Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2007

ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΉΣΕΙΣ ΣΕ ΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΟΓΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΝΟΣΟ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ



Μετά την σημερινή εξέλιξη με το χειρουργείο του αρχιεπισκόπου, θα αρχίσουν να ακούγονται διάφορες ανοησίες από την τηλεόραση από τους διάφορους τηλεαστέρες που ανάλογα με την περίπτωση εκτός από σεισμολόγοι, μετεωρολόγοι ,πυροσβέστες τώρα θα γίνουν και ειδικοί στις μεταμοσχεύσεις συνεπικουρούμενοι σε αυτό και από διάφορους παπάδες.
Σε αυτούς θα προστεθούν και διάφοροι μεγαλόσχημοι καθηγητάδες που πολλές φορές χωρίς να είναι καν ειδικοί, τελικά θα μπερδέψουν τον κόσμο για το τι είχε, τι έκανε και τι θα έπρεπε να γίνει.
Επειδή από καιρό είχα γράψει ότι διατηρώ αμφιβολίες αν θα γίνει η μεταμόσχευση νομίζω ότι τώρα είναι ώρα για να δοθούν μερικές απαντήσεις μετά από τις σημερινές εξελίξεις.
Τα δεδομένα είναι τα εξής:
1-Ο Χριστόδουλος είναι ένας ασθενής με δύο διαφορετικούς ιστολογικά καρκίνους σε δύο διαφορετικά όργανα.
2-Είναι άτομο 68 ετών με σακχαρώδη διαβήτη και ηπατίτιδα C, η οποία είναι και ο πιθανός αιτιολογικός παράγων για την ανάπτυξη του ηπατοκυτταρικού καρκινώματος που έχει.
3- Το χειρουργείο στο οποίο υποβλήθηκε στο Αρεταίειο έγινε μετά από έντονα ενοχλήματα που πιθανώς να προέρχονταν από απόφραξη του εντέρου από τον όγκο.
4-Η μετεγχειρητική του πορεία ήταν προβληματική λόγω προφανώς της κακής γενικής του κατάστασης από τον διαβήτη και την κίρρωση που πάσχει, γι΄ αυτό και παρέμεινε και τόσο μεγάλο διάστημα μετά την εγχείρηση στο νοσοκομείο
5-Όπως έγραψαν .οι εφημερίδες μετεγχειρητικά εμφάνισε ασκίτη. Στην περίπτωση του, δύο είναι οι αιτίες για την εμφάνιση του.
6- Μία είναι να υπάρχουν διάσπαρτες μεταστάσεις μέσα στην κοιλιά. Η περίπτωση αυτή αποκλείεται γιατί αφ΄ ενός η κοιλιά ελέγχθηκε στο χειρουργείο και αν υπήρχαν εμφανείς μεταστάσεις δεν θα γινόταν καν συζήτηση για μεταμόσχευση.
Η δεύτερη περίπτωση που είναι και η πιθανότερη είναι ο ασκίτης να οφείλεται στην κακή ηπατική λειτουργία που προήλθε όχι από το νεόπλασμα αλλά από την ηπατίτιδα C που έπασχε.
Δηλαδή εκτός του καρκίνου που υπάρχει στο ήπαρ και το υπόλοιπο ηπατικό παρέγχυμα είναι κατεστραμμένο λόγω κίρρωσης.
Για τον λόγο αυτό και δεν έγινε συζήτηση να γίνει και μερική ηπατεκτομή.
7-Η μεταμόσχευση του ήπατος εκτός της βαρύτητας της σαν εγχείρησης ,που προϋποθέτει υγιή οργανισμό, έχει και ένα άλλο πρόβλημα.
Χρειάζεται μετεγχειρητική λήψη ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων και αυτά μπορούν να έχουν σοβαρές παρενέργειες όπως σοβαρές φλεγμονές ,αρτηριακή υπέρταση, προβλήματα στην νεφρική λειτουργία και επιδείνωση του διαβήτη.
Εκτός των άλλων όμως η χορήγηση των φαρμάκων αυτών μπορεί να προκαλέσει την αναζωπύρωση του νεοπλάσματος του εντέρου.
Ένδειξη για μεταμόσχευση έχουν περιπτώσεις με νεοπλάσματα μικρότερα των 5 εκ ή 1-3 όγκοι, μεγέθους έως 3 εκ το πολύ.Η πενταετής επιβίωση σε αυτές τις περιπτώσεις φθάνει το 60%.
8-Το πρόβλημα με τις μεταμοσχεύσεις είναι ότι δεν υπάρχουν εύκολα μοσχεύματα και υπάρχει, όπως και στην συγκεκριμένη περίπτωση, ένα μεγάλο διάστημα μέχρι να βρεθεί το κατάλληλο μόσχευμα.
9-Για όλους αυτούς τους λόγους η χρήση της γενικευμένης χημειοθεραπείας για τον καρκίνο του εντέρου ήταν ανέφικτη λόγω της κιρρώσεως.
Η περιοχική χημειοθεραπεία για τον καρκίνο του ήπατος , δηλαδή θεραπεία που κατευθύνεται με ειδικό τρόπο στην περιοχή του όγκου, ήταν επίσης προβληματική λόγω επίσης της κίρρωσης.
10-Η αρχική αντιμετώπιση του αρχιεπισκόπου ήταν η ενδεδειγμένη και όσα έγιναν ήσαν σωστά. Εάν είχε μόνο τον καρκίνο του εντέρου η πενταετής επιβίωση θα έφτανε περίπου στο 30-40%
Από εκεί και πέρα η κατάσταση όπως περιγράφηκε παραπάνω ήταν εμπρός γκρεμός και πίσω ρέμα για το τι μπορούσε να κάνει κανείς.
Αυτό γιατί στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπήρχαν πολλές δυνατότητες αντιμετωπίσεως ενός τέτοιου ασθενούς.
Η πρόταση λοιπόν για μεταμόσχευση έδινε μια ελπίδα να λυθούν δια μιας τα προβλήματα από το ήπαρ με την προϋπόθεση ότι κανένα από τα δύο νεοπλάσματα δεν θα έδινε μεταστάσεις.
Δυστυχώς όμως για αυτόν η έκβαση ήταν η χειρότερη δυνατή.
Η ανόητη ερώτηση που κάνουν οι δημοσιογράφοι είναι πως και στην Αμερική δεν διέγνωσαν τις μεταστάσεις στην κοιλιά πριν να τον ανοίξουν.
Οι μεταστάσεις αυτές, ιδίως στο διάστημα των 4 μηνών μεταξύ των δύο χειρουργείων, είναι πολλές φορές μικροσκοπικές και πολλαπλές, σαν να τις έχεις ψεκάσει μέσα στην κοιλιά με ένα spray και δεν μπορούν λόγω του μικρού τους μεγέθους να διαγνωστούν .
Μία άλλη απορία είναι γιατί δεν έγινε λαπαροσκόπηση για να δουν τις μεταστάσεις.
Μετά από ένα τόσο εκτεταμένο χειρουργείο και με την μετεγχειρητική πορεία που είχε, υπάρχει η πιθανότητα ή μάλλον η βεβαιότητα ότι στην κοιλιά θα υπάρχουν πολλαπλές συμφύσεις που την καθιστούν έτσι ανέφικτη.
Τέλος δεν έχει καμία ιδιαίτερη σημασία άν οι μεταστάσεις στην κοιλιά προέρχονται από το σηκώτι ή το έντερο.Η πρόγνωση και από τα δύο είναι κακή.
Από δω και πέρα δεν νομίζω ότι η ιατρική έχει να του προσφέρει ουσιαστική θεραπεία και όπως σε κάθε άρρωστο άνθρωπο έτσι και στον Χριστόδουλο το μόνο που μένει πλέον είναι να του ευχηθεί κανείς περαστικά και ο θεός στον οποίο πιστεύει να τον βοηθήσει.


UPDATED 10-10-07:
Όπως το είχα προβλέψει διάφοροι ειδικοί και μη ειδικοί άρχισαν να λέει ο καθένας το κοντό του και το μακρύ του στην τηλεόραση.
Οι τηλεδημοσιογράφοι έχουν κολλήσει στην ερώτηση αν ήταν σωστή η όχι η αντιμετώπιση του καρκίνου του Χριστόδουλου με μεταμόσχευση γιατί δεν μπορούν να καταλάβουν ένα πράγμα:
α-όπου υπάρχουν πολλές αντιμετωπίσεις μιας νόσου αυτό σημαίνει ότι καμιά δεν είναι απόλυτα αποτελεσματική.
β-μερικές φορές υπάρχουν δύο τελείως διαφορετικές θεραπευτικές αντιμετωπίσεις με το ίδιο ποσοστό επιτυχίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η αντιμετώπιση των αρχικών σταδίων του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
Η ριζική υστερεκτομή που είναι η μία αντιμετώπιση, και η άλλη που είναι η ακτινοθεραπεία έχουν σαν αποτέλεσμα ένα ψηλό ποσοστό θεραπείας που φτάνει στα πέντε χρόνια στο 85%.
Αντίστοιχα τα λογικά ερωτήματα που προκύπτουν σε αυτή την ιστορία και δεν γίνονται, ή τουλάχιστον εγώ δεν ακούσει να γίνονται, είναι τα εξής:
1-Ήταν γνωστό και από πότε ότι έπασχε από ηπατίτιδα C ;
2-Αν ήταν γνωστό, είχε γίνει αντιληπτό και από πότε ,ότι είχε κάνει κίρρωση ;
3-Αν δεν ήταν, αφού ήταν γνωστός διαβητικός, το ερώτημα που προκύπτει είναι : καλά δεν του είχε γίνει ένας απλός συνήθης εργαστηριακός έλεγχος που θα μπορούσε να έχει διαπιστώσει από καιρό μια χρόνια κατάσταση όπως είναι η κίρρωση;
4-Πως και δεν έγινε στο Μαϊάμι προεγχειρητικά ένας νέος έλεγχος με ΡΕΤ και βασίστηκαν απλά στο ΡΕΤ που είχε γίνει εδώ όταν ακόμα νοσηλευόταν στο Αρεταίειο;(Το ΡΕΤ είναι μία νέα απεικονιστική μέθοδος που συνδυάζει αξονική και σπινθηρογράφημα και μπορεί να διακρίνει μεταστάσεις ακόμα και μικρότερες του 1 εκ ). Εκτός των άλλων στο νοσοκομείο που πήγε το ειδικό αυτό τμήμα του ΡΕΤ το διευθύνει ένας άλλος διεθνούς φήμης Έλληνας Πυρηνικός Ιατρός ο κ Σφακιανάκης)

Στο ίδιο συγκρότημα νοσοκομείων είναι και το κέντρο που φέρνει σήμερα το όνομα του Γεώργιου Παπανικολάου που δούλεψε μέχρι τον θάνατο του εκεί.

30 σχόλια:

  1. Από την αρχή λεγόταν ότι δεν έχει και πολλές ελπίδες.
    Παρεπιπτώντος ο Rory πεθανε στο νοσοκομείο μετά από επιτυχημένη μεταμόσχευση ήπατος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μία προσέγγιση, ας πούμε, φιλοσοφική. Ο Θεός «ενεργεί» με τρόπους τους οποίους το ανθρώπινο μυαλό δεν κατανοεί. Έστειλε στη γή το μονογενή υιό Του να θυσιαστεί για να σωθούν οι άνθρωποι. Με ποιά λογική/γνώση ο Άκης Παυλόπουλος (αυτόν είδα χτες, υποθέτω ότι τώρα όλοι θα γίνουν ογκολόγοι) εγκαλεί οποιονδήποτε για οτιδήποτε. Δεν πρόκειται για τον ορισμό του θελήματος Θεού; Είμαι περίεργος να δω, κυρίως, τη στάση των αντιπροσώπων Του στη γη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αθεόφοβε,ούτε ο προσωπικός του γιατρός δεν θα μπορούσε να είναι τόσο κατατοπιστικός όσο ήσουν εσύ!
    Αυτό που με κάνει εμένα να εκπλήσσομαι και να σταυροκοπέμαι(καλά,λέμε τώρα...),είναι το γεγονός ότι ενώ προπαγανδίζει (προπαγάνδιζε) την άλλη ζωή,γατζώνεται σε τούτη με τόσο πάθος,που σε κάνει να αναρωτιέσαι μήπως δεν...υπάρχει άλλη ζωή!
    Ελπίζω να μη θεωρηθεί βλάσφημη η απορία μου και άκαιρη ως προς το χρόνο που υποβάλλεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μερικές κλισαδούρες:

    1) Οι θρησκευόμενοι άνθρωποι είναι άνθρωποι του Θεού

    2) Οι άνθρωποι του Θεού είναι πνευματικά ισορροπημένοι και μακάριοι.

    3) Οι πνευματικά ισορροπημένοι και μακάριοι άνθρωποι δε φοβούνται το θάνατο, απλά γιατί έχουν βιώσει το δισυπόστατο της ζωής και του θανάτου και όπως η νύχτα δίνει στην ημέρα την αξία της, ο πόλεμος στην ειρήνη, το θηλυκό στο αρσενικό, το κρύο στο θερμό, το φως στο σκοτάδι, το επάνω στο κάτω, ο γαύρος στο βάζελο, έτσι κι αυτοί έχουν ισοσταθμίσει τη ζωή και το θάνατο και χωρίς να τον επιδιώκουν (δεν επιδιώκεις την ημέρα ή τη νύχτα, απλά τις δέχεσαι), απλά τον δέχονται.

    Όπως στην περίπτωση του διευθύνοντα σύμβουλου της επίσημης αντιπροσωπείας του θεού εν Ελλάδι.
    (γιατί ο δικός μας ο θεός είναι και πιο μάγκας συν τοις άλλοις. Ρωτήστε και τις γριές-καρμπόν στις εκκλησίες να σας το επιβεβαιώσουν)

    Μην ασχολείστε μαζί του πια. Δεν το αξίζει ούτε και το άξιζε ποτέ. Η ιστορία και η αποκαθήλωση που θα του γίνει εν τω χρόνω που πρέπει, είναι αυτό που χρειάζεται για να θυμούνται οι παλιοί, να μαθαίνουν οι νέοι και μετά να κάνουν πάλι τα ίδια.

    Αυτά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ συνέας
    Άσε που με αυτά που κάνει ο Παρασκευαίδης μπορεί θεωρητικά να διώξει και κόσμο από το ρασολάγνο κοινό του.
    Αν και, για να γινότανε αυτό θα προϋπόθετε και μια ικανότητα κριτικής σκέψης, που -θεε μου σχώρα με- δεν έχω δει ίχνος της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. chris-
    Η μεταμόσχευση είναι μια μεγάλη και βαρειά επέμβαση.
    Για τον λόγο αυτό και δεν πίστευα ότι θα μπορούσε να γίνει εύκολα στον Χριστόδουλο,άτομο με βεβαρυμένο ιστορικό και 68 ετών .
    Σκέψου ότι ο Rory όταν πέθανε από επιπλοκές ήταν μόνο 47 ετών.
    Άσχετο:Επειδή είσαι από τους λίγους που καταλαβαίνουν από 2-8/11 έρχεται στο Half Note ο Humbert Sumlin η κιθάρα πίσω από τον Howlin Wolf.

    georgeclooney-
    Για τον λόγο αυτό έγραψα αυτό το ποστ.
    Θα ακουστούν απίθανες ανοησίες και θα βγούν πολλοί να πούν το μακρύ και το κοντό τους.

    syneas-
    Κανένας δεν βιάζεται να γνωρίσει την άλλη ζωή γιατί όλοι,προφανώς και οι παπάδες έχουν την αμφιβολία μήπως δεν υπάρχει!

    ευσταθιος-
    Έχω γράψει αρκετά για τον Χριστόδουλο στο παρελθόν αλλά για ένα πράγμα δεν μπορώ να τον κατηγορήσω.
    Ότι θέλει και αυτός να ζήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ρε συ αθεόφοβε, είσαι τελείως αθεόφοβος μου φαίνεται...
    Αν ο Χουντόδουλος θέλει "κι αυτός να ζήσει" μεγειά του με χαρά του ΑΝ ΔΕΝ ήταν αυτό που είναι.
    Με τον τρόπο που κινήθηκε, αναίρεσε όλο το ιδεολογικό-φιλοσοφικό υπόβαθρο της θέσης του και της θρησκείας του.
    Δυστυχώς όμως αυτό δεν το λαμβάνει υπόψη του κανένας.
    Την πλήρη πλέον ανυπαρξία φιλοσοφικού ερείσματος στο χριστιανισμό. Εάν ο ηγέτης των χριστιανών στην Ελλάδα δεν έχει ούτε ίχνος πνευματικότητας σε αυτή τη "θεόσταλτη" (το εννοώ αυτό) συγκυρία, και εφόσον το ποίμνιό του (κοπάδι εις τα Νέα) παρακολουθεί τον ποιμένα του (ιδιοκτήτης σκλάβων εις τα Αρχαία) χωρίς να προβληματίζεται ούτε λίγο με το γεγονός ότι αυτός ο άγιος άνθρωπος, όχι απλώς δεν είναι συμβιβασμένος με την ιδέα του θανάτου, αλλά μέσα σε παραλήρημα πατά επί πτωμάτων (κυριολεκτικά) για να σώσει το τομάρι του... ε τότε... πες μου εσύ για το ποιόν αυτού του ποιμένα και του ποιμνίου του.
    Και να το πω και λιάνα.
    Τι λένε οι συμβολισμοί των πράξεών του:

    1) Δεν υπάρχει παράδεισος. Γιατί αν υπήρχε και το πίστευε, δε θα είχε πρόβλημα να πάει. Αυτό πρέσβευε σε όλη του τη ζωή, ότι οι άξιοι βραβεύονται με το να πάνε στον παράδεισο.

    2) Υπάρχει παράδεισος (εναλλακτικά). Απλά αυτός πιστεύει ότι θα πάει στην κόλαση, γι αυτό και προσπαθεί με νύχια και με δόντια να το καθυστερήσει. Οπότε αναιρεί το αξίωμά του και όλη την ορθόδοξη εκκλησία που τον ανέβασε στο αξίωμα του ποιμένα τους.

    Όπως και να 'χει το πράγμα δηλαδή, κοροϊδεύει τον κόσμο. Που "σιγά το νέο" θα μου πεις και πολύ καλά θα κάνεις. Απλά τώρα υπάρχουν και χειροπιαστές αποδείξεις αφού πατάνε επάνω στη θρησκεία, την ιδεολογία και τη φιλοσοφία που ψευδώς υποστηρίζει.

    Και επειδή τίποτα δε στερείται νοήματος, η συντριπτική αυτή αρρώστια, ήρθε όταν ήταν στο απόγειο της πολιτικής του δύναμης (και ενδοεκκλησιακά και εξωεκκλησιακά) και ήρθε με τέτοια σφοδρότητα που αν καθότανε και σκεφτότανε την υστεροφημία του, έστω και τώρα, στο τέλος της ζωής του, θα έπρεπε να μην πάει πουθενά, να μείνει εδώ σε ελληνικό νοσοκομείο για συμπτωματική παρακολούθηση, να αποποιηθεί τη λήψη μοσχεύματος ακόμα κι αν του βρίσκανε, ως ανούσια και ως κακή ηθική επιλογή, και εν πλήρη ηρεμία και αρμονία να απεβίωνε.
    Τότε θα ήμουν μαζί του και θα παραδεχόμουν ότι, ακόμα κι αν φιλοσοφικά και πολιτικά είμαστε σε άλλους πλανήτες, είναι σωστός άνθρωπος.

    Αμ δεν είναι.
    Ούτε τώρα ούτε ποτέ.
    Δυστυχώς γι αυτόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σ΄ευχαριστούμε που μοιράστηκες και αυτές τις γνώσεις σου μαζί μας.
    Τί να πώ?
    Η αρρώστια χτυπάει τους πάντες. Δεν διαχωρίζει πλούσιους, φτωχούς, ηγέτες, χρώματα...
    Άν το είχαμε στο μυαλό μας συνέχεια αυτό - χωρίς φόβο, μόνο με σύνεση - ο κόσμος μας ίσως να ήταν καλύτερος
    Καληνύχτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ευστάθιοσ-
    Μου φαίνεται ότι έχεις επηρεαστεί από την αίρεση των καθαρών από το προηγούμενο ποστ!
    Ο Χριστόδουλος όμως όχι!

    bluesmartoulis-
    Αυτό είναι μια μεγάλη αλήθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γιατρέ, με έστειλες με την ανάλυσή σου. Μένω σε τούτα: η C πώς προέκυψε; (βέβαια το ρώτησα και παλιά, αλλά δεν πειράζει). Οι δημοσιογράφοι όλοι έγιναν πια και καθηγητές και χειρουργοί και όσο πάει η κατάστασή τους χειροτερεύει.

    Το άλλο με τον Κούγια, τον καλό οικογενειάρχη, το έμαθες τελικά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αθεόφοβε, δεν κατάλαβα τι εννοείς με το προηγούμενο ποστ.
    Επίσης επειδή φαινεται ότι ξέρεις τι λες, υπάρχει περίπτωση να έχει AIDS; Γιατί η αίθουσα που χειρουργήθηκε εδώ στο Αρεταίειο αμπαρώθηκε για ένα μήνα για αποστείρωση με ισότοπα;
    Μήπως προέρχεται από αυτό η C;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. syneas+ευσταθιος
    εξεφρασαν και τη δικη μου απορια ως προς το φιλοσοφικο και ηθικο μηνυμα της επιλογης του να τοποθετηθει στην κορυφη της λιστας προς μεταμοσχευση(πραγμα που ειμαι σιγουρος δε θα συνεβαινε για εναν απλο θνητο με αναλογο ιστορικο).

    Επειδη κι εγω ειχα εξαρχης την εντυπωση οτι ολη η διαδικασια αυτη ηταν περισσοτερο επιχειρηση διαχειρησης εντυπωσεων και λιγοτερο
    ιατρικη επιχειρηση,μου εκανε εντυπωση οτι ενεπλακη ο Τζακης.

    Επισης να ρωτησω(αν γνωριζετε):
    οταν του αφαιρεσαν εδω(και πιθανως και στις ΗΠΑ) ασκιτικο υγρο, δεν εγινε κυτταρολογικος ελεγχος που θα εθετε την υποψια υπαρξης μεταστασεων?

    Τελος παντων ευχομαι εστω και τωρα,να βρει τη Σοφια να αποδεχθει το ανθρωπινο πεπρωμενο,οπως και τοσοι απλοι ανθρωποι καθε μερα,και να κανει τα τελευταια του "βηματα" σ'αυτη τη ζωη με αξιοπρεπεια και σεμνοτητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. δείμος
    Ο ιός της ηπατίτιδας C μεταδίδεται με επαφή του ατόμου με μολυσμένο αίμα
    Οι διάφοροι τρόποι μετάδοσης είναι:
    1- να έχουν γίνει μεταγγίσεις πριν το1992
    2-Σεξουαλικώς, όχι τόσο με ετεροφυλικές σχέσεις όσο με ομοφυλοφιλικές
    3-Σε σημαντικό ποσοστό (30-40%) κατά άγνωστο τρόπο.
    Καλά οι δημοσιογράφοι, αλλά ολόκληρος καθηγητής παθολογίας τελείως άσχετος με την χειρουργική και τα προβλήματα που παρουσιάζει ένα τέτοιο χειρουργείο ,να βγαίνει και να λέει ότι έπρεπε να γίνει μαζί και ηπατεκτομή σε ένα σαράβαλο σαν τον Χριστόδουλο!!
    Και να λέει στην συνέχεια ότι ή εγχείρηση έπρεπε να κρατήσει 1 ½ ώρα όταν δεν ήταν μέσα στο χειρουργείο και δεν ξέρει τι προβλήματα υπήρχαν!!
    Και μετά μου λες για τον Κούγια λες και δεν τον ξέρουμε τι είναι. Αυτή όμως δεν ήξερε τι έπαιρνε;
    Ευστάθιοσ-
    Δεν διάβασες ότι οι καθαροί περιφρονούσαν τα επίγεια και έφθαναν να πεθαίνουν από την νηστεία για να πάνε στον Παράδεισο;
    Λόγω της αιματογενούς μετάδοσης της ηπατίτιδας C είναι απαραίτητο να απολυμαίνεται όλο το χειρουργείο μετα από εγχείρηση σε ασθενή με αυτή την ηπατίτιδα γιατί αίμα από τον ασθενή μπορεί να έχει πεταχτεί παντού.
    Η ηπατίτιδα C δεν έχει καμιά σχέση με το ΑΙDS.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Διάβασα με μεγάλο ενδιαφέρον και το κατατοπιστικότατο άρθρο και τα σχόλια. Εγώ απλά έχω να πω ότι θα περίμενα από τον προκαθήμενο ενός δόγματος όπως το χριστιανικό μία αντιμετώπιση στο στιλ: "Μην τρελαίνεστε ρε παιδιά. 'Ετσι κι αλλιώς αυτή η ζωή δεν είναι η αιώνια." Αλλά δεν μπορώ να πω πώς πρέπει ή δεν πρέπει να συμπεριφθερθεί κανείς μπροστά σε μία τόσο κρίσιμη στιγμή όσο είναι το κατώφλι του τέλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Κατατοπιστικότατο το άρθρο. Μόνο που διαβάζοντάς το μου δημιουργήθηκε η εξής ερώτηση: που τα ξέρει όλα αυτά; Είναι γιατρός;

    Φοβάμαι οτι αν δεν είσαι, κινδυνεύεις να υποπέσεις στο "αμάρτημα" που στηλιτεύεις.

    Καλό απόγευμα σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @αθεόφοβος
    ναι έχεις δίκιο, το κατάλαβα μετά τι εννοούσες, γιατί εγώ είχα κολλήσει με τη φράση "σφάξτε τους όλους κι ο θεός θα ξεχωρίσει τους δικούς του".
    Όσον αφορά το AIDS και την ηπατίτιδα, ήσουν κατατοπιστικός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Όντως κατατοπιστική ανάλυση αθεόφοβε.

    Ευστάθιε συμφωνώ με αυτά που έγραψες.
    Το άλλο που σκέφτηκα είναι το εξής: όταν του ανακοίνωναν ότι δεν υπάρχει ακόμη μόσχευμα, τι έκανε αυτός; Στενοχωριότανε που κάποιος άλλος δεν είχε πεθάνει ή σκοτωθεί; Προσευχότανε ίσως να πεθάνει ή να σκοτωθεί κάποιος; Η αναμονή για μεταμόσχευση δεν σημαίνει και ελπίδα για το θάνατο κάποιου άλλου;

    Από εκεί και πέρα, καλώς θέλει να ζήσει.
    Αλλά οι έμποροι της επόμενης ζωής για λόγους εντιμότητας θα πρέπει να περιοριστούν στα του οίκου τους πλέον και όποιος θέλει ας τους ακολουθήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Βασικά... εντυπωσιακό άρθρο. Κατά τα λοιπά, μάλλον καλύφθηκα απόλυτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αθεοφοβε και λοιποι αναγνωστες

    ανεβασα και γω αυτο που ειχα αρχισει να γραφω απο αγανακτηση για το κλιμα των ημερων.

    Προηγουμενα,θα βρεις μια ιστορια που κατι μου λεει,πως θα σου ξυπνησει αναμνησεις....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Μήπως γνωρίζετε ποιό είναι το ποσοστό των ασθενών με 2 διαφορετικούς τύπους καρκίνου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Πολύ κατατοπιστικό το ποστ.
    Οσο για το Χριστόδουλο, τουλάχιστον δεν χάθηκε το μόσχευμα σε μια κατα τα φαινόμενα καταδικασμένη μεταμόσχευση.
    Πάντως όσο κι αν οι Χριστιανοί ευελπιστουν στον Παραδεισο, κανένας δεν βιάζεται πολύ να διαβεί τις πύλες του, το ίδιο και ο Χριστόδουλος.
    Εκτός αν φοβάται μη τυχόν και πάρει λάθος στροφή στο δρόμο και αρχίσει να κατεβαίνει αντί να ανεβαίνει.
    Η μήπως οι εκπροσωποι του θεού στην γη έχουν κλείσει θέση εκεί πάνω κληρονομικώ δικαιώματι...;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. αταίριαστος-
    Από ένα τόσο ζωϊκό άτομο σαν τον Χριστόδουλο δεν θεωρώ πιθανό ότι μπορείς να περιμένεις μια τέτοια αντιμετώπιση ,αλλά έτσι και αλλιώς δεν είναι για κανένα εύκολη.

    ανώνυμος-
    Δηλαδή αν σου πω ότι είμαι γιατρός αποκτούν άλλη βαρύτητα όσα γράφω όταν είναι γραμμένα με ψευδώνυμο;
    Απλά στα μη επώνυμα μπλογκ διαβάζεις,διασταυρώνεις και κρίνεις μόνος σου από την γενικώτερη εικόνα του μπλογκ αν αυτό είναι αξιόπιστο οπότε και τα γραφόμενα εκεί είναι αξιοπιστα η όχι.

    πάρης-
    Πολύ ενδιαφέρουσα σκέψη που έχει τελείως εξατομικευμένη απάντηση.

    φρου-
    Το ποσοστό είναι πολύ μικρό και εξαρτάται και από τον ιστολογικό τύπο των δύο καρκίνων όπως και από τους πιθανούς αιτιολογικούς παράγοντες που μπορεί να τους προκαλούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. ralou-
    Λες να έχουν κρατήσει θέση σαν τα στασίδια στις εκκλησίες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. squarelogic-
    Aνεβοκατεβάζοντας με το ποντίκι σε περασα και δεν είδα το σχόλιο σου.
    Είναι απόλυτα σίγουρο για μένα ότι έκαναν κυτταρολογική από το ασκιτικό υγρό και θα ήταν αρνητική.
    Ο Τζάκης ήταν ο μονος που έδινε μια πιθανή λύση στο πρόβλημα, που όπως έγραψα αν δεν είχε δώσει μεταστάσεις θα μπορούσε να έχει επιτυχία χωρίς να παραβλέπει κανείς τους μεγάλους μετεγχειρητικούς κινδύνους σε ένα τέτοιο ασθενή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. @αθεόφοβος: Από το "περιβάλλον" του χριστόδουλα είχε διαρρεύσει το καλοκαίρι (αμ τι, κάνουμε διακοπές μαθαίνουμε και νέα) πως ο μεγάλος είχε ηπατίτιδα Β και όχι C.

    Παραμύθι; Ξεχωρίζονται; Ξέρω πως απλά η Β μεταδίδεται πιο απλά (χωρίς παρουσία αίματος) και έχω να κάνω μιαν ερώτηση (που την είχα διαβάσει σε ένα εξαιρετικό ποστ παλιά αλλά δεν θυμάμαι που γμτ).

    Που την κόλλησε την ηπατίτιδα C o Χριστόδουλος (αν έχει) αφού δεν έχει κάνει ποτέ μεταγγίσεις;


    Τα υπόλοιπα είναι απλά για όποιον θέλει να τα δει κατ εμε. Ο ίδιος που έκανε περιφορά εικόνας σε νοσοκομεία (όταν ήταν άλλοι οι άρρωστοι), τώρα ασχολείται με τις πιο πρωτοπωριακές επιστημονικές μεθόδους, μεθόδους - παιδιά του "επάρατου διαφωτισμού" για να γίνει καλά, αλλά δεν.... Λες ρε να υπάρχει θεός τελικά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Καλά ρε συ, ξέρω για τη C. Αυτός ΠΟΥ την κόλλησε; Γιατί για μεταγγίσεις δε μάθαμε τίποτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. zaphod-
    δείμος-
    Ο τρόπος μετάδοσης της Β με την ηπατίτιδα C είναι ουσιαστικά ο ίδιος.Και βέβαια υπάρχουν εξετάσεις που δείχνουν εάν είναι Β ή C.
    Τώρα στην ερώτηση που κάνεις εσύ και ο δείμος που την κόλλησε ,είναι σημαντικό το ποσοστό που δεν μπορεί να πεί κανείς από που έχει γίνει η μόλυνση που δεν είναι μόνο από το αίμα, πονηρά πλάσματα!
    Και στην ερώτηση εάν υπάρχει θεός θα σου απαντήσω με την κλασσική ατάκα (που θα μπορούσε να την έχει πει και ο Χριστόδουλος):
    ο θεός πέθανε και εγώ δεν αισθάνομαι πολύ καλά τώρα τελευταία !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Πόσο εμπορικό ήταν τελικά το συκωτάκι του Χριστόδουλου! Και τι τηλεθέαση!
    Αηδία αηδία αηδία!
    Αηδία για το κάθε ψώνιο που έβγαινε να πει την γνώμη του.
    Αηδία για τους δημοσιοκάφρους που τιμήσανε άλλη μιά φορά το επάγγελμα τους.
    Αηδία για όλα αυτά τα γομάρια που δεν σέβονται τον ανθρώπινο πόνο.
    Γύπες πάνω απ'τον πτώμα μου θύμισαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Όλα τα λεφτά:

    http://nefelikas.wordpress.com/2007/10/09/%ce%a0%cf%81%ce%bf-%cf%84%cf%89%ce%bd-%cf%80%cf%85%ce%bb%cf%8e%ce%bd/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. ellinida-
    Είναι όλοι ασύδοτοι,πουθενά στον κόσμο δεν θα γινόντουσαν αυτά στην τηλεόραση.

    doctor-
    Το διάβασα, εξαιρετικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή