Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

Ο ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ




Πριν λίγες μέρες είχα την τύχη να γνωρίσω προσωπικά τον υπογράφοντα ως Διόδωρος Κυψελιώτης την σελίδα Το επταήμερο του Διόδωρου  στο ΒΗΜΑ της Κυριακής. Μετά από  ένα γευστικό γεύμα σε ένα φιλικό σπίτι κουβεντιάσουμε χαλαρά και ευχάριστα για αρκετή ώρα μέχρι το απόγευμα .
Η στήλη του είναι από αυτές που από χρόνια παρακολουθώ κάθε εβδομάδα γιατί διακρίνεται για το χιούμορ, την ευθυκρισία και την αντικειμενικότητα του.
Είναι μεγάλη ικανοποίηση να διαπιστώνεις ότι η θετική γνώμη που είχες σχηματίσει για ένα άτομο από τα γραπτά του επιβεβαιώνεται πλήρως και από την γνωριμία μαζί του .
Αρκετές φορές στο παρελθόν έχω χρησιμοποιήσει αποσπάσματα από την στήλη του Διόδωρου αλλά σήμερα το κείμενο του της  18-1-2015 είναι από αυτά που αν αφαιρέσεις έστω και μια παράγραφο θα χάσει την συνοχή του και γι΄αυτό και το παραθέτω ακέραιο.  
Απολαύστε το!

Μοιράζουν λεφτά για να ντύσουμε τους γυμνούς, έστω και πρόχειρα. (πηγή: EPA/JAVIER LIZON)
Η παραπάνω φωτογραφία και η λεζάντα είναι από το αρχικό κείμενο, οι υπόλοιπες είναι δικής μου επιλογής.


Μελάνι από σουπιές
Πάρε, κόσμε - τρελάθηκαν τα αφεντικά, πουλάνε όσο-όσο. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, μείωση των αντικειμενικών τιμών κατά 35% υπόσχεται ο γαλαντόμος ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς θα μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ κατά 35%, απαντά ανοιχτοχέρης της ΝΔ - το υπόσχεται άλλωστε προσωπικά ο Αντώνης Σαμαράς πως θα γίνουν φοροελαφρύνσεις τα επόμενα χρόνια.
Δεν υπάρχουν λεφτά; Μα θα καλύψει από την προσωπική του περιουσία ο Πρωθυπουργός το τυχόν έλλειμμα, τι μεγαλοαστός είναι. Ο Αλέξης Τσίπρας όμως είναι φτωχό παιδί του λαού, θα τυπώσει 100 δισεκατομμύρια ευρώ για να βρει λεφτά. Θα έχουμε όμως μελάνι; Ε, θα ψαρεύουμε σουπιές αν δεν μπορούμε να κάνουμε εισαγωγές μελανιού. Θα αξιοποιήσουμε όλες τις πλουτοπαραγωγικές πηγές που  παραμέλησε η διαπλεκόμενη κομπραδόρικη λούμπεν μεγαλοαστική τάξη.
Υπάρχει φυσικά και η λύση να δανείζεται το κράτος από τις τράπεζες για να μοιράζει λεφτά - τις δικές μας τράπεζες, όχι τις ξένες· αυτές  ακούνε Ελλάδα και τραβάνε κάτι παλιά, «κουρεμένα» κατά 50% ομόλογα, μας τα κουνάνε και λένε «δεν την ξαναπαθαίνουμε».
Μα αυτές ήδη έχουν δανείσει το κράτος 15 δισεκατομμύρια, γιατί να μη δανείσουν και άλλα; Μα δεν θα έχουν να δώσουν χρήματα για την ιδιωτική οικονομία.
Και ποιος νοιάζεται για αυτήν; Δεν έχουμε διαβάσει χιλιάδες φορές από βαθυστόχαστους αρθρογράφους πως ιδιώτης σήμαινε στα αρχαία ελληνικά ηλίθιος; Ηλίθιους θα χρηματοδοτούν οι τράπεζες; Ενώ οι πολιτικοί που διαχειρίζονται το κράτος έχουν, ως γνωστόν, IQ πάνω από 200 - παραδείγματα πολλά και διάσημα.


Ο Θεός της Ελλάδας
Υπάρχει άλλωστε και το φυσικό αέριο, μην το ξεχνάμε. Αμύθητος πλούτος, σπουδαιότερη πλουτοπαραγωγική πηγή και από το μελάνι της σουπιάς - πέρυσι τέτοια εποχή δεν ήταν που ο Αλέξης Τσίπρας δήλωνε στο Βήμα πως «η Ελλάδα είναι ο ισχυρός ενεργειακός εταίρος του 2020» και αυτό θα ήταν το βασικό διαπραγματευτικό του ατού απέναντι στους Ευρωπαίους για να τους υποχρεώσει να δεχθούν «κούρεμα» με την ψιλή μηχανή, σαν νεοσύλλεκτοι;
Αν το «Σαρλί» ασχολούνταν με τα ελληνικά πράγματα, θα τους έβαζε πρωτοσέλιδους και τους δύο με τα βρακιά κατεβασμένα να πέρδονται για να παραχθεί αέριο, να το μοσχοπουλήσουμε, να τα μοιράσουμε τα λεφτά μεταξύ μας. Εμείς όμως είμαστε σοβαρή χώρα με σοβαρές εφημερίδες, δημοσιογράφους, σχολιαστές, αρθρογράφους, επιστολογράφους - αλλά αν γίνει ποτέ γεώτρηση στην ελληνική ΑΟΖ με τέτοιες τιμές πετρελαίου - αερίου, να μου συρράψουν τη μύτη στις σελίδες σου, ημερολόγιό μου.


* ΟΚ, το πήραμε απόφαση, συμβιβαστήκαμε, το αποδεχθήκαμε: ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές που έρχονται και ίσως ο Αλέξης Τσίπρας πρωθυπουργός. Μα θα έχει αυτοδυναμία; Μάλλον δεν θα έχει. Αλλά αφού δηλώνει ότι δεν συνεργάζεται ούτε με ΝΔ ούτε με ΠαΣοΚ ούτε με τις παραποτάμιες γελώσες ιτιές, πώς θα γίνει πρωθυπουργός; Περιμένει να τον στηρίξει το ΚΚΕ. Μα αυτό λέει ότι αποκλείεται κάτι τέτοιο. Ε, τότε μπορεί να έχουμε πάλι εκλογές και να κερδίσει αυτοδυναμία. Μα σε τέτοιες συνθήκες ξανά εκλογές; Γιατί, το 2012 και το 2009 που έγιναν ξανά εκλογές ήσαν καλύτερες οι συνθήκες;
Δεν ήσαν καλύτερες, ημερολόγιό μου, αλλά τότε δεν μας στήριζε το Άγιο Πνεύμα εν είδει περιστεράς που αμόλησε ο Τσίπρας στον Πειραιά ούτε οι άγιες εικόνες που υπερασπίστηκε με σθένος ο Σαμαράς στις Φιλιάτες. Σήμερα έχουμε με το μέρος μας τις θεϊκές δυνάμεις, αυτές που σατίριζαν οι βωμολόχοι του «Σαρλί» και είχαν το τέλος που τους άξιζε, να μάθουν οι βλάσφημοι. Εμείς τις έχουμε με το μέρος μας και δεν φοβόμαστε τίποτα - ο Θεός της Ελλάδας, που λέμε.


* «Βάστα, Κουτσούμπα!» θα λέμε όλοι εμείς οι δωσίλογοι μερκελιστές, τα όργανα του τρισκατάρατου διεθνούς νεοφιλελευθερισμού και των τοκογλύφων που μας δανείζουν με 1,5%, όταν ο Αλέξης Τσίπρας θα τον καλεί στο όνομα του λαού, του ΕΑΜ, του Αγίου Πνεύματος και του Αρη Βελουχιώτη να συμμετάσχει ή να στηρίξει την κυβέρνησή του. Η σωτηρία της χώρας θα κρέμεται από το ΚΚΕ.


Κλείνουμε και ξεπουλάμε
Δεν θα δεχθεί το ΚΚΕ, ημερολόγιό μου, έτσι νομίζω. Τα σημερινά στελέχη του ήσαν συντρόφια στην ΚΝΕ με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κατά τις δεκαετίες του 1970 και του 1980. Αλλά και μετά, πλάι-πλάι ήσαν σε συνδικάτα, δήμους και νομαρχίες, άλλοτε σύμμαχοι, άλλοτε αντίπαλοι. Τους ξέρουν από την καλή και την ανάποδη όλους αυτούς τους 60άρηδες που τρέχουν να εκλεγούν βουλευτές, προβάρουν κοστούμια για υπουργοί ή επικεφαλής δημοσίων οργανισμών. Ξέρουν τις απόψεις τους και τις ικανότητές τους καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον - και για τούτο δεν θα τους εμπιστευθούν τους επηρμένους ηλικιωμένους που παριστάνουν τους νεαρούς ριζοσπάστες επαναστάτες.

* Εκτός και αν το Πολιτικό Γραφείο αποφασίσει πως βρισκόμαστε σε προεπαναστατική περίοδο και πρέπει να τα παίξει όλα για όλα - τότε θα είναι σαν να παίζουμε με σβουράκι που αντί για την επιλογή «πάρ' τα όλα» έχει «δώσ' τα όλα». Και μπορεί να μας καθήσει.


* Εγώ βέβαια θα ψηφίσω ΠαΣοΚ - για λόγους προσωπικής αξιοπρέπειας, πεποιθήσεων αλλά και τακτικής: είναι πολύ χρησιμότερο να έχει έναν παραπάνω βουλευτή το ΠαΣοΚ στη νέα Βουλή από το να τον έχει άλλο κόμμα. Θα είναι πολύ πιο προοδευτικός από οποιονδήποτε της ΝΔ, πολύ πιο έμπειρος από καθέναν του Ποταμιού, πολύ πιο σοβαρός από όλους του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτά θα μετρήσουν μετά τις εκλογές - εκτός και αν έχει αυτοδυναμία ο ΣΥΡΙΖΑ ή το ΚΚΕ κρίνει πως η κατάσταση είναι προεπαναστατική. Τότε δεν θα έχει τίποτα σημασία.
Έχω εξαντλήσει όλο το σθένος μου, ημερολόγιό μου. Με έχει πλημμυρίσει ήρεμη στωικότητα, απλώς περιμένω.  


* Πάρε κόσμε - τρελάθηκαν τα αφεντικά, πουλάνε όσο-όσο. Η Κουμουνδούρου, που θα εξυγιάνει το πολιτικό σύστημα της χώρας, θα αποζημιώσει όσους είχαν δάνεια σε ελβετικό φράγκο που υπερτιμήθηκε. Δεν πρόλαβε να το πει, το ίδιο ακριβώς ανακοίνωσε το Μαξίμου. Ακόμη και ο ΕΛΑ έπαψε να είναι τρομοκρατική οργάνωση, μεταμφιέστηκε σε ELA  και δανείζει λεφτά στις τράπεζες, ήρθαν τα πάνω-κάτω.
Τρέξε κόσμε, μεγάλες ευκαιρίες - κλείνουμε και ξεπουλάμε.


5 σχόλια:

  1. Καλου κακου κανε εναν μπιντε το αυθεντικο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν είχες διαβάσει το διήγημα του Μάριου Χάκκα " Ο Μπιντές" θα διαπίστωνες πως όλοι αυτό κάνουμε!

      Διαγραφή
  2. διωδορος αθανατος νιρβανας σκληρος ταναλιας αθεοφοβος τα ψευδωνυμα παντα ασκουν γοητεια και ιντριγκαρουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μοναδικος ο χακκας , συμφωνα με το slang gr ο μπιντες παραπεμπει σε παλαιο ανεκδοτο οπου δυο κοπελες που ειχαν προσκληθει σε κοζερι μη γνωριζοντας κανουν καλου κακου μπιντε πλεον ο μπιντες εχει εξοβελησθει απο τα συγχρονα μπανια κριμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή