Τρίτη 17 Μαΐου 2022

ΟΙ ΛΩΤΟΦΑΓΟΙ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
Το σύνηθες  είναι, μετά από λίγα χρόνια διακυβέρνησης μιας χώρας, η κυβέρνηση να χάνει ένα μέρος των ψηφοφόρων της, εξ αιτίας διάφορων μέτρων που έχει πάρει, με αναπόφευκτο αποτέλεσμα την αύξηση του ποσοστού της αντιπολίτευσης.
Στην χώρα μας, όμως ενώ πράγματι μειώνεται το αρχικό ποσοστό αυτών που  υποστηρίζουν την κυβέρνηση, παρατηρείται μια μόνιμη καθήλωση της αντιπολίτευσης στα ίδια ποσοστά.
Η πιθανότερη εξήγηση για αυτό το φαινόμενο είναι γιατί οι θέσεις που υποστηρίζει η αντιπολίτευση έρχονται σε πλήρη αντίθεση με όσα η ίδια υποστήριζε όταν ήταν κυβέρνηση.
Επειδή ο κόσμος δεν έχει κοντή μνήμη πολλοί θυμούνται τι έκανε και έλεγε ως κυβέρνηση, ιδίως στα εθνικά θέματα, που το λογικό είναι να μην αποτελούν αντικείμενο πολιτικών αντιπαραθέσεων.
Είναι πρόσφατη λοιπόν  καταψήφιση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής από τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όσα υποστήριζε πριν λίγα χρόνια ως κυβέρνηση.
Γράφει λοιπόν ο Κωνσταντίνος Χαροκόπος σχετικά:
Ξέχασαν λοιπόν, ότι επί κυβερνήσεως Τσίπρα – Καμμένου, ο τότε υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στις ΗΠΑ και του τετ α τετ με τον ομόλογό του Τζέιμς Μάτις (φωτογραφία επάνω), είχε συμφωνήσει την επέκταση της χρήσης των ελληνικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, σε μια πιο μόνιμη βάση στη Λάρισα, στο Βόλο και στην Αλεξανδρούπολη. Οι συμφωνίες αυτές είχαν στοχοποιηθεί από την εσωτερική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, που μιλούσε «όχι απλά για φλερτ», αλλά για «σφιχταγκάλιασμα» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- Ανεξάρτητων Ελλήνων, με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
Παράλληλα, η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου, επέτρεπε την αυξημένη χρήση της Σούδας και την παραχώρηση και άλλων βάσεων στις στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ.


Ήδη μετά από τη νατοϊκή άσκηση Noble Jump του 2017, με την παροχή διευκολύνσεων στον αερολιμένα και στον λιμένα της Αλεξανδρούπολης κατά την εκφόρτωση και φόρτωση προσωπικού, μέσων μεταφοράς και οπλικών συστημάτων, οι αμερικανικές δυνάμεις είχαν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους, για τη χρήση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και για δημιουργία βάσης ελικοπτέρων.
Στο Στεφανοβίκειο της Μαγνησίας, είχε συμφωνηθεί η λειτουργία στρατιωτικού αεροδρομίου, με τη μεταστάθμευση ελικοπτέρων. 


Στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα, είχε συμφωνηθεί η παράταση του καθεστώτος μεταστάθμευσης των αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών MQ-9 Reaper.
Για τη βάση στο Άκτιο, είχε συμφωνηθεί η παράταση της συχνής χρήσης της, από τα νατοϊκά ιπτάμενα ραντάρ AWACS.
Για την 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα, είχε συμφωνηθεί η χρήση του στρατιωτικού αεροδρομίου από αμερικανικά μαχητικά και ειδικά κατά τη διάρκεια των πολυεθνικών ασκήσεων «Ηνίοχος». 


Για την 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος, αναμενόταν η έναρξη λειτουργίας του Πολυεθνικού Κέντρου Εκπαίδευσης.
Σε όλα αυτά, η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου είχε πει ένα ηχηρό «ναι». Ωστόσο σήμερα που η νέα συμφωνία περιλαμβάνει τη ρητή δέσμευση πως η αμερικανική παρουσία στην Ελλάδα θα έχει στρατηγικό χαρακτήρα και ευρύ ορίζοντα, καθώς θα ανανεώνεται ανά πενταετία, λένε «όχι». Σήμερα που θα αναπτυχθούν νέες υποδομές αμυντικής συνεργασίας, λένε «όχι». Σήμερα που η νέα συμφωνία αναφέρεται στην «αμοιβαία προστασία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας έναντι κάθε απειλής, ακόμα και ένοπλης επίθεσης», λένε «όχι».
Σήμερα που είναι αναγκαίο η Ελλάδα να κτίσει ακόμα πιο ισχυρές συμμαχίες, λένε «όχι». Και σήμερα που γίνεται ρητή η δέσμευση των ΗΠΑ για την προσήλωσή τους στον σεβασμό όχι μόνο της εδαφικής ακεραιότητας αλλά και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας, λένε και πάλι «όχι». 

( στην γκραβούρα ο Οδυσσέας μεταξύ των λωτοφάγων,του Theodoor van Thulden 18ου αι.)

 Ο Χαροκόπος έχει επιτυχώς αρχικά προσομοιάσει τα ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με τους  συντρόφους του Οδυσσέα που, αφού γεύτηκαν τους καρπούς του λωτού στη χώρα των Λωτοφάγων, έχασαν τη μνήμη τους και ξέχασαν το παρελθόν τους. Οπότε εύλογα καταλήγει στο άρθρο του:
Δεν γνωρίζω αν είναι ακόμα νωπή η γεύση των λωτών στα στόμα των ηγετικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ή αν τους έπιασε και πάλι το Κουβανικό σύνδρομο, ή ο έρωτας για τη Βενεζουέλα και ο θαυμασμός προς το θεοκρατικό καθεστώς του Ιράν. Μπορεί βέβαια να τους επηρέασε και το ξύπνημα της ρωσικής αρκούδας, που τους γέννησε μνήμες από την εποχή της Σοβιετίας.

Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση. 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου