Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΦΑΛΗΡΟ




Ο Αθεόφοβος αποτελεί την επιτυχή σύζευξη δύο βασικών ελληνικών στοιχείων, του βουνού και της θάλασσας.
Τουτέστιν έλκει την καταγωγή από πατέρα Καρπενησιώτη και από μητέρα με καταγωγή από το Γαλαξίδι.
Το πώς συναντήθηκαν οι δύο τους το έχω περιγράψει στο ποστ μου Ένα ζευγάρι...
Σε μια άλλη ανάρτηση μου, ΜΟΝΤΕΛΑ ΠΛΟΙΩΝ ,ΜΟΝΤΕΛΑ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΠ΄ ΤΑ ΨΗΛΑ ΒΡΙΣΚΕΣΑΙ ΣΤΑ ΧΑΜΗΛΑ. έχω αναφέρει για ένα σπίτι που είχε κτίσει ο παππούς μου, από την μεριά της μητέρας μου, στο Παλαιό Φάληρο.
Η επιλογή του Φαλήρου έγινε  γιατί σαν καπετάνιος αγαπούσε την θάλασσα και ήθελε να την βλέπει καθημερινά.
Αγόρασε λοιπόν ένα σχεδόν παραθαλάσσιο οικόπεδο στο Φάληρο στο ύψος του Φλοίσβου και έκτισε ένα καλόγουστο 3οροφο κτήριο που αποτελούσε κόσμημα για την περιοχή όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς από την καρτ ποστάλ της εποχής εκείνης, που είναι και η μοναδική φωτογραφία που έχω στην διάθεση μου.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ 10-5-2015 
Η  φωτογραφία είναι από την σελίδα στο  facebook  Η ΑΘΗΝΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ
Είναι μεταγενέστερη της από πάνω γιατί φαίνεται η γωνία του ξενοδοχείου ΚΑΡΛΤΟΝ και στον κήπο του σπιτιού έχουν μεγαλώσει τα δέντρα και ο δρόμος είναι πλέον ασφαλτοστρωμένος και τα πεζοδρόμια έχουν διαμορφωθεί.

Tο οικόπεδο το χαρακτήρισα σαν σχεδόν παραθαλάσσιο   γιατί ακριβώς μπροστά του είχε ένα τριγωνικό οικόπεδο του που ήταν προορισμένο για πάρκο οπότε από το σπίτι θα είχε απεριόριστη θέα προς την θάλασσα από όλες τις μπροστινές όψεις του.
Όμως ο παππούς μου είχε παραβλέψει ένα καθοριστικό παράγοντα.
Ότι ζούσε στην Ελλάδα στην οποία αλλιώς τα προβλέπεις και αλλιώς τελικά καταλήγουν τα πράγματα.
Εκεί που θα είχε μπροστά του ένα ωραίο πάρκο και αμέσως μετά τον παραλιακό δρόμο θα έβλεπε την πανέμορφη θάλασσα του Σαρωνικού ,ο τότε κοινοτάρχης  της περιοχής αντί να φτιάξει  πάρκο  έδωσε άδεια και στο οικόπεδο αυτό κτίστηκε ένα τεράστιο ξενοδοχείο, το Κάρλτον!
Ψάχνοντας στο διαδίκτυο στάθηκα τυχερός και βρήκα τελικά την φωτογραφία με το Κάρλτον  στην οποία φαίνεται και  ολόκληρο το σπίτι αριστερά.


ΠΡΟΣΘΗΚΗ 12-8-2015
Στην φωτογραφία που μου έστειλε διαδικτυακός φίλος εκτός από το σπίτι και το ΚΑΡΛΤΟΝ φαίνονται και οι  άλλες εξαιρετικής αισθητικής μονοκατοικίες που υπήρχαν πριν από αυτά, στον δρόμο, στις αρχές της 10ετιας του 50.   


                                                     ΠΡΟΣΘΗΚΗ 15-5-2018

Στην κοντινότερη φωτογραφία που είναι από την ταινία ¨Το κλοτσοσκούφι»  του 1960, βλέπουμε να έχει κτιστεί πίσω του μια πολυκατοικία στην οδό Εσπέρου, να έχουν γκρεμιστεί μετά το δεύτερο αριστερά 3οροφο κτήριο της παραλιακής, τα νεοκλασικά σπίτια και στην θέση τους να υπάρχει μια νέα πολυκατοικία. Επίσης έχουν αλλάξει και τα φώτα της λεωφόρου.

UPDATE 1-11-2013
O εκλεκτός φίλος Θ.Φ. στον οποίο και είναι αφιερωμένο αυτό το ποστ, βρήκε την παραπάνω φωτογραφία, που πρέπει να είναι και η πιο προσφατη από όλες, πιθανώς της 10ετιας του 60.
ΠΡΟΣΘΗΚΗ 12-5-2015
Στον εξαιρετικό ιστότοπο στο  facebook  Η ΑΘΗΝΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ υπάρχει αυτή η αεροφωτογραφία  του 1960, στην οποία φαίνεται το σπίτι και μπροστά του το ΚΑΡΛΤΟΝ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ 24-9-2014
Ένας άλλος διαδικτυακός φίλος μου έστειλε σήμερα μια φωτογραφία του Φεβρουαρίου 1972, από την ίδια θέση, που δείχνει πλέον την αντικατάσταση των παραπάνω κτισμάτων με πολυκατοικίες.


UPDATE 16-11-2013
Σήμερα μου ήρθε από αναγνώστη του blog μια ακόμα φωτογραφία του ΚΑΡΛΤΟΝ που έχει ληφθεί στις 5-7-1937 με 3 φανταράκια στην πλαζ μπροστά στο ξενοδοχείο.


UPDATE 29-5-2014
Ακόμα μια φωτογραφία της 10ετίας του 60 με το Καρλτον στο βάθος, στην οποία φαίνεται καθαρά όλη η ακτή όπως ήταν τότε.


UPDATE 6-10-13
Χάρις στην μοναδική παρατηρητικότητα της διαδικτυακής μου φίλης κ.Νανάς Ιωαννίδου και στην αγάπη που έχει για τον Πειραιά και το Φάληρο, όπως μπορεί να διαπιστώσετε από τα εξαιρετικά άρθρα που γράφει στο  http://pireorama.blogspot.gr/, βρήκε άλλη μια καρτ ποστάλ,  με το σπίτι του παππού μου σε ένα You Tube με το τραγούδι της Δανάης Νυχτώνει.
Η φωτογραφία δε είναι παρμένη πριν από την ανέγερση του ξενοδοχείου Κάρλτον και ακριβώς αυτή την θέα προς την θάλασσα είχε προβλέψει ο παππούς μου όταν έκτισε το σπίτι! 

Επίσης σε ένα πολύ ενδιαφέρον site με τα ξενοδοχεία που εμφανίζονται σε ελληνικές ταινίες βρήκα και τον Ξανθόπουλο να πηγαίνει στον Βασιλάκη Καΐλα μπροστά στο ξενοδοχείο Κάρλτον στην ταινία του 1964  «Είμαι μια δυστυχισμένη». Από την ταινία είναι και αυτό  το σχετικό απόσπασμα στο οποίο όμως δυστυχώς από την οπτική γωνία που έγινε η λήψη καλύπτει πλήρως το σπίτι του παππού μου.


Ολόκληρη η ταινία υπάρχει εδώ  γεμάτη με τραγούδια του Απόστολου Καλδάρα  και την Μάρθα Βούρτση στον κλασσικό ρόλο της πονεμένης συζύγου και μητέρας.
Το Ξενοδοχείο Κάρλτον ήταν τόπος διαμονής και παραθερισμού εύπορων Αιγυπτιωτών, υπήρχε δε και ένα άλλο Κάρλτον στην Ομόνοια στην γωνία με την Δώρου στο ισόγειο του οποίου ήταν και το Καφενείο «Το Νέον»


Αμφότερα προφανώς ονομάστηκαν έτσι για να υποβάλουν στον κόσμο την ιδέα πως είναι εφάμιλλα των  διάσημων τότε πολυτελών  ξενοδοχείων του Λονδίνου και των Καννών.
 Σε μια άλλη καρτ ποστάλ του Κάρλτον  του 1930, μόλις φαίνεται το μπαλκόνι του σπιτιού πίσω από το ξενοδοχείο.



UPDATE 1-11-2013
Στην πολύ ενδιαφέρουσα  ηλεκτρονική εφημερίδα για την Αθήνα του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών Ιδρύματος Βούρου -Ευταξία και στο άρθρο της Η προηγούμενη οικονομική κρίση στο Παλαιό Φάληρο βρήκα την παραπάνω φωτογραφία του Καρλτον να έχει (πότε;) μετονομαστεί σε Miramare Palace.
ΠΡΟΣΘΗΚΗ 12-5-2015
Στον ιστότοπο στο  facebook  Η ΑΘΗΝΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ υπάρχει η πληροφορία ότι ΜΙΡΑΜΑΡΕ ήταν η αρχική ονομασία του ξενοδοχείου ΚΑΡΛΤΟΝ και ότι κτίστηκε πριν το 1928 και κατεδαφίστηκε το 1966.

Μετά  την οικονομική καταστροφή προπολεμικά του παππού μου, το σπίτι αναγκαστικά πουλήθηκε.
 Μέχρι περίπου την 10ετία του 70 στέκονταν περήφανο στην θέση του χρησιμοποιούμενο σαν πανσιόν.
Κάπου εκεί το κατεδάφισαν, όπως και το Κάρλτον και στην θέση τους κατασκευάστηκαν δύο μοντέρνα κουτιά ενώ ταυτόχρονα με μπαζώματα απομακρύνθηκε και η ακτογραμμή από τον παραλιακό δρόμο αλλάζοντας πλήρως την εικόνα της περιοχής όπως φαίνεται και στην παρακάτω φωτογραφία.


UPDATE 16-5-2014 
Ένας ακόμα αναγνώστης του μπλογκ μου έστειλε αυτή την αεροφωτογραφία του Φαλήρου στην οποία  το κοκκινο βέλος δείχνει το ΚΑΡΛΤΟΝ και το σπίτι του παπού μου ακριβώς από πίσω.
Είναι από καρτ-ποστάλ που γράφει από πίσω :ΠΡΩΤΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΕΚΘΕΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ 1932.



 
Η μητέρα μου που έζησε μικρή σε αυτό το σπίτι αγαπούσε ιδιαίτερα το Παλαιό  Φάληρο και μερικά μεσημέρια του καλοκαιριού μετά την δουλειά της με έπαιρνε και με το λεωφορείο κατεβαίναμε στο Φάληρο και πηγαίναμε στο Εδεμ  που τότε είχε και από τις λίγες οργανωμένες πλαζ της Ελλάδας με καμπίνες.


Βέβαια οι καμπίνες ήταν ξύλινες και ήταν γεμάτες τρύπες από μερακλήδες μπανιστιρτζήδες που έκαναν ματάκι στις γυναίκες που ξεντύνονταν σε αυτές!
Ο πατέρας μου ήταν από τους ανθρώπους που απλά τρώνε για να ζήσουν σε αντίθεση με την μάνα μου που, παρά το ότι ήταν λιτοδίαιτη, ήθελε ποικιλία και νοστιμιά στο φαί της. Ο πατέρας μου δε σαν γνήσιος βουνήσιος δεν είχε συνηθίσει να τρώει ψάρι σε αντίθεση με την μάνα μου που της άρεσε πολύ. Στην  Αθήνα τότε δεν εύρισκες εύκολα φρέσκο ψάρι, παρά μόνο στην κεντρική ψαραγορά και βέβαια όπως εργάζονταν και οι δύο δεν ήταν εύκολο να πάει κανείς εκεί να ψωνίσει.
Έτσι μερικές φορές μετά το μπάνιο στην θάλασσα πηγαίναμε στο διπλανό κεντράκι και τρώγαμε φρέσκο ψάρι και μάλιστα εκεί ήταν που για πρώτη φορά στην ζωή μου ήταν που δοκίμασα, και βέβαια μου άρεσε, αστακό!
Τελικά με χρόνια έμαθε και τον πατέρα μου να αγαπάει τα ψάρια και γι΄αυτό όταν αυτός πέθανε, την έπαιρνα μαζί μας μερικές Κυριακές και πηγαίναμε για ψάρι στην Πειραϊκή.
Καθώς μεγάλωσα και βέβαια απέκτησα τις δικές μου παρέες η θάλασσα στο  Φάληρο είχε δυστυχώς βρωμίσει,οπότε  πλέον ως φοιτητής η Ωκεανίδα στην Βουλιαγμένη αποτελούσε το μέρος που συγκέντρωνε την νεολαία.
Τα ίδια χρόνια η μόνη επαφή που είχα πλέον με το Παλαιό Φάληρο ήταν αρκετά βράδια που όταν βρισκόμαστε στην περιοχή καταλήγαμε για παγωτό στου Πράπα.

Αφιερώνεται στον φίλο μου Θ.Φ. γνήσιο Φαληριώτη, που στην ιδιωτική του “ταβέρνα” εκεί, έχουμε περάσει πολύ ωραίες βραδιές.


29 σχόλια:

  1. Φιλτατε Athe!
    Αν και περπαταω τα 75 χρονια και μ ενδιαφερει το μελλον! εντουτοις τρεφω απεραντο σεβασμο και στο παρελθον γιατι με ενωνει με το νημα του παροντος !
    Το Παλαιο Φαληρο που περιγραφεις και ξαναβλεπω στις φωτογραφιες σου ηταν τα λιμερια μου . Μου ζωγραφισαν ανεπαναληπτα τα ανθρωπινα μετρα και μου σφυρηλατησαν την αισθητικη μου .Το Π ΦΑληρο τις εποχες του 50 ηταν ενα αριστουργημα αρχιτεκτονικης κομψοτητας οπως κι ολοκληρος ο Φαληρικος ορμος . Πολλες ειναι οι φορες που γραφω
    Φαληρο μου ,ενα μονο θα σου πω , μου φτανει που γεννηθηκα , μεγαλωσα και γερασα με σενα !
    Σ ευχαριστουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που με ελάχιστες φωτογραφίες ξανάφερα στην μνήμη εικόνες που έχει διατηρήσει κανείς στις αναμνήσεις του με νοσταλγία και οι οποίες αποτελούν πλέον ιστορία.
      Αυτή την σκέψη έκανα όταν θυμήθηκα να περνάω με το αυτοκίνητο με την μητέρα μου από τον δρόμο της παραλίας του Παλαιού Φαλήρου και να μου λέει σε ποιόν ανήκαν τα διάφορα σπίτια εκεί.
      Σήμερα τα περισσότερα από αυτά έχουν γκρεμιστεί,η παραλία δεν φαίνεται από τον δρόμο και τίποτα δεν θυμίζει πια την παλιά ομορφιά της περιοχής.

      Διαγραφή
  2. στον ιστοτοπο πειραιοραμα στον οποιο γραφει η κ ιωαννιδου γινεται εκτενης αναφορα στο φαληρο ακομα αξιολογη ειναι και η σελιδα του κουτουζη με αναφορες στον πειραια και στα φαληρα προσφατα ενα απο τα ελαχιστα εναπομεινοντα κτηρια ανακαινιζεται και θα στεγασει το μουσειο παιχνιδιων και θα ειναι παραρτημα του μουσειου μπενακη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το Πειραιόραμα είναι από τους πιο αξιόλογους ιστότοπους του διαδικτύου,όπως και του Κουτούζη επίσης.
      Βέβαια και τα δύο ασχολούνται με τον Πειραιά και το Νέο Φάληρο.
      Με το Παλαιό Φάληρο δεν έχω βρεί να ασχολείται κάποιος ιστότοπος.

      Διαγραφή
  3. Απαντήσεις
    1. Είναι από αυτά που γράφει κανείς με ξεχωριστή ευχαρίστηση γιατί το περιεχόμενο αποτελεί μέρος της προσωπικής μας ζωής.

      Διαγραφή
  4. 'Ολοι οι Έλληνες είναι τοπικιστές και ίσως οι παλιοί Φαληριώτες (με εξαίρεση κάτι τύπους από την ...Παραβόλα) είναι λίγο παραπάνω !
    Για μία αναδρομή στο Π.Φάληρο και την ιστορία του σου προτείνω να διαβάσεις τα βιβλία του Γιάννη Ιωαννίδη-Φαληριώτη που διαθέτουν και σπάνιες φωτογραφίες από το Π.Φ.,
    του Φαληριώτη φιλόλογου και ιστορικού που είχα την τύχη να τον έχω καθηγητή στην Σχολή Χατζηκωνσταντίνου, που μαζί με την Σοφία Παπαδάκη είχαν αποτελέσει το κόσμημα του σχολείου μας.

    Σχετικά με την 'ταβέρνα΄ που ανέφερες, είσαι ήδη καλεσμένος στην συγκέτρωση του Οκτώβρη
    μαζί με τους παλιούς φαληριώτες που γνωρίζεις, σε μία αναδρομή που έχω προγραμματίσει γιά το Φάληρο, την ιστορία του και τα παιδικά μας χρόνια που ζήσαμε εκεί.

    Θ.Φ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όσοι κατάγονται από την Παραβόλα και από το χωριό της γυναίκας μου είναι γνωστόν πως κατάγονται από τις δύο μοναδικές κοιτίδες πολιτισμού της Ελλάδας!
      Το βιβλίο πρέπει να μου το δώσεις να το δω και βέβαια δεν πρόκειται να λείψω τον Οκτώβρη από την σύναξη αυτή.

      Διαγραφή
  5. Σας χαιρετώ και εγώ, γέννημα θρέμμα του Παλαιού Φαλήρου. Γεννήθηκα το 1947 και έζησα τα παιδικά και τα εφηβικά μου χρόνια σε αυτήν την όμορφη ακτή που φαίνεται στις φωτογραφίες σας. Τώρα κατοικώ στην περιοχή του Έδεμ. ΄Ομως, θα ήθελα σε τέτοιες αναφορές στην ιστορία του Παλαιού Φαλήρου να λέγεται σαφώς ότι η καταστροφή του άρχισε από την Χούντα, όταν για να κάνει έργα -προς όφελος ποίου άραγε;-κατάστρεψε την ακρογιαλιά του με προσχώσεις, και έτσι άλλαξε το Φαληράκι. Για να μήν προσθέσω τις άδειες για απαράδεκτο ύψος στις πολυκατοικές της Παραλίας. Αυτά τα γράφω, για να θυμόμαστε ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ στο μέλλον -ενόψη του τάχα εκσυγχρονισμού. Ευχαριστώ για τη φιλοξενία, Αλίκη Ρόκου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις

    1. Πράγματι η καταστροφή όλης της ακτής Παλαιού και Νέου Φαλήρου έγινε επί χούντας.
      Με την ανοικοδόμηση και την συνεπακόλουθη καταστροφή εκτός των απλών κατασκευών αλλά και όλων των ιστορικών και εξαιρετικής αισθητικής κτηρίων του λεκανοπεδίου, προέκυπταν πολλά μπάζα που έπρεπε κάπου να πεταχτούν.
      Η χούντα και τα συμφέροντα των εργολάβων για να μην τρέχουν να τα αποθέσουν μακριά, οδήγησε στην απόφαση να τους επιτρέψει να ρίχνουν τα μπάζα στην ακτή για να γίνει επάνω τους ο παραλιακός δρόμος που οδηγεί στον Πειραιά αλλά και για γίνουν και διαμορφώσεις σε όλη την Φαληρική ακτή.
      Ο μηδενικός έλεγχος που υπήρξε και ίσως το λάδωμα των υπευθύνων, είχε σαν αποτέλεσμα τα μπάζα στον δρόμο από το τέλος της Συγγρού προς τον Πειραιά να έχουν αρκετό ύψος πάνω από το επίπεδο του εδάφους με αποτέλεσμα με κάθε γερή νεροποντή να πλημμυρίζει όλη η περιοχή!

      Διαγραφή
    2. ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ PALMOS TOURS, ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΑΡΩ ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

      Διαγραφή
  6. Φιλτατε ATHE !
    Πολυ καλα γνωριζεις το θεμα των εργολαβων. Ετσι θαφτηκε και η παραλια του Μοσχατου που κατοικω και δεν βλεπω ουτε με κυαλια πια την θαλασσα . Τα χειροτερα ομως νομιζω ερχονται!
    Διαβαζω τωρα τελευταια για ενα νεο Ντουμπαι θα ξεκινησει σε ολο το Φαληρακι !Οι αναπλασεις επι χαρτου τυπου Ντουμπαι που ειδα μου φερνουν ζαλαδες ! Σιγουρα επειδη δεν ειμαι γεννημενη στα Εμιρατα ,προετοιμαζομαι για μεταναστης !!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έχω διαβάσει κάτι τέτοιο σχετικά αλλά για να είμαι ειλικρινής δεν το βλέπω και πολύ πιθανό να μπορεί να γίνει σε αυτή την περιοχή, γιατί οι αντιδράσεις θα είναι πολύ μεγάλες. Δεν είναι πια 1970 και ήδη η περιοχή είναι διαμορφωμένη.
      Αν είναι να γίνει κάτι τέτοιο πιο πιθαανό είναι να γίνει στην περιοχή του αεροδρομίου.

      Διαγραφή
  7. για τον διπλο συμμαχικο βομβαρδισμο του πειραια και του φαληρου κανεις δεν λεει τιποτα ακομα και ο τοτε πρωθυπουργος ραλλης που διαμαρτηρηθηκε για το εγκλημα των συμμαχων κατηγορηθηκε αργοτερα και για την αναφορα αυτη ακομα ο αλητηριος λογοθετης εδωσε τους συντελεστες δομησης στο νεο φαληρο αλλα αθεοφοβε η μνημη ειναι επιλεκτικη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Ράλλης ως κατοχικός πρωθυπουργός ήταν αναμενόμενο να διαμαρτυρηθεί για τον βομβαρδισμό αλλά το ίδιο ήταν έντονη και η διαμαρτυρία της εξόριστης τότε κυβέρνηση του Τσουδερού από το υπό βρεττανικό τότε έλεγχο Κάϊρο που βέβαια ήταν, μαζί με τους αμερικανούς, οι υπαίτιοι των βομβαρδισμών.
      Ο συντελεστής δόμησης καθορίζεται απο το ΠΕΧΟΔΕ και όχι από τους τοπικούς δημάρχους.
      Αλλά όλα αυτά έτσι και αλλιώς είναι άσχετα με το ποστ μου που αφορά το Παλιό Φάληρο.

      Διαγραφή
  8. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ!
    Θυμάμαι πολύ καλά ότι όταν το 72-74΄(;) πηγαίναμε για κοπάνες από το Βαρβάκειο στον Αγιο Κοσμά, κάναμε τη διαδρομή παραθαλάσσια, ενώ τώρα είναι τελείως διαφορετική!
    Αργότερα τη δεκαετία του 80, όταν είχαμε αποχτήσει και κούρσα (Στάρλετ με 12 ολόκληρες βαλβίδες!!), πηγαίναμε τις γκόμενες στον χώρο που δημιουργήθηκε από τις επιχωματώσεις μεταξύ του θωρηκτού Αβέρωφ και της παραλιακής, μπας και ...αλλά συνήθως δεν...
    Τώρα πια μετά από 30 χρόνια, για να κατέβω στη παραλιακή, πρέπει να λύσω 50 διαφορικές εξισώσεις και να βρω πόσο μου κοστίζουν τα καύσιμα... Ξεφτίλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μου θύμισες τις ηλικίες που όλα τα αγόρια είχαν και ένα προφυλακτικό στο μικρό τσεπάκι που είχαν τότε τα παντελόνια που αν και πως ...τύχαινε κάτι, που συνήθως δεν τύχαινε ποτέ!

      Διαγραφή
  9. η καποτα ηταν μπεμπεκα η αλεπουδιτσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΤΟ ΦΑΛΗΡΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΚΡΑΤΑΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ,ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΛΗΣΤΙΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥ..........Η ΧΟΥΝΤΑ ΣΙΓΟΥΡΑ ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΘΟΣ...........ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ...........ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΕΚΣΕΜΕΝΟΣ ΤΟ ΤΡΙΤΟ..........ΓΙΑΤΙ ΟΜΩΣ ΕΝΑ ΤΟΣΟ ΟΜΟΡΟΦ ΠΡΟΑΣΤΕΙΟ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΙ ?????????? ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΝ ΝΑ ΚΑΤΟΙΚΗΘΕΙ ΑΠΟ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ????????? ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΣ ΠΛΥΘΗΣΜΟΥ .....????ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΟ ΦΑΛΗΡΟ ΔΕΚΑΟΡΟΦΕΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΜΕ 6Ο ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ......ΠΟΥ ΚΑΠΟΤΕ ΟΛΑ ΚΟΙΤΟΥΣΑΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΠΟΘΗΤΗ ΠΑΡΑΛΙΑ............ΦΤΙΑΞΑΜΕ ΨΩΝΙΑ........ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΚΟΙΤΑΕΙ Ο ΕΝΑΣ ΤΟΝ ΑΛΛΟ???????? Η ΕΥΘΗΝΗ ΕΙΝΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ..........ΕΝΩ ΜΠΟΡΟΥΣΕ Η ΑΜΦΙΘΕΑ Η ΚΟΨΑΧΕΙΛΑ ΚΑΙ Η ΑΓ.ΒΑΡΒΑΡΑ ΝΑ ΣΗΚΩΣΟΥΝ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΦΑΛΗΡΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΧΩΡΟΣ ΧΑΡΑΣ ΚΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ...........ΣΗΜΕΡΑ ΕΧΕΙΣ ΕΝΑ ΓΚΕΤΟ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΚΗ ΖΩΝΗ.........ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΙ ΟΡΑΤΟΤΗΤΑ ΣΕ ΑΥΤΗ.........ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΕ ΜΕ ΕΝΑ ΑΓΑΛΜΑ .........ΕΝΑ ΤΡΑΜ ..........ΕΝΑΝ ΜΠΑΖΩΜΕΝΟ ΧΩΡΟ ΜΕ ΚΟΥΝΙΕΣ......ΚΑΙ ΧΩΡΟΥΣ ΜΕ ΕΠΙΧΗΡΗΜΑΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΩΝΤΑ......ΚΑΙ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΕΥΡΩΠΗ.......ΣΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΕΝ ΜΙΑ ΝΥΧΤΙ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΧΤΙΖΟΝΤΑΙ ΣΙΝΕΜΑ ΜΠΙΛΙΑΡΔΑ ΚΑΙ ΚΑΦΕΤΕΡΙΕΣ...ΚΑΙ ΕΝΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΛΕΙΣΤΟ......ΚΑΙ ΣΥ ΕΙΣΑΙ ΑΠΑΘΗΣ.............ΦΑΛΗΡΙΩΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΕ............ΟΠΩΣ ΕΓΩ.....ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ Η ΧΟΥΝΤΑ ΟΙ ΑΧΡΗΣΤΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΟΙ ΕΠΙΧΗΡΗΜΑΤΙΕΣ..........ΦΤΑΙΣ ΕΣΥ ΔΙΟΤΙ ΑΦΗΣΕΣ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΣΟΥ ΝΑ ΤΟ ΧΑΛΑΣΟΥΝ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΕΠΛΗΤΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΕΣΕΝΑ ΑΔΙΑΦΟΡΙΣΕΣ...........ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΕΣ ΨΥΧΙΚΟ ΕΚΑΛΗ ΔΡΟΣΙΑ......ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΔΩ ΠΑΝΕ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ........ΕΓΩ ΜΕΝΩ ΣΕ ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΜΕΝΗ ΚΑΙ ΕΚΓΑΤΕΛΗΜΕΝΗ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ.......ΚΑΙ ΑΚΟΥΩ ΠΑΝΤΑ ΤΟΥΣ ΠΑΛΙΟΥΣ ΦΑΛΗΡΙΩΤΕΣ ΝΑ ΛΕΝΕ ΠΩΣ ΗΤΑΝ ΤΟ ΦΑΛΗΡΟ ΚΑΠΟΤΕ.........ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΛΕΝΕ ΤΙ ΚΑΝΑΝΕ ΓΙΑΥΤΟ....????.....ΠΟΙΟΣ ΔΙΝΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ΣΤΙΣ ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΕΣ............ΑΞΙΑ ΕΧΕΙ Η ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ ΤΩΝ 60 ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ ΔΙΟΤΙ ΕΧΕΙ 60Χ3=180 ΨΗΦΟΥΣ.......ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΣΠΙΤΙ ΕΦΑΜΙΛΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΜΕ ΤΗΣ ΤΕΡΑΣΤΙΑΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑΣ......ΑΛΛΑ ΣΤΟ ΒΟΥΡΛΟΠΟΤΑΜΟ..........4 ΨΗΦΟΙ...........ΟΠΟΤΕ ΦΑΛΗΡΙΩΤΕΣ ΕΜΕΙΣ ΦΤΑΙΜΕ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΕΤΣΙ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ. ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΑΛΗΡΟ ΤΗΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ .....ΕΝΑ ΠΑΣΑΛΙΜΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΒΙΤΡΙΝΑ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ.. ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΦΑΛΗΡΙΩΤΗ ΤΟΥ ΤΙΠΟΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μπορεί να είμαι αναλογικά με εσάς μικρότερος και να έζησα λιγότερα, ότι και να ειπωθεί όμως το Φαληράκι είναι "στοιχειωμένο" από μια διαφορετική αύρα, μια άλλη ατμόσφαιρα από το παρελθόν. Αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ όσες αλλαγές και να γίνουν.
    Και δεν το αλλάζω με τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Το Παλαιό Φάληρο της δεκαετίας του 60, ήταν μια πόλις στην εξοχή και μία εξοχή μέσα στην πόλι. Κάθε εποχή του χρόνου, το Παλαιό Φάληρο αποκτούσε την ανάλογη προσωπικότητα. Την Άνοιξη χαιρόσουν να περπατάς στους δρόμους του και να μυρίζεις την ευωδιά των λουλουδιών. Λουλούδια που έκοβαν τα πιτσιρίκια για να φτιάξουν το στεφάνι του Μαϊου. Το Καλοκαίρι, περπατούσες στους σκιερούς δρόμους και χαιρόσουν τα όμορφα σπίτια και τις αυλές τους αλλά και χαιρόσουν την θάλασσα του Μπάτη και του Έδεμ. Το Φθινόπωρο μια γλυκιά μελαγχολία σε πλημμύριζε στους μοναχικούς δρόμους και το ψιλόβροχο σε έκανε να τρέχεις να προλάβεις μην σε πιάσε η μπόρα. Τον χειμώνα όταν δεν έβρεχε έβλεπες τα κύματα να σκάνε στον Φλοίσβο και στα βράχια του Τροκαντερό. Υπέροχο Φάληρο, γέμισες πολυκατοικίες και οι κάτοικοι πλέον δεν μιλάνε ο ένας στον άλλο. Λίγοι παλιοί μείνανε να τα λένε, που και πού, στα καφέ της Αγίου Αλεξάνδρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Απίθανο ποστ, ειδικά αν σας πω ότι στη θέση του Κάρλτον στέκει η πολυκατοικία στην οποία βρίσκεται το πατρικό μου σπίτι. Από τον παππού μου είχα μια καρτ ποστάλ του Καρλτον, με αυτό το ποστ όμως απέκτησα την πλήρη εικόνα για το πώς ήταν η γειτονιά μας πριν πολλές δεκαετίες!! Εύγε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Γεια σου θα ηθελα να ρωτησω ενα καποιος γνωριζει εχει δει ενα σπιτι (γκρεμισμενο λογικα μετα το 2000)στην οδο αγιου αλεξανδρου 62 παλαιο φαληρο τωωρα ειναι εκει το ικα .Για την ιστορια ανηκε στον προπροπαππου μου οπου μετα τον πολεμο εγινε καταληψη στο σπιτι του απο τους αριστερους κατα την διαρκεια του εμφυλιου.Εαν υπαρχει καποια φωτογραφια της αγιου αλεξανδρου σε αυτο το υψος ή καποιο αλλο στοιχειο θα με χαροποιουσε ειδιαιτερα.ευχαριστω πολυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομιζω κερω ποιο λες!το βλεπω καθε φορα μισογκρεμισμενο κριμα...εχει αρκετα νεοκλασσικα σπιτια π ειναι ακατικοιτα

      Διαγραφή
  15. θέλω να έρθω σε επαφή με τον Αθεόφοβο. Βασίλης Χατζηκωνσταντίνου chvassilis@yahoo.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αθεόφοβε
    είσαι σπουδαίος, οντως

    Λεώνικος

    ΑπάντησηΔιαγραφή