ Η ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΙΡΟΚΙ 

 ΣΤ΄ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΕ ΘΕΑΤΡΑ (τελευταίο)

Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση.

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου