Δευτέρα 22 Μαΐου 2006

ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΙΑΤΡΟΙ



Πρόσφατα η Ψιλικατζού και ο Νίκος Δήμου ασχολήθηκαν με την ομοιοπαθητική, αποδεικνύοντας ότι ουσιαστικά δεν έχει καμία επιστημονική βάση.
Οι αντιτιθέμενες απόψεις για το θέμα έχουν εκτεθεί εκτενώς και δεν βρίσκω την ανάγκη να επαναληφθούν εδώ.
Αυτό όμως που είναι ενδιαφέρον είναι ότι αρκετά post συλλήβδην και αθρόως ήσαν κατά της ιατρικής και των ιατρών.
Γι ’αυτό λοιπόν το θέμα θα ήθελα να κάνω τον δικηγόρο του διαβόλου.
Εάν διαβάσει κανείς ένα οποιοδήποτε βιβλίο Ιστορίας της Ιατρικής θα διαπιστώσει ότι οι εξελίξεις, κυρίως των τελευταίων 100 ετών έχουν οδηγήσει τον σημερινό άνθρωπο να ζει και να είναι υγιής σε ηλικίες που παλαιότερα έφταναν μερικοί μόνο από γερή κράση και τύχη.
Η ευλογιά ,η πανούκλα, η λέπρα, η ελονοσία, η φυματίωση, ο τύφος, η σύφιλη και ένα σωρό άλλα νοσήματα θέριζαν είτε με πανδημίες η με εξάπλωση σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού.
Η περιγεννητική και παιδική θνησιμότητα ήταν τόσο μεγάλη που ανάγκαζε τις γυναίκες να γεννούν 10-15 παιδιά γιατί τα περισσότερα πέθαιναν ενώ συγχρόνως πέθαιναν και πολλές από αυτές είτε στον τοκετό είτε από επιλόχειες λοιμώξεις.
Η ανακάλυψη των αντιβιοτικών έδωσε την δυνατότητα για θεραπεία ,εκτός από σωρεία παθολογικών νοσημάτων ,στη χειρουργική να αντιμετωπίσει εγχειρήσεις ,που προηγουμένως ήταν αδιανόητες, στον θώρακα, την καρδιά την κοιλιά ,τον εγκέφαλο.
Τα εμβόλια προφυλάσσουν εκατομμύρια ανθρώπους από νοσήματα που προηγουμένως ήσαν θανατηφόρα.
Η ανάπτυξη της ακτινοθεραπείας, της χημειοθεραπείας και της χειρουργικής έχει οδηγήσει να θεραπεύονται πλήρως πάνω από το 40% των καρκινοπαθών σε ορισμένες δε μορφές του καρκίνου το ποσοστό αυτό να φθάνει σχεδόν το 100%.
Ακόμη και νοσήματα νέα όπως το AIDS ,που ξεκίνησε με τραγική θνησιμότητα ,σήμερα μπορεί να μην θεραπεύεται ακόμη πλήρως αλλά στα λίγα χρόνια που είναι στο προσκήνιο αναπτύχθηκαν θεραπείες που επιτρέπουν στους ασθενείς να ζουν ουσιαστικά μια φυσιολογική ζωή.
Θα μπορούσε κανείς να συνεχίσει την απαρίθμηση των εξελίξεων της Ιατρικής από τον καιρό που ξέφυγε από τα κλύσματα τις αφαιμάξεις και τις βδέλλες αλλά πιστεύω ότι για κάθε καλόπιστο είναι χωρίς νόημα.
Το άλλο θέμα είναι το μένος πολλών κατά των ιατρών.
Οι γιατροί ,όπως είναι αυτονόητο ,αποτελούν και αυτοί μέρος της κοινωνίας μας και δυστυχώς είναι αναπόφευκτο και σε αυτούς να υπάρχουν γαϊδούρια, εκμεταλευτές, απατεώνες και αγράμματοι.
Εδώ προκύπτει το ερώτημα ;
Γιατί δεν τους αποβάλλει το υπόλοιπο σώμα των ιατρών;
Η απάντηση είναι πάλι μια ερώτηση.
Ποια επαγγελματική τάξη το κάνει αυτό στη Ελλάδα;
Δυστυχώς καμία. Ίσως κάτι έχει αρχίσει να αχνοφαίνεται στους δικαστικούς.
Από την άλλη μεριά το μεγαλύτερο μέρος των ιατρών προσφέρει ουσιαστικές υπηρεσίες στον κόσμο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μία μελέτη της Υγειονομικής Σχολής, που δημοσιεύτηκε πριν λίγα χρόνια ,από τους 5000 ,αν θυμάμαι καλά, ερωτηθέντες οι οποίοι είχαν νοσηλευτεί σε κάποιο Δημόσιο Νοσοκομείο ,το 70% δήλωσε ικανοποιημένο από την παροχή των ιατρικών υπηρεσιών που δέχτηκε.
Λίγο πολύ εκεί είναι και η πραγματικότητα και τελειώνοντας θέλω να δώσω τους δύο ουσιαστικότερους χαρακτηρισμούς για το ποιος είναι καλός γιατρός
-αυτός που κάνει τα λιγότερα λάθη
-ο τελευταίος!

7 σχόλια:

  1. Αθεόφοβε, έχεις ΄πιάσει' ένα μεγάλο θέμα εδώ..
    Όπως σε όλα, έτσι και στο θέμα της Ιατρικής & των γιατρών, υπάρχουν οι δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος. Επίτρεψέ μου να παρατηρήσω τα εξής:
    - Κάποιες ασθένειες (που σήμερα έχουν σχεδόν εντελώς εκλείψει, εκτός από εμφάνισή τους σε μεμονωμένες πλέον πληθυσμιακές ομάδες), όπως π.χ. η φυματίωση και η ευλογιά, άρχισαν να φθίνουν πολύ πριν την ανακάλυψη των σχετικών εμβολίων η θεραπειών κι αυτό, όχι χάρη στην Ιατρική, αλλά χάρη στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης.
    Επίσης, ο υγιεινός τρόπος ζωής (παραδείγματα, σε βεβαιώ, και σημερινά), συχνά έχει προσφέρει πιο αισιόδοξα αποτελέσματα από τη χημειοθεραπεία σε κάποιες μορφές καρκίνου.
    Φυσικά, η συνδρομή της Ιατρικής είναι τεράστια.
    Μην πιστεύεις όμως και πολλά-πολλά για όλα τα φάρμακα, γιατί : 1ον, μεγάλο μέρος από αυτά είναι placebo, 2ον: πολλά από αυτά είναι useless (η κυκλοφορία τους εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα της φαρμακοβιομηχανίας).
    Το πιο σημαντικό από αυτά που αναφέρεις είναι πιστεύω το θέμα της ποιότητας των γιατρών.
    Και η ποιότητα έγκειται (στο μεγαλύτερο βαθμό) από τη νοοτροπία και την ηθική του γιατρού. Η πλειοψηφία των γιατρών είναι 'καλοί γιατροί' (υπάρχουν πάντα οι κομπογιανίτες, αλλά είναι μεμονωμένες οι περιπτώσεις).
    Το ζήτημα είναι η σχέση που αναπτύσσει η γιατρός με τον ασθενή, αλλά και η ειλικρίνεια του γιατρού. Το να κάνει/προτείνει αυτό που πρέπει κι όχι επειδή θα πάρει 'φακελάκι' ή επειδή συνεργάζεται, ας πούμε με κάποια βιομηχανία και συνταγογραφεί χαπάκια με τη σέσουλα..
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @weirdo: Δεν έχεις άδικο σ' αυτά που λες. Θέλω, όμως, να σου επιστήσω την προσοχή σε κάτι: Τα όσα λες για τα εμβόλια και τη χημειοθεραπεία είναι, μεν, σωστά, αλλά χρησιμοποιούνται κατά κόρον από τους οπαδούς των "εναλλακτικών θεραπειών" για να απαξιώσουν συλλήβδην τις εν λόγω μεθόδους, πράγμα άδικο και επικίνδυνο. Η χημειοθεραπεία είναι αποτελεσματική σε ορισμένες μορφές καρκίνου, ανάλογα με την έκταση και το στάδιο, και τα εμβόλια ευθύνονται για την (σχεδόν) εξάλειψη πολλών ασθενειών. Ενδεικτικά αναφέρω ότι πριν από μερικά χρόνια υπήρχε έξαρση της πολιομυελίτιδας στη Νιγηρία, μόνο και μόνο γιατί οι ιμάμηδες του Βορρά (όπου οι μουσουλμάνοι είναι πλειοψηφία) έπεισαν τους πιστούς ότι τα εμβόλια ήταν μια συνωμοσία της Δύσης για να κάνουν τις γυναίκες τους στείρες, οπότε εκείνοι σταμάτησαν να εμβολιάζουν τα παιδιά τους.

    Για την ομοιοπαθητική δεν έχω να προσθέσω τίποτε, πέρα από το ότι είναι μια ακόμη εκμετάλλευση της αγάπης του κόσμου για το μεταφυσικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @weirdo καλή μου,μακάρι η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης να μπορούσε να αντιμετωπίσει ιούς και μικρόβια.
    Ξέρεις ότι έχει αρχίσει να ξαναεμφανίζεται η φυματίωση παρά την βελτίωση των συνθηκών της ζωής γιατί έχει έγκαταλειφθεί σε μεγάλο βαθμό ο έμβολιασμός;
    Για τον υγιεινό τρόπο ζωής εάν εννοείς την πρόληψη του καρκίνου συμφωνώ αλλά να αντικαθιστά την ΘΕΡΑΠΕΊΑ ούτε να το σκέπτεσαι.
    Στα τελευταία 50 χρόνια η πρόοδος της χημειθεραπείας ειναι τόσο σημαντική που θανατηφόρα νεοπλάσματα όπως τα παιδικά,του όρχεως,η νόσος Hodgkin,to χοριοκαρκίνωμα,τα περισσότερα λεμφώματα χάρις σ'αυτήν θεραπεύονται πλέον πλήρως.
    Οταν θέλω να αποκτήσω αισιόδοξη διάθεση φέρνω στο μυαλό μου τα διαβολεμένα έξυπνα μάτια του 8χρονου πλέον παιδιού ενός φιλικού μου ζευγαριού,που θεραπεύτηκε από λευχαιμία όταν έλεγε με τον όρό στο χέρι στη μάνα του -θα γίνω καλά μανούλα μην κλαίς!
    Επίσης θυμάμαι την θεία μου, που την είχαμε ξεγράψει όταν την πήγαμε στό νοσοκομείο σε μαύρα χάλια από καρκίνο της ωοθήκης,να ζεί άλλα 3 χρόνια μετά από εγχείρηση και χημειοθεραπεία.
    Όσο γιά τα φάρμακα placebo δεν είναι δυνατόν να κυκλοφορήσουν γιατί θα το αποβάλλει η ίδια η αγορά.Άσε που τα περισσότερα επειδή είναι Αμερικανικά δεινοπαθούν πολλές φορές μέχρι να πάρουν άδεια από το FDA.Το ότι πολλά δεν επιβεβαιώνουν τις ελπίδες που έχουν επενδυθεί σ'αυτά ,η η εκτετεμένη χρήση τους αποδεικνύει σημαντικές παρενέργειες που δεν είχαν διαπιστωθεί αυτό είναι γεγονός.
    Τώρα για τις φαρμακοβιομηχανίες.Είναι και αυτές επιχειρήσεις που επενδύουν κεφάλαια τα οποία πρέπει να αποδώσουν.Ξέρεις όμως ότι για να κυκλοφορήσει ένα νέο φάρμακο ότι έχουν μελετηθεί προηγουμένως περίπου 5000 ουσίες;Αυτό το κόστος της έρευνας ποιός θα το πληρώσει;Πιστεύεις ότι θα μπορούσε να γίνει με κρατικούς υπαλλήλους σε κρατικό φορέα αυτή η δουλειά;
    Τέλος τα όσα γράφεις για τους γιατρούς με βρίσκουν σύμφωνο.
    @cyrusgeo Συμφωνούμε πλήρως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φαίνεται πως 'έπεσα' πάνω σε γιατρούς, γι'αυτό συγχωρήστε την πιθανή αφέλειά μου.
    Προς Θεού, δεν είχα σκοπό να υποβιβάσω τη σημασία της Ιατρικής Επιστήμης και των επιτευγμάτων της, όλοι άλλωστε ξέρουμε πόσες ζωές σώζει καθημερινά (ούτε φυσικά μπορούν οι μέθοδοί της να υποκατασταθούν από άλλες).
    Ευχαριστώ για τη διαφώτιση.
    Να ρωτήσω το εξής: η επανεμφάνιση κάποιων σχεδόν εξαλειμμένων ασθενειών στη χώρα μας (π.χ. φυματίωση) οφείλεται στις 'κατώτερου επιπέδου' (δεν το εννοώ ρατσιστικά) μεταναστευτικές ομάδες, ετσι δεν είναι;
    Και λύστε μου μια απορία: τα generics έχουν την ίδια πρωτ. ουσία, έτσι; Και είναι και πιο φτηνά από τα πρωτότυπα; Μετά τη δική τους κυκλοφορία, πέφτει η τιμή του πρωτότυπου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @weirdo:Δεν χρειάζεται να είναι κανείς γιατρός για να γράψει αυτά.Π.χ.μπές στην σελίδα της American Cancer Society(στην Ελλάδα με τις φοβίες που υπάρχουν για το ξορκισμένο! αντί για Εταιρεία Καρκίνου είναι Αντικαρκινική!)και λύσε σαν πολίτης όποια απορία έχεις για το θέμα.
    Για τη φυματίωση σε ένα ποσοστό η επανεμφάνιση οφείλεται στους μετανάστες αλλά κυρίως στην εγκατάληψη των εμβολιασμών.
    Τέλος όταν ένα φαρμακο παίρνει άδεια κυκλοφορίας έχει για ωρισμένα χρόνια την πατέντα οπότε κανένας άλλος δεν μπορεί να το κυκλοφορήσει.Όταν λήξει η πατέντα μπορούν να κατασκευάσουν το ίδιο και άλλες εταιρείες.
    Η τιμή του πρωτοτύπου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.Μπορεί να κατεβάσει την τιμή για να συναγωνιστεί τους ανταγωνιστές της,μπορεί να μην την συμφέρει πλέον η παραγωγή του και να τη σταματήσει γιατί έχει πλέον χαμηλή τιμή,μπορεί δε να έχει φτιάξει νέο πιό αποτελεσματικό φάρμακο της ίδιας κατηγορίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Με διαφωτίσατε, πλήρως, φίλτατε. Thanx!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αν και ετεροχρονισμένα, να υπενθυμίσω την παλιά λαϊκή ρήση:
    "Τα λάθη του γιατρού, τα τρώει το χώμα"
    Τη σεβάσμια καλησπέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή