Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009

ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΣ, ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ



Πολύ συχνά διαβάζουμε έντονους φιλιππικούς κατά του δικομματισμού προερχόμενους βεβαίως από τα μικρά κόμματα τα οποία κόπτονται υπέρ της απλής αναλογικής, ακριβώς γιατί είναι μικρά, γιατί αλλιώς δεν θα διαμαρτύρονταν!
Από την άλλη μεριά η απλή αναλογική που θα ήταν το ισχυρότερο όπλο για την κατάλυση του, προϋποθέτει ότι για να προκύψει μια κυβέρνηση κάποια κόμματα θα πρέπει να συνεργαστούν μαζί για να την καταρτίσουν.
Εδώ λοιπόν προκύπτει η μεγάλη αντίφαση.
Εκτός ίσως του Καρατζαφέρη ,που για να βρεθεί στην κυβέρνηση θα μπορούσε να συνεργαστεί και με τον διάβολο, όλα τα άλλα έχουν δηλώσει ότι δεν επιθυμούν να συνεργαστούν με κάποιο από τα κόμματα εξουσίας αλλά ούτε καν μεταξύ τους!
Όμως η απλή αναλογική έχει εφαρμοστεί μεταπολεμικά στην Ελλάδα ( δες εδώ) και τα αποτελέσματα από την εφαρμογή της ήσαν απογοητευτικά.
Από τις εκλογές της 31-3-1946 μέχρι τις εκλογές της 5-3-1950 ,δηλαδή μέσα σε 4 χρόνια είχαμε 10 κυβερνήσεις συνεργασίας και μέχρι τις επόμενες στις 9-9-1951,δηλαδή μέσα σε λιγότερο από 1 ½ χρόνο άλλες 4 !
Δυστυχώς η αδυναμία των Ελλήνων του να συνεργάζονται με κάποιο άλλο, όταν δεν συμφωνούν απόλυτα μαζί του, έγινε πρόσφατα εμφανής με το μαλλιοτράβηγμα στον ΣΥΡΙΖΑ των 11 συνιστωσών.
Διαβάζω χαρακτηριστικά:…ότι για να ληφθούν αποφάσεις, κάποιες φορές έπρεπε να συντονίσουν τις κινήσεις τους η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και όλα αυτά σε ένα κόμμα του 4,8% (σκέψου πόσες ακόμα συνιστώσες θα υπάρχαν αν ήσαν και περισσότεροι!)
Η τραγικότερη δε επιβεβαίωση ότι η οποιαδήποτε συνεργασία είναι ανέφικτη ,ήταν η χθεσινή άρνηση των Οικολόγων-Πράσινων να αναλάβουν το κατ΄ εξοχήν υπουργείο που αποτελεί την προμετωπίδα του προεκλογικού τους αγώνα.
Η τρικυμία δε εν κρανίω που τους διακατέχει είναι εμφανής στην δήλωση Χρυσόγελου όταν λέει:
Επισημαίνουμε όμως ότι στόχος μας είναι να αλλάξουμε τις πολιτικές. Η συμμετοχή σε κυβερνητικές θέσεις δεν αποτελεί αυτοσκοπό για μας.
Πως μωρέ θα αλλάξεις τις πολιτικές άμα δεν παίρνεις μέρος στην πολιτική, ιδίως όταν σου δίνεται αυτή η δυνατότητα και κανένας δεν σε εμποδίζει αν τυχόν δεν συμφωνείς με μια πολιτική να παραιτηθείς;
Βέβαια έξω από τον χορό είναι εύκολο και ωραίο να λες ότι παπαριά θέλεις, χωρίς καμιά επίπτωση και πολιτικό κόστος ,ώστε να παίρνεις μαζί σου κάθε πικραμένο και αιθεροβάμονα που πιστεύει ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν με ευχολόγια αλλά όχι με πράξεις .
Στην συνέχεια δε της δήλωσης διαβάζει κανείς πως :
Τέτοιος διάλογος ποτέ δεν έγινε ώστε να διαπιστωθούν συγκλίσεις και αποκλίσεις
Δηλαδή ένα κόμμα που ήταν σε όλους προφανές ότι θα πάρει την εξουσία δεν έκατσε προεκλογικά να συζητήσει μια ομάδα που είχε πάρει 1,05% στις εκλογές του 2007 !
Το καβάλημα του καλαμιού είναι από ότι φαίνεται δυστυχώς πολύ εύκολο και η όλη ιστορία μου θύμισε μια αντίστοιχη που έγινε στο παρελθόν.
Ένας από τους πιο επιφανείς προπολεμικά καθηγητές της Ιατρικής ,ο Μέρμηγκας, είχε βρεθεί σε μια μικρή επαρχιακή πόλη και εκεί ανέλαβε να τον περιποιηθεί και να τον ξεναγήσει ο τοπικός γιατρός.
Κύριε Καθηγητά έλεγε με σεβασμό ο γιατρός ,κύριε συνάδελφε απαντούσε ο Μέρμηγκας ,κύριε Καθηγητά ο γιατρός ,κύριε συνάδελφε έλεγε ο Μέρμηγκας οπότε ύστερα από λίγη ώρα τόλμησε και ο γιατρός και λέει αποτεινόμενος στον Μέρμηγκα:
Κύριε συνάδελφε!
Ετοιμόλογος ο Μέρμηγκας του λέει αμέσως:
Τι μου θυμίσατε !
Κάποτε η εφημερίς «Η φωνή του Καρπενησίου» είχε γράψει σε ένα φύλλο της ..οι συνάδελφοι Τάιμς του Λονδίνου !

.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Όπως μου έγραψε η Meropi στα σχόλια ,φαίνεται ότι η «πρόταση» στον Χρυσόγελο είναι μια ραδιοφωνική φάρσα του Λάλα στον Flash και
εδώ είναι και η ηχητική επιβεβαίωση !
Άσχετα όμως με την φάρσα, όπως γράφει και η Meropi , η απάντηση των Οικολόγων ισχύει και εκδόθηκε, έστω και αν αναφέρεται σε μια ανύπαρκτη πρόταση και έτσι δεν ακυρώνει όσα αναγράφονται στην ανάρτηση.

22 σχόλια:

  1. "Πως μωρέ θα αλλάξεις τις πολιτικές άμα δεν παίρνεις μέρος στην πολιτική, ιδίως όταν σου δίνεται αυτή η δυνατότητα και κανένας δεν σε εμποδίζει αν τυχόν δεν συμφωνείς με μια πολιτική να παραιτηθείς;"
    Πες μου ΠΩΣ;

    Κάτι παρόμοιο με το ανάστημα που σήκωσε "η φωνή του Πολυτεχνείου"...

    Πολύ καλή σου και όμορφη μέρα!!!

    Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η πρώτη αντίδραση μου, αλλά και η τελευταία, μετά την απαιτούμενη επεξεργασία, καταλήγει εν ολίγοις στα επιχειρήματα που παραθέτεις.

    Στο ενδιάμεσο όμως, δεν μπορώ να παραβλέψω το γεγονός ότι ίσως η κίνηση αυτή (πρόταση υπουργείου) δεν είναι και τόσο καλοπροαίρετη όσο φαίνεται με την πρώτη ματιά, υπό την έννοια ότι η πρόταση καθ' εαυτή αποφέρει οφέλη για τον προτείνοντα, άσχετα με την αντίδραση του προς ων η πρόταση. Πιο απλά, αδιάφορα από την αντίδραση των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ, το ΠΑΣΟΚ και ο νυν Πρωθυπουργός θα αποκόμιζε τις θετικές εντυπώσεις.
    Αν η αντίδραση των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ήταν αρνητική (όπως και ήταν), τότε πάλι το ΠΑΣΟΚ θα αποκόμιζε τις θετικές εντυπώσεις, οι οποίες θα ήταν περίπου αυτές που αναφέρεις.
    Αν η αντίδραση των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ήταν θετική και το έργο τους στο υπουργείο επίσης, θα ήταν, στην καλύτερη περίπτωση, αναγκασμένοι να μοιραστούν τα θετικά με το ΠΑΣΟΚ, στη χειρότερη η δουλειά τους να πιστωθεί στο ΠΑΣΟΚ. Αν όμως το έργο τους ήταν αρνητικό, τότε μάλλον θα επωμίζονταν τη ρετσινιά ότι δεν κατάφεραν πολλά, με το ΠΑΣΟΚ να αποποιείται όλη ή το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης.
    Έτσι, θεωρώ ότι οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ βρέθηκαν εγκλωβσιμένοι σε μια no win situation, αλλά αυτό δεν μπορεί να είναι δικαιολογία, διότι σε κάθε περίπτωση, έτσι είναι η πολιτική (έχει και τις τρικλοποδιές της) και αν κάποιος νομίζει ότι δεν θα βρεθεί κάποιος άλλος να του βάλει την τρικλοποδιά, καλύτερα να μείνει εκτός πολιτικής.

    Η τελική ανάγνωση του θέματος, προσωπικά μου αποφέρει το εξής συμπέρασμα :
    Το παιχνίδι είναι αυτό, οπότε είτε συμμετέχεις και παίζεις σύμφωνα με τους κανόνες του, είτε μένεις να κοιτάς τους άλλους να το διαμορφώνουν. Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ είχαν την ευκαιρία να πάρουν μέρος στο παιχνίδι και ενδεχομένως να αλλάξουν κάτι σε αυτό και την άφησαν να περάσει, με βάση τη SWAT analysis, ως προς τα επικοινωνιακά οφέλη και όχι τα τυχόν (όσο απίθανα κι αν ήταν) ουσιαστικά. Αλλά ακόμη κι αν δεν μπορούσαν να αλλάξουν κάτι, υπάρχει πάντα τρόπος να βγεις από το αδιέξοδο, απλά βάζοντας όπισθεν, ήτοι με μια παραίτηση, αλλά αφού τουλάχιστον έχεις προσπαθήσει.
    Για μένα δεν είναι νοητό να αφήσεις μια ευκαιρία ανεκμετάλλευση, μόνο και μόνο για να την ανακατευθείς με τα πίτουρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ-
    H "φωνή του Πολυτεχνείου" πάντως αρνήθηκε κάτι που θεωρούσε ότι δεν ήταν μέσα στο γνωσιολογικό της ορίζοντα.

    ESKARINA-
    Η μαιευτική μέθοδος που χρησιμοποίησες σαν τον Σωκράτη, που βασίζεται στην λογική παράθεση επιχειρημάτων, πιστεύω ότι αποτελεί το καλύτερο συμπλήρωμα στο,ποστ μου και σε ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μερικές φορές οι κυβερνήσεις χρειάζονται τη συνεργασία με ειδικους ο οποίοι δεν είναι εκλεγμένοι βουλευτές, αλλά προσφέρουν επι πληρωμή τις υπηρεσίες τους, κάποιο είδος εργολαβίας σα να λέμε, όπως όταν ανατίθενται διάφορα έργα σε διάφορες εταιρίες.

    Παρά την άρνηση των οικολόγων, είναι δυνατόν οι οικολόγοι να προσφέρουν με αυτό τον τρόπο τις υπηρεσίες τους, να προωθήσουν τα ικανότερα στελέχη τους, όχι στο σύνολο της παράταξης αλλά μεμονωμένα και ανα ειδικότητα.

    Δεν βρίσκω παράλογη την πρόταση του Χρυσόγελου, δλδ να εισηγούνται αλλαγές χωρίς όμως επηροή στη λήψη αποφάσεων, αφού δεν έχουν εκλεγεί και την τελική ευθύνη την έχει ο Γιώργος. Συμφωνώ με την εσκαρινα, για αυτούς είναι δίκοπο μαχαίρι η πρόσκληση σε υπουργείο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. πρώτη παρατήρηση: για την αριστερά έχεις δίκιο. Αν θες απλή αναλογική πρέπει να μάθεις και τι σημαίνει η λέξη "ψήφος ανοχής". Η κουβέντα για το εκλογικό σύστημα όμως είναι πολύ μεγάλη.
    δεύτερη: Οι οικολόγοι πήρανε όντως άσο το 2007 αλλά αυτήν τη φορά προηγήθηκαν οι ευρωεκλογές και ήτανε πιθανό να μπούνε στη βουλή. Αρα δεν πιστεύω ότι ευσταθεί το επιχείρημά σου. Στο ΠΑΣΟΚ γνωρίζανε πως οι Ο-Π πλεον ΔΕΝ είναι μόνο "η ομαδα που πηρε 1,07%" και μια χαρά μπορούσανε να τους μιλήσουνε αν όντως θέλανε μετεκλογική συνεργασία. Κατηγορείς τώρα τους Ο-Π που δεν δέχονται το υπουργείο όταν το μόνο που θα έχουνε στην διάθεσή τους θα είναι το πρόσωπο του υπουργού, χωρίς καμία δέσμευση ότι αυτός θα στηριχτεί ουσιαστικά και δεν θα κληθεί να εφαρμόσει πρόγραμμα στου οποίου τη διαμόρφωση κανέναν ρόλο δεν έπαιξε ο ίδιος ή΄ο χώρος του.. Εγώ θα κρατούσα τις επιφυλάξεις μου για την ειλικρίνεια του πασοκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν το λεώ επειδή είμαι μέλος των Οικολόγων Πράσινων αλλά συμφωνώ με την ESKARINA. Μία συνεργασία, χωρίς να θέτουμε εμείς τους όρους, θα ήταν αρνητική για εμάς και μάλλον ο μόνος κερδισμένος θα ήταν το ΠΑΣΟΚ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μα δεν είναι θέμα πως οι Οικολόγοι αρνήθηκαν την συνεργασία που πρόσφερε ο Γιώργος, αλλα η δικαιολογίες που παρέταξαν. Άν έλεγαν, ξέρετε δεν δεχόμαστε γιατί πολιτικά δεν συμμετέχουμε στη διαδικασία λήψης αποφάσεων του υπουργείου που μας δίνεται, καλώς και λογικό. Αντί τούτου εκείνοι πήγαν απ' απευθείας στην πολιτικολογία και στην απλή αναλογική (άσχετα με την όλη υπόθεση της συνεργασίας).

    Το καβάλημα του καλαμιού, το κερασάκι του καβαληκέματος, είναι το γεγονός πως ο Γιώργος τους ξεβράκωσε. Τη στιγμή που εκείνος πρότεινε κάτι πολιτικά, οι Οικολόγοι δεν είχαν κανένα σενάριο έτοιμο για συζήτηση, κανένα επιστημονικό Business Plan για θεώρηση, κανένα συγκεκριμένο και κοστολογημένο Project να προτείνουν.

    Συμπέρασμα - οι συνεργασίες στην Ελλάδα μέχρι στιγμής έχουν αποτύχει ιστορικά, η ενισχυμένη αναλογική είναι καλή γιατί αλλιώς θα είχαμε χαθεί, και οι Οικολόγοι ειναι σοβαρά αδιάβαστοι σε θέματα οικολογίας, πολιτικής και αξιοπιστίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Θα συμφωνήσω με τον Locus Publicus ότι οι Έλληνες δεν έχουμε παράδοση από κυβερνήσεις συνεργασίας και η μικρή εμπειρία που έχουμε (1989-1990) είναι απογοϋτευτική. Μπορεί εκείνη η περίοδος να ήταν πολιτικά πολύ φορτισμένη αλλά δεν έχουμε γνωρίσει, δυστυχώς, πολλές εποχές όπου η πολιτική ζωή της Ελλάδας να μην είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ωραία, σύμφωνοι πως οι κυβερνήσεις συνεργασίας του παρελθόντος ήτανε μίζερες αποτυχίες. Ωστόσο αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι καλέιται να σε κυβερνήσει κάποιος που 6 στους 10 ψηφοφόρους ΔΕΝ επέλεξαν. Το χρέος του ψηφοφόρου είναι να εκλέγει αντιπροσώπους και αυτό κάνει. Το αν οι αντιπρόσωποί του είναι ανίκανοι να σχηματίσουνε κυβέρνηση είναι δικό τους πρόβλημα. Είναι θεραπεία σοκ δεν λέω το να πας σε τρεις - τέσσερεις συνεχόμενες εκλογές αλλά τουλάχιστον έχεις πιθανότητες να μην έχεις ψευδεπίγραφη δημοκρατία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. athinovio-
    Γράφεις:
    Δεν βρίσκω παράλογη την πρόταση του Χρυσόγελου, δλδ να εισηγούνται αλλαγές χωρίς όμως επηροή στη λήψη αποφάσεων, αφού δεν έχουν εκλεγεί και την τελική ευθύνη την έχει ο Γιώργος.

    Δηλαδή να εισηγούνται αλλαγές και αν είναι επιτυχείς να λένε εμείς τις εισηγηθήκαμε, αλλά αν είναι ανεπιτυχείς να λένε εμέίς μεν τις εισηγηθήκαμε αλλά αυτοί μπορούσαν να μην τις εφαρμόσουν!

    latecomer-
    Γράφεις:
    Εγώ θα κρατούσα τις επιφυλάξεις μου για την ειλικρίνεια του πασοκ

    Και γ΄αυτό ακριβώς και έγραψα ότι :...κανένας δεν σε εμποδίζει αν τυχόν δεν συμφωνείς με μια πολιτική να παραιτηθείς.

    Στο δεύτερο σχόλιο σου που γράφεις:
    Το αν οι αντιπρόσωποί του είναι ανίκανοι να σχηματίσουνε κυβέρνηση είναι δικό τους πρόβλημα,
    την απάντηση την έδωσε ο λαός και έδωσε την αυτοδυναμία στο ΠΑΣΟΚ.
    Γράφεις επίσης:
    Είναι θεραπεία σοκ δεν λέω το να πας σε τρεις - τέσσερεις συνεχόμενες εκλογές αλλά τουλάχιστον έχεις πιθανότητες να μην έχεις ψευδεπίγραφη δημοκρατία.

    Προφανώς θεωρείς ως απόλυτα λογικό να κάναμε 3-4 εκλογές σήμερα στην Ελλάδα οπότε θα λυνόντουσαν ως δια μαγείας όλα τα προβλήματα που έχουμε γιατί θα καταφέρναμε κάποτε να έχουμε κυβέρνηση με 51% !!
    Αλλά ας υποθέσουμε ότι είχαμε απλή αναλογική μπορείς να μου πείς ποιοί και πως θα έφταναν τον μαγικό ποσοστό 51% για να αποκτούσαμε κυβέρνηση;

    Locus Publicus-
    Είναι απόλυτα καίριο το σχόλιο σου.

    ΙωάννηςΚ (πρώην ioannisk)-
    Αν συμφωνείς με το συμπερασμα της ESKARINA :
    Για μένα δεν είναι νοητό να αφήσεις μια ευκαιρία ανεκμετάλλευση, μόνο και μόνο για να μην ανακατευθείς με τα πίτουρα,
    μαζί σου.
    Αλλά όταν γράφεις:
    Μία συνεργασία, χωρίς να θέτουμε εμείς τους όρους, θα ήταν αρνητική για εμάς και μάλλον ο μόνος κερδισμένος θα ήταν το ΠΑΣΟΚ,

    σημαίνει ότι ακόμα δεν μπήκατε στην Βουλή και αποκτήσατε μικροκομματική νοοτροπία και είναι κρίμα.


    Επιπρόσθετα για όσους δεν γνωρίζουν τι είναι η
    SWOT Analysis που ανέφερε η ESKARINA αυτή αποτελεί ένα πολύ καλό εργαλείο αναγνώρισης των Δυνάμεων (Strengths) και Αδυναμιών (Weaknesses) μίας επιχείρησης και εξέτασης των Ευκαιριών (Opportunities) και Απειλών (Threats) της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δεν ξέρω αν έχεις διαβάσει ότι τελικά αυτή η περίφημη πρόταση προς τον Οικολόγο Χρυσόγελο, δεν είναι παρά μια φάρσα που έκανε ο δημοσιογράφος Λάλας με κάποιο συνεργάτη του, σύμφωνα με το δημοσίευμα αυτό.
    Θα μου πεις όμως η απάντηση των Οικολόγων ισχύει, έστω και αν αναφέρεται σε μια ανύπαρκτη πρόταση. Δυστυχώς η άρνηση των μικρών κομμάτων να πάρουν κυβερνητική ευθύνη ακυρώνει την απλή αναλογική που ζητούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Έχεις δίκιο, αθεόφοβε. Άλλος ένας λόγος για τον οποίον η πρόταση του γιώργου δεν είχε καμμία ελπίδα.

    Άλλο εννοώ όμως.
    Αν πρόκειται για παράδειγμα να κατασκευαστεί μια γέφυρα, ένα λιμάνι, μία βιομηχανική μοναδα ή ένας αγωγός, τότε μπορεί να ζητηθεί από τους ο-π να υποδείξουν την πιο καλή περιβαλλοντικά λύση, ή να πραγματοποιήσουν τις μελέτες ή να συμμετέχουν στους ελέγχους της κατασκευής, όχι σαν παράταξη αλλά σαν ειδήμονες. (Δεν ξέρω αν για αυτή τη δουλειά ήταν πιο κατάλληλοι οι ίδιοι οι GreenPeace...)

    Αν γίνει καλά, τότε θα πάρουν τα εύσημα και οι δύο παρατάξεις, ενώ αν αποτύχει θα ρεζιλευτούν επίσης και οι δύο, άσχετα με το μαλλιοτράβηγμα του "εσύ φταις-οχι δε φταίω" που θα ακολουθήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. θυμάμαι εκείνο το καλαμπούρι που λεγόταν προ καιρού εκει που είμουνα: Πού είναι η Ιταλική Μαφία; Μπρούκλυν! Πού είναι η Ρώσσικη Μαφία; Μπράϊτον Μπήτς! Πού είναι η Ιρλαδέζικη Μαφία; Στο Κοινοβούλειο της Μασαχουσέτης! Και πού ειναι η Ελληνική Μαφία; Δεν υπάρχει γιατί δεν μπορείς να βρείς δύο Ελληνες να συνεργαστούνε.

    Η απλή αναλογική είναι μιά όμορφη και δημοκρατική ιδέα, αλλά πιστεύω, όπως γράφει και ο Αθεόφοβος δεν είναι πρακτική στην καθημερινή πραγματικότητα (ιδίως την δικιά μας).

    Πιστεύω πώς το πρόβλημα δεν βρίσκεται στην ενισχυμένη, αλλά, στό ότι πρίν μπώ στο παραβάν μου δώσανε 28 τραπεζομάντηλα. Εικωσιοχτώ! Δυό ντουζίνες σύν τέσσερα! Για τα δυό εκατομμύρια πάνω-κάτω νοματέους της Β' Αθηνών, 28 κόμματα (σύν το λευκό, φυσικά). Το βράδυ ξανάδαμε σε DVD την Ζωή Του Μπράϊαν (Μόντυ Πάϊθον) όπου οι μόνοι τους οποίους μισούσε το Μέτωπο Απελευθέρωσης της Ιουδαίας περισσότερο απο τους Ρωμαίους ήταν το Ιουδαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο...

    Αν είχαμε την αλληλεγγύη και σεβασμό ο ένας στον άλλο να δημιουργούσαμε πές 5 ψηφοδέλτια αντί για 28, απ'τ'αριστερά ισαμε τα δεξιά, ίσως η ενισχυμένη να μήν φαινόταν και τόσο αντιδημοκρατική...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ναι οκ γνωριζω τις αδυναμιες που αναφερεις, απλα ο λαος δεν εδωσε αυτοδυναμια στο ΠΑΣΟΚ οπως λες. Η σχετικη πλειοψηφια την εδωσε, που απλα με το τρεχον εκλογικο συστημα μεταφραζεται σε εδρες σε απολυτη.
    Τωρα για το ποιοι και πως θα εδιναν 51% σε περιπτωση απλης αναλογικης, προφανως καποιοι που τωρα αρνουνται τις συνεργασιες επειδη τις θεωρουν ανωφελες, να ηταν αναγκασμενοι να το κανουνε για να μην τους μαυρισει ο κοσμος στον δευτερο γυρο. Ενιγουει, αυτα ειναι μονο υποθεσεις εργασιας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πιστεύω πως ήταν μιά απίθανα καλή τρίπλα του Γιωργάκη, που ξεβράκωσε το οικολογικό συγκεκριμμένο κόμμα ως προς τις προθέσεις του.
    Ολοι είδανε με έκπληξη (αυτοι δε που τους ψήφισαν με ακόμα μεγαλύτερη)να αρνούνται να κάνουν το ελάχιστο γιά αυτό το έρμο το περιβάλλον.
    Άντε τώρα να σε πάρουνε στα σοβαρά καημένε Χρυσόγελε.

    δ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. athinovio-
    Αυτό που λές είναι πια υποχρέωση για κάθε έργο που γίνεται να γίνεται προηγουμένως μελέτη περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων καιδεν είναι θέμα κόμματος να το καθορίσει.

    thinks-
    latecomer-
    Ένα κλασσικό παράδειγμα ότι υπάρχει αδυναμία αλλά και αρνηση συνεργασίας μεταξύ πολιτικών φορέων είναι η ΕΦΕΕ που έχει πάνω από 29 ΧΡΟΝΙΑ να αποκτήσει Προεδρείο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @latecomer
    Αυτό που λες είναι λάθος μιας και είναι σχεδόν αδύνατον να υπάρξει κόμμα που να πάρει 50% + μία ψήφο σε μία δημοκρατία.
    @αθεόφοβος
    Δεν ξέρω αν αποκτήσαμε μικροκομματική νοοτροπία αλλά αν είναι αλήθεια τότε είναι πράγματι κρίμα.

    Συμφωνώ με τη πρόταση της athinovio

    @thinks
    Η πρόταση σου για λίγα ψηφοδέλτια είναι εν μέρη θετική. Λέω εν μέρη γιατί δεν μπορεί να υπάρξουν μόνο Χ κόμματα και δεν μπορείς να αποκλείσεις κανένα από το να φτιάξει δικό του κόμμα.

    @αθεόφοβος 2
    Έτσι όπως είναι τα Ελληνικά πανεπιστήμια είναι λογικό να μην έχει Προεδρίο η ΕΦΕΕ... Έξω τα κόμματα από τα ΑΕΙ. ΤΕΙ, ΙΕΚ, σχολεία κλπ.
    Έτσι όπως πάει σε λίγο καιρό θα έχουν κομματικοποιηθεί και να νηπιαγωγεία :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @ Ιαάννης Κ:
    Πράγματι εννοούσα να μην νοιώθουμε συλλογικά την ανάγκη να δημιουργούμε πάνω από 4-6 ψηφοδέλτια λόγω συνεργασίας, αλληλεγγύης και σεβασμού πρός τους γύρω μας συνδιάζοντας τίς απόψεις μας στο σύνολο. Ποτέ μα ποτέ να απαγορεύαμε την ελευθερία (της οποίας το τωρινό αποτέλεσμα είναι τα 28 τραπεζομάντηλα που χρειάστηκαν πιό πολλά δέντρα να τυπωθούν απ'όσα κάηκαν).

    @ Αθεόφοβος:
    Η αδυναμία και η άρνηση συνεργασίας σε επίπεδο DNA του Ρωμιού, πώς θα βρεί ποτέ διέξοδο στην χειραφέτηση και θετικότητα; (χωρίς να χρειάζεται συζήτηση του πώς να γίνεται η συζήτηση). Με πιό τρόπο θα εισαχθεί στον κώδικα του DNA μας η άποψη ότι κανείς δεν έχει πάντα 100% δίκιο, ότι το 100% πλησιάζεται με συμφωνία μεταξύ πολλών... για να μη φτάσω κιόλας στο ότι ο καλός συζητητής πρέπει να ξέρει πότε να σταματά να μιλάει (ξέρω, ξέρω: μαθαίνω σιγά-σιγά κι εγώ), και ότι άν δέχεται να κερδίζει το 40-60% (αντι 100%) των συζητήσεων είναι νίκη και κέρδος για το μέλλον...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. "......Ενδεχόμενη συμμετοχή μας σε κυβέρνηση, θα έπρεπε να στηρίζεται σε προγραμματικές συμφωνίες, σε θεματικές πλειοψηφίες στην κοινωνία, σε μια λαϊκή εντολή που θα απέκλειε αυτοδύναμες κυβερνήσεις, αλλά και στην ύπαρξη μιας κοινοβουλευτικής ομάδας των Οικολόγων Πράσινων που να μπορεί να επηρεάζει τις εξελίξεις."

    Αυτή την απάντηση διάβασα στο site των Ο.Π. (τώρα έχει αντικατασταθεί από άλλη!)

    Τα συμπεράσματα δικά μας.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Αθεόφοβε οι Οικολόγοι έχασαν μια μεγάλη ευκαιρία να δείξουν πραγματικά τι μπορούν να κάνουνε, να αναλάβουν ευθύνες και να δειξουν ένα έργο. Επίσης χάθηκε και μία ευκαιρία πολιτικής συνεργασίας που μπορεί και να απέδιδε κάποια θετικά πράγματα.

    Από εκεί και πέρα (πες με αφελή) εγώ πιστευω πως η πρόταση στην κα. Βασιλάκου και όχι στους Οικολόγους ως πολιτικό κόμμα, έγινε επειδή ο Γιώργος πίστευε ότι θα μπορούσε να φερει κάτι διαφορετικό από της εμπειρία της στο εξωτερικό. Αν θυμάμαι καλά ο ΓΑΠ είπε πολλές φορές ότι θα αναζητησει ευρύτερες κοινωνικές συμμαχίες και θα αξιοποιήσει άτομα από άλλους χώρους.Ωστόσο το μυαλό πολλών πήγε σε ένα καλά στημένο πολιτικάντικο παιχνίδι που σαν σκοπό είχε να ξεμπροστιάσει τους ΟΙκολόγους. Δεν είνια λίγο άδικη η τόση καχυποψία από την πρώτη μέρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. glam-
    NdN-
    Μια ζωή τα μικρά κόμματα διαμαρτύρονται ότι οι θέσεις εξουσίας καταλαμβάνονται από γαλάζιους ή πράσινους κομματικούς.
    Τώρα που από ότι φαίνεται πάει να ξεκινήσει μια διαφορετική αντίληψη άρχισε αμέσως η οπισθοχώρηση στις γνωστές θέσεις της συνεχούς καταγγελίας των πάντων χωρίς να θέλει να αναλάβει κανείς τους τις πραγματικές ευθύνες υλοποίησης των θεωρητικών τους προγραμμάτων και βέβαια της παραίτησης αν αυτό δεν γίνει εφικτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Αυτό με τον Μέρμηγκα ήταν όλα τα λεφτά. Ακόμη γελάω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή