Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Ο ΕΠΙΚΗΔΕΙΟΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΝΕΚΡΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ 1961 ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΠΟΣΤ.





Στο Χρονικόν του Μορέως ο ΜΠΟΣΤ σατιρίζει την 6ετια της κυβέρνησης Καραμανλή και τα σκάνδαλα που έχουν γίνει και περιγράφει με χιούμορ την πτώση όλων των ισχυρών προσωπικοτήτων της κυβέρνησης στις εκλογές της 29-10-1961.(Τα λινκ του Χρονικού στο τέλος)
Ανήμερα των εκλογών της 29-10-1961 ο ΜΠΟΣΤ  στο σκίτσο του περιγράφει την κηδεία της ΕΡΕ της οποίας το φέρετρο περιστοιχίζουν στην πρώτη γραμμή ο Ροδόπουλος, ο Αβέρωφ, ο Καραμανλής, ο Κανελλόπουλος και ο Τσάτσος.
Και εδώ στον επικήδειο που εκφωνεί η Μαμά Ελλάς ο ΜΠΟΣΤ σατιρίζει την εξαετή διακυβέρνηση της ΕΡΕ.
Ο "μοχλός" είναι το παρατσούκλι που είχε ο Ροδόπουλος, τα κτήρια στα όρη είναι το Μοντ Παρνές που είχε εγκαινιαστεί τον Ιούνιο του 1961, το λεύκωμα είναι αυτό που είχε χαρίσει η Δοξούλα Μακρή, σύζυγος του υπουργού Μακρή στον εγκληματία πολέμου Μέρτεν, τα ψυγεία είναι οι ψυκτικοί χώροι που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση για την αποθήκευση της φρουτοπαραγωγής του Πηλίου και το Παπαντρέουμ και το ντουμ Σπύρο Σπέρο αναφέρεται στην συνεργασία Παπανδρέου και Σπύρου Μαρκεζίνη.
Στην μπορντούρα με έμμετρο τρόπο σατιρίζει τους διάφορους θεμέλιους λίθους έργων του Καραμανλή, τις κυλιόμενες κλίμακες της Ομονοίας  αλλά και όσα είχαν καταγγελθεί στο Ηράκλειο για την οικογένεια Κεφαλογιάννη (σχετικά για τις ρουλέτες, τα χοιροστάσια κτλ επεξηγήσεις στο Χρονικό)

ΤΙ ΜΕΝΕΙ ΑΝ ΠΕΘΑΝΩΜΕΝ,ΣΑΣ ΕΡΩΤΩ ΤΙ ΜΕΝΕΙ;
ΠΟΛΟΙ ΣΟΦΟΙ ΑΠΗΝΤΗΣΑΝ ΠΩΣ ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ ΜΕΝΕΙ
ΣΑΡΞ ΚΑΙ ΛΥΩΝΟΜΑΙ ΟΤΑΝ ΚΟΠΗ ΤΟ ΝΗΜΑ
ΘΕΜΕΛΙΟΥΣ ΛΙΘΟΥΣ ΜΑΣ ΠΕΤΟΥΝ ΕΜΒΑΝΟΝΤΕΣ ΣΤΟ ΜΝΗΜΑ
ΜΑΥΡΟΦΟΡΟΜΕΝ ΣΥΝΕΧΩΣ, ΦΟΡΟΜΕΝ ΤΑΣ ΠΛΕΡΕΖΑΣ
ΑΦΗΝΟΜΑΙ ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΚΙ΄ΕΜΠΟΡΙΚΑΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
ΚΛΙΜΑΚΕΣ, ΧΟΙΡΟΣΤΑΣΙΑ,ΡΟΥΛΕΤΕΣ ΚΙ΄ΑΛΛΑ ΕΊΔΗ
ΜΕΝΟΥΝ ΣΕ ΤΟΥΤΗ ΤΗ ΖΩΗ, ΦΕΥΓΟΝΤΕΣ ΔΙΑ ΤΑΞΙΔΗ
ΔΕΝ ΘΑ ΤΑ ΠΑΡΟΜΕΝ ΜΑΖΥ, ΛΟΙΠΟΝ ΔΙΑΤΊ ΜΟΧΘΟΜΕΝ
ΚΕ ΜΕ ΤΑ ΥΠΕΡΕΣΟΔΑ, ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΠΟΚΤΟΜΕΝ
ΜΑΤΕΟΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΖΩΗ, ΚΙ΄ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΤΑ ΑΡΠΑΖΕΙ
ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΕΡΑ ΑΠΟΦΡΑΣ ΚΙ ΟΚΤΩΒΡΗΝ ΤΑ ΤΙΝΑΖΕΙ.

Βέβαια άσχετα από την αντιπολιτευτική του διάθεση ο  ΜΠΟΣΤ  καταλαβαίνει ότι η ήττα της ΕΡΕ δεν είναι και τόσο εύκολη και γι΄αυτό με πολύ ευφυή τρόπο ο Πειναλέων εκφράζει τον φόβο του λέγοντας: Παναγίτσα μου μη βρηκολακιάσει!



Επειδή όμως βρικολάκιασε, την επόμενη Κυριακή με ένα άλλο μοναδικό σκίτσο ο ΜΠΟΣΤ εμφανίζει την Νεκρανάσταση της ΠΕΦΗΛΙΜΕΝΗΣ, ΕΥΓΕΝΕΣΤΑΤΗΣ, ΣΕΒΑΣΤΗΣ κ. ΕΡΕ όπως γράφει στο στεφάνι που της έχει αφιερώσει!
Οι 400 δραχμές που λέει η Ανεργίτσα είναι το έκτακτο επίδομα που πήραν τα Σώματα Ασφαλείας για την υπερωριακή τους εργασία στις εκλογές.
Όπως πάντα κρατά στο χέρι της το Βιβλιάριον Απόρον Κορασίς  που η ελληνική θυμοσοφία το είχε ονομάσει περιπαικτικά Τεφτέρ χανούμ μπατίρ!
Στον έμμετρο περίγυρο της γελοιογραφίας είναι εμφανής η απογοήτευση του ΜΠΟΣΤ για το εκλογικό αποτέλεσμα  

ΣΗΜΕΡΟΝ Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΈΧΕΙ ΠΡΟΟΔΟΝ ΜΕΓΑΛΗΝ
ΒΓΕΝΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΦΣΟΛΕΙΟΝ ΚΕ Ο ΞΑΠΛΟΜΕΝΟΣ ΣΤΑΛΙΝ
ΑΝΑΣΤΕΝΟΝΤΕ ΣΤΑ ΚΡΑΤΗ ΚΕ ΚΙΝΟΥΝΤΕ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ
ΜΕ ΜΕΓΑΛΗΝ ΕΦΚΟΛΙΑΝ ΚΕ ΜΕΓΑΛΟΙ ΚΕ ΜΙΚΡΟΙ
ΔΙΑΔΙΔΕΤΑΙ ΤΟ ΕΙΔΟΣ ΚΙ΄Ο ΝΕΚΡΟΣ ΠΟΥ ΑΠΟΘΝΗΣΚΕΙ
ΗΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΟΡΘΟΥΤΑΙ ΚΙ΄ΑΛΛΗΝ ΣΤΑΣΙΝ ΝΑ ΕΒΡΙΣΚΕΙ
ΕΝΟΘΕΦΘΗΣΑΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΚΙ΄ΕΚΛΟΓΕ ΚΕ ΑΙ ΚΗΔΕΙΕ  
ΠΡΟΚΑΛΩΝ ΠΡΩΤΟΝ  ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΘΥΜΗΔΙΕ
ΤΩΡΑ ΕΞΕΛΘΩΝ ΕΚΕΙΝΗ ΚΑΙ ΓΥΡΙΖΩΝ ΥΓΙΗΣ
ΑΣ ΑΝΕΥΡΩΜΕΝ ΕΝ ΜΕΡΟΣ ΝΑ ΞΑΠΛΟΣΟΜΕΝ ΗΜΕΙΣ

Στην γελοιογραφία ο ΜΠΟΣΤ γράφει λανθασμένα ως ποσοστό της ΕΡΕ 49,6%,γιατί προφανώς όταν την σχεδίασε δεν είχαν βγει ακόμα τα τελικά αποτελέσματα Επικρατείας τα οποία είναι  τα εξής:
ΕΡΕ 50,81%
Συνασπισμός Ενώσεως Κέντρου-Κόμματος Προοδευτικών  33,66%
ΠΑΜΕ 14,63%
Ανεξάρτητοι 0,90%

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΟΥ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΚΙΤΣΑ ΤΟΥ ΜΠΟΣΤ 








6 σχόλια:

  1. Δεν ξέρω αν ο Νιάρχος ήταν πολίτης άλλης χώρας θα μπορούσε όχι μόνο να φοροδιαφεύγει αλλά να είναι και από τη δικαιοσύνη ανέγγιχτος,μιας και την Ευγενία ,όπως ψηθιριζόταν τότε,την είχε δολοφονήσει.
    Να πούμε πάντως πως ο ίδιος πίστευε πως είναι αθάνατος,αφού συνήθιζε να λέει ΑΝ κάποτε πεθάνω και όχι ΟΤΑΝ κάποτε πεθάνω. Και δεν το έλεγε αστειευόμενος,όπως έλεγαν εκείνοι που τον ήξεραν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στο ποστ μου Η ΚΑΥΣΤΙΚΗ ΣΑΤΙΡΑ ΤΟΥ ΜΠΟΣΤ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΙΑΡΧΟ έχω δημοσιεύσει την σχετική ειδησεογραφία της εποχής στην οποία και αποκαλύπτεται ο τρόπος με τον οποίο ο Νιάρχος νομότυπα πετύχαινε να εμφανίζει εισόδημα στην Ελλάδα 11.000 δρχ.
      Όσο για τον θάνατο της γυναίκας του αντιγράφω από εδώ :
      Στις 21 Αυγούστου 1970 (110 ημέρες από το συμβάν) ο εισαγγελέας Φαφούτης κάνει παραπεμπτική πρόταση προς το συμβούλιο πλημμελειοδικών, τελειώνοντας με τη φράση: "Συλ-λάβατε και προφυλακίσατε τον Σταύρο Νιάρχο, γιατί δολοφόνησε την σύζυγο του"! Την πρόταση του εισαγγελέα έλαβε το δικαστικό συμβούλιο, που αποτελούσαν οι δικαστές κ. κ. Π. Τζίφρας, Κ. Βαρβαρέσος και Γ. Τριχάς. Είναι μια πρόταση που περιέχει όλα τα αδιάβλητα στοιχεία ότι "ο Νιάρχος προξένησε εκ προθέσεως βαρείας σωματικός βλάβας εις την σύζυγόν του, πνίξας αυτήν ισχυρώς διά των χειρών του και λακτίσας αυτήν εις διάφορα μέρη του σώματος της και δη εις την κοιλίαν και τον λαιμόν..." Στην παραπεμπτική του πρόταση ο εισαγγελέας αναλύει τις αρχικές ιατροδικαστικές εκθέσεις και κρίνει και επικρίνει εκείνες τις εκ των υστέρων (Καψάσκη, Αγιουτάντη, Συλλάνταβου και Μπούκη) αλλά και τις διαγνώσεις των καθηγητών Κ. Τούντα και Δ. Βαρώνου, ως διαβλητές... Οι έξι επιστήμονες -μετά από αίτηση του Νιάρχου- επελήφθησαν της υποθέσεως και αποφάνθηκαν (εν μέσω χούντας, που ο τύπος ήταν φιμωμένος) ότι: "Η Ευγενία Νιάρχου πέθανε από χρήση βαρβιτουρικών"... Απίθανη διάγνωση, αφού οι δύο εκ των έξι (Συλλάβαντος και Μπούκης) 33 ημέρες νωρίτερα είχαν αποφανθεί ότι: Ήποσότης βαρβιτουρικού που ανευρέθη στη νεκρή, δεν επαρκούσε ούτε τον ύπνο να φέρει"... Την 17η Σεπτεμβρίου 1970 το δικαστικό συμβούλιο του Πρωτοδικείου Πειραιώς απορρίπτει την πρόταση του εισαγγελέα κ. Φαφούτη, γιατί "οι αποδείξεις πείθουν ότι η Ευγενία Νιάρχου αυτοκτόνησε." Την 3η Οκτωβρίου 1970, ημέρα Σάββατο, λήγει η προθεσμία εφέσεως κατά του απαλλακτικού βουλεύματος και έφεση δεν γίνεται... Την 5η Οκτωβρίου 1970, ημέρα Δευτέρα, δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η έγκριση εισαγωγής 190.000.000 δολαρίων Η ΠΑ, για την πραγματοποίηση βιομηχανικών επενδύσεων εταιρίας του κ. Νιάρχου... Το συμβόλαιο Ελληνικού Κράτους-Νιάρχου είχε υπογραφεί στις 10 Σεπτεμβρίου, όταν ο μεγαλοεφοπλιστής ήταν ακόμη κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως... Με αυτές τις μεθοδεύσεις κλείνει οριστικά για την ελληνική Δικαιοσύνη η υπόθεση Νιάρχου, πέντε μήνες μετά το θάνατο της συζύγου του...»

      Διαγραφή
  2. Άφησα το σχόλιο για το Νιάρχο σε λάθος τόπο. Το στέλνω εκεί που πρέπει ώστε στο μέλλον αν θελήσουν οι αρχαιολόγοι να ασχοληθούν με τα κείμενά σου να μην είναι το σχόλιό μου αιτία να βγουν λάθος συμπεράσματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ειχε ο χαραλαμπος ποταμιανος υπασπιστης του παυλου εμπλοκη στις εκλογες η οχι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προφανώς είχε, γιατί όταν αρχικά προτάθηκε στον στρατηγό Τσακαλώτο να αναλάβει πρωθυπουργός στην υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα έκανε τις εκλογές του έθεσαν ως όρο να τοποθετηθεί υπουργός εθνικής άμυνας ο Χαράλαμπος Ποταμιάνος. Αυτός αρνήθηκε και έτσι ανέλαβε ο Δόβας με υπουργό εθνικής άμυνας τον Ποταμιάνο με αποτέλεσμα τις εκλογές βίας και νοθείας με την βοήθεια της χωροφυλακής, των ΤΕΑ και του στρατού.

      Διαγραφή
  4. σε καθε περιπτωση διαβασε το βιβλιο του ποταμιανου vidi

    ΑπάντησηΔιαγραφή