Παρασκευή 19 Αυγούστου 2022

Η ΑΠΕΧΘΕΙΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΩΜΕΝΙΔΗ




Τι ήταν να δημοσιεύσει ο Χωμενίδης το άρθρο του Εκ τριών λαϊκαστριών ,στο οποίο καταλήγει γράφοντας:
Ποιος είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος; 
Να ξεφύγουμε, για μιαν ακόμα φορά, από την αληθινή πολιτική. Αντί να ασχολούμαστε με ιδέες, με προγράμματα, με σχέδια για το μέλλον της χώρας και της κοινωνίας, να οδηγηθούμε προς τις κάλπες σε ένα κλίμα σκανδάλων και σκανδαλολογίας. Όπου το ένα κόμμα θα παριστάνει τον ηθικό κριτή του άλλου. Όπου αντί ως πολίτες να αναζητούμε τον ικανότερο, να ψάχνουμε με το φανάρι τον λιγότερο εμπλεκόμενο σε βρώμικες ιστορίες.    
Για αυτό οφείλουν να δράσουν ακαριαία και αποτελεσματικά οι ανεξάρτητες αρχές. Για αυτό πρέπει να ακρωτηριαστούν από τη ρίζα τα όποια γαγγραινιασμένα μέλη. Ώστε τα υγιή να προχωρήσουν μπροστά. 
Για να μην επιβεβαιωθεί ξανά ο Αριστοφάνης. Για να μην πάει η Ελλάδα κατά διαόλου εκ τριών λαϊκαστριών. Για τρεις σκατοπουτάνες.
Το άρθρο σχολιάστηκε από σοβαρό και αξιοπρεπή  ιστότοπο στο ΦΒ,  αλλά οι σχολιαστές του, μερικοί προφανώς φανατικοί συριζαίοι. θεωρώντας ότι ο Χωμενίδης υποστηρίζει τον Μητσοτάκη έγραψαν τα παρακάτω, όλο χολή, σχόλια.
-ο Χωμενίδης έχει γίνει η παρκετέζα του Μητσοτάκη και των λαμογιών που τον περιτριγυρίζουν. Κανονικά, τέτοια άτομα θα πρέπει όταν πέσει με κρότο ο Μητσοτάκης να τα ξυρίσουμε και να τα περιφέρουμε στις πλατείες όπως οι Γάλλοι στην λήξη του β' παγκοσμίου. Αλλά στην Ελλάδα, κάπου , κάπως, πάλι θα πάρουν καμιά θεσούλα
-Καλά λέει ο Δικαιόπολις, για τρεις πουτάνες... Nιόνιος κάποτε, τώρα κύριος Σαββόπουλος, θαυμαστής του ακατανόμαστου !
Η προσπάθεια ξεπλύματος της "κυβέρνησης" Μητσοτάκη από τον "γνωστό" Χωμενίδη, προκαλεί το λιγότερο εμετό, έχει καταντήσει υποπόδιο των ποδών, ενός γελοίου και χυδαίου ανδρίκελου με όνομα Μητσοτάκης, όπως λέει ο λαός ΕΦΙΑΛΤΗΣ!!!
-Το πολύ το νάνι νάνι κάνει το σοφό παιδί χαϊβάνι.. («Το σοφό παιδί» είναι το πρώτο βιβλίο του Χωμενίδη)
-Μεγάλος δημοκράτης. Χομεϊνίδης έπρεπε να λέγεται...
Η απέχθεια των συριζαίων για τον Χωμενίδη έχει ρίζες από την εποχή που ο συγγραφέας έκανε το θανάσιμο αμάρτημα, κατ΄αυτούς,  να πάει προεκλογικά στο συνέδριο της ΝΔ και για την παρουσία του εκεί είπε:
«Αν κάποιος γνώριζε το οικογενειακό μου παρελθόν θα περίμενε να με δει στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Ποτέ όμως ο επίγονος του "αυριανισμου" δεν θα δεχόταν κάποιον σαν εμένα.Δεν πρόκειται ποτέ να με δείτε να ζητώ κανενός την ψήφο. Δεν είμαι ΝΔ»,είναι καιρός να τελειώνουμε με τα διχαστικά διλήμματα που έχουν γίνει προφάσεις για δημαγωγούς».
 «Το κακό με το ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η πρώτη φορά αριστερά, αλλά ότι αποτελεί την πιο μισαλλόδοξη εκδοχή της αριστεράς που έχει γνωρίσει ποτέ ο τόπος. Όπως ακριβώς οι ΑΝΕΛ είναι η καρικατούρα της δεξιάς».
«Δεν διατηρώ καμία αμφιβολία ότι η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη θα σαρώσει στις εκλογές. Σας βλέπω όλους το βράδυ της ανοιξιάτικης Κυριακής να ευτυχείτε. Θα είμαι από απόσταση αλλά με την καρδιά μου μαζί σας
Την εποχή δε του δημοψηφίσματος, όπως όλοι οι σκεπτόμενοι άνθρωποι που δεν παρασύρονται από το θυμικό τους αλλά σκέφτονται το μακροπρόθεσμο συμφέρον της χώρας τους, στήριξε όπως και εγώ (ΓΙΑΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΝΑΙ!) την εκστρατεία υπέρ του ΝΑΙ και για την οποία έχει πει:
«Για μένα η πιο σημαντική στιγμή στο 2015 ήταν η συμμετοχή μου στον αγώνα για το “ναι” στο δημοψήφισμα και όχι η συγγραφική αναγνώριση για τη “Νίκη”. Και αυτό θα λέω αργότερα και στην κόρη μου (σ.σ. έχει μία εξάχρονη κόρη, τη Νίκη, από το γάμο του με τη σεναριογράφο Αλεξάνδρα Κ.). Οτι ήμουν εκεί. Οτι έκανα το καθήκον μου ως πολίτης με πάθος. Σκεφτείτε ότι έβγαλα και λόγο σε πλατεία. Στα Χανιά. Δεν έχω τίποτα εναντίον όσων ψήφισαν “όχι”. Αλλά είναι πολύ πικρό που δικαιωθήκαμε με τον πιο τραγικό τρόπο σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.
Με την πολιτική αναμίχτηκε ο  Χρήστος Χωμενίδης ως σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου πριν από τις εκλογές του 2009 -«χωρίς μισθό και μόνο για τρεις εβδομάδες», όπως έχει πει  και ως μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ έως το 2013, όταν όπως έχει πει «η ΔΗΜΑΡ έδινε κάποια εχέγγυα όταν συστάθηκε». Πάντως έχει δηλώσει ότι ποτέ δεν θα εγκατέλειπε την τέχνη του για την πολιτική.
Για τον Τσίπρα έχει πει μιλώντας το 2017 στο iefimerida ,από το οποίο έχω αντλήσει και τα περισσότερα στοιχεία:
«Τον είχα συναντήσει σε ένα πάνελ όταν έβαζε υποψηφιότητα για τον δήμο της Αθήνας. Ηταν τριάντα χρόνων. Ηταν πολύ συμπαθής και μου θύμιζε τον Φοίβο Δεληβοριά, σαν να αντέγραφε το στυλ του, κι αυτό ήταν θετικό. Μου είχε κάνει εντύπωση ότι φορούσε κόκκινα μποτάκια. Και μάλιστα είχα την αίσθηση ότι με τα παπούτσια αυτά είχε περπατήσει... Ηταν συμπαθής, αλλά όχι κάποιος που θα μπορούσε να ηγηθεί. Ενας χαριτωμένος νεαρούλης. Στην πορεία είχα τόσες πολλές αντιρρήσεις και σ΄ αυτά που έλεγε και σ΄ αυτά που έκανε, έφτασα στο σημείο να τον απεχθάνομαι, να τον βδελύσσομαι. Εβλεπα ότι κοροϊδεύει τον κόσμο, ότι παίζει με τις ελπίδες του. Κι αυτό το θεωρώ πολύ χυδαίο.»
Η έντονη αντιπάθεια της αριστεράς του Τσίπρα για τον Χωμενίδη οφείλεται στο ότι με το οικογενειακό του ιστορικό πίστευαν πως θα ανήκει στον χώρο τους  οπότε τον θεωρούν κάτι σαν εξωμότη!
Ο Χωμενίδης είναι εγγονός του συνιδρυτή του ΕΑΜ Χρήστου Χωμενίδη και του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ προπολεμικά, Βασίλη Νεφελούδη. Αδελφός της γιαγιάς του ήταν ο Δημήτρης Γληνός. Πιό αριστερή καταγωγή δεν γίνεται αλλά αυτός με τα γραφτά του δείχνει να είναι κοντύτερα στους ελευθέρα σκεπτόμενους φιλελεύθερους εκσυγχρονιστές.


Ο παππούς του Χωμενίδης υπέγραψε την ιδρυτική  πράξη του ΕΑΜ ως εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ελλάδας. Μετείχε στην εθνική αντίσταση και τον Απρίλιο του 1944 όταν προσπάθησε να περάσει στην Πελοπόννησο, μαζί με το στέλεχος της ΠΕΕΑ Δημήτρη Πετρίδη, συνελήφθη. Στις 9 Μαΐου τον απαγχόνισαν μαζί με άλλα 10 μέλη του ΕΑΜ ως κομμουνιστές, για αντίποινα για τη δράση του ΕΛΑΣ.
Στην εκτέλεση ήταν παρούσα η σύντροφος του η Κλυτώ η οποία αφού έδωσε χρήματα στον νεκροθάφτη για να τον βάλει σε ατομικό και όχι σε ομαδικό τάφο, αυτοκτόνησε μετά από λίγες ημέρες.


 Ο άλλος του παππούς ο Βασίλης Νεφελούδης ήδη από το 1931 διορίστηκε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΕ από την Κομμουνιστική Διεθνή. Το 1932 εκλέχθηκε πρώτος σε ψήφους βουλευτής Αθηνών του ΚΚΕ, ενώ το 1934 ήταν υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων. Το 1934 στο 5ο Συνέδριο του ΚΚΕ ανέλαβε Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ ο Νίκος Ζαχαριάδης Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ. Η διαφωνία του με την Ζαχαριάδη οδήγησε στην διαγραφή του, λόγω επαφών με τις «αρχές ασφαλείας»... 
Αποκαταστάθηκε στο 1961 στο 8ο συνέδριο του ΚΚΕ. Από πιο συγκλονιστικά στοιχεία της βιογραφίας του ήταν η παραμονή του για 8 ολόκληρα χρόνια κλεισμένος σε ένα σπίτι, γιατί αν τον συνελάμβαναν θα τον εκτελούσαν. Αυτήν την ιστορία διηγήθηκε εκτενώς στο βιβλίο του Νίκη, που δεν είναι άλλη από την κόρη του Βασίλη Νεφελούδη, που μικρό παιδί έμεινε κι αυτή κλεισμένη μέσα στο σπίτι.
Το βιβλίο του Χωμενίδη Νίκη  βραβεύτηκε με το Βραβείο Ευρωπαϊκού Μυθιστορήματος (European Book Prize, Le Prix du Livre Européen) Πρόκειται για το βραβείο που καθιερώθηκε το 2007 με στόχο την προώθηση των ευρωπαϊκών αξιών και τη γνωριμία με τη σύγχρονη πολιτιστική παραγωγή της Ευρώπης.
Ο χαρισματικός αυτός συγγραφέας του οποίου, εκτός από τα κείμενα του στα έντυπα, με ανυπομονησία περιμένω να διαβάσω κάθε νέο του βιβλίο, το ένα καλύτερο από το προηγούμενο, μου θυμίζει τα νιάτα μου όταν με μανία τόσο εγώ όσο και η παρέα μου διαβάζαμε τα βιβλία του αγαπημένου μας έκτοτε Καραγάτση.
 
Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου