Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2006

Δ΄ ΠΕΡΙΤΟΜΗ



Η διατήρηση του εθίμου της κλειτοριδεκτομής εξαρτάται ουσιαστικά από την διατήρηση του εθίμου της περιτομής στους άνδρες.
Εκτός από τους μουσουλμάνους και τους Εβραίους η περιτομή άρχισε να γίνεται και στις Αγγλοσαξωνικές χώρες από το 1870 για πρόληψη και θεραπεία του αυνανισμού.
Mόλις το 1948 το British National Health Service στην Αγγλία απέρριψε και θεώρησε λάθος τις αντιλήψεις αυτές για τον αυνανισμό.
Με τον τρόπο αυτό η διενέργεια της περιτομής εκεί έπεσε στο 0,5%.
Αντίθετα στην Αυστραλία, τον Καναδά και τις ΗΠΑ το ποσοστό παραμένει υψηλό αν και σήμερα συνεχώς μειούται. Στον Καναδά από 44% το 1975 μειώθηκε στο 4% το 1995 . Στις ΗΠΑ από 90% το 1975, το ποσοστό έπεσε στο 60% το 1996 και σε ορισμένες περιοχές στο 37%
Τα έσοδα όμως των ιατρών από την εγχείρηση είναι σημαντικά ετησίως, γεγονός που συμβάλλει στην διατήρησή της. Το κόστος της εγχειρήσεως υπολογίζεται μεταξύ 150-270 εκατομμυρίων δολαρίων (Amer.Academy of Pediatrics 1999).
Η δεκαετία του 70 απετέλεσε την χρυσή εποχή για την σεξουαλική απελευθέρωση του ανθρώπου. Δεν υπήρχε η σημερινή φοβία των σεξουαλικώς μεταδιδομένων νοσημάτων και τα εγχειρίδια σεξουαλικής αγωγής στις Αγγλοσαξωνικές χώρες συμβούλευαν στα πλαίσια της σεξουαλικής πράξης και την πεολειξία ,πρακτική ή οποία μέχρι τότε δεν ήταν τόσο διαδεδομένη.
Από ορισμένους λοιπόν, η διάδοση και η καθιέρωση και μέσα από τις πορνοταινίες του τσιμπουκιού , οφείλεται στο ότι είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στις Αγγλοσαξωνικές χώρες. Κατ’ αυτούς αυτό οφείλεται στο ότι άνδρες που έχουν υποστεί περιτομή έχουν μειωμένη αισθητικότητα στην περιοχή της βαλάνου ,που δεν καλύπτεται πλέον από την ακροποσθία, γιατί αυτή έχει επιδερμοποιηθεί.
Μέχρι στιγμής κανείς διεθνής οργανισμός δεν θέλει να πάρει θέση εναντίον της περιτομής από τον φόβο να μην χαρακτηριστεί για αντισημιτισμό.
Έτσι λοιπόν είναι αυτονόητο ότι όταν εκατομμύρια Μουσουλμάνων και Εβραίων έχουν από αιώνες ως έθιμο την περιτομή των αγοριών, είναι πολύ δύσκολο στον Αφρικανό πατέρα να μην οδηγήσει σε κλειτοριδεκτομή την κόρη του όταν έχει κάνει περιτομή στον γιο του.
Τα τελευταία χρόνια μερικές μελέτες καταλήγουν ότι η περιτομή μπορεί να προσφέρει προστασία από την μόλυνση με HIV ιδίως στις ομάδες υψηλού κινδύνου.
Παρ΄ όλα αυτά το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων Γυναικολόγων (ACOG 2001) υποστηρίζει την πρόσφατη τοποθέτηση της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής ότι τα δεδομένα που υπάρχουν είναι ανεπαρκή στο να συνιστούν οι ιατροί περιτομή στα νεογέννητα. Ήδη η θέση και των 2 αυτών οργανώσεων από το 1971 ήταν ότι δεν υπάρχουν ιατρικές ενδείξεις για την διενέργεια συστηματικά περιτομής (Report of the Ad Hoc Task force on circumcision 1975).

ΠΡΟΣΘΗΚΗ 28-6-2012
Δικαστήριο της Κολωνίας αποφάνθηκε ότι το να υποβάλλεται ένα παιδί σε περιτομή για θρησκευτικούς λόγους συνιστά σωματική βλάβη, η οποία θα πρέπει να τιμωρείται ποινικά. «Αυτή η μεταβολή είναι αντίθετη με το συμφέρον του παιδιού, το οποίο θα πρέπει να αποφασίσει αργότερα μόνο του τη θρησκευτική του ταυτότητα», επισημαίνεται στην απόφαση.
ΠΡΟΣΘΗΚΗ 12-10-2012

Δυστυχώς η ορθή αυτή απόφαση   είχε προκαλέσει αντιδράσεις από εβραίους και μουσουλμάνους, γεγονός που ανάγκασε τη γερμανική κυβέρνηση να δεσμευθεί να υιοθετήσει νέο νόμο μέχρι το φθινόπωρο που θα διασφάλιζε το δικαίωμα των γονιών να κάνουν περιτομή στους γιους τους.
«Είχαμε πάντα την πρόθεση να ανατρέψουμε αυτή την απόφαση» δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ.
Μιλώντας σε μέλη του κόμματός της, η Ανγκελα Μέρκελ είχε εκφράσει την ανησυχία της ότι εάν απαγορευτεί η περιτομή, η Γερμανία θα γίνει περίγελος.
Για να ισχύσει ο νόμος πρέπει πρώτα να επικυρωθεί από το γερμανικό Κοινοβούλιο.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η περιτομή θα πρέπει να γίνεται αφού χορηγηθεί το πιο αποτελεσματικό παυσίπονο και με την προϋπόθεση ότι οι γονείς θα έχουν ενημερωθεί πλήρως για τη φύση της επέμβασης.

Τα προηγούμενα

6 σχόλια:

  1. ..Κι ύστερα, αναρωτιέσαι γιατί σε αποκαλώ 'γιατρέ'..:)
    -Α, μην νομίζεις ότι χαλάρωσα, απλά μελετάω ακόμη για να γράψω άριστα..:P-

    Καλημέρα:

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διάβαζα πρόσφατα για τον ευνουχισμό. Υπήρξε και αυτός μια διαδεδομένη πρακτική. Για πολλούς λόγους και για πολλούς αιώνες.
    Τι θα μας πεις για το θέμα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για άλλη μια φορά πολύ καλή δουλεια...

    καλησπέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. weirdo-Κοίταξε να μην πάρεις κάτω από 10 γιατί θα μείνεις έξω από το μπλογκοΤΕΙ!

    eleni63-Για τον ευνουχισμό τίποτα, αλλά ετοιμάζω κάτι άλλο σχετικό με το όργανο που μένει στους ευνούχους.

    vivian-Χαίρομαι που ώρισμένοι την βρίσκουν ενδιαφέρουσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είδες που και οι άνδρες έχουν προβλήματα τα οποία περνάμε έτσι; Πολύ καλός, αθεόφοβε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. εαρινή συμφωνία-Έχουμε πλήρη φθινοπωρινή συμφωνία στις απόψεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή