Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022

ΤΟ 2022 Η ΧΡΥΣΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ




Αυτό το καλοκαίρι μπορεί να μας μαύρισε την καρδιά αλλά και τα δάση μας με τις φωτιές που τα καίνε, αλλά ταυτόχρονα είχε και μια θετική και ελπιδοφόρο εξέλιξη για την χώρα μας. 
 Μετά τα lockdown λόγω κορονοϊού, που ανάγκασαν εκατομμύρια σε όλη την γη να κλειστούν  για 2 χρόνια στα σπίτια τους,  ο κόσμος ξεχύθηκε φέτος να απολαύσει την ζωή του σε διάφορα τουριστικά  μέρη. Έτσι η χώρα μας αποτελεί την επιλογή εκατομμυρίων τουριστών και υπολογίζεται πως τα έσοδα από τον τουρισμό θα ξεπεράσουν το 2019 , χρόνια ρεκόρ μέχρι σήμερα.


Σε συνέντευξη του ο Κικίλιας έδωσε μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία.
Στην Αθήνα ο μέσος όρος διαμονής από 1,4 μέρες ανήλθε σε 2,7 ανεβάζοντας την 3η στον αστικό τουρισμό της Ευρώπης, ενώ  στον Πειραιά  η κρουαζιέρα βρίσκεται στο +130%.
Οι πτήσεις εσωτερικού τον Ιούνιο στο Ελ. Βενιζέλος  έφτασαν τον αριθμό του 2019 και στα 14 αεροδρόμια της Fraport ξεπέρασαν τους 4,4 εκατ. επιβάτες τον ίδιο μήνα του 2019, φτάνοντας τους 4,6 εκατ.
Η Σαντορίνη εμφανίζει αύξηση 46%, η Σκιάθος 22% και η Ρόδος 12%
Το πρώτο 10ημερο του Ιουλίου τα 5 διεθνή αεροδρόμια του Αιγαίου εμφάνισαν αύξηση 24,68% σε σχέση με το 2019.
Σημαντικό είναι πως από τις ΗΠΑ, οι αφίξεις με τουρίστες που χαρακτηρίζονται ως high spenders, σε σχέση με το 2019 είναι 50% επάνω.
H χώρα μας είναι πρώτη στις προτιμήσεις των Ιταλών, των Σέρβων και των Ρουμάνων ενώ οι επισκέπτες από την Αυστρία αυξήθηκαν στο 32%, από το Ισραήλ στο 24% τον Καναδά στο 12% και την Γαλλία στο 8%
Σύμφωνα με την Ελλ. Στατιστική Αρχή ο τζίρος των καταλυμάτων ξεπέρασε το μισό δις. 26 εκατομ. πάνω από το 2019, ενώ στην εστίαση αντίστοιχα πάνω από 40 εκατομ. 


Τα παραπάνω είχαν σαν αποτέλεσμα το Economist Intelligent Unit να υπολογίζει μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ελλάδα από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, ενώ η  βρετανική HSBC να μιλά για ανάπτυξη 6,5%
Αντίστοιχα η Capital Economics, εκτιμά την ανάπτυξη του ελληνικού ΑΕΠ  το 2022 στο 5,5%, παρά τα προβλήματα με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η ελληνική οικονομία, εν μέσω του δυσμενούς διεθνούς περιβάλλοντος, σημειώνοντας σε έκθεσή της πως η χώρα μας έχει ανακάμψει πλήρως από τις πληγές που προκάλεσε η κρίση της πανδημίας και αναφέρει πως η Ελλάδα τα πήγε πολύ καλύτερα από ό,τι οι εταίροι της.
Η Capital Economics τονίζει πως τα έσοδα από τον τουρισμό θα δώσουν ώθηση στο ελληνικό ΑΕΠ και συγχρόνως πως η χώρα είναι λιγότερο εκτεθειμένη στους κινδύνους από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Στις αρχές Ιουνίου ανακοινώθηκε ότι το ελληνικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,3% το α’ τρίμηνο (σε τριμηνιαία βάση), φέρνοντάς το στο 3% πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα του. Αυτή είναι η ισχυρότερη ανάκαμψη από ό,τι σε άλλες χώρες του Νότου της Ευρωζώνης και σε όλες τις μεγάλες βασικές οικονομίες εκτός από την Ολλανδία.
Ο μεταποιητικός τομέας, αν και περιορισμένος, τα πηγαίνει επίσης αρκετά καλά. Η παραγωγή ήταν κατά 10% πάνω από το επίπεδο προ πανδημίας τον Μάρτιο του 2022 και ο δείκτης μεταποίησης PMI υποδηλώνει ότι, αν και η ανάπτυξη έχει επιβραδυνθεί, η παραγωγή εξακολουθεί να επεκτείνεται.
Ο ευρύτερος δείκτης οικονομικού κλίματος υποδηλώνει  ότι η ανάπτυξη δεν έχει επιβραδυνθεί σημαντικά. Οι εξαγωγές της Ελλάδας στη Ρωσία αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 1% της οικονομίας της, επομένως το άμεσο πλήγμα από το μειωμένο εμπόριο θα είναι μικρό. 



Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου