Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΩΝ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΩΝ





Θυμάμαι την, εδώ και πολλά χρόνια, πονεμένη αφήγηση ενός φίλου μου, μέλους τότε κλαδικής του ΠΑΣΟΚ πριν αυτό να έρθει στην εξουσία.  
Συμμετείχε σε όλες τις απεργίες που γίνονταν στην δουλειά του, και είχε γαλουχηθεί με την αντίληψη ότι οι απεργοσπάστες  είναι κάτι ανάλογο με τους προδότες της χώρας.
Όταν το ΠΑΣΟΚ έγινε κυβέρνηση κόντεψε να του έρθει ο ουρανός σφοντύλι όταν στην κλαδική του, εμφανίστηκε ο νεαρός τότε Σκανδαλίδης και τους ανέπτυξε τους εθνικούς (!)  λόγους για τους οποίους έπρεπε να γίνουν απεργοσπάστες στην αναγγελθείσα στον κλάδο τους απεργία γιατί αλλιώς κινδύνευε να πέσει η Πασοκική κυβέρνηση ! 
Προφανώς κάπως αντίστοιχα θα πρέπει να αισθάνονται και όσοι πίστεψαν τις προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ για σχίσιμο του μνημονίου, διώξιμο της τρόικας, διαγραφή του χρέους κτλ  όταν άκουσαν τα σχετικά με την συμφωνία, και αυτό φάνηκε και από τις ολιγάριθμες χθεσινές συγκεντρώσεις συμπαράστασης στο Σύνταγμα που θύμιζαν κάτι σαν μνημόσυνο.


Και αυτό γιατί τώρα,μετά την τελευταία συμφωνία στο Eurogroup , εκεί που θα παίζαμε νταούλια και ζουρνάδες στους Ευρωπαίους και θα  κάναμε Κούγκι  την Ευρώπη αν δεν συμφωνούσαν μαζί μας να μας δίνουν λεφτά τους με τους δικούς μας όρους , ενώ ταυτόχρονα θα σχίζαμε τα μνημόνια και θα διώχναμε την Τρόικα,όπως οι  καλόγεροι που βαφτίζουν το κρέας ψάρι, στην ουσία απλά αλλάξαμε τους όρους και αντί μνημόνιο θα την λέμε "ολοκλήρωση του προγράμματος" ή "συμφωνία" και την τρόικα "θεσμούς" ή "θεσμικούς παράγοντες".


Η "συμφωνία" βέβαια που δεν θα ονομάζεται πλέον μνημόνιο, θα είναι ένα κείμενο με τις μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να γίνουν τους επόμενους 4 μήνες και βέβαια αυτές θα αξιολογηθούν από τους ίδιους 3 "θεσμικούς παράγοντες" που πριν τους λέγαμε Τρόικα, για το πόσο θα είναι δυνατόν να επιτευχθεί η εφαρμογή τους.
Εάν βέβαια οι μεταρρυθμίσεις που θα υποβάλλουμε τη Δευτέρα δεν εγκριθούν, αυτή η συμφωνία θα είναι νεκρή και βεβαίως δεσμευτήκαμε ότι δεν θα προβούμε σε καμία μονομερή κίνηση που θα έχει αρνητικό αποτέλεσμα στη δημοσιονομική ισορροπία και στην ανάκαμψη της χώρας.


Γιατί δε  μόνο 4 μήνες;
Γιατί τότε λήγει ομόλογο που αν δεν μας δώσουν τα λεφτά αν δεν θα έχουμε πετύχει τους στόχους, δεν θα μπορούμε να το ξεπληρώσουμε, οπότε αναγκαστικά θα χρεοκοπήσουμε επισήμως με όλα τα συνεπακόλουθα.
Αν όμως τους πετύχουμε για να πάρουμε και τα υπόλοιπα που θα παίρναμε από τα μνημόνια που "σχίσαμε" θα πρέπει να υπογράψουμε όχι βέβαια νέο μνημόνιο αλλά μια νέα "συμφωνία" με τους όρους που προφανώς θα βάλουν αυτοί που σταματήσαμε πλέον να τους αποκαλούμε τοκογλύφους.


Ας ελπίσουμε ότι τώρα πλέον η κυβέρνηση έχει συνειδητοποιήσει ότι τελείωσε πλέον η προεκλογική παροχολογία και γι΄αυτό ο Τσίπρας θα πρέπει να συμμαζέψει τους διάφορους υπουργούς του που βγαίνουν στις τηλεοράσεις και υπόσχονται ακόμα στους πάντες τα πάντα.
Θα πρέπει δε να έχει υπ΄όψη του ότι το τεράστιο ποσοστό με το οποίο στηρίξαμε όλοι μας την κυβέρνηση  όταν πήγαιναν να διαπραγματευτούν στο Γιούρογκρουπ,πολύ γρήγορα μεταστρέφεται αν ακυρωθεί η συμφωνία,  με αποτέλεσμα να βρεθεί ο κόσμος μπροστά σε ΑΤΜ χωρίς λεφτά εξ αιτίας του ότι  οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις δεν θα είναι σοβαρές και κοστολογημένες. 
Το 2009 ο Παπανδρέου με το "λεφτά υπάρχουν" είχε πάρει 44% ,αλλά επειδή στην πραγματικότητα λεφτά  δεν υπήρχαν, καταποντίστηκε ταχύτατα και σήμερα δεν κατάφερε να βγει ούτε βουλευτής.
Αλλά και όλες οι άλλες πολιτικές δυνάμεις δεν είναι σήμερα ώρα για να επιχαίρουν, αλλά ώρα για μια εθνική συσπείρωση και βοήθεια στην κυβέρνηση είτε με γνώση και εμπειρία είτε με τις επαφές τους στην Ευρώπη, γιατί αν αυτή αποτύχει δεν θα αποτύχει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά η ίδια η χώρα, δηλαδή εμείς.


Ελπίζω τελειώνοντας , να έχουν τελειώσει επίσης και οι ψευδαισθήσεις ότι θα έχουμε βοήθεια είτε από κάποιο τόξο των χωρών του Νότου ή από την Αμερική την  Ρωσία την Κίνα ή την Βενεζουέλα!
Η κάθε μία χώρα, όπως εμείς, έχει τα δικά της συμφέροντα και αυτά κοιτάει να εξυπηρετήσει.
Η θέση μας λοιπόν  είναι στην Ευρώπη και με τις χώρες της έχουμε τα πιο κοινά συμφέροντα οπότε από εκεί και μόνο στην πραγματικότητα μπορούμε να περιμένουμε βοήθεια.
Και απ΄ότι φαίνεται οι Ευρωπαίοι δεν έχουν συνηθίσει σε νταούλια και ζουρνάδες! 
Ευτυχώς πάντως  που ο καλόγερος Σαμουήλ, λάθος ο Καμμένος, διαβεβαίωσε τον γ. γραμματέα του ΝΑΤΟ ότι η χώρα δεν θα μπει στο σύμφωνο της Βαρσοβίας. Αυτή πάντως η υπόσχεση θα πραγματοποιηθεί σίγουρα  γιατί το Σύμφωνο έχει καταργηθεί από το 1991!


1-ΠΡΟΣΘΗΚΗ 22-2-2015

Εδώ υπάρχει το πλήρες μεταφρασμένο κείμενο της συμφωνίας  της οποίας τα κύρια σημεία είναι τα εξής:

1-Παραμονή μνημονίου και παράταση του με τελική αξιολόγηση.(... στο πλαίσιο της υφιστάμενης συμφωνίας,.. μία παράταση της Master Financial Assistance Agreement (MFFA),... η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης...)

2-Στην συνέχεια νέο μνημόνιο με τρόικα (..για μία πιθανή επόμενη (follow-up) συμφωνία μεταξύ του Eurogroup, των θεσμών και της Ελλάδας.)

3-Οι μεταρρυθμίσεις θα εγκριθούν και τότε θα πάρουμε τα χρήματα που δικαιούμαστε από το ισχύον μνημόνιο (Μόνο η έγκριση των συμπερασμάτων της αξιολόγησης για την διευρυμένη συμφωνία από τους θεσμούς θα επιτρέψει με τη σειρά της την οποία εκταμίευση της δόσης του τρέχοντος προγράμματος του EFSF και την μεταβίβαση των SMP κερδών του 2014.)

4-Τα κεφάλαια για ανακεφαλαιοποίηση  των τραπεζών θα παραμείνουν στο EFSF.(τα κεφάλαια, έως τώρα διαθέσιμα στο «μαξιλάρι» (buffer) του ΤΧΣ, θα πρέπει να κρατούνται από EFSF, άνευ δικαιωμάτων τρίτων για τη διάρκεια της επέκτασης της MFFA.) 

5- Συμφωνούμε ότι το ΔΝΤ θα συνεχίζει να παίζει το ρόλο του.

6-Το χρέος είναι βιώσιμο και δεν διαγράφεται. (Οι ελληνικές αρχές επαναδιατυπώνουν την κατηγορηματική δέσμευσή τους για την τήρηση των οικονομικών τους υποχρεώσεων προς όλους τους πιστωτές τους στο ακέραιο και εγκαίρως.)

7-Δέσμευση για πρωτογενές πλεόνασμα


8-Κανένα μέτρο δεν καταργείται αν δεν αντικατασταθούν τα έσοδα του από αλλού.(Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να απόσχουν από οποιαδήποτε κατάργηση των μέτρων και από μονομερείς αλλαγές στις πολιτικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα επηρέαζαν αρνητικά τους δημοσιονομικούς στόχους, την οικονομική ανάκαμψη ή την χρηματοοικονομική σταθερότητα, όπως αξιολογείται από τους θεσμούς.)



2-ΠΡΟΣΘΗΚΗ 22-2-2015

Αν δεν είχα δημοσιεύσει προηγουμένως αυτό το ποστ θα έλεγε κανείς πως ότι γράφω το έχω αντιγράψει από την δήλωση που έκανε ο Μανώλης Γλέζος όταν δήλωσε σήμερα:
Η μετονομασία της Τρόικας σε Θεσμούς, του Μνημονίου σε Συμφωνία και των Δανειστών σε Εταίρους, όπως και όταν βαφτίζεις το κρέας ψάρι, δεν αλλάζεις την προηγούμενη κατάσταση.
Δεν αλλάζεις, βέβαια, και την ψήφο του Ελληνικού Λαού, στις εκλογές της 25 Ιανουαρίου 2015.
Ψήφισε αυτό που υποσχέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ: καταργούμε το καθεστώς της λιτότητας, που δεν αποτελεί μόνο στρατηγική της ολιγαρχίας της Γερμανίας και των άλλων δανειστριών χωρών της ΕΕ, αλλά και της ελληνικής ολιγαρχίας.
Καταργούμε τα Μνημόνια και την Τρόικα, καταργούμε όλους τους νόμους της λιτότητας.
Την επομένη των εκλογών με ένα νόμο καταργούμε την Τρόικα και τις συνέπειές της. Πέρασε ένας μήνας κι ακόμα η εξαγγελία να γίνει πράξη.
Κρίμα και πάλι κρίμα.
Από την πλευρά μου ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ από τον Ελληνικό Λαό διότι συνήργησα σ΄αυτή την ψευδαίσθηση.

(Ολόκληρη η δήλωση εδώ)


19 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. μερικες φορες ειναι. Γαλιλαιος, Κευνς...
      βεβαια στα οικονομικα δεν μπορεις να κανεις τα πειραματα των φυσικων επιστημων.
      γρηγορης

      Διαγραφή
    2. το αρθρο δεν μπορω να το διαβασω. μηπως εχει προβλημα το λινκ?
      γρηγορης.

      Διαγραφή
    3. Στο ποστ μου για τους οικονομολόγους ΔΩΣΤΟΥΣ SPREAD ΚΑΙ ΠΑΡΤΟΥΣ ΤΗΝ ΨΥΧH !
      μπορείς να διαβάσεις ότι για τον Keynes ο Ουίστον Τσώρτσιλ έλεγε:
      -Έαν βάλεις δύο οικονομολόγους σε ένα δωμάτιο θα πάρεις δύο γνώμες, εκτός αν ό ένας είναι ο λόρδος Keynes, oπότε θα πάρεις τρείς γνώμες!

      Διαγραφή
    4. ΔΙΟΡΘΩΜΕΝΟ ΛΙΝΚ
      Στο ενδιαφέρον άρθρο του o Φώτης Γεωργιλές στην Athens Voice θέτει ένα καίριο ερώτημα Είναι δυνατόν όλος ο κόσμος να έχει άδικο και μόνο εμείς δίκιο;

      Διαγραφή
    5. ευχαριστω για το σωστο λινκ.
      δεν νομιζω οτι το αρθρο ειναι ενδιαφερον. αλλα συμφωνω με τον κ. Σουλτσ οτι για την λιτοτητα φταινε οι ελληνικες κυβερνησεις. για να δουμε τι θα κανει και αυτη.
      γρηγορης.

      Διαγραφή
  2. Και μια de profundis ανοικτή επιστολή προς τον πρόεδρο και τα ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ από τον συγγραφέα, θανατοποινίτη της υπόθεσης Μπελογιάννη Τάκη Λαζαρίδη με τίτλο: Η χώρα μας δεν χρειάζεται φανταστικούς εχθρούς ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. http://www.zerohedge.com δείτε τα post των τελευταίων ημερών,υπερβολικά πολλά και ενδιαφέροντα για την ελλάδα. Τα φαινόμενα πολλές φορές απατούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Βαπτίζομεν το κρέας ψάρι και...απεταξάμην
    Γράφοντας για την παράταση του Μνημονίου, που δεν θα το λέμε πλέον Μνημόνιο αλλά Master financial agreement facility ή κατ΄άλλους, Financial assistance of facilities, ο Σταμάτης Φασουλής γράφει για μια αντίστοιχη παιδική του ανάμνηση από το Άγιο Όρος που είχε πάει με τον πατέρα του, ημέρες αυστηρής νηστείας και βρέθηκε μπροστά σε μια φασολάδα που κολυμπούσε σε 3 δάχτυλα λάδι!
    Η εξήγηση που πήρε ήταν πως:
    -Δεν έχει λάδι το φαΐ παιδί μου, απλώς βάλανε στο καζάνι και μια οκά ελιές, η ελιά στην νηστεία επιτρέπεται, και ήρθε με το βράσιμο και ξέρασε η ελιά το λάδι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πιστεύετε ότι πρέπει να περικοπούν κι άλλο οι συντάξεις, να επιτραπούν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας και να αυξηθεί η φορολογία; Είναι στα αλήθεια η μόνη λύση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι άσχετη ερώτηση ειναι αυτή;
      Εσύ ξέρεις κανένα που να είναι;
      Εάν βέβαια έχει την έννοια ότι αυτά είναι όσα πέτυχε ο Βαρουφάκης απλά περίμενε να δούμε από που θα βρεί λεφτά για να μην γίνουν, γιατί αυτό που έχει δεχτεί είναι ότι όποια μεταρρύθμιση κάνει αυξάνοντας τα έξοδα θα πρέπει να εξασφαλίσει τα αντίστοιχα έσοδα.
      Μην μου πείς βέβαια το γνωστό ανέκδοτο όλων των κυβερνήσεων , την πάταξη της φοροδιαφυγής!

      Διαγραφή
    2. Οι τράπεζες, τα έκαναν σαν τα μούτρα τους, γιατί ήταν άρρηκτα δεμένες με τους πολιτικούς.
      Άρα, οι τράπεζες πρέπει να πληρώσουν και μαζί τους οι πολιτικοί. Άρα, η παρούσα κατάσταση αποτελεί τη μεγαλύτερη διάψευση των πολιτικών και των δηλώσεων κάθε προηγούμενης κυβέρνησης ως τώρα. Θεωρώ ότι θα έπρεπε να ασκηθούν διώξεις για απάτη, κατασχέσεις λογαριασμών, κοκ ΚΑΙ ΜΕΤΑ να έρθει ο οποιοσδήποτε, είτε μέσα είτε έξω από τη χώρα να μου πεί ότι ο μόνος τρόπος να σωθούν οι τράπεζες είναι να πτωχεύσω εγώ. ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΟΒΑΡΟΙ; ΚΡΑΤΑΝΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΣΤΑ ΣΕΝΤΟΥΚΙΑ ΚΑΙ ΘΕΝΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ;

      Διαγραφή
    3. Οι τράπεζες, τα έκαναν σαν τα μούτρα τους, γιατί ήταν άρρηκτα δεμένες με τους πολιτικούς.
      Άρα, οι τράπεζες πρέπει να πληρώσουν και μαζί τους οι πολιτικοί. Άρα, η παρούσα κατάσταση αποτελεί τη μεγαλύτερη διάψευση των πολιτικών και των δηλώσεων κάθε προηγούμενης κυβέρνησης ως τώρα. Θεωρώ ότι θα έπρεπε να ασκηθούν διώξεις για απάτη, κατασχέσεις λογαριασμών, κοκ ΚΑΙ ΜΕΤΑ να έρθει ο οποιοσδήποτε, είτε μέσα είτε έξω από τη χώρα να μου πεί ότι ο μόνος τρόπος να σωθούν οι τράπεζες είναι να πτωχεύσω εγώ. ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΟΒΑΡΟΙ; ΚΡΑΤΑΝΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΣΤΑ ΣΕΝΤΟΥΚΙΑ ΚΑΙ ΘΕΝΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ;

      Διαγραφή
  6. Όχι βρε αθεόφοβε.
    Εγώ το βλέπω αλλιώς.
    Εσείς που είστε κατά, τί θελετε επιτέλους
    Ήσαστε τόσο ικανοποιημένοι από τον Σαμαρα; Γιατί αυτά ήταν που ήθελε να κάνει ο Σαμαράς, ή μάλλον αυτό του είπαν να κάνει και έριξε την ίδια του την κυβέρνηση, για να μην αναγκαστεί να πάρει αντιλαικά μέτρα γιατί δυόμισι χρόνια εισέπραττε χωρίς να κάνει έργο.
    Εσείς τώρα τί είναι αυτό που ζητάτε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πραγματικα,προφητικος τιτλος!! Ομως,ειναι και βολικες παναθεμα τες οι ψευδαισθησεις!! Πολυ καλο αλλοθι,για αυτα που κανουμε,η,αυτα που δεν κανουμε !! Λες ενα...."ειχα την ψευδαισθηση..." και τελικα,αυτα που θελεις μπαινουν σε μια σειρα.Τα ζορικα,ξεκινουν παντα,αμα δεν τις θελεις τις ρημαδες. Αμα θελεις να προχωρεις ,καλα πατημενος στα ποδια σου,αν εχεις και την αισθηση της ευθυνης.....ουου τα πραγματα ειναι πολυ δυσκολα. Λιγοι τα καταφερνουν! Πικρη αληθεια,αθεοφοβε μου!!Να σου πω εγω,που δεν τις ειχα,και δεν ειχα και ποιον να ψηφισω,και εκατσα σπιτι!! Εε ρε τι τραβηξα και τραβω,και απο φιλους και αοι εχθρους!Την ζωη, μαυρη, μου εκαναν,στο πυρ το εξωτερον με στελλουν ολοι!!Ετσι,λεω και εγω το ιδιο ανεκδοτο ,περι φοροδιαφυγης,μπας και χαμογελασει το χειλακι μας!! Γραψε και εσυ τιποτα ,για τους αλλους φακελλους,να κραταμε τις κοιλιες μας.Υγεια να εχεις αθεοφοβε μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με το να καθίσεις σπίτι σου απλά την ουσία ψήφισες ΣΥΡΙΖΑ, όπως έχω αναλυτικά εξηγήσει στο ποστ μου ΠΡΙΝ ΨΗΦΙΣΕΙΣ ΜΑΘΕ ΠΡΩΤΑ ΤΙ ΠΕΤΥΧΑΙΝΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΣΟΥ

      Διαγραφή
  8. ο γλεζος φροντιζει για την υστεροφημια του

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν νομίζω πως ότι λέει το λέει για την υστεροφημία του ένας άνθρωπος που έχει καταδικαστεί 28 φορές για την πολιτική του δραστηριότητα, ακόμα και σαν κατάσκοπος !!, από τις οποίες τρεις φορές σε θάνατο, με αποτέλεσμα να παραμείνει συνολικά στις φυλακές 11 χρόνια και 5 μήνες ενώ άλλα τέσσερα χρόνια και 6 μήνες βρέθηκε εξορία.
      Η σύντομη δε γνωριμία μαζί του, που την περιγράφω στο ποστ μου ΕΝΑΣ ΗΡΩΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΦΟΡΕΣΕ ΠΟΤΕ ΠΑΝΤΟΥΦΛΕΣ μου επιβεβαίωσε αυτή την άποψη.
      .Έχει αποδείξει στην πορεία της ζωής του ότι όταν δεν συμφωνεί με όσα κάνει ένα κόμμα, αν η διαφωνία του είναι ουσιαστική ,αυτός θα πει την γνώμη τους άσχετα από τις συνέπειες που μπορεί να έχει αυτό.

      Διαγραφή
    2. Δημήτρης από Ζυρίχη, 18.03.2015
      Ο Μανώλης Γλέζος είναι μία τραγική μορφή της Ελληνικής Αριστεράς, όπως και πολλοί άλλοι, π.χ. οι
      Μπελογιάννης, Πλουμπίδη (αναφέρω αυτούς γιατί είναι πολύ γνωστά τα ονόματα).
      Και ασφαλώς φροντίζει για την υστεροφημία του, που δεν είναι έγκλημα !!! Κανείς δεν "πετάει την ζωή του στα
      σκουπίδια", εκτός αν νοιάζεται μόνον για το χρήμα . . .

      Διαγραφή