Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Α΄ ΑΙΘΙΟΠΙΑ-ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ.



Για 12 μέρες βρέθηκα σε μια μαγική χώρα με  αξιαγάπητους κατοίκους  με μια "ηλιοψημένη όψη", όπως τους θεωρούσαν  οι αρχαίοι Έλληνες από την εποχή του Ομήρου και του Ησιόδου.
Βέβαια μιλάω για τους Αιθίοπες, γιατί αυτό σημαίνει στα αρχαία ελληνικά το όνομα τους και την Αιθιοπία που στο παρελθόν την έλεγαν και  Αβησσυνία. Το Αιθίοψ  ίσως προέρχεται από τις ρίζες (αιθ-) και (ὄψ) ("καμένη όψη").
Η Αιθιοπία είναι η παλαιότερη ανεξάρτητη χώρα της Αφρικής και δεν υπήρξε ποτέ αποικία κανενός κράτους, είναι δε μαζί με την Αρμενία από τα πρώτα κράτη που ασπάστηκαν τον χριστιανισμό.
 Την κατέκτησαν μόνο για μια 5ετία (1936-1941) οι Ιταλοί αφού χρησιμοποίησαν αέρια μουστάρδας και αφού ο επονομαζόμενος "χασάπης της Αιθιοπίας" Graziani εξόντωσε πλήθος ανθρώπων και κληρικών λέγοντας πως " ο Ντούτσε θα έχει την Αιθιοπία με ή και χωρίς τους Αιθίοπες" .
Η πρωτεύουσα Αντις Αμπέμπα για μας, και Addis Ababa γι΄ αυτούς , σημαίνει "νέο λουλούδι" και βρίσκεται στα 2.355 μέτρα ύψος, στο κέντρο του τεράστιου οροπεδίου της χώρας, συγκαταλέγεται δε στις 5 πρωτεύουσες του κόσμου με το μεγαλύτερο υψόμετρο.
 Συνήθως μέχρι τα 2500 μέτρα το υψόμετρο δεν γίνεται αντιληπτό σε όσους δεν έχουν αναπνευστικό πρόβλημα.
 Όταν δε έχεις προσαρμοστεί  στο υψόμετρο, ούτε  και ανεβαίνοντας στα 3200 μέτρα του βουνού Εντότο, για να δεις το πανόραμα της πρωτεύουσας κάτω από τα πόδια σου, δεν το αντιλαμβάνεσαι.

Την μόνη φορά που είχα ένα παράξενο συναίσθημα μόλις κατέβηκα από το αεροπλάνο, οφειλόμενο πιθανώς στο υψόμετρο των  3326 μέτρων, ήταν στο Κούσκο του Περού. Πάντως εκεί τα πούλμαν είχαν μέσα και συσκευές οξυγόνου.
Η χώρα ανήκει στις πάμφτωχες, και βρίσκεται στην 174η θέση στην λίστα της παγκόσμιας ανάπτυξης από 187 χώρες του κόσμου. (Ελλάδα στην 29η θέση)
Το δε ΑΕΠ σε δολάρια είναι μόνο 350 (στην 177η θέση από 182 χώρες, η Ελλάδα αντίστοιχα με 27.310 βρίσκεται στην 30η θέση)
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο μέσος όρος ζωής των κατοίκων να είναι τα 52,9 έτη (στην 168 θέση παγκοσμίως από 194 χώρες, ενώ αντίστοιχα η Ελλάδα με 79,5 βρίσκεται στην 18η θέση)
Παρ΄ όλα αυτά στους δρόμους δεν βλέπεις να κυκλοφορούν κατηφείς άνθρωποι όπως στην Αθήνα, αλλά αρκετοί με χαμόγελο στα χείλη και ας κυκλοφορούν ακόμα και ξυπόλυτοι!
Το ίδιο επίσης δεν βλέπεις να κυκλοφορούν και χοντρά άτομα γιατί αφ΄ενός μεν η διατροφή τους δεν είναι πλούσια αφ΄ετέρου δε το κυριότερο μεταφορικό τους μέσο είναι τα πόδια τους! 
Είτε περνάς από πόλεις, είτε από χωριά, πλήθη κόσμου περπατούν και στις δύο μεριές του δρόμου όλες τις ώρες.
Η εικόνα μου θύμισε την Αλβανία όπως την έχω περιγράψει στο ποστ μου ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΠΡΙΝ 23 ΧΡΟΝΙΑ (1987) 
Αυτό δε που εντυπωσιάζει ευχάριστα τον επισκέπτη είναι ότι οι γυναίκες της Αιθιοπίας είναι  πανέμορφες!
Γενικά ενώ το χρώμα του δέρματος των Αιθιόπων  είναι σκούρο δεν  έχουν τα  νέγρικα χαρακτηριστικά των περισσότερων κατοίκων της Αφρικής.
Μερικά χαρακτηριστικά πρόσωπα από διάφορα μέρη είναι τα παρακάτω.



Το ταξίδι στην Αιθιοπία απαιτεί από τον ταξιδιώτη να έχει υπομονή και να μην εκνευρίζεται από τους συνεχείς ελέγχους στα αεροδρόμια στις 9 αεροπορικές πτήσεις που θα κάνει.
Πριν να μπεις στο αεροπλάνο αναγκάζεσαι 2 φορές να περάσεις από τα μηχανήματα έχοντας βγάλει ρολόγια, κοσμήματα, ζώνη και παπούτσια.
Τα ξενοδοχεία εκτός της πρωτεύουσας είναι μεν καθαρά αλλά πολλές φορές μπορεί να  μην έχουν ζεστό νερό, ή  να κοπεί το ηλεκτρικό και συνήθως να έχουν 2 μόνο πετσέτες στο δίκλινο δωμάτιο.
Το φαγητό σε αυτά είναι μπουφές με αρκετά κρεατικά ψητά είτε μαγειρευμένα, μερικά από τα οποία είναι με αρκετά καυτερές σάλτσες.
Εντύπωση κάνει που σε μια χώρα με πλήθος αιγοπρόβατα δεν σερβίρουν σχεδόν πουθενά τυριά.
Νερό βέβαια πίνεις μόνο εμφιαλωμένο και ευτυχώς στις εσωτερικές πτήσεις μπορείς να το περάσεις συνήθως  στην χειραποσκευή σου.
Η ζωή εκεί είναι πάμφθηνη για μας και εκτός από τις διάφορες αγορές σουβενίρ που ειδικεύεται με ιδιαίτερη εμμονή, υπομονή και επιμονή η κ.Αθεόφοβου, για όσα ειδικεύομαι εγώ δηλαδή φιλοδωρήματα, νερά, αναψυκτικά, σνάκς, χρήση βίντεο σε ορισμένα μέρη κτλ το συνολικό ποσό που ξόδεψα ήταν μόνο 70 ευρώ.   

Η ιστορία της χώρας θα μπορούσε να πει κανείς πως αρχίζει από την πασίγνωστη κάτοικο της που έζησε εκεί πριν 3,2 εκατομ. χρόνια ,την Λούση, που θεωρείται το πρώτο ανθρωποειδές που περπάτησε σε δύο πόδια και η οποία ονομάστηκε έτσι επειδή οι ανθρωπολόγοι που την ανακάλυψαν άκουγαν συνεχώς το τραγούδι των Μπίτλς  "Lucy in the Sky with Diamonds" Η Λούση εκτίθεται στο Εθνικό Μουσείο της Αντίς Αμπέμπα.


Ένα μάλλον μυθικό πρόσωπο που παίζει ρόλο και στις 3 μονοθεϊστικές θρησκείες είναι η Makeda που είναι η γνωστή σε μας ως βασίλισσα του Σαββά.
Στο Αξούμ οι ντόπιοι είναι σίγουροι πως το παλάτι της είναι το Dungur, αν και οι αρχαιολόγοι δεν είναι αυτής της άποψης, θεωρώντας  το ως παλάτι κάποιου ευγενούς του 6-7 αιώνα μ.Χ.

Σύμφωνα λοιπόν με το εθνικό έπος της Αιθιοπίας το Kebra Nagast, αυτή τον 10ο αιώνα πΧ έχοντας ακούσει για τον Σολόμωντα πήγε να τον γνωρίσει και να θαυμάσει τα έργα του στην Ιερουσαλήμ.
Ο Σολομών ήταν μέγας και γνωστός  μπήχτης αλλά ταυτόχρονα ως ηθικολόγος "....καταφερόταν κατά της ακολασίας εν μέσω τριακο­σίων γυναικών και επτακοσίων παλλακίδων..."  σύμφωνα με τον Ροΐδη, στην Πάπισσα Ιωάννα.
Η βασίλισσα του Σαββά, πανέμορφη όπως λέγεται, του μπήκε αμέσως στο μάτι και στην αρχή θέλησε να το παίξει  κύριος και να την ρίξει με πολιτισμένο τρόπο.
Όμως η μέθοδος αυτή δεν απέδωσε και όταν ήρθε η ώρα, μετά από 7 μήνες που αυτή έμεινε στην αυλή του να γυρίσει στην χώρα της, της έκανε ευθέως την πρόταση να κοιμηθεί μαζί του.
 Αυτή όμως αρνήθηκε οπότε με πανουργία της υποσχέθηκε ότι δεν θα την πειράξει αν και αυτή δεν θα έπαιρνε κάτι πολύτιμο από το παλάτι του, καλώντας την ταυτόχρονα σε  ένα πολυτελές δείπνο με φαγητά αλμυρά και καυτερά.
Όταν μετά το δείπνο ξάπλωσαν να κοιμηθούν εκείνη ζήτησε ένα ποτήρι νερό οπότε όταν το έφερε στα χείλη της εκείνος πετάχτηκε και της είπε πως αθέτησε την υπόσχεση της.
-Μα είναι μόνο νερό διαμαρτυρήθηκε εκείνη ,οπότε αυτός της απάντησε πως :
-Τίποτα δεν είναι πολυτιμότερο από το νερό!
Αποτέλεσμα λοιπόν  αυτής της ένωσης ήταν ο Μενελίκ ο Ι από το οποίο και οι Αιθίοπες θεωρούν πως προέρχεται όλη η βασιλική γραμμή της χώρας.   
  Όσοι έχετε δει την περίφημη κωμωδία του Μελ Μπρούκς, History of the World, Part I (1981)  είστε γνώστες για το πως οι 15 εντολές που έδωσε ο Θεός στον Μωυσή έγιναν 10 !,όπως μπορείτε να δείτε στο παρακάτω βίντεο.



Αυτές λοιπόν τις 10 εντολές τις έβαλαν στην Κιβωτό της Διαθήκης και είχαν τοποθετηθεί στο κέντρο του Ναού του Σολομώντος από όπου και την πήρε ο Μενελίκ και την μετέφερε στο Αξούμ, όπου όπως λένε  βρίσκεται σε ένα θησαυροφυλάκιο στο παρεκκλήσι του ναού της Παναγίας της Σιών.

Μόνο ο πρωθιερέας του ναού επιτρέπεται να τη δει. Οι περισσότεροι ιστορικοί στη Δύση αντιμετωπίζουν, κατά περίεργο τρόπο, με σκεπτικισμό τον ισχυρισμό ότι υπάρχει εκεί η γνήσια Κιβωτός!
Στην ίδια πόλη υπάρχουν και τα λουτρά της βασίλισσας του Σαββά,  στα οποία όπως ειπώθηκε από θηλυκό μέλος της παρέας, πλένονται σύγχρονοι θεοί όπως αυτός που φωτογράφησα με ζουμ! 
Αλλά σχετικά με το Αξούμ δε λίγες μέρες.



ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ

14 σχόλια:

  1. Πάλι μας έκανες να ζηλέψουμε. Πες μου, ρε μπιπ, γιατί ταξιδεύεις τόσο πολύ; Στους Γιατρούς χωρίς Σύνορα είσαι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ θα ήθελα να ήμουνα στους Γιατρούς χωρίς Σύνορα όταν μπορούσα, αλλά η σύζυγος αντιδρούσε καθοριστικά σε αυτή την ιδέα επειδή φοβόταν μην με χάσει!
      Το γιατί ταξιδεύω τώρα πολύ το εξηγεί πλήρως ο Mark Twain!

      “Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn’t do than by the ones you did do. So throw off the bowlines, sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream. Discover.”

      Το γιατί γράφω δε αυτά τα ποστ το εξηγεί πλήρως ο Νίκος Καζαντζάκης στον πρόλογο του βιβλίου "Νίκος και Ελένη Καζαντζάκη: Ταξιδεύοντας Ιαπωνία - Κίνα" :

      .. Όταν κλείσω τα μάτια για να ξαναχαρώ μιά χώρα, χιμούν και μου τη φέρνουν κι οι πέντε αίστησες μου, οι πέντε γιομάτοι στόματα απλοκαμοί του κορμιού μου. Χρώματα, φρούτα, γυναίκες. Μυρουδιές από περιβόλια, από βρομερά στενοσόκακα, από μασκάλες. Χρόνια απέραντα με γαλάζιες αναλαμπές. Καυτές, κυματιστές αμμούδες που κουνιούνται στο ήλιο. Κλάματα, φωνές, τραγούδια και μακρινά κουδούνια μούλας, καμήλας ή τρόϊκας. Κάποια δριμιά αναγουλιαστική αποφορά μογγολικής πολιτείας δε θα φύγει ποτέ από τα ρουθούνια μου. Και θα κρατώ αιώνια στα χέρια μου - αιώνια, θέλω να πω ωσότου σαπίσουν τα χέρια μου - τα πεπόνια της Μπουχάρας, τα καρπούζια του Βόγλα, ένα χέρι δροσερό, μικροσκοπικό μιάς Γιαπωνιέζας...."

      Διαγραφή
    2. Καλά όλα αυτά, αλλά ο Καζαντζάκης δεν είχε άλλη δουλειά... Δεν είχε επαγγελματικές υποχρεώσεις και είχε κι έτοιμη περιουσία από τον καπετάνιο...

      Διαγραφή
    3. Ο Καζαντζάκης δεν είχε έτοιμη περιουσία και τελείωσε το γυμνάσιο με χίλιες στερήσεις.Μια ζωή δούλευε, διάβαζε και έγραφε έχοντας περιορίζει τις ανάγκες του στα απαραίτητα.
      Έχει γράψει δε για βιοπορισμό ακόμα και λήμματα στην εγκυκλοπαίδεια του Ελευθερουδάκη.

      Διαγραφή
  2. Δοκίμασες ντόπια κουζίνα;Ζιγκνί(κοτόπουλο ή μοσχαρι ψιλοκομμενο με πολύ καυτερή σαλτσα-μπερμπερέ),εκεινο το ψωμί που το λενε ιντζέρα, το σιούρο(κάτι πηχτό απο σκονη ξεραμενης μπάμιας),το ψιλοκομμενο ψαρι παλι με καυτερη σάλτσα(δε θυμαμαι την ονομασία του)...ξερεις μ'αρεσει να δοκιμαζω γευσεις,φαγητό όπως το ζιγκνί ειναι πια ενταγμενο στο διαιτολόγιο μου,αλλά με λιγοτερο καυτερη σάλτσα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασα όλα τα τοπικά φαγητά που μας σέρβιραν αλλά δεν έμαθα τα ονόματα τους.
      Αν το ψωμί που λές είναι ένα μαλακό τυλιγμένο σε ρολό το δοκίμασα αλλά δεν μου άρεσε.

      Διαγραφή
  3. ναι,η ιντζερα ειναι λιγο ξινη,το αναλογο σουδανεζικο,η κίσρα,ειναι γλυκό,ειναι νόστιμο...για μενα το αιθιοπέζικο που δεν παιζεται ειναι το ζιγκνί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ρίξε μια ματιά και πες μας αν οι γυναίκες έχουν κάνει περιτομή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από το ποστ σου για την περίφημη εταίρα Αθηνασία φαίνεται πως δεν έχεις και πολύ καλή σχέση με τα αιδοία! :))
      Σε μερικές χώρες της Αφρικής περιτομή κάνουν στους άνδρες και κλειτοριδεκτομή στις γυναίκες.
      Μπορείς να μελετήσεις εμβριθώς το σχετικό συναξάρι που έχω γράψει το 2006 για την ΚΛΕΙΤΟΡΙΔΕΚΤΟΜΗ
      Πάντως στην Αιθιοπία που ο μισός πληθυσμός είναι χριστιανοί δεν γίνεται.

      Διαγραφή
    2. αθεόφοβε,ψάξτο λίγο περισσότερο,στην Αφρική δεν ειναι θέμα θρησκειας αλλά πάραδοσης,η δική μου πληροφόρηση λεει οτι και στην Αιθιοπία και κυριως στην ύπαιθρο η κλειτοριδεκτομή καλά κρατεί..

      Διαγραφή
    3. Έχεις δίκιο ότι διενεργείται κλειτοριδεκτομή και στην Αιθιοπία παρά το ότι ανήκει στις χώρες που υπάρχει συνταγματική απαγόρευση για την εφαρμογή της.
      Δεν υπάρχουν σημερινά στοιχεία αλλά πριν από 20 και πλέον χρόνια ήταν ευρέως διαδεδομένη.
      Πράγματι σύμφωνα με τα στοιχεί μιας μελέτης που έγινε εκεί το 1998/98 σε 44000 άτομα, από 65 εθνότητες από τις 80 που ζούν εκεί, το 72,7% των γυναικών έχει υποστεί κάποιου βαθμού κλειτοριδεκτομή αδιακρίτως αν είναι χριστιανοί, μουσουλμάνοι ή Αιθίοπες Εβραίοι (Falashas).

      Διαγραφή
  5. Η φιλη μ παντως εδω σπιτι η salam(ειρηνη) ειναι απο αντισ αμπεμπα δε εχει κανει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εχω ζησει 5 χρονια στην Ασμαρα-Ερυθραια και στην Αντις-Αμπεμπα.Οι δυο λαοι εχουν ακριβως τις ιδιες συνηθειες ,τα ιδια φαγητα,σχεδον την ιδια γλωσσα.Δυστυχως η κλειτοριδεκτομη εφαρμοζεται ακομη σε πολυ μεγαλη κλιμακα.Γνωριζω πολλες γυναικες που ντρεπονται να το ομολογησουν ,ομως στα νοσοκομεια φτανουν συχνοτατα περιστατικα με ακατασχετη αιμορραγια .Και δεν εχει να κανει με τη θρησκεια.Λυπαμαι πολυ που γραφω ανωνυμα αλλα εχω τους λογους μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή