Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ



 Με τα πρώτα αποτελέσματα των exit polls διαφάνηκε πως άσχετα ποιο κόμμα θα ερχόταν  πρώτο το ΠΑΣΟΚ θα αποτελούσε εκ των πραγμάτων τον ρυθμιστή της κατάστασης.
Με την εμφανή  ύστερα  από λίγο   πρωτοκαθεδρία  της ΝΔ, έγινε και η πρακτική πλέον διαπίστωση πως μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση πλειοψηφίας με το ΠΑΣΟΚ , άσχετα αν θα συμμετάσχει σε αυτή και η ΔΗΜΑΡ.
Και τα δύο αυτά κόμματα έχουν υπογράψει τα μνημόνια αλλά παρ΄όλα αυτά  η λαϊκή βούληση δεν τους έδωσε μόνο την δυνατότητα, αλλά και την υποχρέωση να σχηματίσουν κυβέρνηση.
Αυτό σημαίνει  πως όλη η κραυγαλέα και λαϊκίστικη αντιπολίτευση του τελευταίου διαστήματος  με κρεμάλες που θα στήνονταν στο Σύνταγμα ή το Γουδή για όσους υπέγραψαν τα μνημόνια, ή ελικόπτερα που θα τους έπαιρναν νύχτα κτλ, δεν είχε την αντίστοιχη ανταπόκριση στο ευρύτερο  εκλογικό σώμα αλλά μόνο σε ορισμένους ακραίους .
Η άνοδος του ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ αύξησε ουσιαστικά και την υποχρέωση του να αναλάβει και αυτός τις ευθύνες που του αναλογούν σε μια κυβέρνηση συνεργασίας που θα έχει το βαρύ, δύσκολο  και σοβαρό έργο της επαναδιαπραγμάτευσης των μνημονίων.
Η μη συμμετοχή του στις κυβερνητικές και πολλάκις αντιδημοφιλείς ευθύνες, παραμένοντας στον αβανταδόρικο ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ιδίως σε μια κατ΄ εξοχήν κρίσιμη για την χώρα ώρα, την στιγμή που είναι αναγκαία η υποστήριξη των συμφερόντων μας στην Ευρώπη από την μεγαλύτερη δυνατή κοινοβουλευτική αντιπροσώπευση, θα αποτελέσει κατά την γνώμη μου και την αρχή της επανόδου του στα προηγούμενα ποσοστά του.
Εκτός των άλλων θα έχει καταρρίψει έμπρακτα και την όποια προεκλογική του εξαγγελία περί απλής αναλογικής που αναγκαστικά, ως γνωστόν, οδηγεί σε κυβερνήσεις συνεργασίας.
Το παράδειγμα της συνήθους συνεργασίας των δύο πρώτων κομμάτων στην Ευρώπη όπως πχ στην Γερμανία, την Αυστρία, την Ολλανδία κτλ δεν μπόρεσε να αποτελέσει  παράδειγμα για τον ΣΥΡΙΖΑ του οποίου ο αρχηγός σε όλους τους τόνους δεχόταν  συνεργασία μόνο με το ΚΚΕ, ενώ αυτό  την απέρριπτε εξ αρχής(!), ή μόνο με όποιον άλλον θα αποδεχόταν αποκλειστικά τις δικές του απόψεις!
Η επιμονή των άλλων κομμάτων για  συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση,  βασίζεται στο ότι ο Τσίπρας έχει πιστέψει πως μόνο αυτός και το κόμμα του εκπροσωπεί την λαϊκή βούληση, γιατί κατ΄ αυτόν  δεν ισχύει η δεδηλωμένη, βάσει της οποίας σχηματίζεται η κυβέρνηση,  όπως ξεκάθαρα το δήλωσε στο μήνυμα του μετά τα αποτελέσματα:
Η κυβέρνηση με πυρήνα την ΝΔ που θα σχηματιστεί θα πρέπει να έχει σοβαρά υπόψη της άτι στα μεγάλα θέματα δεν μπορεί πια να προχωρά όπως έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις ερήμην του λαού δεν μπορεί να προχωρά με επιμονή σε μια πολιτική που βρίσκεται σε πλήρη δυσαρμονία με την λαϊκή βούληση.
   Αν στοιχειωδώς οι Έλληνες πολιτικοί δεν ήσαν τραγικά ανίκανοι να συνεργαστούν μεταξύ τους για το κοινό συμφέρον της χώρας, ενώ ταυτόχρονα επίσης τα πάντα ήσαν από τους πάντες σε αμφισβήτηση και αντίθεση , δεν θα είχαμε χάσει με όλες τις σχετικές τραγικές συνέπειες τους τελευταίους μήνες, γιατί στην ουσία μετά από δυο εκλογικές αναμετρήσεις έχουμε καταλήξει, σε χειρότερη κατάσταση, σχεδόν στο ίδιο σημείο που βρισκόμαστε  την εποχή που σχηματίστηκε η κυβέρνηση Παπαδήμου με την στήριξη ΠΑΣΟΚ ,ΝΔ και ΛΑΟΣ!
Η τραγική διαπίστωση αυτών των εκλογών είναι ότι παρά την εμφανή βαρβαρότητα της Χρυσής Αυγής μετά τις προηγούμενες εκλογές τόσο στον δημόσιο χώρο όσο και στην τηλεόραση, το ποσοστό της  δεν υποχώρησε, οπότε διαπιστωμένα το 7% των νεοελλήνων που την ψήφισε είναι ουσιαστικά φασίστες.
Η συρρίκνωση του ΚΚΕ ήταν αναπόφευκτη εξ αιτίας του παλαιολιθικού του πολιτικού λόγου που έχει μείνει στην εποχή του Στάλιν.
Όσο για την συρρίκνωση των Ανεξάρτητων Ελλήνων και αυτή ήταν αναπόφευκτη λόγω του αλλοπρόσαλλου πολιτικού τους λόγου και η πιο πιθανή κατάληξη τελικά  αυτού του συνονθυλεύματος θα είναι αντίστοιχη του αλήστου μνήμης ΛΑΟΣ.
Αυτό που προέχει πάντως αυτή την στιγμή είναι ο σχηματισμός μια κυβέρνησης όσο το δυνατόν ευρύτερης συνεργασίας, τουλάχιστον μέχρι να καταφέρουμε να ορθοποδήσουμε στοιχειωδώς και να αποφύγουμε τον κίνδυνο της χρεοκοπίας με αναγκαστική κατάληξη τότε να ξαναγυρίσουμε τελικά  στην δραχμή.


35 σχόλια:

  1. Όταν πιάνεις σχεδόν 30%,εισαι υποχρεωμενος να βρισκεσαι μεσα στις εξελίξεις και όχι στους δρόμους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό που λες είναι αυτονόητο για όσους καταλαβαίνουν ότι η εξουσία δεν αποτελεί αυτοσκοπό μόνο για τις καρέκλες, αλλά έχει και ευθύνες, τις οποίες και πρέπει να τις αναλαμβάνεις ιδίως αν συνειδητοποιείς,ότι η χώρα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και ο ρόλος σου δεν είναι να κατηγορείς τους άλλους ότι δεν την τραβάνε σωστά προς τα πίσω!

      Διαγραφή
  2. Αντί για γαπ, σαμαράς και όλα τα άλλα ίδια.
    Για να δούμε, πόσο μάγκας είναι αυτός.
    Πάντως ο Μπένυ, που επιχείρησε το ίδιο, την πάτησε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ξέρεις πως οι μάγκες δεν υπάρχουν πια τους πάτησε το τραίνο!
      Απλά χάσαμε μερικούς κρίσιμους,για την χώρα, μήνες για να συνειδητοποιήσουν ορισμένοι πως όσο και να το θέλαμε οι παλιές καλές μέρες της ευμάρειας έχουν τελειώσει ανεπίστρεπτα.
      Για να τις ξαναβρούμε,μετά από μερικά χρόνια,είναι αναγκαία η ριζική αλλαγή όλης αυτής της νοσηρής νοοτροπίας που περιέγραψε με τόση ενάργεια ο καθηγητής Τάσιος, όπως μπορεί κανείς να διαβάσει στο προηγούμενο ποστ μου.

      Διαγραφή
  3. Συμφωνώ απόλυτα με την ανάλυση σου .
    Επέτρεψέ μου να αναφέρω μια γνωστή παροιμία , που τριβελίζει συνεχώς το μυαλό μου (και όχι μόνο το δικό μου)καιρό τώρα : "Τα μεταξωτά βρακιά , θέλουν και επιδέξιους κ@λους"
    Καλή μας ημέρα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και όπως λέει και το γνωστό ανέκδοτο την σήμερον ημέρα κώλοι υπάρχουνε λεφτά δεν υπάρχουνε!

      Διαγραφή
  4. Δεν καταλαβαίνω την αγωνία να συνεργαστούν κόμματα με άκρως αντίθετο πρόγραμμα. Αυτό είναι αδύνατον. Αν τυχόν συμφωνήσουν σε κάποιο νόμο μπορεί αυτός απλά να υπερψηφιστεί κι έχει γίνει πολλάκις τούτο, μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που δε διαφωνούσαν εν τέλει και σε πολλά.
    Πάντως, με 48% σύμπραξη τριών κομμάτων δε θα το πεις κι επιτυχία των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων (ειδικά αν λάβουμε υπόψη ένα +45% αντιμεταρρυθμιστικών κοινοβουλευτικών δυνάμεων και -40% αποχή). Ο Σαμαράς εχθές δε θυμήθηκε καν να μιλήσει για αναδιαπραγμάτευση και τόνισε ότι θα τηρήσει την υπογραφή του γιατί το κράτος έχει συνέχεια. Με τέτοια ποσοστά, μάλλον πάμε για πλήρη διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής και νέο κύμα κοινωνικής αντιπολίτευσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα ποσοστά που αναφέρεις Δείμο μου έχουν μια διαφορετική ανάγνωση.
      Αρχικά η αποχή και τα λευκά σημαίνει πως όσοι τα επιλέγουν εξουσιοδοτούν εσένα και μένα για να αποφασίσουμε.
      Το 48% των μεταρρυθμιστικών πολιτικών δυνάμεων, όπως τις λες, μπορούν να βάλουν κρασί ο καθένας στις θέσεις τους για να μπορέσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση για να κυβερνηθεί αυτός ο έρημος τόπος.
      Ας δούμε όμως τι είναι τι είναι αυτό το 45% που πολύ σωστά το χαρακτηρίζεις αντιμεταρρυθμιστικό γιατί δεν θέλει τίποτα να αλλάξει σε μια τόσο ευνομούμενη χώρα!
      Το 4,5% είναι το ΚΚΕ που πιστεύει πως πρέπει να βγούμε από την Ευρώπη, και δεν συνεργάζεται με κανένα, άρα μας μένει το 39,5%
      Σε αυτό ανήκει και το 7% περίπου της Χρυσής Αυγής που κανένας, και πολύ σωστά δεν θέλει να έχει σχέση μαζί της, οπότε μας μένει ένα 32,5%
      Σε αυτό ανήκουν και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες που το μόνο κοινό που έχουν με όλους τους άλλους είναι η αντίθεση τους στο μνημόνιο εν μέσω αντιαριστερής ιδεολογίας.
      Δεν πιστεύω λοιπόν πως με κανένα από τα παραπάνω μπορεί συνεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ οι λεγόμενοι μεταρρυθμιστές του λένε έλα να συμβάλλεις και συ στην αναδιαπραγμάτευση του μνημονίου και την διακυβέρνηση της χώρας.
      Αντίθετα αυτός ακολουθεί την κλασσική κομουνιστική λογική που οδήγησε το ΚΚΕ στο 4,5%, του όλοι αντάμα και ο ψωριάρης χώρια!
      Έτσι λοιπόν προτιμά να ασχοληθεί με αυτό που λες:
      νέο κύμα κοινωνικής αντιπολίτευσης.

      Διαγραφή
    2. Το αντιμεταρρυθμιστικών θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και αντιαπορρυθμιστικό... Ναι είναι ένα αντιμνημονιακό συνονθύλευμα χωρίς λογική συμμαχίας, αλλά στον κόσμο υπάρχει ένα ελάχιστο πολιτικό κοινό, που είναι η ανάγκη αναδιάταξης του πολιτικού χώρου της χώρας με μία αντιμνημονιακή λογική. Και φυσικά κανείς από αυτούς δε θα συνεργαστεί με κάποιον. Η κυβέρνηση αυτή (νόμιμη βεβαίως όπως και του Παπαδήμου) δε θα έχει λαίκή νομιμοποίηση και θα με θυμηθείς από Σεπτέμβρη όταν θα αρχίσουν οι κινητοποιήσεις). Και επειδή ο Σαμαράς δε θα αναδιαπραγματευτεί, θα στραφούν εναντίον του και οι ψηφοφόροι του.
      Η κοινωνική αντιπολίτευση είναι ορατή γιατί ακριβώς ο Σαμαράς δεν πρόκειται να ξεφύγει από την πολιτική του. Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν παίρνει πίσω την υπογραφή του και θα την τιμήσει. Άρα, συνεχίζουμε με μονομερή λιτότητα κι απορρύθμιση/διάλυση του κράτους.

      Διαγραφή
    3. Μόλις γύρισα από την εξαιρετική συναυλία των Lynyrd Skynyrd, με ανεβασμένη όπως καταλαβαίνεις την διάθεση και διαβάζοντας το σχόλιο σου προσγειώθηκα απότομα στην νεοελληνική πραγματικότητα.
      Τι είναι αυτά που γράφεις βρε Δήμο;

      Η κυβέρνηση αυτή (νόμιμη βεβαίως όπως και του Παπαδήμου) δε θα έχει λαίκή νομιμοποίηση και θα με θυμηθείς από Σεπτέμβρη όταν θα αρχίσουν οι κινητοποιήσεις).

      Έχεις καταργήσει την αρχή της δεδηλωμένης και γράφεις πως μια κυβέρνηση προερχόμενη μάλιστα από πρόσφατες εκλογές, που θα έχει πάνω από 151 βουλευτές δεν θα έχει λαϊκή νομιμοποίηση;
      Ποιος θα χορηγεί την λαϊκή νομιμοποίηση;
      Ο ΣΥΡΙΖΑ στις κινητοποιήσεις του στο Σύνταγμα;
      Αν υπονοείς πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κοινοβουλευτικό κόμμα και δεν αναγνωρίζει την λαϊκή ψήφο να μας το πει να το ξέρουμε.
      Το ότι δεν θέλει να αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες γιατί αυτές σημαίνουν και φθορά από τις δύσκολες και επώδυνες αποφάσεις που πρέπει να πάρει κανείς, αυτό το έχουμε εμπεδώσει.
      Το να υποκινείς απεργίες και κινητοποιήσεις είναι πράγματι αβανταδόρικο, ανέξοδο και σου φέρνει και ψηφοφόρους.
      Ο Σαμαράς, που ξέρεις πόση εκτίμηση του έχω, πολύ σωστά δήλωσε ότι δεν παίρνει πίσω την υπογραφή του και θα την τιμήσει.
      Γι΄αυτό άλλωστε τον προτίμησε με την ψήφο του ο λαός άσχετα αν αυτό δεν σου αρέσει.
      Δεν είπε ποτέ πως θα καταργήσει το μνημόνιο αλλά πως θα το επαναδιαπραγματευτεί. Αυτό σημαίνει ότι τηρεί κανείς την υπογραφή του και τα συμφωνηθέντα και προσπαθεί να τα βελτιώσει και να τα τροποποιήσει προς το ευνοϊκότερο.
      Δυστυχώς εσύ αλλά και όλοι οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ που είδα στην τηλεόραση το βράδυ των εκλογών,πλην του Σταθάκη που είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στο τι λέει,μιλάτε ακόμα με τις προεκλογικές ιδεοληψίες που είχατε, σαν να μην έχουν γίνει εκλογές και να μην έχει επιλέξει ο λαός το τι και ποιους θέλει και όχι ποιοι αρέσουν σε μένα ή εσένα.

      Διαγραφή
    4. Μάλλον δε με κατάλαβες. Άλλο λαϊκή νομιμοποίηση κι άλλο νομιμοποίηση. Λαϊκή νομιμοποίηση σημαίνει ότι ο λαός δε θα τη θεωρεί "νόμιμη", αποδεκτή λόγω της πολιτικής που θα ασκήσει. Κι ο Παπαδήμιος είχε +200 βουλευτές, αλλά λαϊκή νομιμοποίηση δεν είχε. Δεν παίζει ρόλο ο αριθμό των βουλευτών, όταν οι πολίτες θα εξεγείρονται ή θα διαμαρτύρονται για την πολιτική λιτότητας και τη διάλυση/απορρύθμιση του κράτους.
      Ποιος χορηγούσε την αγανάκτηση των πολιτών, νομίζεις; Ο ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΚΕ; Κάθε άλλο. Το ίδιο το ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ με την πολιτική που ακολουθούσαν. Η απεργίες και οι κινητοποιήσεις, τα κοινωνικά κινήματα και τα κινήματα αλληλεγγύης δε γεννήθηκαν εξαιτίας των αριστερών, αλλά εξαιτίας των δεξιών. Ο ΣΥΡΙΖΑ απλά τα αγκάλιασε και το ΚΚΕ τα λοιδόρησε.

      (δε συνεχίζω, μη σου χαλάσω τη διάθεση. Δεν ξέρεις πόσο ζηλεύω, με τα κορίτσια δεν μπορώ καν να βγω από το σπίτι).

      Διαγραφή
    5. Λαϊκή νομιμοποίηση σημαίνει ότι ο λαός δε θα τη θεωρεί "νόμιμη", αποδεκτή λόγω της πολιτικής που θα ασκήσει.

      Μα ακριβώς για αυτή την πολιτική την ψήφισε ο λαός!
      Δεν υπάρχουν δύο είδη λαού ο καλός λαός που ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ και ο κακός που ψηφίζει όλους τους άλλους.

      Κι ο Παπαδήμιος είχε +200 βουλευτές, αλλά λαϊκή νομιμοποίηση δεν είχε.

      Και βέβαια είχε και αποδείχτηκε στις πρόσφατες εκλογές!
      Δεν μπορείς να καταλάβεις πως με τις τελευταίες εκλογές αφού προηγουμένως καταφέραμε να κάψουμε την Αθήνα,να διώξουμε τους τουρίστες, να διώξουμε τις καταθέσεις από τις τράπεζες,να στείλουμε στους νεοναζί τους νέους μας,βρισκόμαστε ακριβώς στο ίδιο σημείο όπως όταν σχηματίστηκε η κυβέρνηση Παπαδήμου με τις ίδιες πολιτικές δυνάμεις στο προσκήνιο;

      Δεν καταλαβαίνεις δε ότι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ είναι τελείως ψηφοθηρική αδιαφορώντας πλήρως για την τύχη της χώρας αφού δεν δέχεται να αναλάβει καμία ευθύνη στην διακυβέρνηση της;
      Καταντάει κωμικό μετά τις προηγούμενες εκλογές να παίρνει την διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης όταν είχε 52 βουλευτές και να αρνείται να την πάρει όταν έχει 71!
      Όταν δεν μπορείς να σχηματίσεις μονοκομματική κυβέρνηση, οπότε μόνο τότε μπορείς να εφαρμόσεις το πρόγραμμα σου, αναγκαστικά συνεργάζεσαι με τα άλλα κόμματα,με τα οποία μπορεί να σε χωρίζει μεγάλο ιδεολογικό χάσμα,ιδίως όταν η χώρα σου βρίσκεται στα πρόθυρα χρεωκοπίας.
      Σε πολύ καλύτερες συνθήκες το έκαναν τόσο για την Ιταλία ο Μπερλίγκουερ όσο και ο Φλωράκης στην Ελλάδα.

      Τέλος από την εποχή που η κόρη μου μπορούσε να κάθεται στον σβέρκο μου την έπαιρνα σε όλες τις συναυλίες και με ενθουσιασμό μου τραβούσε τα μαλλιά!(που τότε είχα!)

      Διαγραφή
    6. Την προηγούμενη φορά κατηγορούσες τον Τσίπρα ότι έκανε την εντολή βόλτες, τώρα που δεν την πήρε, αν κι αύξησε τη δύναμή του.
      Δεν προσεγγίζεις την αριστερή οπτική από τη δική της θέση (θεωρητικά βέβαια το λέω). Κρίνεις ας μου επιτραπεί εκ δεξιών την αριστερά (λογικό μεν, αλλά αφήνεις εκτός πολλές έδρες του πρίσματος που ονομάζουμε αλήθεια).
      Ο λαός δεν είναι υποκείμενο για να δώσει εντολή. Είναι ένα σύνολο ατόμων και ως εκ τούτου διχασμένος σε πολιτικές. Σκέψου ότι η νέα κυβέρνηση δε θα υπηρετεί κατά τη λαϊκή ετυμηγορία μία πολιτική ατζέντα, αλλά τρεις (όσα και τα κόμματα). Ως εκ τούτου, έχουμε μεταρρυθμιστικές και μνημονιακές δυνάμεις δίπλα σε προοδευτικές κι αριστερές που απλά θέλουν να υπάρχει κυβέρνηση ή λειτουργούν υπό συναισθηματικό καθεστώς κλπ.
      Έχει δε μεγάλη σημασία ότι οι παραγωγικές ηλικίες σε συντριπτική πλειοψηφία, οι άνεργοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες κι οι δημόσιοι υπάλληλοι, στηρίζουν ΣΥΡΙΖΑ (αντί συνταξιούχων και αγροτών όπου υπερτερεί αξιομνημόνευτα η ΝΔ).
      Ο Παπαδήμος λαϊκή νομιμοποίηση δεν είχε και τούτο φάνηκε με πληθώρα εκδηλώσεων κατά της κυβέρνησης (αν και μειωμένες συγκριτικά με του ΓΑΠ, λόγω κι ισχυρότερης προπαγάνδας). Και φάνηκε ότι δεν είχε λαϊκή νομιμοποίηση με το γκρεμοτσάκισμα των κομμάτων που τον στήριζαν τόσο το Μάη όσο και τον Ιούνη (παρά την άνοδο της ΝΔ, που έπιασε σχεδόν ιστορικό χαμηλό).

      Ο διάλογός μου πάντως έχει σκοπό όχι να σε πείσω (φαίνεται ότι εγώ θα πειστώ), αλλά να φωτίσουμε λίγο παραπάνω μερικές άλλες γωνίες της αλήθειας και να δούμε/μάθουμε την οπτική του άλλου.

      Διαγραφή
    7. Επειδή ακόμα δεν πάσχω από Emental θυμάμαι πολύ καλά τι είχα γράψει στις 12-5 για το πως είχε αξιοποιήσει ο Τσίπρας την εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης.
      Έγραφα τότε σχετικά:
      Παίρνεις την διερευνητική εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης και συναντάς πρόθυμους να σε συμβουλεύσουν κοινωνικούς φορείς, που έχουν βαρύνουσα γνώμη στον σχηματισμό της, όπως την Ομοσπονδία Θυρωρών Ελλάδος, τους Φίλους της Φύσης, την Ομοσπονδία Δασοπυροσβεστών, την Ένωση Ελλήνων Σεναριογράφων κτλ

      ..η νέα κυβέρνηση δε θα υπηρετεί κατά τη λαϊκή ετυμηγορία μία πολιτική ατζέντα, αλλά τρεις (όσα και τα κόμματα).

      Η κυβέρνηση συνεργασίας, εθνικής ενότητας, ή αν θέλεις συνυπευθυνότητας λειτουργεί σε όλο τον κόσμο όπως αν θα είχε προέλθει με απλή αναλογική, που είναι, ή ήταν τουλάχιστον μέχρι τώρα που είχε το δέλεαρ των 50 εδρών, από τις προεκλογικές διακηρύξεις του ΣΥΡΙΖΑ.
      Έγραφα λοιπόν και γι΄αυτήν:

      Απλή αναλογική, σημαίνει πως για να κάνεις κυβέρνηση αναγκαστικά πρέπει να ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΕΙΣ με άλλα κόμματα στην βάση κάποιου κοινού προγράμματος και όχι βάσει του δικού σου και μόνο προγράμματος ζητώντας ταυτόχρονα από τους άλλους δηλώσεις μετανοίας.

      Η ψήφος δε του λαός τέλος δεν διαχωρίζεται ανάλογα με την ηλικία, το επάγγελμα κτλ και όπως γράφει και ο Π. Τσίμας σε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο:
      Υπάρχει, λοιπόν, κάτι που μπορούμε να ονομάσουμε «σοφία του πλήθους». Η γνώμη των πολλών, ακόμη κι αν συντίθεται από χιλιάδες λάθη, δίνει ένα σωστό, ή σχεδόν σωστό αποτέλεσμα!

      Διαγραφή
  5. Η θέση του Τσίμα (γνωστός μνημιολάγνος) θα είχε νόημα, αν έλεγα ότι λαός ψήφισε λάθος. Δεν είπα κάτι τέτοιο. Εγώ αναιρώ τη λαϊκή νομιμοποίηση της νέας κυβέρνησης, όπως έγραφα και παλιότερα. Ουσιαστικά η νέα κυβέρνηση είναι η προηγούμενη κυβέρνηση, με το μισό και πλέον πληθυσμό εναντίον της (καταψηφισμένη). Αν πριν είχαμε τόσο ισχυρή κοινωνική αντιπολίτευση, τώρα τι θα έχουμε; Εκτός αν αλλάξουν πολιτική, κάτι που δεν το έδειξε ούτε ο Σαμαράς μετεκλογικά ούτε ο Μπέννυ προεκλογικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ αναιρώ τη λαϊκή νομιμοποίηση της νέας κυβέρνησης....

      Μπροστά σε αυτή την δογματική απάντηση έχω μείνει άφωνος όπως ο πατέρας μου όταν ένας καθηγητής πανεπιστημίου διδάσκοντας τις στιβάδες ενός οργάνου τις είπε λάθος!
      Μετά το μάθημα του λέει ο πατέρας μου, κύριε καθηγητά κατά λάθος είπατε αυτό αντί γι αυτό.
      Αποκλείεται του απαντάει,το σωστό είναι όπως τα είπα.
      Ανέτρεξαν λοιπόν σε βιβλίο και βέβαια είχε κάνει λάθος, οπότε και έδωσε την μνημειώδη απάντηση που άφησε άφωνο τον πατέρα μου:
      -Δεν πειράζει εμείς έτσι θα το λέμε από τώρα πλέον !!

      Διαγραφή
    2. Ε, όχι και δογματικός. Κακώς μένεις άφωνος. Έχω αναλύσει το σκεπτικό μου κι αν θες να επαναλάβω περιληπτικά:
      Είναι η ίδια κυβέρνηση με τον Παπαδήμιο, με λιγότερους βουλευτές και εκλογικά ποσοστά που θα ακολουθήσει όπως φαίνεται την ίδια πολιτική.
      Η κυβέρνηση έχει τη λαϊκή αποδοχή του 48% των ψηφισάντων (60% του λαού). Ούτε καν την πλειοψηφία του σώματος. Πώς θα πάρει νέα μέτρα που θα διαλύουν το κράτος;
      Μην μένεις άφωνος, είναι το ίδιο σκεπτικό με το οποίο διαφωνούσες σε όλη την προεκλογική περίοδο... Ούτε εγώ άλλαξα, ούτε εσύ :)

      (αυτό με τον πατέρα σου είναι φοβερό. στην πολιτική είναι ο κυρίαρχος κανόνας του να κάνεις το άσπρο μαύρο)

      Διαγραφή
    3. Ούτε καν την πλειοψηφία του σώματος.

      Για θύμισε μου ποια κυβέρνηση και σε ποιο μέρος έχει την πλειοψηφία του σώματος.
      Α, ξέχασα στην Βόριο Κορέα!

      ..που θα ακολουθήσει όπως φαίνεται την ίδια πολιτική.

      Είμαι περίεργος πότε θα καταλάβεις πως αν ο λαός ήθελε να ακολουθήσει άλλη πολιτική θα έδινε αυτοδυναμία στο ΣΥΡΙΖΑ!

      Πώς θα πάρει νέα μέτρα που θα διαλύουν το κράτος;

      Αυτός πράγματι είναι και ο φόβος που έστειλε στον ΣΥΡΙΖΑ όλο το βαθύ ΠΑΣΟΚ με όλους τους κρατικοδίαιτους συνδικαλιστές, γιατί εδώ που τα λέμε έχουμε φτιάξει ένα κράτος που το ζηλεύει όλη η Ευρώπη και από την ζήλια της θέλει να μας το καταστρέψει!

      Διαγραφή
    4. Η Βόρειος Κορέα με αφήνει τόσο αδιάφορο ώστε ούτε ταξίδι σε θα πήγαινα (σε αντίθεση με άλλους).
      Ο λαός δε στήριξε πλειοψηφικά το ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν ήθελε τη δική του πολιτική. Ωστόσο, ήθελε μία άλλη πολιτική και τούτο φαίνεται από το σύνολο των κομμάτων πλην ΝΔΣΟΚ που υποστήριξε.
      Για δε τη διάλυση του κράτους γιατι κατηγορείς -κι εσύ- το συνδικαλισμό και τα άλλα; Δηλαδή στην Ολλανδία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία που απορρυθμίζεται το κράτος φταίει ο συνδικαλισμός και οι σπατάλες; Γιατί δεν κατηγορούμε το ίδιο ακραίο νεοφιλελεύθερο ρεύμα που σαρώνει όλο το νότο και άλλες χώρες μαζί με τη λιτότητα; Δηλαδή και την Πορτογαλία το βαθύ ΠΑΣΟΚ ευθύνεται; Για την Ισπανία ο ΣΥΡΙΖΑ φταίει; Για την υποβάθμιση της Ολλανδίας και τα μέτρα λιτότητας ευθύνονται οι σπατάλες;
      Όχι, γιατρέ. Απλά, ο νεοφιλελευθερισμός θέλει να "διαλυθούν όλα", προκειμένου να ιδιωτικοποιηθούν (είτε δουλεύει καλά η μηχανή είτε όχι).

      Διαγραφή
    5. Σαφώς και δεν κατηγορώ τον συνδικαλισμό γιατί έχω ασχοληθεί και με αυτόν και μάλιστα από την ανάμιξη μου αυτή, πλην της προσωπικής μου ηθικής ικανοποίησης ότι προσέφερα κάτι στο κοινό καλό, σε προσωπικό επίπεδο, αυτή την ανάμιξη την πλήρωσα ακριβά στην επαγγελματική μου σταδιοδρομία.
      Καταλαβαίνεις πολύ καλά για ποιους κρατικοδίαιτους συνδικαλιστές μιλάω και αν θεωρείς πως αυτό το κράτος έχει τόσο ζηλευτή λειτουργία ώστε διάφοροι νεοφιλελεύθεροι θέλουν να το διαλύσουν και να ιδιωτικοποιήσουν όλους αυτούς τους κερδοφόρους οργανισμούς που διαθέτει τότε πάω πάσο!
      Μήπως μερικά από τα κέρδη που έχουν να τα δίνουμε για να ξεχρεώσουμε τα χρωστούμενα; :))

      Διαγραφή
    6. Κατανοώ τι εννοείς και δεν αναιρώ/διαφωνώ τη λογική των κρατικοδίαιτων συνδικαλιστών που χαλούν κάθε οργάνωση και αποδιοργανώνουν εύρυθμες λειτουργίες. Αλλά δεν μπορούμε να τα φορτώνουμε όλα εκέι. Βλέπεις ότι τα ίδια με τη χώρα μας μέτρα παίρνονται παντού. Δεν είναι λοιπόν τόσο απλό όσο αυτό που βιώνουμε. Έχει πανευρωπαϊκή διάχυση ο νεοφιλελευθερισμός και η επίθεση -κατά τη γνώμη μου- πρέπει ν είναι πανευρωπαϊκή επίσης.

      Διαγραφή
    7. Μπορεί να παίρνονται περίπου τα ίδια μέτρα αλλά οι αιτίες είναι τελείως διαφορετικές από χώρα σε χώρα και να μην τις αναλύω τώρα εδώ γιατί είναι γνωστές.
      Έχεις αναγάγει ότι όλα τα προβλήματα στην Ευρώπη οφείλονται στον νεοφιλελευθερισμό και παραγνωρίζεις πχ πως στην Γερμανία για 10 χρόνια τα εργατικά συνδικάτα είχαν αποδεχτεί πάγωμα μισθών.
      Ο ΣΥΡΙΖΑ ή το ΠΑΜΕ τι θα έκανε στην Ελλάδα;
      Ξέρεις τι κάναμε εμείς;
      Το 2009 έγινε αύξηση στους μισθούς και τις συντάξεις!
      Προφανώς μας τις έδωσε ο νεοφιλελευθερισμός για να χρεοκοπήσουμε πιο σύντομα παρά την λυσσώδη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΜΕ που έλεγαν με σωφροσύνη να ακολουθήσουμε το γερμανικό μοντέλο!

      Διαγραφή
  6. Αγαπητέ Αθεόφοβε, πολλά απ' αυτά που γράφεις είναι σωστά αλλά με τον ΣΥΡΙΖΑ είσαι κομμάτι προκατελειμένος. Ο λαός ψήφισε κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ. Είναι παράλογο να ζητάμε από τον ΣΥΡΙΖΑ να συμμετάσχει (όπως εξίσου παράλογο θα ήταν να μπει ο Σαμαράς σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αν ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδιζε). Και για τη χώρα μας είναι καλό να υπάρχει ισχυρή αντιπολίτευση. Και ο Σαμαράς το θέλει αυτό για να έχει ένα διαπραγματευτικό χαρτί παραπάνω. Αν ο Τσίπρας έκανε το λάθος και έμπαινε την αντιπολίτευση θα ασκούσε πλέον η Χρυσή Αυγή η οποία θα έπαιρνε 30% στις επόμενες εκλογές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είμαι καθόλου προκατειλημμένος με τον ΣΥΡΙΖΑ.
      Αυτό που γράφω συνεχώς είναι πως και ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες που του ανέθεσε ο λαός.
      Ο λαός δεν ψηφίζει για αντιπολίτευση αλλά για κυβέρνηση.
      Τα δύο πρώτα λοιπόν κόμματα βάζοντας ο καθένας λίγο νερό στο κρασί του θα έπρεπε να συνεργαστούν έχοντας όλους τους άλλους αντιπολίτευση και την ΧΑ στο περιθώριο που έτσι και αλλιώς ανήκει.
      Στην Γερμανία μπορούν να συνεργάζονται κόμματα με διαφορετικές πολιτικές και στην Ελλάδα δεν μπορούν ιδίως όταν η χώρα βρίσκεται σε κρίση;
      Καταλαβαίνεις πόσο θα συνέβαλλε στην αναζωογόνηση του πολιτικού μας σκηνικού μια τέτοια κυβέρνηση;
      Αλλά βλέπεις το πολιτικό κόστος προηγείται από το συμφέρον της χώρας.

      Διαγραφή
  7. Τρόικα εκείνοι; Τρόικα και εμείς.. Μόνο που η δικιά μας έχει τρία μαραμένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε όχι και ο Μπένυ μαραμένος έτσι που είναι τροφαντός,τροφαντός!
      Το μόνο που δεν μπορείς να τον κατηγορήσεις!

      Διαγραφή
  8. ο Συριζα δεν θελει να σας βοηθήσει στην εθνική χα χα χα χα χα χα σωτηρία???????????
    Σας έχει κάνει ήδη το μεγαλύτερο μποναμά γιά να διαπραγματευτείτε.
    Το 27% του.Εκει λοιπον που θα πάνε ερποντας, να τους πούνε σε απλά πρεβεζάν'κα:

    "νομ' κι μέναν μουρι θειά κανά φράνγκο γιατί τήρα τι γένιτι ικι κάτ!!!
    Μας έπνιξαννι ι αριστιρί....Έρχουντι ..

    χα χα χα χα

    δ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σκέψου όμως να πέσουν σε κανένα γλωσσομαθή Ευρωπαίο ο οποίος μόλις ακούσει για λεφτά να απαντήσει σε γνήσια πρεβεζανοηπειρώτικη διάλεκτο "τσιακμάκα τους,αρέ!"
      Βέβαια αν είχε βγει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ μπορείς να φανταστείς την γκλαμουράτη σκηνή ο Αλέξης να πηγαίνει στην Μέρκελ και να της λέει στη συνάντηση τους:
      Αϊ εμ βέρυ χάπι του σι γου Μαντάμ Μέρκελ. Αϊ γοντ γιορ μανι εντ αι γκοϊν του στει ιν δε γιουροζον μπατ ιμ γκοϊν του γκετ ριντ οφ δε μνημόνιο (πως το λένε ρε Στρατούλη αυτό τώρα στα Αγγλικά;) :))

      Διαγραφή
  9. χα χα χα ,
    βρές άλλη γλώσσα γιά το παράδειγμα διότι ο Τζέφρυς το σπικάριζε το αμερικάνικο ως μητρικό.Εμάς αθεόφοβε, το μικρό μας προβληματάκι , είναι αν θα βγαλουμε το μήνα , οχι αν μιλάει καλά εγγλέζικα ο πάσα ένας.

    (ακριβώς το ίδιο λέω και γω .Το ίδιο θα ακούσει και το τρίο στούτζες , τι λέω, το άκουσε ήδη)
    δ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δεν είναι κακό να μη μιλάς τα ξένα και ιδίως τα εγγλέζικα. Ούτε οι γάλλοι πρόεδροι ξέρουν, ούτε η Μέρκελ, ούτε ο Ερντογάν, ούτε ο Πούτιν...Δεν έχουν όμως το θράσος να βγαίνουν στο CNN και να θέλουν να εκφραστούν σε γλώσσα που όπως και να το κάνουμε έχει τις ιδιομορφίες της, ιδίως όταν αυτά που θα πεις θα τα ακούσουν αυτοί που θα πάρουν αποφάσεις σημαντικές για τη χώρα σου. Ακόμα και ο Μπαρόζο ή ο Ολι Ρεν μαύρα αγγλικά μιλάνε, ξέρουν όμως τις λεπτές αποχρώσεις της γλώσσας των γραφειοκρατών. Το "μαντάμ" στη λαϊκή πάνω από τον πάγκο με τα αγγούρια είναι ΟΚ, αλλά αλλού πιθανόν να ακούγεται, σε συνδυασμό με τον τόνο της φωνής σου, τουλάχιστον άκομψα...Και στους γερμανούς φορολογούμενους δεν θα τους άρεσε να φέρονται έτσι στον εκλεγμένο πρωθυπουργό τους, ανεξάρτητα από το κόμμα που ψηφίζουν (ίσως εξαιρείται το die Linke του 5%).



    Με τα παραπάνω θέλω να πω ότι σε ένα παγκοσμιοποιημένο κόσμο, η εικόνα παίζει μεγάλο ρόλο στο μήνυμα που στέλνεις, ιδίως όταν έχεις απέναντί σου την Αμανπουρ. Πως να μη πιστέψουν ότι και στα οικονομικά θα δείχνεις την ίδια προχειρότητα; Αν δεν καταδέχεσαι να πάρεις διερμηνέα μαζί σου, θα συμβουλεύεσαι άραγε καλό οικονομικό σύμβουλο ή θα νομίσεις ότι και εκεί τα ξέρεις όλα; Πάλι καλά που στις συνεντεύξεις δε μπήκαν και σε θέματα εθνικά, όπου εκεί η κάθε λέξη που λες έχει τρομερή σημασία...

    Τουλάχιστον ο ΓΑΠ στα διεθνή ήταν πάντα καλός! Σαν ΥΠΕΞ και τη Κύπρο έβαλε στην ΕΕ (με τον αείμνηστο Κρανιδιώτη) και συνέβαλε στην ύφεση με τη Τουρκία που βοήθησε στο μύθο της ισχυρής Ελλάδας των ολυμπιακών αγώνων και του ευρώ της περιόδου 2000-04. Επειδή όμως ξέρω τι θα μου απαντήσεις και θα έχεις και δίκιο, το σταματάω εδώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό που λέω είναι ότι έχεις δίκιο σε όσα έγραψες!
      Βεβαίως και δεν είναι υποχρεωμένος ένας ηγέτης να ξέρει κάποια ξένη γλώσσα, αλλά ακόμα και να ξέρει, πολλές φορές είναι καλύτερα να μην δίνει συνεντεύξεις σε αυτήν.
      Ο Ντε Γκώλ ενώ ήξερε αγγλικά δεν τα μιλούσε ποτέ σε συνεντεύξεις ή σε συναντήσεις με ξένους στις οποίες χρησιμοποιούσε πάντα διερμηνέα.
      Εκτός του ότι θεωρούσε ότι αντί να μιλάει αυτός αγγλικά ας μιλούσαν οι άλλοι γαλλικά!,το διάστημα που μεταφράζει ο διερμηνέας εύρισκε τον καιρό να σκεφτεί καλύτερα την απάντηση!

      Διαγραφή
  11. Προσωπικά δεν θα μιλαγα ποτε μια άλλη γλωσσα , παρά φανατικα μόνο τη δική μου με διερμηνέα.ΑΓιά θυμισέ μου λίγο, ο Γιωργάπης , ως υπεξ ήτανε που έδωσε τη λυσσώδη μάχη υπέρ του σχεδίου αναν, σε βαθμό που ήταν σχεδόν ανεπιθυμητος στην Κύπρο;
    Και σιγουρα αν ζουσε τοτε ο Κρανιδιώτης θα τον είχε περάσει απο τη σούβλα.
    δ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν μπορείς να ξέρεις τι θα έκανε ο Κρανιδιώτης σχετικά με το σχέδιο Ανάν όταν δεν πρόλαβε να δει λόγω του θανάτου του ούτε το πρώτο από τα 5 σχέδια Ανάν.
      Παρά το ότι βαριέμαι τώρα να αρχίσω μια ολόκληρη συζήτηση για τις χαμένες ευκαιρίες του Κυπριακού, πιστεύω πως αν ο μακαρίτης Παπαδόπουλος δεν είχε επαναπαυθεί πως ο ο Ντεκτάς θα επέμενε στο όχι του και δεν βρισκόταν τελείως απροετοίμαστος όταν αυτός είπε ναι, θα μπορούσε να ζητήσει αρκετές τροποποιήσεις στο τελικό σχέδιο και αυτές να γίνουν δεκτές.
      Όλη η Δύση τότε αλλά και ο νεοεκλεγείς τότε Ερτογκάν θέλαν να απαλλαγούν από το Κυπριακό.
      Μια Κύπρος ενωμένη μέσα στην ΕΕ και με την οικονομική ευρωστία των Ελληνοκυπρίων θα μπορούσαν να έχουν επανακτήσει πολλά από τα χαμένα μετά τον διαμελισμό.
      Δυστυχώς ο μακαρίτης Παπαδόπουλος δεν διαπραγματεύθηκε τίποτα και κατέφυγε στον στείρο πατριωτισμό -του παρέλαβα κράτος κτλ και τώρα πια όποιος πιστεύει πως η μόνη λύση τελικά δεν θα είναι δυστυχώς ο διαμελισμός, πιστεύω πως πλανάται πλάνην οικτράν.

      Διαγραφή
  12. Τέλος πάντων , επειδη κι εγώ βαριέμαι να ανοιξω συζήτηση για το κυπριακό, γιαυτό η ερώτηση ήταν μόνο αν ο Γιωργάπης ήταν στο υπεξ τοτε που ήθελε αναν και ξερο ψωμί .Ένυγουει που λέει και ο Τσιπρας, την αντελήφθην την γονιμότητα του πράγματος..
    δ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μανταμ Δήμητρα, το 5ο σχέδιο Ανάν κατατέθηκε στις 31 Μαρτίου 2004 όταν πλέον είχε αναλάβει ο ειδικός στην καταπολέμηση των νταβατζίδων οι οποίο έκτοτε όπως γνωρίζεις έχουν εξαφανιστεί από την Ελλάδα!
      Ο ΓΑΠ πλέον ασχολείτο απερίσπαστος με το κανό του!

      Διαγραφή