Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

ΧΑΡΙΣ ΣΤΟΥΣ ΚΙΝΕΖΟΥΣ ΕΜΑΘΕ Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΝ ΚΟΥΛΕ ΤΩΝ ΑΠΤΕΡΩΝ








Ένα από τα πιο αγαπημένα μου μέρη της Κρήτης είναι το Παλαίκαστρο ή "Κούλες Απτέρων" που κάθε φορά που ανέβαινα σε αυτό μου έκανε  εντύπωση το πόσο λίγους επισκέπτες είχε, παρά την μοναδική του θέση καθώς  δεσπόζει στον κόλπο της Σούδας.
Αυτό το κάστρο, που όλοι όσοι έρχονται με το καράβι στα Χανιά το βλέπουν να δεσπόζει υπερήφανο στα αριστερά τους, λίγοι κάνουν τον κόπο να το επισκεφτούν.
Ευτυχώς όμως που σχεδιάστηκαν αυτοί οι ταυτόχρονοι γάμοι των Κινέζων με αποτέλεσμα  το κάστρο να αποκτήσει διεθνή προβολή και να δημιουργεί ελπίδες ότι σύντομα και τα δύο άλλα φρούρια στην  είσοδο της Σούδας το Ιτζεδίν και το κάστρο της νήσου της Σούδας θα μπορέσουν να γίνουν μονίμως επισκέψιμα από τον κόσμο γιατί σήμερα δεν είναι παρά σε σπάνιες περιπτώσεις .
Επίσης ελπίζω να γίνουν και τα αναγκαία έργα συντήρησης αυτών των μνημείων αφ΄ ενός για να μην καταστραφούν αλλά επίσης και για την αυταπόδεικτη αναγκαιότητα τους για ανάλογες εκδηλώσεις, όπως μπορεί να δει κανείς  στην παραπάνω φωτογραφία από τον γάμο και από αυτήν που έχω τραβήξει το 2004.


Το όνομα Άπτερα, όπως αναφέρει ο Στέφανος Βυζάντιος, προέκυψε κατά. την μυθολογία, από τον καυγά που είχαν οι Μούσες με τις Σειρήνες για το ποιες παίζουν καλύτερα μουσική.
Έγινε διαγωνισμός, οι Μούσες νίκησαν και από την ντροπή τους οι Σειρήνες έκοψαν τα φτερά τους, πήραν ένα λευκό χρώμα και έπεσαν στην θάλασσα που είναι κάτω από το φρούριο του Ιτζεδίν.
Έτσι η περιοχή ονομάστηκε Άπτερα και τα νησάκια που υπάρχουν στην είσοδο του κόλπου της Σούδας Λευκές.
Οι Κουλέδες ήσαν κάστρα που έκτισαν οι Τούρκοι  σε ψηλούς λόφους, σταυροδρόμια, λιμάνια, περάσματα και οι φρουρές τους είχαν σκοπό την κατασκοπεία των επαναστατών, τον έλεγχο των μετακινούμενων χριστιανών και την επικοινωνία μεταξύ τους (με σαλπίσματα ή φωτιές) σε περιπτώσεις κινδύνου, ώστε να μεταφερθεί το μήνυμα σειριακά στα κεντρικά στρατόπεδα (κισλάδες). Η λειτουργία των Κουλέδων είχε άμεσα και καταστρεπτικά αποτελέσματα για τους Κρητικούς, καθώς απέκοψε την ενδοεπικοινωνία μεταξύ τους.
http://www.cretanbeaches.com/amyntiki-arhitekt%CE%BFniki/k%CE%BFyledes/
Ο Κούλες της Απτέρας ή το φρούριο Σούμπαση, όπως αλλιώς ονομάζεται, κτίστηκε μετά την Κρητική επανάσταση του 1866 στα ερείπια ενός  άλλου φρουρίου κτισμένου για πρώτη φορά από τους Βενετούς τον 16ο αιώνα πριν να καταστραφεί από τους πειρατές το 1583.
 Κατά την παραμονή του στην Κρήτη το δέκατο όγδοο αιώνα , ο Richard Pocock στο βιβλίο του Voyages en Orient, dans l'Égypte, l'Arabie, la Palestine, la Syrie, la Grèce (1772)  περιγράφει τα ερείπια ενός ημικυκλικού πύργου .
Ο Spratt, στο βιβλίο του Travels and researches in Crete  το 1850 είχε δει τα ερείπια του, θεωρώντας  τα ρωμαϊκά ή μεσαιωνικά.
Κτίστηκε από τον Τούρκο Χουσείν Αβνί Πασά και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα φρουριακής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα.
Η κατασκευή του από τους Τούρκους έγινε με υλικό που πήραν από την αρχαία πόλη των Απτέρων.







Στις επάλξεις, που ήταν στο δώμα του Κουλέ, ανέβαιναν οι στρατιώτες με εσωτερικές ξύλινες σκάλες. Το φρούριο διέθετε όλους τους αναγκαίους χώρους στρατωνισμού, διαμονής αξιωματικών, αποθήκευσης, φυλάκισης, παρασκευής φαγητού, εστίασης, κ.α.
Το κτίριο είναι ορθογώνιο με 35 μέτρα μήκος και 25 μέτρα πλάτος  και  πλαισιώνεται από δύο πύργους στη νότια πρόσοψη . Η βόρεια όψη σχηματίζει ένα τόξο .


Το φρούριο ελέγχει πλήρως τον κόλπο της Σούδας και την κοιλάδα του Αποκόρωνα  προς τις Καλύβες και τον Βάμμο.



Βρίσκεται  επίσης πάνω από  το φρούριο του Ιτζεδίν που κτίστηκε λίγα χρόνια μετά το 1872.
Ο Κούλες μετά την αποχώρηση των Τούρκων από την Κρήτη, χρησιμοποιήθηκε ως σχολείο για το χωριό Μεγάλα Χωράφια.



ΔΥΟ ΠΟΣΤ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ  ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΤΗΣ  ΟΚΤΑΩΡΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ  





5 σχόλια:

  1. Διάβασα στις εφημερίδες για τους γάμους αυτούς και που έγιναν, αλλά μόνο όταν διάβασα το ποστ σου κατάλαβα που βρίσκεται αυτό το κάστρο που όταν βρεθώ στα Χανιά θα το έπισκεφτώ.
    Σ` ευχαριστώ πάντως για τις πληροφορίες που μας έδωσες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Aκόμα μια ωραία ανάρτηση!

    Η Ελλάδα είναι γεμάτη κάστρα μεσαιωνικής μέχρι τουρκικής εποχής. Τα περισσότερα είναι σε σχετικά καλή κατάσταση, αν σκεφτείς ότι δεν συντηρήθηκαν ποτέ. Αν προσθέσεις και τους θρύλους που τα συνοδεύουν, τις μάχες τύπου ιπποτών Games of Thrones μεταξύ των διαφόρων οικογενειών ενετικής-γενουάτικης-αραγονικής και καστελλάνικης-φράγκικης-ρω,μέικης-τουρκικής καταγωγής, το χρονικό του Μωρέως και τον ερωτόκριτο κλπ κλπ θα έφτιαχναν πολύ ενδιαφέρουσες ιστορίες για τουριστική εκμετάλλευση (η μόνιμη επωδός κάθε πρότασης!!!). Ούτε τον Ακροκόρινθο, ούτε τον καράμπαμπα δεν έχω επισκευτεί ή τον εμβληματικό κάστρο Πλαταμώνα...

    Αν ξέραμε την ιστορία μας, δεν θα έπρεπε να ζητήσουμε αποζημίωση για τις καταστροφές που οι καταλανοί προκάλεσαν στην Αττικοβοιωτία; Γιατί οι προδότες πολιτικοί δεν απαιτούν τουλάχιστον τη παραχώρηση του Μέσι στον ένδοξο ΠΑΟ; Αυτό σημαίνει ότι θα τους παίρναμε τα σώβρακα και τις φανέλες!!! Γιατί αυτή η συνομωσία σιωπής; ε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάντα τα κάστρα με γοήτευαν και έτσι έχω επισκεφτεί αρκετά.
      Μου θύμισες δε ότι μια μέρα που πηγαίναμε στην Θεσσαλονίκη με το αυτοκίνητο και περνάγαμε από τον Πλαταμώνα σκέφτηκα πως είναι ντροπή τόσες φορές να έχω περάσει από εκεί και να μην το έχω επισκεφτεί. Σταμάτησα λοιπόν , άφησα την γυναίκα μου σε ένα καφενείο γιατί έκανε ζέστη και βαριότανε, και ανέβηκα και το είδα.
      Όσο για τον Μέσι έχεις απόλυτα δίκιο!
      Όταν όμως έρθει στην εξουσία ο Τσίπρας αμέσως μετά την καταγγελία των μνημονίων ο Μέσι θα είναι το δεύτερο θέμα με το οποίο θα ασχοληθεί εκτός αν διαφωνεί ο Λαφαζάνης!

      Διαγραφή
  3. Οσοι τους πρέπει κατέουν. Οι αποδέλοιποι στον τόπο!
    (την Chεφαλοjιάννη την έχομε για μεζέ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο μακαρίτης ο πατέρας της την πάτησε γιατί :

      Όποιος γρικά στα λόγια σου
      δεν ξέρει ίντα γυρεύει
      στη θάλασσα πιάνει λαγούς και
      στο βουνό ψαρεύει
      (Εκεί ψάρεψαν τους χααισοκαλλιεργητές!)

      αλλά στην κόρη αρμόζει η μαντινάδα:

      Ωσάν το ψεύτη βουλευτή ψευτιές
      µου κοπανίζεις
      Αν µ` αγαπάς ή µε µισείς, δεν µου
      ξεκαθαρίζεις.

      αλλά πολλοί την ψήφισαν γιατί:

      Όπλο ακατανίκητο
      έχεις την ομορφιά σου,
      γι' αυτό τα κάνεις οντε θες
      μονά ζυγά δικά σου!

      Διαγραφή